Bruxelles, 2.4.2020

COM(2020) 175 final

2020/0056(NLE)

Propunere de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de activare a sprijinului de urgență în temeiul Regulamentului (UE) 2016/369 al Consiliului din 15 martie 2016 și de modificare a dispozițiilor acestuia în contextul epidemiei de COVID-19


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Temeiurile și obiectivele propunerii

Pandemia de COVID-19 duce la pierderi de vieți omenești fără precedent în Uniunea Europeană și provoacă nenumărate greutăți pentru populația Europei. Statele membre adoptă măsuri excepționale de restrângere a libertăților individuale pentru a reduce pierderile de vieți omenești și pentru a limita răspândirea virusului. În consecință, activitățile economice sunt perturbate, fapt care cauzează constrângeri în materie de lichiditate și o deteriorare gravă a situației financiare a actorilor economici.

Sistemele de sănătate din statele membre sunt supuse unei presiuni extreme ca urmare a răspândirii rapide a virusului și a numărului mare de pacienți care au nevoie de spitalizare. Toate statele membre sunt obligate să își mărească cheltuielile legate de sistemele de sănătate pentru a finanța nevoile din ce în ce mai mari legate de pandemia de COVID-19, continuând, totodată, să furnizeze servicii medicale esențiale pentru toți ceilalți pacienți. În același timp, țările UE trebuie să aloce resurse umane pentru identificarea, achiziționarea și asigurarea furnizării la timp a echipamentelor medicale atât de necesare și a articolelor corespunzătoare.

Deși, în prezent, situația diferă de la un stat membru la altul, evoluția sa rapidă arată clar faptul că Uniunea Europeană în ansamblu este afectată și că este nevoie de un răspuns colectiv, coordonat și urgent pentru a combate în mod eficient răspândirea virusului și pentru a atenua impactul acestuia cât mai rapid posibil. Abordarea acestei situații excepționale necesită o strategie coordonată, formată din măsuri diferite, care să vizeze în special salvarea de vieți omenești, prevenirea și alinarea suferinței umane și protejarea demnității umane.

O acțiune coordonată la nivelul UE ar permite atât gestionarea crizei actuale, cât și asigurarea unui răspuns adecvat în urma acesteia, în special, prin acțiunile următoare:

stocarea și coordonarea mai amplă și mai rapidă a distribuției de resurse esențiale în întreaga Europă;

satisfacerea nevoilor de transport pentru echipamentele de protecție care urmează să fie importate de la partenerii internaționali, precum și transportul acestora în întreaga UE;

transportul transfrontalier al pacienților care necesită servicii medicale către spitale cu capacități suficiente;

cooperare transfrontalieră pentru a atenua presiunea asupra sistemelor de sănătate din regiunile cele mai afectate din UE;

asigurarea achiziției și distribuției centralizate de echipamente medicale esențiale pentru spitale și de echipamente de protecție pentru personalul spitalelor, cum ar fi respiratoare, ventilatoare, echipamente individuale de protecție, măști reutilizabile, medicamente, tratamente și produse de laborator și dezinfectanți;

extinderea și transformarea capacităților de producție ale întreprinderilor din UE în scopul de a asigura producția și distribuția rapidă a echipamentelor și a materialelor necesare pentru soluționarea urgentă a deficitelor de aprovizionare cu produse de bază și medicamente;

suplimentarea structurilor și a resurselor de îngrijire, inclusiv a spitalelor de campanie temporare și semipermanente, precum și sprijinirea structurilor reconvertite;

mărirea producției de truse de testare și sprijinirea achiziției de substanțe de bază esențiale;

stimularea dezvoltării rapide a unor medicamente și metode de testare;

dezvoltarea, achiziționarea și distribuirea de materiale de testare (truse de testare, reactivi, hardware).

Măsurile prevăzute în cadrul mecanismului de protecție civilă al Uniunii/rescEU, al Inițiativei privind investiții în răspunsul la coronavirus care vizează mobilizarea fondurilor structurale și de investiții europene 1 și a altor instrumente ale Uniunii contribuie la gestionarea parțială a situației de urgență din domeniul sănătății publice existente în prezent. Amploarea și sfera acestei provocări necesită totuși un răspuns mai puternic, axat în special pe sectorul asistenței medicale din UE. De aceea, Comisia propune mobilizarea Instrumentului dedicat sprijinului de urgență pentru a dota UE cu un set de instrumente mai amplu, proporțional cu amploarea pandemiei actuale de COVID-19.

Având în vedere aspectele menționate mai sus, sprijinul prevăzut în Regulamentul privind sprijinul de urgență (2016/369) ar trebui activat cât mai curând posibil. Astfel, Uniunea va putea să întreprindă măsuri de prevenire și de atenuare a consecințelor grave dintr-unul sau mai multe state membre și să găsească în mod coordonat soluții la nevoile legate de dezastrul provocat de COVID-19, prin completarea asistenței oferite prin intermediul altor instrumente ale UE.

Regulamentul privind sprijinul de urgență oferă un mijloc concret de exprimare a solidarității la nivelul UE prin implicarea cetățenilor și a societății civile în lupta împotriva crizei. În ceea ce privește cheltuielile, instrumentul permite implicarea ONG-urilor, precum și a organizațiilor internaționale și a autorităților regionale și naționale (de exemplu, sectorul sănătății). În ceea ce privește veniturile, acesta prevede nu numai contribuții suplimentare din partea statelor membre, ci și donații din partea persoanelor fizice și a fundațiilor, chiar și finanțare participativă. Comisia analizează posibilitatea de a institui toate modalitățile necesare pentru a permite colectarea rapidă a contribuțiilor și a donațiilor.

Coerența cu dispozițiile deja existente în domeniul de politică vizat

Ținând seama de aspectele de mai sus, Comisia propune activarea sprijinului pentru asistență de urgență în conformitate cu articolul 2 din Regulamentul 2016/369 și modificarea unora dintre dispozițiile acestuia pentru a răspunde nevoilor speciale rezultate în urma izbucnirii epidemiei de COVID-19. Comisia propune cu precădere următoarele:

activarea sprijinului UE începând cu 1 februarie 2020 pentru o perioadă de doi ani;

extinderea acțiunilor eligibile și a partenerilor de implementare eligibili, având în vedere sfera largă de aplicare a măsurilor necesare pentru a face față crizei provocate de COVID-19, precum și definirea în continuare a amplorii costurilor eligibile;

aplicarea retroactivă a regulamentului începând cu 1 februarie 2020, stipulând eligibilitatea acțiunilor relevante începând cu data respectivă, în vederea asigurării egalității de tratament între statele membre;

prelungirea perioadei de încheiere a angajamentelor juridice pentru a asigura flexibilitate la punerea în aplicare a sprijinului de urgență;

posibilitatea pentru Comisie de a oferi sprijin de urgență statelor membre pentru a răspunde nevoilor lor legate de pandemia de COVID-19, inclusiv prin achiziții publice comune și prin achiziții publice centralizate în numele statelor membre.

Acțiunea și măsurile coordonate permise în temeiul regulamentului propus vor fi complementare sprijinului oferit de alte instrumente ale UE.

