Bruxelles, 8.12.2020

COM(2020) 785 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

privind punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr . 70/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 ianuarie 2012 privind datele statistice referitoare la transportul rutier de mărfuri


1.INTRODUCERE

1.1.Obiectivul raportului

Articolul 7 din Regulamentul (UE) nr. 70/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 ianuarie 2012 privind datele statistice referitoare la transportul rutier de mărfuri 1 prevede că, până la 31 decembrie 2014 și ulterior din trei în trei ani, Comisia trebuie să prezinte Parlamentului European și Consiliului un raport privind punerea în aplicare a prezentului regulament și evoluțiile viitoare. Prezentul raport este al treilea care îndeplinește această cerință.

Prezentul raport prezintă contextul, cadrul de acțiune politică și domeniul de aplicare al regulamentului. Primele două secțiuni descriu punerea în aplicare, metodologia și problemele legate de calitatea datelor și analizează sarcina suportată de statele membre pentru a colecta date. De asemenea, acestea prezintă diferitele mijloace de difuzare a datelor. Ultimele două secțiuni se referă la posibilele evoluții viitoare ale statisticilor privind transportul rutier de mărfuri și furnizează principalele concluzii.

1.2.Contextul cadrului juridic

Regulamentul (UE) nr. 70/2012 este o reformare a Regulamentului (CE) nr. 1172/98 al Consiliului din 25 mai 1998 privind datele statistice referitoare la transportul rutier de mărfuri 2 și marchează un pas înainte în elaborarea statisticilor în domeniul transporturilor în UE. Acesta este temeiul juridic pentru colectarea unei game largi de date privind transportul rutier de mărfuri.

Regulamentul (UE) nr. 70/2012 prevede punerea la dispoziția Comisiei, a altor instituții ale UE și a guvernelor naționale a unor date statistice comparabile, sigure, armonizate, regulate și cuprinzătoare cu privire la amploarea și evoluția transportului rutier de mărfuri. Aceste date sunt necesare pentru elaborarea, monitorizarea și evaluarea politicilor UE.

Statele membre transmit aceste informații către Comisie sub formă de microdate: acest lucru le permite să ofere utilizatorilor tabele statistice conținând diferite combinații de variabile, sub rezerva garanțiilor privind confidențialitatea.

Regulamentul (UE) nr. 70/2012 este conceput să limiteze cât mai mult posibil sarcina impusă societăților de transport. Colectarea datelor se bazează pe o anchetă prin sondaj și, prin urmare, se solicită informații numai pentru un eșantion de vehicule de transport și pentru o perioadă de timp limitată (în general o săptămână). Statele membre pot exclude din anchetă operațiunile de transport sub anumite praguri 3 .

1.3.Contextul de politică

Elaborarea unei politici comune în domeniul transporturilor necesită cunoștințe aprofundate cu privire la amploarea transportului rutier de mărfuri și la modul în care a evoluat.

Relevanța politicii este foarte ridicată. În Cartea albă intitulată Roadmap to a Single European Transport Area - Towards a competitive and resource efficient transport system („Foaie de parcurs pentru un spațiu european unic al transporturilor – Către un sistem de transport competitiv și eficient din punctul de vedere al resurselor”) 4 , au fost stabilite 10 obiective pentru un sistem de transport competitiv și eficient din punctul de vedere al utilizării resurselor. Aceste obiective stabilesc un criteriu de referință pentru atingerea obiectivului de reducere cu 60 % a emisiilor de gaze cu efect de seră. Statisticile detaliate privind transportul rutier de mărfuri sunt solicitate pentru a monitoriza progresul înregistrat în ceea ce privește atingerea unora dintre aceste obiective (de exemplu, obiectivul de a transfera 30 % din activitatea de transport rutier de mărfuri pe distanțe mai lungi de 300 km către alte moduri de transport până în 2030).

