Bruxelles, 7.9.2020

COM(2020) 484 final

2020/0232(NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind angajarea fondurilor provenite din restituiri în cadrul Facilității de investiții ACP din operațiunile finanțate în cadrul celui de al 9-lea, al 10-lea și al 11-lea Fond european de dezvoltare, din soldurile aferente celui de al 10-lea FED sau ale FED-urilor anterioare, precum și din fondurile dezangajate din proiectele desfășurate în cadrul celui de al 10-lea FED sau al FED-urilor anterioare


EXPUNERE DE MOTIVE

UE (și statele sale membre) sunt liderii mondiali ai cooperării internaționale pentru dezvoltare. În mod tradițional, s-au aflat în avangarda acțiunilor internaționale în calitate de donatori, dar și în virtutea rolului lor inovator în ceea ce privește finanțarea pentru dezvoltare.

Deși am fost martorii unei îmbunătățiri la nivel mondial a condițiilor de trai ale celor mai vulnerabile persoane, au rămas, încă, provocări importante de surmontat. Provocările globale au devenit mai complexe, mai multidimensionale și evoluează rapid. Pentru a le aborda în mod eficace, Uniunea Europeană trebuie să își intensifice acțiunile externe și să valorifice o serie de instrumente de politică și de finanțare flexibile și eficace.

Întrucât amploarea provocărilor depășește resursele existente, UE caută moduri noi, inovatoare și eficiente de a crea un cadru de finanțare pentru dezvoltare. Mobilizarea investițiilor făcute de instituțiile financiare și de partenerii din sectorul privat reprezintă un mod eficient de a utiliza la maximum bugetul UE.

Cu toate acestea, instrumentele de finanțare reprezintă în continuare o cotă foarte redusă din bugetul UE pentru acțiuni externe. Cea mai mare parte a bugetului pentru dezvoltare [aproximativ 90 % din cadrul financiar multianual (CFM) 2014-2020] este utilizată pentru acordarea de granturi tradiționale pentru dezvoltare, pentru sprijin bugetar și pentru alte mecanisme de finanțare directă și indirectă a statelor partenere. 

****

Facilitatea de investiții a Acordului de la Cotonou (Facilitatea de investiții ACP) a reprezentat un instrument de finanțare inovator. Aceasta a fost înființată în 2003 pe baza Acordului intern între reprezentații guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, privind finanțarea și gestionarea ajutoarelor comunitare în cadrul Protocolului financiar la Acordul de parteneriat de la Cotonou (ACP) 1 , pentru a promova creșterea în sectorul privat și a contribui la mobilizarea de capital național și străin în acest scop, în 78 de țări din Africa Subsahariană, zona Caraibilor și Pacific.

Administrată până în prezent de Banca Europeană de Investiții (BEI), facilitatea mobilizează resurse din cadrul celui de al 9-lea, al 10-lea și al 11-lea Fond european de dezvoltare, precum și din resursele proprii ale BEI.

Cadrul juridic al Facilității de investiții ACP 2 stabilește următoarele [pentru resursele din Fondul european de dezvoltare (FED)]:

·„[f]ondurile și veniturile” (restituirile 3 ) din operațiunile în baza Facilității de investiții ACP sunt utilizate pentru operațiuni suplimentare [în temeiul articolului 5 alineatul (3) din Acordul intern privind cel de al 11-lea FED], funcționând ca fond reînnoibil;

·la expirarea Protocolului financiar la ACP (și în absența unei decizii specifice a Consiliului), restituirile nete cumulate se transferă la protocolul următor [articolul 3 alineatul (2) din anexa II la ACP];

·resursele totale ale celui de al 11-lea FED și fondurile provenite din restituiri nu se mai angajează după 31 decembrie 2020, cu excepția cazului în care Consiliul adoptă în unanimitate o decizie contrară, pe baza unei propuneri din partea Comisiei [punctul 5 din anexa Ic la ACP și articolul 1 alineatul (5) din Acordul intern privind cel de al 11-lea FED];

