7.5.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 175/69


Avizul Comitetului European al Regiunilor – Propunere de regulament de înființare a rezervei de ajustare la Brexit

(2021/C 175/07)

Raportor general:

Loïg CHESNAIS-GIRARD (FR-PSE)

Președintele Consiliului Regional Bretania

Referințe:

COM(2020) 854 final

I.   RECOMANDĂRI DE AMENDAMENTE

Amendamentul 1

Considerentul 1

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

La 1 februarie 2020, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (denumit în continuare „Regatul Unit”) s-a retras din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice („Euratom”) – denumite, în continuare, împreună „Uniunea”, intrând într-o perioadă de tranziție. Respectiva perioadă de timp limitată a fost convenită în cadrul Acordului de retragere (1) și este prevăzută să dureze până la 31 decembrie 2020. Pe parcursul perioadei de tranziție, Uniunea și Regatul Unit au inițiat negocieri oficiale privind o relație viitoare.

La 1 februarie 2020, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (denumit în continuare „Regatul Unit”) s-a retras din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice („Euratom”) – denumite, în continuare, împreună „Uniunea”, intrând într-o perioadă de tranziție. Respectiva perioadă de timp limitată a fost convenită în cadrul Acordului de retragere (1) și s-a încheiat la 31 decembrie 2020. Pe parcursul perioadei de tranziție, Uniunea și Regatul Unit au inițiat negocieri oficiale privind o relație viitoare.

Amendamentul 2

Introducerea unui considerent 2a

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

 

La 24 decembrie 2020, negocierile dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit au dus la încheierea unui acord între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, pe de o parte, și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, pe de altă parte (denumit în continuare „Acordul comercial și de cooperare”) (1), care definește viitoarele lor relații și care a intrat în vigoare cu titlu provizoriu la 1 ianuarie 2021. Punerea în aplicare a Acordului comercial și de cooperare pentru componenta pescuit prevede o perioadă de tranziție de cinci ani și jumătate până la 30 iunie 2026, ceea ce duce la o reducere treptată a activității de pescuit în apelebritanice. Acest lucru ar trebui să determine schimbări profunde în întregul lanț valoric al pescuitului și în structurarea economiei costiere a anumitor regiuni.

Amendamentul 3

Considerentul 3

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Uniunea se angajează să atenueze impactul economic al retragerii Regatului Unit din Uniune și să dea dovadă de solidaritate cu toate statele membre , în special cu cele care sunt afectate în cea mai mare măsură de aceste circumstanțe excepționale.

Uniunea se angajează să atenueze impactul economic și social negativ al retragerii Regatului Unit din Uniune și să dea dovadă de solidaritate cu toate statele membre și toate regiunile și sectoarele economice care sunt afectate de aceste circumstanțe excepționale.

Amendamentul 4

Considerentul 5

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Pentru a contribui la coeziunea economică, socială și teritorială, este oportun ca statele membre, atunci când concep măsuri de sprijin, să se concentreze în special asupra regiunilor, zonelor și comunităților locale, inclusiv asupra celor care depind de activitățile de pescuit în apele Regatului Unit, care sunt susceptibile de a fi afectate în cea mai mare măsură de retragerea Regatului Unit. Este posibil ca statele membre să fie nevoite să ia măsuri specifice pentru a sprijini întreprinderile și sectoarele economice afectate de retragere. Prin urmare, este oportun să se furnizeze o listă neexhaustivă a tipurilor de măsuri care sunt cele mai susceptibile de a atinge acest obiectiv.

Pentru a contribui la coeziunea economică, socială și teritorială, este oportun ca statele membre, atunci când concep măsuri de sprijin, să se concentreze în special asupra regiunilor, zonelor și comunităților locale, inclusiv asupra celor care depind de activitățile de pescuit în apele Regatului Unit, care sunt susceptibile de a fi afectate în cea mai mare măsură de retragerea Regatului Unit , asigurând în același timp o distribuție echilibrată în toate regiunile afectate . Este posibil ca statele membre să fie nevoite să ia măsuri specifice pentru a sprijini întreprinderile și sectoarele economice afectate de retragere. Prin urmare, este oportun să se furnizeze o listă neexhaustivă a tipurilor de măsuri care sunt cele mai susceptibile de a atinge acest obiectiv.

Amendamentul 5

Considerentul 5

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

 

Subliniază gradul mare de expunere al anumitor sectoare economice. În unele regiuni, care depind în mare măsură de clienții britanici, sunt de așteptat reduceri semnificative ale activității turistice. Regulile privind șederea cetățenilor pot pune în pericol tradițiile în materie de circulație și de schimburi între teritorii, dar și echilibrul demografic al anumitor zone. Activitățile comerciale sunt dependente de capacitatea întreprinderilor și a lanțurilor valorice de a integra noile cerințe ale acordului. Deși efectele sunt deja vizibile pentru anumite sectoare, cum ar fi cele bazate pe produse foarte proaspete, multe dintre consecințele Brexitului sunt încă mascate de situația sanitară provocată de pandemia de COVID-19 sau de neaplicarea efectivă a tuturor dispozițiilor.

Amendamentul 6

Considerentul 6

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

În același timp, este important să se specifice în mod clar orice excluderi de la sprijinul acordat de rezervă. Rezerva trebuie să excludă de la sprijin taxa pe valoarea adăugată, deoarece aceasta constituie un venit al statului membru, care compensează costurile aferente pentru bugetul statului membru. Pentru a concentra utilizarea resurselor limitate în modul cel mai eficient, asistența tehnică utilizată de organismele responsabile cu implementarea rezervei nu trebuie să fie eligibilă pentru sprijin din rezervă. În conformitate cu abordarea generală privind politica de coeziune, cheltuielile legate de relocări sau care contravin legislației Uniunii sau legislației naționale aplicabile nu trebuie să fie sprijinite.

În același timp, este important să se specifice în mod clar orice excluderi de la sprijinul acordat de rezervă. Rezerva trebuie să excludă de la sprijin taxa pe valoarea adăugată , cu excepția cazului în care aceasta nu este recuperabilă în temeiul legislației naționale în materie de TVA, deoarece TVA constituie un venit al statului membru, care compensează costurile aferente pentru bugetul statului membru. În conformitate cu abordarea generală privind politica de coeziune, cheltuielile legate de relocări sau care contravin legislației Uniunii sau legislației naționale aplicabile nu trebuie să fie sprijinite.

Amendamentul 7

Considerentul 14

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

În conformitate cu punctele 22 și 23 din Acordul interinstituțional pentru o mai bună legiferare din 13 aprilie 2016, este necesar să se evalueze rezerva pe baza informațiilor colectate prin intermediul cerințelor de monitorizare specifice, evitându-se totodată reglementarea excesivă și sarcina administrativă excesivă, în special asupra statelor membre. După caz, aceste cerințe trebuie să includă indicatori măsurabili, ca bază pentru evaluarea rezervei.