Pactul verde european 5  este noua strategie în materie de creștere care are ca scop să asigure durabilitatea economiei UE prin transformarea provocărilor climatice și de mediu în oportunități în toate domeniile de politică și prin garantarea unei tranziții juste și incluzive pentru toți. Pentru a se obține neutralitatea climatică, este necesară o reducere cu 90 % a emisiilor din transporturi până în 2050. Printre acțiunile prioritare pentru trecerea la o mobilitate durabilă și inteligentă se numără:

·stimularea transportului multimodal;

·sprijinirea implementării unor soluții de mobilitate automatizată și conectată între modurile de transport;

·o abordare mai eficientă a costurilor externe ale activităților de transport prin stabilirea prețurilor;

·intensificarea producției și utilizarea combustibililor alternativi durabili în domeniul transporturilor; și

·reducerea poluării cauzate de transporturi, în special în orașe.

Datele colectate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 70/2012 sunt importante atât pentru factorii de decizie, cât și pentru organizațiile profesionale, societățile de transport, cercetătorii și specialiștii în modelarea transportului rutier. Rezultatele anchetei sunt esențiale pentru monitorizarea pieței transportului rutier de mărfuri în Europa. O cunoaștere aprofundată a pieței contribuie la îmbunătățirea competitivității întreprinderilor din acest sector.

1.4.Statele membre și alte țări vizate de prezentul raport

Regulamentul (UE) nr. 70/2012 se aplică direct și în toate elementele sale în toate statele membre și prevede obligația acestora de a furniza date. Cu toate acestea, în conformitate cu articolul 1 alineatul (3), prezentul regulament nu se aplică în cazul Maltei, atât timp cât numărul vehiculelor de transport rutier de mărfuri înmatriculate în Malta autorizate să efectueze transporturi rutiere internaționale de mărfuri nu depășește 400 de vehicule. În acest scop, o dată pe an, Malta trebuie să transmită Eurostat numărul vehiculelor de transport rutier de mărfuri care sunt autorizate să efectueze transporturi rutiere internaționale de mărfuri; trebuie să facă acest lucru cel târziu până la sfârșitul lunii martie din anul care urmează celui pentru care a fost transmis numărul de vehicule de transport rutier de mărfuri.

Norvegia și Elveția, furnizează, de asemenea, date. Muntenegru, în calitate de țară candidată, a furnizat date din 2016.

Începând cu 1 februarie 2020, data la care Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană, Eurostat a adăugat la seturile sale de date noile date agregate „Uniunea Europeană – 27 de țări (din 2020)” care exclude Regatul Unit. În cursul perioadei de tranziție până la sfârșitul anului 2020, Regatul Unit transmite în continuare date către Eurostat. Aceste date sunt puse la dispoziția utilizatorilor.

În conformitatea cu articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 70/2012, țările transmit, în fiecare trimestru, date către Eurostat.

2.ACȚIUNI SUBSECVENTE PUNERII ÎN APLICARE A REGULAMENTULUI (UE) nr. 70/2012

2.1.Respectarea obligațiilor legale

Există un grad foarte ridicat de respectare a obligațiilor de furnizare a datelor definite în Regulamentul (UE) nr. 70/2012. Toate statele membre transmit seturile de date cerute, fiind înregistrate întârzieri doar într-un mic număr de cazuri, cauzate în principal de modificările sistemelor informatice la nivel național. Acest lucru permite producerea de statistici de înaltă calitate, transmise în timp util și fiabile privind transportul rutier de mărfuri în Europa.

2.2.Metodele utilizate pentru colectarea datelor în statele membre

Dispozițiile metodologice prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 70/2012 oferă cadrul pentru colectarea microdatelor de către statele membre.

Eurostat colectează informații privind metodele de colectare a datelor naționale (utilizarea unor registre, metodologia de eșantionare, acoperire etc.) la fiecare trei ani și le publică în publicația sa Methodologies used in surveys of road freight transport in Member States, EFTA and Candidate countries („Metodologiile utilizate în cadrul anchetelor privind transportul rutier de mărfuri în statele membre, AELS și țările candidate”) 6 .

În plus, începând cu anul de referință 2018, țările raportoare creează fișiere de metadate naționale în șablonul utilizat pentru fișierele de metadate europene de referință, „structura Euro SDMX pentru metadate”. Fișierele de metadate naționale conțin o prezentare statistică a datelor naționale, precum și informații privind legislația națională, politica de difuzare, calitatea datelor și prelucrarea statistică a datelor 7 .

