Bruxelles, 31.1.2019

COM(2019) 36 final

AVIZ AL COMISIEI

privind cererea de modificare a Protocolului nr. 5 privind statutul Băncii Europene de Investiții, prezentată de Banca Europeană de Investiții în data de 11 octombrie 2018


AVIZ AL COMISIEI

privind cererea de modificare a Protocolului nr. 5 privind statutul Băncii Europene de Investiții, prezentată de Banca Europeană de Investiții în data de 11 octombrie 2018

Având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 308,

1.La 11 octombrie 2018, Banca Europeană de Investiții a prezentat Consiliului o cerere de modificare a statutului său, în conformitate cu articolul 308 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (denumit în continuare „TFUE”). În primul rând, Banca Europeană de Investiții propune modificarea statutului său pentru a reflecta retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, situație care va duce la încetarea calității sale de membru în Banca Europeană de Investiții. În al doilea rând, Banca Europeană de Investiții propune consolidarea funcționării Consiliului său de administrație, permițând numirea unui număr mai mare de supleanți. În al treilea rând, Banca Europeană de Investiții propune extinderea utilizării votului cu majoritate calificată la deciziile privind planul operațional al băncii, numirea membrilor Comitetului de direcție și aprobarea Regulamentului de procedură.

2.Se preconizează că toate modificările propuse de Banca Europeană de Investiții pentru statutul său vor intra în vigoare chiar la data retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană. Un considerent al cererii se referă, de asemenea, la o creștere preconizată a capitalului subscris de celelalte state membre, care ar trebui să meargă în paralel cu continuarea procesului de consolidare a guvernanței Băncii Europene de Investiții.

I.    Cu privire la legătura dintre cerere și retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană

3.Comisia ridică întrebarea dacă este oportun să se stabilească o legătură între intrarea în vigoare a întregii decizii și retragerea Regatului Unit din UE. În orice caz, nu există o necesitate juridică privind intrarea în vigoare a modificărilor preconizate ale Protocolului nr. 5 la data la care Regatul Unit ar înceta să mai fie stat membru.

4.Într-adevăr, cererea Băncii Europene de Investiții conține două categorii diferite de modificări. Prima categorie ține cont pur și simplu de consecințele retragerii Regatului Unit din Uniune, eliminând trimiterea la participarea Regatului Unit la capital de la articolul 4 alineatul (1), reducând numărul de membri ai Consiliului de administrație la articolul 9 alineatul (2) prima teză și eliminând trimiterea la numirea de supleanți de către Regatul Unit de la articolul 9 alineatul (2) al treilea paragraf. Comisia poate sprijini aceste schimbări, dar dorește să sublinieze că efectul lor va fi doar de natură declarativă. Într-adevăr, retragerea Regatului Unit din UE nu necesită o modificare prealabilă a tratatelor și a protocoalelor pentru eliminarea tuturor trimiterilor la Regatul Unit. Aceste trimiteri vor deveni automat caduce la data retragerii. Pe de altă parte, celelalte modificări solicitate de Banca Europeană de Investiții, care conțin schimbări referitoare la guvernanță, sunt de natură constitutivă. Consiliul ar putea considera că aceste modificări sunt adecvate, independent de retragere.

5.Prin urmare, Comisia ridică întrebarea dacă decizia Consiliului nu ar trebui să intre în vigoare la o dată specificată, care să nu fie legată de retragerea Regatului Unit, de exemplu la data publicării în Jurnalul Oficial al UE. Într-un astfel de caz, numai intrarea în vigoare a modificărilor de natură declarativă din prima categorie ar fi legate de retragerea Regatului Unit. Această abordare alternativă ar necesita o reformulare tehnică a deciziei.

II.    Cu privire la cererea de eliminare a trimiterilor la capitalul deținut de Regatul Unit

6.Banca Europeană de Investiții propune eliminarea mențiunii privind participarea Regatului Unit la capital în cuantum de 39 195 022 000 EUR de la articolul 4 alineatul (1) din statut.

