Impozitarea produselor energetice și a energiei electrice în Uniune este reglementată de Directiva 2003/96/CE a Consiliului din 27 octombrie 2003 privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice și a electricității (denumită în continuare „Directiva privind impozitarea energiei” sau „directiva”).
În conformitate cu articolul 19 alineatul (1) din directivă, pe lângă dispozițiile prevăzute în special la articolele 5, 15 și 17 din directiva respectivă, Consiliul, hotărând în unanimitate la propunerea Comisiei, poate autoriza orice stat membru să introducă alte scutiri sau reduceri ale nivelului de impozitare din motive de politică specifice.
În temeiul Deciziei de punere în aplicare 2014/722/UE a Consiliului din 14 octombrie 2014 (precedată de Decizia de punere în aplicare 2011/445/UE a Consiliului din 12 iulie 2011), Germania a fost deja autorizată să aplice o rată redusă a taxei pentru energie electrică în cazul energiei electrice furnizate în mod direct navelor, altele decât ambarcațiunile private de agrement, aflate la dană în porturi („energie electrică furnizată din rețeaua terestră”).
Obiectivul prezentei propuneri este acela de a extinde autorizația respectivă, conform cererii transmise de Germania, dat fiind faptul că actuala derogare expiră la 16 iulie 2020.
Prin scrisoarea din 29 ianuarie 2020, autoritățile germane au informat Comisia cu privire la intenția lor de a prelungi măsura actuală până la 31 decembrie 2025. Prin scrisoarea din 30 aprilie 2020, au fost transmise informații suplimentare.
Germania solicită reînnoirea autorizației de a aplica o rată redusă de a taxei de 0,50 EUR/MWh, egală cu rata minimă de impozitare a energiei electrice utilizate în scopuri comerciale, astfel cum este prevăzută în directivă, pentru alimentarea cu energie electrică furnizată din rețeaua terestră a navelor care operează exclusiv în scopuri comerciale în apele maritime și continentale ale Uniunii (inclusiv a navelor de pescuit).
Perioada de valabilitate solicitată este cuprinsă între 17 iulie 2020 și 31 decembrie 2025, ceea ce asigură continuitatea actualei derogări și este în limitele perioadei maxime prevăzute la articolul 19 din Directiva privind impozitarea energiei.
Această reducere are drept obiectiv crearea unui stimulent economic pentru introducerea și utilizarea energiei electrice furnizate din rețeaua terestră în scopul reducerii poluării aerului în orașele portuare, al îmbunătățirii calității aerului la nivel local și al reducerii zgomotului, în beneficiul sănătății locuitorilor.
Măsura care urmează să fie aplicată de Germania vizează totodată reducerea impactului transportului naval asupra mediului.
Prin intermediul măsurii propuse, Germania dorește să mențină un stimulent pentru utilizarea energiei electrice furnizate din rețeaua terestră, care este considerată a fi o alternativă mai puțin poluantă la producerea de energie electrică la bordul navelor aflate la dană în port. După cum se precizează în cerere, în Germania cota standard de impozitare a energiei electrice este de 20,50 EUR/MWh. Avantajul fiscal se ridică în prezent la 20,00 EUR/MWh. Aceasta înseamnă că beneficiarii sunt taxați la rata minimă de impozitare aplicabilă electricității în UE, în temeiul Directivei privind impozitarea energiei, în valoare de 0,50 EUR/MWh [astfel cum se specifică la articolul 10 alineatul (1) și în tabelul C din anexa I la directivă, pentru utilizare comercială]. Germania permite ca avantajul fiscal să fie acordat atât ca rată redusă a taxei percepută la furnizare (este necesară o autorizație), cât și ca rambursare a taxei.
Pe de altă parte, în conformitate cu articolul 14 alineatul (1) litera (c) din Directiva privind impozitarea energiei, statele membre trebuie să scutească de la impozitare produsele energetice utilizate pentru producerea de energie electrică la bordul navelor aflate la dană în porturi. Ele pot face acest lucru și în cazul energiei electrice produse la bordul navelor pentru navigația pe căile navigabile interioare, în conformitate cu articolul 15 alineatul (1) litera (f) din directivă. Germania a confirmat transpunerea acestei din urmă scutiri opționale.
Autoritățile germane au indicat că reducerea fiscală se aplică tuturor navelor, altele decât ambarcațiunile private de agrement, în sensul că toate navele implicate în navigația comercială, indiferent de dimensiune sau de pavilion, pot beneficia de reducerea de impozit. Cu toate acestea, nu există nicio obligație ca navele să utilizeze energia electrică furnizată din rețeaua terestră.
După cum se indică în cerere, de la intrarea în vigoare a schemei în 2011, numărul beneficiarilor a crescut în mod semnificativ; în sectorul căilor navigabile interioare, aproape toate navele sunt în măsură să achiziționeze energie electrică furnizată din rețeaua terestră; în prezent, există foarte puține instalații din sectorul maritim care nu sunt destinate feriboturilor care asigură legături între insule. În plus, conform datelor disponibile, în apele continentale există 454 de instalații operaționale, 385 de instalații planificate și posibilitatea de a construi 115 instalații suplimentare. În porturile maritime, există 240 de instalații operaționale (dintre care 237 sunt destinate serviciilor de transport cu feribotul între insule), 30 de instalații planificate (în principal, nave de croazieră și nave portcontainer), precum și posibilitatea de a construi 32 de instalații suplimentare.
Pentru a estima cheltuielile fiscale din cadrul măsurii, autoritățile germane au calculat pierderea de venituri fiscale pe baza cantității de energie electrică consumate în legătură cu avantajul și a cuantumului avantajului. Scutirea fiscală se ridică în prezent la 20,00 EUR/MWh (rata standard de impozitare, astfel cum a fost menționată anterior, este de 20,50 EUR/MWh). În 2019, 79 302 MWh de electricitate au provenit din energia electrică furnizată din rețeaua terestră în porturi. Având în vedere facilitatea fiscală, aceasta duce la o pierdere de venituri fiscale pentru 2019 în valoare de 1 586 de milioane EUR. Presupunând că în viitor consumul de energie electrică furnizată din rețeaua terestră va crește datorită măsurilor de sprijin, pentru următorii ani se estimează o pierdere de 2 milioane EUR pe an.
Germania a solicitat acordarea autorizației până la 31 decembrie 2025, începând cu 17 iulie 2020, fără întrerupere de la actuala derogare și respectând perioada maximă prevăzută la articolul 19 alineatul (2) din directivă.
Prin reducerea taxei, Germania dorește să acorde operatorilor de nave un stimulent în vederea utilizării energiei electrice furnizate din rețeaua terestră, cu scopul de a reduce emisiile atmosferice și a zgomotul produse de arderea combustibililor de către navele aflate la dană, precum și emisiile de CO2. Aplicarea unei rate reduse a taxei ar consolida competitivitatea energiei electrice furnizate din rețeaua terestră în raport cu arderea păcurii grele la bord, care este complet scutită de taxe.