26.3.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 111/29


Aviz de deschidere a unei anchete de salvgardare privind importurile de produse din oțel

(2018/C 111/10)

Informațiile de care dispune în prezent Comisia Europeană (denumită în continuare „Comisia”), inclusiv măsurile de supraveghere instituite (1), indică faptul că importurile anumitor produse siderurgice au crescut brusc, ilustrând că există suficiente dovezi în sprijinul faptului că aceste tendințe ale importurilor par să necesite măsuri de salvgardare. Prin urmare, Comisia a decis să deschidă din oficiu o anchetă de salvgardare, în temeiul articolului 5 din Regulamentul (UE) 2015/478 al Parlamentului European și al Consiliului (2) și al articolului 3 din Regulamentul (UE) 2015/755 al Parlamentului European și al Consiliului (3).

1.   PRODUSELE CARE FAC OBIECTUL ANCHETEI

Produsele care fac obiectul prezentei anchete sunt anumite produse din oțel (denumite în continuare „produsele vizate”). Produsele vizate, împreună cu codurile NC la care sunt clasificate în prezent, sunt enumerate în anexa I la prezentul aviz. Aceste coduri NC sunt menționate doar cu titlu informativ.

2.   CREȘTEREA IMPORTURILOR ȘI PREJUDICIUL

Informațiile de care dispune în prezent Comisia indică faptul că totalul importurilor de produse vizate a crescut de la 17,8 milioane de tone la 29,3 milioane de tone în perioada 2013-2017. Importurile de produse vizate au crescut cu aproximativ 65 % între 2013 și 2016. Principalele creșteri au avut loc în 2015 și în special în 2016, când au atins 28,6 milioane de tone. Ulterior, importurile de produse vizate s-au menținut la un nivel semnificativ. Recent, toate produsele vizate au făcut obiectul unor creșteri bruște, importante și puternice ale importurilor, în termeni absoluți. De asemenea, Comisia ia act de faptul că importurile totale ale produselor vizate au crescut și în termeni relativi, respectiv de la 7,3 % la 11,6 % în termeni de producție și de la 12,2 % la 17,6 % în termeni de consum. În ambele cazuri, creșterile s-au manifestat în perioada 2014-2016, după care importurile au rămas la un nivel relativ ridicat. Creșterea importurilor pare să fie rezultatul unor evoluții neașteptate, cum ar fi capacitatea excedentară de producție în sectorul siderurgic și măsurile comerciale adoptate de o serie de țări terțe în ultimii ani în contextul respectivei capacități excedentare.

De asemenea, există suficiente dovezi care arată că volumul și prețurile acestor importuri au cauzat sau amenință să cauzeze efecte negative semnificative asupra performanței globale a industriei din Uniune, pe baza indicatorilor economici menționați la articolul 9 din Regulamentul (UE) 2015/478 și la articolul 6 din Regulamentul (UE) 2015/755. În special, dovezile arată că importurile de produse vizate au avut, pentru unele categorii de produse, un impact negativ asupra cotei de piață a producătorilor din Uniune. În plus, prețurile de import s-au menținut pe toată perioada sub nivelul prețurilor de vânzare ale industriei din Uniune. Astfel, prețurile de vânzare ale industriei din Uniune au fost supuse unei presiuni importante, care a determinat un nivel negativ al profitului sau o marjă foarte mică a acestuia. Chiar dacă în cazul anumitor produse situația financiară pare să se fi îmbunătățit în 2017, ele se mențin încă într-o situație fragilă și vulnerabilă la creșterea importurilor, probabil iminentă având în vedere contextul global al supracapacității în sectorul siderurgic, numărul mai mare de măsuri de apărare comercială luate de țările terțe în privința produselor din oțel și măsurile în temeiul secțiunii 232, adoptate recent de Statele Unite ale Americii. Ancheta va examina situația produselor vizate, inclusiv situația fiecărei categorii individuale de produse, de asemenea pe baza celor mai recente evoluții, cum ar fi orice reorientare a schimburilor comerciale care rezultă din măsurile SUA.

3.   PROCEDURA

Constatând, după informarea statelor membre, că există suficiente dovezi pentru a justifica deschiderea unei anchete, Comisia deschide o anchetă în temeiul articolului 5 din Regulamentul (UE) 2015/478 și al articolului 3 din Regulamentul (UE) 2015/755.

Ancheta va determina dacă, în urma evoluțiilor neprevăzute, produsele vizate sunt importate în Uniune în cantități atât de mari și/sau în condiții sau modalități de natură să cauzeze sau să amenințe să cauzeze un prejudiciu grav producătorilor din Uniune de produse similare sau direct concurente.