Coerența cu alte domenii de politică a Uniunii

Propunerea de a activa Instrumentul dedicat sprijinului de urgență face parte din pachetul de măsuri ale UE menite să răspundă actualei pandemii de COVID-19. Astfel de măsuri se bazează pe o abordare coordonată și ambițioasă pentru a utiliza în modul cel mai eficient resursele disponibile din bugetul UE 2 , inclusiv Inițiativa pentru investiții în răspunsul la coronavirus, extinderea propusă a sferei de aplicare a Fondului de solidaritate al UE pentru a acoperi crizele din domeniul sănătății publice 3 , exploatând toate posibilitățile oferite de instrumentele financiare și de garanția bugetară a FEIS pentru a consolida sprijinul pentru investiții (de exemplu, Programul pentru competitivitatea întreprinderilor mici și mijlocii – COSME și InnovFin – Garanții pentru IMM-uri din cadrul programului Orizont 2020).

Prezenta propunere completează toate măsurile menționate mai sus.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temeiul juridic

După cum s-a specificat mai sus, pandemia de COVID-19 este un eveniment neprevăzut și excepțional, care are un impact masiv și perturbator asupra sistemelor financiare, economice și sanitare ale statelor membre. Această acțiune din partea UE este necesară pentru a răspunde actualei crize provocate de COVID-19, într-un spirit de solidaritate. Prin urmare, în temeiul articolului 122 alineatul (1) din TFUE, este de competența Uniunii să adopte măsurile și acțiunile coordonate care au fost preconizate pentru a face față dificultăților grave întâmpinate.

Subsidiaritatea (în cazul competențelor neexclusive)

Activarea Instrumentului dedicat sprijinului de urgență pentru a combate COVID-19 în cadrul UE se bazează pe principiul subsidiarității. Având în vedere dimensiunea mondială a pandemiei de COVID-19, amploarea efectelor sale economice și sociale, precum și presiunea ridicată pe care o exercită asupra sistemelor de sănătate din toate statele membre, Uniunea este mai bine plasată decât statele membre pentru a răspunde crizei într-un mod global și coordonat, la toate nivelurile.

Numai o acțiune coordonată, motivată de un spirit de solidaritate între statele membre poate garanta că răspândirea COVID-19 este oprită eficient și rapid, efectele dezastrului sunt atenuate cât mai mult posibil și perioada de după încetarea pandemiei este abordată astfel încât să se prevină reapariția acestei situații. Având în vedere cererile presante de mobilizare a resurselor într-o măsură suficientă și de utilizare a acestora în statele membre ale UE în funcție de nevoile întâmpinate, este necesar ca UE să acționeze în cooperare cu toate statele membre afectate de pandemia de COVID-19.

Proporționalitatea

Mobilizarea și utilizarea de către UE a tuturor resurselor necesare pentru limitarea transmiterii COVID-19 ar contribui în mod semnificativ la intensificarea acțiunilor de protecție a vieții, sănătății și demnității umane și de relansare a economiilor statelor membre. Având în vedere consecințele fără precedent provocate de COVID-19 asupra tuturor cetățenilor UE și a ansamblului sectoarelor economiei și ținând seama de necesitatea unei acțiuni rapide și eficiente, propunerea nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor prevăzute în prezentul instrument.

Alegerea instrumentului

Luând în considerare dimensiunea pandemiei de COVID-19 și amploarea impactului social, economic și financiar al acesteia, Comisia consideră că este adecvat să acționeze prin intermediul unui regulament cu domeniu de aplicare general și cu aplicabilitate directă și imediată. Ar rezulta astfel un mecanism de asistență financiară rapid, uniform și aplicabil la nivelul Uniunii.

3.REZULTATE ALE EVALUĂRILOR EX POST, CONSULTĂRILOR PĂRȚILOR INTERESATE ȘI EVALUĂRII IMPACTULUI

Consultările părților interesate

Având în vedere că propunerea trebuie elaborată urgent, astfel încât să poată fi adoptată la timp de către Consiliu, nu s-a putut realiza o consultare a părților interesate.

Obținerea și utilizarea expertizei

Nu se aplică.

Evaluarea impactului

Având în vedere caracterul urgent al propunerii, nu a fost efectuată o evaluare a impactului.

Adecvarea reglementărilor și simplificarea

Nu se aplică.

Drepturile fundamentale

Nu se aplică.

4.IMPLICAȚII BUGETARE

Pentru 2020 este propusă o alocare de 2,7 miliarde EUR, menită să sprijine finanțarea acțiunilor prevăzute în cadrul Instrumentului dedicat sprijinului de urgență, reactivat. Sursele de finanțare sunt descrise în detaliu în fișa financiară legislativă care însoțește prezenta propunere și sunt reflectate în proiectul de buget rectificativ nr. 2/2020.

S-ar putea acorda finanțare suplimentară în funcție de evoluția crizei și de nevoile conexe care nu pot fi acoperite de alte instrumente.

5.ELEMENTE DIVERSE

Nu se aplică.

2020/0056 (NLE)

Propunere de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de activare a sprijinului de urgență în temeiul Regulamentului (UE) 2016/369 al Consiliului din 15 martie 2016 și de modificare a dispozițiilor acestuia în contextul epidemiei de COVID-19

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 122 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)Criza provocată de COVID-19, care a fost declarată pandemie de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) la 11 martie 2020, a afectat într-un mod dramatic societatea și economia Uniunii Europene, obligând statele membre să adopte o serie de măsuri excepționale.

(2)Pe lângă impactul economic și social al pandemiei, sistemele de sănătate ale statelor membre sunt grav afectate de această criză. Toate statele membre se confruntă cu cereri crescânde, în special în ceea ce privește echipamentele și articolele medicale, serviciile publice esențiale și capacitățile de producție pentru astfel de materiale.

(3)Sunt necesare măsuri rapide și diversificate pentru ca Uniunea în ansamblu să poată face față crizei într-un spirit de solidaritate, date fiind constrângerile cauzate de răspândirea rapidă a virusului. În special, astfel de măsuri ar trebui să aibă ca obiectiv salvarea de vieți omenești, prevenirea și alinarea suferinței umane și menținerea demnității umane, de fiecare dată când criza actuală provocată de COVID-19 o cere.

(4)Natura și consecințele epidemiei de COVID-19 sunt vaste și transnaționale și, prin urmare, necesită un răspuns cuprinzător. Măsurile prevăzute în cadrul mecanismului de protecție civilă al Uniunii („rescEU”), instituit prin Decizia nr. 1313/2013/UE a Parlamentului European și a Consiliului 4 și în cadrul altor instrumente existente ale Uniunii sunt limitate ca amploare și, prin urmare, nu permit un răspuns suficient sau o abordare eficace a consecințelor pe scară largă ale crizei provocate de COVID-19 în cadrul Uniunii.

(5)Prin urmare, este necesar să se activeze sprijinul de urgență în temeiul Regulamentului (UE) 2016/369 al Consiliului.