În conformitate cu punctele 22 și 23 din Acordul interinstituțional pentru o mai bună legiferare din 13 aprilie 2016, este necesar să se evalueze rezerva pe baza informațiilor colectate prin intermediul cerințelor de monitorizare specifice, evitându-se totodată reglementarea excesivă și sarcina administrativă excesivă, în special asupra statelor membre și a autorităților locale și regionale . După caz, aceste cerințe trebuie să includă indicatori măsurabili, ca bază pentru evaluarea rezervei.

Amendamentul 8

Considerentul 15

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Pentru a asigura tratamentul egal al tuturor statelor membre și coerența în evaluarea cererilor, Comisia trebuie să evalueze cererile într-un pachet. Ea trebuie să analizeze în special eligibilitatea și acuratețea cheltuielilor declarate, legătura directă a cheltuielilor cu măsurile luate pentru a aborda consecințele retragerii și măsurile puse în aplicare de statul membru în cauză pentru a evita dubla finanțare. După evaluarea cererilor de contribuție financiară din rezervă, Comisia trebuie să valideze prefinanțarea plătită și să recupereze cuantumul neutilizat. Pentru a concentra sprijinul asupra statelor membre afectate în cea mai mare măsură de retragere, în cazul în care cheltuielile din statul membru în cauză, acceptate ca fiind eligibile de către Comisie, depășesc cuantumul plătit cu titlu de prefinanțare și 0,06  % din venitul național brut nominal (VNB) al statului membru în cauză pentru 2021, trebuie să fie posibil să se acorde o alocare suplimentară din rezervă către statul membru respectiv, în limitele resurselor financiare disponibile. Având în vedere amploarea șocului economic preconizat, trebuie prevăzută posibilitatea de a utiliza cuantumurile recuperate din prefinanțare pentru rambursarea cheltuielilor suplimentare efectuate de către statele membre.

Pentru a asigura tratamentul egal al tuturor statelor membre și coerența în evaluarea cererilor, Comisia trebuie să evalueze cererile într-un pachet. Ea trebuie să analizeze în special eligibilitatea și acuratețea cheltuielilor declarate, legătura directă a cheltuielilor cu măsurile luate pentru a aborda consecințele retragerii și măsurile puse în aplicare de statul membru în cauză pentru a evita dubla finanțare. Ar trebui asigurată, de asemenea, distribuția sectorială și geografică a cheltuielilor la nivelul NUTS 2, inclusiv pentru regiunile ultraperiferice. După evaluarea cererilor de contribuție financiară din rezervă, Comisia trebuie să valideze prefinanțarea plătită și să recupereze cuantumul neutilizat. Pentru a concentra sprijinul asupra statelor membre afectate în cea mai mare măsură de retragere, în cazul în care cheltuielile din statul membru în cauză, acceptate ca fiind eligibile de către Comisie, depășesc cuantumul plătit cu titlu de prefinanțare și 0,06  % din venitul național brut nominal (VNB) al statului membru în cauză pentru 2021, trebuie să fie posibil să se acorde o alocare suplimentară din rezervă către statul membru respectiv, în limitele resurselor financiare disponibile. Având în vedere amploarea șocului economic preconizat, trebuie prevăzută posibilitatea de a utiliza cuantumurile recuperate din prefinanțare pentru rambursarea cheltuielilor suplimentare efectuate de către statele membre.

Amendamentul 9

Considerentul 16

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Pentru a asigura buna funcționare a gestiunii partajate, statele membre trebuie să instituie un sistem de gestionare și control, să desemneze și să notifice Comisiei organismele responsabile cu gestionarea rezervei, precum și un organism de audit independent separat. Din motive de simplificare, statele membre pot utiliza organismele desemnate existente și sistemele instituite în scopul gestionării și controlului finanțărilor alocate în cadrul politicii de coeziune sau al Fondului de solidaritate al Uniunii Europene. Este necesar să se precizeze responsabilitățile statelor membre și să se stabilească cerințele specifice pentru organismele desemnate.

Pentru a asigura buna funcționare a gestiunii partajate, statele membre trebuie să instituie un sistem de gestionare și control, să desemneze și să notifice Comisiei organismele responsabile , la nivel național și regional , cu gestionarea rezervei, precum și un organism de audit independent separat. Din motive de simplificare, statele membre ar trebui să utilizeze organismele desemnate existente și sistemele instituite în scopul gestionării și controlului finanțărilor alocate în cadrul politicii de coeziune sau al Fondului de solidaritate al Uniunii Europene. Este necesar să se precizeze responsabilitățile statelor membre și să se stabilească cerințele specifice pentru organismele desemnate. Statele membre asigură implicarea autorităților locale și regionale relevante în punerea în aplicare și monitorizarea fondurilor, printre altele prin organismele de monitorizare, în cazul în care ele nu sunt deja membre ale acestor organisme.

Amendamentul 10

Considerentul 19

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(19)

Pentru a spori transparența în ceea ce privește utilizarea contribuției Uniunii, Comisia trebuie să prezinte Parlamentului European și Consiliului un raport final privind implementarea rezervei.

(19)

Pentru a spori transparența în ceea ce privește utilizarea contribuției Uniunii, Comisia trebuie să prezinte Parlamentului European, Consiliului , Comitetului Regiunilor și Comitetului Economic și Social European un raport final privind implementarea rezervei.

Amendamentul 11

Articolul 2

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1.

„perioadă de referință” înseamnă perioada de referință menționată la articolul 63 alineatul (5) litera (a) din Regulamentul financiar, care este cuprinsă între 1 iulie 2020 și 31 decembrie 2022;

1.

„perioadă de referință” înseamnă perioada de referință menționată la articolul 63 alineatul (5) litera (a) din Regulamentul financiar, care este cuprinsă între 1 iulie 2020 și 31 decembrie 2022;

2.

„legislație aplicabilă” înseamnă dreptul Uniunii și dreptul intern de aplicare a acestuia;

2.

„legislație aplicabilă” înseamnă dreptul Uniunii și dreptul intern de aplicare a acestuia;

3.

„neregulă” înseamnă orice încălcare a dreptului Uniunii sau a dreptului intern de aplicare a acestuia, care rezultă dintr-o acțiune sau dintr-o omisiune a unei entități publice sau private implicate în implementarea rezervei, inclusiv a autorităților statelor membre, și care are sau ar putea avea ca efect prejudicierea bugetului Uniunii prin imputarea unei cheltuieli nejustificate bugetului Uniunii;

3.

„neregulă” înseamnă orice încălcare a dreptului Uniunii sau a dreptului intern de aplicare a acestuia, care rezultă dintr-o acțiune sau dintr-o omisiune a unei entități publice sau private implicate în implementarea rezervei, inclusiv a autorităților statelor membre, și care are sau ar putea avea ca efect prejudicierea bugetului Uniunii prin imputarea unei cheltuieli nejustificate bugetului Uniunii;

4.

„rata de eroare totală” înseamnă erorile totale identificate în eșantion împărțite la populația auditată;

4.

„rata de eroare totală” înseamnă erorile totale identificate în eșantion împărțite la populația auditată;

5.

