4.3.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 105/105


Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de regulament al Consiliului privind suspendarea temporară a taxelor autonome din Tariful vamal comun asupra importurilor anumitor produse industriale în Insulele Canare

[COM(2021) 392 final – 2021/0209 (CNS)]

(2022/C 105/16)

Raportor general:

Tymoteusz Adam ZYCH

Sesizare

Consiliu, 15.9.2021

Temei juridic

Articolul 304 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

Secțiunea competentă

Secțiunea pentru piața unică, producție și consum

Data adoptării în secțiune

21.9.2021

Data adoptării în sesiunea plenară

20.10.2021

Sesiunea nr.

564

Rezultatul votului

(voturi pentru/voturi împotrivă/abțineri)

101/0/2

1.   Concluzii și recomandări

1.1.

CESE sprijină propunerea Comisiei Europene, dată fiind importanța sa socioeconomică majoră pentru regiune și competența UE de a o adopta, în temeiul prerogativei sale de a reglementa taxele vamale.

1.2.

Pe lângă categoriile de produse care fac deja obiectul Regulamentului (UE) nr. 1386/2011 al Consiliului (1), propunerea a fost extinsă pentru a include șapte categorii noi care se încadrează la codurile NC 3903 19, 5603 94, 5604 10, 7326 90, 7607 20, 8441 40 și 8479 90 (mașini industriale și materii prime).

1.3.

Menținerea suspendării taxelor vamale la importurile de produse industriale, precum și extinderea categoriilor de produse vizate de aceasta sunt considerate o soluție benefică pentru economia Insulelor Canare, care a suferit pierderi deosebite în raport cu alte regiuni ale Uniunii din cauza epidemiei de COVID-19, în special în ceea ce privește volumul PIB-ului național.

1.4.

Impunerea unor controale ale destinației finale în conformitate cu dispozițiile Codului vamal al Uniunii și cu dispozițiile de punere în aplicare a acestuia este o procedură bine încetățenită în acest context și nu generează sarcini administrative suplimentare semnificative pentru autoritățile regionale și locale și pentru operatorii economici.

1.5.

CESE subliniază că atât introducerea unor noi soluții juridice, cât și aplicarea în continuare a soluțiilor existente pentru sprijinirea regiunilor ultraperiferice sunt esențiale pentru creșterea lor economică, pentru echilibrarea pieței interne și pentru crearea de locuri de muncă în sectorul local.

1.6.

În opinia CESE, pentru a se garanta că întreprinzătorii au posibilitatea de a lua decizii de investiții pe termen lung, suspendarea propusă ar trebui să fie stabilită pentru o perioadă de mai mulți ani.

2.   Introducere

2.1.

Insulele Canare, o comunitate autonomă a Spaniei cu o suprafață totală de aproximativ 7 446,95 km2, formează un arhipelag situat în Oceanul Atlantic, compus din treisprezece insule și aflat la aproximativ 1 000 km de coasta Peninsulei Iberice. Ele reprezintă una dintre regiunile ultraperiferice ale Uniunii Europene și, împreună cu arhipelagurile insulelor Azore, Madeira, Selvagens și Capului Verde, alcătuiesc regiunea geografică denumită Macaronezia.

2.2.

Populația lor numără în prezent aproximativ 2 175 952 de locuitori. Primele două insule în ordinea populației sunt Tenerife (904 713 locuitori) și Gran Canaria (846 717 locuitori), ele găzduind peste 80 % din populația totală. O concentrare atât de mare a populației pe numai două dintre cele treisprezece insule este responsabilă pentru o parte din problemele socioeconomice ale regiunii, inclusiv pentru rata ridicată a emigrației.

3.   Scopul propunerii Comisiei

3.1.

CESE subliniază că, în temeiul articolului 349 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Regulamentul (UE) nr. 1386/2011 prevede măsuri vamale specifice pentru Insulele Canare, ca una dintre regiunile ultraperiferice ale Uniunii Europene – suspendarea temporară a taxelor vamale autonome din Tariful vamal comun asupra importurilor anumitor produse industriale în Insulele Canare.

3.2.