(6)Pentru a oferi gradul de flexibilitate de care este nevoie astfel încât să se asigure un răspuns coordonat de lungă durată în circumstanțe neprevăzute, cum este cazul crizei provocate de COVID-19 (de exemplu furnizarea de materiale medicale și de medicamente, măsuri de recuperare, cercetare medicală relevantă), este necesar ca angajamentele bugetare asumate în cursul perioadei de activare să poată fi utilizate pentru a încheia angajamente juridice pe întreaga durată a acestei perioade de activare, fără a aduce atingere normelor financiare generale, aplicabile bugetului general al Uniunii, care sunt prevăzute la articolul 114 alineatul (2) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului 5 . Costurile care decurg din aceste angajamente juridice ar trebui să fie eligibile pentru întreaga perioadă în care sunt puse în aplicare.

(7)Pentru a garanta egalitatea de tratament și condiții de concurență echitabile pentru toate statele membre, este, de asemenea, necesar să se permită eligibilitatea retroactivă a costurilor începând cu data activării sprijinului, inclusiv pentru acțiunile deja finalizate, cu condiția ca acestea să fi început după data respectivă.

(8)Pentru a menține caracterul subsidiar al sprijinului de urgență prevăzut în Regulamentul (UE) 2016/369, un astfel de sprijin ar trebui să fie strict complementar oricărei forme de asistență pusă la dispoziție în temeiul altor instrumente ale Uniunii.

(9)În contextul crizei provocate de COVID-19, a devenit evident că este necesar să se extindă domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) 2016/369 pentru a oferi finanțare în vederea acoperirii nevoilor urgente de echipamente și de materiale medicale, cum ar fi ventilatoarele pentru respirație asistată și echipamentele de protecție, produsele chimice pentru realizarea de teste, costurile pentru dezvoltarea, producția și distribuția de medicamente, alte articole și materiale. De asemenea, ar trebui să se prevadă posibilitatea de a finanța acțiuni în sprijinul demersurilor necesare pentru a obține autorizația de utilizare a unor medicamente.

(10)În vederea reducerii presiunii acute asupra personalului medical și a resurselor de stat din cauza capacităților insuficiente ale serviciilor publice esențiale și în vederea menținerii viabilității sistemului de sănătate, este nevoie să se acorde sprijin financiar sau logistic pentru suplimentarea temporară a personalului medical și pentru schimburile de astfel de personal, precum și pentru tratamentul pacienților care provin din alte state membre.

(11)Profesioniștii din domeniile asistenței medicale și logisticii ar trebui, de asemenea, să beneficieze de formare în vederea combaterii contrafacerii materialelor medicale.

(12)Având în vedere consecințele pe scară largă provocate de COVID-19, este necesar un angajament rapid și cuprinzător din partea tuturor partenerilor relevanți, printre care se numără în special autoritățile publice, furnizorii publici și privați de servicii de asistență medicală primară și spitalicească, centrele de îngrijire și asistență. Sunt necesare acțiuni pentru reducerea presiunii asupra infrastructurii de sănătate și pentru sprijinirea categoriilor de persoane vulnerabile expuse riscului.

(13)Pentru a remedia deficitele de aprovizionare, ar trebui să fie sprijinite capacitățile de producție a produselor medicale esențiale, precum medicamente, teste de diagnosticare, materiale de laborator, echipamente de protecție etc. și ar trebui să se acorde finanțare pentru a constitui stocuri de astfel de produse.

(14)Metodele de testare suplimentare sau alternative pentru sporirea capacității și cercetarea medicală relevantă ar trebui să fie sprijinite prin mijloace financiare și/sau de organizare.

(15)Autoritățile contractante din statele membre se confruntă cu dificultăți juridice și practice considerabile în ceea ce privește achiziționarea de produse sau servicii în situații de urgență. Pentru a permite autorităților contractante să valorifice la maximum potențialul pieței interne în ceea ce privește economiile de scară și împărțirea riscurilor și beneficiilor, este extrem de important să se extindă cazurile în care Comisia este autorizată să achiziționeze produse sau servicii în numele statelor membre. Comisia ar trebui să aibă posibilitatea de a desfășura procedurile de achiziții publice relevante. În cazul în care o autoritate contractantă a unui stat membru desfășoară anumite părți ale procedurii de achiziții publice, de exemplu reluarea procedurii concurențiale în baza unui acord-cadru sau atribuirea de contracte individuale pe baza unui sistem dinamic de achiziții, aceasta ar trebui să fie responsabilă pentru etapele pe care le desfășoară.

(16)Pentru situații de urgență în care este necesar să se efectueze o achiziție comună de către Comisie și una sau mai multe autorități contractante din statele membre, ar trebui să fie posibil ca statele membre să achiziționeze, să închirieze sau să dețină în sistem de leasing toate capacitățile achiziționate în comun.

(17)Comisia ar trebui să fie autorizată să cumpere, să depoziteze, să revândă și să doneze produse și servicii, inclusiv de închiriere, către statele membre sau organizațiile partenere selectate de Comisie.

(18)Prin urmare, Regulamentul (UE) 2016/369 ar trebui modificat în consecință.

(19)Având în vedere situația legată de criza COVID-19, este necesar ca prezentul regulament să intre în vigoare în regim de urgență.

(20)Pentru a asigura egalitatea de tratament și condiții de concurență echitabile pentru toate statele membre și pentru a include toate situațiile, indiferent de data declanșării epidemiei în fiecare stat membru, este necesar ca prezentul regulament să se aplice de la 1 februarie 2020,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

În scopul finanțării cheltuielilor necesare pentru a face față pandemiei de COVID-19, se activează sprijinul de urgență în temeiul Regulamentului (UE) nr. 2016/369 pentru perioada 1 februarie 2020-31 ianuarie 2022.

Articolul 2

Prin derogare de la articolul 114 alineatul (2) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 și fără a aduce atingere acestuia, angajamentele bugetare globale care conduc la cheltuieli pentru sprijin în temeiul prezentului regulament acoperă costurile totale ale angajamentelor juridice corespunzătoare asumate până la sfârșitul perioadei de activare menționate la articolul 1.

Cheltuielile sunt eligibile de la data activării sprijinului menționat la articolul 1.

Prin derogare de la articolul 193 alineatul (3) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046, se pot acorda granturi pentru acțiuni deja încheiate înainte de data intrării în vigoare a prezentului regulament, cu condiția ca acțiunile să fi început după data activării menționate la articolul 1.

Articolul 3

Regulamentul (UE) 2016/369 se modifică după cum urmează:

(1)Articolele 3 și 4 se înlocuiesc cu următorul text:

„Articolul 3

Acțiuni eligibile

1. Sprijinul de urgență în temeiul prezentului regulament furnizează un răspuns de urgență bazat pe nevoi, care completează răspunsul statelor membre afectate, vizând salvarea de vieți omenești, prevenirea și alinarea suferinței umane și păstrarea demnității umane, ori de câte ori apare o nevoie ca rezultat al unui dezastru menționat la articolul 1 alineatul (1). Fără a aduce atingere perioadei de activare menționate la articolul 2 alineatul (1), se poate acorda, de asemenea, sprijin pentru a răspunde nevoilor apărute în urma unui dezastru sau pentru a preveni reapariția acestuia.

