Bruxelles, 31.5.2018

COM(2018) 369 final

2018/0194(COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de instituire a unui program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva falsificării pentru perioada 2021-2027 („programul Pericles IV”)

{SWD(2018) 281 final}


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Prezenta propunere prevede ca dată de aplicare 1 ianuarie 2021 și este prezentată pentru o Uniune cu 27 de state membre, în conformitate cu notificarea de către Regatul Unit a intenției sale de a se retrage din Uniunea Europeană și din Euratom în temeiul articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană, primită de Consiliul European la 29 martie 2017.

·Motive și obiective

În calitate de monedă unică a Uniunii, euro prezintă un interes european fundamental, iar integritatea sa trebuie protejată sub toate dimensiunile sale. Falsificarea monedei euro este o problemă reală pentru Uniune și pentru instituțiile sale. Pericolele create de acest fenomen sunt încă substanțiale, după cum o demonstrează disponibilitatea tot mai mare a monedelor și bancnotelor euro și a elementelor de securitate falsificate de foarte bună calitate pe internet/darknet, precum și existența unor hotspoturi ale falsificatorilor, de exemplu în Columbia, Peru și China. Falsificarea aduce prejudicii cetățenilor și agenților economici, cărora nu li se rambursează valoarea mijloacelor de plată contrafăcute, chiar dacă au acționat cu bună credință atunci când le-au primit. La un nivel mai general, falsificarea afectează statutul de mijloc legal de plată și încrederea cetățenilor și a întreprinderilor în bancnotele și monedele euro autentice.

·Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică

De la introducerea euro ca monedă unică, a fost necesară protecția sa împotriva falsificării la nivelul UE și stabilirea unui program specific în acest scop. Actualul programului „Pericles 2020”, special dedicat protecției bancnotelor și monedelor euro împotriva falsificării 1 , a fost instituit prin Regulamentul (UE) nr. 331/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 2 .

Datorită abordării distinct transnaționale și multidisciplinare 3 și accentului pus pe consolidarea capacităților pentru protecția monedei euro, programul Pericles 2020 este unic printre programele UE. Alte politici ale Uniunii, cum ar fi Instrumentul de poliție din cadrul Fondului pentru securitate internă (FSI Poliție) și Instrumentul de asistență tehnică și schimb de informații (TAIEX), pot fi considerate ca fiind complementare, fapt confirmat de mai multe autorități naționale 4 .

Prezenta propunere legislativă se referă la inițiativa de a continua programul Pericles 2020 și după anul 2020.

·Coerența cu alte domenii de politică ale Uniunii

O protecție solidă a monedei euro împotriva falsificării este o componentă esențială a securității, unul dintre punctele focale ale acțiunii UE, după cum se menționează în documentul de reflecție privind viitorul finanțelor UE. Prevenirea și combaterea falsificării și fraudelor asociate păstrează integritatea sistemului euro, sporind astfel competitivitatea economiei UE și asigurând sustenabilitatea finanțelor publice. Prin urmare, acest aspect este direct legat de obiectivul Uniunii de a îmbunătăți funcționarea eficientă a uniunii economice și monetare.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

·Temei juridic

Legislația Uniunii privind protecția monedei euro împotriva falsificării intră în domeniul de aplicare al articolului 133 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). Această dispoziție prevede că Parlamentul European și Consiliul, hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară, stabilesc, după consultarea Băncii Centrale Europene, măsurile necesare pentru utilizarea euro ca monedă unică. Aplicarea programului „Pericles” se va extinde la statele membre care nu au euro ca monedă, printr-o propunere de regulament paralel, pe baza articolului 352 din TFUE.

·Subsidiaritate (în cazul competențelor neexclusive)

Prezenta propunere respectă principiul subsidiarității. Protecția monedei unice europene ca bun public are o dimensiune transnațională evidentă, depășind așadar interesul și responsabilitatea fiecărui stat membru în parte. Având în vedere circulația transfrontalieră a monedei euro și implicarea de proporții a criminalității organizate internaționale în falsificarea euro (producție și distribuție), cadrele naționale de protecție trebuie să fie completate de o inițiativă a UE, pentru a se asigura o cooperare omogenă la nivel național și internațional și o reacție la eventuale noi riscuri transnaționale.

După cum reiese din evaluarea intermediară a programului, valoarea adăugată a acestuia constă în special în capacitatea sa de a sprijini forme de cooperare internațională care depășesc competențele autorităților naționale, datorită dimensiunii sale transnaționale unice 5 . Programul promovează fără echivoc cooperarea transnațională și transfrontalieră în cadrul UE, precum și la nivel internațional, asigurând o protecție globală a monedei euro împotriva falsificării, și își asumă în special responsabilitatea de a contracara anumite amenințări care pot apărea (de exemplu, internetul ascuns/darknetul) și relațiile (problematice) cu anumite țări (de exemplu, China), deoarece este dificil pentru statele membre să abordeze eficient aceste amenințări pe cont propriu. Inițiative cum ar fi stabilirea unui dialog cu autoritățile chineze responsabile de combaterea falsificării 6 și sprijinirea activităților de protecție a euro în America Latină 7 nu ar fi fost posibile în absența programului. În categoria temelor transnaționale intră și cercetarea în domeniul caracteristicilor inovatoare în materie de securitate ale monedelor euro din a doua generație.

