Bruxelles, 28.5.2018

SWD(2018) 250 final

DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI

REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI

care însoţeşte documentul

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului

privind cerințele minime pentru reutilizarea apei

{COM(2018) 337 final}
{SEC(2018) 249 final}
{SWD(2018) 249 final}


Evaluarea impactului referitoare la o propunere de instrument juridic privind cerințele minime pentru reutilizarea apei

A. Necesitatea de a acționa

De ce? Care este problema abordată? Maximum 11 rânduri

Astăzi, o treime din teritoriul UE suferă de stres hidric pe tot parcursul anului, iar deficitul de apă reprezintă o preocupare pentru multe dintre statele membre ale UE. Conform previziunilor referitoare la schimbările climatice, această problemă se va accentua în următoarele decenii, în întreaga UE. Disponibilitatea redusă a apei are un impact negativ asupra cetățenilor UE și asupra sectoarelor economice (agricultură, turism, industrie, energie și transporturi). Acest lucru poate afecta competitivitatea și piața internă. În cadrul unei abordări integrate a gestionării apei care include măsuri de economisire și utilizare eficientă a apei, apele tratate provenite de la stațiile de epurare a apelor uzate urbane constituie o alternativă fiabilă pentru aprovizionarea cu apă în diverse scopuri, cum ar fi irigațiile agricole sau realimentarea straturilor acvifere. În prezent, reutilizarea apei în UE este cu mult sub potențialul său semnificativ, chiar dacă are un impact mai redus asupra mediului decât transferurile de apă sau desalinizarea apei, și poate aduce beneficii de mediu, economice și sociale. Prin urmare, inițiativa urmărește să abordeze problema generală a unei aplicări prea limitate a reutilizării apei în scopul de a contribui în mod semnificativ la reducerea deficitului de apă în UE. Necesitatea unei acțiuni la nivelul UE a fost recunoscută ca o prioritate în Planul de salvgardare a resurselor de apă ale Europei (2012), fiind preluată în Planul de acțiune privind economia circulară (2015) și în Programul de lucru al Comisiei.

Ce se așteaptă de la această inițiativă? Maximum 8 rânduri

Obiectivul general este de a contribui la atenuarea deficitului de apă în întreaga UE, în contextul adaptării la schimbările climatice, în special prin creșterea gradului de reutilizare a apei pentru irigațiile agricole ori de câte ori acest lucru este relevant și eficient din punctul de vedere al costurilor, asigurându-se, în același timp, menținerea unui nivel înalt de protecție a sănătății publice și a mediului. Mai precis, stabilirea unui cadru capacitant printr-o abordare comună în ceea ce privește reutilizarea apei în irigațiile agricole pe întreg teritoriul UE poate facilita o gestionare mai eficace a resurselor de apă limitate. Se așteaptă ca stabilirea unor cerințe minime comune să asigure un nivel ridicat de protecție a consumatorilor, a lucrătorilor și a oricăror alte persoane expuse, precum și a mediului înconjurător, în special a resurselor de apă și a ecosistemelor și a solurilor care depind de acestea; în mod indirect, se preconizează că inițiativa va avea un impact pozitiv asupra percepției publice. 

Care este valoarea adăugată a acțiunii la nivelul UE? Maximum 7 rânduri 

Statele membre ale UE dețin împreună 60 % din bazinele hidrografice din UE, ceea ce justifică necesitatea unei acțiuni la nivelul UE pentru a aborda gestionarea și poluarea apei. În ceea ce privește reutilizarea apei, dacă statele membre acționează pe cont propriu, barierele tehnice și costurile aferente sunt inutil de ridicate, inclusiv pentru furnizorii de tehnologie, care sunt întreprinderi ce își desfășoară activitatea la nivelul UE. Adoptarea, la nivelul UE, a unor măsuri care vizează irigațiile agricole este, de asemenea, justificată pentru a se evita ca existența unor cerințe naționale diferite să afecteze în mod negativ condițiile de concurență echitabile, creând astfel obstacole în calea pieței interne pentru produse agricole irigate cu apă recuperată. Necesitatea unei acțiuni a UE a fost confirmată de numeroasele consultări cu cetățenii și cu părțile interesate. În ceea ce privește realimentarea stratului acvifer, acțiunea de reglementare la nivelul UE nu este considerată a fi proporțională, având în vedere existența unei puternice dimensiuni locale.

B. Soluții

Ce opțiuni de politică legislative și nelegislative au fost luate în considerare? Există sau nu o opțiune preferată? De ce? Maximum 14 rânduri 

Pentru soluționarea problemei și îndeplinirea obiectivelor, au fost luate în considerare următoarele opțiuni de politică pentru irigațiile agricole: (1) un instrument juridic care să asigure siguranța produselor agricole, printr-o abordare nediferențiată, și protecția sănătății publice locale și a mediului; (2) un instrument juridic care să asigure siguranța produselor agricole, printr-o abordare adecvată scopului urmărit, și protecția sănătății publice locale și a mediului și (3) un document de orientare privind siguranța produselor agricole și protecția sănătății publice locale și a mediului. În urma analizei și a comparării opțiunilor, s-a concluzionat că opțiunea preferată pentru irigațiile agricole este opțiunea (2), întrucât aceasta poate oferi un volum mai mare de ape uzate tratate la costuri mai scăzute decât celelalte opțiuni, asigurând astfel cel mai bun rezultat în realizarea obiectivului general.