2. Sprijinul de urgență, astfel cum este menționat la alineatul (1), poate include orice acțiune de ajutor umanitar care ar fi eligibilă pentru finanțare din partea Uniunii în temeiul articolelor 2, 3 și 4 din Regulamentul (CE) nr. 1257/96 și, prin urmare, poate cuprinde furnizarea de asistență și ajutor și, dacă este necesar, desfășurarea de operațiuni de protecție pentru salvarea și protejarea vieților omenești în timpul dezastrului sau imediat după producerea acestuia. De asemenea, sprijinul de urgență poate fi utilizat pentru a finanța orice alte cheltuieli legate direct de punerea în aplicare a sprijinului de urgență în temeiul prezentului regulament. În special, sprijinul poate fi utilizat pentru finanțarea acțiunilor prevăzute în anexa 1.

3. Fără a aduce atingere alineatului (4), sprijinul de urgență în temeiul prezentului regulament se acordă și se pune în aplicare în conformitate cu principiile umanitare fundamentale ale umanității, neutralității, imparțialității și independenței.

4. Acțiunile menționate la alineatul (2) sunt realizate de Comisie sau de organizațiile partenere selectate de Comisie. Comisia poate selecta, în special, ca organizații partenere, organizații neguvernamentale, servicii specializate din statele membre, autorități naționale și alte organisme publice, organizații internaționale și agențiile acestora și, atunci când este oportun și necesar pentru punerea în aplicare a unei acțiuni, alte organizații și entități care au competențele de specialitate necesare sau își desfășoară activitatea în sectoarele relevante pentru acordarea de ajutor în caz de dezastre, cum ar fi furnizorii de servicii privați, producătorii de echipamente, precum și oamenii de știință și instituțiile de cercetare. În acest sens, Comisia menține o strânsă cooperare cu statul membru afectat.

Articolul 4

Tipuri de intervenții financiare și proceduri de punere în aplicare

1. Comisia pune în aplicare sprijinul financiar din partea Uniunii în conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului 6 . În special, finanțarea din partea Uniunii pentru acțiuni de sprijin în temeiul prezentului regulament este pusă în aplicare prin intermediul gestiunii directe sau indirecte, în conformitate cu articolul 62 alineatul (1) literele (a) și (c) din regulamentul respectiv.

2. Sprijinul de urgență în temeiul prezentului regulament este finanțat de la bugetul general al Uniunii și din contribuții care ar putea fi efectuate de statele membre și de alți donatori publici sau privați, sub formă de venituri alocate externe, în conformitate cu articolul 21 alineatul (5) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046.

3. Finanțarea de către Uniune a acțiunilor de sprijin în temeiul prezentului regulament care urmează a fi puse în aplicare prin intermediul gestiunii directe poate fi acordată direct de către Comisie, fără cereri de propuneri, în conformitate cu articolul 195 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046. În acest scop, Comisia poate încheia acorduri-cadru de parteneriat sau se poate baza pe acordurile­cadru de parteneriat existente încheiate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1257/96.

4. Atunci când Comisia pune în aplicare operațiuni de sprijin de urgență prin intermediul organizațiilor neguvernamentale, criteriile referitoare la capacitatea financiară și operațională se consideră îndeplinite dacă există un acord-cadru de parteneriat în vigoare între organizația respectivă și Comisie în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1257/96.

5. Sprijinul de urgență în temeiul prezentului regulament poate fi acordat prin oricare dintre următoarele modalități:

(a) proceduri de achiziții comune cu statele membre, astfel cum sunt menționate la articolul 165 alineatul (2) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046, prin care statele membre pot achiziționa, închiria sau deține în regim de leasing toate capacitățile achiziționate în comun;

(b) proceduri de achiziții efectuate de către Comisie în numele statelor membre, pe baza unui acord între Comisie și statele membre;

(c) proceduri de achiziții efectuate de către Comisie ca angrosist, prin activități de cumpărare, depozitare, revânzare și donare de produse și servicii, inclusiv de închiriere, către statele membre sau organizațiile partenere selectate de Comisie.

6. În cazul unei proceduri de achiziții publice menționate la alineatul (5) litera (b), contractele care decurg din aceasta se încheie:

(a) fie de către Comisie, urmând ca serviciile sau bunurile să fie prestate sau livrate statelor membre sau organizațiilor partenere selectate de Comisie,

(b) fie de către statele membre participante, urmând ca acestea să achiziționeze, să închirieze sau să dețină în regim de leasing, în mod direct, capacitățile achiziționate de către Comisie în beneficiul lor.

7. În cazul procedurilor de achiziții menționate la alineatul (5) literele (b) și (c), Comisia respectă normele Regulamentului (UE, Euratom) 2018/1046 în ceea ce privește achizițiile proprii.”

(2)La articolul 5, alineatele (1) și (2) se înlocuiesc cu următorul text:

„1. Finanțarea din partea Uniunii poate acoperi toate costurile directe necesare pentru punerea în aplicare a acțiunilor eligibile prevăzute la articolul 3, inclusiv achiziționarea, pregătirea, colectarea, transportul, depozitarea și distribuirea de bunuri și servicii în cadrul acestor acțiuni, precum și costurile de investiții ale acțiunilor sau ale proiectelor legate în mod direct de realizarea obiectivelor sprijinului de urgență activat în conformitate cu prezentul regulament.

2. Costurile indirecte ale organizațiilor partenere pot fi, de asemenea, acoperite în conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046. ”

(3)Se adaugă următoarea anexă 1:

ANEXA 1

Acțiuni eligibile

În cazul unei pandemii cu efect de amploare, pot fi finanțate următoarele acțiuni:

(a) consolidarea temporară a personalului medical, schimbul de cadre medicale, găzduirea pacienților străini sau orice alt tip de sprijin reciproc;

(b) instalarea unor unități de asistență medicală temporare și extinderea temporară a unităților de asistență medicală existente pentru a reduce presiunea asupra structurilor existente și a spori capacitatea generală a sistemului de asistență medicală;

(c) activități de sprijinire a gestionării aplicării la scară largă a testelor medicale și de pregătire a strategiilor și a protocoalelor științifice de testare necesare;

(d) instituirea unor unități de carantină temporare și a altor măsuri adecvate la frontierele Uniunii;

(e) dezvoltarea, producția, achiziționarea și distribuția de produse medicale;

(f) sporirea și transformarea capacităților de producție pentru produsele medicale menționate la litera (e) în scopul soluționării deficitelor de aprovizionare;

(g) menținerea stocului de produse medicale menționate la litera (e) și eliminarea acestora;

(h) acțiuni de susținere a etapelor necesare obținerii aprobării pentru utilizarea produselor medicale menționate la litera (e), dacă este necesar;

(j) acțiuni de dezvoltare a unor metode adecvate de urmărire a evoluției epidemiei și a rezultatelor măsurilor puse în aplicare pentru soluționarea acesteia;

(k) organizarea, în conformitate cu standardele în materie de studii clinice convenite la nivelul Uniunii, a unor studii clinice ad-hoc având ca obiect posibile tratamente sau metode de diagnosticare;

(l) validarea științifică a produselor medicale, inclusiv a potențialelor noi metode de testare.

