25.9.2020 |
RO |
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene |
C 317/25 |
Publicarea unei cereri de aprobare a unei modificări care nu este minoră a caietului de sarcini al unui produs, în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare
(2020/C 317/09)
Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de modificare, în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1), în termen de trei luni de la data prezentei publicări.
CERERE DE APROBARE A UNEI MODIFICĂRI CARE NU ESTE MINORĂ A CAIETULUI DE SARCINI AL UNEI DENUMIRI DE ORIGINE PROTEJATE/INDICAȚII GEOGRAFICE PROTEJATE
Cerere de aprobare a unei modificări în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) primul paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012
„STELVIO”/„STILFSER”
Nr. UE: PDO-IT-0255-AM02 – 10.1.2020
DOP (X) IGP ( )
1. Grupul solicitant și interesul legitim
Consorzio del Formaggio Stelvio, Via Innsbruck 43, 39 100 Bolzano, Italia
Tel. 0474 570113; Fax 0474 570177. Consorțiul sus-menționat îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 13 alineatul (1) din Decretul ministerial din 28 noiembrie 2017.
2. Statul membru sau țara terță
Italia
3. Rubrica din caietul de sarcini care face obiectul modificării (modificărilor)
☐ |
Denumirea produsului |
☒ |
Descrierea produsului |
☐ |
Aria geografică |
☐ |
Dovada originii |
☒ |
Metoda de producție |
☐ |
Legătura |
☐ |
Etichetarea |
☐ |
Altele [de precizat] |
4. Tipul modificării (modificărilor)
☒ |
Modificare a caietului de sarcini al unei DOP sau al unei IGP înregistrate, care nu trebuie considerată minoră în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 |
☐ |
Modificare a caietului de sarcini al unei DOP sau al unei IGP înregistrate pentru care nu a fost publicat un document unic (sau un echivalent al acestuia), modificare ce nu trebuie considerată minoră în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 |
5. Modificări
Descrierea produsului
Modificarea vizează articolul 5 din caietul de sarcini și punctul 3.2 din documentul unic și prevede includerea unor metode specifice pentru pregătirea produsului pentru porționare.
În consecință, la sfârșitul articolului 5 din caietul de sarcini (Caracteristicile produsului finit) și la sfârșitul punctului 3.2 din documentul unic se adaugă următoarele:
„Pentru a se limita deșeurile de prelucrare, fără a se aduce atingere cerințelor referitoare la greutate și la înălțime prevăzute mai sus, este admisă producția de «Stelvio»/«Stilfser» în altă formă decât cea cilindrică, în cazul produsului destinat doar preambalării (feliere, tăiere în cubulețe, răzuire).”
Modificarea vizează deci forma produsului, care va putea fi diferită de cea cilindrică, însă este vorba doar despre brânza destinată porționării, care trebuie să fie identificată ca atare la începutul prelucrării în produs cu DOP (atunci când se pune în forme). Această brânză nu se poate comercializa ca atare (întreagă) însoțită de DOP, ci se poate comercializa doar după porționare și preambalare.
Opțiunea de a se utiliza o formă mai rațională permite porționarea produsului fără irosirea unor părți de produs, irosire care nu se justifică din niciun punct de vedere tehnic sau calitativ. Avantajele sunt îmbunătățirea randamentului și facilitarea prelucrării după încheierea maturării în conformitate cu caietul de sarcini al produsului. Niciuna dintre aceste modificări nu schimbă caracteristicile tehnice și calitative ale brânzei „Stelvio”/„Stilfser”.
Metoda de producție
— |
Modificarea vizează articolul 3 punctul 3.3.2 din caietul de sarcini al produsului și punctul 3.3 din documentul unic. |
În conformitate cu Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei din 18 decembrie 2013, la sfârșitul părții privind alimentația vacilor se adaugă următoarea teză:
„Hrana pentru animale obținută din afara ariei geografice nu poate depăși 50 % din substanța uscată a rației, calculată pe bază anuală.”
Această modificare este o clarificare.
