Bruxelles, 14.6.2019

COM(2019) 275 final

2019/0136(NLE)

Propunere de

DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI

de autorizare a Portugaliei să introducă o măsură specială de derogare de la articolul 193 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată


EXPUNERE DE MOTIVE

În conformitate cu articolul 395 alineatul (1) din Directiva 2006/112/CE din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (denumită în continuare „Directiva TVA” 1 ), Consiliul, hotărând în unanimitate la propunerea Comisiei, poate autoriza orice stat membru să introducă măsuri speciale de derogare de la dispozițiile directivei respective pentru a simplifica procedura de colectare a TVA-ului sau pentru a preveni anumite forme de evaziune fiscală sau de fraudă.

Prin scrisoarea înregistrată de Comisie la 2 iulie 2018, Portugalia a solicitat autorizația de a introduce o măsură de derogare de la articolul 193 din Directiva TVA, care stabilește persoana căreia îi revine obligația plății taxei pe valoarea adăugată. Prin scrisoarea înregistrată de Comisie la 27 noiembrie 2018, Portugalia a transmis informații mai detaliate cu privire la măsura pe care dorește să o introducă. La 18 decembrie 2018, Comisia a trimis Portugaliei o scrisoare de solicitare a unei reuniuni bilaterale cu scopul de a clarifica cererea. Reuniunea a avut loc la 27 februarie 2019. Portugalia și-a confirmat cererea de derogare și a trimis informații suplimentare prin scrisoarea înregistrată la Comisie la 19 martie 2019.

În conformitate cu articolul 395 alineatul (2) din Directiva TVA, Comisia a informat celelalte state membre, prin scrisori datate 27 martie 2019, cu privire la cererea înaintată de Portugalia. Prin scrisoarea din 28 martie 2019, Comisia a înștiințat Portugalia că dispune de toate informațiile necesare pentru a examina cererea.

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Ca regulă generală, articolul 193 din Directiva TVA prevede că TVA-ul se plătește de către orice persoană impozabilă ce efectuează o livrare de bunuri sau o prestare de servicii.

În conformitate cu articolul 395 din Directiva TVA, statele membre pot aplica măsuri de derogare de la dispozițiile Directivei TVA, pentru a simplifica procedura de colectare a TVA sau pentru a preveni anumite forme de evaziune fiscală sau de fraudă, cu condiția să fi obținut aprobarea Consiliului.

Portugalia a solicitat aplicarea mecanismului de taxare inversă pentru livrările de plută, lemn, conuri de pin și semințe de pin dulce nedecorticate, în cazul în care persoana căreia i se livrează aceste bunuri este o persoană impozabilă care are sediul social, sediul permanent sau reședința în Portugalia și care efectuează operațiuni pentru care are dreptul să deducă în totalitate sau parțial TVA în amonte.

Potrivit Portugaliei, sectorul forestier din Portugalia este unul dintre sectoarele de activitate economică în care frauda și evaziunea fiscală sunt extrem de ridicate. Acest lucru se datorează faptului că acest sector este dominat de un număr mare de mici producători și de numeroși recoltatori care vând mai departe materii prime către întreprinderi de prelucrare, fără a declara și a plăti TVA pentru aceste vânzări. Întreprinderile de prelucrare sunt însă persoane impozabile de talie mijlocie sau mare și sunt ușor de identificat. Natura pieței și a întreprinderilor implicate a generat fraude în materie de TVA, pe care autoritățile fiscale portugheze le-au gestionat cu dificultate, în ciuda intensificării controalelor și a măsurilor deja adoptate. Pentru a combate acest abuz, Portugalia ar dori să introducă mecanismul de taxare inversă pentru livrările de plută, lemn, conuri de pin și semințe de pin dulce nedecorticate, fapt care ar transfera obligația de plată a TVA-ului către numărul mic de întreprinderi de prelucrare ușor de identificat. Potrivit Portugaliei, s-ar elimina astfel acest tip de fraudă în materie de TVA și s-ar preveni pierderile de venituri din TVA.