·Proporționalitate

Regulamentul propus este necesar, adecvat și corespunzător pentru îndeplinirea scopului avut în vedere. Acesta propune consolidarea eficientă a cooperării între statele membre și între Comisie și statele membre, fără a restricționa capacitatea statelor membre de a proteja euro împotriva falsificării. Acțiunea la nivelul Uniunii este justificată deoarece ajută în mod evident statele membre să protejeze colectiv moneda euro și încurajează utilizarea structurilor comune ale Uniunii pentru intensificarea cooperării și a schimbului de informații între autoritățile competente 8 .

·Alegerea instrumentului

Instrumentul propus este un regulament, pentru a se asigura continuitatea cu Regulamentul (UE) nr. 331/2014 de instituire a programului Pericles 2020. Regulamentul s-a dovedit a fi un instrument în măsură să ofere securitatea juridică necesară pentru o protecție eficientă a monedei euro împotriva falsificării, care nu ar fi putut fi asigurată cu ajutorul altor instrumente juridice.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

·Evaluările retrospective/verificarea adecvării legislației existente

Un contractant independent a realizat o evaluare intermediară a programului pe baza articolului 13 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 331/2014. Comisia a adoptat la 6 decembrie 2017 Comunicarea COM(2017) 741 către Parlamentul European și către Consiliu privind rezultatele evaluării intermediare a programului, în care concluzionează că programul ar trebui să continue până la data naturală de expirare, în 2020, susține continuarea programului și după 2020, având în vedere valoarea sa adăugată la scara UE, impactul și sustenabilitatea sa pe termen lung, și este de acord cu concluziile evaluării în ceea ce privește continuarea programului ca program de sine stătător după 2020 9 . Potrivit evaluării independente, toate constatările converg către o concluzie globală categoric pozitivă în ceea ce privește valoarea adăugată la nivelul UE, coerența, relevanța, eficacitatea, sustenabilitatea și eficiența. Pentru a consolida în continuare eficiența programului, evaluarea a sugerat:

să se încurajeze participarea mai susținută a autorităților naționale competente 10 : ar trebui să se aibă în vedere stabilirea de contacte cu factorii de decizie de la nivel național, pentru a avea garanția că oportunitățile oferite de program sunt bine înțelese;

să se simplifice procedura de cerere: ar trebui analizată posibilitatea de a depune online cererile și alte documente relevante;

să se consolideze procesul de monitorizare: se recomandă eventual modificarea indicatorilor principali de performanță ai programului, pentru a include indicatori calitativi.

·Consultările părților interesate

Tema protecției monedei euro împotriva falsificării și propunerea prezentată în contextul CFM privind continuarea programului Pericles 2020 au fost incluse în consultarea publică privind fondurile UE în domeniul securității, desfășurată în perioada cuprinsă între 10 ianuarie 2018 și 9 martie 2018. Au fost primite în total 153 de contribuții din partea părților interesate private și publice, din care 20 (13,07 %) se refereau în mod specific la programul Pericles 2020 11 . Respondenții respectivi au subliniat relevanța deosebită a programului Pericles 2020, 50 % dintre aceștia evidențiind în mod specific valoarea adăugată a programului la nivelul UE în ceea ce privește asigurarea cooperării internaționale. În privința necesității de a modifica sau de a completa obiectivele programelor/fondurilor în acest domeniu de politică, opiniile au fost împărțite, patru respondenți propunând să se mențină nivelul actual al finanțării, iar alți trei susținând majorarea fondurilor.

·Evaluarea impactului

În conformitate cu cerințele stabilite de Regulamentul financiar al UE [a se introduce trimiterea], programele care asigură continuitatea în ceea ce privește conținutul și structura sau care au un buget relativ redus nu necesită o evaluare a impactului, ci mai degrabă o evaluare ex ante sub forma unui document de lucru al serviciilor Comisiei. Evaluarea ex ante SWD [SWD(2018) 281] care însoțește prezenta propunere îndeplinește cerințele privind o mai bună legiferare.

·Simplificare

Evaluarea intermediară a programului Pericles 2020 sugerează, ca măsură de simplificare pentru continuarea programului, să se ofere posibilitatea de a depune online cereri și alte documente relevante. În plus, pentru a simplifica execuția financiară a granturilor din cadrul programului Pericles 2020, în 2017 a fost introdus un cost unitar de subzistență 12 .

4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

Pachetul financiar pentru implementarea programului în perioada 2021-2027 se ridică la 7 700 000 EUR în prețuri curente. Această sumă este conformă cu propunerea Comisiei privind următorul Cadru financiar multianual pentru perioada 2021-2027 13 . Fișa financiară legislativă care însoțește prezenta propunere de regulament stabilește implicațiile bugetare și resursele umane și administrative necesare.

5.ALTE ELEMENTE

·Măsuri de monitorizare, evaluare și raportare

În Acordul interinstituțional privind o mai bună legiferare dintre Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană, cele trei instituții au convenit să instituie cerințe de raportare, monitorizare și evaluare în legislație, evitând totodată reglementarea și sarcinile administrative excesive, mai ales asupra statelor membre.

