Bruxelles, 13.7.2020

COM(2020) 309 final

2020/0140(COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 514/2014 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește procedura de dezangajare


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Temeiurile și obiectivele propunerii

Efectele directe și indirecte ale epidemiei de COVID-19 continuă să se intensifice în toate statele membre. Situația actuală este fără precedent și necesită luarea de măsuri de sprijinire a statelor membre în ceea ce privește execuția fondurilor. În acest sens, ar trebui să se asigure utilizarea pe deplin a regulii N+2, astfel încât să li se ofere statelor membre suficient timp pentru a executa fondurile alocate și a declara Comisiei cheltuielile.

Mai precis, pentru ca regula privind dezangajarea (N+2) să ia în considerare cererea de plată transmisă de statele membre care acoperă integral anul N+2, este necesară alinierea termenului pentru dezangajare la termenul pentru prezentarea conturilor.

În plus, pentru a asigura consecvența abordării privind dezangajarea și pentru a le acorda statelor membre o perioadă de executare a fondurilor conformă cu regula N+2, se propune alinierea dezangajării alocărilor suplimentare acordate în 2018 și 2019 pentru programele naționale la normele aplicabile alocării de bază pentru programele naționale.

Coerența cu dispozițiile deja existente în domeniul de politică vizat

Propunerea este în concordanță cu cadrul juridic general stabilit pentru Fondul pentru azil, migrație și integrare și Fondul pentru securitate internă și se limitează la modificări punctuale ale Regulamentului (UE) nr. 514/2014.

Coerența cu alte domenii de politică ale Uniunii

Propunerea se limitează la modificări punctuale ale Regulamentului (UE) nr. 514/2014 și asigură consecvența cu celelalte politici ale Uniunii.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temei juridic

Propunerea se bazează pe articolul 78 alineatul (2), articolul 79 alineatele (2) și (4), articolul 82 alineatul (1), articolul 84 și articolul 87 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Propunerea aliniază termenul pentru dezangajare la termenul pentru prezentarea cererilor de plată și ajustează data angajării alocărilor suplimentare din 2018 și 2019, care au fost acordate pentru a răspunde unor nevoi neprevăzute în domeniile acoperite de Fondul pentru azil, migrație și integrare și de Fondul pentru securitate internă.

Subsidiaritate

Prezenta propunere urmărește utilizarea la maxim a fondurilor pentru a aborda efectele directe și indirecte ale crizei fără precedent din domeniul sănătății publice cauzate de epidemia de COVID-19.

Proporționalitate

Propunerea prevede o modificare limitată și specifică, care nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivului de a asigura faptul că statele membre pot utiliza în mod optim fondurile alocate ca răspuns la crizele de amploare din domeniul sănătății publice care riscă să aibă un efect negativ asupra domeniilor acoperite de fonduri.

Alegerea instrumentului

Un regulament este instrumentul adecvat pentru introducerea modificărilor necesare pentru a aborda aceste circumstanțe fără precedent.

3.REZULTATE ALE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

Evaluările ex post/verificarea adecvării legislației existente

Nu se aplică.

Consultările părților interesate

Nu s-a realizat o consultare a părților interesate externe. Cu toate acestea, propunerea ține seama de întrebările de clarificare și consiliere primite de la autoritățile naționale cu privire la modul de aplicare de către acestea a măsurilor de răspuns la criză.

Obținerea și utilizarea expertizei

Nu se aplică.

Evaluarea impactului

S-a efectuat o evaluare a impactului atunci când s-a elaborat propunerea pentru Regulamentul (UE) nr. 514/2014. Actualele modificări sunt limitate și punctuale și nu necesită o evaluare a impactului separată.

Adecvarea reglementărilor și simplificarea

Nu se aplică.

Drepturile fundamentale

Nu se aplică.

4.IMPLICAȚII BUGETARE

Modificările propuse nu presupun nicio ajustare a plafoanelor anuale pentru angajamente și plăți din cadrul financiar multianual.

5.ELEMENTE DIVERSE

Planurile de punere în aplicare și mecanismele de monitorizare, evaluare și raportare

Punerea în aplicare a măsurilor va fi monitorizată în cadrul mecanismelor generale de raportare stabilite în Regulamentul (UE) nr. 514/2014 aplicabile dezangajării.