Derogările sunt în general acordate pentru o perioadă limitată de timp, pentru a se putea evalua dacă măsura specială este sau nu adecvată și eficace și pentru a se acorda statelor membre timpul necesar în vederea introducerii altor măsuri convenționale pentru a combate problema respectivă până la expirarea măsurii de derogare, ceea ce ar face ca o prelungire a derogării să fie inutilă. O derogare care permite utilizarea mecanismului de taxare inversă este acordată numai în mod excepțional pentru anumite domenii unde se observă fraude și constituie un mijloc de ultimă instanță.

Având în vedere situația frauduloasă din sectorul menționat anterior, se propune, prin urmare, introducerea unei măsuri de derogare care să poată fi aplicată de Portugalia până la 31 decembrie 2022. Până la expirarea acestei derogări, Portugalia ar trebui să pună în aplicare alte măsuri convenționale de combatere și prevenire a fraudei în domeniul TVA în sectorul plutei, al lemnului, al conurilor de pin și al semințelor de pin dulce nedecorticate. În consecință, nu ar trebui să mai fie necesară derogarea de la articolul 193 din Directiva 2006/112/CE în ceea ce privește aceste livrări.

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică

Derogări similare au fost acordate și altor state membre în temeiul articolului 193 din Directiva TVA.

Măsura propusă este, prin urmare, în concordanță cu dispozițiile existente din Directiva TVA.

2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA

Temei juridic

Articolul 395 din Directiva TVA.

Subsidiaritate (în cazul competențelor neexclusive)

Având în vedere dispoziția din Directiva TVA pe care se întemeiază propunerea, principiul subsidiarității nu se aplică.

Proporționalitate

Decizia se referă la o autorizație acordată unui stat membru la solicitarea acestuia și nu constituie o obligație.

Având în vedere domeniul de aplicare limitat al derogării, măsura specială este proporțională cu obiectivul urmărit.

Alegerea instrumentului

Instrumentul propus: decizie de punere în aplicare a Consiliului.

În temeiul articolului 395 din Directiva 2006/112/CE a Consiliului, derogarea de la dispozițiile comune în materie de TVA este posibilă numai cu autorizarea Consiliului, hotărând în unanimitate la propunerea Comisiei. O decizie de punere în aplicare a Consiliului este cel mai adecvat instrument, deoarece poate fi adresată statelor membre în mod individual.

3.REZULTATE ALE EVALUĂRILOR EX-POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

Consultări cu părțile interesate

Prezenta propunere se bazează pe o cerere înaintată de Polonia și se referă doar la acest stat membru.

Obținerea și utilizarea expertizei

Nu a fost necesar să se recurgă la expertiză externă.

Evaluarea impactului

Propunerea de decizie de punere în aplicare a Consiliului vizează prevenirea anumitor forme de evaziune fiscală sau de fraudă în sectorul livrărilor de plută, lemn, conuri de pin și semințe de pin dulce nedecorticate. Mecanismul de taxare inversă ar trebui să ajute Portugalia să combată în continuare frauda în materie de TVA în acest sector. În consecință, măsura de derogare va avea un impact pozitiv.

Având în vedere domeniul de aplicare restrâns al derogării și aplicarea sa limitată în timp, impactul va fi, în orice caz, redus.

4.IMPLICAȚII BUGETARE

Propunerea nu are nicio implicație pentru bugetul UE.

5.ALTE ELEMENTE

Propunerea este limitată în timp.

2019/0136 (NLE)

Propunere de

DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI

de autorizare a Portugaliei să introducă o măsură specială de derogare de la articolul 193 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată 2 , în special articolul 395 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)Prin scrisoarea înregistrată la Comisie în data de 2 iulie 2018, Portugalia a solicitat autorizarea introducerii unei măsuri speciale de derogare de la articolul 193 din Directiva 2006/112/CE pentru livrările de plută, lemn, conuri de pin și semințe de pin dulce nedecorticate, în cazul în care persoana căreia i se livrează bunurile respective este o persoană impozabilă care are sediul social, sediul permanent sau reședința în Portugalia și care efectuează operațiuni pentru care are dreptul să deducă în totalitate sau parțial taxa pe valoarea adăugată în amonte. Prin scrisorile înregistrate la Comisie în data de 27 noiembrie 2018 și în data de 19 martie 2019, Portugalia a transmis Comisiei mai multe informații.