Iarba proaspătă și nutrețul local, care sunt partea din alimentație asociată cu fibrele digerabile, au un impact major asupra caracteristicilor chimice, senzoriale și organoleptice ale laptelui utilizat pentru producție și, astfel, reprezintă un procentaj semnificativ din substanța uscată a rației alimentare.
Pentru a se alcătui alimentația vacilor folosite în mod tradițional pentru producția de lapte, într-o zonă muntoasă inadecvată pentru producția de cereale sau oleaginoase este necesar să se utilizeze furaje concentrate și hrană pentru animale din afara ariei delimitate. Completarea rațiilor de hrană este necesară pentru a se garanta valoarea nutritivă și fiziologică a acestora și ca măsură de prevenție împotriva problemelor de sănătate.
Această hrană pentru animale permite asimilarea rapidă a nutrienților, furnizând energie și proteine imediat disponibile pentru funcțiile ruminale normale ale vacilor. Deoarece aceste alimente au doar un rol limitat la o funcție fiziologică de susținere a acestor funcții, impactul lor asupra caracteristicilor organoleptice ale laptelui este aproape nul.
Prin urmare, este permisă utilizarea porumbului însilozat, a nutrețurilor deshidratate, a orzului, a secarei, a triticalei, a grâului, a ovăzului și a porumbului, sub formă de produse și subproduse, precum și a paielor obținute de la primele cinci produse enumerate. De asemenea, se pot utiliza: semințele oleaginoase, produsele și subprodusele acestora, soia nemodificată genetic, rapița, inul, floarea-soarelui decorticată chiar și parțial, pulpele de sfeclă uscate, borhotul de bere și tescovina de mere uscată, sfecla, cartofii, drojdia de bere, melasa, roșcovele, produsele lactate sub formă de praf, aminoacizii și proteinele nobile care nu sunt obținute prin proteoliză, grăsimile vegetale.
Se confirmă că modificarea propusă nu este decât o precizare referitoare la rația de hrană și, prin urmare, nu are impact asupra legăturii sau asupra calității produsului.
— |
Modificarea vizează articolul 4 punctul 4.2.1 din caietul de sarcini al produsului, referitor la conținutul de grăsime al materiei prime, și punctul 3.3 din documentul unic. |
Prin urmare, formularea:
„4.2.1. Reducerea conținutului de grăsime
Laptele, eventual curățat prin bactofugare, poate fi ușor degresat, astfel încât conținutul de grăsime să se încadreze între 3,45 și 3,60 %. Degresarea parțială a laptelui se realizează cu ajutorul unui separator de smântână.”
a fost înlocuită cu textul următor:
„4.2.1. Reducerea conținutului de grăsime
Laptele, eventual curățat prin bactofugare, poate fi ușor degresat, astfel încât conținutul de grăsime să se încadreze între 3,45 și 3,80 %. Degresarea parțială a laptelui se realizează cu ajutorul unui separator de smântână.”
Această ușoară modificare prevede un interval mai realist în ceea ce privește conținutul de grăsime, adică un interval care corespunde celui înregistrat efectiv în ceea ce privește conținutul de grăsime al materiei prime (între 3,45 % și maximum 3,80 %, mai curând decât 3,60 %), în armonie cu celelalte cerințe prevăzute pentru brânza maturată.
— |
Modificarea vizează articolul 4 punctul 4.2.5 din caietul de sarcini al produsului și punctul 3.3 din documentul unic și se referă la tipul de cheag utilizat. |
Prin urmare, formularea:
„La laptele în curs de prelucrare, eventual inoculat cu fermenți lactici, se adaugă, după cel mult 85 de minute, cheag de vițel, la o temperatură a masei aflate în prelucrare de circa 32-33 °C. Singura enzimă de coagulare care se poate folosi este cheagul sub formă de lichid sau de praf. Cheagul este produs pe baza unei metode tradiționale, are o tărie de aproximativ 1:15 000 și este alcătuit din aproximativ 75 % chimozină și 25 % pepsină; nu conține niciun tip de coagulanți (de exemplu, coagulanți de origine microbiană), nu este modificat genetic și nu conține enzime de coagulare modificate genetic.”
a fost înlocuită cu textul următor:
„La laptele în curs de prelucrare, eventual inoculat cu fermenți lactici, se adaugă, după cel mult 85 de minute, cheag de vițel sau orice alt cheag, inclusiv de origine vegetală, la o temperatură a masei aflate în prelucrare de circa 32-33 °C.
