8.6.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 196/16


Concluziile Consiliului privind rolul tineretului în abordarea provocărilor demografice din cadrul Uniunii Europene

(2018/C 196/04)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

REAMINTIND:

1.

Contextul politic al acestei chestiuni, astfel cum este prezentat în anexa la prezentele concluzii.

2.

Faptul că una dintre cele patru priorități generale ale președinției bulgare a Consiliului UE este „Viitorul Europei și tinerii – creșterea economică și coeziunea socială”.

IA ACT DE:

3.

Inițiativele politice din cadrul Uniunii Europene, cum ar fi Cadrul reînnoit pentru cooperarea europeană în domeniul tineretului (Strategia UE pentru tineret 2010-2018), Erasmus+, Garanția pentru tineret, Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor și Parteneriatul pentru tineret cu Consiliul Europei, care ilustrează diferitele abordări în direcția construirii unei societăți în care este dezvoltat potențialul tuturor tinerilor și în care aceștia dobândesc competențele necesare pentru a reuși atât ca cetățeni într-o societate democratică, cât și în viața de familie și viața profesională, indiferent de mediul din care provin.

4.

Concluziile Consiliului European din decembrie 2017, în care șefii de stat sau de guvern au invitat statele membre, Consiliul și Comisia, printre altele, să „intensifice mobilitatea și schimburile” în UE.

5.

Raportul anual pe 2016 privind mobilitatea forței de muncă în interiorul UE, publicat în mai 2017.

RECUNOAȘTE CĂ:

6.

Uniunea Europeană se confruntă cu provocări demografice, în parte ca urmare a creșterii mobilității în și între țări, a îmbătrânirii populației și din cauza instabilității regionale și ca o consecință a crizei financiare și economice.

7.

Provocările demografice pot afecta în special tinerii. În prezent, șomajul în rândul tinerilor este în continuare deosebit de ridicat (1) în unele state membre ale UE, în pofida eforturilor, cum ar fi instituirea Garanției pentru tineret, întreprinse atât la nivelul UE, cât și la nivel național pentru a soluționa această problemă. Tinerii pot decide să își părăsească regiunea natală pentru a studia sau a lucra în străinătate, din diverse motive, cum ar fi consecințele crizei economice, șomajul în rândul tinerilor sau alegerea lor personală, urmărind o mai bună împlinire personală și/sau profesională.

8.

Mobilitatea neîngrădită a tinerilor este un principiu fundamental în cadrul Uniunii și un instrument-cheie pentru promovarea înțelegerii reciproce și a parteneriatului, întrucât le conferă tinerilor cunoștințele și competențele relevante care le-ar putea permite să aibă o înțelegere amplă a diferitelor atitudini față de viață și a diferitelor situații cu care s-ar putea confrunta. În plus, aceasta contribuie și la o mai bună înțelegere a identității și a valorilor europene.

9.

Este esențial să se consolideze în continuare parteneriatul existent între părțile interesate în cadrul sectorului tineretului și în afara acestuia, atunci și acolo unde este posibil, în vederea promovării rezilienței, a echilibrului și a echității în cadrul Uniunii. În acest context, este important să se promoveze în continuare valorile europene comune ca principiu de bază pentru încurajarea coeziunii sociale și a bunăstării tinerilor, în special a celor care beneficiază de mai puține oportunități.

RECUNOAȘTE CĂ:

10.

Mobilitatea tinerilor este semnificativă pentru dezvoltarea lor profesională și personală. Aceasta favorizează înțelegerea lor interculturală și extinderea percepției lor, astfel încât să le permită să trăiască într-o societate armonioasă și egalitară. În același timp, libera circulație ar putea avea impact la nivel național, cum ar fi un procent redus al populației tinere în unele zone rurale.

11.

Mobilitatea în scop educațional ar putea consolida și mai mult înțelegerea de către tineri a cetățeniei active și a solidarității, a drepturilor și responsabilităților lor, recunoașterea și respectarea de către aceștia a valorilor democratice și a diversității culturale, precum și a garantării libertății de exprimare și de convingere, deși dobândirea deprinderilor de viață necesare este esențială.

12.

Indiferent dacă tinerii decid să rămână în țara gazdă sau să se întoarcă în regiunea natală, aceștia ar trebui să aibă posibilitatea de a trăi într-un mediu favorabil incluziunii, în care să poată contribui cu ușurință la societate cu ajutorul noilor competențe dobândite prin libera lor circulație în interiorul Uniunii Europene. Acest lucru ar putea fi benefic pentru dezvoltarea lor personală și profesională și rolul lor activ în societatea în care decid să trăiască.

SUBLINIAZĂ CĂ:

13.

Orientarea profesională joacă un rol important în a-i ajuta pe tineri să își identifice competențele și să ia decizii în cunoștință de cauză. Este important ca tinerii să fie ajutați să dobândească competențe relevante, de exemplu competențe de comunicare și lingvistice și competențe interculturale, astfel încât să se poată adapta mai ușor în regiunea lor natală sau țările gazdă. În acest context, activitățile pentru tineret sunt esențiale, constituind unul dintre instrumentele pentru dezvoltarea deprinderilor de viață cheie necesare pentru a răspunde provocărilor economice, politice, sociale și culturale care ar putea apărea prin creșterea mobilității tinerilor. Aceasta ar putea avea, de asemenea, un impact asupra accesului lor la locuri de muncă de calitate, incluziune socială și cetățenie activă.