Lista de mai sus nu este exhaustivă.”

Articolul 3

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

   Pentru Consiliu,

   Președintele



FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

1.1.Titlul propunerii/inițiativei

1.2.Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB

1.3.Tipul propunerii/inițiativei

1.4.Obiectiv(e)

1.5.Motivele propunerii/inițiativei

1.6.Durata și impactul financiar

1.7.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e)

2.MĂSURI DE GESTIUNE

2.1.Norme în materie de monitorizare și raportare

2.2.Sistemul de gestiune și de control

2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

3,1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

3.2.Impactul estimat asupra cheltuielilor 

3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

3.2.2.Impactul estimat asupra creditelor operaționale

3.2.3.Impactul estimat asupra creditelor cu caracter administrativ

3.2.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual

3.2.5.Contribuțiile terților

3.3.Impactul estimat asupra veniturilor

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

1.1.Titlul propunerii/inițiativei

Propunere de regulament al Consiliului de activare a sprijinului de urgență în temeiul Regulamentului (UE) 2016/369 al Consiliului din 15 martie 2016 și de modificare a dispozițiilor acestuia în contextul epidemiei de COVID-19.

1.2.Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB 7  

Migrație și afaceri interne (titlul 18 din bugetul general al Uniunii Europene, secțiunea 3 Comisia)

1.3.Tipul propunerii/inițiativei

X Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune nouă 

 Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune nouă ca urmare a unui proiect­pilot/a unei acțiuni pregătitoare 8  

 Propunerea/inițiativa se referă la prelungirea unei acțiuni existente 

 Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune reorientată către o acțiune nouă 

1.4.Obiectiv(e)

1.4.1.Obiectiv(e) strategic(e) multianual(e) al(e) Comisiei vizat(e) de propunere/inițiativă

Sprijinul de urgență poate fi acordat în temeiul Regulamentului (UE) 2016/369 în cazul unor dezastre naturale sau provocate de om, fie în curs de desfășurare, fie potențiale, în situațiile în care dezastrul are o asemenea amploare și un asemenea impact încât poate avea consecințe umanitare grave și de anvergură în unul sau mai multe state membre și numai în circumstanțe excepționale, în care niciun alt instrument aflat la dispoziția statelor membre și a Uniunii nu este suficient.

Activarea sprijinului de urgență în temeiul Regulamentului (UE) 2016/369 al Consiliului ar trebui să contribuie în mod direct la protecția drepturilor fundamentale ale persoanelor care ar beneficia de pe urma acțiunilor pentru care se acordă asistență financiară în cadrul activării, inclusiv la protecția demnității umane, a dreptului la viață și a dreptului la integritate al persoanei (articolele 1, 2 și 3 din Carta drepturilor fundamentale a UE).

Obiectivul prezentului regulament al Consiliului este de a stabili măsuri pentru a răspunde nevoilor umanitare urgente și excepționale cu care se confruntă statele membre ca urmare a răspândirii coronavirusului sindromului respirator acut sever 2 (SARS-CoV-2) și a bolii asociate (COVID-19), care a fost caracterizată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca fiind o urgență de sănătate publică de importanță internațională și o pandemie mondială. Toate statele membre ale UE (precum și țările SEE și Regatul Unit) sunt afectate.

1.4.2.Obiectiv(e) specific(e) și activitatea (activitățile) ABM/ABB în cauză

Obiectiv specific

Furnizarea de sprijin de urgență pe teritoriul Uniunii pentru a răspunde nevoilor umanitare urgente, sub formă de sprijin pentru statele membre, asistență, ajutor și, dacă este necesar, operațiuni de protejare a vieților omenești.

Această inițiativă este un semn concret de solidaritate în cadrul Uniunii.

1.4.3.Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

A se preciza efectele pe care ar trebui să le aibă propunerea/inițiativa asupra beneficiarilor vizați/grupurilor vizate.

Propunerea va permite Uniunii Europene să răspundă, pe teritoriul său, nevoilor umanitare urgente ale cetățenilor și rezidenților UE, ca urmare a epidemiei de COVID-19.

În special, realizarea de acțiuni care vizează transportul de echipamente, furnizarea de spitale temporare și de echipe medicale, de spitale specializate pentru pacienții cu COVID, de materiale medicale (inclusiv ventilatoare, echipamente individuale de protecție, metode de diagnosticare și tratamente), de echipe medicale aeropurtate, precum și transportul pacienților infectați cu COVID și al altor pacienți.

Sprijinul de urgență se acordă în conformitate cu principiile umanitare fundamentale ale umanității, neutralității, imparțialității și independenței.

1.4.4.Indicatori de rezultat și de impact

A se preciza indicatorii care permit monitorizarea punerii în aplicare a propunerii/inițiativei.

Numărul de persoane care beneficiază de sprijin de urgență în Uniunea Europeană, exprimat în cifre absolute și, dacă este disponibil, ca procent din totalul persoanelor care au nevoie de asistență.

Numărul de spitale și echipe medicale temporare, precum și de echipe medicale aeropurtate.

Cantitățile de materiale medicale furnizate (în cifre absolute și, dacă aceste date sunt disponibile, ca procent din totalul necesar).

1.5.Motivele propunerii/inițiativei

1.5.1.Cerința (cerințele) care trebuie îndeplinită (îndeplinite) pe termen scurt sau lung

Prezenta propunere de regulament al Consiliului urmărește să completeze actualele instrumente și temeiuri juridice ale Uniunii, mai exact să furnizeze persoanelor aflate pe teritoriul Uniunii, într-un mod mai bine orientat, sprijin de urgență pentru soluționarea nevoilor umanitare urgente apărute ca urmare a epidemiei de COVID-19 în statele membre. Furnizarea sprijinului de urgență pe teritoriul Uniunii Europene este necesară în situațiile în care amploarea și impactul dezastrului sunt atât de mari încât produc consecințe umanitare grave și de anvergură.

1.5.2.Valoarea adăugată a intervenției UE

Acțiunile întreprinse de statele membre afectate, inclusiv cu sprijinul financiar al Uniunii care urmează să fie pus la dispoziție prin alte instrumente ale Uniunii, nu par să fie în măsură să abordeze în mod eficace consecințele umanitare legate de sănătatea publică ale epidemiei în Uniune, ținând seama, în special, de timpul necesar pentru a pune la dispoziție un astfel de sprijin financiar din partea Uniunii.

Întrucât condițiile prevăzute la articolul 1 din Regulamentul (UE) 2016/369 al Consiliului sunt îndeplinite, este oportună activarea de către Consiliu a sprijinului de urgență în temeiul regulamentului în ceea ce privește epidemia de COVID-2019.