În conformitate cu Acordul interinstituțional și cu articolele 12 și 13 din propunere:

sunt furnizate Parlamentului European și Consiliului informații anuale privind rezultatele, inclusiv coerența și complementaritatea cu alte programe UE, luându-se în considerare indicatorii stabiliți în anexa la prezenta propunere;

se realizează o evaluare interimară a programului imediat ce sunt disponibile suficiente informații cu privire la punerea în aplicare a acestuia, dar nu mai târziu de patru ani de la începerea punerii în aplicare a programului; și

la finalul punerii în aplicare a programului, dar nu mai târziu de patru ani de la sfârșitul perioadei indicate la articolul1, Comisia efectuează o evaluare finală a programului.

2018/0194 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de instituire a unui program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva falsificării pentru perioada 2021-2027 („programul Pericles IV”)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 133,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Băncii Centrale Europene 14 ,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară 15 ,

întrucât:

(1)Uniunea și statele membre și-au stabilit ca obiectiv definirea măsurilor necesare pentru utilizarea monedei euro ca monedă unică. Aceste măsuri includ protejarea monedei euro împotriva falsificării și a fraudelor asociate, facilitând astfel eficacitatea economiei Uniunii și asigurând sustenabilitatea finanțelor publice.

(2)Regulamentul (CE) nr. 1338/2001 al Consiliului 16 prevede schimburi de informații, cooperare și asistență reciprocă, stabilind, astfel, un cadru armonizat pentru protecția monedei euro. Efectele regulamentului respectiv au fost extinse prin Regulamentul (CE) nr. 1339/2001 al Consiliului 17 la acele state membre care nu au adoptat moneda euro ca monedă unică, astfel încât să se asigure un nivel echivalent de protecție a monedei euro pe întreg teritoriul Uniunii.

(3)Acțiunile având drept scop promovarea schimburilor de informații și de personal, asistența tehnică și științifică și formarea profesională specializată contribuie semnificativ la protejarea monedei unice a Uniunii împotriva falsificării și a fraudelor asociate și, prin urmare, la atingerea unui nivel ridicat și echivalent de protecție pe întregul teritoriu al Uniunii, demonstrând, totodată, capacitatea Uniunii de a aborda cazurile grave de criminalitate organizată.

(4)Un program pentru protecția monedei euro împotriva falsificării contribuie la sensibilizarea cetățenilor Uniunii, la îmbunătățirea protecției monedei euro, în special printr-o diseminare constantă a rezultatelor acțiunilor susținute prin acest program.

(5)Sprijinul anterior acordat pentru astfel de acțiuni, prin Deciziile 2001/923/CE 18 și 2001/924/CE 19 ale Consiliului, care au fost modificate și extinse ulterior prin Deciziile 2006/75/CE 20 , 2006/76/CE 21 , 2006/849/CE 22 și 2006/850/CE ale Consiliului 23 și prin Regulamentul (UE) nr. 331/2014 al Parlamentului European și al Consiliului 24 , a făcut posibilă intensificarea acțiunilor Uniunii și ale statelor membre în domeniul protecției monedei euro împotriva falsificării. Obiectivele programului pentru protecția monedei euro împotriva falsificării (programul Pericles) pentru perioadele 2002-2006, 2007-2013 și 2014-2017 25 au fost îndeplinite cu succes.

(6)În comunicarea către Parlamentul European și către Consiliu privind evaluarea intermediară a programului Pericles 2020, Comisia a ajuns la concluzia că ar trebui susținută continuarea programului „Pericles 2020” și după 2020, având în vedere valoarea sa adăugată la nivelul UE, impactul pe termen lung și sustenabilitatea acțiunilor sale.

(7)Evaluarea intermediară a recomandat ca acțiunile finanțate în cadrul programului Pericles 2020 să fie continuate, luându-se în considerare posibilitățile de a simplifica depunerea cererilor, de a încuraja diferențierea beneficiarilor, de a se concentra în continuare pe amenințările emergente și recurente în materie de falsificare și de a optimiza indicatorii principali de performanță.

(8)Prin urmare, ar trebui să fie adoptat un nou program pentru perioada 2021-2027 („programul Pericles IV”). Ar trebui să se asigure că programul Pericles IV este coerent și complementar cu alte programe și acțiuni relevante. Comisia ar trebui așadar să desfășoare toate consultările necesare cu privire la evaluarea nevoilor de protecție a monedei euro cu principalele părți implicate, în special autoritățile naționale competente desemnate de statele membre, Banca Centrală Europeană și Europol, în cadrul comitetului menționat în Regulamentul (CE) nr. 1338/2001, mai ales în ceea ce privește schimburile, asistența și formarea profesională, în scopul aplicării programului Pericles IV.

(9)Normele financiare orizontale adoptate de Parlamentul European și de Consiliu în baza articolului 322 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene se aplică prezentului regulament. Aceste norme sunt prevăzute în Regulamentul financiar și determină în special procedura de stabilire și execuție a bugetului prin granturi, achiziții, premii, execuție indirectă și prevăd controlul răspunderii actorilor financiari. Normele adoptate pe baza articolului 322 din TFUE se referă, de asemenea, la protecția bugetului Uniunii în cazul unor deficiențe generalizate la nivelul statului de drept în statele membre, deoarece respectarea statului de drept este o condiție prealabilă esențială pentru buna gestiune financiară și o finanțare eficace din partea UE.

