22.12.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 517/56


Avizul Comitetului Economic și Social European privind Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Promovarea unei abordări europene în domeniul inteligenței artificiale

[COM(2021) 205 final]

(2021/C 517/08)

Raportor:

Marie-Françoise GONDARD-ARGENTI

Sesizare

Comisia Europeană, 1.7.2021

Temei juridic

Articolul 304 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

Data adoptării în secțiune

2.9.2021

Data adoptării în sesiunea plenară

22.9.2021

Sesiunea plenară nr.

563

Rezultatul votului (voturi pentru/

voturi împotrivă/abțineri)

235/0/7

1.   Concluzii și recomandări

1.1.

Comitetul Economic și Social European salută această versiune revizuită a planului coordonat pentru inteligența artificială (IA), care rezultă din efortul comun depus de Comisia Europeană și de statele membre, și solicită punerea sa accelerată în aplicare prin mobilizarea tuturor actorilor relevanți.

1.2.

CESE sprijină abordarea globală a Comisiei pe care se întemeiază strategia sa pentru o IA favorabilă incluziunii și durabilă, bazată pe crearea unui ecosistem de excelență și încredere. Propunerile legate de plan și de reglementare, care fac – fiecare în parte – obiectul unui aviz, reprezintă cei doi piloni ai poziționării Europei ca actor global în domeniul IA.

1.3.

Pentru a obține beneficiile economice, sociale, de mediu și de sănătate publică preconizate pentru toți cetățenii europeni, fără discriminare, planul trebuie să dea un nou impuls educației, prin integrarea aspectelor etice și de mediu, a învățării și a dezvoltării competențelor pe tot parcursul vieții, a provocărilor în materie de inovare și a sprijinului pentru lucrători și întreprinderi, inclusiv pentru cele mai mici.

1.4.

În lumea muncii, încrederea este cheia succesului. IA nu face excepție de la această regulă. CESE consideră că acest nou plan ar trebui să confere dialogului social și partenerilor sociali un rol-cheie pe parcursul întregului proces. Deși chestiunea competențelor este esențială, reflecția ar trebui să includă toate aspectele legate de automatizare din lumea muncii.

1.5.

CESE recomandă Comisiei ca, în cadrul politic pe care intenționează să îl instituie, să încurajeze ferm statele membre să consolideze dialogul social și civic cu privire la aspectele și instrumentele de IA.

1.6.

CESE subliniază că încrederea depinde de dreptul fiecărui lucrător, consumator sau cetățean de a înțelege procesele algoritmice, în măsura în care acestea au un impact asupra vieții sale și a mediului în care trăiește. Noul plan coordonat trebuie să fie transparent și să poată fi explicat, cerința fiind indisolubil legată de dreptul fiecărui cetățean de a contesta deciziile luate exclusiv prin intermediul unui algoritm.

1.7.

CESE consideră că UE se poate poziționa ca lider global credibil în domeniul IA, cu condiția să existe o coordonare constantă între instituțiile UE, statele membre și societatea civilă organizată (parteneri sociali, consumatori și cetățeni), alături de formularea clară a responsabilităților fiecăruia. Coordonarea dintre instituțiile europene, dintre acestea și statele membre și dintre statele membre va asigura un impact maxim la nivel global și, totodată, punerea în aplicare rapidă și coerentă a politicilor și programelor de investiții.

1.8.

IA are, prin natura sa, caracter global, dar este dependentă în mod nemijlocit de amploarea extinderii sale. Transformând statele membre în factori determinanți ai coordonării IA la nivel mondial, planul coordonat reprezintă piatra de temelie a strategiei europene în IA.

1.9.

CESE apreciază că planul coordonat revizuit propune acțiuni concrete menite să stimuleze punerea în aplicare a strategiilor naționale și să sporească sinergiile. Acest plan capătă contur pe deplin doar prin strânsă coordonare cu strategia europeană a datelor – instituirea unui spațiu european al datelor și destinat protecției acestora – și a securității informatice.

1.10.

Pentru a compensa absența unei coordonări care să impună constrângeri, CESE solicită instituirea unui dispozitiv de monitorizare permanentă a progreselor prin intermediul indicatorilor de performanță elaborați de toate părțile interesate.

1.11.