Învățăminte desprinse din experiențele anterioare similare

Regulamentul Consiliului privind furnizarea sprijinului de urgență pe teritoriul Uniunii a fost adoptat de Consiliu la 15 martie 2016. Instrumentul dedicat sprijinului de urgență a fost activat în 2016 pentru a face față afluxului masiv de refugiați și de migranți în Grecia, care a creat o urgență umanitară.

În conformitate cu articolul 8 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2016/369 al Consiliului, Comisia a prezentat Consiliului, în martie 2019, o evaluare a funcționării regulamentului. Evaluarea a fost pozitivă și a condus la menținerea în vigoare a regulamentului, chiar dacă acesta a fost inactivat și nu s-a propus nicio modificare a acestuia.

1.5.3.Învățăminte desprinse din experiențe anterioare similare

Finanțarea acestei inițiative necesită o modificare a Regulamentului privind CFM.

Mecanismul de protecție civilă al Uniunii („mecanismul Uniunii”) are drept scop consolidarea cooperării dintre Uniune și statele membre și facilitarea coordonării în domeniul protecției civile în vederea îmbunătățirii eficienței sistemelor de prevenire, pregătire și răspuns la dezastre naturale și provocate de om. Mecanismul Uniunii poate fi activat de statele membre în caz de dezastre naturale sau provocate de om, inclusiv urgențe sanitare grave care au loc în interiorul Uniunii.

Consolidarea capacităților rescEU este încă în curs de desfășurare în ceea ce privește resursele relevante în mod direct pentru crizele pentru care se propune activarea.

Prin urmare, deși nu există nicio îndoială că orice sprijin care ar urma să fie acordat în cadrul activării propuse ar trebui să fie complementar asistenței oferite prin mecanism, este extrem de improbabil ca asistența acordată în cadrul mecanismului să aibă o asemenea amploare încât să poată fi considerată suficientă pentru a răspunde în mod eficace consecințelor umanitare ținând de sănătatea publică ale epidemiei din Uniune. Prin urmare, măsurile din cadrul mecanismului de protecție civilă și cele din cadrul Instrumentului dedicat sprijinului de urgență pe teritoriul Uniunii sunt complementare.

În măsura în care sprijinul de urgență acordat în temeiul Regulamentului (UE) 2016/369 al Consiliului servește la acordarea de ajutor de urgență pentru a răspunde nevoilor persoanelor afectate de dezastre, se poate considera că acest sprijin este similar tipului de ajutor acordat în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1257/96 al Consiliului din 20 iunie 1996 privind ajutorul umanitar. Cu toate acestea, Regulamentul (CE) nr. 1247/96 al Consiliului nu poate fi utilizat decât pentru finanțarea operațiunilor de ajutor umanitar din afara Uniunii și, prin urmare, nu poate înlocui Regulamentul (UE) 2016/369 al Consiliului în cazul unor dezastre produse pe teritoriul Uniunii.

1.5.4.Compatibilitatea și posibilele sinergii cu alte instrumente corespunzătoare

Toate redistribuirile posibile au fost epuizate în contextul actual al epidemiei de COVID-19. Amploarea epidemiei de COVID-19 din statele membre și nevoile conexe potențiale justifică utilizarea instrumentelor speciale prevăzute în Regulamentul privind CFM.

1.6.Durata și impactul financiar

X Propunere pe durată determinată

în vigoare de la data adoptării, pentru o perioadă de 24 luni („perioada de activare”); acțiunile care primesc sprijin financiar în temeiul Regulamentului (UE) 2016/369 în cadrul acestei activări pot avea o perioadă de punere în aplicare care se termină după sfârșitul perioadei de activare, cu condiția ca această perioadă de punere în aplicare să nu se termine la mai mult de 24 de luni de la sfârșitul perioadei de activare;

impact financiar: 2020 pentru creditele de angajament și din 2020 până în 2023 pentru creditele de plată.

1.7.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e) 9  

X Gestiune directă asigurată de către Comisie

X prin intermediul departamentelor sale, inclusiv al personalului din delegațiile Uniunii;

   prin intermediul agențiilor executive

 Gestiune partajată cu statele membre

X Gestiune indirectă, cu delegarea sarcinilor de execuție bugetară:

țărilor terțe sau organismelor pe care le-au desemnat acestea;

X organizațiilor internaționale și agențiilor acestora (a se preciza);

BEI și Fondului european de investiții;

organismelor menționate la articolele 208 și 209 din Regulamentul financiar;

X organismelor de drept public;

X organismelor de drept privat cu misiune de serviciu public, cu condiția să prezinte garanții financiare adecvate;

organismelor de drept privat dintr-un stat membru care sunt responsabile cu punerea în aplicare a unui parteneriat public-privat și care prezintă garanții financiare adecvate;

persoanelor cărora li se încredințează executarea unor acțiuni specifice în cadrul PESC, în temeiul titlului V din TUE, și care sunt identificate în actul de bază relevant.

Dacă se indică mai multe moduri de gestiune, a se furniza detalii suplimentare în secțiunea „Observații“.

Observații

Nu există.

2.MĂSURI DE GESTIUNE

2.1.Norme în materie de monitorizare și raportare

A se preciza frecvența și condițiile aferente monitorizării și raportării.

Acțiunile care primesc ajutor financiar în baza prezentei propuneri sunt monitorizate cu regularitate.

Comisia elaborează și prezintă Consiliului un raport de evaluare ex post la 3 ani de la intrarea în vigoare a regulamentului.

2.2.Sistemul de gestiune și de control

2.2.1.Riscul (riscurile) identificat(e)

Punerea în aplicare va fi realizată – prin gestiune directă și indirectă – prin acțiuni desfășurate de organizații partenere selectate, inclusiv ONG-uri și Organizația Națiunilor Unite și agențiile acesteia, organizații internaționale și agenții specializate din statele membre. Anumite activități pot fi puse în aplicare, atunci când este necesar, prin gestiune directă, prin intermediul unor acțiuni specifice întreprinse de alte organizații. Se consideră că această configurație este cea mai adecvată pentru atingerea obiectivelor instrumentului cu respectarea deplină a principiilor economiei, eficienței și celui mai bun raport calitate-preț.

Pentru activitățile a căror natură este apropiată de cea a activităților de ajutor umanitar, se vor aplica, întrucât s-au dovedit adecvate, modalitățile de plată aplicabile instrumentului de ajutor umanitar și mecanismului de protecție civilă al Uniunii, atât în gestiune directă, cât și în gestiune indirectă.

2.2.2.Informații privind sistemul de control intern instituit

Pentru a asigura faptul că fondurile disponibile în cadrul mecanismului Uniunii sunt utilizate în mod corespunzător și în conformitate cu legislația corespunzătoare, se aplică sistemul de control intern existent al Comisiei Europene.

Structura sistemului actual este următoarea:

1. Echipa de control intern din cadrul serviciului responsabil (Direcția Generală Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene/DG ECHO) se concentrează asupra respectării procedurilor administrative și a legislației în vigoare. În acest scop este utilizat cadrul de control intern al Comisiei. Alte servicii ale Comisiei implicate în punerea în aplicare a instrumentului vor recurge la același cadru de control.

