2.5.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 150/3


Raport final al consilierului-auditor (1)

T-Mobile NL/Tele2 NL

(Cazul M.8792)

(2019/C 150/03)

Introducere

1.

La 2 mai 2018, Comisia a primit, în temeiul articolului 4 din Regulamentul privind concentrările economice (2), o notificare a unei concentrări propuse, prin care Deutsche Telekom AG („DT”), prin intermediul filialei sale indirecte deținute integral, T-Mobile Netherlands Holding B.V. (TMNL), ar dobândi, în sensul articolului 3 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul privind concentrările economice, controlul unic asupra Tele2 Netherlands Holding N.V. („Tele2 NL”) (denumită în continuare „tranzacția propusă”). În scopul prezentului raport, DT, TMNL și Tele2 NL sunt denumite, împreună, „părțile”.

2.

Prima etapă a investigației Comisiei a generat îndoieli serioase cu privire la compatibilitatea tranzacției propuse cu piața internă în ceea ce privește piața serviciilor de telecomunicații mobile cu amănuntul și piața serviciilor cu ridicata de acces și de inițiere a apelurilor în Țările de Jos. La 12 iunie 2018, Comisia a adoptat o decizie de inițiere a procedurii în temeiul articolului 6 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul privind concentrările economice. DT a transmis în scris observațiile sale la decizia respectivă la 27 iunie 2018.

Comunicarea privind obiecțiunile

3.

La 12 septembrie 2018, Comisia a adoptat o comunicare privind obiecțiunile (denumită în continuare „CO”), care a fost notificată DT în aceeași zi. Tele2 NL a primit o copie (cu conținut eliminat) a CO. Conform CO, Comisia a ajuns la opinia preliminară potrivit căreia tranzacția propusă ar afecta în mod semnificativ concurența efectivă pe un segment important al pieței interne, în sensul articolului 2 alineatul (3) din Regulamentul privind concentrările economice, ca urmare a unor efecte orizontale necoordonate la nivelul întregii piețe de servicii de telecomunicații mobile cu amănuntul din Țările de Jos, precum și al segmentului de piață ce privește furnizarea de servicii de telecomunicații mobile cu amănuntul către consumatori persoane fizice din Țările de Jos.

4.

Termenul-limită pentru a răspunde la CO, stabilit de Direcția Generală Concurență (denumită în continuare „DG Concurență”), a fost 26 septembrie 2018, prelungit de aceasta până la 28 septembrie 2018. Părțile au răspuns la CO la 28 septembrie 2018. În răspunsul lor la CO, părțile au solicitat o audiere orală.

Accesul la dosar

5.

Părților li s-a acordat pentru prima dată acces la dosar la 13 septembrie 2018. DT a adresat ulterior mai multe întrebări privind accesul suplimentar la dosarul Comisiei. DT s-a plâns, de asemenea, de faptul că anumite documente nu i-au permis să verifice existența și amploarea eliminărilor de conținut, comparativ cu documentele confidențiale corespunzătoare, astfel nefiind în măsură să stabilească dacă ar putea exista motive pentru a solicita accesul suplimentar la informațiile de bază.

6.

Atât la solicitarea mea, cât și din proprie inițiativă, DG Concurență a asigurat accesul suplimentar la dosar în mod constant, în ceea ce privește anumite versiuni ale documentelor relevante, cu mai mult conținut eliminat sau cu conținut eliminat mai redus, precum și prin dezvăluirea limitată a anumitor informații către consilierii externi ai DT, numai în cadrul unei săli a bazei de date.

7.

Prin decizia din 12 octombrie 2018, am constatat că DT a primit acces (fie direct, fie prin intermediul consilierilor săi externi) la toate materialele la care am considerat că avea dreptul în temeiul articolului 7 din Decizia 2011/695/UE.

Persoane terțe interesate

8.

Am acceptat patru concurenți ai părților ca persoane terțe interesate în contextul acestor proceduri. Fiecare dintre aceștia a primit o versiune neconfidențială a CO și un termen-limită până la care să transmită observații. Aceștia au transmis observații scrise și au solicitat posibilitatea de a își exprima opiniile oral, în cadrul unei audieri, solicitare cu care am fost de acord.

Audierea orală oficială

9.

Audierea orală oficială a avut loc la 8 octombrie 2018. La aceasta au participat părțile, însoțite de consilierii lor juridici și economici externi, persoanele terțe interesate, serviciile competente ale Comisiei și autorități din domeniul concurenței din șapte state membre (Belgia, Germania, Franța, Italia, Țările de Jos, Finlanda și Regatul Unit). Părțile au solicitat sesiuni închise pentru anumite părți ale prezentărilor lor, acestea fiindu-le permise. Nu au existat probleme procedurale sau plângeri generate de audiere.

Hotărârea

10.

În urma investigației pe care a efectuat-o, Comisia a concluzionat în decizia sa că tranzacția propusă nu va afecta în mod semnificativ concurența efectivă pe piața internă sau pe un segment important al acesteia. Prin urmare, decizia declară tranzacția propusă drept compatibilă cu piața internă și cu funcționarea Acordului privind SEE.

Concluzie

11.

În general, consider că exercitarea efectivă a drepturilor procedurale a fost respectată pe tot parcursul procedurii.

Bruxelles, 16 noiembrie 2018.

Joos STRAGIER


(1)  În temeiul articolelor 16 și 17 din Decizia 2011/695/UE a președintelui Comisiei Europene din 13 octombrie 2011 privind funcția și mandatul consilierului-auditor în anumite proceduri în domeniul concurenței (JO L 275, 20.10.2011, p. 29) (denumită în continuare „Decizia 2011/695/UE”).

(2)  Regulamentul (CE) nr. 139/2004 al Consiliului din 20 ianuarie 2004 privind controlul concentrărilor economice între întreprinderi [Regulamentul (CE) privind concentrările economice] (JO L 24, 29.1.2004, p. 1) (denumit în continuare „Regulamentul privind concentrările economice”).