2.3.Sarcina administrativă și costurile pentru statele membre

Regulamentul (UE) nr. 70/2012 este conceput să limiteze la minimum sarcina impusă statelor membre. În majoritatea țărilor, nu a fost nevoie să se ia măsuri suplimentare, întrucât procesele existente sunt suficiente pentru a satisface cerințele de colectare a datelor.

Potrivit informațiilor raportate în fișierele de metadate naționale, marea majoritate a țărilor care au transmis rapoarte consideră că volumul de muncă necesar pentru furnizarea datelor este acceptabil. Există diferențe semnificative între țări în ceea ce privește sarcina aferentă colectării datelor, care depinde de sistemele naționale de compilare a datelor. Perioada medie de care au nevoie respondenții pentru a raporta date pentru un vehicul care efectuează transporturi pe durata perioadei de anchetă este estimată la aproximativ 40 de minute.

În ceea ce privește costul, acesta variază de la o țară la alta, deoarece dimensiunea eșantionului utilizat pentru colectarea datelor este diferită. În unele cazuri, eșantionul este alcătuit din câteva mii de vehicule, iar în alte cazuri eșantionul este compus din câteva sute de mii de vehicule. Costul și sarcina generate de colectarea datelor sunt justificate în raport cu beneficiul statisticilor rezultate.

Comisia contribuie la eforturile statelor membre de a elabora statistici naționale. Eurostat gestionează microdatele naționale și compilează statistici (tabelele D) pentru activitatea de transport din fiecare țară efectuată de vehicule înmatriculate în alte țări. Aceste statistici sunt trimise înapoi la autoritățile naționale de statistică, permițându-le să dispună de informații statistice complete cu privire la toate operațiunile de transport rutier pe teritoriul lor efectuate de camioane înmatriculate oriunde în UE (cu excepția Maltei), în Elveția și în Norvegia. Punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 70/2012 și a tabelelor D furnizate de Comisie au scutit țările de efortul de colectare a datelor privind activitatea camioanelor străine pe teritoriul lor.

În plus, colectarea și gestionarea informațiilor la nivel de microdate oferă Eurostat flexibilitate în ceea ce privește îndeplinirea nevoilor utilizatorilor de informații statistice, fără întârzieri și eforturi suplimentare la nivel național. Difuzarea statisticilor privind transportul rutier de mărfuri de către Eurostat și a tabelelor D de către statele membre respectă dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 6/2003 8 .

2.4.Simplificarea și reducerea sarcinii administrative 

Reducerea și simplificarea sarcinii administrative reprezintă o preocupare constantă pentru Comisie (Eurostat). În colaborare cu institutele naționale de statistică, Eurostat pune în aplicare acțiuni specifice pentru reducerea sarcinii naționale de colectare și raportare a datelor. Aceste acțiuni includ:

1.dezvoltarea unor instrumente menite să faciliteze raportarea de date detaliate la nivel regional;

2.dezvoltarea unor instrumente de transmitere și de validare a microdatelor actualizate care să ofere feedback țărilor raportoare cu privire la calitatea datelor și la erorile specifice pentru fiecare set de date;

3.organizarea de reuniuni periodice ale experților din statele membre, din țările AELS, din țările candidate și țările potențial candidate (Grupul de experți pentru statisticile privind transportul rutier de mărfuri și grupurile operative) pentru a face schimb de bune practici și pentru a discuta cu privire la calitatea datelor, aspectele metodologice și progresele viitoare.

În viitor, sarcina colectării datelor ar putea fi redusă suplimentar dacă țările ar pune în aplicare metode digitale de raportare a datelor pentru a înlocui documentele pe suport de hârtie utilizate în prezent.

2.5.Validarea datelor și calitatea datelor statistice transmise

În timp ce colectarea și transmiterea datelor este responsabilitatea statelor membre, Eurostat ia toate măsurile pentru a detecta erorile din datele primite și menține un sistem informatic pentru validarea și prelucrarea datelor.

