Bruxelles, 24.8.2020

COM(2020) 471 final

2020/0225(NLE)

Propunere de

DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI

de acordare a unui sprijin temporar Belgiei în temeiul Regulamentului (UE) 2020/672 al Consiliului, pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență ca urmare a epidemiei de COVID-19


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Regulamentul 2020/672 al Consiliului („Regulamentul SURE”) stabilește cadrul juridic pentru acordarea de asistență financiară din partea Uniunii statelor membre care sunt afectate sau grav amenințate de o perturbare economică importantă cauzată de epidemia de COVID-19. Sprijinul în temeiul SURE servește la finanțarea, în principal, a schemelor de șomaj tehnic sau a unor măsuri similare care vizează protejarea angajaților și a persoanelor care desfășoară o activitate independentă, reducând astfel incidența șomajului și pierderea de venituri, precum și la finanțarea în mod auxiliar a unor măsuri legate de sănătate, în special la locul de muncă.

La 7 august 2020, Belgia a solicitat asistență financiară din partea Uniunii în temeiul Regulamentului SURE. În conformitate cu articolul 6 alineatul (2) din Regulamentul SURE, Comisia a consultat autoritățile belgiene pentru a verifica creșterea neprevăzută și semnificativă a cheltuielilor efective și planificate direct legate de schema de șomaj tehnic, de venitul de înlocuire pentru persoanele care desfășoară activități independente acordat în contextul COVID-19, de concediul pentru creșterea copilului acordat în contextul COVID-19, de o serie de scheme regionale de sprijin pentru venit și de măsurile regionale legate de sănătate ocazionate de pandemia de COVID-19. În particular, este vorba despre:

(1)schema de șomaj temporar, chômage temporaire/ tijdelijke werkloosheid” care oferă compensații salariaților a căror activitate este redusă sau suspendată din cauza scăderii volumului de muncă sau a măsurilor de distanțare socială impuse de guvern. O schemă de șomaj temporar a existat și înainte de pandemia de COVID-19, dar cerințele privind accesul la schemă au fost adaptate la COVID-19, iar procedura de solicitare a fost simplificată. În plus, indemnizația pentru șomaj temporar a crescut de la 65 % la 70 % din salariul mediu zilnic (cu un plafon de 2 754,76 EUR brut pe lună). De asemenea, a fost introdusă o primă zilnică de 5,36 EUR.

(2)venitul de înlocuire existent pentru persoanele care desfășoară activități independente, indemnizația pentru întreruperea forțată a activității (“Droit passerelle/ Overbruggingsrecht”), care a fost extinsă prin introducerea unei „indemnizații COVID-19 pentru întreruperea forțată a activității”. Aceasta este o prestație acordată în cazul în care măsurile de distanțare socială impuse de guvern conduc la o întrerupere totală sau parțială a activităților independente sau la o întrerupere voluntară de cel puțin șapte zile calendaristice consecutive în decurs de o lună. Începând cu luna iunie 2020, indemnizația vizează persoanele care desfășoară activități independente și care și-au reluat activitatea, dar care se confruntă în continuare cu o scădere a cifrei de afaceri comparativ cu 2019. Persoanele care desfășoară activități independente și care nu își pot relua încă activitatea pot beneficia în continuare de această indemnizație, dar trebuie să demonstreze că situația lor este cauzată de restricțiile aplicate în contextul pandemiei de COVID-19.

(3)concediul pentru creșterea copilului acordat în contextul COVID-19, un concediu special care nu afectează dreptul la concediul normal pentru creșterea copilului și care le permite părinților să își ia concediu pentru a oferi îngrijire suplimentară copiilor lor în perioada mai-septembrie 2020, beneficiind de o indemnizație mai mare decât cea acordată în cadrul concediului normal pentru creșterea copilului.