„rata de eroare reziduală” înseamnă rata de eroare totală minus corecțiile financiare aplicate de statul membru pentru a reduce riscurile identificate de organismul de audit independent în auditurile sale privind măsurile finanțate, împărțită la cheltuielile care urmează să fie acoperite de contribuția financiară din rezervă;

5.

„rata de eroare reziduală” înseamnă rata de eroare totală minus corecțiile financiare aplicate de statul membru pentru a reduce riscurile identificate de organismul de audit independent în auditurile sale privind măsurile finanțate, împărțită la cheltuielile care urmează să fie acoperite de contribuția financiară din rezervă.

6.

„relocare” înseamnă transferul aceleiași activități sau al unei activități similare sau al unei părți a acesteia în sensul articolului 2 alineatul (61a) din Regulamentul (UE) nr. 651/2014 al Comisiei.

 

Amendamentul 12

Articolul 4

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(1)   Toate statele membre sunt eligibile pentru sprijin din rezervă.

(1)   Toate statele membre sunt eligibile pentru sprijin din rezervă.

(2)   Resursele maxime pentru rezervă sunt de 5 370 994 000  EUR, în prețuri curente.

(2)   Resursele maxime pentru rezervă sunt de 6 370 994 000  EUR, în prețuri curente.

(3)   Resursele menționate la alineatul (2) se alocă după cum urmează:

(3)   Resursele menționate la alineatul (2) se alocă după cum urmează:

(a)

în 2021 se pune la dispoziție o prefinanțare în valoare de 4 244 832 000  EUR, în conformitate cu articolul 8;

(a)

în 2021 se pune la dispoziție o prefinanțare în valoare de 4 244 832 000  EUR, în conformitate cu articolul 8;

(b)

în 2024 se pune la dispoziție un cuantum suplimentar de 1 126 162 000  EUR, în conformitate cu articolul 11.

(b)

în 2026 se pune la dispoziție un cuantum suplimentar de 2 126 162 000  EUR, în conformitate cu articolul 11.

Cuantumurile menționate la primul paragraf litera (a) de la prezentul alineat sunt considerate prefinanțare în sensul articolului 115 alineatul (2) litera (b) punctul (i) din Regulamentul financiar.

Cuantumurile menționate la primul paragraf litera (a) de la prezentul alineat sunt considerate prefinanțare în sensul articolului 115 alineatul (2) litera (b) punctul (i) din Regulamentul financiar.

 

(4)     Resursele care provin din prefinanțarea rezervei și alocate pe baza criteriului pescuitului [anexa I alineatul (2)] trebuie utilizate exclusiv pentru măsuri de sprijinire a întreprinderilor și a comunităților locale și regionale dependente de activitățile de pescuit în apele care aparțin zonei economice exclusive (ZEE) a Regatului Unit, astfel cum se prevede la articolul 5 alineatul (1) litera (c).

(5)     La definirea măsurilor de sprijin finanțate din resursele alocate în conformitate cu criteriul comerțului cu Regatul Unit [anexa I alineatul (2)], statele membre iau în considerare importanța relativă a schimburilor nete pentru fiecare regiune (NUTS 2). Aceste schimburi includ, în orice caz, serviciile turistice.

Amendamentul 13

Se introduce un articol 4a

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

 

Procesul de consultare

(1)     Fiecare stat membru instituie un dialog pe mai multe niveluri, în conformitate cu cadrul juridic național, cel puțin cu autoritățile locale și regionale din zonele cele mai afectate. Acest proces de consultare se bazează pe principiul parteneriatului în politica de coeziune și se referă la identificarea și punerea în aplicare a măsurilor sprijinite prin intermediul rezervei.

(2)     Modalitățile de consultare și de implicare a autorităților locale și regionale vor fi indicate de statul membru în [noua anexă IV].

Expunere de motive

Un proces de consultare ar trebui să reprezinte o parte esențială a deciziei privind modul de alocare a acestei finanțări. Autoritățile locale și regionale ar trebui incluse în procesul de consultare, în conformitate cu procedurile pentru politica de coeziune.

Amendamentul 14

Articolul 5 alineatul (1)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Eligibilitate

Eligibilitate

(1)   Contribuția financiară din rezervă sprijină numai cheltuielile publice legate direct de măsurile luate în mod specific de statele membre pentru a contribui la obiectivele menționate la articolul 3 și poate viza, în special, următoarele:

(1)   Contribuția financiară din rezervă sprijină numai cheltuielile publice legate direct de măsurile luate în mod specific de statele membre pentru a contribui la obiectivele menționate la articolul 3 și poate viza, în special, următoarele:

(a)

măsurile de sprijinire a întreprinderilor și a comunităților locale afectate de retragere;

(a)

măsurile de sprijinire a întreprinderilor , în special a întreprinderilor mici și mijlocii, a regiunilor și a comunităților locale afectate de retragere , inclusiv măsuri de compensare pentru întreprinderile care se confruntă cu o scădere substanțială a cifrei de afaceri ca urmare a limitării accesului lor pe piața britanică prin introducerea de bariere netarifare ;

(b)

măsurile de sprijinire a sectoarelor economice cele mai afectate;

(b)

măsurile de sprijinire a sectoarelor economice cele mai afectate , inclusiv investițiile absolut necesare pentru reorganizarea lanțurilor valorice ;

(c)

măsurile de sprijinire a întreprinderilor și a comunităților locale dependente de activitățile de pescuit în apele Regatului Unit;

(c)

măsurile de sprijinire a întreprinderilor și a comunităților locale și regionale dependente de activitățile de pescuit în apele Regatului Unit , inclusiv investițiile absolut necesare pentru restructurarea sectorului ;

(d)

măsurile de sprijinire a ocupării forței de muncă, inclusiv prin scheme de reducere a programului de lucru, recalificare și formare profesională în sectoarele afectate;

(d)

măsurile de atenuare a impactului economic și social al Brexitului asupra altor sectoare deosebit de afectate, cum ar fi sectorul turismului, sectorul exporturilor agricole, cercetarea și inovarea;

(e)

măsurile de asigurare a funcționării controalelor la frontieră, vamale, sanitare și fitosanitare, de securitate și privind pescuitul, precum și a colectării impozitelor indirecte, inclusiv personalul și infrastructura suplimentară;

(e)

măsurile de sprijinire a ocupării forței de muncă, inclusiv prin scheme de reducere a programului de lucru, recalificare și formare profesională pentru sectoarele afectate;

(f)

măsurile de facilitare a regimurilor de certificare și autorizare a produselor, de sprijinire a îndeplinirii cerințelor de stabilire, de facilitare a etichetării și marcării, de exemplu pentru standardele de siguranță, sănătate și mediu, precum și de sprijinire a recunoașterii reciproce;

(f)

măsuri de facilitare a reintegrării pe piața muncii a resortisanților care, ca urmare a restricțiilor privind libera circulație a lucrătorilor, au fost nevoiți să părăsească Regatul Unit;

(g)

măsuri de comunicare, informare și sensibilizare a cetățenilor și a întreprinderilor cu privire la modificările pe care retragerea le va declanșa în ceea ce privește drepturile și obligațiile lor.