14.

Activitățile pentru tineret și învățarea non-formală și informală ar trebui să ajute tinerii să își valorifice la maximum potențialul și să îi sprijine în realizarea și menținerea unor vieți personale, sociale și profesionale împlinite și productive, indiferent dacă aceștia au decis să rămână în țara gazdă sau să se întoarcă în regiunea natală.

15.

Mai multe informații și date suficiente cu privire la provocările cu care se confruntă tinerii ca urmare a creșterii mobilității ar contribui la obținerea unei imagini mai detaliate a circumstanțelor.

INVITĂ STATELE MEMBRE:

16.

Să încurajeze parteneriatele și oportunitățile intersectoriale pentru a oferi, după caz, o incluziune și/sau o integrare eficace a tinerilor în țara gazdă sau atunci când se întorc acasă.

17.

Să stimuleze contribuția pe care o aduc activitățile pentru tineret și munca pentru tineri și cu aceștia la dezvoltarea deprinderilor de viață ale tinerilor, inclusiv a competențelor de comunicare și lingvistice, pentru a facilita o mai bună participare a acestora la viața civică și civilă într-un context european.

18.

Să ia în considerare includerea și extinderea discuțiilor privind impactul provocărilor demografice cu care se confruntă tinerii în Uniune.

19.

Să promoveze atractivitatea zonelor defavorizate, inclusiv oportunitățile privind educația și ocuparea forței de muncă și facilitățile și serviciile pentru tineri.

INVITĂ STATELE MEMBRE ȘI COMISIA EUROPEANĂ, ÎN CADRUL DOMENIILOR LOR DE COMPETENȚĂ RESPECTIVE:

20.

Să faciliteze accesarea și distribuția datelor, precum și schimbul de bune practici în abordarea provocărilor demografice care constituie o consecință a mobilității neîngrădite a tinerilor prin intermediul unei varietăți de canale diferite, inclusiv Raportul UE privind tineretul, platforma Wiki pentru tineret și alte canale și platforme consacrate.

21.

Să aibă în vedere organizarea unui eveniment internațional pentru analizarea mai în detaliu a impactului provocărilor demografice generate prin libera circulație a tinerilor între statele membre interesate și părțile interesate.

22.

Să continue să colaboreze pentru a se asigura că se va acționa pe baza acestor concluzii în contextul lucrărilor în curs privind perspectivele strategice pentru cooperarea europeană în domeniul tineretului și în afara acestuia.

23.

Să promoveze atractivitatea zonelor defavorizate, utilizând fonduri regionale europene, acolo unde este cazul.

INVITĂ COMISIA EUROPEANĂ:

24.

Să analizeze posibilitatea de promovare a tuturor formelor de dialog între tinerii care trăiesc în afara regiunii natale, precum și cu tinerii din țările gazdă cu sprijinul rețelei internaționale pentru tineret, Eurodesk, pe întreg teritoriul Uniunii Europene sau prin alte rețele consacrate.

25.

Să mențină și să dezvolte în continuare etapa pregătitoare (inclusiv formarea lingvistică și conștientizarea dimensiunii interculturale) a programelor UE de mobilitate pentru tineri.

(1)  http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Unemployment_statistics


ANEXĂ

În cadrul adoptării prezentelor concluzii, Consiliul REAMINTEȘTE în special următoarele:

1.

Recomandarea Parlamentului European și a Consiliului din 18 decembrie 2006 privind competențele-cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții (JO L 394, 12.2.2006, p. 10).

2.

Recomandarea Consiliului din 20 decembrie 2012 privind validarea învățării non-formale și informale (JO C 398, 22.12.2012, p. 1).

3.

Concluziile Consiliului privind contribuția activităților de calitate pentru tineret la dezvoltarea, bunăstarea și incluziunea socială a tinerilor (JO C 168, 14.6.2013, p. 5).

4.

Concluziile Consiliului privind consolidarea incluziunii sociale a tinerilor care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare (JO C 30, 1.2.2014, p. 5).

5.

Concluziile Consiliului privind consolidarea activităților pentru tineret pentru a asigura coeziunea în cadrul societăților (JO C 170, 23.5.2015, p. 2).

6.

Rezoluția Consiliului privind încurajarea participării politice a tinerilor la viața democratică în Europa (JO C 417, 15.12.2015, p. 10).

7.

Raportul comun al Consiliului și al Comisiei privind punerea în aplicare a cadrului reînnoit pentru cooperarea europeană în domeniul tineretului (2010-2018) (JO C 117, 6.5.2010, p. 1).

8.

Raportul anual pe 2016 privind mobilitatea forței de muncă în interiorul UE, ediția a doua, mai 2017.

9.

Concluziile Consiliului din decembrie 2017, șefi de stat sau de guvern – EUCO 19/1/17.

10.

Concluziile Consiliului privind rolul activităților pentru tineret în sprijinirea dezvoltării în rândul tinerilor a deprinderilor de viață esențiale care le facilitează tranziția cu succes către vârsta adultă, cetățenia activă și viața profesională (JO C 189, 15.6.2017, p. 30).

11.

Noua agendă pentru competențe.

12.

Recomandarea Consiliului din 22 aprilie 2013 privind înființarea unei garanții pentru tineret (JO C 120, 26.4.2013, p. 1).