28.9.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 319/15


Publicarea unei cereri de înregistrare a unei denumiri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

(2020/C 319/07)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1) în termen de trei luni de la data prezentei publicări.

DOCUMENT UNIC

„ÚJFEHÉRTÓI MEGGY”

Nr. UE: PGI-HU-02411 – 15.2.2018

DOP ( ) IGP (X)

1.   Denumirea (denumirile)

„Újfehértói meggy”

2.   Statul membru sau țara terță

Ungaria

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tipul de produs

Clasa 1.6. Fructe, legume și cereale, proaspete sau prelucrate

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

Fructele pentru consum în stare proaspătă sau prelucrare din următoarele soiuri ale speciei Prunus cerasus L. selecționate la stațiunea de cercetare din Újfehértó pot fi folosite pentru a produce indicația geografică protejată „Újfehértói meggy”: Újfehértói fürtös, Kántorjánosi 3, Debreceni bőtermő, Éva și Petri.

IGP „Újfehértói meggy” prezintă următoarele caracteristici de calitate:

coajă: întotdeauna strălucitoare, de culoare de la roșu-închis la rubiniu;

pulpă: tare, de tip teinturier mediu, cu excepția soiului Debreceni bőtermő;

gust: nu este amărui, ci este dulce și acid într-un mod armonios; soiurile Kántorjánosi 3 și Éva sunt ușor mai acide;

conținut de zahăr: cel puțin 14 °Brix;

procent zahăr/aciditate: 8-20;

aciditate totală: 0,6-1,5 %;

diametrul minim al fructelor: 19 mm.

Fructele pentru consumul în stare proaspătă se culeg în momentul în care s-au copt în proporție de 80-90 %. Fructele pentru prelucrare se culeg atunci când sunt complet coapte, și anume atunci când toate fructele din interiorul ciorchinelui se dezlipesc ușor de codiță.

La momentul comercializării pentru consum în stare proaspătă, fructele prezintă următoarele caracteristici: sunt intacte și nu prezintă urme de deteriorare; au codiță; sunt curate și nu prezintă materii străine vizibile; și sunt sănătoase, fără urme de putrezire, organisme dăunătoare sau pesticide. Atunci când sunt comercializate în vederea prelucrării, includerea codiței nu este obligatorie.

3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Toate etapele de producție ale „Újfehértói meggy” trebuie să se desfășoare în aria geografică definită la punctul 4.

3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. ale produsului la care se referă denumirea înregistrată

Ambalajul produsului este din lemn, carton, folie din plastic sau polimer care lasă aerul să circule, de o greutate cuprinsă între 250 g și 10 kg. Se poate vinde la vrac în scopul prelucrării industriale sau direct consumatorilor. Ambalarea asigură faptul că fructele își păstrează proprietățile și rămân intacte.

Produsul poate fi conservat la rece în camere frigorifice, dar trebuie să se evite temperaturile sub 2 °C și depășirea procentajului de 80 % umiditate relativă; pentru a se conserva prospețimea produsului „Újfehértói meggy”, fructele se pot conserva la rece în camere frigorifice timp de maximum trei săptămâni.

Produsul „Újfehértói meggy” trebuie să fie ambalat în aria geografică definită la punctul 4 pentru ca fructele să-și păstreze prospețimea și să rămână intacte, precum și pentru a preveni orice deteriorare a calității, deoarece manipularea și transportul repetate pot deteriora coaja, ceea ce cauzează putrezirea fructelor și imposibilitatea comercializării acestora.

3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

Indicația geografică se poate folosi doar pentru vișinele care provin și sunt cultivate în zona administrativă a următoarelor comune din județul Szabolcs‐Szatmár-Bereg:

Érpatak, Geszteréd, Kálmánháza, Nagykálló, Nyíregyháza-Bálinbokor, Nyíregyháza‐Butyka, Nyíregyháza-Császárszállás, Nyíregyháza-Lászlótanya, Nyíregyháza-Újsortanya și Újfehértó.

5.   Legătura cu aria geografică

Legătura dintre „Újfehértói meggy” și aria geografică se bazează pe calitate, ale cărei elemente esențiale sunt prezentate mai jos.

Factori naturali

Aria geografică se află în mijlocul regiunii Nyírség în județul Szabolcs‐Szatmár-Bereg. Vișinele sunt cultivate în această regiune izolată, cu dealuri cu o înălțime de 20-50 m care se înalță peste zona inundabilă a fluviului Tisa.