(g)

măsurile de asigurare a funcționării controalelor la frontieră, vamale, sanitare și fitosanitare, de securitate și privind pescuitul, precum și a colectării impozitelor indirecte, inclusiv personalul calificat și infrastructura fizică și imaterială suplimentară;

(h)

măsurile de facilitare a regimurilor de certificare și autorizare a produselor, de sprijinire a îndeplinirii cerințelor de stabilire, de facilitare a etichetării și marcării, de exemplu pentru standardele de siguranță, sănătate și mediu, precum și de sprijinire a recunoașterii reciproce;

(i)

măsurile de comunicare, informare și sensibilizare a cetățenilor și întreprinderilor , cu o atenție specială acordată întreprinderilor mici și mijlocii, cu privire la modificările pe care retragerea le va declanșa în ceea ce privește drepturile și obligațiile lor;

(j)

măsurile de atenuare a perturbărilor cauzate de retragerea Regatului Unit din programele de cooperare și de schimburi;

(k)

măsurile de asigurare a dialogului și a consultării între teritoriile și sectoarele cele mai afectate, pentru a limita efectele neașteptate ale sistării relației între partenerii europeni și cei britanici și pentru a crea un mediu favorabil punerii în aplicare operaționale și fără probleme a Acordului comercial și de cooperare;

(l)

măsurile pentru evaluarea impactului și a măsurilor puse în aplicare în cadrul rezervei.

Amendamentul 15

Articolul 5 alineatul (2)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(2)   Cheltuielile sunt eligibile dacă sunt suportate și plătite în cursul perioadei de referință pentru măsurile puse în aplicare în statul membru în cauză sau în beneficiul statului membru în cauză.

(2)   Cheltuielile sunt eligibile dacă sunt suportate și plătite în cursul perioadei de referință pentru măsurile puse în aplicare în regiunile și sectoarele afectate ale statului membru în cauză.

Amendamentul 16

Articolul 5 alineatul (3)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

La elaborarea măsurilor de sprijin, statele membre iau în considerare impactul variat avut de retragerea Regatului Unit din Uniune asupra diferitelor regiuni și comunități locale și concentrează sprijinul din rezervă asupra celor mai afectate dintre acestea, după caz.

La elaborarea măsurilor de sprijin, statele membre iau în considerare impactul variat avut de retragerea Regatului Unit din Uniune asupra diferitelor regiuni și comunități locale și concentrează sprijinul din rezervă asupra celor mai afectate dintre acestea, după caz , asigurând o distribuție echilibrată a resurselor, pe baza impactului economic asupra fiecărei regiuni .

Expunere de motive

Amendamentul urmărește să garanteze că alocarea resurselor rezervei ia în considerare impactul economic al Brexitului asupra fiecărei regiuni afectate și conduce la o distribuție echilibrată a resurselor, bazată pe daunele economice reale.

Amendamentul 17

Articolul 5 alineatul (4)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Măsurile menționate la alineatul (1) respectă legislația aplicabilă.

Măsurile menționate la alineatul (1) respectă legislația aplicabilă , mai puțin excepțiile menționate la articolul [noul articol 6] .

Amendamentul 18

Articolul 5 alineatul (5)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Măsurile eligibile în temeiul alineatului (1) pot beneficia de sprijin din partea altor programe și instrumente ale Uniunii, cu condiția ca sprijinul respectiv să nu vizeze același cost.

Măsurile eligibile în temeiul alineatului (1) pot beneficia de sprijin din partea altor programe și instrumente ale Uniunii, cu condiția ca sprijinul respectiv să nu vizeze același cost. Autoritățile regionale și locale relevante care îndeplinesc funcții de autoritate de management sau de organism intermediar de fonduri europene vor fi pe deplin implicate și consultate în contextul eforturilor de evitare a suprapunerilor în materie de finanțare. Decizia de a mobiliza mai curând fondurile structurale decât rezerva va trebui să facă obiectul unei concertări cu actorii relevanți, având în vedere consecințele pe care aceasta le-ar putea avea asupra punerii în aplicare a altor programe de finanțare europene.

Amendamentul 19

Se introduce un articol 5a

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

 

Ajutoare de stat

(1)     În ceea ce privește sectorul pescuitului și sectorul producției primare de produse agricole, articolele 107, 108 și 109 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene nu se aplică plăților efectuate de statele membre în temeiul prezentului regulament care intră sub incidența articolului 42 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene pentru ajutoarele acordate strict în temeiul articolului 5 în cursul perioadei de referință.

(2)     Dispozițiile naționale de instituire a finanțării publice care depășesc dispozițiile prezentului regulament referitoare la plățile menționate la alineatul (1) sunt tratate în ansamblu în temeiul articolelor 107, 108 și 109 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Amendamentul 20

Articolul 6

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Excluderea de la sprijin

Excluderea de la sprijin

Rezerva nu sprijină:

Rezerva nu sprijină:

(a)

taxa pe valoarea adăugată;

(a)

taxa pe valoarea adăugată , cu excepția cazului în care nu este recuperabilă în temeiul legislației naționale în materie de TVA ;

(b)

asistența tehnică pentru gestionare, monitorizare, informare și comunicare, soluționarea reclamațiilor, controlul și auditarea rezervei;

(b)

cheltuielile de sprijinire a relocării, astfel cum este definită la articolul 2 alineatul (6);

(c)

cheltuielile de sprijinire a relocării, astfel cum este definită la articolul 2 alineatul (6);

(c)

cheltuielile în sprijinul relocării în conformitate cu articolul 2 alineatul (61a) și articolul 14 alineatul (16) din Regulamentul (UE) nr. 651/2014 al Comisiei, în cazul în care o contribuție din rezervă constituie ajutor de stat;

(d)

cheltuielile în sprijinul relocării în conformitate cu articolul 14 alineatul (16) din Regulamentul (UE) nr. 651/2014 al Comisiei, în cazul în care o contribuție din rezervă constituie ajutor de stat.

(d)

beneficiarii care au sediul social într-un stat terț.

Amendamentul 21

Articolul 7 alineatul (5)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Prin derogare de la articolul 12 din Regulamentul financiar, creditele de angajament și de plată neutilizate în temeiul prezentului regulament se reportează automat și pot fi utilizate până la 31 decembrie 2025 . Creditele reportate sunt consumate cu prioritate în exercițiul financiar următor.

Prin derogare de la articolul 12 din Regulamentul financiar, creditele de angajament și de plată neutilizate în temeiul prezentului regulament se reportează automat și pot fi utilizate până la 31 decembrie 2026 . Creditele reportate sunt consumate cu prioritate în exercițiul financiar următor.

Amendamentul 22

Articolul 8 alineatul (3)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Comisia efectuează plata prefinanțării în termen de 60 de zile de la data adoptării actului de punere în aplicare menționat la alineatul (2). Plata prefinanțării se validează în conformitate cu articolul 11.