3.1.   Observațiile în scris, răspunsurile la chestionar și corespondența

Pentru a obține informațiile pe care le consideră necesare anchetei, Comisia va trimite chestionare producătorilor cunoscuți de produse similare sau direct concurente și oricărei asociații cunoscute de producători din Uniune. Chestionarele completate trebuie să parvină Comisiei în termen de 21 de zile de la data trimiterii.

Toate părțile interesate, inclusiv producătorii-exportatori, importatorii și utilizatorii produselor în cauză și asociațiile acestora sunt invitate să își exprime punctul de vedere în scris, să transmită informații și să furnizeze dovezile aferente. Reprezentările în format liber trebuie depuse în termen de 21 de zile de la data publicării prezentului aviz în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Părțile interesate se pot face cunoscute adresându-se Comisiei, de preferință prin e-mail, în termen de cel mult 15 zile de la publicarea prezentului aviz în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, și pot solicita un chestionar. Chestionarele completate trebuie transmise în termen de 21 de zile de la data trimiterii.

Dacă se depășesc aceste termene, este posibil să nu se țină cont de opiniile și informațiile respective.

3.2.   Instrucțiuni pentru transmiterea informațiilor prezentate în scris, a chestionarelor completate și a corespondenței

Informațiile furnizate Comisiei trebuie să fie libere de drepturi de autor. Înainte de transmiterea către Comisie a unor informații și/sau a unor date care fac obiectul drepturilor de autor ale unor părți terțe, părțile interesate trebuie să solicite autorizarea specifică a deținătorului drepturilor de autor care să permită în mod explicit Comisiei: (a) să utilizeze informațiile și datele în scopul prezentei proceduri de apărare comercială; și (b) să furnizeze informațiile și/sau datele părților interesate de prezenta anchetă sub o formă care să le permită să își exercite drepturile la apărare.

Toate informațiile prezentate în scris, inclusiv cele solicitate prin prezentul aviz, chestionarele completate și corespondența furnizate de părțile interesate cu titlu confidențial trebuie să poarte mențiunea „Limited” (acces limitat) (1). Părțile care transmit informații în decursul acestei anchete sunt invitate să-și fundamenteze solicitarea de tratament confidențial.

Pentru a asigura o protecție adecvată a dreptului la apărare al tuturor părților interesate în cursul anchetei, părțile interesate care transmit informații purtând mențiunea „Limited” li se solicită să furnizeze rezumate ale acestora cu caracter neconfidențial, care vor purta mențiunea „For inspection by interested parties” (versiune destinată consultării de către părțile interesate). Aceste rezumate ar trebui să fie suficient de detaliate pentru a permite o înțelegere rezonabilă a elementelor esențiale ale informațiilor transmise cu titlu confidențial. Dacă o parte care transmite informații confidențiale nu fundamentează solicitarea de tratament confidențial sau nu furnizează și un rezumat neconfidențial al acestora în formatul și de calitatea solicitate, este posibil ca informațiile respective să nu fie luate în considerare.

Părțile interesate sunt invitate să prezinte toate documentele și cererile prin e-mail, inclusiv împuternicirile și fișele de certificare scanate, cu excepția răspunsurilor voluminoase, care trebuie să fie prezentate pe suport CD-ROM sau DVD, în persoană sau prin scrisoare recomandată.

Prin utilizarea e-mailului, părțile interesate își exprimă acordul cu normele aplicabile transmiterii informațiilor pe cale electronică conținute în documentul intitulat „CORESPONDENȚA CU COMISIA EUROPEANĂ ÎN CAZURILE DE APĂRARE COMERCIALĂ”, care este publicat pe site-ul Direcției Generale Comerț:

http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2011/june/tradoc_148003.pdf

Părțile interesate trebuie să își indice numele, adresa, numărul de telefon și o adresă de e-mail valabilă și trebuie să se asigure că adresa de e-mail furnizată este o adresă de e-mail oficială funcțională, care este verificată zilnic. După furnizarea datelor de contact, Comisia va comunica cu părțile interesate doar prin e-mail, cu excepția cazului în care acestea solicită în mod explicit să primească toate documentele din partea Comisiei prin alte mijloace de comunicare sau cu excepția cazului în care natura documentului care trebuie trimis impune utilizarea unei scrisori recomandate. Pentru norme și informații suplimentare privind corespondența cu Comisia, inclusiv principiile care se aplică transmiterilor prin e-mail, părțile interesate trebuie să consulte instrucțiunile privind comunicarea cu părțile interesate menționată anterior.