În general, calitatea datelor primite de la statele membre este foarte bună. Toate țările revizuiesc datele dacă există erori. Pentru transportul național, internațional și transportul total, se aplică un proces de validare pentru microdatele trimestriale, iar pentru datele trimestriale și anuale se efectuează verificări ale seriilor cronologice:

·Validarea microdatelor: țările transmit date către Eurostat prin intermediul portalului EDAMIS. Un proces de validare, pus în aplicare cu ajutorul sistemului informatic principal, detectează erori de bază și coduri de eroare. Țările raportoare primesc un raport de validare pentru fiecare transmitere de date care conține detalii la nivel de microdate pentru a permite corectarea cu ușurință a oricăror erori. În plus, Comisia își dezvoltă în mod continuu normele de validare pentru a satisface nevoile în schimbare și a asigura elaborarea de statistici de înaltă calitate.

·Verificările seriilor cronologice: Comisia consideră că este important să se identifice valorile aberante într-o serie cronologică înainte de publicarea datelor. Este important ca țările raportoare să confirme tendințele dacă se observă variații semnificative. Atunci când este necesar, țările prezintă seturi de date revizuite sau explicații privind motivele variațiilor semnificative observate în seriile cronologice.

2.6.Sprijinul metodologic acordat statelor membre

Eurostat furnizează în permanență sprijin metodologic și tehnic statelor membre și menține un sistem informatic fiabil de date și metadate pentru elaborarea statisticilor privind transportul rutier de mărfuri.

Eurostat a elaborat două manuale de referință pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 70/2012:

·Road freight transport methodology („Metodologia transportului rutier de mărfuri”) 9 , care prezintă baza metodologică pentru compilarea statisticilor privind transportul rutier de mărfuri în statele membre, în țările candidate și în țările AELS;

·Methodologies used in surveys of road freight transport in Member States, EFTA and Candidate Countries („Metodologiile utilizate în cadrul anchetelor privind transportul rutier de mărfuri în statele membre, în țările AELS și în țările candidate”), care prezintă aspecte metodologice ale anchetelor privind transportul rutier de mărfuri efectuate în țările raportoare.

2.7.Difuzarea datelor

2.7.1.Difuzarea de tabele Eurostat

Datele agregate, bazate pe microdatele colectate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 70/2012, sunt publicate în baza de date de difuzare a Eurostat 10 . Utilizatorii pot obține tabele statistice detaliate elaborate în conformitate cu dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 6/2003 al Comisiei. Există 43 de tabele privind transportul rutier de mărfuri, completate de un singur fișier de metadate europene și de mai multe fișiere de metadate naționale.

2.7.2.Publicații

Eurostat elaborează articole privind „Statistics Explained” („Statistici explicate”), care prezintă o analiză a datelor pentru mass-media și pentru publicul larg. Acestea acoperă următoarele aspecte:

·General trends in road freight transport („Tendințele generale în materie de transport rutier de mărfuri”) 11

·Road freight transport by vehicle characteristics („Transport rutier de mărfuri în funcție de caracteristicile vehiculului”) 12

·Road freight transport by journey characteristics („Transport rutier de mărfuri în funcție de caracteristicile parcursului”) 13

·Road freight transport by type of goods („Transportul rutier de mărfuri în funcție de tipul de mărfuri”) 14

·Road freight transport statistics cabotage („Statistici privind transportul rutier de mărfuri – cabotaj”) 15 .

Aceste articole sunt actualizate anual, cu excepția celui privind cabotajul, care este actualizat la fiecare 2 ani. Articolele sunt actualizate în momentul în care se finalizează colectarea datelor pentru un anumit an de referință.

2.7.3.Date anonimizate

În conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 557/2013 al Comisiei 16 , microdatele privind transportul rutier de mărfuri sunt anonimizate și puse la dispoziția entităților de cercetare în scopuri științifice. Cererile de date anonimizate sunt primite de Comisie (Eurostat), iar accesul este acordat în urma aprobării comune a Comisiei (Eurostat) și a autorităților statistice naționale. În 2018 și 2019, în total, opt entități de cercetare și-au manifestat interesul de a obține datele anonimizate ale anchetei europene privind transportul rutier de mărfuri.

2.7.4.Alte modalități de difuzare

Datele sunt difuzate, de asemenea, prin extrageri de date personalizate pentru utilizatori și în articole de știri și publicații Eurostat [de exemplu, publicația statistică Energy, transport and environment statistics („Statistici în domeniul energiei, transportului și mediului” 17 )].