Comisia efectuează plata prefinanțării în termen de 45 de zile de la data adoptării actului de punere în aplicare menționat la alineatul (2). Plata prefinanțării se validează în conformitate cu articolul 11.

Amendamentul 23

Articolul 10 alineatul (1)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Cererea se bazează pe modelul prevăzut în anexa II. Cererea include informații privind cheltuielile publice totale suportate și plătite de statele membre și valorile indicatorilor de realizare pentru măsurile sprijinite. Ea este însoțită de documentele menționate la articolul 63 alineatele (5), (6) și (7) din Regulamentul financiar și de un raport de implementare.

Cererea se bazează pe modelul prevăzut în anexa II. Cererea include informații privind cheltuielile publice totale suportate și plătite de statele membre , incluzând repartizarea teritorială a cheltuielilor la nivelul NUTS 2 și valorile indicatorilor de realizare pentru măsurile sprijinite. Ea este însoțită de documentele menționate la articolul 63 alineatele (5), (6) și (7) din Regulamentul financiar și de un raport de implementare.

Amendamentul 24

Articolul 10 alineatul (2)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(2)   Raportul de implementare pentru rezervă include:

(2)   Raportul de implementare pentru rezervă include:

(a)

o descriere a impactului retragerii Regatului Unit din Uniune din punct de vedere economic și social, inclusiv o identificare a regiunilor, zonelor și sectoarelor celor mai afectate;

(a)

o descriere a impactului retragerii Regatului Unit din Uniune din punct de vedere economic și social, inclusiv o identificare a regiunilor, zonelor și sectoarelor celor mai afectate; evaluarea financiară se face în monedă euro constantă;

 

(aa)

în conformitate cu [noul articol 5], o descriere a concertării care a avut loc cu regiunile și sectoarele cele mai afectate, atât în momentul elaborării măsurilor, cât și în momentul punerii lor în aplicare;

(b)

o descriere a măsurilor luate pentru a contracara consecințele negative ale retragerii Regatului Unit din Uniune, a gradului în care măsurile respective au atenuat impactul regional și sectorial menționat la litera (a) și a modului în care ele au fost puse în aplicare;

(b)

o descriere a măsurilor luate pentru a contracara consecințele negative ale retragerii Regatului Unit din Uniune, a gradului în care măsurile respective au atenuat impactul regional și sectorial menționat la litera (a) și a modului în care ele au fost puse în aplicare;

(c)

o justificare a eligibilității cheltuielilor suportate și plătite și legătura directă a acestora cu retragerea Regatului Unit din Uniune;

(c)

o justificare a eligibilității cheltuielilor suportate și plătite și legătura directă a acestora cu retragerea Regatului Unit din Uniune;

(d)

o descriere a măsurilor luate pentru a evita dubla finanțare și pentru a asigura complementaritatea cu alte instrumente ale Uniunii și cu finanțarea națională;

(d)

o descriere a măsurilor luate pentru a evita dubla finanțare și pentru a asigura complementaritatea cu alte instrumente ale Uniunii și cu finanțarea națională;

(e)

o descriere a contribuției măsurilor la atenuarea schimbărilor climatice și la adaptarea la acestea.

(e)

o descriere a contribuției măsurilor la atenuarea schimbărilor climatice și la adaptarea la acestea.

Amendamentul 25

Articolul 13 alineatul (1)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Gestionare și control

Gestionare și control

(1)   În îndeplinirea sarcinilor legate de implementarea rezervei, statele membre iau toate măsurile necesare, inclusiv măsuri legislative, de reglementare și administrative, pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii, și anume:

(1)   În îndeplinirea sarcinilor legate de implementarea rezervei, statele membre iau toate măsurile necesare, inclusiv măsuri legislative, de reglementare și administrative, pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii, și anume:

(a)

desemnează un organism responsabil cu gestionarea contribuției financiare din rezervă și un organism de audit independent, în conformitate cu articolul 63 alineatul (3) din Regulamentul financiar și supraveghează aceste organisme;

(a)

desemnează , la nivelul de guvernanță corespunzător, unul sau mai multe organisme responsabile cu gestionarea contribuției financiare din rezervă și un organism de audit independent, în conformitate cu articolul 63 alineatul (3) din Regulamentul financiar și supraveghează aceste organisme;

(b)

instituie sisteme de gestionare și control pentru rezervă în conformitate cu principiile bunei gestiuni financiare și asigură funcționarea eficace a acestor sisteme;

(b)

instituie sisteme de gestionare și control pentru rezervă în conformitate cu principiile bunei gestiuni financiare și asigură funcționarea eficace a acestor sisteme;

(c)

elaborează o descriere a sistemului de gestionare și control în conformitate cu modelul prevăzut în anexa III, actualizează descrierea și o pune la dispoziția Comisiei, la cerere;

(c)

elaborează o descriere a sistemului de gestionare și control în conformitate cu modelul prevăzut în anexa III, actualizează descrierea și o pune la dispoziția Comisiei, la cerere;

(d)

notifică Comisiei, în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament, identitatea organismelor desemnate și a organismului căruia i se va plăti prefinanțarea și confirmă faptul că descrierile sistemelor au fost realizate;

(d)

notifică Comisiei, în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament, identitatea organismelor desemnate și a organismului căruia i se va plăti prefinanțarea și confirmă faptul că descrierile sistemelor au fost realizate;

(e)

se asigură de faptul că cheltuielile sprijinite în cadrul altor programe și instrumente ale Uniunii nu sunt incluse pentru sprijinul din rezervă;

(e)

se asigură de faptul că cheltuielile sprijinite în cadrul altor programe și instrumente ale Uniunii nu sunt incluse pentru sprijinul din rezervă;

(f)

previn, detectează și corectează neregulile și fraudele și evită conflictele de interese , inclusiv prin utilizarea unui instrument unic de extragere a datelor furnizat de Comisie ;

[…]

(f)

previn, detectează și corectează neregulile și fraudele și evită conflictele de interese;

[…]

Amendamentul 26

Articolul 13 alineatul (3)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Organismul responsabil cu gestionarea contribuției financiare din rezervă:

Organismul sau organismele responsabile cu gestionarea contribuției financiare din rezervă:

(a)

asigură funcționarea unui sistem de control intern eficace și eficient;

(a)

asigură funcționarea unui sistem de control intern eficace și eficient;

(b)

stabilește criteriile și procedurile de selecție a măsurilor care urmează să fie finanțate, precum și condițiile pentru acordarea unei contribuții financiare din rezervă;

(b)

stabilește criteriile și procedurile de selecție a măsurilor care urmează să fie finanțate, precum și condițiile pentru acordarea unei contribuții financiare din rezervă;

(c)

verifică dacă măsurile finanțate din rezervă sunt puse în aplicare în conformitate cu legislația aplicabilă și cu condițiile pentru acordarea unei contribuții financiare din rezervă și dacă cheltuielile se bazează pe documente justificative verificabile;