Adresa Comisiei pentru corespondență este următoarea:

European Commission

Directorate-General for Trade

Directorate H, Unit H5

Office: CHAR 03/66

1049 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË

Adresa de e-mail: TRADE-SAFEGUARD-STEEL@ec.europa.eu

3.3.   Audieri

În temeiul articolului 5 din Regulamentul (UE) 2015/478 și al articolului 3 din Regulamentul (UE) 2015/755, toate părțile interesate pot, de asemenea, să solicite să fie audiate de Comisie în termen de 21 de zile de la data publicării prezentului aviz în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

4.   CONSULTAREA INFORMAȚIILOR

Părțile interesate care și-au făcut cunoscute opiniile sau au furnizat informații sau au solicitat să fie audiate în conformitate cu articolul 5 din Regulamentul (UE) 2015/478 și cu articolul 3 din Regulamentul (UE) 2015/755, precum și reprezentanții țărilor exportatoare pot, în baza unei cereri scrise, să consulte toate informațiile puse la dispoziția Comisiei în legătură cu ancheta, altele decât documentele interne elaborate de autoritățile Uniunii sau de statele sale membre, cu condiția ca aceste informații să fie relevante în vederea prezentării cazului lor, să nu fie confidențiale în sensul articolului 8 din Regulamentul (UE) 2015/478 sau al articolului 5 din Regulamentul (UE) 2015/755, și să nu fie folosite de Comisie în cadrul anchetei. Părțile interesate care s-au manifestat pot comunica Comisiei opiniile lor referitoare privind informațiile în cauză, acestea putând fi luate în considerare dacă sunt susținute de suficiente dovezi.

5.   NECOOPERAREA

În cazul în care o parte interesată nu permite accesul la informațiile necesare, nu le furnizează în termenele prevăzute sau obstrucționează în mod semnificativ ancheta, se pot stabili constatări pe baza datelor disponibile, în conformitate cu articolul 5 din Regulamentul (UE) 2015/478 și cu articolul 3 din Regulamentul (UE) 2015/755. În cazul în care se constată că o parte interesată a furnizat informații false sau înșelătoare, este posibil ca informațiile nu fie luate în considerare și se pot utiliza datele disponibile.

6.   CONSILIERUL-AUDITOR

Părțile interesate pot solicita intervenția consilierului-auditor pentru proceduri comerciale. Consilierul-auditor acționează drept intermediar între părțile interesate și serviciile Comisiei responsabile cu ancheta. Consilierul-auditor examinează cererile de acces la dosar, litigiile privind confidențialitatea documentelor, cererile de amânare a termenelor și cererile terților de a fi audiați. Consilierul-auditor poate organiza o audiere cu o anumită parte interesată și poate acționa drept mediator pentru a se asigura că părțile interesate își exercită pe deplin drepturile la apărare.

Cererile de audiere de către consilierul-auditor trebuie formulate în scris și trebuie să precizeze motivele pe care se bazează. Pentru audieri privind aspecte care țin de stadiul inițial al anchetei, solicitarea trebuie transmisă în termen de 15 zile de la data publicării prezentului aviz în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Consilierul-auditor va oferi, de asemenea, posibilitatea organizării unei audieri a părților care să permită prezentarea a diferite puncte de vedere și contraargumente referitoare la aspecte legate, printre altele, de dumping, de prejudiciu, de legătura de cauzalitate și de interesul Uniunii.

Pentru mai multe informații și date de contact, părțile interesate pot consulta paginile dedicate consilierului-auditor de pe site-ul internet al DG Comerț: http://ec.europa.eu/trade/trade-policy-and-you/contacts/hearing-officer/

7.   CALENDARUL ANCHETEI

Comisia, în cazul în care stabilește că măsurile sunt necesare, adoptă deciziile necesare în conformitate cu capitolul V din Regulamentul (UE) 2015/478 și, respectiv, din Regulamentul (UE) 2015/755 nu mai târziu de nouă luni de la data deschiderii, cu excepția cazului în care există circumstanțe excepționale, când termenul respectiv poate fi prelungit cu o perioadă de maximum două luni. În cazul prelungirii termenului, Comisia publică un aviz în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, în care se stabilește durata prelungirii și care conține un rezumat al motivelor acesteia.