(2)În conformitate cu articolul 395 alineatul (2) al doilea paragraf din Directiva 2006/112/CE, Comisia a informat celelalte state membre, prin scrisoarea din 27 martie 2019, cu privire la cererea depusă de Portugalia. Prin scrisoarea din 28 martie 2019, Comisia a înștiințat Portugalia că dispune de toate informațiile necesare pentru a examina cererea.

(3)Potrivit Portugaliei, sectorul forestier din Portugalia este unul dintre sectoarele de activitate economică în care frauda și evaziunea fiscală sunt extrem de ridicate. Acest lucru se datorează faptului că acest sector este dominat de un număr mare de mici producători și de numeroși recoltatori care vând mai departe materii prime către întreprinderi de prelucrare, fără a declara și a plăti TVA pentru aceste vânzări. Natura pieței și a întreprinderilor implicate a generat fraude în materie de TVA, pe care autoritățile fiscale portugheze le-au gestionat cu dificultate, în ciuda intensificării controalelor și a măsurilor deja adoptate. Pentru a combate acest abuz, Portugalia ar dori să introducă mecanismul de taxare inversă pentru livrările de plută, lemn, conuri de pin și semințe de pin dulce nedecorticate, fapt care ar transfera obligația de plată a TVA-ului către numărul mic de întreprinderi de prelucrare ușor de identificat. Potrivit Portugaliei, s-ar elimina astfel acest tip de fraudă în materie de TVA și s-ar preveni pierderile de venituri din TVA.

(4)Prin urmare, Portugalia ar trebui să fie autorizată să introducă o măsură de derogare pentru o perioadă limitată, și anume până la 31 decembrie 2022.

(5)În general, derogările se acordă pe o perioadă limitată, pentru a se putea evalua dacă măsura de derogare respectivă este sau nu adecvată și eficace. Derogările acordă statelor membre timpul necesar pentru a introduce alte măsuri convenționale pentru combaterea problemei respective până la expirarea măsurii de derogare, ceea ce ar face ca o prelungire a derogării să fie inutilă. O derogare care permite utilizarea mecanismului de taxare inversă este acordată numai în mod excepțional pentru anumite domenii unde se observă fraude și constituie un mijloc de ultimă instanță. Prin urmare, până la expirarea acestei derogări, Portugalia ar trebui să pună în aplicare alte măsuri convenționale pentru combaterea fraudei în materie de TVA în sectorul plutei, al lemnului, al conurilor de pin și al semințelor de pin dulce și, în consecință, nu ar trebui să mai fie necesară derogarea de la articolul 193 din Directiva 2006/112/CE în ceea ce privește aceste livrări.

(6)Măsura de derogare nu va avea un impact negativ asupra resurselor proprii ale Uniunii provenind din TVA,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Prin derogare de la articolul 193 din Directiva 2006/112/CE, Portugalia este autorizată să desemneze persoana impozabilă căreia îi sunt destinate livrări de plută, lemn, conuri de pin și semințe de pin dulce nedecorticate drept persoană obligată la plata TVA în cazul în care este o persoană impozabilă care are sediul social, sediul permanent sau reședința în Portugalia și care efectuează operațiuni pentru care are dreptul să deducă în totalitate sau parțial TVA în amonte.

Articolul 2

Prezenta decizie se aplică de la 1 ianuarie 2020 și expiră la 31 decembrie 2022.

Articolul 3

Prezenta decizie se adresează Republicii Portugheze.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

(1)    JO L 347, 11.12.2006, p. 1.
(2)    JO L 347, 11.12.2006, p. 1.