Bruxelles, 11.1.2019

COM(2019) 2 final

Propunere de

DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI

privind normele tranzitorii pentru numirea procurorilor europeni pentru prima perioadă de mandat și în cursul acesteia, în conformitate cu articolul 16 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2017/1939 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO)


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO) a fost adoptat la
12 octombrie 2017 și a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017. În conformitate cu articolul 16 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului, procurorii europeni sunt numiți pentru un mandat de 6 ani, care nu poate fi reînnoit. Acest mandat poate fi prelungit cu maximum trei ani printr-o decizie a Consiliului.

Articolul 16 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului prevede că, o dată la trei ani, are loc o înlocuire parțială a unei treimi din procurorii europeni. Consiliul, hotărând cu majoritate simplă, adoptă normele tranzitorii pentru numirea procurorilor europeni pentru prima perioadă de mandat și în cursul acesteia.

Prezenta propunere prevede norme tranzitorii pentru înlocuirea parțială a primului grup de procurori europeni numiți. Conform normelor propuse, o treime din acești procurori europeni vor avea un mandat de trei ani în locul mandatului obișnuit de șase ani prevăzut de Regulamentul (UE) 2017/1939, urmând ca apoi aceștia să fie înlocuiți, astfel încât să se respecte regula privind reînnoirea parțială prevăzută la articolul 16 alineatul (4).

Pentru a garanta o selecție imparțială, transparentă și echitabilă a procurorilor europeni care vor fi numiți pentru o primă perioadă de mandat mai scurtă, se propune instituirea unui sistem bazat pe tragerea la sorți. Acest sistem va garanta faptul că selecția procurorilor europeni în cauză se va face în mod nepărtinitor, inclusiv din punctul de vedere al cetățeniei. Distribuția geografică a statelor membre în cadrul Colegiului EPPO este asigurată prin prezența permanentă a unui procuror european pentru fiecare stat membru participant în cadrul colegiului și prin utilizarea unui sistem aleatoriu și neutru din punct de vedere geografic. Acest lucru este conform cu indicația de la considerentul 42 din Regulamentul (UE) 2017/1939.

Instituirea unui sistem bazat pe tragerea la sorți este coerentă și cu mecanisme similare adoptate în alte domenii de politică comparabile ale UE 1 .

Propunerea conține, de asemenea, dispoziții privind procedura care trebuie urmată pentru tragerea la sorți, inclusiv dispoziții privind instituțiile responsabile.

Aceste măsuri sunt impuse de Regulamentul (UE) 2017/1939 ca o condiție pentru înființarea Colegiului EPPO.

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

Prezenta măsură de punere în aplicare reprezintă o etapă necesară în cadrul procesului de înființare a EPPO și, prin urmare, este pe deplin conformă cu celelalte dispoziții existente referitoare la acest domeniu de politică. Prin prezenta propunere de decizie de punere în aplicare a Consiliului, Comisia își îndeplinește obligația care îi revine în temeiul articolului 16 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului. Prezenta propunere va permite instituirea unor norme tranzitorii corespunzătoare referitoare la primul mandat al procurorilor europeni.

Coerența cu alte politici ale Uniunii

Prezenta inițiativă este coerentă cu alte politici și evoluții legislative ale Uniunii menite să asigure o protecție consolidată a intereselor financiare ale Uniunii.

2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA

Temeiul juridic

Propunerea este întemeiată pe articolul 291 din TFUE, coroborat cu articolul 16 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului.

Subsidiaritatea (în cazul competențelor neexclusive)

În conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului, Consiliul trebuie să adopte norme tranzitorii pentru numirea procurorilor europeni pentru prima perioadă de mandat și în cursul acesteia. Prin urmare, în temeiul regulamentului respectiv, este necesară o acțiune la nivelul Uniunii.

Proporționalitatea

Prezenta propunere se limitează la ceea ce este necesar pentru a atinge obiectivele propuse și este, prin urmare, conformă cu principiul proporționalității. Prezenta propunere este direct legată de intrarea în vigoare a Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului și este esențială pentru a asigura înființarea rapidă a EPPO.

3.    REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

Având în vedere natura specifică și limitată a prezentei propuneri și faptul că aceasta pune în aplicare obligația care îi revine Comisiei în temeiul articolului 16 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului, nu s-au efectuat nici evaluări ex post, nici consultări cu părțile interesate și nici evaluări ale impactului.

4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

Prezenta propunere nu are implicații bugetare directe; contribuția bugetului UE la cheltuielile de funcționare ale EPPO va acoperi salariile și indemnizațiile procurorilor europeni.

5.ALTE ELEMENTE

Planurile de punere în aplicare și măsurile de monitorizare, evaluare și raportare

Având în vedere natura măsurii, nu este necesară întocmirea unui plan de punere în aplicare ori a unor norme de monitorizare a punerii în aplicare.