2. Auditurile periodice realizate de către auditori externi în ceea ce privește granturile și contractele care vor fi atribuite în cadrul acestui instrument vor fi incluse integral în planurile anuale de audit.

3. Evaluarea activităților generale de către evaluatori externi.

Acțiunile realizate pot fi auditate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și de Curtea de Conturi.

Pentru supravegherea și monitorizarea activităților a căror natură este apropiată de cea a activităților de ajutor umanitar, se va recurge la experiența vastă dobândită cu ocazia punerii în aplicare a instrumentului de ajutor umanitar și a mecanismului de protecție civilă al Uniunii, atât în gestiune directă, cât și în gestiune indirectă.

2.2.3.Estimarea costurilor și a beneficiilor controalelor și evaluarea nivelului prevăzut de risc de eroare

Ca punct de reper, costul estimat al strategiei de control a DG ECHO reprezintă 0,3 % din bugetul pentru 2018 executat prin gestiune indirectă și 0,5 % din bugetul pentru 2018 executat prin gestiune directă. Principalele componente ale acestui indicator sunt:

– costurile totale cu personalul aferente experților DG ECHO care se deplasează pe teren, plus costurile aferente unităților financiare și operaționale înmulțite cu perioada estimată dedicată activităților de asigurare a calității, de control și de monitorizare;

– resursele totale din sectorul de audit extern al DG ECHO dedicate auditurilor și verificărilor.

Ținând cont de costurile reduse ale acestor forme de control și de beneficiile cuantificabile (corecții și recuperări) și necuantificabile (efectul disuasiv și creșterea calității în urma controalelor) asociate acestora, Comisia poate conchide că beneficiile cuantificabile și necuantificabile ale controalelor depășesc cu mult costurile limitate ale acestora.

În ceea ce privește entitățile cărora le-a fost încredințată execuția fondurilor UE în cadrul gestiunii indirecte, Comisia contribuie cu până la 7 % din costurile lor eligibile indirecte, pentru a asigura supravegherea și gestionarea finanțării UE.

Acest lucru este confirmat și de rata de 0,5 % a erorilor reziduale multianuale raportată de Comisie în 2018 pentru serviciul său de ajutor umanitar și protecție civilă.

2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

A se preciza măsurile de prevenire și de protecție existente sau preconizate.

Pentru informare, strategia antifraudă a DG ECHO, în conformitate cu strategia antifraudă a Comisiei, este utilizată pentru a se asigura:

– alinierea pe deplin a controalelor interne antifraudă ale DG ECHO la strategia antifraudă a Comisiei;

– orientarea metodei DG ECHO de gestionare a riscului de fraudă către identificarea domeniilor cu risc de fraudă și a reacțiilor adecvate.

Sistemele utilizate pentru cheltuirea fondurilor UE în țările terțe permit recuperarea datelor relevante, astfel încât acestea să poată fi incluse în gestionarea riscului de fraudă (de exemplu pentru detectarea dublei finanțări).

Dacă este necesar, vor fi instituite grupuri de rețele și instrumente informatice adecvate menite să analizeze cazurile de fraudă legate de sectorul în cauză.

3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

·Linii bugetare existente

În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

Rubrica din cadrul financiar multianual

Linia bugetară

Tipul de cheltuieli

Contribuție

Numărul

Dif./ Nedif. 10

din partea țărilor AELS 11

din partea țărilor candidate 12

din partea țărilor terțe

în sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

3

18 01 04 05 – Cheltuieli de sprijin legate de sprijinul de urgență pe teritoriul Uniunii

Nedif.

NU

NU

NU

NU

3

18 07 01 Instrumentul dedicat sprijinului de urgență pe teritoriul Uniunii

Dif.

NU

NU

NU

NU

·Nu sunt solicitate noi linii bugetare

3.2.Impactul estimat asupra cheltuielilor

3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

milioane EUR (cu trei zecimale)

Rubrica din cadrul financiar multianual

3

Securitate și cetățenie

DG: ECHO

Anul 
2020

Anul 
2021

Anul 
2022

Anul 
2023

TOTAL

•Credite operaționale

18 07 01

Angajamente

(1)

2 646,000

-

-

-

2 646,000

Plăți

(2)

1 326,000

790,000

265,000

265,000

2 646,000

Credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice 13  

18 01 04 05

(3)

54,000

-

-

-

54,000

TOTAL credite 
pentru DG ECO

Angajamente

=1+1a +3

2 700,000

-

-

-

2 700,000

Plăți

=2+2a

+3

1 380,000

790,000

265,000

265,000

2 700,000



TOTAL credite operaționale

Angajamente

(4)

2 646,000

-

-

-

2 646,000

Plăți

(5)

1 326,000

790,000

265,000

265,000

2 646,000

•TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice

(6)

54,000

-

-

-

54,000

TOTAL credite de la RUBRICA 3 
din cadrul financiar multianual

Angajamente

=4+ 6

2 700,000

-

-

-

2 700,000

Plăți

=5+ 6

1 380,000

790,000

265,000

265,000

2 700,000



Rubrica din cadrul financiar multianual

5

„Cheltuieli administrative”

milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul 
2020

Anul 
2021

Anul 
2022

Anul 
2023

TOTAL

Comisia

•Resurse umane

2,700

2,700

1,550

1,150

8,100

•Alte cheltuieli administrative

-

-

-

-

-

TOTAL Comisie

Credite

2,700

2,700

1,550

1,150

8,100

TOTAL credite 
de la RUBRICA 5 
din cadrul financiar multianual 

(Total angajamente = Total plăți)

2,700

2,700

1,550

1,150

8,100

milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul 
2020

Anul 
2021

Anul 
2022

Anul 
2023

TOTAL

TOTAL credite de la RUBRICILE 1-5 
din cadrul financiar multianual 

Angajamente

2 702,700

2,700

1,550

1,150

2 708,100

Plăți

1 382,700

792,700

266,550

266,150

2 708,100

3.2.2.Impactul estimat asupra creditelor operaționale

   Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite operaționale

X    Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite operaționale, conform explicațiilor de mai jos:

Credite de angajament în milioane EUR (cu trei zecimale)

A se indica obiectivele și realizările

Anul 
2020

Anul 
2021

TOTAL

REALIZĂRI

Costuri medii

Nr.

Costuri

Nr.

Costuri

Total nr.