(10)Prezentul regulament respectă principiile valorii adăugate și proporționalității. Programul Pericles IV ar trebui să faciliteze cooperarea între statele membre și între Comisie și statele membre pentru protecția monedei euro împotriva falsificării, fără a aduce atingere responsabilităților statelor membre și prin utilizarea resurselor într-un mod mai eficient decât la nivel național. Acțiunea la nivelul Uniunii este necesară și justificată deoarece ajută în mod evident statele membre în ceea ce privește protecția colectivă a monedei euro și încurajează utilizarea structurilor comune ale Uniunii pentru intensificarea cooperării și a schimbului de informații între autoritățile competente.

(11)Programul Pericles IV ar trebui să fie pus în aplicare în conformitate cu cadrul financiar multianual prevăzut în [trimitere la Regulamentul privind CFM post-2020, Regulamentul (UE, Euratom) nr.../2018 al Consiliului].

(12)În vederea asigurării unor condiții uniforme pentru implementarea programului Pericles IV, ar trebui conferite competențe de executare Comisiei. Comisia ar trebui să adopte programe anuale de lucru care să stabilească prioritățile, defalcarea bugetului și criteriile de evaluare a granturilor acordate pentru acțiuni. Cazurile excepționale și motivate corespunzător în care este necesară o majorare a cofinanțării pentru a acorda statelor membre o flexibilitate economică mai mare, permițându-le astfel să realizeze și să finalizeze proiecte de protecție și salvgardare a monedei euro într-un mod satisfăcător, ar trebui să facă parte din programele anuale de lucru.

(13)Prezentul regulament stabilește un pachet financiar pentru programul Pericles IV care va constitui principala valoare de referință în înțelesul [trimiterea urmează să fie actualizată, după caz, în conformitate cu noul acord interinstituțional: punctului 17 din Acordul interinstituțional din 2 decembrie 2013 dintre Parlamentul European, Consiliu și Comisie privind disciplina bugetară, cooperarea în chestiuni bugetare și buna gestiune financiară], pentru Parlamentul European și Consiliu pe durata procedurii bugetare anuale.

(14)În conformitate cu Regulamentul financiar, cu Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului 26 , Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 al Consiliului 27 și Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului 28 , interesele financiare ale Uniunii trebuie protejate prin măsuri proporționale, printre care se numără prevenirea, detectarea, corectarea și investigarea neregulilor și a cazurilor de fraudă, recuperarea fondurilor pierdute, plătite în mod necuvenit sau utilizate incorect și, acolo unde este cazul, impunerea de sancțiuni administrative. În special, în conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 și cu Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) poate efectua investigații, inclusiv verificări și inspecții la fața locului, pentru a stabili dacă a avut loc o fraudă, un act de corupție sau orice altă activitate ilegală care afectează interesele financiare ale Uniunii. În conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului, Parchetul European poate ancheta și trimite în judecată cazuri de fraudă și alte activități ilegale care afectează interesele financiare ale Uniunii, conform prevederilor Directivei (UE) 2017/1371 a Parlamentului European și a Consiliului. În conformitate cu Regulamentul financiar, orice persoană sau entitate care primește fonduri din partea Uniunii trebuie să coopereze pe deplin pentru protejarea intereselor financiare ale Uniunii și să acorde accesul și drepturile necesare Comisiei, OLAF, EPPO și Curții de Conturi Europene (CCE).

(15)Comisia ar trebui să prezinte Parlamentului European și Consiliului un raport intermediar de evaluare independent privind punerea în aplicare a programului Pericles IV și un raport final de evaluare privind realizarea obiectivelor acestuia.

(16)Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 331/2014 ar trebui abrogat.

(17)Este oportun să se asigure o tranziție lină, fără întreruperi, între programul Pericles 2020 și programul Pericles IV și să se alinieze durata programului Pericles IV cu [trimitere la Regulamentul privind CFM post-2020, Regulamentul (UE, Euratom) nr.../2018 29 ]. Prin urmare, programul Pericles IV ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2021,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

CAPITOLUL I
DISPOZIȚII GENERALE

Articolul 1
Obiect

Prezentul regulament instituie Programul Pericles IV, un program de schimb, asistență și formare profesională pentru protejarea monedei euro împotriva falsificării („programul”).

Acesta prevede obiectivele programului, bugetul pentru perioada 1 ianuarie 2021-31 decembrie 2027, formele de finanțare din partea Uniunii și normele pentru furnizarea finanțării.

Articolul 2
Obiectivele programului

1.Programul are următorul obiectiv general:

prevenirea și combaterea falsificării și a fraudelor asociate, sporind astfel, competitivitatea economiei Uniunii și asigurând sustenabilitatea finanțelor publice.

2.Programul are următorul obiectiv specific:

protecția bancnotelor și a monedelor euro împotriva falsificării și fraudelor asociate prin sprijinirea și completarea măsurilor întreprinse de statele membre și prin acordarea de asistență autorităților competente naționale și ale Uniunii în eforturile lor de a stabili o cooperare strânsă și periodică între ele și cu Comisia și un schimb de bune practici, incluzând, după caz, țările terțe și organizațiile internaționale.