Enzima de coagulare se poate folosi sub formă de lichid sau de praf. Cheagul de vițel este produs pe baza unei metode tradiționale, are o tărie de aproximativ 1:15 000 și este alcătuit din aproximativ 75 % chimozină și 25 % pepsină; cheagul nu este modificat genetic și nu conține enzime de coagulare modificate genetic.”
Caietul de sarcini actual permite doar utilizarea cheagului de vițel. În prezent, această cerință pare să fie extrem de limitativă și pare că stă în calea evoluțiilor tehnice ce caracterizează, de ceva vreme, unele produse din aria delimitată, care, până în prezent, au rămas excluse din DOP, în pofida faptului că au caracteristicile prevăzute și îndeplinesc toate cerințele chimice și organoleptice specifice brânzei maturate.
De asemenea, datorită acestei modificări, se va putea da curs cererilor din ce în ce mai diverse ale consumatorilor.
DOCUMENT UNIC
„STELVIO”/„STILFSER”
Nr. UE: PDO-IT-0255-AM02 – 10.1.2020
DOP (X) IGP ( )
1. Denumirea (denumirile)
„Stelvio” / „Stilfser”
2. Statul membru sau țara terță
Italia
3. Descrierea produsului agricol sau alimentar
3.1. Tipul de produs
Clasa 1.3. Brânzeturi
3.2. Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1
La momentul comercializării, brânza „Stelvio”/„Stilfser”, a cărei maturare nu poate dura mai puțin de șaizeci de zile, are formă cilindrică, fețe plane și margine exterioară dreaptă sau ușor concavă și are următoarele dimensiuni: greutatea variază între 8 și 10 kg, diametrul între 34 și 38 cm, iar înălțimea între 8 și 11 cm. Procentajul de grăsime în substanța uscată este de minimum 50 %, iar procentajul de umiditate este de maximum 44 %. Coaja trebuie să prezinte culoarea tipică, ce variază de la galben la portocaliu-maro. Pasta, cu structură compactă și o consistență flexibilă și elastică, este caracterizată de o culoare între galben-deschis și galben-pai și de găurele neregulate, de dimensiuni mici și mijlocii.
Brânza „Stelvio”/„Stilfser” este comercializată în roți întregi sau porționată, fiind însoțită de un marcaj specific format din denumirea de origine protejată.
Pentru a se limita deșeurile de prelucrare, fără a se aduce atingere cerințelor referitoare la greutate și la înălțime prevăzute mai sus, este admisă producția de „Stelvio”/„Stilfser” în altă formă decât cea cilindrică, în cazul produsului destinat doar preambalării (feliere, tăiere în cubulețe, răzuire).
3.3. Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)
Dacă se află la stână, vacile sunt hrănite în cea mai mare parte cu iarbă proaspătă, iar dacă se află în grajd, rația de bază este alcătuită din nutrețuri pe bază de fân și din iarbă însilozată, obținute pe teritoriul delimitat, în cantitate maximă de 15 kg per exemplar.
Iarba proaspătă și nutrețul local, care sunt partea din alimentație asociată cu fibrele digerabile, au un impact major asupra caracteristicilor chimice, senzoriale și organoleptice ale laptelui utilizat pentru producție și, astfel, reprezintă un procentaj semnificativ (care nu scade sub 50 %) din substanța uscată a rației alimentare.
Pentru a se alcătui alimentația vacilor folosite în mod tradițional pentru producția de lapte, într-o zonă muntoasă inadecvată pentru producția de cereale sau oleaginoase este necesar să se utilizeze furaje concentrate și hrană pentru animale din afara ariei delimitate. Completarea rațiilor de hrană este necesară pentru a se garanta valoarea nutritivă și fiziologică a acestora și ca măsură de prevenție împotriva problemelor de sănătate.
