Bruxelles, 12.4.2018

SWD(2018) 93 final

DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI

REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI

Inițiativă pentru îmbunătățirea lanțului de aprovizionare cu alimente (practici comerciale neloiale)

care însoţeşte documentul

Propunere de

DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente

{COM(2018) 173 final}
{SWD(2018) 91 final}
{SWD(2018) 92 final}


Rezumat

Evaluarea impactului inițiativei privind îmbunătățirea lanțului de aprovizionare cu alimente – practici comerciale neloiale

A. Nevoia de măsuri

Care este problema și de ce există o problemă la nivelul UE?

Există diferențe între operatorii din cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente în ceea ce privește puterea de negociere. Partenerii mai slabi (de exemplu, fermierii) sunt victimele practicilor comerciale neloiale. Sistemele naționale referitoare la practicile comerciale neloiale variază, iar coordonarea dintre statele membre este redusă. De aceea, operatorii din unele state membre sunt insuficient protejați, condițiile în care se fac afaceri diferă de la un stat membru la altul și se creează insecuritate pentru comerțul transfrontalier.

Ce rezultate ar trebui obținute?

Combaterea practicilor comerciale neloiale contribuie la crearea unor condiții de concurență echitabile și deschide căi de atac eficace pentru operatorii care se confruntă cu practici comerciale neloiale, contribuind la îndeplinirea obiectivelor PAC referitoare la un nivel de trai echitabil pentru populația implicată în agricultură, la o reziliență sporită pentru operatorii mai puțin puternici și la o mai bună funcționare a lanțului de aprovizionare cu alimente.

Care este valoarea adăugată a măsurilor adoptate la nivelul UE (subsidiaritate)?

Măsurile adoptate la nivelul UE creează un cadru comun minim, sporesc protecția împotriva practicilor comerciale neloiale și reduc repercusiunile de-a lungul lanțului de aprovizionare cu alimente. De asemenea, aceste măsuri contribuie la un nivel de trai echitabil pentru populația agricolă (articolul 39 din TFUE) și la coordonarea și schimbul de bune practici între statele membre. Fără măsuri la nivelul UE, toate acestea ar fi greu de realizat.

B. Soluții

Care sunt diversele opțiuni disponibile pentru îndeplinirea obiectivelor? Există o opțiune preferată?

Opțiunile sunt clasificate în funcție de nivelul de armonizare, amploarea interdicțiilor privind practicile comerciale neloiale, produsele vizate, operatorii vizați, asigurarea conformității și coordonarea statelor membre. Opțiunea preferată: armonizarea parțială a reglementărilor referitoare la practicile comerciale neloiale, cuprinderea produselor agricole și prelucrate, protejarea IMM-urilor, cerințe minime privind asigurarea conformității și un mecanism de asigurare a conformității la nivelul UE.

Care sunt punctele de vedere ale diferitelor părți interesate? Care sunt susținătorii diverselor opțiuni?

Majoritatea părților interesate care au oferit răspunsuri în cadrul consultării publice sprijină puternic măsurile adoptate la nivelul UE, inclusiv în ceea ce privește asigurarea conformității. Comercianții cu amănuntul (de mari dimensiuni) nu sunt de acord că practicile comerciale neloiale se manifestă pe scară largă și se opun măsurilor UE.

C. Impacturile opțiunii preferate

Care sunt avantajele opțiunii preferate (dacă există; în caz contrar, ale opțiunilor principale)?

Operatorii mici beneficiază de protecție grație reglementărilor referitoare la practicile comerciale neloiale, ceea ce crește eficiența respectivilor operatori. Aceste beneficii ar trebui să aibă impacturi sociale și economice pozitive asupra societății.

Care sunt costurile opțiunii preferate (dacă există; în caz contrar, ale opțiunilor principale)?

Nu se preconizează costuri de conformitate majore pentru întreprinderi. Se preconizează că impacturile sociale și de mediu vor fi neutre sau chiar pozitive. Ar putea exista costuri pentru administrațiile naționale (a se vedea mai jos).

Care sunt impacturile asupra IMM-urilor și asupra competitivității?

IMM-urile ar fi mai bine protejate și se preconizează o creștere a competitivității în general.

Vor exista impacturi semnificative asupra bugetelor și administrațiilor naționale?

Majoritatea statelor membre au adoptat deja, sub o formă sau alta, reglementări referitoare la practicile comerciale neloiale, iar costurile administrative vor fi limitate pentru aceste state membre. În cazul altor state membre, costurile ar fi ceva mai mari, dar experiența statelor membre în contextul reglementării practicilor comerciale neloiale arată că, în general, costurile cu implementarea sunt reduse și pot fi absorbite de structurile existente.

Vor exista alte impacturi semnificative?

Vor fi vizați și furnizorii din țările terțe.

Proporționalitate?

Sunt vizate doar IMM-urile, cele mai dăunătoare practici comerciale neloiale și domeniile în care statele membre nu pot îndeplini aceste obiective pe cont propriu. Costurile preconizate sunt minime. Statele membre își pot menține sistemele și pot legifera depășind domeniul de aplicare al acestei politici.

D. Acțiuni subsecvente

Când va fi revizuită politica?

Politica va fi monitorizată anual de către un grup de experți ad-hoc cu ajutorul rapoartelor prezentate de statele membre. O revizuire completă va avea loc după patru ani.