Articolul 3
Buget

1.Pachetul financiar pentru punerea în aplicare a programului pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2021 și 31 decembrie 2027 se stabilește la 7 700 000 EUR (în prețuri curente).

2.Creditele anuale sunt autorizate de către Parlamentul European și Consiliu în limitele cadrului financiar multianual.

3.Suma menționată la alineatul (1) poate fi utilizată pentru asistență tehnică și administrativă în punerea în aplicare a programului, de exemplu pentru activități de pregătire, monitorizare, control, audit și evaluare, inclusiv sistemele corporative de tehnologie a informației.

Articolul 4
Punerea în aplicare și forme de finanțare din partea UE

1.Programul este pus în aplicare prin gestiune directă în conformitate cu [cea mai recentă versiune a regulamentului financiar, Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012.]

2.Programul este pus în aplicare de Comisie în cooperare cu statele membre, prin consultări regulate în diferite stadii ale punerii în aplicare a programului, ținând seama de măsurile relevante adoptate de alte entități competente, în special Banca Centrală Europeană și Europol.

3.Sprijinul financiar acordat în cadrul programului pentru acțiunile eligibile enumerate la articolul 6 ia forma unor:

granturi; sau

achiziții publice.

Articolul 5
Acțiuni comune

1.Activitățile din cadrul programului pot fi organizate în comun de către Comisie și alți parteneri care dețin expertiză relevantă, cum ar fi:

(a)băncile centrale naționale și Banca Centrală Europeană (BCE);

(b)Centrele de analiză naționale (CAN) și Centrele naționale de analiză monetară (CNAM);

(c)Centrul Tehnic și Științific European (CTSE) și monetăriile;

(d)Europol, Eurojust și Interpol;

(e)birourile centrale naționale de combatere a falsificării, prevăzute la articolul 12 din Convenția internațională privind stoparea falsificării de monedă, semnată la Geneva la 20 aprilie 1929 30 , precum și alte agenții specializate în prevenirea, detectarea și eliminarea falsificării banilor;

(f)organisme specializate implicate în domeniul tehnologiilor de duplicare și certificare, tipografii și ateliere de gravură;

(g)organisme, altele decât cele menționate la literele (a)-(f), care oferă expertiză specifică, inclusiv, dacă este cazul, organisme din țări terțe și, în special, din state aderente și țări candidate; și

(h)entități private care au elaborat și demonstrat cunoștințe tehnice și echipe specializate în detectarea bancnotelor și a monedelor false.

2.Atunci când acțiunile eligibile sunt organizate în comun de Comisie și BCE, Eurojust, Europol sau Interpol, cheltuielile ocazionate se împart între acestea. În orice caz, fiecare dintre acestea suportă cheltuielile de deplasare și cazare ale propriilor vorbitori invitați.

CAPITOLUL II
ELIGIBILITATE

Articolul 6
Acțiuni eligibile

1.Programul furnizează sprijin financiar pentru următoarele acțiuni, în condițiile prevăzute în programele anuale de lucru menționate la articolul 10:

(a)schimbul și diseminarea de informații, în special prin organizarea de ateliere, reuniuni și seminare, inclusiv a unor sesiuni de formare, plasamente punctuale și schimburi de personal între autoritățile naționale competente și alte acțiuni similare. Schimbul de informații se axează, printre altele, pe:

metodologiile pentru monitorizarea și analiza impactului economic și financiar al falsificării;

funcționarea bazelor de date și a sistemelor de avertizare timpurie;

utilizarea instrumentelor de detectare asistate de calculator;

metodele de anchetă și investigare;

asistența științifică, inclusiv monitorizarea noilor evoluții;

protecția monedei euro în afara Uniunii;

acțiuni de cercetare;

furnizarea de expertiză operațională specializată;

(b)asistența tehnică, științifică și operațională considerată necesară în cadrul programului, inclusiv, în special:

orice măsură adecvată care permite constituirea la nivelul Uniunii a unor resurse pedagogice, de exemplu o culegere de legislație a Uniunii, buletine de informare, manuale cu instrucțiuni practice, glosare și lexicoane, baze de date, în special în domeniul asistenței științifice și a supravegherii tehnologice sau a aplicațiilor de asistență informatice, cum ar fi programele informatice;

studii relevante cu o dimensiune multidisciplinară și transnațională, inclusiv cercetarea cu privire la elemente inovatoare în materie de securitate;

dezvoltarea de instrumente și metode de asistență tehnică pentru a facilita desfășurarea acțiunilor de detectare la nivelul Uniunii;

sprijin financiar pentru cooperare în operațiuni în care sunt implicate cel puțin două state, atunci când acest sprijin nu este disponibil din partea altor programe ale instituțiilor și organismelor europene;

(c)achiziționarea de echipamente care urmează a fi utilizate de către autoritățile specializate în combaterea falsificării din țările terțe pentru protecția monedei euro împotriva falsificării, în conformitate cu articolul 10 alineatul (3).