(4)o serie de scheme regionale oferind sprijin pentru venit persoanelor care desfășoară activități independente, societăților cu asociat unic și altor tipuri de salariați care nu se califică pentru alte tipuri de sprijin pentru venit. În particular, primele de compensare acordate societăților și antreprenorilor din regiunea Bruxelles-Capitală, prima pentru compensarea neplăcerilor provocate (prime de nuisances), primele de compensare și de sprijin din Flandra și prima de compensare pentru închiderea întreprinderilor din regiunea valonă oferă sprijin unic generalizat întreprinderilor și persoanelor care desfășoară activități independente nevoite să își închidă activitățile din cauza pandemiei de COVID-19 sau afectate de o reducere substanțială a cifrei de afaceri. Alte măsuri (prima de compensare pentru lucrătorii intermitenți din regiunea Bruxelles-Capitală, subvențiile pentru creșe și pentru operatorii culturali din comunitatea francofonă, subvențiile pentru activitățile de formare din Valonia, subvențiile pentru operatorii culturali și independenți, precum și pentru operatorii turistici din comunitatea germanofonă) vizează persoanele care desfășoară o activitate independentă și lucrătorii care nu au acces la schema de șomaj temporar în anumite sectoare (activitățile culturale, de îngrijire și de formare).

(5)măsuri legate de sănătate în comunitatea germanofonă, printre care se numără formarea în domeniul igienei, furnizarea de materiale de protecție pentru centrele rezidențiale și de îngrijire, spitale și furnizorii de servicii medicale, precum și campanii de informare.

Belgia a furnizat Comisiei informațiile relevante.

Luând în considerare informațiile puse la dispoziția sa, Comisia propune Consiliului să adopte o decizie de punere în aplicare pentru a acorda Belgiei asistență financiară în temeiul Regulamentului SURE, în sprijinul măsurilor menționate mai sus.

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

Prezenta propunere este în deplină concordanță cu Regulamentul 2020/672 al Consiliului, în temeiul căruia este formulată propunerea.

Prezenta propunere completează un alt instrument legislativ al Uniunii prin care se acordă sprijin statelor membre în caz de urgență, și anume Regulamentul (CE) nr. 2012/2002 al Consiliului din 11 noiembrie 2002 de instituire a Fondului de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) [„Regulamentul (CE) nr. 2012/2002”]. Regulamentul (UE) 2020/461 al Parlamentului European și al Consiliului, care modifică respectivul instrument pentru a-i extinde domeniul de aplicare la urgențele majore din domeniul sănătății publice și pentru a defini operațiuni specifice eligibile pentru finanțare, a fost adoptat la 30 martie.

Coerența cu alte politici ale Uniunii

Propunerea face parte dintr-o serie de măsuri elaborate ca răspuns la actuala pandemie de COVID-19, cum ar fi „Inițiativa pentru investiții ca reacție la coronavirus”, și vine în completarea altor instrumente care sprijină ocuparea forței de muncă, cum ar fi Fondul social european și Fondul european pentru investiții strategice (FEIS)/InvestEU. Întrucât recurge la luarea și la acordarea de împrumuturi în această situație specifică generată de epidemia de COVID-19 în vederea sprijinirii statelor membre, prezenta propunere acționează ca o a doua linie de apărare pentru finanțarea schemelor de șomaj parțial și a măsurilor similare, contribuind la protejarea locurilor de muncă și implicit a angajaților și a persoanelor care desfășoară activități independente, împotriva riscului de șomaj.

2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA

Temei juridic

Temeiul juridic al prezentului instrument este Regulamentul 2020/672 al Consiliului.

Subsidiaritate (în cazul competențelor neexclusive)

Propunerea urmează unei solicitări a unui stat membru și demonstrează solidaritatea europeană prin furnizarea de asistență financiară din partea Uniunii sub formă de împrumuturi temporare acordate unui stat membru afectat de epidemia de COVID-19. Ca o a doua linie de apărare, această asistență financiară sprijină temporar cheltuielile publice majorate ale administrației publice în ceea ce privește schemele de șomaj tehnic și măsurile similare, pentru a ajuta statul solicitant să protejeze locurile de muncă și, implicit, angajații și persoanele care desfășoară activități independente, împotriva riscului de șomaj și de pierdere de venituri.

Acest sprijin va ajuta populația afectată și va contribui la atenuarea impactului economic și societal direct generat de actuala criză provocată de pandemia de COVID-19.

Proporționalitate

Propunerea respectă principiul proporționalității. Propunerea nu depășește ceea ce este necesar pentru îndeplinirea obiectivelor urmărite de prezentul instrument.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Consultări cu părțile interesate

Deoarece propunerea a trebuit să fie elaborată în regim de urgență, pentru a putea fi adoptată la timp de Consiliu, nu s-a putut realiza o consultare a părților interesate.

Evaluarea impactului

Având în vedere caracterul urgent al propunerii, nu s-a efectuat o evaluare a impactului.