·în paralel, articolul 1 alineatul (5) din Acordul intern privind cel de al 11-lea FED, coroborat cu articolul 47 alineatul (2) din Regulamentul financiar privind cel de al 11-lea FED, prevede că fondurile subscrise de statele membre în cadrul celui de al 9-lea, al 10-lea și al 11-lea FED pentru a finanța Facilitatea de investiții ACP rămân disponibile după 31 decembrie 2020 pentru plată, până la data de 31 decembrie 2030; 

·articolul 14 alineatul (3) din Acordul intern privind cel de al 11-lea FED adaugă faptul că acordul rămâne în vigoare atât timp cât este necesar pentru executarea integrală a tuturor operațiunilor finanțate în temeiul ACP și al CFM 2014-2020 (până la rambursare și închiderea operațiunilor).

Prezenta propunere este necesară pentru a permite angajarea fondurilor provenite din restituiri după 31 decembrie 2020. În absența unei decizii a Consiliului, fondurile provenite din restituiri trebuie rambursate proporțional statelor membre, în conformitate cu tabelul din Acordul intern privind cel de al 11-lea FED [articolul 1 alineatul (2) litera (a)].

Potrivit estimărilor actuale ale BEI, restituirile se ridică la aproximativ 3,2 miliarde EUR (3,6 miliarde EUR alocări totale - din partea UE 28 - minus comisioanele și costurile de administrare).

****

Prezenta propunere de a folosi fondurile provenite din restituiri aferente Facilității de investiții ACP pentru operațiuni noi vine într-un moment important, când UE își configurează viitoarea politică de dezvoltare.

(1)Pentru viitorul CFM 2021-2027 al UE, Comisia a propus o creștere a bugetului pentru acțiuni externe, inclusiv cu fonduri din Instrumentul de redresare al Uniunii Europene 4 , precum și simplificarea structurii acestuia, pentru a-i asigura flexibilitatea și eficacitatea în vederea abordării provocărilor globale.

(2)De asemenea, Comisia a propus un instrument principal pentru acțiunea externă: Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională (IVCDCI), care include o arhitectură financiară inovatoare și simplificată pentru investițiile în afara UE. Acesta are la bază Fondul european pentru dezvoltare durabilă Plus (FEDD+), sprijinit de noua garanție pentru acțiunea externă (GAE) 5 . Colegiuitorii negociază în prezent propunerea privind IVCDCI.

Propunerea Comisiei are la bază toate aceste discuții și rapoarte în curs.

De asemenea, aceasta ține seama de constatările și recomandările examinării de la sfârșitul perioadei a Facilității de investiții ACP 6 , publicată în 2019. Examinarea a concluzionat că, deși Facilitatea de investiții ACP a contribuit la obiectivele Acordului de la Cotonou de a reduce sărăcia, de a integra țările ACP în economia mondială și de a ajuta la dezvoltarea durabilă a acestora, nu a maximizat contribuțiile în acest sens.

Între 2003 și 2017, fondul reînnoibil a alocat 5,2 miliarde EUR pentru proiecte, peste 4 miliarde EUR fiind finanțate prin FED.

„Adiționalitatea” financiară (folosirea fondurilor UE pentru a atrage investiții private suplimentare care nu ar fi fost atrase altfel) a fost satisfăcătoare, dar nu și-a atins potențialul maxim. Aceasta s-a manifestat printr-o utilizare relativ limitată în țările fragile și cu venituri reduse, unde investițiile suplimentare ar fi avut cel mai mare impact. Mai mult de jumătate dintre operațiunile de facilitare a investițiilor în baza Facilității de investiții ACP s-au realizat în țări cu venituri medii inferioare, iar 30 % într-un număr limitat de țări cu venituri reduse.

Potrivit constatărilor examinării, s-a acordat mai multă atenție sustenabilității financiare decât obiectivelor de dezvoltare.