7.După cum s-a arătat mai sus, din punct de vedere juridic, la data retragerii, toate trimiterile la Regatul Unit din tratate și protocoale ar deveni în mod automat caduce și, prin urmare, nu este necesară o modificare explicită a statutului în acest sens. În orice caz, textul tratatelor și al protocoalelor va fi aliniat la noua situație, printr-o modificare formală în conformitate cu articolul 48 din TUE, pentru a elimina dispozițiile caduce și a efectua adaptările necesare. Cu toate acestea, se poate accepta ca modificările propuse să fie efectuate cu ocazia modificărilor aduse guvernanței Băncii Europene de Investiții (denumite în continuare secțiunile III și IV). Prin urmare, această modificare poate fi sprijinită din motive de claritate.

8.De asemenea, Banca Europeană de Investiții propune ca valoarea capitalului subscris total, menționată la același articol, să fie redusă în consecință, cu excepția cazului în care se decide majorarea capitalului subscris „de către celelalte state membre” înainte de data retragerii. Comisia înțelege că această din urmă decizie va fi adoptată de Consiliul guvernatorilor Băncii Europene de Investiții în temeiul articolului 4 alineatul (3) din statutul acesteia.

9.Comisia poate sprijini obiectivul care stă la baza acestei propuneri, dar dorește să atragă atenția asupra următoarelor aspecte juridice. Capitalul Băncii Europene de Investiții menționat la articolul 4 alineatul (1) din Protocolul nr. 5 este cuantumul total al cotelor părți de capital ale statelor membre enumerate în dispoziția respectivă. În cazul în care Consiliul elimină doar trimiterea la Regatul Unit, acesta trebuie să diminueze capitalul total în mod corespunzător. În decizia sa, Consiliul nu poate lua în considerare o posibilă decizie a Băncii Europene de Investiții de majorare a capitalului și noua repartizare între statele membre. Prin urmare, decizia Consiliului ar trebui să menționeze capitalul total (diminuat) ca urmare a retragerii Regatului Unit. O decizie paralelă a Consiliului guvernatorilor Băncii Europene de Investiții poate majora capitalul (și poate defini repartizarea acestuia pro rata între statele membre), dar aceasta este o decizie separată.

III.    Cu privire la numirea unor supleanți suplimentari în Consiliul de administrație

10.Banca Europeană de Investiții propune creșterea numărului de supleanți în Consiliul de administrație de la 18 la 31. Germania, Franța și Italia, care au deja doi supleanți fiecare, vor menține numărul respectiv. Grupele de state membre care au avut în trecut un număr de supleanți mai mic decât numărul de acționari vor avea, după modificare, un număr de supleanți egal cu numărul de acționari al grupei respective. Comisia menține un supleant.

11.Întrucât un număr mai mare de supleanți îi va permite Băncii Europene de Investiții să beneficieze de o experiență mai amplă la nivelul Consiliului de administrație, în special în vederea unei mai bune utilizări a supleanților în procesul decizional al Consiliului de administrație, în special în ceea ce privește analiza propunerilor de finanțare, Comisia poate sprijini această propunere.

IV.    Cu privire la extinderea votului cu majoritate calificată în detrimentul votului cu majoritate simplă

12.Banca Europeană de Investiții propune, de asemenea, extinderea domeniului de aplicare al votului cu majoritate calificată la trei domenii importante pentru care este necesară în prezent majoritatea simplă. Acestea sunt:

I)deciziile privind planul operațional al băncii [articolul 9 alineatul (1) din statut]

II)deciziile privind numirile membrilor Comitetului de direcție de către Consiliul guvernatorilor și propunerile corespunzătoare ale Consiliului de administrație [articolul 11 alineatul (1) primul paragraf din statut]

III)deciziile privind Regulamentul de procedură al Băncii Europene de Investiții [articolul 7 alineatul (3) litera (h) din statut].

13.Comisia este de acord cu obiectivele urmărite de prezenta propunere de modificare a statutului.

V. Cu privire la considerente

14.Cel de al optulea, al nouălea și al zecelea considerent, în măsura în care se intenționează să fie inserate în decizia Consiliului, nu explică și nu justifică partea dispozitivă a deciziei, ci se referă la aspecte care nu necesită modificări ale statutului Băncii Europene de Investiții. Comisia consideră că aceste considerente ar trebui să fie ușor reformulate, astfel încât să reiasă în mod clar că nu se referă la elemente din partea dispozitivă.

VI. Concluzie

Având în vedere cele de mai sus, Comisia emite un aviz favorabil cu privire la propunerile de modificare a statutului Băncii Europene de Investiții, sub rezerva considerațiilor exprimate în prezentul aviz.