Această hrană pentru animale permite asimilarea rapidă a nutrienților, furnizând energie și proteine imediat disponibile pentru funcțiile ruminale normale ale vacilor. Deoarece aceste alimente au doar un rol limitat la o funcție fiziologică de susținere a acestor funcții, impactul lor asupra caracteristicilor organoleptice ale laptelui este aproape nul.
Prin urmare, este permisă utilizarea porumbului însilozat, a nutrețurilor deshidratate, a orzului, a secarei, a triticalei, a grâului, a ovăzului și a porumbului, sub formă de produse și subproduse, precum și a paielor obținute de la primele cinci produse enumerate. De asemenea, se pot utiliza: semințele oleaginoase, produsele și subprodusele acestora, soia nemodificată genetic, rapița, inul, floarea-soarelui decorticată chiar și parțial, pulpele de sfeclă uscate, borhotul de bere și tescovina de mere uscată, sfecla, cartofii, drojdia de bere, melasa, roșcovele, produsele lactate sub formă de praf, aminoacizii și proteinele nobile care nu sunt obținute prin proteoliză, grăsimile vegetale.
Hrana pentru animale obținută din afara ariei geografice nu poate depăși 50 % din substanța uscată a rației, calculată pe bază anuală.
Pentru producția de brânză „Stelvio”/„Stilfser” se utilizează lapte de vacă obținut în aria geografică delimitată, de la vaci hrănite în preponderență cu nutrețuri produse în aceeași zonă, laptele având un conținut de proteine de peste 3,10 %. Laptele poate fi ușor degresat, astfel încât conținutul mediu de grăsime să se încadreze între 3,45 % și 3,80 %.
3.4. Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată
Toate operațiunile descrise în caietul de sarcini și în prezentul document se desfășoară în aria geografică delimitată descrisă la punctul 4, începând cu creșterea bovinelor și continuând cu mulgerea laptelui, colectarea și prelucrarea acestuia, procesul de obținere a brânzei și maturarea acesteia.
3.5. Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. ale produsului la care se referă denumirea înregistrată
Roata întreagă este porționată doar după aplicarea marcajului distinctiv al denumirii de origine protejate. Ambalarea bucăților de brânză „Stelvio”/„Stilfser” este permisă și în afara ariei geografice delimitate. Bucățile de brânză „Stelvio”/„Stilfser” se comercializează însoțite de marcajul distinctiv al denumirii de origine protejate sau de eticheta adezivă aplicată pe ambalaj și/sau de o folie pretipărită cu denumirea de origine protejată.
3.6. Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată
Brânza „Stelvio”/„Stilfser” comercializată sub formă de roată întreagă este însoțită de marcajul distinctiv al denumirii de origine protejate, aplicat doar după șaizeci de zile de maturare, și de marcajul care indică lotul, data producției și codul de identificare al producătorului. Produsul se comercializează însoțit de marcajul specific care indică denumirea de origine. Marcajul care indică denumirea este format din mențiunea „Stelvio”/„Stilfser”, scrisă cu caractere roșii.
4. Delimitarea concisă a ariei geografice
Aria geografică delimitată pentru desfășurarea tuturor operațiunilor de creștere a bovinelor, de mulgere, colectare și prelucrare a laptelui, precum și de obținere și maturare a brânzei „Stelvio”/„Stilfser” este formată din următoarele teritorii cuprinse în provincia autonomă Bolzano: Val Venosta Burgraviato, Salto-Sciliar, Val Pusteria, Val d'Isarco, teritoriul comunei Bolzano. Această arie cuprinde teritorii demografice și administrative care constituie 84 de comune.