4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

Comisia ar trebui să poată contracta împrumuturi pe piețele financiare în scopul transformării acestora în împrumuturi acordate statelor membre care solicită asistență financiară în temeiul instrumentului SURE.

În plus față de furnizarea de garanții din partea statelor membre, în cadru sunt integrate și alte garanții pentru a asigura soliditatea financiară a programului:

·o abordare riguroasă și conservatoare a gestiunii financiare;

·o structură a portofoliului de împrumuturi care să limiteze riscul de concentrare, expunerea anuală și expunerea excesivă față de oricare stat membru, asigurând, în același timp, resurse suficiente pentru statele membre care au cea mai mare nevoie de sprijin; precum și

·posibilități de reînnoire a creditelor.

2020/0225 (NLE)

Propunere de

DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI

de acordare a unui sprijin temporar Belgiei în temeiul Regulamentului (UE) 2020/672 al Consiliului, pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență ca urmare a epidemiei de COVID-19

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2020/672 al Consiliului din 19 mai 2020 privind instituirea unui instrument european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență (SURE) ca urmare a epidemiei de COVID-19 1 , în special articolul 6 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)La 7 august 2020, Belgia a solicitat asistență financiară din partea Uniunii în vederea completării eforturilor naționale de contracarare a impactului epidemiei de COVID-19 și a consecințelor sale socioeconomice resimțite de lucrători.

(2)Se preconizează că epidemia de COVID-19 și măsurile extraordinare puse în aplicare de Belgia pentru a limita propagarea virusului și impactul său socioeconomic și asupra sănătății vor avea consecințe dramatice asupra finanțelor publice. Previziunile Comisiei din primăvara anului 2020 preconizau că Belgia urmă să înregistreze un deficit public de 8,9 % și o datorie publică de 113,8 % din produsul intern brut (PIB) până la sfârșitul anului 2020. Conform previziunilor intermediare ale Comisiei din vara anului 2020, PIB-ul Belgiei urma să scadă cu 8,8 % în 2020.

(3)Epidemia de COVID-19 a imobilizat o parte substanțială a forței de muncă din Belgia. În consecință, a avut loc o creștere neprevăzută și semnificativă a cheltuielilor publice ale Belgiei în legătură cu schema de șomaj temporar, „chômage temporaire/tijdelijke werkloosheid”, venitul de înlocuire pentru persoanele care desfășoară activități independente acordat în contextul COVID-19, „indemnizația COVID-19 pentru întreruperea forțată a activității”, concediul pentru creșterea copilului acordat în contextul COVID-19 și o serie de scheme regionale de sprijin pentru venit, precum și pentru sprijinirea măsurilor de sănătate publică, după cum se arată în considerentele 4-8.

(4)Decretul “Arrêté royal du 30 mars 2020” 2 , menționat în solicitarea Belgiei din 7 august 2020, a adaptat schema de șomaj temporar, chômage temporaire/ tijdelijke werkloosheid”, la situația provocată de pandemia de COVID-19; schema oferă compensații salariaților a căror activitate este redusă sau suspendată din cauza scăderii volumului de muncă sau a măsurilor de distanțare socială impuse de guvern. Schema de șomaj temporar a existat și înainte de pandemia de COVID-19, dar cerințele privind accesul la schemă au fost adaptate la COVID-19, iar procedura de solicitare a fost simplificată. În plus, indemnizația pentru șomaj temporar a crescut de la 65 % la 70 % din salariul mediu zilnic (cu un plafon de 2 754,76 EUR brut pe lună). De asemenea, a fost introdusă o primă zilnică de 5,36 EUR.

(5)Legea „Loi du 23 mars 2020” 3 , menționată în solicitarea Belgiei din 7 august 2020, a extins venitul de înlocuire existent pentru persoanele care desfășoară activități independente, indemnizația pentru întreruperea forțată a activității (“Droit passerelle/ Overbruggingsrecht”), prin introducerea unei „indemnizații COVID-19 pentru întreruperea forțată a activității”. Aceasta este o prestație acordată în cazul în care măsurile de distanțare socială impuse de guvern conduc la o întrerupere totală sau parțială a activităților independente sau la o întrerupere voluntară de cel puțin șapte zile calendaristice consecutive în decurs de o lună. Începând cu luna iunie 2020, indemnizația vizează persoanele care desfășoară activități independente și care și-au reluat activitatea, dar care se confruntă în continuare cu o scădere a cifrei de afaceri comparativ cu 2019. Persoanele care desfășoară activități independente și care nu își pot relua încă activitatea pot beneficia în continuare de această indemnizație, dar trebuie să demonstreze că situația lor este cauzată de restricțiile aplicate în contextul pandemiei de COVID-19.