Explicații detaliate cu privire la prevederile specifice ale propunerii

Se propune modificarea Regulamentului (UE) nr. 514/2014 pentru a se asigura faptul că la calcularea dezangajării sunt luate în considerare toate cererile de plată care acoperă anul N+2 transmise de statele membre în termenele regulamentare prevăzute la articolul 44 din regulamentul menționat. În plus, se propune modificarea Regulamentului (UE) nr. 514/2014 pentru a se asigura faptul că perioada de executare a sumelor corespunzătoare alocărilor suplimentare acordate în 2018 și 2019 pentru programele naționale este aliniată la perioada de executare a alocării inițiale. Ambele modificări asigură coerența dispozițiilor și nu aduc atingere regulii privind dezangajarea N+2.

2020/0140 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 514/2014 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește procedura de dezangajare

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 78 alineatul (2), articolul 79 alineatele (2) și (4), articolul 82 alineatul (1), articolul 84 și articolul 87 alineatul (2),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ parlamentelor naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 1 ,

având în vedere avizul Comitetului Regiunilor 2 ,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

(1)Statele membre sunt afectate într-un mod fără precedent de consecințele pandemiei de COVID-19. Consecințele sale se resimt și în domeniul migrației, securității și gestionării frontierelor în statele membre, ceea ce, la rândul său, agravează deficitele grave de lichidități cu care se confruntă statele membre din cauza creșterii bruște și importante a investițiilor publice necesare în multe sectoare. Acest fapt a creat o situație excepțională, care ar trebui abordată prin măsuri specifice.

(2)Este necesar să li se acorde mai multă flexibilitate statelor membre pentru a le permite să răspundă acestei crize fără precedent prin consolidarea posibilității ca acestea să utilizeze întreaga perioadă de executare disponibilă până la închiderea programelor, și anume până la 31 decembrie 2023. Pentru a răspunde acestei nevoi, ar trebui aliniate termenul pentru dezangajare la termenul pentru transmiterea cererilor de plată a soldului anual. Termenul regulamentar pentru transmiterea cererilor de plată a soldului anual este 15 februarie, în timp ce termenul prevăzut inițial pentru dezangajare era data de 31 decembrie a anului precedent. Prin fixarea termenului pentru ambele operațiuni la 15 februarie, se va lua în considerare în scopul dezangajării cererea de plată a soldului anual transmisă de statul membru la data de 15 februarie.

(3)Pentru a se asigura faptul că statele membre pot utiliza pe deplin alocările suplimentare acordate în 2018 și 2019, ar trebui ajustat anul angajamentului bugetar. Aceste alocări suplimentare au fost incluse în bugetul general al Uniunii Europene pentru exercițiile financiare 2018 și 2019 3 și, ulterior, au fost angajate în programele naționale, astfel cum se menționează la articolul 14 din Regulamentul (UE) nr. 514/2014.

(4)Pentru a le oferi statelor membre securitate juridică în privința termenului de dezangajare, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

(5)Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 514/2014 trebuie modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

La articolul 50 din Regulamentul (UE) 514/2014, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„1. Programele naționale se supun unei proceduri de dezangajare stabilite pe baza faptului că se dezangajează sumele aferente unui angajament care nu sunt acoperite de prefinanțarea inițială și anuală la care se face referire la articolul 35 și sumele aferente unei cereri de plată transmise până la termenul prevăzut la articolul 44 alineatul (1) în anul de după cel de al doilea an care urmează anului angajamentului bugetar. În scopul dezangajării, Comisia calculează suma prin adăugarea la fiecare angajament bugetar din perioada 2015-2020 a unei șesimi din angajamentul bugetar anual aferent cuantumului contribuției totale pe 2014.

În ceea ce privește sumele aferente alocărilor suplimentare acordate pentru programele naționale în anul 2018, anul angajamentului bugetar este 2019. În ceea ce privește sumele aferente alocărilor suplimentare acordate pentru programele naționale în anul 2019, anul angajamentului bugetar este 2020.”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în statele membre în conformitate cu tratatele.

Adoptat la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European,    Pentru Consiliu,

Președintele    Președintele

(1)    JO C , , p. .
(2)    JO C , , p. .
(3)

   JO L 57 p. 317 și JO L 67 p. 318.