Bruxelles, 19.2.2019

COM(2019) 85 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

privind exercitarea competenței de a adopta acte delegate conferite Comisiei în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1143/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din
22 octombrie 2014 privind prevenirea și gestionarea introducerii și răspândirii speciilor alogene invazive


1.Context

Regulamentul (UE) nr. 1143/2014 privind speciile alogene invazive 1 (denumit în continuare „Regulamentul SAI”) stabilește cadrul necesar pentru abordarea impactului speciilor alogene invazive asupra biodiversității și a serviciilor ecosistemice aferente și împuternicește Comisia să adopte, să actualizeze și să revizuiască lista cu speciile alogene invazive de interes pentru Uniune prin intermediul unor acte de punere în aplicare. În acest scop, Comisia este asistată de un comitet alcătuit din reprezentanți ai statelor membre (denumit în continuare „Comitetul SAI”).

O condiție prealabilă luării în considerare a includerii unei specii pe lista cu speciile alogene invazive de interes pentru Uniune o constituie existența unei evaluări aprofundate a riscurilor pentru specia respectivă, bazată pe argumente științifice solide și care să abordeze toate elementele stabilite la articolul 5 alineatul (1) din Regulamentul SAI.

Articolul 5 alineatul (1) din Regulamentul SAI stabilește toate elementele necesare efectuării unei evaluări a riscurilor care să vină în sprijinul procesului decizional. Regulamentul SAI recunoaște că ar putea fi utilă o detaliere a elementelor respective, inclusiv prin furnizarea unei metodologii de evaluare a riscurilor. În plus, practicile științifice în domeniul evaluărilor riscurilor pot evolua și este necesar ca aceste evoluții să fie integrate în practica elaborării evaluărilor riscurilor în sensul Regulamentului SAI.

Articolul 5 alineatul (3) din Regulamentul SAI împuternicește Comisia să adopte acte delegate pentru a preciza mai în detaliu tipul de dovezi acceptabile în ceea ce privește capacitatea de a stabili o populație viabilă și răspândirea în mediul înconjurător a speciilor alogene invazive și de a furniza o descriere detaliată a elementelor evaluărilor riscurilor. Această descriere ar trebui să includă metodologia care urmează să fie aplicată, ținând seama de standardele naționale și internaționale relevante.

2.Temei juridic

Prezentul raport este obligatoriu în temeiul articolului 29 alineatul (2) din Regulamentul SAI. În temeiul acestei dispoziții, delegarea de competențe menționată la articolul 5 alineatul (3) este conferită Comisiei pe o perioadă de cinci ani de la 1 ianuarie 2015. Comisia trebuie să pregătească, de asemenea, un raport privind delegarea de competențe cel târziu cu nouă luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani. Mai mult, în conformitate cu articolul 29 alineatul (2), delegarea de competențe se prelungește tacit cu perioade de timp identice, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opune prelungirii respective cel târziu cu trei luni înainte de încheierea fiecărei perioade.

3.Exercitarea delegării

Comisia și-a exercitat competența în 2018. La 30 aprilie 2018, Comisia a adoptat Regulamentul delegat (UE) 2018/968 al Comisiei 2 (denumit în continuare „regulamentul delegat”), care a fost publicat în Jurnalul Oficial la 10 iulie 2018, după expirarea perioadei de control de către Parlamentul European și Consiliu. Acesta a intrat în vigoare la 30 iulie 2018.

Regulamentul delegat menționat a fost elaborat pe baza mai multor studii și a celei mai bune literaturi științifice disponibile. În plus, Forumul științific 3 , grupul de experți instituit prin Regulamentul SAI cu mandatul de a furniza consiliere științifică în ceea ce privește punerea acestuia în aplicare, a fost implicat îndeaproape în elaborarea sa. Proiectul de regulament delegat a fost, de asemenea, accesibil publicului pentru formularea de observații.

Articolul 5 alineatul (3) din Regulamentul SAI constituie temeiul juridic pentru adoptarea regulamentului delegat. În special articolul 5 alineatul (3) împuternicește Comisia:

a) să precizeze mai în detaliu tipul de dovezi acceptabile în înțelesul articolului 4 alineatul (3) litera (b);

b) să furnizeze o descriere detaliată a aplicării articolului 5 alineatul (1) literele (a)-(h);

c) să stabilească metodologia care trebuie aplicată în cadrul pregătirii unei evaluări a riscurilor, luându-se în considerare standardele naționale și internaționale relevante, precum și necesitatea de a acorda prioritate măsurilor împotriva speciilor alogene invazive asociate cu sau care au potențialul de a provoca un efect dăunător important asupra biodiversității sau asupra serviciilor ecosistemice aferente, precum și asupra sănătății umane sau a economiei, un astfel de efect dăunător fiind considerat factor agravant.

Articolul 1 din regulamentul delegat prevede că o descriere detaliată a aplicării elementelor comune care trebuie luate în considerare în cadrul unei evaluări a riscurilor este prevăzută în anexă; articolul 2 stabilește o metodologie care precizează, de asemenea, tipul de dovezi care ar trebui să stea la baza unei evaluări a riscurilor, inclusiv atunci când dovezile se referă la articolul 4 alineatul (3) litera (b) din Regulamentul SAI.

În final, anexa la regulamentul delegat conține o descriere detaliată a aplicării articolului 5 alineatul (1) literele (a)-(h) din Regulamentul SAI cu privire la elementele care trebuie să fie luate în considerare atunci când se pregătește o evaluare a riscurilor.

4.Concluzie

Comisia și-a exercitat competențele delegate la timp și în mod corect.

Comisia consideră că toate delegările de competențe ar trebui menținute, deoarece ar putea fi necesare precizări suplimentare în viitor.

Comisia invită Parlamentul European și Consiliul să ia act de prezentul raport.

___________________________

(1)

 Regulamentul (UE) nr. 1143/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 octombrie 2014 privind prevenirea și gestionarea introducerii și răspândirii speciilor alogene invazive (JO L 317, 4.11.2014, p. 35).

(2)

Regulamentul delegat (UE) 2018/968 al Comisiei din 30 aprilie 2018 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1143/2014 al Parlamentului European și al Consiliului referitor la evaluarea riscurilor în ceea ce privește speciile alogene invazive, JO L 174, 10.7.2018, p. 5.

(3)

 Publicat în Registrul grupurilor de experți ai Comisiei și al altor entități similare, cod numeric E03276.