Măsurile prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1386/2011, care aveau ca scop consolidarea competitivității operatorilor economici locali, asigurând astfel locuri de muncă mai stabile în aceste insule, urmează să expire la 31 decembrie 2021. În aprilie 2021, guvernul spaniol a solicitat prelungirea suspendării taxelor autonome din Tariful vamal comun pentru o serie de produse. Potrivit acestei solicitări, constrângerile cu care se confruntă regiunea, dat fiind că sunt structurale și permanente, continuă să fie legate de izolare, de dimensiunea redusă a pieței și de fragmentarea acesteia. De asemenea, aceste insule nu pot beneficia de pe urma integrării europene în aceeași măsură ca alte regiuni europene. Regimul de suspendare la care se referă propunerea este menit să reducă aceste constrângeri de pe piața Insulelor Canare. În plus, ca urmare a crizei economice cauzate de pandemia de COVID-19, guvernul spaniol a solicitat suspendarea taxelor vamale prevăzute în Tariful vamal comun pentru încă șapte categorii de produse.

3.3.

Obiectivul propunerii Comisiei este de a sprijini regiunea ultraperiferică a Spaniei în vederea punerii în valoare a atuurilor sale pentru a permite creșterea economică și crearea de locuri de muncă în sectorul local. Propunerea completează Programul de opțiuni specifice pentru zonele îndepărtate și insulare (POSEI), care vizează sprijinirea sectorului primar și a producției de materii prime, precum și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM) și finanțarea alocării suplimentare specifice acordate din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR).

3.4.

Propunerea Comisiei este conformă cu politicile Uniunii, în special în ceea ce privește politica globală pentru regiunile ultraperiferice și politicile din domeniul comerțului internațional, al concurenței, al mediului înconjurător, al întreprinderilor, al dezvoltării și al relațiilor externe.

3.5.

Propunerea supusă examinării va permite operatorilor economici să importe, de la 1 ianuarie 2022 până la 31 decembrie 2031, anumite materii prime, piese, componente și bunuri de investiții scutite de taxe vamale, prin suspendarea temporară a taxelor vamale.

4.   Observații generale

4.1.

CESE salută modificarea propusă a regulamentului existent al Consiliului și observă că măsurile specifice pe care le prevede pot fi adoptate fără a pune în pericol integritatea și coerența ordinii juridice a Uniunii, inclusiv a pieței interne și a politicilor comune. În opinia CESE, această modificare va contribui la îmbunătățirea echilibrului pieței interne.

4.2.

CESE a subliniat în repetate rânduri că situația regiunilor insulare este mult mai dificilă decât a celorlalte regiuni din Uniune, în special a celor de pe continent. Regiunile insulare suferă de pe urma unor handicapuri geografice, demografice și de mediu grave și permanente, cum ar fi: depărtarea de continent; suprafața redusă; dependența de transportul maritim și aerian și costurile mai ridicate ale acestuia; scăderea populației și situația dificilă de pe piața forței de muncă; concentrarea producției în întreprinderile mici și în microîntreprinderi, care sunt mai puțin rezistente la dinamica schimbărilor economice decât întreprinderile mai mari; posibilitățile limitate de a valorifica avantajele pieței unice europene și relațiile economice competitive.

4.3.

Mijloacele de transport limitate și costurile crescute de distribuție a mărfurilor determină pentru orice comerciant un cost mai mare de producție decât cel pe care l-ar suporta dacă ar fi stabilit pe continent, ceea ce duce în mod direct la o scădere a competitivității. Această situație creează dificultăți pentru antreprenorii locali în ceea ce privește găsirea de clienți în afara granițelor naționale și obligă sectorul industrial să își concentreze producția pe piața locală. CESE consideră că politica vamală a Uniunii ar trebui să țină seama de această situație economică dificilă a regiunilor insulare și să ia măsurile adecvate pentru a îmbunătăți șansele și competitivitatea acestora în raport cu regiunile europene aflate pe continent.

4.4.

CESE subliniază că turismul este un factor-cheie al stabilității economice în multe zone insulare, fiind de altfel și principala resursă economică a Insulelor Canare. Ponderea turismului intern în PIB-ul Insulelor Canare a fost de 28 % în 2018, înregistrând o tendință ascendentă. În 2017, numărul turiștilor care au sosit în arhipelagul Insulelor Canare aproape că a depășit 16 milioane, fiind cu aproximativ un milion mai mare decât în 2016, în timp ce în 2019, 15,11 milioane de persoane au călătorit în Insulele Canare.

4.5.