Total costuri

OBIECTIV SPECIFIC 14 :

Transportul echipamentelor

1

80

80

20

20

100

100

Spitale și echipe medicale temporare

10

9,6

96

2,4

24

12

120

Spitale specializate pentru COVID

100

8

800

2

200

10

1 000

Materiale medicale (ventilatoare)

0,018

14 000

252

3 500

63

17 500

315

Materiale medicale (altele)

0,002

428 000

856

107 000

214

535 000

1 070

Echipe medicale aeropurtate

0,04

800

32

200

8

1 000

40

Subtotal pentru obiectivul specific nr. 1

442 898

2 116

110 724

529

553 622

2 645

TOTALURI

442 898

2 116

110 724

529

553 622

2 645

3.2.3.Impactul estimat asupra creditelor cu caracter administrativ

3.2.3.1.Sinteză

   Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite cu caracter administrativ

X    Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite cu caracter administrativ, conform explicațiilor de mai jos:

milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul 
2020

Anul 
2021

Anul 
2022

Anul 
2023

TOTAL

RUBRICA 5 
din cadrul financiar multianual

Resurse umane

2,700

2,700

1,550

1,150

8,100

Alte cheltuieli administrative

Subtotal RUBRICA 5 
din cadrul financiar multianual

2,700

2,700

1,550

1,150

8,100

În afara RUBRICII 5 15  
of the multiannual financial framework

Resurse umane

Alte cheltuieli cu caracter administrativ

54,000

-

-

-

54,000

Subtotal în afara RUBRICII 5 
din cadrul financiar multianual

TOTAL

56,700

2,700

1,550

1,150

62,100

Necesarul de credite pentru resursele umane și pentru alte cheltuieli cu caracter administrativ va fi acoperit de creditele direcției generale (DG) respective care sunt deja alocate pentru gestionarea acțiunii și/sau au fost redistribuite intern în cadrul DG-ului respectiv, completate, după caz, cu resurse suplimentare care ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii anuale de alocare și ținând seama de constrângerile bugetare.

3.2.3.2.Necesarul de resurse umane estimat

   Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de resurse umane.

X    Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:

Estimări în echivalent normă întreagă

Anul 
2020

Anul 
2021

Anul 2022

Anul 2013

•Posturi din schema de personal (funcționari și agenți temporari)

XX 01 01 01 (la sediu și în reprezentanțele Comisiei)

10

10

5

5

XX 01 01 02 (în delegații)

XX 01 05 01/11/21 (cercetare indirectă)

10 01 05 01/11 (cercetare directă)

Personal extern (în echivalent normă întreagă: ENI) 16

XX 01 02 01 (AC, END, INT din „pachetul global”)

15

15

10

5

XX 01 02 02 (AC, AL, END, INT și JPD în delegații)

XX 01 04 yy  17

- la sediu

- în delegații

XX 01 05 02/12/22 (AC, END, INT – cercetare indirectă)

10 01 05 02/12 (AC, END, INT – cercetare directă)

Alte linii bugetare (a se preciza)

TOTAL

25

25

15

10

XX este domeniul de politică sau titlul din buget în cauză.

Necesarul de resurse umane va fi asigurat din efectivele de personal ale DG-urilor în cauză alocate deja pentru gestionarea acțiunii și/sau redistribuite intern în cadrul DG-urilor, completate, după caz, cu resurse suplimentare ce ar putea fi acordate DG-urilor care gestionează acțiunea în cadrul procedurii anuale de alocare și ținând seama de constrângerile bugetare.

Descrierea sarcinilor care trebuie efectuate:

Funcționari și personal temporar

Personal extern

3.2.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual

   Propunerea/inițiativa este compatibilă cu cadrul financiar multianual actual.

   Propunerea/inițiativa necesită o reprogramare a rubricii corespunzătoare din cadrul financiar multianual.

X    Propunerea/inițiativa necesită utilizarea marjei nealocate din cadrul rubricii corespunzătoare din CFM și/sau utilizarea instrumentelor speciale sau revizuirea cadrului financiar multianual.

Având în vedere absența marjelor de realocare în cadrul rubricii 3 din CFM, Comisia propune ca în paralel cu prezenta inițiativă:

   să se modifice Regulamentul privind CFM pentru a elimina limitările privind domeniul de aplicare al marjei CFM globale și să se utilizeze suma rămasă în cadrul acestui instrument pentru această inițiativă (prin proiectul de buget rectificativ nr. 2/2020);

   să se mobilizeze suma rămasă din instrumentul de flexibilitate;

   să se mobilizeze marja pentru situații neprevăzute pentru sold.

3.2.5.Contribuțiile terților

X Propunerea/inițiativa nu prevede cofinanțare din partea terților 18 .

   Propunerea/inițiativa prevede cofinanțare, estimată mai jos:

Credite în milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul 
N

Anul 
N+1

Anul 
N+2

Anul 
N+3

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)

Total

A se preciza organismul care asigură cofinanțarea 

TOTAL credite cofinanțate

3.3.Impactul estimat asupra veniturilor

X    Propunerea/inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor.

   Propunerea/inițiativa are următorul impact financiar:

   asupra resurselor proprii

   asupra veniturilor diverse

(1)    Propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1303/2013, a Regulamentului (UE) nr. 1301/2013 și a Regulamentului (UE) nr. 508/2014 în ceea ce privește anumite măsuri specifice menite să mobilizeze investiții în sistemele de sănătate ale statelor membre și în alte sectoare ale economiilor acestora ca răspuns la epidemia de COVID­19 [Inițiativa pentru investiții în răspunsul la coronavirus], din 13 martie 2020, COM(2020) 113 final.
(2)    Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Banca Centrală Europeană, Banca Europeană de Investiții și Eurogrup, Răspunsul economic coordonat la epidemia de COVID-19, 13 martie 2020, COM(2020) 112 final.
(3)    Propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2012/2002 al Consiliului în vederea acordării de asistență financiară statelor membre și țărilor care negociază aderarea la Uniune care sunt grav afectate de o situație de urgență majoră de sănătate publică, 13 martie 2020, COM(2020) 114 final.
(4)    Decizia nr. 1313/2013/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 decembrie 2013 privind un mecanism de protecție civilă al Uniunii (JO L 347, 20.12.2013, p. 924).
(5)    Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 193, 30.7.2018, p. 1).
(6)    Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 193, 30.7.2018, p. 1).
(7)    ABM (activity based management): gestiune pe activități; ABB (activity-based budgeting): întocmirea bugetului pe activități.
(8)    Astfel cum se menționează la articolul 54 alineatul (2) litera (a) sau (b) din Regulamentul financiar.
(9)    Explicații detaliate privind modurile de gestiune, precum și trimiterile la Regulamentul financiar sunt disponibile pe site-ul BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html
(10)    Dif. = credite diferențiate / Nedif. = credite nediferențiate.
(11)    AELS: Asociația Europeană a Liberului Schimb.
(12)    Țările candidate și, după caz, candidații potențiali din Balcanii de Vest.
(13)    Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.
(14)    Conform descrierii de la punctul 1.4.2. „Obiectiv(e) specific(e)…”
(15)    Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.
(16)    AC = agent contractual; AL = agent local; END = expert național detașat; INT = personal pus la dispoziție de agenții de muncă temporară; JPD = tânăr profesionist în delegații.
(17)    Subplafonul pentru personal extern acoperit din creditele operaționale (fostele linii „BA”).
(18)    Articolul 4 alineatul (2) din Regulamentul 2016/369 al Consiliului prevede posibilitatea ca donatori publici sau privați să contribuie la Instrumentul dedicat sprijinului de urgență pe teritoriul Uniunii. Dacă astfel de contribuții devin disponibile, acestea vor constitui venituri alocate externe, în conformitate cu dispoziția respectivă și cu articolul 21 alineatul (5) din Regulamentul financiar.