14.8.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 273/7


Publicarea unei cereri de înregistrare a unei denumiri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

(2019/C 273/07)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1), în termen de trei luni de la data prezentei publicări.

DOCUMENT UNIC

„SNEEM BLACK PUDDING”

Nr. UE: PGI-IE-02353 – 3.3.2017

DOP ( ) IGP ( X )

1.   Denumirea (denumirile)

„Sneem Black Pudding”

2.   Statul membru sau țara terță

Irlanda

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tipul de produs

Clasa 1.2. Produse din carne (fierte, sărate, afumate etc.)

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

„Sneem Black Pudding” este un sângerete tradițional, neambalat în forme și preparat în tăvi la cuptor (aproximativ 500 mm × 200 mm × 75-100 mm) și se vinde în mod obișnuit sub formă de bucăți pătrate sau calupuri cu o greutate cuprinsă între 500 g și 1 kg. Produsul finit „Sneem Black Pudding”, vândut clientului, are o culoare roșie brună închisă. Dacă se dorește, sângeretele poate fi consumat fără preparare suplimentară.

Comparativ cu majoritatea celorlalte tipuri de sângerete din Irlanda, „Sneem Black Pudding” are o textură fină, aproape spumoasă, care conferă o senzație deosebit de fină în gură.

La producția de „Sneem Black Pudding” sunt utilizate următoarele ingrediente, iar procentele ingredientelor utilizate trebuie să se încadreze în următoarele limite:

seu de vită și/sau miel – între minimum 8 % și maximum 15 %

fulgi de ovăz – între minimum 20 % și maximum 25 %

ceapă – între minimum 15 % și maximum 25 %

sânge de oaie sau vită ori porc – între minimum 15 % și maximum 25 %

apă – între minimum 15 % și maximum 25 %

condimente și mirodenii – între minimum 0,5 % și maximum 2,5 %

„Sneem Black Pudding” nu trebuie să conțină coloranți artificiali, arome, agenți de încărcare și conservanți. Produsul are un conținut mediu de umiditate cuprins între 75 % și 80 %, iar o bucată de 100 g va conține în medie următoarele valori:

energie: 130-150 Kcal

proteine: 10-15 g

carbohidrați: 10-15 g

grăsimi: 4-7 g

fier: 20 mg

3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Toate etapele de preparare și de producție a „Sneem Black Pudding” se desfășoară în spații închise și trebuie să aibă loc în aria geografică delimitată, în condiții controlate și monitorizate, pentru a se asigura consecvența calității produsului.

Sângele este recoltat de la animalele sacrificate direct într-un abator autorizat in aria geografică și este refrigerat imediat la fața locului în recipiente etichetate de uz alimentar, asigurând o trasabilitate internă deplină. În producția de „Sneem Black Pudding” se utilizează de obicei sânge de oaie, de vită sau de porc.

Seul este colectat direct de la animalele sacrificate într-un abator autorizat din aria geografică. Utilizarea seului de miel este completată cu seu de vită în perioadele în care conținutul de grăsime este mai mic decât media (de exemplu, atunci când se utilizează miei timpurii de primăvară).

Ingredientele uscate sunt apoi cântărite cu grijă, pregătite și amestecate, împreună cu seul, pentru a asigura un produs consistent și o distribuție uniformă a ingredientelor în întregul produs. Adaosul de ingrediente umede creează o fiertură îngroșată.

Amestecul de ingrediente umede este apoi transferat în tăvi de formă dreptunghiulară, deoarece produsul nu este ambalat în forme. Dimensiunile tăvii sunt de aproximativ 500 mm lungime × 200 mm lățime × 75-100 mm grosime.

Amestecul poate fi copt în cuptor alegând una dintre cele două opțiuni:

o abordare care implică temperatură ridicată și timp redus (250 °C timp de două ore);

o abordare care implică temperatură scăzută și timp îndelungat (100 °C timp de șase ore).

Produsul finit este apoi răcit la temperatura camerei (aproximativ 15 °C) înainte de a fi refrigerat la 2-4 °C. Fiind un produs neambalat, complet natural, fără aditivi chimici sau conservanți, termenul de păstrare este relativ scurt, acesta fiind cuprins între 14 și 21 de zile. Sângeretele, în forma sa finită, este tăiat în mod obișnuit în bucăți de formă pătrată sau în calupuri cu o greutate cuprinsă între 500 g și 1 kg.

3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. ale produsului la care se referă denumirea înregistrată

3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

Produsul care urmează să fie etichetat „Sneem Black Pudding” și materialele de ambalare și de promovare vor purta logoul de mai jos:

Image 1

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

Aria geografică pentru producția de „Sneem Black Pudding” este satul Sneem din Peninsula Iveragh, în comitatul Kerry. Coordonatele sale geografice sunt 51°50′00″ nord, 9°54′00″ vest.

5.   Legătura cu aria geografică

Legătura cauzală dintre produs și aria geografică se datorează reputației sale, bazată, la rândul său, pe originea produsului în satul Sneem și pe experiența măcelarilor care îl fabrică.

Producția de „Sneem Black Pudding” în forma sa actuală datează de la începutul anilor 1950: o perioadă de dificultăți economice în Irlanda. Din cauza adversității economice a vremii, fermierii trebuiau să se asigure că fiecare parte a animalului era utilizată în întregime, inclusiv sângele proaspăt și seul. Regina Sexton menționează, în rubrica sa din publicația Irish Examiner din februarie 2005, că „sângeretele proaspăt este unul dintre cele mai durabile produse din Irlanda”, iar „Sneem Black Pudding” este unul dintre puținele rămase.