CESE încurajează statele membre să utilizeze mecanismul de redresare și reziliență – alături de alte instrumente financiare precum „Orizont Europa”, programul pentru o Europă digitală și InvestEU – care sprijină dezvoltarea și adoptarea IA, în special în rândul micilor întreprinderi. Un raport recent al BEI oferă clarificări despre etapele ce trebuie parcurse (1).

2.   Observații generale

2.1.

Comisia își propune să transforme UE în motorul mondial al unei IA axate pe om, care să fie incluzivă, sigură, sustenabilă și fiabilă. Plecând de la învățămintele desprinse din criza sanitară, Comisia intenționează să accelereze investițiile, să consolideze măsurile actuale și să le coreleze riguros, pentru a favoriza sinergiile și flexibilitatea (2). CESE sprijină punerea în aplicare urgentă și decisivă a acestei abordări, pentru a consolida excelența UE pe plan național și internațional.

2.2.

CESE ia notă de progresele înregistrate față de primul plan coordonat, din 2018. Planul actualizat identifică fără echivoc prioritățile: investiții în infrastructuri și schimbul de date, favorizarea excelenței prin intermediul inovației și al competențelor, asigurarea fiabilității și transparenței de-a lungul întregului lanț valoric. Investiția de 7 miliarde de euro în 2019 (+30 %) este considerată încurajatoare în acest sens.

2.3.

Planul coordonat respectă drepturile fundamentale și sociale și dreptul de a nu fi discriminat prin intermediul algoritmilor. Acest aviz nu poate fi disociat de cel privind propunerea comună de regulament, care vizează aspecte etice și prevede norme armonizate (3).

2.4.

CESE consideră că un cadru de etică și un standard recunoscut și partajat, împreună cu un plan coordonat sunt catalizatori esențiali și care pot conferi structură și încredere în ce privește angajamentul europenilor față de IA, asigurând în același timp un avantaj competitiv și un avantaj la nivel mondial.

2.5.

Această încredere a cetățenilor este indisolubil legată de dreptul de a înțelege algoritmii și de posibilitatea de a contesta orice decizie care le afectează viața. Atât dezvoltatorii de IA, cât și utilizatorii de aplicații ar trebui să mențină un nivel de vigilență, sub formă de audituri și testări periodice. Oamenii trebuie să rămână cei care își asumă deciziile.

2.6.

CESE este preocupat de riscul de fragmentare legat de diferitele strategii naționale și invită statele membre să își intensifice cooperarea, în special în materie de securitate cibernetică, o prerogativă suverană, care constituie totuși coloana vertebrală a planului, în interesul UE.

2.7.

CESE solicită o IA durabilă din perspectiva obiectivelor sale economice, sociale și ecologice, care respectă responsabilitățile economice, sociale și de mediu.

3.   Observații specifice

3.1.

Pe deplin justificate, ambițiile Comisiei îi impun să conlucreze cu statele membre, cu sectorul privat și cu societatea civilă organizată pentru:

a accelera investițiile în IA în vederea redresării economice și sociale rapide și reziliente, bazată pe soluții digitale avansate;

a desfășura la timp structurile și programele prevăzute pentru a dobândi recompensa meritată de pionierii care produc sau adoptă tehnologia adecvată;

a asigura o coeziune optimă a politicilor, menită să evite dispersia și să răspundă împreună acestei provocări globale.

3.2.

CESE aprobă intenția Comisiei de a recurge la programul pentru o Europă digitalizată și la „Orizont Europa” de minimum 1 miliard de euro pe an în perioada 2021-2027: efectul de pârghie așteptat va determina investiții în IA în sfera publică și privată în valoare de 20 de miliarde EUR pe an în același interval. Mecanismul de redresare și reziliență (MRR) va consolida, la rândul său, acest efect de pârghie.

3.3.   Crearea condițiilor favorizante – date și infrastructuri

3.3.1.

CESE face apel la Comisie și la statele membre să-și intensifice cooperarea și coordonarea în materie de guvernanță a IA: aplicarea strategiilor naționale, schimbul de cunoștințe, de expertiză și de bune practici pentru a accelera dezvoltarea și adoptarea IA și pentru a face față provocărilor ridicate de IA la nivel mondial.

3.3.2.