(6)Decretul „Arrêté royal du 13 mai 2020 n° 23” 4 , menționat în solicitarea Belgiei din 7 august 2020, a introdus concediul pentru creșterea copilului acordat în contextul COVID-19, un concediu special care nu afectează dreptul la concediul normal pentru creșterea copilului și care le permite părinților să își ia concediu pentru a oferi îngrijire suplimentară copiilor lor în perioada mai-septembrie 2020, beneficiind de o indemnizație mai mare decât cea acordată în cadrul concediului normal pentru creșterea copilului. Concediul pentru creșterea copilului acordat în contextul COVID-19 poate fi considerat o măsură similară schemelor de șomaj tehnic, astfel cum se menționează în Regulamentul (UE) 2020/672, deoarece oferă angajaților sprijin pentru venit și contribuie la păstrarea locurilor de muncă, evitând ca părinții să înceteze raporturile de muncă din cauza faptului că trebuie să aibă grijă de copii pe perioada închiderii școlilor.

(7)Pe baza actelor legislative „Arrêté du Gouvernement de la Région de Bruxelles-Capitale de pouvoirs spéciaux n° 2020/019” 5 , „Arrêté du Gouvernement de la Région de Bruxelles-Capitale de pouvoirs spéciaux n° 2020/030” 6 , „Notification de la réunion du conseil des ministres du gouvernement de la région de Bruxelles-Capitale du jeudi 14 mai 2020” 7 , „Besluit van de Vlaamse Regering van 20 maart 2020” 8 , „Besluit van de Vlaamse Regering van 10 april 2020” 9 , „Besluit van de Vlaamse Regering van 12 juni 2020” 10 , „Arrêté du Gouvernement de la Communauté française de pouvoirs spéciaux n° 4 du 23 avril 2020” 11 , „Arrêté du Gouvernement de la Communauté française du 7 avril 2020” 12 , „Arrêté ministériel portant exécution de l'arrêté du Gouvernement wallon du 20 mars 2020” 13 , „Arrêté du Gouvernement wallon du 19 juin” 14 , „Parlament der Deutschsprachigen Gemeinschaft, Corona-Krisendekret I vom 6. April 2020” și „Parlament der Deutschsprachigen Gemeinschaft, Corona-Krisendekret III vom 20. Juli 2020”, menționate în solicitarea Belgiei din 7 august 2020, autoritățile belgiene au introdus o serie de scheme regionale care oferă sprijin pentru venit persoanelor care desfășoară activități independente, societăților cu asociat unic și altor tipuri de salariați care nu se califică pentru alte tipuri de sprijin pentru venit. În particular, primele de compensare acordate societăților și antreprenorilor din regiunea Bruxelles-Capitală, prima pentru compensarea neplăcerilor provocate, primele de compensare și de sprijin din Flandra și prima de compensare pentru închiderea întreprinderilor din regiunea valonă oferă sprijin unic generalizat întreprinderilor și persoanelor care desfășoară activități independente nevoite să își închidă activitățile din cauza pandemiei de COVID-19 sau afectate de o reducere substanțială a cifrei de afaceri. În cazul în care măsurile vizează o gamă mai largă de beneficiari, au fost solicitate doar sumele pentru cheltuielile legate de sprijinirea lucrătorilor care desfășoară o activitate independentă și a societăților cu asociat unic. Alte măsuri (prima de compensare pentru lucrătorii intermitenți din regiunea Bruxelles-Capitală, subvențiile pentru creșe și pentru operatorii culturali din comunitatea francofonă, subvențiile pentru activitățile de formare din Valonia, subvențiile pentru operatorii culturali și independenți, precum și pentru operatorii turistici din comunitatea germanofonă) vizează persoanele care desfășoară o activitate independentă și lucrătorii care nu au acces la schema de șomaj temporar în anumite sectoare (activitățile culturale, de îngrijire și de formare). Deoarece subvenția pentru operatorii culturali și lucrătorii independenți din comunitatea germanofonă oferă împrumuturi care pot fi transformate în subvenții, pentru a îndeplini cerința referitoare la cheltuielile publice numai cheltuielile legate de împrumuturi transformate în subvenții ar trebui să fie sprijinite în temeiul Regulamentului (UE) 2020/672.