(c)

verifică dacă măsurile finanțate din rezervă sunt puse în aplicare în conformitate cu legislația aplicabilă și cu condițiile pentru acordarea unei contribuții financiare din rezervă și dacă cheltuielile se bazează pe documente justificative verificabile;

(d)

stabilește măsuri eficace pentru a evita dubla finanțare a acelorași costuri din rezervă și din alte surse de finanțare ale Uniunii;

(d)

stabilește măsuri eficace pentru a evita dubla finanțare a acelorași costuri din rezervă și din alte surse de finanțare ale Uniunii;

(e)

asigură publicarea ex post în conformitate cu articolul 38 alineatele (2)-(6) din Regulamentul financiar;

(e)

asigură publicarea ex post în conformitate cu articolul 38 alineatele (2)-(6) din Regulamentul financiar;

(f)

utilizează un sistem contabil pentru înregistrarea și stocarea în format electronic a datelor privind cheltuielile suportate care urmează să fie acoperite de contribuția financiară din rezervă, care oferă în timp util informații exacte, complete și fiabile;

(f)

utilizează un sistem contabil pentru înregistrarea și stocarea în format electronic a datelor privind cheltuielile suportate care urmează să fie acoperite de contribuția financiară din rezervă, care oferă în timp util informații exacte, complete și fiabile;

(g)

păstrează la dispoziție, pentru o perioadă de cinci ani de la termenul limită de depunere a cererii de contribuție financiară, toate documentele justificative privind cheltuielile care urmează să fie acoperite de contribuția financiară din rezervă și transpune această obligație în acordurile încheiate cu alte entități implicate în implementarea rezervei;

(g)

păstrează la dispoziție, pentru o perioadă de cinci ani de la termenul limită de depunere a cererii de contribuție financiară, toate documentele justificative privind cheltuielile care urmează să fie acoperite de contribuția financiară din rezervă și transpune această obligație în acordurile încheiate cu alte entități implicate în implementarea rezervei;

(h)

în sensul alineatului (1) litera (f), colectează informații într-un format electronic standardizat pentru a permite identificarea destinatarilor unei contribuții financiare din rezervă, precum și a beneficiarilor reali ai acestora, în conformitate cu anexa III.

(h)

în sensul alineatului (1) litera (f), colectează informații într-un format electronic standardizat pentru a permite identificarea destinatarilor unei contribuții financiare din rezervă, precum și a beneficiarilor reali ai acestora, în conformitate cu anexa III.

Amendamentul 27

Articolul 16 alineatul (2)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(2)   Până la 30 iunie 2027, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport privind implementarea rezervei.

(2)   Până la 30 iunie 2027, Comisia prezintă Parlamentului European, Consiliului , Comitetului European al Regiunilor și Comitetului Economic și Social European un raport privind implementarea rezervei.

Amendamentul 28

Anexa I punctul 3

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

3.

Factorul legat de pescuit se stabilește pe baza următorului criteriu și prin aplicarea următoarelor etape:

3.

Factorul legat de pescuit se stabilește pe baza următorului criteriu și prin aplicarea următoarelor etape:

(a)

procentul fiecărui stat membru din valoarea totală a peștelui capturat în ZEE a Regatului Unit;

(a)

procentul fiecărui stat membru din valoarea totală a peștelui capturat în ZEE a Regatului Unit în perioada 2015-2018 ;

(b)

aceste procente sunt majorate pentru statele membre cu activități de pescuit care au o dependență peste medie de peștele capturat în ZEE a Regatului Unit și sunt reduse pentru cele care au o dependență sub medie, după cum urmează:

(i)

pentru fiecare stat membru, valoarea peștelui capturat în ZEE a Regatului Unit ca procent din valoarea totală a peștelui capturat de statul membru respectiv este exprimată ca indice al mediei UE (indice de dependență);

(ii)

procentul inițial din valoarea peștelui capturat în ZEE a Regatului Unit se ajustează prin înmulțirea sa cu indicele de dependență al statului membru;

( iii)

aceste procente sunt reajustate pentru a se asigura că suma procentelor tuturor statelor membre este egală cu 100 %.

(b)

procentele obținute sunt reajustate pentru a se asigura că suma procentelor tuturor statelor membre este egală cu 100 %.

4.

Factorul legat de comerț se obține prin aplicarea următoarelor etape:

4.

Factorul legat de comerț se obține prin aplicarea următoarelor etape:

(a)

comerțul fiecărui stat membru cu Regatul Unit este exprimat ca procent din comerțul UE cu Regatul Unit (comerțul reprezintă suma importurilor și a exporturilor de bunuri și servicii);

(a)

comerțul fiecărui stat membru cu Regatul Unit este exprimat ca procent din comerțul UE cu Regatul Unit (comerțul reprezintă suma importurilor și a exporturilor de bunuri și servicii , inclusiv în sectorul turismului și cu excepția serviciilor financiare );

Amendamentul 29

Se adaugă o anexă IIIa

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

 

 

1.

Identificarea celor mai afectate sectoare economice:

 

2.

Identificarea celor mai afectate regiuni de nivel NUTS 2:

Pentru fiecare regiune (inclusiv regiunile vizate la articolul 349 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene):

Nomenclatorul NUTS 2

Numele regiunii

Populația regională (data)

PIB-ul regional

Volumul schimburilor comerciale cu Regatul Unit în 2019

 

3.

Descrierea abordării bazate pe parteneriat instituite:

 

4.

Punerea în aplicare de strategii:

(vă rugăm să indicați documentele strategice puse în aplicare)

Strategia globală:

Strategii regionale:

Strategii sectoriale:

 

5.

Descrierea instrumentelor de monitorizare și evaluare instituite:

 

6.

Defalcarea cheltuielilor

Suma plătită

Sectorul pescuitului

Sectoare asupra cărora comerțul are un impact

 

7.

Defalcarea geografică a cheltuielilor

i.

Regiunile NUTS 2 cele mai afectate: Nomenclatorul NUTS 2 Cuantum EUR/locuitor

ii.

Cuantum fără direcționare geografică:

 

8.

Contribuția la obiectivele climatice

Procentul cheltuielilor:

 

9.