Documentele explicative (pentru directive)

Propunerea nu necesită documente explicative privind transpunerea.

Explicarea detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

Articolul 1 stabilește obiectivele deciziei de punere în aplicare a Consiliului.

Articolul 2 prevede o procedură de înlocuire parțială a procurorilor europeni pe bază de tragere la sorți. Alineatul (1) prezintă cerința prevăzută la articolul 16 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2017/1939, conform cărei trebuie selectat un grup de procurori europeni reprezentând o treime din numărul statelor membre participante la data aplicării prezentelor norme tranzitorii. Alineatul (2) clarifică procedura care trebuie urmată în cazul în care numărul statelor membre participante la data aplicării normelor tranzitorii nu este divizibil cu trei. În acest caz, numărul procurorilor europeni care ar trebui incluși în fiecare grup se rotunjește la numărul întreg mai mare. Alineatul (3) însărcinează Secretariatul General al Consiliului cu luarea măsurilor necesare pentru punerea în aplicare a acestei proceduri, în cooperare cu Comisia.

Articolul 3 prevede că mandatul de trei ani, care nu poate fi reînnoit, al procurorilor europeni selectați în baza procedurii stabilite la articolul 2 va fi de trei ani.

Propunere de

DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI

privind normele tranzitorii pentru numirea procurorilor europeni pentru prima perioadă de mandat și în cursul acesteia, în conformitate cu articolul 16 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2017/1939 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO) 2 , în special articolul 16 alineatul (4),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)În temeiul articolului 16 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2017/1939, procurorii europeni ar trebui să fie numiți de Consiliu pentru un mandat de șase ani care nu poate fi reînnoit, și care poate fi prelungit, la sfârșitul perioadei de șase ani, cu maximum trei ani.

(2)În conformitate cu articolul 16 alineatul (4), o dată la trei ani ar trebui să aibă loc o înlocuire parțială a unei treimi din procurorii europeni. Consiliul, hotărând cu majoritate simplă, adoptă normele tranzitorii pentru numirea procurorilor europeni pentru prima perioadă de mandat.

(3)Aceste norme tranzitorii ar trebui să asigure aplicarea corespunzătoare a principiului înlocuirii periodice a procurorilor europeni numiți pentru prima dată în cadrul EPPO, în vederea asigurării continuității activității Colegiului procurorilor europeni. Aceste norme ar trebui să țină seama, totodată, de nevoile speciale ale EPPO în primii ani de la înființare și de la începerea activității.

(4)În acest scop, ar trebui să se stabilească norme specifice privind durata mandatului procurorilor europeni numiți pentru prima dată după intrarea în vigoare a Regulamentului (UE) 2017/1939.

(5)Pentru a se asigura o transparență și imparțialitate depline în selectarea procurorilor europeni pentru prima perioadă de mandat, al căror mandat va fi de trei ani în loc de șase ani, ar trebui aplicat un sistem bazat pe tragerea la sorți. Acest sistem va garanta, de asemenea, faptul că selecția procurorilor europeni al căror mandat va fi mai scurt este neutră din punct de vedere geografic,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Prezenta decizie stabilește normele tranzitorii pentru numirea procurorilor europeni
pentru prima perioadă de mandat și în cursul acesteia, după intrarea în vigoare a Regulamentului (UE) 2017/1939.

Articolul 2

1.Imediat după numirea procurorilor europeni, se selectează, prin tragere la sorți, un grup de procurori europeni reprezentând o treime din numărul statelor membre participante la colegiu la data aplicării prezentelor norme tranzitorii.

2.În cazul în care numărul statelor membre participante la colegiu la data aplicării prezentelor norme tranzitorii nu este divizibil cu trei, numărul procurorilor europeni care urmează să fie incluși în grup se rotunjește la cel mai apropiat număr întreg mai mare.

3.Secretariatul General al Consiliului ia măsurile necesare pentru punerea în aplicare a procedurii de tragere la sorți, în strânsă cooperare cu Comisia.

Articolul 3

Mandatul procurorilor europeni incluși în grupul instituit în conformitate cu articolul 2 este de trei ani. Mandatul acestor procurori europeni nu poate fi reînnoit.

Articolul 4

Prezenta decizie intră în vigoare în a [douăzecea...] zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu,

   Președintele

(1)    A se vedea articolul 46 alineatul (2) din Actul privind condițiile de aderare a Republicii Cehe, Republicii Estonia, Republicii Cipru, Republicii Letonia, Republicii Lituania, Republicii Ungare, Republicii Malta, Republicii Polone, Republicii Slovenia și Republicii Slovace și adaptările Tratatelor care stau la baza Uniunii Europene, JO L 236, 23.9. 2003, p. 47; articolul 21 alineatul (2) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 septembrie 2013 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (Euratom) nr. 1074/1999 al Consiliului, JO L 248, 18.9. 2013, p. 16.
(2)    JO L 283, 31.10.2017, p. 1.