28.10.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 364/158


Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor măsuri pentru o piață feroviară durabilă în contextul pandemiei de COVID-19

[COM(2020) 260 final – 2020/0127 (COD)]

(2020/C 364/22)

Raportor general:

Alberto MAZZOLA

Sesizare

Parlamentul European, 8.7.2020

Consiliu, 30.6.2020

Temei juridic

Articolul 91 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

Secțiunea competentă

Secțiunea pentru transporturi, energie, infrastructură și societatea informațională

Aprobarea președintelui CESE

25.6.2020 (procedură de urgență, articolul 62 din Regulamentul de procedură)

Data adoptării în sesiunea plenară

16.7.2020

Sesiunea plenară nr.

553

Rezultatul votului (voturi pentru/

voturi împotrivă/abțineri)

211/2/2

1.   Concluzii și recomandări

1.1.

CESE salută propunerea Comisiei Europene și consideră că este în consonanță cu punctul 3.2 din avizul TEN/710 al CESE (1), pe tema „Anul european al căilor ferate (2021)”, în care, pe lângă evidențierea rezilienței demonstrate de sectorul feroviar chiar și în perioada de apogeu a epidemiei de COVID-19, CESE a susținut că „[deși] transportul feroviar de marfă a dat dovadă de o rezistență puternică, lucrurile ar fi putut sta mai bine dacă […] taxele de acces la calea ferată ar fi fost reduse la zero […]”.

1.2.

CESE subliniază că este important ca statele membre și administratorii de infrastructură să aplice cât mai curând derogările acordate prin propunerea Comisiei Europene pentru întreaga perioadă menționată în propunere. CESE consideră că măsurile propuse vor fi utile pe termen scurt, dar și pe toată durata perioadei lor de aplicare.

1.3.

Cu toate acestea, CESE propune ca, înainte de sfârșitul perioadei de valabilitate a derogărilor propuse, Comisia Europeană și legiuitorii să ia în considerare prelungirea valabilității acestor măsuri, mai ales în cazul în care redresarea economică a sectorului se dovedește a fi mai lentă decât s-a preconizat.

1.4.

CESE subliniază importanța dispozițiilor menite să asigure compensarea de către statele membre a administratorilor de infrastructură pentru eventualele pierderi economice cauzate de aplicarea derogărilor de la Directiva 2012/34/UE (2) propuse de Comisie.

2.   Propunerea Comisiei

2.1.

Propunerea Comisiei urmărește, ca și alte propuneri recente, să ofere măsuri de sprijin economic sectorului feroviar european. În acest caz, măsurile vizează eliminarea, reducerea sau amânarea plății tarifelor de acces la calea ferată pentru utilizarea infrastructurii feroviare, precum și eliminarea tarifelor de rezervare. Măsurile acoperă o perioadă de referință cuprinsă între 1 martie 2020 și 31 decembrie 2020, pentru care tarifele pot fi modificate, prin derogare de la articolul 27 din Directiva 2012/34/UE. Documentul de referință al rețelei, care afișează toate tarifele aplicabile, trebuie să fie publicat, așadar, cu cel puțin patru luni înainte de data-limită pentru introducerea cererilor pentru capacități de infrastructură.

2.2.

Mai precis, se propune derogarea de la principiul prevăzut la articolul 31 alineatul (3) din directivă, care impune ca tarifele pentru setul minim de acces să fie stabilite la costul direct imputabil operării serviciilor de transport feroviar. Prin derogare de la anumite dispoziții ale Directivei 2012/34/UE, statele membre pot permite ajustări descendente în perceperea de majorări în perioada de referință. Prin derogare de la articolul 36 din Directiva 2012/34/UE, administratorii de infrastructură pot decide să nu perceapă tarife de rezervare pentru trasele neutilizate din cauza perturbării cauzate de pandemie.

2.3.

Comisia propune, de asemenea, ca statele membre să fie autorizate să despăgubească administratorii de infrastructură pentru pierderile economice cauzate de fiecare dintre derogările de la Directiva 2012/34/UE menționate mai sus (tarifele bazate pe costul direct, majorări și tarife de rezervare). Prin derogare de la Directiva 2012/34/UE, administratorii de infrastructură pot fi rambursați într-un termen mai scurt decât cel stabilit la articolul 8 alineatul (4) din directiva respectivă, și anume până la data de 31 decembrie a anului următor celui în care s-a înregistrat pierderea.

2.4.

Documentul de referință al rețelei stabilește în detaliu regulile generale, termenele, procedurile și criteriile pentru sistemele de tarifare și de alocare a capacităților, inclusiv informații privind introducerea cererilor pentru capacități de infrastructură. Se propune ca documentele de referință ale rețelei să fie actualizate și modificate fără întârziere.

3.   Observații generale

3.1.

Căile ferate au cunoscut o perturbare semnificativă și neașteptată a continuității activității din cauza izbucnirii pandemiei de COVID-19, care a dus la o scădere drastică a mobilității. În perioada de vârf a crizei, gradul de utilizare a transporturilor feroviare a scăzut cu peste 90 % în mai multe țări și, chiar și după încheierea perioadei de carantină, numărul de persoane care călătoresc cu trenul nu a ajuns încă nici măcar la 50 % din nivelul anterior crizei.

3.2.

Potrivit primelor estimări orientative, calculate de asociații sectoriale precum AER, pierderile de venituri suferite de toți operatorii de transport de persoane ca urmare a pandemiei s-au ridicat la 900 de milioane EUR pe săptămână de la începutul crizei. Impactul pandemiei de COVID-19 a provocat o scădere medie a veniturilor din sectorul transportului feroviar de mărfuri cu aproximativ 25 % la nivelul întregii Uniuni Europene (UE-27) în martie și aprilie 2020 și o reducere a veniturilor cu aproximativ 78 de milioane EUR pe săptămână. Administratorii infrastructurii feroviare sunt din ce în ce mai afectați de pandemia de COVID-19, din cauza reducerii traficului și a veniturilor pe care le generează acesta.

3.3.

Diminuarea taxelor de acces la calea ferată sub nivelul prevăzut de Directiva 2012/34/UE și creșterea flexibilității în alocarea de trase feroviare de către administratorii de infrastructură va reduce parțial impactul crizei asupra operatorilor feroviari.

Bruxelles, 16 iulie 2020.

Președintele Comitetului Economic și Social European

Luca JAHIER


(1)  A se vedea pagina 149 din prezentul Jurnal Oficial.

(2)  JO L 343, 14.12.2012, p. 32.