8.   PRELUCRAREA DATELOR CU CARACTER PERSONAL

Toate datele cu caracter personal colectate pe parcursul prezentei anchete vor fi tratate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2000 privind protecția persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile și organele comunitare și privind libera circulație a acestor date (4).


(1)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/670 al Comisiei din 28 aprilie 2016 de introducere a unei supravegheri prealabile la nivelul Uniunii a importurilor de anumite produse siderurgice originare din anumite țări terțe (JO L 115, 29.4.2016, p. 37).

(2)  Regulamentul (UE) 2015/478 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2015 privind regimul comun aplicabil importurilor (JO L 83, 27.3.2015, p. 16).

(3)  Regulamentul (UE) 2015/755 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2015 privind regimul comun aplicabil importurilor din anumite țări terțe (JO L 123, 19.5.2015, p. 33).

(1)  Un document cu mențiunea „Limited” este un document considerat confidențial în temeiul articolului 8 din Regulamentul (UE) 2015/478, al articolului 5 din Regulamentul (UE) 2015/755 și al articolului 3 alineatul 2 din Acordul OMC privind măsurile de salvgardare. De asemenea, acesta este protejat în temeiul articolului 4 din Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 145, 31.5.2001, p. 43).

(4)  JO L 8, 12.1.2001, p. 1.


ANEXĂ

Produse vizate

Numărul produsului

Categoria de produse

Coduri NC

1

Foi și benzi laminate la cald din oțeluri nealiate sau din alte oțeluri aliate

7208 10 00 , 7208 25 00 , 7208 26 00 , 7208 27 00 , 7208 36 00 , 7208 37 00 , 7208 38 00 , 7208 39 00 , 7208 40 00 , 7208 52 99 , 7208 53 90 , 7208 54 00 , 7211 14 00 , 7211 19 00 , 7212 60 00 , 7225 19 10 , 7225 30 10 , 7225 30 30 , 7225 30 90 , 7225 40 15 , 7225 40 90 , 7226 19 10 , 7226 91 20 , 7226 91 91 , 7226 91 99

2

Foi laminate la rece din oțeluri nealiate sau din alte oțeluri aliate

7209 15 00 , 7209 16 90 , 7209 17 90 , 7209 18 91 , 7209 25 00 , 7209 26 90 , 7209 27 90 , 7209 28 90 , 7209 90 20 , 7209 90 80 , 7211 23 20 , 7211 23 30 , 7211 23 80 , 7211 29 00 , 7211 90 20 , 7211 90 80 , 7225 50 20 , 7225 50 80 , 7226 20 00 , 7226 92 00

3

Foi de tablă electrotehnică (altele decât tolele GOES cu grăunți orientați)

7209 16 10 , 7209 17 10 , 7209 18 10 , 7209 26 10 , 7209 27 10 , 7209 28 10 , 7225 19 90 , 7226 19 80

4

Foi cu învelișuri metalice

7210 20 00 , 7210 30 00 , 7210 41 00 , 7210 49 00 , 7210 61 00 , 7210 69 00 , 7210 90 80 , 7212 20 00 , 7212 30 00 , 7212 50 20 , 7212 50 30 , 7212 50 40 , 7212 50 61 , 7212 50 69 , 7212 50 90 , 7225 91 00 , 7225 92 00 , 7226 99 10 , 7226 99 30 , 7226 99 70

5

Foi cu acoperire organică

7210 70 80 , 7212 40 80

6

Produse de oțelărie

7209 18 99 , 7210 11 00 , 7210 12 20 , 7210 12 80 , 7210 50 00 , 7210 70 10 , 7210 90 40 , 7212 10 10 , 7212 10 90 , 7212 40 20

7

Plăci de tablă quarto din oțeluri nealiate sau din alte aliaje

7208 51 20 , 7208 51 91 , 7208 51 98 , 7208 52 91 , 7208 90 20 , 7208 90 80 , 7210 90 30 , 7225 40 12 , 7225 40 40 , 7225 40 60 , 7225 99 00

8

Foi și benzi de oțel inoxidabil laminate la cald

7219 11 00 , 7219 12 10 , 7219 12 90 , 7219 13 10 , 7219 13 90 , 7219 14 10 , 7219 14 90 , 7219 22 10 , 7219 22 90 , 7219 23 00 , 7219 24 00 , 7220 11 00 , 7220 12 00