3.EVOLUȚII ULTERIOARE ALE STATISTICILOR PRIVIND TRANSPORTUL RUTIER DE MĂRFURI

Pactul verde european, care are ca obiectiv atingerea neutralității climatice în Europa până în 2050, a anunțat un set de politici transformaționale în toate sectoarele economice, inclusiv în sectorul transporturilor. Statisticile privind transportul rutier de mărfuri pot contribui la stabilirea și la monitorizarea obiectivelor de politică. Acest lucru se realizează prin furnizarea de date privind volumele de mărfuri transportate, kilometrii parcurși, echipamentele și infrastructura. Transportul rutier de mărfuri este un sector deosebit de important, întrucât deține cea mai mare pondere din transportul intern de mărfuri al Uniunii Europene (75,3 % în 2018).

Din iunie 2018 până în martie 2020, Grupul de experți pentru statisticile privind transportul rutier de mărfuri s-a reunit de două ori. În cadrul acestor reuniuni, Eurostat, statele membre, țările AELS, țările candidate și țările potențial candidate au discutat cu privire la nevoia de date, cu privire la modalitățile de îmbunătățire a statisticilor privind transportul rutier și cu privire la modul de reducere a sarcinii aferente colectării datelor. Una dintre dezvoltările pe marginea căreia se discută în prezent se referă la statisticile viitoare privind transportul cu vehicule utilitare ușoare. Deși astfel de vehicule nu transportă încărcături foarte grele, acestea parcurg un număr mare de kilometri în zonele urbane, determinând astfel o intensificare semnificativă a emisiilor și a traficului. În plus, o utilizare sporită a acestor vehicule poate fi observată, de asemenea, în deplasările interurbane și internaționale. În mare parte, vehiculele utilitare ușoare nu au fost, până în prezent, incluse în domeniul de aplicare al politicii europene în domeniul transporturilor și al acquis-ului conex. Această situație urmează să se schimbe odată cu recenta adoptare a Regulamentului (UE) 2020/1054 și a Regulamentului (UE) 2020/1055. Există o cerere din ce în ce mai mare de date cu privire la utilizarea vehiculelor utilitare ușoare, cel puțin a celor care se încadrează în domeniul de aplicare al legislației europene.

Datele privind vehiculele utilitare ușoare pot fi, de asemenea, extrase din registrul inspecțiilor tehnice auto care colectează informații privind tipul de motor, clasa de greutate și tipul de combustibil ale vehiculului, precum și tehnologia sa de control al emisiilor.

Din 2018, un grup operativ special a explorat acest domeniu, analizând fezabilitatea și parametrii unei colectări de date privind vehiculele utilitare ușoare. Discuțiile se referă la o metodologie care urmează să fie elaborată, inclusiv definiții, praguri, surse de date și variabile care trebuie colectate. În contextul acestui proiect, la începutul anului 2020, Comisia (Eurostat) a lansat studii-pilot privind statisticile pentru vehiculele utilitare ușoare. În cadrul celei mai recente reuniuni din 4 martie 2020, grupul operativ a discutat cu privire la o serie de aspecte metodologice și variabile care ar putea fi colectate. Activitatea grupului operativ va continua. Nevoia de date privind vehiculele utilitare ușoare devine importantă pentru multe țări și la nivelul UE. Cu toate acestea, încă nu este clar dacă și în ce măsură ar putea fi colectate statisticile pentru astfel de vehicule în viitorul apropiat, având în vedere costurile ridicate și sarcinile implicate.

În cadrul unei consultări recente, țările raportoare au identificat beneficiile unor potențiale variabile suplimentare privind tipul de combustibil consumat de vehicule și clasele lor de emisii. O variabilă privind combustibilul consumat în timpul unei deplasări poate fi, de asemenea, utilă pentru calcularea emisiilor atmosferice. Variabilele privind conducerea automată/autonomă pot fi luate în considerare în viitor. Datele pentru majoritatea acestor variabile ar trebui să fie extrase din bazele de date administrative (registre), pentru a se evita sarcinile suplimentare pentru respondenți.