Disponibilitatea, accesibilitatea și libera circulație a datelor sunt condițiile prealabile pentru dezvoltarea IA, alături de strategia referitoare la date, la protecția acestora și la securitatea informatică. CESE reamintește că buna desfășurare a schimbului de date cu caracter personal depinde de strânsa coordonare și de respectarea cu strictețe a Regulamentului (RGPD). La fel ca securitatea și transparența datelor, și reglementările pot prezenta un avantaj competitiv în concurența mondială (4). CESE aprobă dezvoltarea spațiului european al datelor și a spațiilor sectoriale specifice.

3.3.3.

În afară de unele sisteme de IA care nu depind de date, performanța depinde în mod direct de volumul, relevanța și calitatea datelor disponibile. CESE consideră așadar esențial să existe un potențial sporit care să înlesnească schimbul de date fluide, interoperabile și sigure. CESE aprobă identificarea domeniilor esențiale, precum producția industrială, pactul verde, mobilitatea, sănătatea, finanțele, energia, pentru a urma întocmai evoluțiile și a evalua progresele înregistrate.

3.3.4.

CESE sprijină:

obiectivele de a crește în mod considerabil puterea de calcul disponibilă în Europa și de a exploata și a valorifica datele în timp real, cât și capacitatea de a crea și de a produce în UE procesoarele indispensabile, asociate unui program de dezvoltare durabilă;

introducerea noțiunii de date de interes general, înțeleasă ca punerea la dispoziție a datelor de către autoritatea publică prin care aceasta poate fi sprijinită sau pentru a favoriza schimbul de date considerate esențiale (5), adăugându-le pe cele furnizate de operatori care își desfășoară activitatea pe teritoriul european, însă care nu contribuie la politica sa industrială.

3.3.5.

CESE se așteaptă la un angajament sporit din partea statelor membre în domeniul cercetării și inovației pentru a dezvolta structurile, infrastructurile și instrumentele necesare pentru binele comun și pentru a contribui la suveranitatea UE în materie de IA.

3.4.   Promovarea excelenței din laborator până la introducerea pe piață – inovație și parteneriate

3.4.1.

CESE sprijină abordarea globală menită să transforme Uniunea într-un spațiu de excelență, începând cu cercetarea fundamentală și cu inovația și până la introducerea acesteia pe piață. CESE consideră că este vital ca UE și statele membre să-și accelereze cooperarea, pentru a crea condițiile necesare inovării, care să favorizeze perspectivele comerciale ale IA și dezvoltarea talentelor și competențelor în sensul viziunii europene axate pe om și pe încredere. CESE constată cu bucurie că structurile de colaborare orizontale sprijină aceste ambiții.

3.4.2.

CESE salută ambițiile Comisiei de a sprijini experimentele, a accentua polii de inovație digitală regionali în cooperare cu inițiativele la nivel național și regional și a împărtăși experiențele. Acești poli de inovație și platformele la cerere facilitează adoptarea IA de către întreprinderile foarte mici și IMM-uri, împreună cu un sprijin financiar clar determinat. CESE consideră că este important să sprijine întreprinderile nou înființate (start-ups), extinderea lor (scale-ups) și IMM-urile tradiționale, în vederea dezvoltării IA.

3.4.3.

Cu toate acestea, CESE subliniază că această politică a polilor de excelență nu trebuie să pună piedici finanțării obișnuite și durabile a laboratoarelor de cercetare „standard” doar din teama că acest lucru ar întârzia apariția tehnologiilor inovatoare.

3.4.4.

CESE dorește să sprijine programele de adaptare la IA a organizațiilor, microîntreprinderilor și a IMM-urilor, dezvoltând rețele care să le asigure îndrumare specifică. Ar fi de dorit ca inițiativele instituite pentru a sprijini accesul întreprinderilor mici și a IMM-urilor la IA [prin Laboratoare de testare și experimentare (LTE), Centre de Inovare Digitală (CID) și Platforme de IA la cerere] să fie evaluate din perspectiva efectelor lor concrete asupra acestor întreprinderi, în vederea îmbunătățirii lor.

3.4.5.

Un studiu recent, solicitat de CESE, arată că extinderea este un pas necesar, fie că este vorba despre accesul la competențele necesare, la fondurile de date pentru algoritmi sau la finanțarea esențială, fie că vizează o piață suficient de complexă pentru a asigura amortizarea rapidă a infrastructurii costisitoare. Decidenții politici trebuie, astfel, să acorde prioritate microîntreprinderilor și IMM-urilor și să propună politici adecvate. Având în vedere daunele economice provocate de pandemie, sprijinirea întreprinderilor de tip start-up, scale-up și IMM-urilor tradiționale pentru a dezvolta IA constituie în prezent o obligație urgentă.