De asemenea, evaluarea a condus la emiterea mai multor recomandări. Acestea au inclus necesitatea de a identifica un echilibru mai bun între obiectivele de dezvoltare și sustenabilitatea financiară, acordând mai multă atenție țărilor fragile și cu venituri reduse, sporind utilizarea de instrumente financiare inovatoare precum garanțiile, îmbunătățind monitorizarea și evaluarea rezultatelor obiectivelor de dezvoltare și revizuind modelul de funcționare.

Evaluările anterioare, precum evaluarea la jumătatea perioadei a garanției mandatului de acordare a împrumuturilor externe din 2010 7 și evaluarea finanțării mixte din 2016 8 , au concluzionat, de asemenea, că mecanismele financiare nou-create ale UE (finanțarea mixtă și garanțiile) dau rezultate, dar că impactul asupra dezvoltării este strâns legat de orientarea politicilor.

****

În acest context, Comisia propune Consiliului transferul restituirilor din Facilitatea de investiții ACP către viitorul FEDD+ al IVCDCI. Comisia intenționează să investească aceste sume în țările ACP prin intermediul BEI.

Astfel cum rezultă din documentul neoficial din 2019 al Comisiei Europene și al BEI, elaborat în contextul negocierilor privind IVCDCI în ceea ce privește „fosta Facilitate de investiții ACP”, BEI sprijină în mod concret: continuarea utilizării restituirilor pentru un anumit număr de ani, fără costuri suplimentare pentru bugetul UE și în temeiul unor mecanisme specifice (referitoare la geografie, eligibilitate și profilul de risc), care urmează să fie definite.

De asemenea, în consultare cu BEI, Comisia propune ca utilizarea restituirilor prin intermediul BEI să fie direcționată în principal către instrumente de dezvoltare cu risc financiar ridicat, în special finanțare de impact, fonduri de capital și operațiuni în țările cel mai puțin dezvoltate.

Această propunere nu presupune nicio contribuție suplimentară din partea statelor membre.

****

Pentru ca UE să contribuie la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) prevăzute în Agenda 2030, este important să se maximizeze potențialul de a mobiliza capital privat prin instrumente financiare inovatoare, pe lângă metodele tradiționale de finanțare pentru dezvoltare.

Întrucât provocările sunt cu mult mai mari decât resursele disponibile, stabilirea priorităților este esențială.

Prin urmare, este deosebit de important ca multiplele instrumente disponibile pentru acțiuni externe să fie reunite în același cadru de guvernanță. Aceasta va garanta faptul că fondurile vor urma principiul „politicile înainte de toate”, care, la rândul său, va asigura coerența, complementaritatea și maximizarea impactului asupra dezvoltării.

Prezenta propunere vizează asigurarea unei orientări mai puternice a politicilor și creșterea impactului asupra dezvoltării al restituirilor aferente Facilității de investiții ACP. Aceasta va promova investițiile în țările ACP într-o manieră mai strategică și mai eficace. Investițiile se vor realiza în funcție de nevoile țărilor partenere și de obiectivele acțiunilor externe ale UE și vor fi puse în aplicare prin cea mai bună combinație de finanțări disponibile, inclusiv prin FEDD+.

****

FEDD+ este inclus în IVCDCI, o propunere ambițioasă cu un domeniu de aplicare mondial, mijloace financiare sporite și o orientare mai puternică a politicilor, având la bază principiul „politicile înainte de toate”.

IVCDCI va asigura un cadru optim de politici și de finanțare, întrucât va reuni finanțarea mixtă și garanțiile ca sursă de finanțare într-un cadru de guvernanță unic și simplificat, care va fi gestionat împreună cu alte instrumente de implementare (granturi, asistență financiară, sprijin bugetar etc.).

FEDD+ va face pe deplin obiectul priorităților, obiectivelor și alocărilor indicative stabilite în cadrul procesului de programare, scopul final fiind cel al sprijinirii investițiilor în afara UE de o manieră strategică și coerentă, în beneficiul dezvoltării durabile.