Seul este utilizat în mod tradițional la prepararea a aproape tuturor tipurilor de sângerete în Irlanda; la „Sneem Black Pudding”, seul are rolul de a crește conținutul de grăsimi și de a îmbunătăți textura sângeretelui și senzația în gură pe care o oferă. Seul are un punct de topire scăzut, de 45-50 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că este ușor de utilizat în formă solidă la prepararea sângeretelui. Valoarea calorică ridicată a seului face ca „Sneem Black Pudding” să fie un produs alimentar ideal în timpul iernii.

Toți măcelarii din satul Sneem își prepară și își vând produsele începând din anii 1950, iar „Sneem Black Pudding” este vândut de atunci cu această denumire. Măcelarii au utilizat în mod cooperativ denumirea „Sneem Black Pudding” și au încercat să mențină standarde înalte de producție, precum și legătura cu patrimoniul din South Kerry. Măiestria și experiența comercială a măcelarilor din Sneem indică faptul că satul are o istorie de tradiții în producerea sângeretelui rafinat „Sneem Black Pudding”. Prin urmare, „Sneem Black Pudding” și-a câștigat reputația pentru gustul și calitatea sa și, în prezent, este recunoscut ca unul dintre cei mai buni sângereți gourmet din Irlanda.

De asemenea, satul Sneem este diferit într-un mod mai puțin evident. Odată cu raționalizarea, în ultimele decenii, a abatoarelor locale de dimensiuni mici, este foarte neobișnuit ca un sat de această mărime să dețină două abatoare autorizate, situate atât de aproape unul de celălalt datorită producției continue de „Sneem Black Pudding”.

Este evident că sângeretele este un preparat inclus în mod obișnuit în micul dejun tradițional irlandez; cu toate acestea, stilul „Sneem Black Pudding” este neobișnuit în industria sângeretelui, astfel cum amintește Carla Blake în rubrica sa din publicația Irish Examiner Farming din iulie 1995, unde afirmă că „«Sneem Black Pudding» este cel mai delicios sângerete pe care l-a gustat vreodată, deși este un sângerete foarte neobișnuit, deoarece diferă de gama tradițională de sângereți”. Acest lucru se reflectă și pe site-ul web al Black Pudding Club, prin următoarea afirmație: „În mod tradițional, sângeretele de Kerry era copt în tăvi și tăiat în forme pătrate. Până, poate, în urmă cu zece ani, singurul sângerete în calupuri pătrate despre care știm era […] și «Sneem Black Pudding». Forma pătrată a devenit mai populară în ultimii ani; cu toate acestea, batonul de sângerete este în continuare de departe cel mai răspândit”.

Produsul finit care este vândut clientului are o culoare roșie-brună închisă și o textură fină, aproape spumoasă, în comparație cu majoritatea celorlalte tipuri de sângerete din Irlanda, care conferă o senzație deosebit de fină în gură. La alți sângereți din Irlanda, ingrediente precum ceapa și fulgii de ovăz sunt vizibile în mod evident atunci când produsul este tăiat sau se simt în gură atunci când produsul este consumat. Lucinda O'Sullivan, unul dintre cei mai citiți critici irlandezi în domeniul industriei alimentare și hoteliere, afirmă în rubrica sa din ziarul Sunday Independent din octombrie 2001, în care realizează o evaluare a hotelului Kenmare Park, că aperitivul ei „«Sneem Black Pudding» a fost catifelat […] și complet diferit de orice alt produs vândut în supermarket”.

În articolul său din Sunday Independent referitor la producătorii locali de alimente, din octombrie 2010, Lucinda O'Sullivan a afirmat despre „Sneem Black Pudding” că este „o rețetă de sângerete destul de diferită de orice altceva din jur”. Această afirmație are o importanță deosebită, deoarece recunoaște metoda și stilul în care se produce „Sneem Black Pudding” și susține principiile rețetei tradiționale respectate cu strictețe de producători.

Sezonul turistic era o perioadă importantă pentru întreprinderile locale, iar măcelarii din Sneem producători de „Sneem Black Pudding” nu erau cu nimic diferiți, astfel cum a relatat Jean Sheridan în ziarul Irish Press în august 1975; aceștia pregăteau „bucățile de sângerete pentru vizitatorii străini” care erau dornici să guste caltaboșul neobișnuit, fie ca suvenir, fie ca savoare a Inelului din Kerry și a satului Sneem.

„Sneem Black Pudding” este un element esențial al pieței alimentare locale și există o recunoaștere națională a produsului, precum și a legăturii cu Sneem ca zonă. Acest lucru este demonstrat prin afirmațiile de pe site-ul web Our Mountain Home (http://sneemireland.com/wheretostay.html): „De asemenea, vă puteți bucura de un mic dejun tradițional irlandez preparat în casă, inclusiv de renumitul «Sneem Black Pudding» […]” și pe site-ul web Irish Tourism (http://blog.irishtourism.com/2019/01/10/best-food-in-ireland/): „Cele mai cunoscute arome ale sângeretelui și ale caltaboșului provin din Clonakilty sau în Kerry veți găsi sângeretele de Sneem, care este extrem de popular. Caltaboșul nu se întâlnește doar în Irlanda, dar rețeta este destul de specială aici.”

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

[articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament]

http://www.agriculture.gov.ie/gi/pdopgitsg-protectedfoodnames/products/


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.