Cantitatea de precipitații anuale din mijlocul regiunii Nyírség este de 570-590 mm, însă, în anumite zone, poate varia între 550 și 600 mm. Cantitatea de precipitații în timpul sezonului de vegetație este de aproximativ 420 mm, din care 65-78 mm în iunie, ceea ce favorizează creșterea soiului „Újfehértói meggy”. Temperatura anuală medie este de 9,3-9,9 °C. Ultimele zile de îngheț apar pe la mijlocul lunii aprilie. În luna iulie se înregistrează cele mai ridicate temperaturi cuprinse în intervalul 20,2-20,7 oC, ceea ce înseamnă cu 1-2 oC mai puțin decât în celelalte zone ale Marii Câmpii Ungare. Canicula pe timpul verii se manifestă cu o intensitate mai mică în aria geografică decât în celelalte părți ale Marii Câmpii Ungare, iar temperaturile pe timpul nopții sunt semnificativ mai scăzute în această zonă, chiar și vara. Primăvara începe mai târziu decât în regiunile înconjurătoare, prin urmare înflorirea vișinilor nu este afectată, de obicei, de înghețul care apare primăvara. În aria geografică se înregistrează, în mod tipic, o fluctuație mare între temperaturile pe timp de zi și cele pe timp de noapte în perioada de vegetație a soiului „Újfehértói meggy”. Vremea cu temperaturi foarte mari debutează în această arie după jumătatea lunii iulie, dar în această perioadă, vișinele sunt deja culese. Media anuală a orelor însorite variază între 1 950 și 2 030 de ore, dintre care 760-800 se înregistrează vara.

În Nyírség se înregistrează precipitații anuale de 550-600 mm. În perioada de vegetație a soiului „Újfehértói meggy” nivelul de umiditate este mai ridicat, cantitatea de precipitații fiind la cel mai ridicat nivel la sfârșitul primăverii și începutul verii.

Principalul tip de sol în aria geografică desemnată este nisipos cu humus pe rocile din care se formează solul nisipos. Acest tip de sol se caracterizează printr-un conținut de humus de peste 1 % și un sol vegetal de aproximativ 40 cm. Are o bună capacitate de absorbție a apei și permeabilitate, este afânat și nu se usucă ușor, iar capacitatea de absorbție a nutrienților este suficientă pentru a obține un nivel ridicat al producției. Creșterea rezervelor de azot din sol poate spori producția în mod substanțial. În plus față de tipul de sol menționat anterior, se constată, de asemenea, porțiuni mai mici sau mai mari de sol de pădure de culoare brun-roșcat, cu un conținut de humus care variază între 1 și 1,5 %. Solul prezintă proprietăți favorabile de permeabilitate și de reținere a apei, deoarece permeabilitatea moderată a apei se combină cu o bună capacitate de reținere a apei. Proprietățile solului de afânare și de gestionare a nutrienților sunt factori pozitivi suplimentari. O comparație dintre cerințele de producție a „Újfehértói meggy” și caracteristicile ariei geografice desemnate dovedește faptul că acestea se combină în mod armonios și nu este o simplă coincidență că producția de vișine a început în această zonă în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, că soiul de vișine „fürtös” din Újfehértó își are originea în această zonă sau că cea mai mare cantitate de vișine din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg este produsă aici.

Factori umani

Ameliorare genetică locală:

Soiurile de vișine cu o producție mare, cunoscute la nivel local sub denumirea de „Fehértói csüngős Pándy” sau „Fehértói fürtös Pándy” s-au răspândit în și în jurul Újfehértó în prima jumătate a secolului XX. În cursul ameliorării genetice locale, care a început în stațiunea de cercetare din Újfehértó în anii 1960, sub îndrumarea doctorului Ferenc Pethő, clonele fructelor autofertile, de o calitate înaltă și o producție mare care se detașau ușor de ciorchine au fost adunate în Újfehértó și în zonele învecinate. Clona de vișină cu proprietățile cele mai favorabile, testată cu ajutorul mărcii testului P2, a fost individualizată și clasificată ca soi, fiindu-i conferită recunoașterea națională preliminară sub denumirea de „Újfehértói fürtös” în 1970. Ameliorarea genetică locală a fost extinsă la comunele înconjurătoare din regiune. În plus, variantele adunate în această zonă au fost testate în Újfehértó, iar celor mai bune soiuri le-a fost conferită, de asemenea, recunoașterea națională (Debreceni bőtermő, Kántorjánosi 3, Petri, Éva).