Aceasta presupune ca toate activitățile de investiții să fie planificate astfel încât să asigure cel mai mare impact asupra dezvoltării și să maximizeze coerența acțiunii externe a UE. Programarea operațiunilor trebuie să fie un proces favorabil incluziunii, care să implice consultarea cu sectorul public și cu cel privat, cu statele membre, instituțiile financiare, societatea civilă și alte părți implicate.

FEDD+ continuă experiența de succes a predecesorului său, Fondul european pentru dezvoltare durabilă (FEDD), care este piatra de temelie a actualului Plan de investiții externe (PEI) și componenta financiară a Alianței Africa-Europa.

O evaluare independentă recentă 9 a constatat că FEDD este extrem de relevant pentru nevoile investiționale ale regiunilor acoperite (Africa Subsahariană și țările vizate de politica de vecinătate a UE), precum și pentru prioritățile și angajamentele UE.

În ceea ce privește finanțarea mixtă (combinarea de fonduri publice și private), o sumă de 3,1 miliarde EUR a fost alocată între 2017 și 2019 pentru a finanța 154 de proiecte pe întregul continent african și în țările vizate de politica de vecinătate a UE. Această contribuție a UE a încurajat finanțări suplimentare, care se preconizează că vor acoperi investiții totale în valoare de aproximativ 30 de miliarde EUR, în special în sectoarele energiei și transporturilor, dar și pentru a sprijini dezvoltarea sectorului privat și agricultura.

În Africa Subsahariană, printr-o contribuție a UE de 1,8 miliarde EUR, FEDD a mobilizat un cuantum total de 13,5 miliarde EUR, finanțând 78 de operațiuni. În țările vizate de politica de vecinătate a UE, contribuția UE de 1,3 miliarde EUR a deblocat investiții totale de 16,2 miliarde EUR, finanțând 76 de operațiuni.

În plus, o contribuție a UE de 1,55 miliarde EUR a fost alocată pentru 22 de programe de garantare propuse. Se preconizează că această sumă va debloca investiții totale de 17,5 miliarde EUR.

****

În ceea ce privește coerența, prezenta propunere are la bază și declarația comună din 2017 „Noul Consens european privind dezvoltarea” 10 , care a făcut parte din răspunsul UE la Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă a ONU și la obiectivele de dezvoltare durabilă prevăzute în aceasta 11 . Noul consens european privind dezvoltarea a prevăzut deja necesitatea de a combina ajutorul cu alte resurse, de a construi parteneriate mai bine configurate, cu o gamă mai amplă de părți interesate și a reafirmat angajamentul față de  coerența politicilor în favoarea dezvoltării .

În plus, prezenta propunere garantează că UE va respecta principiile și criteriile prevăzute în Comunicarea Comisiei privind rolul sectorului privat în realizarea creșterii durabile și favorabile incluziunii 12 .

****

Comisia a informat BEI cu privire la conținutul prezentei propuneri.

2020/0232 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind angajarea fondurilor provenite din restituiri în cadrul Facilității de investiții ACP din operațiunile finanțate în cadrul celui de al 9-lea, al 10-lea și al 11-lea Fond european de dezvoltare, din soldurile aferente celui de al 10-lea FED sau ale FED-urilor anterioare, precum și din fondurile dezangajate din proiectele desfășurate în cadrul celui de al 10-lea FED sau al FED-urilor anterioare

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană și Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Acordul intern între reprezentanții guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene, reuniți în cadrul Consiliului, privind finanțarea ajutoarelor Uniunii Europene în baza cadrului financiar multianual pentru perioada 2014-2020, în conformitate cu Acordul de parteneriat ACP-UE, și privind alocarea de asistență financiară pentru țările și teritoriile de peste mări cărora li se aplică partea a patra din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene 13 („Acordul intern privind cel de al 11-lea FED”), în special articolul 1 alineatele (3), (4) și (5),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)Fondurile provenite din restituiri în cadrul Facilității de investiții ACP din operațiunile finanțate în cadrul celui de al 9-lea, al 10-lea și al 11-lea Fond european de dezvoltare („FED”) nu pot fi angajate după 31 decembrie 2020, decât în cazul în care Consiliul, acționând în unanimitate în baza unei propuneri a Comisiei, decide altfel.