2.Programul ține seama de aspectele transnaționale și multidisciplinare ale combaterii falsificării, vizând participarea următoarelor grupuri:

(a)personalul agențiilor angajate în detectarea și combaterea falsificării, în special forțele de poliție, autoritățile vamale și administrațiile financiare, în funcție de atribuțiile specifice ale acestora la nivel național;

(b)personalul serviciilor de informații;

(c)reprezentanți ai băncilor centrale naționale, ai monetăriilor, ai băncilor comerciale și ai altor intermediari financiari, în special în ceea ce privește obligațiile instituțiilor financiare;

(d)magistrați, avocați specializați și membri ai sistemului judiciar din acest domeniu;

(e)orice alt grup de specialiști vizat, cum ar fi camerele de comerț și industrie sau alte structuri comparabile, capabile să asigure accesul la întreprinderi mici și mijlocii, comercianți cu amănuntul și societățile de transport de numerar.

3.Grupurile menționate la alineatul (2) al prezentului articol pot include participanți din țări terțe, în cazul în care acest aspect este important pentru îndeplinirea obiectivelor prevăzute la articolul 2.

CAPITOLUL III
GRANTURI

Articolul 7
Granturi

Granturile din cadrul programului sunt atribuite și gestionate în conformitate cu titlul VIII din Regulamentul financiar.

Pentru acțiunile implementate prin granturi, achiziționarea de echipamente nu constituie singura componentă a acordului de grant.

Articolul 8
Rate de cofinanțare

Rata de cofinanțare pentru granturile acordate în cadrul programului nu depășește 75 % din costurile eligibile. În cazuri excepționale și motivate corespunzător, definite în programele anuale de lucru menționate la articolul 10, rata de cofinanțare nu depășește 90 % din costurile eligibile.

Articolul 9
Entități eligibile

Entitățile eligibile pentru finanțare în cadrul programului sunt autoritățile naționale competente astfel cum sunt definite la articolul 2 litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 1338/2001.

CAPITOLUL IV
PROGRAMARE, MONITORIZARE, EVALUARE ȘI CONTROL

Articolul 10
Programe de lucru

1.Programul este pus în aplicare prin programele de lucru menționate la articolul 110 din Regulamentul financiar.

2.În ceea ce privește granturile, pe lângă cerințele prevăzute la articolul 108 din Regulamentul financiar, programul de lucru precizează criteriile esențiale de selecție și de atribuire și rata maximă de cofinanțare posibilă.

Articolul 11
Exercitarea delegării de competențe

1.Se conferă Comisiei competența de a adopta acte delegate în condițiile prevăzute la prezentul articol.

2.Delegarea de competențe prevăzută la articolul 12 alineatul (2) se conferă Comisiei pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2021 și 31 decembrie 2027.

3.Delegarea de competențe prevăzută la articolul 12 alineatul (2) poate fi revocată în orice moment de Parlamentul European sau de Consiliu. O decizie de revocare pune capăt delegării de competențe specificate în decizia respectivă. Decizia produce efecte din ziua care urmează datei publicării acesteia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau de la o dată ulterioară menționată în decizie. Decizia nu aduce atingere actelor delegate care sunt deja în vigoare.

4.Înaintea adoptării unui act delegat, Comisia se consultă cu experții desemnați de fiecare stat membru, în conformitate cu principiile stabilite în Acordul interinstituțional privind o mai bună legiferare din 13 aprilie 2016.

5.De îndată ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European și Consiliului.

6.Un act delegat adoptat în temeiul articolului 12 alineatul (2) intră în vigoare numai în cazul în care nici Parlamentul European, nici Consiliul nu a ridicat obiecții în termen de trei luni de la notificarea acestuia către Parlamentul European și Consiliu sau dacă, înainte de expirarea termenului respectiv, ambele instituții au informat Comisia că nu vor formula obiecții. Respectivul termen se prelungește cu trei luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

Articolul 12
Monitorizare

1.În anexa la prezenta propunere sunt enumerați indicatori pentru raportările privind progresele înregistrate de program în direcția îndeplinirii obiectivului specific stabilit la articolul 2.

2.          Pentru a asigura evaluarea eficace a progreselor programului în direcția realizării obiectivelor sale, Comisia este împuternicită să adopte acte delegate, în conformitate cu articolul 11, pentru a elabora dispozițiile referitoare la un cadru de monitorizare și evaluare, inclusiv prin intermediul unor modificări aduse anexei în vederea revizuirii și completării indicatorilor atunci când acest lucru este necesar în scopul evaluării.

3.Comisia furnizează anual Parlamentului European și Consiliului informații cu privire la rezultatele programului, ținând seama de indicatorii cantitativi și calitativi care figurează în anexa la prezenta propunere.

4.Țările participante și toți ceilalți beneficiari furnizează Comisiei toate datele și informațiile necesare pentru a permite monitorizarea și evaluarea programului.

Articolul 13
Evaluare

1.Evaluarea interimară a programului se realizează imediat ce sunt disponibile suficiente informații cu privire la punerea în aplicare a acestuia, dar nu mai târziu de patru ani de la începerea punerii în aplicare a programului.

2.La finalul punerii în aplicare a programului, dar nu mai târziu de patru ani de la sfârșitul perioadei indicate la articolul 1, Comisia efectuează o evaluare finală a programului.

3.Comisia transmite concluziile evaluării, însoțite de observațiile sale, Parlamentului European, Consiliului și Băncii Centrale Europene.