Contribuția la obiectivele tranziției digitale

Procentul cheltuielilor:

II.   RECOMANDĂRI POLITICE

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

1.

salută înființarea unei rezerve de ajustare la Brexit, care vizează atenuarea impactului teritorial al retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană. Rezerva de ajustare la Brexit este o expresie concretă a solidarității intraeuropene și este menită să contribuie la coeziunea economică, socială și teritorială, după cum reiese din temeiul juridic (articolul 175 din TFUE) al propunerii Comisiei;

2.

consideră că încheierea unui acord comercial și de cooperare între UE și Regatul Unit constituie un rezultat pozitiv al negocierilor. Noul cadru al relației cu Regatul Unit are însă consecințe teritoriale puternice. Întrucât Acordul comercial și de cooperare nu corespunde pe deplin scenariului unui acord de liber schimb, multe regiuni europene rămân foarte expuse la consecințele economice și sociale ale Brexitului. Acest impact este deosebit de important pentru regiunile apropiate din punct de vedere geografic de Regatul Unit sau pentru cele care întrețineau relații foarte strânse cu partenerii britanici. Autoritățile locale și regionale, actorii economici, cum ar fi sectorul turismului, sectoarele educației și cercetării, dar și cetățenii și societatea civilă se confruntă cu consecințele instituirii unor noi frontiere, noi proceduri administrative, noi elemente de complexitate în lanțurile valorice și ale întreruperii programelor de cooperare;

3.

atrage atenția asupra consecințelor geopolitice ale Acordului comercial și de cooperare, care au un caracter foarte concret pentru o serie de autorități locale și regionale situate acum la noile frontiere externe ale Uniunii Europene. Prin urmare, eligibilitatea măsurilor de îmbunătățire a fluidității controalelor, a schimburilor de mărfuri și a circulației persoanelor este cât se poate de bine-venită. CoR subliniază că, în aceste noi regiuni de frontieră, investițiile locale și regionale legate de controale vor contribui la protejarea tuturor cetățenilor europeni în perimetrul noilor frontiere ale Uniunii Europene. CoR solicită atât Parlamentului, cât și Consiliului să definească un nivel minim și echitabil de acoperire pentru aceste regiuni;

4.

solicită majorarea cu un miliard de 1 miliard EUR a sumelor suplimentare puse la dispoziție într-o a doua etapă, în conformitate cu articolul 11, pentru a răspunde mai bine nevoilor pe termen mediu, în concordanță cu solicitarea sa privind prelungirea perioadei de eligibilitate a rezervei de ajustare la Brexit;

5.

insistă asupra expunerii sectorului pescuitului și al fructelor de mare, care face obiectul unei perioade de tranziție de cinci ani și jumătate. Pe lângă noile constrângeri comune impuse tuturor sectoarelor europene, în sectorul pescuitului, o întreagă zonă de activitate este pusă sub semnul întrebării. Această situație necesită o evaluare a impactului cât mai apropiată posibil de realitățile regionale, fără indexare națională. Trebuie să se ajungă la o distribuție financiară mai echitabilă între regiunile europene afectate, indiferent de dimensiunea statului membru;

6.

solicită ca autoritățile locale și regionale să se afle în centrul creării acestui nou instrument financiar. CoR recomandă introducerea unor criterii care să țină seama de amploarea efectelor la nivel regional și care să asigure o distribuție echitabilă a resurselor, în funcție de dimensiunea impactului economic asupra fiecărei regiuni. După cum s-a demonstrat în studiile CoR privind consecințele Brexitului, luarea în considerare a efectelor la nivel național nu reflectă amploarea lor, uneori marcată la nivel local. Autoritățile locale trebuie implicate în evaluarea impactului și în elaborarea măsurilor. Acest lucru este cu atât mai important cu cât autoritățile locale și regionale, în funcție de competențele lor, vor trebui să prefinanțeze ele însele anumite măsuri, să elaboreze strategii teritoriale pentru a atenua impactul Brexitului și să mobilizeze o parte din fondurile UE pe care le gestionează. Această implicare a autorităților locale și regionale va contribui la direcționarea fondurilor în funcție de nevoi și la punerea în aplicare eficientă a rezervei de ajustare la Brexit;

7.

subliniază, de asemenea, vulnerabilitatea regiunilor din cauza pierderii oportunităților în materie de comerț cu Regatul Unit și a faptului că Acordul comercial și de cooperare nu corespunde pe deplin scenariului unui acord de liber schimb. Acest lucru are un impact asupra unei întregi game de sectoare și produce efecte transversale în cadrul lanțurilor valorice, de exemplu în turism, în sectorul hotelier și în sectorul agroalimentar, ceea ce, la fața locului, înseamnă pierderi de locuri de muncă. CoR estimează că impactul va avea efecte socioeconomice de lungă durată asupra comunităților din toate regiunile și, prin urmare, trebuie abordat imediat. Subliniază, de asemenea, că rezerva de ajustare la Brexit este singurul instrument de finanțare al UE care vizează statele membre, regiunile și sectoarele afectate de consecințele negative ale Brexitului;

8.

solicită prelungirea perioadei de eligibilitate până în iunie 2026, considerând că solidaritatea europeană nu ar trebui să se limiteze la anii 2021 și 2022 și constatând că nu sunt prevăzute mijloace de atenuare a consecințelor Brexitului începând din 2023.

CoR atrage atenția supra unei inconsecvențe majore între durata perioadei de tranziție pentru sectorul pescuitului și perioada de eligibilitate a rezervei de ajustare la Brexit. Numai prelungirea perioadei de eligibilitate a cheltuielilor până în iunie 2026 va permite să se acorde un sprijin adecvat acestui sector. Deși complementaritatea cu FEPAM este indispensabilă, FEPAM rămâne instrumentul structural de punere în aplicare a politicii comune în domeniul pescuitului și nu poate ține seama de consecințele teritoriale asimetrice ale Brexitului.

În ceea ce privește asigurarea unei infrastructuri de control cu caracter permanent, CoR constată că situația sanitară legată de pandemia de COVID-19 nu permite măsurarea fluxurilor reale și efectuarea imediată de investiții.

Anumite măsuri sau investiții pot implica perioade de pregătire sau de punere în aplicare, a căror durată nu poate fi redusă și care nu permit asumarea unui angajament și plata înainte de 31 decembrie 2022. În acest context, CoR face referire atât la procedurile de achiziții publice, cât și la procedurile de asigurare a conformității măsurilor sau investițiilor cu normele UE sau naționale în vigoare (evaluarea efectelor asupra mediului, certificate de urbanism, anchete publice, proceduri de notificare a ajutoarelor de stat etc.).

Subliniază diversitatea consecințelor Brexitului în diversele regiuni europene și, prin urmare, salută călduros marja de flexibilitate lăsată statelor membre pentru a concepe măsuri cât mai adaptate la nevoi. Este important ca, în funcție de nevoile locale și regionale, să poată fi elaborate măsuri favorabile atât pentru industrie, turism, transporturi, cercetare și inovare, cât și pentru sectorul agricol sau agroalimentar. CoR consideră că regulamentul trebuie să facă referire în mod explicit la posibila diversitate a domeniilor de intervenție ale rezervei, pentru a facilita înțelegerea adecvată a fondului și punerea în aplicare corespunzătoare a acestuia;

9.

consideră că rezerva va avea un rol esențial în sprijinirea punerii în aplicare a noului cadru juridic care reglementează relațiile dintre UE și Regatul Unit, ale căror consecințe nu pot fi identificate pe deplin, în special din cauza efectelor combinate ale Brexitului și pandemiei de COVID-19. Observația este valabilă și pentru chestiunile specifice care încă nu au fost negociate, cum ar fi serviciile financiare sau participarea Regatului Unit la programul Orizont Europa. Vor trebui luate în considerare atât evoluțiile nefavorabile, cât și cele favorabile;

10.