3.4.6.

CESE sprijină dezvoltarea unor spații de protecție pentru a experimenta idei noi în condiții apropiate de realitate și pentru a promova agilitatea. CESE face apel la un schimb mai intens de rezultate și la recunoașterea lor reciprocă, indiferent de frontiere.

3.4.7.

Excelența în cercetare reflectă talentele și competențele din laboratoare, dar și încrederea utilizatorilor în IA. Acesta este motivul pentru care CESE dorește ca programele de învățământ superior să genereze talente de talie mondială în domeniul inovării și dezvoltării comerciale. Comitetul solicită Uniunii să asigure condițiile care permit păstrarea talentelor și atragerea competențelor din străinătate. CESE dorește un mediu de afaceri mondial stabil și de încredere, care să le permită întreprinderilor și angajaților să se familiarizeze cu IA în beneficiul cercetării și inovării.

3.4.8.

Organizațiile societății civile merită să fie sprijinite în implementarea soluțiilor de IA și să se numere printre destinatarii fondurilor și resurselor destinate IA. Acest lucru este valabil mai ales pentru serviciile sociale, cu respectarea pe deplin a dreptului la confidențialitate și a normelor privind prelucrarea și stocarea datelor, inclusiv a celor biometrice.

3.5.   Luarea de măsuri pentru ca IA să lucreze în slujba cetățenilor – competențe și încredere

3.5.1.

CESE sprijină strategia Comisiei de a crea un ecosistem de excelență și un ecosistem de încredere. Această abordare este prezentată în Cartea albă adoptată în 2019 (6). Cum educația și formarea constituie elemente esențiale pentru a promova excelența și sporirea încrederii în IA, sistemelor de învățământ și formare le revine sarcina de a satisface o vastă gamă de nevoi, de la cunoștințe de bază și înțelegere generală până la achiziția unor cunoștințe de specialitate și abilități de înalt nivel (7).

3.5.2.

CESE salută adoptarea noului plan de acțiune în domeniul educației digitale, adoptat de Comisie pentru perioada 2020-2027. Acesta va permite o mai bună înțelegere a naturii și funcționării IA începând cu școala primară și până la studiile universitare, precum și reînnoirea competențelor.

3.5.3.

CESE ar dori ca statele membre să dezvolte o ofertă de educație în domeniul IA care să integreze și subiecte etice și de mediu conexe și să încurajeze schimbul de bune practici, pentru a promova diversitatea în cadrul accesului la formare, la dezvoltarea și utilizarea IA. Amploarea pe care o capătă IA și utilizarea sa în beneficiul tuturor necesită o abordare multidisciplinară, precum și punți de legătură.

3.5.4.

CESE consideră că partenerii sociali sunt factori esențiali în anticiparea dezvoltării competențelor și a schimbărilor în materie de locuri de muncă. Dialogul social este esențial pentru a ajuta lucrătorii afectați de automatizarea sarcinilor lor.

3.5.5.

CESE subliniază importanța cooperării dintre guverne, instituții de învățământ, partenerii sociali și organizațiile relevante ale societății civile în conceperea și implementarea de noi programe de educație și de formare continuă, destinate în primul rând persoanelor fără loc de muncă. Sunt necesare instruiri personalizate pentru antreprenorii și angajații din microîntreprinderi și din IMM-uri.

3.5.6.

CESE regretă că planul nu ține seama de o posibilă reflecție comună asupra lumii și a viitorului pieței muncii în contextul automatizării. Construirea încrederii lucrătorilor în aplicațiile de IA necesită un dialog social sporit, indispensabil pentru a introduce sisteme de IA cu impact asupra angajaților, în special în domeniul managementului sau al resurselor umane. Având în vedere eventuala reducere a numărului locurilor de muncă, accentuarea inegalităților și reorganizarea sectoarelor de producție, este necesară asigurarea unei coordonări perfecte între statele membre, în strânsă colaborare cu întreprinderile, autoritățile locale și regionale, partenerii sociali și organismele intermediare pentru:

a dezvolta capacități orientate spre viitor, durabile și instituționalizate în materie de automatizare;

a dezvolta mecanisme inovatoare și proactive, pentru tranziția profesiilor și a competențelor;

a reflecta la complementaritate, nu numai pentru „a dezvolta IA” în cadrul profesiilor, ci și pentru a identifica schimbări în termeni de cultură și practică și a stabili standarde de „bună complementaritate” care să favorizeze emanciparea personală.