(8)În fine, actul legislativ „Parlament der Deutschsprachigen Gemeinschaft, Corona-Krisendekret I vom 6. April 2020 15 , menționat în solicitarea Belgiei din 7 August 2020, introduce măsuri legate de sănătate în comunitatea germanofonă, printre care se numără formarea în domeniul igienei, furnizarea de materiale de protecție pentru centrele rezidențiale și de îngrijire, spitale și furnizorii de servicii medicale, precum și campanii de informare.

(9)Belgia îndeplinește condițiile pentru a solicita asistența financiară prevăzută la articolul 3 din Regulamentul (UE) 2020/672. Belgia a furnizat Comisiei dovezi corespunzătoare conform cărora cheltuielile publice efective și planificate au crescut cu 7 766 380 000 EUR de la 1 februarie 2020, din cauza măsurilor naționale luate pentru contracararea efectelor socioeconomice ale epidemiei de COVID-19. Aceasta constituie o creștere neprevăzută și semnificativă deoarece este legată atât denoile măsuri, cât și de extinderea unor măsuri existente și acoperă o proporție semnificativă a întreprinderilor și a forței de muncă din Belgia.

(10)Comisia a consultat Belgia și a verificat creșterea neprevăzută și semnificativă a cheltuielilor efective și planificate legate direct de scheme de șomaj tehnic și de măsuri similare, precum și de măsuri relevante legate de sănătate în contextul epidemiei de COVID-19, menționate în solicitarea din 7 august 2020, în conformitate cu articolul 6 din Regulamentul (UE) 2020/672.

(11)Prin urmare, se impune acordarea de asistență financiară pentru a ajuta Belgia să contracareze efectele socioeconomice ale perturbării economice grave cauzate de epidemia de COVID-19.

(12)Prezenta decizie nu trebuie să aducă atingere rezultatelor niciuneia dintre procedurile legate de denaturarea funcționării pieței interne care ar putea fi întreprinse, în special în temeiul articolelor 107 și 108 din TFUE. Aceasta nu încalcă cerința ca statele membre să notifice Comisiei potențialele ajutoare de stat în temeiul articolului 108 din TFUE.

(13)Belgia trebuie să informeze periodic Comisia cu privire la execuția cheltuielilor publice planificate, pentru a permite Comisiei să evalueze măsura în care Belgia a executat aceste cheltuieli.

(14)Decizia de a acorda asistență financiară a fost luată ținând seama de nevoile existente și preconizate ale Belgiei, precum și de cererile de asistență financiară în temeiul Regulamentului (UE) 2020/672 deja înaintate sau prevăzute a fi înaintate de alte state membre, aplicând în același timp principiile egalității de tratament, solidarității, proporționalității și transparenței,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Belgia îndeplinește condițiile stabilite la articolul 3 din Regulamentul (UE) 2020/672.

Articolul 2

1.Uniunea pune la dispoziția Belgiei un împrumut de maximum 7 766 380 000 EUR. Împrumutul are o scadență medie de maximum 15 ani.

2.Perioada de disponibilitate a asistenței financiare acordate prin prezenta decizie este de 18 luni începând din prima zi după intrarea în vigoare a prezentei decizii.

3.Asistența financiară din partea Uniunii este pusă de Comisie la dispoziția Belgiei în maximum opt rate. O rată poate fi plătită în una sau mai multe tranșe. Scadențele tranșelor acordate în cadrul primei rate pot fi mai lungi decât scadența medie maximă menționată la alineatul (1). În acest caz, scadențele tranșelor ulterioare se stabilesc astfel încât scadența medie maximă menționată la alineatul (1) să fie respectată odată ce au fost plătite toate ratele.

4.Plata primei tranșe se face sub rezerva intrării în vigoare a acordului de împrumut prevăzut la articolul 8 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2020/672.

5.Belgia suportă costurile de finanțare ale Uniunii menționate la articolul 4 din Regulamentul (UE) 2020/672 pentru fiecare rată, plus orice comisioane, costuri și cheltuieli ale Uniunii care rezultă din orice finanțare aferentă.

6.Comisia decide cu privire la dimensiunea ratelor și la punerea la dispoziție a acestora, precum și cu privire la mărimea tranșelor.