CAPITOLUL V
DISPOZIȚII FINALE

Articolul 14
Informare, comunicare și publicitate

1.Destinatarii fondurilor Uniunii recunosc originea și asigură vizibilitatea finanțării Uniunii (în special în cazul promovării acțiunilor și a rezultatelor acestora), oferind informații coerente, concrete și proporționale adresate unor categorii de public diverse, printre care mass-media și publicul larg.

2.Comisia implementează acțiuni de informare și comunicare privind programul, acțiunile și rezultatele sale. Resursele financiare alocate programului contribuie, de asemenea, la comunicarea instituțională a priorităților politice ale Uniunii, în măsura în care acestea sunt legate de obiectivele prevăzute la articolul 2.

Articolul 15
Abrogare

Regulamentul (UE) nr. 331/2014 se abrogă cu efect de la 1 ianuarie 2021.

Articolul 16
Dispoziții tranzitorii

Prezentul regulament nu afectează continuarea sau modificarea acțiunilor vizate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 331/2014, care continuă să se aplice acțiunilor vizate până la încheierea lor.

Articolul 17
Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament se aplică de la 1 ianuarie 2021.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în statele membre în conformitate cu tratatele.

Adoptat la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European            Pentru Consiliu

Președintele            Președintele

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

1.1.Titlul propunerii/inițiativei

1.2.Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB

1.3.Natura propunerii/inițiativei

1.4.Motivele propunerii/inițiativei

1.5.Durata și impactul financiar

1.6.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e)

2.MĂSURI DE GESTIUNE

2.1.Norme în materie de monitorizare și raportare

2.2.Sistemul de gestiune și de control

2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

3,1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

3.2.Impactul estimat asupra cheltuielilor 

3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

3.2.2.Impactul estimat asupra creditelor cu caracter administrativ

3.2.3.Contribuția terților

3.3.Impactul estimat asupra veniturilor

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

1.1.Titlul propunerii/inițiativei

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind programul „Pericles” pentru promovarea activităților din domeniul protecției monedei euro împotriva falsificării

1.2.Domeniul (domeniile) de politică în cauză 

Securitate; Aprofundarea UEM: Protejarea monedei euro împotriva falsificării

1.3.Natura propunerii/inițiativei

 Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune nouă 

 Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune nouă ca urmare a unui proiect-pilot/a unei acțiuni pregătitoare 31  

X Propunerea/inițiativa se referă la prelungirea unei acțiuni existente 

 Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune reorientată către o acțiune nouă 

1.4.Motivele propunerii/inițiativei

1.4.1.Cerință (cerințe) de îndeplinit pe termen scurt sau lung

Tratatul prevede că Parlamentul European și Consiliul stabilesc măsurile necesare utilizării monedei euro ca monedă unică (articolul 133 din TFUE). Aceste măsuri includ, printre altele, protecția monedei euro împotriva falsificării. Pe baza acestui articol, protecția monedei euro ca monedă unică reprezintă responsabilitatea UE. În paralel, autoritățile naționale emit bancnote și monede euro, în conformitate cu articolul 128 din TFUE. Statele membre au adoptat o legislație națională și au stabilit norme interne pentru protejarea monedei euro.

1.4.2.Valoarea adăugată a intervenției Uniunii (aceasta poate rezulta din diferiți factori, de exemplu mai buna coordonare, securitatea juridică, o mai mare eficacitate sau complementaritate). În sensul prezentului punct, „valoarea adăugată a intervenției Uniunii” reprezintă valoarea rezultată din intervenția Uniunii care depășește valoarea ce ar fi fost creată de simpla intervenție a statelor membre.

Motivele acțiunii la nivel european (ex ante)

Protecția monedei unice europene ca bun public are o dimensiune transnațională evidentă, depășind așadar interesul și responsabilitatea fiecărui stat membru în parte. Având în vedere circulația transfrontalieră a monedei euro și implicarea de proporții a criminalității organizate internaționale în falsificarea euro (producție și distribuție), cadrele naționale de protecție trebuie să fie completate pentru a se asigura o cooperare omogenă la nivel național și internațional și o reacție la eventuale noi riscuri transnaționale.

Valoarea adăugată a Uniunii preconizată a fi creată (ex post)

Programul va promova cooperarea transnațională și transfrontalieră în cadrul UE, precum și la nivel internațional, asigurând o protecție globală a monedei euro împotriva falsificării și își va asuma în special responsabilitatea de a contracara anumite amenințări care pot apărea (de exemplu, internetul ascuns/darknetul) și relațiile (problematice) cu anumite țări (de exemplu, China), deoarece este dificil pentru statele membre să abordeze în mod eficace aceste amenințări pe cont propriu. Inițiative precum stabilirea unui dialog cu autoritățile chineze responsabile de combaterea falsificării și sprijinirea activităților de protecție a euro în America Latină nu ar fi posibile în absența programului. În categoria temelor transnaționale intră și cercetarea în domeniul caracteristicilor inovatoare în materie de securitate ale monedelor euro din a doua generație.