(2)Există dovezi solide că, deși a contribuit la obiectivele de reducere a sărăciei, de integrare în economia mondială și de dezvoltare durabilă a țărilor din Africa, zona Caraibilor și Pacific, astfel cum se prevede în Acordul de parteneriat ACP-UE, Facilitatea de investiții ACP nu și-a maximizat contribuția în această privință. Utilizarea continuă a restituirilor din cadrul Facilității de investiții ACP în baza noului cadru și a noii guvernanțe ar putea avea rezultate de mai bune în ceea ce privește dezvoltarea.

(3)[La 14 iunie 2018, Comisia a adoptat o propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională („IVCDCI”) 14 , care prevede înființarea unui Fond european pentru dezvoltare durabilă Plus („FEDD+”), sprijinit printr-o garanție pentru acțiunea externă, la care statele membre ar putea transfera contribuții pe care le-ar putea aloca pentru inițierea de acțiuni în anumite regiuni, țări sau sectoare ori în anumite componente de investiții existente.]

(4)Fondul european pentru dezvoltare durabilă Plus 15 („FEDD+”) a fost considerat ca fiind extrem de relevant în ceea ce privește nevoile de investiții ale regiunilor acoperite (Africa Subsahariană și vecinătatea UE), precum și în ceea ce privește gama de priorități și de angajamente ale UE.

(5)În Comunicarea comună intitulată „Către o strategie cuprinzătoare cu Africa” 16 , Comisia și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate au invitat Uniunea să sprijine dezvoltarea durabilă și crearea de locuri de muncă pe întregul continent african. Printre alte măsuri, Uniunea dorește un parteneriat cu Africa pentru promovarea investițiilor prin extinderea utilizării mecanismelor de finanțare inovatoare.

(6)În comunicarea menționată, Comisia și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate au susținut că instrumentele financiare au scopul de a încuraja investițiile cu impact ridicat asupra dezvoltării, în conformitate cu criteriile prevăzute în Comunicarea Comisiei intitulată „Un rol mai puternic pentru sectorul privat în realizarea creșterii durabile și favorabile incluziunii în țările în curs de dezvoltare” 17 , și anume impactul măsurabil asupra dezvoltării, adiționalitatea, neutralitatea, interesul comun și cofinanțarea, efectul demonstrativ și aderarea la standardele sociale, de mediu și fiscale.

(7)Prin urmare, este necesar ca restituirile și sumele din trezorerie prevăzute în prezenta decizie să poată deveni contribuții la Fondul european pentru dezvoltare durabilă Plus (FEDD+) și la garanția pentru acțiunea externă („venit alocat extern”). Aceste restituiri și sume din trezorerie nu vor fi acceptate ca venituri alocate extern în IVCDCI după data de 31 decembrie 2027. După această dată, fondurile vor fi primite prin intermediul unor mecanisme ulterioare de finanțare, până la lichidarea acestora.

(8)Restituirile din cadrul Facilității de investiții ACP ar trebui transferate anual, ca supliment la liniile bugetare geografice ale IVCDCI, pentru a fi investite prin intermediul FEDD+ în conformitate cu documentele de programare.

(9)Comisia va canaliza investițiile prin Banca Europeană de Investiții, cu scopul de a maximiza adiționalitatea și impactul asupra dezvoltării, ținând cont și de sustenabilitatea datoriei.

(10)[În conformitate cu Regulamentul (UE) XXX/XXXX al Parlamentului European și al Consiliului [de instituire a Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională], fondurile ar trebui direcționate în principal către instrumente de dezvoltare cu riscuri financiare ridicate, în special finanțare de impact, fonduri de capitaluri proprii și activități în țările cel mai puțin dezvoltate. Operațiunile ar trebui să vizeze maximizarea impactului asupra dezvoltării.]

