Bruxelles, 29.10.2020

COM(2020) 675 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

privind exercitarea competenței de a adopta acte delegate conferită Comisiei în temeiul Directivei 2014/68/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor sub presiune


INTRODUCERE

Directiva 2014/68/UE 1 stabilește cerințele referitoare la proiectarea, fabricarea și evaluarea conformității echipamentelor sub presiune și a ansamblurilor a căror presiune maximă admisibilă PS este mai mare de 0,5 bar. Articolul 45 din directivă împuternicește Comisia să adopte acte delegate pentru:

-a supune un echipament sub presiune sau o familie de echipamente sub presiune menționate la articolul 4 alineatul (3), care sunt proiectate și fabricate în conformitate cu bunele practici tehnologice ale unui stat membru, cerințelor esențiale de siguranță prevăzute în anexa I la directivă, astfel cum se prevede la articolul 4 alineatul (1) din directivă;

-a supune un ansamblu sau o familie de ansambluri menționate la articolul 4 alineatul (3), care sunt proiectate și fabricate în conformitate cu bunele practici tehnologice ale unui stat membru, cerințelor prevăzute în anexa I la directivă, astfel cum se prevede la articolul 4 alineatul (2) din directivă;

-a clasifica într-o altă categorie un echipament sub presiune sau o familie de echipamente sub presiune, prin derogare de la cerințele din anexa II la directivă.

TEMEIUL JURIDIC

Obligația de a transmite prezentul raport este prevăzută la articolul 46 alineatul (2) din Directiva (UE) 2014/68. În temeiul acestei dispoziții, competența de a adopta acte delegate se conferă Comisiei pe o perioadă de cinci ani începând de la 1 iunie 2015, iar Comisia are obligația de a pregăti un raport privind delegarea competenței respective.

EXERCITAREA DELEGĂRII DE COMPETENȚE

De la intrarea în vigoare a Directivei 2014/68/UE, Comisia nu a făcut uz de competența de a adopta acte delegate.

Cu toate acestea, motivele care au determinat colegiuitorii să delege Comisiei competența de a adopta acte delegate sunt încă valabile, iar Comisia ar putea într-adevăr să trebuiască să facă uz de această competență în viitor. De exemplu, autoritățile de supraveghere a pieței din statele membre raportează periodic motive de îngrijorare cu privire la siguranța unor noi produse introduse pe piață. Prin urmare, poate fi necesară reclasificarea unor astfel de produse, pentru ca acestea să fie supuse unor cerințe mai stricte. În consecință, Comisia ar putea face uz de competența respectivă în ceea ce privește aceste produse.

CONCLUZII

Comisia consideră că delegarea competenței de a adopta actele delegate descrise la articolele 45 și 46 din Directiva 2014/68/UE trebuie prelungită. Articolul 46 alineatul (2) din directivă prevede că „[d]elegarea de competențe se prelungește tacit cu perioade de timp identice, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opun[e] prelungirii respective cel târziu cu trei luni înainte de încheierea fiecărei perioade”.

(1)

Directiva 2014/68/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor sub presiune (JO L 189, 27.6.2014, p. 164-259).