Datele pentru variabila opțională „Posibilitatea de utilizare a vehiculului pentru transportul combinat” ar putea fi corelate cu statisticile intermodale. În prezent, activitățile efectuate cu ajutorul unui vehicul trebuie să corespundă nivelului de 4 cifre al NACE; cu toate acestea, ar trebui să fie acceptate, de asemenea, la niveluri mai ridicate și chiar la nivel de sector superior al clasificării NACE.

Țările raportoare au subliniat, de asemenea, necesitatea de a concretiza mai mult unele norme privind raportarea; de exemplu, o definiție exactă a populației de vehicule ar fi foarte utilă, deoarece ar crește gradul de armonizare și de comparabilitate a tuturor colectărilor de date.

Ar trebui avută în vedere și problema legată de creșterea sarcinii generate de colectarea datelor privind transportul în raport cu un număr potențial mic de vehicule rutiere și cu avantajele colectării.

4.CONCLUZII

Experiența câștigată și rezultatele obținute în urma punerii în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 70/2012 sunt considerate pozitive. Țările respectă obligațiile de furnizare a datelor, iar resursele alocate atât la nivel național, cât și la nivelul Comisiei permit obținerea unor rezultate de înaltă calitate. Comisia sprijină statele membre în punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 70/2012, menține un sistem informatic pentru gestionarea datelor și a îmbunătățit comunicarea pentru a reduce la minimum sarcina aferentă raportării.

Regulamentul (UE) nr. 70/2012 s-a dovedit a fi un instrument eficace și eficient pentru producția de statistici sigure și comparabile în domeniul transportului rutier de mărfuri, atât la nivelul UE, cât și la nivel național, evitând suprapunerea activităților. Statisticile elaborate sunt difuzate sub formă de tabele în baza de date și publicațiile de difuzare ale Eurostat, ca seturi de date anonimizate și alte extrageri personalizate de date. Statisticile privind transportul rutier de mărfuri sunt valoroase pentru proiectarea și evaluarea politicilor și pentru monitorizarea pieței transportului rutier de mărfuri în Europa.

(1) JO L 32, 3.2.2012, p. 1.
(2)   JO L 163, 6.6.1998, p. 1.
(3) În conformitate cu articolul 1 din Regulamentul (UE) nr. 70/2012, fiecare stat membru poate exclude vehiculele de transport rutier a căror sarcină utilă sau greutate maximă admisă se situează sub o anumită limită. Această limită nu poate depăși o sarcină utilă de 3,5 tone sau o greutate maximă admisă de 6 tone în cazul unui singur autovehicul.
(4) COM(2011) 144 final.
(5) COM(2019) 640 final.
(6)   https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-manuals-and-guidelines/-/KS-GQ-17-114 (disponibil doar în limba engleză).
(7)   https://ec.europa.eu/eurostat/cache/metadata/en/road_go_esms.htm (disponibil doar în limba engleză).
(8) Regulamentul (CE) nr. 6/2003 al Comisiei din 30 decembrie 2002 privind difuzarea statisticilor referitoare la transportul rutier de mărfuri (JO L 1, 4.1.2003, p. 45).
(9)   https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-manuals-and-guidelines/-/KS-GQ-16-105 (disponibil doar în limba engleză).
(10)   https://ec.europa.eu/eurostat/web/transport/data/database (disponibil doar în limbile engleză, franceză și germană).
(11)   http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Road_freight_transport_statistics (disponibil doar în limba engleză).
(12)   http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Road_freight_transport_by_vehicle_characteristics (disponibil doar în limba engleză).
(13)   http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Road_freight_transport_by_journey_characteristics (disponibil doar în limba engleză).
(14)   http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Road_freight_transport_by_type_of_goods (disponibil doar în limba engleză).
(15)   https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Road_freight_transport_statistics_-_cabotage   (disponibil doar în limba engleză).
(16) Regulamentul (UE) nr. 557/2013 al Comisiei din 17 iunie 2013 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile europene în ceea ce privește accesul la date confidențiale în scopuri științifice și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 831/2002 al Comisiei (JO L 164, 18.6.2013, p. 16).
(17)   https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-statistical-books/-/KS-DK-19-001 (disponibil doar în limba engleză).