5. Legătura cu aria geografică
Brânza „Stelvio”/„Stilfser”, produsă în mod tradițional în aria delimitată la punctul 4, și-a menținut în timp caracteristicile deosebite datorate mediului alpin format din teritoriul muntos denumit „Stelvio”/„Stilfser”, care reprezintă centrul cel mai important din punctul de vedere al producției și care, prin urmare, a dat denumirea produsului. Condițiile climatice și pedologice omogene caracteristice pentru această zonă alpină din Alto-Adige influențează calitatea nutrețurilor utilizate cu preponderență în hrana bovinelor și, prin urmare, calitatea brânzei produse în această arie din laptele astfel obținut.
Unele texte istorice descriu ierburile caracteristice pășunilor alpine (marbl și madaun) care erau cele mai potrivite pentru a conferi laptelui produs o calitate superioară. Condițiile de mediu și climatice specifice ale ariei delimitate sunt legate de contextul montan al acestui teritoriu, caracterizat dintotdeauna de exploatații zootehnice (masi) situate la altitudini care variază între 500 și 2 000 de metri, și se îmbină cu acțiunea microflorei autohtone pe parcursul maturării. Acești factori de mediu deosebiți, exclusivi și irepetabili, împreună cu evoluția istorică a tradiției de producție, contribuie la a conferi brânzei „Stelvio”/„Stilfser” DOP caracteristici specifice care fac ca acest produs să fie unic, autonom și definită în mod absolut de condițiile sale teritoriale.
În plus față de caracteristicile descrise la punctul 3.2, produsul prezintă anumite caracteristici specifice și deosebit de originale și definitorii, care pot fi sintetizate după cum urmează:
— |
culoarea cojii: între galben-portocaliu și portocaliu-maro; |
— |
gust: aromat și puternic, uneori înțepător; |
— |
grăsime în substanța uscată: minimum 50 %. |
Utilizarea ierbii proaspete pentru creșterea bovinelor aflate la stână și hrana bazată în cea mai mare parte pe nutrețuri și pe iarbă însilozată obținute pe teritoriul delimitat dată bovinelor aflate în grajd, utilizarea exclusivă a laptelui obținut de la aceste bovine aflate în aceeași arie geografică marcată de prezența munților și de caracteristici pedologice specifice, precum și calitățile ierburilor deosebite care constituie pășunile alpine și ale microflorei autohtone formate din diverse tulpini de bacterii aerobe utilizate în procesul de producție conferă maturării naturale a brânzei anumite trăsături unice care contribuie la un profil organoleptic inconfundabil. Acești factori se îmbină în mod decisiv, conferind cojii culoarea sa caracteristică și formând profilul gustativ și aromatic inconfundabil al acestei brânze. De asemenea, hrana bovinelor în ansamblul ei contribuie la prezența unui procentaj destul de ridicat de grăsime în substanța uscată.
Având în vedere acești factori, care se regăsesc în mărturii istorice deja din Evul Mediu târziu, consolidați grație obiceiurilor și structurilor locale caracteristice (între care se evidențiază masi) și ilustrați prin descrierea produsului și a procesului său de producție în cadrul fabricii de brânză de la Stilfs (Stelvio) în 1914, pe întregul teritoriu geografic delimitat s-a dezvoltat o importantă activitate economică, reglementată de caietul de sarcini prin obligațiile pe care trebuie să le îndeplinească atât crescătorii de bovine, cât și producătorii de brânză, fiecare obligație fiind documentată prin indicații și înregistrări specifice, printr-un sistem de identificare a fiecărui operator din cadrul acestor entități din zonă și prin păstrarea documentației speciale referitoare la prelucrarea, producția și atribuirea denumirii acestei brânze.
Trimitere la publicarea caietului de sarcini
[articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament]
Textul consolidat al caietului de sarcini este disponibil la adresa: http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335
sau
accesând direct pagina principală a site-ului Ministerului Politicilor Agricole, Alimentare și Forestiere (www.politicheagricole.it), făcând clic pe „Prodotti DOP e IGP” (în partea superioară dreapta a ecranului), apoi pe „Prodotti DOP IGP e STG” (pe laterala stângă a ecranului) și apoi pe „Disciplinari di produzione all’esame dell’UE”.