(11)Potrivit articolului 152 alineatul (4) din Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice 18 , cota Regatului Unit în Facilitatea de investiții ACP din cadrul FED, cumulată din perioadele succesive ale FED, va fi rambursată Regatului Unit pe măsură ce investițiile ajung la maturitate. Cu excepția cazului în care se convine altfel, partea de capital a Regatului Unit nu ar trebui să fie reangajată după încheierea perioadei de angajament a celui de al 11-lea FED și nici nu ar trebui să fie reportată pentru perioade ulterioare.

(12)Prezenta decizie ar trebui să intre în vigoare și se aplice sub rezerva intrării în vigoare a Regulamentului (UE) XXX/XXXX al Parlamentului European și al Consiliului [de instituire a Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională]. Prin urmare, data intrării în vigoare și data aplicării prezentei decizii și a Regulamentului (UE) XXX/XXXX al Parlamentului European și al Consiliului [de instituire a Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională] trebuie să coincidă,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)Fondurile provenite din restituirile din cadrul Facilității de investiții ACP din operațiunile finanțate în cadrul celui de al 9-lea, al 10-lea și al 11-lea Fond european de dezvoltare, din soldurile aferente celui de al 10-lea FED sau ale FED-urilor anterioare, precum și din fondurile dezangajate din proiectele desfășurate în cadrul celui de al 10-lea FED sau al FED-urilor anterioare la.....[data intrării în vigoare a prezentei decizii] constituie contribuții la [Fondul european pentru dezvoltare durabilă Plus (FEDD+) și la garanția pentru acțiunea externă în conformitate cu articolul 1 din Regulamentul (UE) XXX/XXXX al Parlamentului European și al Consiliului [de instituire a Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională] în scopul furnizării de finanțare prin intermediul garanțiilor bugetare în conformitate cu articolul 23 alineatul (1) litera (f) și al finanțării mixte în conformitate cu articolul 23 alineatul (1) litera (g) din regulamentul menționat].

(2)În sensul prezentei decizii, „restituiri” înseamnă orice venituri, inclusiv dividendele, câștigurile de capital, comisioanele de garantare și dobânzile la împrumuturi, în legătură cu sumele din orice cont deschis în scopul înregistrării de numerar deținut în contul Facilității de investiții ACP și de remunerații aferente investițiilor de trezorerie, precum și de rambursări, inclusiv rambursări de capital, garanții eliberate și rambursări ale principalului aferent împrumuturilor în cadrul operațiunilor în baza Facilității de investiții ACP. Sunt considerate restituiri și fondurile rezultate din dezangajarea restituirilor.

(3)Restituirile fac obiectul normelor și procedurilor aplicabile ale FEDD+, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul (UE) XXX/XXXX al Parlamentului European și al Consiliului [de instituire a Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională].

Articolul 2

Contribuțiile vor fi alocate pentru țările din Africa, zona Caraibilor și Pacific.

Articolul 3

Prezenta decizie intră în vigoare la data intrării în vigoare a Regulamentului (UE) XXX/XXXX al Parlamentului European și al Consiliului [de instituire a Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională]. Se aplică de la 1 ianuarie 2021.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu,