9

Foi și benzi de oțel inoxidabil laminate la rece

7219 31 00 , 7219 32 10 , 7219 32 90 , 7219 33 10 , 7219 33 90 , 7219 34 10 , 7219 34 90 , 7219 35 10 , 7219 35 90 , 7219 90 20 , 7219 90 80 , 7220 20 21 , 7220 20 29 , 7220 20 41 , 7220 20 49 , 7220 20 81 , 7220 20 89 , 7220 90 20 , 7220 90 80

10

Plăci de tablă quarto inoxidabilă, laminate la cald

7219 21 10 , 7219 21 90

11

Foi de tablă electrotehnică cu grăunți orientați

7225 11 00 , 7226 11 00

12

Bare de calitate comercială și profiluri ușoare din oțel nealiat sau din alte aliaje

7214 30 00 , 7214 91 10 , 7214 91 90 , 7214 99 31 , 7214 99 39 , 7214 99 50 , 7214 99 71 , 7214 99 79 , 7214 99 95 , 7215 90 00 , 7216 10 00 , 7216 21 00 , 7216 22 00 , 7216 40 10 , 7216 40 90 , 7216 50 10 , 7216 50 91 , 7216 50 99 , 7216 99 00 , 7228 10 20 , 7228 20 10 , 7228 20 91 , 7228 30 20 , 7228 30 41 , 7228 30 49 , 7228 30 61 , 7228 30 69 , 7228 30 70 , 7228 30 89 , 7228 60 20 , 7228 60 80 , 7228 70 10 , 7228 70 90 , 7228 80 00

13

Vergele de armătură

7214 20 00 , 7214 99 10

14

Bare și profile ușoare din oțel inoxidabil

7222 11 11 , 7222 11 19 , 7222 11 81 , 7222 11 89 , 7222 19 10 , 7222 19 90 , 7222 20 11 , 7222 20 19 , 7222 20 21 , 7222 20 29 , 7222 20 31 , 7222 20 39 , 7222 20 81 , 7222 20 89 , 7222 30 51 , 7222 30 91 , 7222 30 97 , 7222 40 10 , 7222 40 50 , 7222 40 90

15

Sârmă laminată din oțel inoxidabil

7221 00 10 , 7221 00 90

16

Sârmă laminată din oțeluri nealiate sau din alte aliaje

7213 10 00 , 7213 20 00 , 7213 91 10 , 7213 91 20 , 7213 91 41 , 7213 91 49 , 7213 91 70 , 7213 91 90 , 7213 99 10 , 7213 99 90 , 7227 10 00 , 7227 20 00 , 7227 90 10 , 7227 90 50 , 7227 90 95

17

Corniere, profile și secțiuni din fier sau din oțel nealiat

7216 31 10 , 7216 31 90 , 7216 32 11 , 7216 32 19 , 7216 32 91 , 7216 32 99 , 7216 33 10 , 7216 33 90

18

Palplanșe

7301 10 00

19

Material feroviar

7302 10 22 , 7302 10 28 , 7302 10 40 , 7302 10 50 , 7302 40 00

20

Țevi de gaz

7306 30 41 , 7306 30 49 , 7306 30 72 , 7306 30 77

21

Secțiuni tubulare

7306 61 10 , 7306 61 92 , 7306 61 99

22

Tuburi și țevi laminate din oțel inoxidabil

7304 11 00 , 7304 22 00 , 7304 24 00 , 7304 41 00 , 7304 49 10 , 7304 49 93 , 7304 49 95 , 7304 49 99

23

Tuburi și țevi pentru rulmenți

7304 51 12 , 7304 51 18 , 7304 59 32 , 7304 59 38

24

Alte tuburi laminate

7304 19 10 , 7304 19 30 , 7304 19 90 , 7304 23 00 , 7304 29 10 , 7304 29 30 , 7304 29 90 , 7304 31 20 , 7304 31 80 , 7304 39 10 , 7304 39 52 , 7304 39 58 , 7304 39 92 , 7304 39 93 , 7304 39 98 , 7304 51 81 , 7304 51 89 , 7304 59 10 , 7304 59 92 , 7304 59 93 , 7304 59 99 , 7304 90 00 ,

25

Tuburi mari sudate

7305 11 00 , 7305 12 00 , 7305 19 00 , 7305 20 00 , 7305 31 00 , 7305 39 00 , 7305 90 00

26

Alte țevi sudate

7306 11 10 , 7306 11 90 , 7306 19 10 , 7306 19 90 , 7306 21 00 , 7306 29 00 , 7306 30 11 , 7306 30 19 , 7306 30 80 , 7306 40 20 , 7306 40 80 , 7306 50 20 , 7306 50 80 , 7306 69 10 , 7306 69 90 , 7306 90 00