Articolul 3

Belgia poate finanța următoarele măsuri:

a) schema de șomaj temporar, „chômage temporaire/tijdelijke werkloosheid”, prevăzută în Arrêté royal du 30 mars 2020;

b) venitul de înlocuire pentru persoanele care desfășoară activități independente acordat în contextul COVID-19, „indemnizația pentru întreruperea forțată a activității în situații de criză”, prevăzută în Loi du 23 mars 2020;

c) concediul pentru creșterea copilului acordat în contextul COVID-19, prevăzut în Arrêté royal du 13 mai 2020 n° 23;

d) schemele regionale de sprijin pentru venit, după cum urmează:

i)pentru regiunea Bruxelles-Capitală:

o primă de compensare pentru întreprinderi, prevăzută în Arrêté du Gouvernement de la Région de Bruxelles-Capitale de pouvoirs spéciaux n° 2020/019, pentru partea de cheltuieli legată de sprijinirea lucrătorilor care desfășoară activități independente și a întreprinderilor cu asociat unic;

o primă de compensare pentru antreprenori, prevăzută în Arrêté du Gouvernement de la Région de Bruxelles-Capitale de pouvoirs spéciaux n° 2020/030, numai pentru partea de cheltuieli legată de sprijinirea persoanelor care desfășoară activități independente și a întreprinderilor cu asociat unic;

o primă de compensare pentru lucrătorii intermitenți, prevăzută în Notification de la réunion du conseil des ministres du gouvernement de la région de Bruxelles-Capitale du jeudi 14 mai 2020 point 23;

ii)pentru regiunea Flandra:

o primă pentru compensarea neplăcerilor provocate (prime de nuisances), prevăzută în Besluit van de Vlaamse Regering van 20 maart 2020, pentru partea de cheltuieli legată de sprijinirea persoanelor care desfășoară activități independente și a întreprinderilor cu asociat unic;

o primă de compensare, prevăzută în Besluit van de Vlaamse Regering van 10 april 2020, pentru partea de cheltuieli legată de sprijinirea lucrătorilor care desfășoară activități independente și a întreprinderilor cu asociat unic;

o primă de sprijin, prevăzută în Besluit van de Vlaamse Regering van 12 juni 2020, pentru partea de cheltuieli legată de sprijinirea persoanelor care desfășoară activități independente și a întreprinderilor cu asociat unic;

iii)pentru comunitatea francofonă:

o subvenție pentru operatorii culturali, prevăzută în Arrêté du Gouvernement de la Communauté française de pouvoirs spéciaux n° 4 du 23 avril 2020;

o subvenție pentru creșe, prevăzută în Arrêté du Gouvernement de la Communauté française du 7 avril 2020, pentru partea de cheltuieli legată de sprijinirea persoanelor care desfășoară activități independente și a întreprinderilor cu asociat unic;

iv)pentru regiunea valonă:

o primă de compensare pentru încetarea activității, prevăzută în Arrêté ministériel portant exécution de l'arrêté du Gouvernement wallon du 20 mars 2020, pentru partea de cheltuieli legată de sprijinirea persoanelor care desfășoară activități independente și a întreprinderilor cu asociat unic;

activități de formare prevăzute în Arrêté du Gouvernement wallon du 19 juin;

v)pentru comunitatea germanofonă:

o subvenție pentru operatorii cultural și independenți, prevăzută în Parlament der Deutschsprachigen Gemeinschaft, Corona-Krisendekret I vom 6. April 2020, Art. 7, pentru partea de cheltuieli legată de împrumuturile transformate în granturi.

o subvenție pentru operatorii turistici, prevăzută în Parlament der Deutschsprachigen Gemeinschaft, Corona-Krisendekret III vom 20. Juli 2020, Art. 4, pentru partea de cheltuieli legată de sprijinirea persoanelor care desfășoară activități independente și a întreprinderilor cu asociat unic;

e) măsurile legate de sănătate din comunitatea germanofonă, prevăzute în Parlament der Deutschsprachigen Gemeinschaft, Corona-Krisendekret I vom 6. April 2020, Art. 7.

Articolul 4

Belgia informează Comisia, până la [DATA: 6 luni de la data publicării prezentei decizii] și, ulterior, la fiecare 6 luni, cu privire la execuția cheltuielilor publice prevăzute, până în momentul în care cheltuielile publice prevăzute respective au fost executate integral.

Articolul 5

Prezenta decizie se adresează Regatului Belgiei.