În ceea ce privește alegerea instrumentului juridic, sunt discutate posibilitățile unei directive sau a unui regulament și ambele opțiuni sunt considerate adecvate, fiecare prezentând anumite avantaje și dezavantaje. În timp ce un regulament ar ține mai bine seama de caracterul capacitant al inițiativei, o directivă poate oferi o mai mare flexibilitate în ceea ce privește stabilirea unor cerințe naționale mai stricte (cu toate că ar impune, în același timp, o sarcină de transpunere statelor membre, inclusiv celor în care reutilizarea apei nu este relevantă la momentul actual).

Cine sunt susținătorii fiecărei opțiuni? Maximum 7 rânduri 

Conceptul general de reutilizare a apei este, în general, susținut de toate părțile interesate și de publicul larg. În ceea ce privește irigațiile agricole, în special statele membre care practică deja reutilizarea apei, sprijină cu fermitate un instrument juridic la nivelul UE. Alte state membre sunt în mare măsură favorabile, cu condiția ca reutilizarea apei să nu devină obligatorie. Sectorul agricol sprijină, de asemenea, această propunere, cu condiția ca flexibilitatea în funcție de condițiile locale și eficiența din punctul de vedere al costurilor să fie garantate. În rândul părților interesate, întreprinderile private sunt cei mai importanți susținători ai reutilizării apei, acestea recunoscând, de asemenea, potențialul economic. ONG-urile sunt, în general, favorabile reutilizării apei.

C. Impactul opțiunii preferate

Care sunt beneficiile opțiunii preferate (sau ale opțiunilor principale, dacă nu există o opțiune preferată)? Maximum 12 rânduri 

În ceea ce privește irigațiile agricole, un instrument juridic la nivelul UE bazat pe o abordare adecvată scopului urmărit și pe gestionarea riscurilor ar oferi beneficii de mediu, economice și sociale. În contextul unei abordări integrate a gestionării resurselor de apă și al adaptării la schimbările climatice, fermierii ar putea beneficia de o aprovizionare cu apă mai sigură, inclusiv în perioade de secetă, atunci când este posibil să nu fie disponibile alte surse de apă pentru irigații. Aceasta ar contribui, în special, la reducerea stresului hidric prin adoptarea pe scară mai largă a reutilizării apei, la prețuri accesibile, care ar putea ajunge la aproximativ 6,6 miliarde de m³ pe an, în comparație cu valoarea de referință de 1,7 miliarde m³. În plus, aceasta ar crea condiții de concurență echitabile pentru investitori și ar oferi certitudine pentru distribuția produselor relevante pe piața internă, contribuind, astfel, la sporirea încrederii publicului în reutilizarea apei pentru irigații.

Care sunt costurile opțiunii preferate (sau ale opțiunilor principale, dacă nu există o opțiune preferată)? Maximum 12 rânduri 

În ceea ce privește irigațiile agricole, un instrument juridic la nivelul UE bazat pe o abordare adecvată scopului urmărit ar putea necesita investiții în valoare de 38 EUR/(m³/zi) pentru tratarea volumelor de apă disponibile, în timp ce o abordare nediferențiată ar putea necesita investiții în valoare de 271 EUR/(m³/zi). Conform abordării adecvate scopului urmărit, o investiție mai mică de 700 milioane EUR ar permite tratarea unui volum de apă de peste 6,6 miliarde m³ pe an, sub pragul costurilor aferente acestei abordări, comparativ cu o investiție de aproximativ 600 de milioane EUR care ar permite doar tratarea unui volum de apă de aproximativ 800 de milioane m³ pe an, conform abordării nediferențiate, costul total al apei recuperate situându-se, în ambele cazuri, sub 0,5 EUR/m³.

Care va fi impactul asupra societăților, IMM-urilor și microîntreprinderilor? Maximum 8 rânduri

Se preconizează că inițiativa va avea un impact atât asupra furnizorilor de tehnologie, cât și asupra întreprinderilor agricole, ambele categorii incluzând IMM-uri. Aceasta va crea noi oportunități pentru IMM-urile orientate spre reutilizarea apei, cum ar fi crearea de locuri de muncă, dezvoltarea unor soluții inovatoare în materie de tehnologii de reutilizare a apei, a unor sisteme de monitorizare și a unor metode analitice inovatoare care să permită respectarea noilor cerințe. Întreprinderile agricole, inclusiv IMM-urile, care reprezintă cel mai mare consumator de apă dulce din statele membre, ar beneficia de un acces sigur la resursele de apă. Investițiile de capital pentru crearea infrastructurii de irigații pot fi un cost important. Microîntreprinderile și agricultorii mici și mijlocii nu ar fi afectați în mod disproporționat.

Va exista un impact semnificativ asupra bugetelor și administrațiilor naționale? Maximum 4 rânduri

Sarcina administrativă suplimentară va fi minimă. Vor fi utilizate, în principal, fluxurile de raportare prevăzute de Directiva-cadru privind apa și de Directiva privind tratarea apelor uzate urbane, stabilindu-se doar un număr limitat de cerințe de monitorizare și raportare suplimentare. Statele membre vor trebui să instituie procedurile de autorizare necesare. Cerințele de monitorizare cu privire la calitatea apei recuperate vor fi asumate de către operatori.

Vor exista și alte efecte semnificative? Maximum 6 rânduri

Inițiativa va contribui la tranziția către o economie circulară și la punerea în aplicare a obiectivului de dezvoltare durabilă nr. 6 privind apa curată și sanitația. În plus, aceasta va completa modernizarea și simplificarea în curs ale politicii agricole comune.

D. Acțiuni subsecvente

Când va fi revizuită politica? Maximum 4 rânduri 

Proiectul de instrument juridic va include o procedură a comitetelor pentru adaptarea, după caz, a anexelor (cerințele minime și sarcinile esențiale de gestionare a riscurilor) la progresele științifice. Acesta va include, de asemenea, o clauză de reexaminare generală (după 6 ani).