3.5.7.

Întrucât încrederea este piatra de temelie a unei societăți digitalizate, CESE apreciază în mod deosebit abordarea Comisiei în toate domeniile, menită să servească interesul general și în special interesul cetățenilor, al consumatorilor, al lucrătorilor și al întreprinderilor, inclusiv al celor din domeniul economiei sociale, pentru a crește gradul general de încredere în IA: protecția drepturilor fundamentale, securitatea informatică, protecția datelor, proprietatea intelectuală și utilizarea durabilă și eficientă a resurselor, fără a neglija reglementările legate de inovație. Pare important să se identifice cu precizie posibilele pericole ale utilizării abuzive a IA și să se propună soluții adecvate. CESE sprijină măsurile prevăzute de Comisie pentru a consolida securitatea în toate domeniile și a adapta cadrul de reglementare la provocările ridicate de IA. Comitetul amintește, în acest sens, rolul de pionier al organizațiilor societății civile, de exemplu în evaluarea riscurilor legate de recunoașterea facială.

3.5.8.

CESE sprijină pe deplin ambiția de a promova în întreaga lume viziunea europeană a unei IA durabile și de încredere, prin încurajarea definirii unor standarde mondiale de IA și prin dezvoltarea de parteneriate și de inițiative comune cu state terțe.

3.6.   Dezvoltarea unui leadership strategic în domeniile cu impact puternic

3.6.1.

CESE apreciază abordarea realistă a Comisiei de a-și concentra acțiunile pe sectoare în care este esențial leadership-ul în IA: climă și mediu, sănătate, robotică și automatizare, servicii publice, securitate publică, inclusiv combaterea terorismului și politici referitoare la migrație, mobilitate inteligentă, agricultură și alte domenii conexe.

3.6.2.

CESE consideră că tranziția digitală este un instrument-cheie pentru decarbonizare și gestionarea mediului și care garantează, în același timp, că eventualul impact negativ al soluțiilor bazate pe IA asupra climei, mediului și consumului de combustibil este limitat. Utilizarea IA în gestionarea sistemelor energetice și de transport, în procesele industriale și în agricultură favorizează eficiența energetică, economia circulară și gestionarea durabilă a resurselor naturale, reprezentând un factor de productivitate și de eficiență economică. IA oferă, de asemenea, mijloacele pentru a înțelege și controla mai bine fenomenele climatice și de mediu.

3.6.3.

CESE solicită ca oportunitățile oferite de IA să fie exploatate în cercetarea originii bolilor, pentru dezvoltarea de noi molecule, de echipamente medicale și de asistență avansată sau în domeniile investigației, diagnosticului și tratamentului, de exemplu în combaterea cancerului. Spațiul european de date în materie de sănătate, prevăzut cu respectarea absolută a confidențialității vieții private și a datelor cu caracter personal, este un pas important către exploatarea completă a potențialului IA. Asistența zilnică acordată de roboți pacienților, persoanelor în vârstă sau celor cu dizabilități ilustrează beneficiile unei excelențe a roboticii care este mai puțin preocupată de rezultatele performanței tehnologice și mai mult de gestionarea interfeței dintre oameni și roboți.

Bruxelles, 22 septembrie 2021.

Președintele Comitetului Economic și Social European

Christa SCHWENG


(1)  Inteligența artificială, blockchain și viitorul Europei.

(2)  JO C 240, 16.7.2019, p. 51.

(3)  Avizul CESE privind regulamentul în materie de IA (a se vedea pagina 61 din prezentul Jurnal Oficial).

(4)  „La norme sans la force: l’énigme de la puissance européenne” („Impunerea normei fără utilizarea forței: secretul puterii europene”), Zaki Laïdi, 2005.

(5)  Regulamentul privind guvernanța datelor la nivel european.

(6)  JO C 364, 28.10.2020, p. 87.

(7)  JO C 14, 15.1.2020, p. 46.