Articolul 6

Prezenta decizie se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

(1)    JO L 159, 20.5.2020, p. 1.
(2)    Arrêté royal du 30 mars 2020 visant à adapter les procédures dans le cadre du chômage temporaire dû au virus Covid-19 et à modifier l'article 10 de l'arrêté royal du 6 mai 2019 modifiant les articles 27, 51, 52bis, 58, 58/3 et 63 de l'arrêté royal du 25 novembre 1991 portant réglementation du chômage et insérant les articles 36sexies, 63bis et 124bis dans le même arrêté.
(3)    Loi du 23 mars 2020 modifiant la loi du 22 décembre 2016 instaurant un droit passerelle en faveur des travailleurs indépendants et introduisant les mesures temporaires dans le cadre du COVID-19 en faveur des travailleurs indépendants.
(4)    Arrêté royal du 13 mai 2020 n° 23 pris en exécution de l'article 5, § 1, 5°, de la loi du 27 mars 2020 accordant des pouvoirs au Roi afin de prendre des mesures dans la lutte contre la propagation du coronavirus COVID-19 (II) visant le congé parental corona
(5)    Arrêté du Gouvernement de la Région de Bruxelles-Capitale de pouvoirs spéciaux n° 2020/019 modifiant l’arrêté de pouvoirs spéciaux n° 2020/013 du 7 avril 2020 relatif à une aide en vue de l’indemnisation des entreprises affectées par les mesures d’urgence pour limiter la propagation du coronavirus.
(6)    Arrêté du Gouvernement de la Région de Bruxelles-Capitale de pouvoirs spéciaux n° 2020/030 relatif à l’aide aux entreprises qui subissent une baisse d’activité en raison de la crise sanitaire du COVID−19
(7)    Notification de la reunion du conseil des ministres du gouvernement de la région de Bruxelles-Capitale du jeudi 14 mai 2020 point 23 - Mesures de soutien d’urgence au secteur créatif et culturel bruxellois suite à la crise COVID-19.
(8)    Besluit van de Vlaamse Regering van 20 maart 2020 tot toekenning van steun aan ondernemingen die verplicht moeten sluiten ten gevolge van de maatregelen genomen door de Nationale Veiligheidsraad vanaf 12 maart 2020 inzake het coronavirus.
(9)    Besluit van de Vlaamse Regering van 10 april 2020 tot toekenning van steun aan ondernemingen die een omzetdaling hebben ten gevolge van de exploitatiebeperkingen opgelegd door de maatregelen genomen door de Nationale Veiligheidsraad vanaf 12 maart 2020 inzake het coronavirus.
(10)    Besluit van de Vlaamse Regering van 12 juni 2020 tot toekenning van steun aan ondernemingen die een omzetdaling hebben ondanks de versoepelde coronavirusmaatregelen, tot wijziging van de artikelen 1, 9 en 11 van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 april 2020 tot toekenning van steun aan ondernemingen die een omzetdaling hebben ten gevolge van de exploitatiebeperkingen opgelegd door de maatregelen genomen door de Nationale Veiligheidsraad vanaf 12 maart 2020 inzake het coronavirus, en tot wijziging van de artikelen 1, 6, 9 en 12 van het besluit van de Vlaamse Regering van 20 maart 2020 tot toekenning van steun aan ondernemingen die verplicht moeten sluiten ten gevolge van de maatregelen genomen door de Nationale Veiligheidsraad vanaf 12 maart 2020 inzake het coronavirus.
(11)    Arrêté du Gouvernement de la Communauté française de pouvoirs spéciaux n° 4 du 23 avril 2020 relatif au soutien du secteur culturel dans le cadre de la crise sanitaire du COVID-19.
(12)    Arrêté du Gouvernement de la Communauté française du 7 avril 2020 relatif au soutien des milieux d’accueil dans le cadre de la crise sanitaire du COVID-19.
(13)    Arrêté ministériel portant exécution de l'arrêté du Gouvernement wallon du 20 mars 2020 relatif à l'octroi d'indemnités compensatoires dans le cadre des mesures contre le coronavirus COVID-19 and Arrêté du Gouvernement wallon relatif à l'octroi d'indemnités compensatoires dans le cadre des mesures contre le coronavirus COVID-19.
(14)    Arrêté du Gouvernement wallon du 19 juin portant des dispositions diverses relatives aux formateurs et au subventionnement des activités de formation des centres de formation du réseau IFAPME.
(15)    Parlament der Deutschsprachigen Gemeinschaft, Corona-Krisendekret I vom 6. April 2020.