pune sub semnul întrebării valoarea adăugată, din perspectiva bunei guvernanțe, a lansării de către Comisia Europeană, la 24 februarie 2021, a unei consultări publice privind rezerva de ajustare la Brexit, cu o durată de opt săptămâni (1), în condițiile în care propunerea legislativă a fost prezentată cu două luni mai devreme, iar negocierile interinstituționale pentru a se ajunge la un acord în primul semestru al anului 2021 sunt deja foarte avansate;

11.

consideră că Brexitul este o situație sui generis și că paralelismul cu sistemele existente, cum ar fi Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, nu poate fi decât limitat. CoR regretă că propunerea Comisiei nu reflectă principiul parteneriatului aplicabil politicii de coeziune, prin faptul că nu oferă garanții privind rolul atribuit autorităților locale și regionale în procesul de guvernanță. Modul în care sunt concepute și gestionate măsurile ar trebui să reflecte mai bine logica declarată a direcționării în funcție de efectele la nivel teritorial;

12.

consideră că statele membre ar trebui să beneficieze de flexibilitate în definirea sistemelor de gestionare: numărul de organisme și nivelurile de gestionare (național, regional sau interregional). În schimb, statele membre vor trebui să își justifice alegerea din perspectiva subsidiarității și, în special, capacitatea de a răspunde nevoilor concentrate în anumite regiuni și sectoare economice mai expuse. În orice caz, trebuie garantată participarea nivelului regional la procedura de gestionare;

13.

consideră că Brexitul este deosebit de important în domenii diverse, cum ar fi pescuitul și produsele marine, mobilitatea cetățenilor, formarea, proiectele de cooperare în domeniul cercetării, dezvoltării și inovării, transferul de cunoștințe, combaterea schimbărilor climatice, conservarea ecosistemelor și parteneriatele public-privat, printre altele. Având în vedere gradul diferit de descentralizare al statelor membre, colaborarea dintre diferitele niveluri administrative poate fi considerată necesară sau pozitivă, astfel încât diferitele teritorii să poată depăși externalitățile negative ale Brexitului. Comitetul solicită ca principiul parteneriatului să fie aplicat în mod concret și ca rezerva pentru adaptare să fie gestionată în conformitate cu criteriile generale ale programelor cu gestiune partajată între Comisie, statele membre și autoritățile regionale și locale;

14.

propune ca statele membre să încurajeze elaborarea unor strategii regionale pentru a anticipa calendarul de punere în aplicare a măsurilor și a modificărilor pe termen mediu. În acest sens, trebuie asigurată coerența cu toate politicile locale și regionale relevante. În momentul plății prefinanțării, statele membre ar trebui să informeze Comisia Europeană cu privire la modul în care vor asigura participarea și concertarea cu autoritățile regionale și locale, pe baza unei „obligații de parteneriat”;

15.

propune ca toate dispozițiile care prevăd participarea autorităților locale și regionale să fie asigurate prin intermediul unui mecanism de informare a Comisiei Europene. CoR recomandă, în mod concret, ca, atunci când cresc cheltuielile, statele membre să întocmească și să furnizeze Comisiei Europene o nouă anexă dedicată distribuției sectoriale și geografice a cheltuielilor la nivelul regiunilor NUTS 2, incluzând contribuția acestora la obiectivele climatice și la obiectivele tranziției digitale. Aceste informații cantitative și calitative vor contribui și la evaluarea rezervei de ajustare la Brexit și vor permite să se evalueze, înainte de plata sumelor suplimentare puse la dispoziție într-o a doua etapă, în conformitate cu articolul 11, mobilizarea rezervei de ajustare la Brexit în fiecare stat membru și să se asigure că abordarea preconizată bazată pe parteneriat a fost pusă în aplicare;

16.

dorește să se asigure că autoritățile regionale și locale responsabile ca autorități de management sau organisme intermediare ale fondurilor europene vor participa la prevenirea suprapunerilor în materie de finanțare. În schimb, decizia de a mobiliza mai curând fondurile structurale decât rezerva de ajustare la Brexit va trebui să facă obiectul unei concertări cu actorii relevanți, având în vedere posibilele consecințe pe care le-ar putea avea asupra punerii în aplicare a altor obiective europene;

17.

solicită să se prevadă să se transfere, după aprobarea cheii de repartizare și prefinanțare, o parte din fonduri statelor membre și regiunilor, astfel încât, dacă este cazul, acestea să poată finanța măsurile de sprijin relevante fără a trebui să recurgă în prealabil la fonduri proprii;

18.

solicită să se manifeste flexibilitate în domeniul ajutoarelor de stat pentru a asigura punerea în aplicare rapidă a măsurilor și capacitatea de a interveni în favoarea actorilor economici cel mai grav afectați. Este necesară extinderea dispozițiilor temporare legate de pandemia de COVID-19 la impactul direct al Brexitului pe tot parcursul perioadei de eligibilitate a cheltuielilor din rezerva de ajustare la Brexit. În sectorul pescuitului și în cel al agriculturii, dispozițiile aplicabile FEPAM și FEADR ar trebui să se aplice rezervei de ajustare la Brexit;

19.

subliniază că IMM-urile care desfășoară activități comerciale cu Regatul Unit sunt afectate în mod disproporționat, în raport cu cifra lor de afaceri, de costurile noilor proceduri administrative asociate exporturilor către Regatul Unit. Prin urmare, costurile relative suportate de întreprinderi ar trebui luate în considerare la distribuirea resurselor rezervei de ajustare la Brexit;

20.

solicită ca TVA nerecuperabilă să fie eligibilă, astfel cum se prevede în Fondul de solidaritate al Uniunii Europene. Fără această eligibilitate, multe măsuri finanțate de autoritățile locale și regionale nu ar putea beneficia de mecanisme de solidaritate europeană în proporție de 100 %;

21.

solicită ca plata alocărilor suplimentare în 2023 să fie parțial legată de o evaluare europeană a impactului real al Brexitului în perioada 2021-2022, pentru a asigura o direcționare mai bună către regiunile și sectoarele cele mai afectate, dar și pentru a identifica regiunile care au fost mai reziliente sau care au avut de câștigat de pe urma schimbărilor;

22.

își reiterează angajamentul față de continuarea cooperării dintre actorii britanici și cei europeni și solicită ca rezerva de ajustare la Brexit să sprijine partenerii europeni în cadrul dialogului care se cere menținut, pentru a se evita litigiile care decurg din punerea în aplicare a Acordului comercial și de cooperare, dar și pentru a construi o viitoare cooperare.

Bruxelles, 19 martie 2021.

Președintele Comitetului European al Regiunilor

Apostolos TZITZIKOSTAS


(1)  Acord privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice („Acordul de retragere”) (JO L 29, 31.1.2020, p. 7).

(1)  Acord privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice („Acordul de retragere”) (JO L 29, 31.1.2020, p. 7).

(1)   Acord comercial și de cooperare între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, pe de o parte, și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, pe de altă parte ( JO L 444, 31.12.2020, p. 14 ).

(1)  https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12917-Proposal-for-a-Regulation-Regional-and-urban-Policy