Metodă de cultivare specifică:

Soiurile „Újfehértói meggy” își dezvoltă coroane care se lasă în jos, predispuse la desfrunzire, prin urmare trebuie realizate elagaje anuale. Pentru a asigura expunerea uniformă a coroanei la lumină, se depun toate eforturile pentru a păstra forma conică sau de con la realizarea elagajelor.

În cursul eliminării lăstarilor pentru a da o formă coroanei, orice lăstar vertical – sau, dacă nu există nicio cioată, lăstarii care se lasă în jos, atârnând – se îndepărtează, lăsându-se o cioată de 1-2 cm pe vlăstarii de pe axa centrală. După eliminarea lăstarilor, mugurii care rămân pe ramurile laterale au o structură care se aseamănă cu un schelet de pește. O metodă similară de elagaj se folosește pentru pomii fructiferi. Forma conică se folosește, de asemenea, în cazul pomilor ale căror fructe sunt culese mecanic, cu coroane deschise, de pe ramurile laterale.

Caracteristici specifice

„Újfehértói meggy” nu prezintă un gust amar, coaja este de culoare rubinie sau roșu-închis, de tip teinturier (cu excepția soiului Debreceni bőtermő) și are un gust plăcut dulce și acid (în cazul fructelor din soiurile Újfehértói fürtős, Debreceni bőtermő și Petri) sau ușor acid (în cazul fructelor din soiurile Kántorjánosi 3 și Éva).

Aceste caracteristici specifice sunt obținute datorită condițiilor climatice și pedologice ale ariei geografice, precum și datorită cunoștințelor umane (ameliorarea soiurilor și metoda specifică de cultivare) în ceea ce privește Újfehértó.

Legătura cu aria geografică

Media anuală a orelor însorite de care beneficiază aria geografică este relativ ridicată (950‐1 030 de ore), ceea ce favorizează obținerea culorii specifice rubiniu sau roșu‐închis a „Újfehértói meggy”.

Există o relație de regresie lineară între fluctuația mare dintre temperaturile pe timp de zi și cele pe timp de noapte și conținutul de zahăr al fructului. Deoarece există o diferență considerabilă între temperaturile pe timp de zi și cele pe timp de noapte în aria geografică în cursul perioadei de vegetație, „Újfehértói meggy” are un conținut mare de zahăr (cel puțin 14 °Brix), ceea ce îi conferă acestuia gustul plăcut dulce și acid sau ușor acid.

Datorită efectului combinat al cantităților mari de precipitații în aria geografică în cursul perioadei de vegetație și al capacității ridicate de reținere a apei de către solul nisipos, cu humus, cu densitate medie, fructul prezintă o aciditate scăzută (aciditate totală de 0,6-1,5 %), ceea ce favorizează dobândirea de către „Újfehértói meggy” a gustului său caracteristic plăcut, dulce și acid sau ușor acid.

Metoda de cultivare specifică pentru elagajul „Újfehértói meggy” într-o formă conică a coroanei asigură o bună expunere a fructelor la lumină în timpul coacerii, ceea ce contribuie, de asemenea, la obținerea culorii rubinii sau roșu-închis a fructului și la aroma dulce și acidă sau ușor acidă.

Primul soi selectat de către stațiunea de cercetare din Újfehértó a fost „Újfehértói fürtös”, ale cărui fructe au devenit cunoscute sub denumirea de „Újfehértói” atât în țară, cât și în străinătate. Celelalte soiuri selecționate (Debreceni bőtermő, Petri, Kántorjánosi 3 și Éva) provin și ele din zona Újfehértó, astfel încât fructele lor au devenit cunoscute, de asemenea, sub denumirea colectivă de „Újfehértói meggy”.

Începând din 2008, în Újfehértó, se organizează anual un festival de promovare a soiului „Újfehértói meggy”. Tarte, ștrudele și alte feluri de mâncare cu vișine se pregătesc cu ajutorul „Újfehértói meggy” la concursurile de patiserie și gastronomice din cadrul festivalului.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

[articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament]

https://gi.kormany.hu/foldrajzi-arujelzok


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.