   Președintele

(1)    Acord intern între reprezentanții guvernelor statelor membre reuniți în cadrul Consiliului privind finanțarea și gestionarea ajutoarelor comunitare în cadrul Protocolului financiar la Acordul de parteneriat între statele din Africa, zona Caraibilor și Pacific și Comunitatea Europeană și statele sale membre, semnat la Cotonou (Benin) la 23 iunie 2000, și privind alocarea de asistență financiară pentru țările și teritoriile de peste mări cărora li se aplică partea a patra din Tratatul CE (JO L 317, 15.12.2000, p. 355).
(2)    Articolul 76 alineatul (1) litera (d) din ACP, astfel cum a fost modificat pentru a doua oară în 2010, și anexele Ic și II la ACP (JO L 317, 15.12.2000; JO L 287, 28.10.2005; JO L 287, 4.11.2010). Cadrul juridic include și articolul 1 alineatul (5), articolul 2 litera (d), articolul 4 alineatul (1), articolul 5 alineatul (3), articolul 7 alineatul (1), articolul 9 și articolul 11 alineatul (2) din Acordul intern între reprezentanții guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene, reuniți în cadrul Consiliului, privind finanțarea ajutoarelor Uniunii Europene în baza cadrului financiar multianual pentru perioada 2014-2020, în conformitate cu Acordul de parteneriat ACP-UE (JO L 210, 6.8.2013) în ceea ce privește cel de al 11-lea FED și articolele 45-52 din Regulamentul financiar privind cel de al 11-lea FED [Regulamentul (UE) 2018/1877 al Consiliului privind regulamentul financiar aplicabil celui de al 11-lea Fond european de dezvoltare și de abrogare a Regulamentului (UE) 2015/323, JO L 307, 3.12.2018].
(3)    Prin restituiri se înțelege orice venit (de exemplu, plata dobânzilor, dividende, contribuții la capital, remunerații din investiții de trezorerie, garanții, alte comisioane și taxe și venituri din răscumpărarea sau vânzarea oricărei participații la capitalul Facilității de investiții ACP), rambursări (de exemplu, eliberarea garanțiilor Facilității de investiții ACP finanțate, rambursări de capital, rambursarea principalului aferent împrumuturilor) sau sume de trezorerie în vigoare la 1 ianuarie 2021, rezultând din operațiuni în baza Facilității de investiții ACP. Pentru evitarea oricărui dubiu, sunt considerate restituiri și fondurile rezultate din dezangajarea restituirilor.
(4)    Propunere de regulament al Consiliului de instituire a Instrumentului de redresare al Uniunii Europene pentru a sprijini redresarea în urma pandemiei de COVID-19, COM(2020) 441 final 28.5.2020.
(5)    Fondul european pentru dezvoltare durabilă Plus (FEDD+), înființat în temeiul Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională, astfel cum se prevede în Propunerea Comisiei de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională, COM(2018) 460 final.
(6)    Examinarea de la sfârșitul perioadei a Facilității de investiții ACP, raport final, Aide à la Décision Economique (ADE), martie 2020.
(7)    Mandatul de acordare a împrumuturilor externe al BEI 2007-2013 – Evaluare la jumătatea perioadei și recomandări ale Comitetului director al „înțelepților”, februarie 2010, cunoscut și sub denumirea de „Raportul Camdessus”.
(8)    Evaluarea finanțării mixte, raport final, decembrie 2016.
(9)    Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind punerea în aplicare a Fondului european pentru dezvoltare durabilă, COM(2020) 224 final, iunie 2020.
(10)    Noul Consens european privind dezvoltarea - „Lumea noastră, demnitatea noastră, viitorul nostru”, Declarație comună a Consiliului și a reprezentanților guvernelor statelor membre reuniți în cadrul Consiliului, a Parlamentului European și a Comisiei Europene, 2017 (JO C 210, 30.6.2017).
(11)    Rezoluția ONU: Transformarea lumii în care trăim: Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, 2015.
(12)    COM(2014) 263 final. 
(13)    JO L 210, 6.8.2013, p. 1.
(14)    COM(2018) 460 final.
(15)    Regulamentul (UE) 2017/1601 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 septembrie 2017 de instituire a Fondului european pentru dezvoltare durabilă (FEDD), a garanției FEDD și a Fondului de garantare FEDD (JO L 249, 27.9.2017, p. 1).
(16)    JOIN(2020) 4 final.
(17)    COM(2014) 263 final.
(18)    JO L 29, 31.1.2020, p. 7.