Deși apariția turismului a dus la creștere economică, este, de asemenea, important să se țină seama de aspectele negative ale unei economii bazate într-o asemenea măsură pe această activitate – aspecte evidențiate odată cu izbucnirea pandemiei de COVID-19. Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică din Spania, numărul turiștilor străini din Insulele Canare a scăzut cu peste 70 % în 2020, când doar 3,78 milioane de persoane au vizitat arhipelagul. Cu același procent au scăzut și veniturile provenite din turism ale regiunii, care înregistrase în anul anterior încasări de circa 4 miliarde EUR din turism. Cea mai mare scădere a fost înregistrată pe insula Lanzarote (73,7 %), în timp ce cea mai mică scădere a fost înregistrată în Tenerife (66,4 %). Limitarea activității turistice în Insulele Canare a condus, în 2020, la o scădere de aproximativ 20 % din PIB. De asemenea, a avut loc o recesiune în sectorul construcțiilor și al activităților industriale, cu o scădere estimată de 13 % față de 2019. Trebuie subliniat faptul că efectele crizei sanitare mondiale vor avea consecințe pe termen lung – preconizându-se că turismul va rămâne la un nivel mai scăzut decât în 2019 până în 2023 (2).

4.6.

Ca urmare a crizei provocate de pandemia de COVID-19, în Insulele Canare a crescut semnificativ și rata șomajului. În primul trimestru din 2020, valoarea ei era de 18,89 %; în schimb, în cursul anului, s-a ridicat la 25,42 %, depășind cu mult media națională și a Uniunii, de 15,5 %, respectiv 7,1 % (Eurostat, 2021).

4.7.

CESE observă că propunerea este în concordanță cu politica Uniunii, care urmărește coeziunea teritorială, economică și socială, ca unul dintre obiectivele sale principale, și care, prin intermediul unor politici economice bine gestionate, vizează consolidarea Uniunii, astfel încât regiunile ultraperiferice să beneficieze de șanse egale de dezvoltare și de acces la condiții de viață mai bune. În conformitate cu articolul 174 din TFUE, zonele insulare au fost recunoscute ca regiuni defavorizate care necesită o atenție specială.

4.8.

CESE subliniază, de asemenea, că creșterea prețurilor la energie din ultimii doi ani și impactul ei asupra costurilor globale de transport au contribuit, fără îndoială, la un declin mai accentuat al competitivității industriilor din regiunile insulare. În plus, beneficiile suspendării drepturilor vamale autonome, introdusă începând cu 1991, s-au resimțit mai puțin. În consecință, industria locală a devenit mai puțin competitivă față de concurenții săi din Spania și din celelalte regiuni ale continentului european. Conștient fiind de caracteristicile geografice și economice ale regiunii Insulelor Canare, CESE consideră că ar trebui sprijinite măsurile care vizează atenuarea efectelor negative ale circumstanțelor lor specifice.

4.9.

CESE consideră că soluția propusă ar putea contribui în mod semnificativ la menținerea stabilității economice a acestei părți a Uniunii Europene și că eliminarea ei ar avea un efect inflaționist asupra pieței, ceea ce ar pune în pericol, pe termen lung, baza industrială de pe insule, care are deja dimensiuni moderate, și, prin urmare, ar adânci disparitățile față de celelalte regiuni din UE.

4.10.

În opinia CESE, ar trebui sprijinită, de asemenea, soluția la care s-a recurs deja în mai multe rânduri, și anume de a condiționa posibilitatea de a beneficia de măsurile tarifare de utilizarea finală a produselor, astfel încât numai operatorii situați în Insulele Canare să fie beneficiari.

4.11.

Cu toate acestea, CESE atrage atenția asupra posibilei apariții a unor dificultăți în circuitul economic din regiunea Insulelor Canare – sau chiar la scară mai largă, în întreaga UE – din cauza lipsei unei definiții a termenului „devierea fluxurilor comerciale”, utilizat la articolul 4 alineatul (1) din propunerea legislativă. Apariția așa-numitelor „devieri ale fluxurilor comerciale” împuternicește Comisia să retragă temporar suspendarea taxelor autonome, ceea ce riscă să aibă o serie de consecințe economice pentru regiune și pentru întreprinderile locale. CESE dorește să atragă atenția asupra necesității unei definiții precise a acestui termen, atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ.

Bruxelles, 20 octombrie 2021.

Președinta Comitetului Economic și Social European

Christa SCHWENG


(1)  Regulamentul (UE) nr. 1386/2011 al Consiliului din 19 decembrie 2011 privind suspendarea temporară a taxelor autonome din Tariful vamal comun asupra importurilor anumitor produse industriale în Insulele Canare (JO L 345, 29.12.2011, p. 1).

(2)  https://www.europarl.europa.eu/factsheets/ro/sheet/126/tourism