8.6.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 190/1


AVIZUL BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 8 mai 2020

cu privire la o propunere de regulament privind instituirea unui instrument european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situație de urgență (SURE) ca urmare a apariției epidemiei de COVID-19

(CON/2020/14)

(2020/C 190/01)

Introducere și temei juridic

La 2 aprilie 2020, Comisia Europeană adoptat o propunere de regulament al Consiliului privind instituirea unui instrument european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situație de urgență (SURE) ca urmare a apariției epidemiei de COVID-19 (denumit în continuare „regulament propus”) (1).

Competența BCE de a emite un aviz se întemeiază pe articolul 127 alineatul (4) al doilea paragraf din tratat, întrucât regulamentul propus se referă la funcțiile monetare și operațiunile SEBC prevăzute în capitolul IV din Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene (denumit în continuare „Statutul SEBC”), în special la articolele 17 și 21.2 din Statutul SEBC, care prevăd că BCE și băncile centrale naționale (BCN) pot deschide conturi inclusiv pentru organismele publice și pot acționa în calitate de agenți fiscali inclusiv pentru instituții ale Uniunii și administrații centrale.

În conformitate cu articolul 17.5 prima teză din Regulamentul de procedură al Băncii Centrale Europene, Consiliul guvernatorilor adoptă prezentul aviz.

1.   Observații cu caracter general

Instrumentul care urmează să fie instituit în temeiul regulamentului propus (denumit în continuare „instrumentul SURE”) va permite acordarea de asistență financiară sub formă de împrumuturi („împrumuturi SURE”) din partea Uniunii pentru statele membre afectate sau grav amenințate de o perturbare economică gravă cauzată de apariția epidemiei de coronavirus 2019 (COVID-19) pentru finanțarea programului redus de muncă sau a măsurilor similare menite să protejeze angajații și persoanele care desfășoară o activitate independentă și să reducă astfel incidența șomajului și a pierderii veniturilor (2). Valoarea totală a împrumuturilor ar fi de până la 100 de miliarde EUR. BCE a salutat aprobarea de către Consiliul European a acordului Eurogrupului referitor la trei plase de siguranță pentru lucrători, întreprinderi și state, și anume instrumentul SURE, împreună cu măsura de sprijin în contextul crizei provocate de pandemie furnizată de Mecanismului european de stabilitate și cu un fond paneuropean de garantare (3).

2.   Observații specifice

Potrivit articolului 10 alineatul (1) din regulamentul propus, Comisia va lua măsurile necesare pentru administrarea împrumuturilor împreună cu BCE. Potrivit articolului 10 alineatul (2) din regulamentul propus, statul membru beneficiar va deschide un cont special la banca sa centrală națională în vederea gestionării asistenței financiare primite. De asemenea, acesta transferă principalul și dobânda datorată aferentă împrumutului într-un cont al Uniunii deschis la BCE în termen de douăzeci de zile lucrătoare TARGET2 înainte de data scadentă corespunzătoare.

Astfel cum s-a menționat mai sus, în temeiul articolului 17 și al articolului 21.2 din Statutul SEBC, BCE și BCN pot deschide conturi și pot acționa în calitate de agenți fiscali pentru Comisie și statele membre. În acest temei, BCE și BCN au îndeplinit în trecut sarcini legate de administrarea împrumuturilor rezultate din programe de ajustare economică, cum ar fi Mecanismul european de stabilizare financiară (MESF) (4) și mecanismul de asistență financiară pe termen mediu al Uniunii (MTFA) care permite acordarea de împrumuturi statelor membre care se află în dificultate ori se confruntă cu un risc major privind balanța de plăți curente sau mișcările de capital (5). Pentru a asigura că organizarea operațiunilor SEBC este tratată ca o chestiune internă de către SEBC, se sugerează să se menționeze că statul membru beneficiar va transfera plățile datorate în cadrul împrumuturilor în conturi deschise la SEBC înainte de data scadentă corespunzătoare.

Prezentul aviz va fi publicat pe website-ul BCE.

Adoptat la Frankfurt pe Main, 8 mai 2020.

Președinta BCE

Christine LAGARDE


(1)  COM(2020) 139 final.

(2)  A se vedea articolul 1 alineatul (2) din regulamentul propus.

(3)  A se vedea declarația introductivă, conferința de presă, Christine Lagarde, președinta BCE, Luis de Guindos, vicepreședintele BCE, Frankfurt pe Main, 30 aprilie 2020, disponibilă pe website-ul BCE la adresa www.ecb.europa.eu

(4)  A se vedea articolul 8 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 407/2010 al Consiliului din 11 mai 2010 de instituire a unui mecanism european de stabilizare financiară (JO L 118, 12.5.2010, p. 1); Decizia BCE/2010/17 a Băncii Centrale Europene din 14 octombrie 2010 privind administrarea operațiunilor de împrumut și creditare încheiate de Uniune în cadrul mecanismului de asistență financiară pe termen mediu (JO L 275, 20.10.2010, p. 10).

(5)  A se vedea articolul 9 din Regulamentul (CE) nr. 332/2002 din 18 februarie 2002 de înființare a unui mecanism de asistență financiară pe termen mediu pentru balanțele de plăți ale statelor membre (JO L 53, 23.2.2002, p. 1); Decizia BCE/2003/14 a Băncii Centrale Europene din 7 noiembrie 2003 privind administrarea operațiunilor de împrumut și creditare încheiate de Comunitatea Europeană în cadrul mecanismului de asistență financiară pe termen mediu (JO L 297, 15.11.2003, p. 35).