1.4.3.Învățăminte desprinse din experiențe anterioare similare

Programul Pericles a fost evaluat de trei ori, în 2004, 2011 și 2017. Evaluările au arătat că programul și-a atins obiectivele, iar beneficiarii săi s-au exprimat în favoarea continuării programului. În special, evaluarea intermediară a programului Pericles 2020, realizată în 2017, arată că toate constatările converg către o concluzie globală categoric pozitivă în ceea ce privește valoarea adăugată la nivelul UE, coerența, relevanța, eficacitatea, sustenabilitatea și eficiența.

Învățămintele desprinse din programul precedent sunt următoarele:

- Este nevoie să se încurajeze participarea mai susținută a autorităților naționale competente: ar trebui să se aibă în vedere stabilirea de contacte cu factorii de decizie de la nivel național, pentru a avea garanția că oportunitățile oferite de program sunt bine înțelese.

Ar trebui analizată posibilitatea de a depune online cererile și alte documente relevante.

- Utilizarea unui document de strategie anual Pericles, care să identifice atât prioritățile și amenințările emergente, cât și pe cele recurente, va permite programului să continue să reacționeze în fața acestor amenințări și priorități într-un mod flexibil și eficient.

1.4.4.Compatibilitatea și posibila sinergie cu alte instrumente corespunzătoare

Datorită abordării distinct transnaționale și multidisciplinare 32 și accentului pus pe consolidarea capacităților pentru protecția monedei euro, programul Pericles 2020 este unic printre programele UE. Două programe ale Comisiei pot fi considerate ca fiind complementare. Instrumentul de poliție din cadrul Fondului pentru securitate internă (FSI Poliție) al DG HOME vizează prevenirea și combaterea criminalității în general, dar include numai eforturi (indirecte) pentru prevenirea sau combaterea falsificării euro (sau a falsificării de monedă) dacă este legată de alte tipuri de infracțiuni tratate cu prioritate de instrument (și anume terorismul, criminalitatea organizată, criminalitatea informatică și infracțiunile împotriva mediului). De asemenea, Instrumentul de asistență tehnică și schimb de informații (TAIEX) al DG NEAR sprijină activitățile legate de falsificarea monedei euro, dar aceste activități au o amploare, durată și natură diferite față de acțiunile Pericles 2020 și vin adesea în sprijinul negocierilor de aderare. Mai multe autorități naționale și din țări terțe au confirmat această complementaritate eficace 33 .

1.5.Durata și impactul financiar

X Propunere/inițiativă cu durată limitată

X    Propunere/inițiativă în vigoare de la 1.1.2021 până la 31.12.2027

X    Impact financiar din 2021 până în 2030

1.6.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e) 34  

X Gestiune directă asigurată de către Comisie

X prin intermediul serviciilor sale, inclusiv al personalului din delegațiile Uniunii;

   prin intermediul agențiilor executive

Dacă se indică mai multe moduri de gestiune, a se furniza detalii suplimentare în secțiunea „Observații”.

Observații

2.MĂSURI DE GESTIUNE

2.1.Norme în materie de monitorizare și raportare

A se preciza frecvența și condițiile aferente acestor dispoziții.

A se vedea articolul 12 și articolul 13 din propunere, conform cărora:

sunt furnizate Parlamentului European și Consiliului informații anuale, privind rezultatele, inclusiv coerența și complementaritatea cu alte programe UE;

este prevăzută o evaluare a punerii în aplicare a obiectivelor programului (cel târziu la data de 31 decembrie 2024);

în plus, se va întocmi un raport final adresat autorității bugetare privind îndeplinirea obiectivelor programului până la sfârșitul anului 2027.

2.2.Sistem(e) de gestiune și control

2.2.1.Justificarea modului/modurilor de gestiune, a mecanismului/mecanismelor de punere în aplicare a finanțării, a modalităților de plată și a strategiei de control propuse

Modul de gestiune

Programul este pus în aplicare prin gestiune directă asigurată de Comisie. Acest lucru garantează că DG ECFIN este responsabilă atât de gestionarea directă a programului, cât și de conceperea și punerea în aplicare a politicii și a legislației UE pentru protecția monedei euro, care include aspectele referitoare la prevenire, aplicarea legii și cooperare, permițând un grad optim de sinergie. Se garantează astfel atingerea efectivă a obiectivelor programului, deoarece se asigură legătura legislației și a politicii cu punerea în aplicare a programului. Participarea Comisiei la aproape fiecare acțiune sprijină pregătirea și prezentarea dimensiunilor legislative și politice ale UE.

Finanțarea mecanismului de punere în aplicare

Sprijinul financiar acordat în cadrul programului pentru acțiunile eligibile ia forma unor:

(a) granturi („acțiuni implementate de ANC”); sau

(b) achiziții publice („acțiuni directe”).

Comisia/DG ECFIN utilizează „acțiunile directe” cu scopul de a completa acțiunile sub formă de granturi, răspunzând astfel unui număr maxim de amenințări și priorități emergente.

Rata de cofinanțare pentru granturile acordate în cadrul programului nu poate depăși 75 % din costurile eligibile. În cazuri excepționale și motivate corespunzător, definite în programele anuale de lucru, rata de cofinanțare nu poate depăși 90 % din costurile eligibile. Aceste cazuri justificate sunt specificate în programul de lucru anual și sunt actualizate în fiecare an.

Tipurile de finanțare și metodele de punere în aplicare în temeiul prezentului regulament sunt alese pe baza capacității lor de a atinge obiectivele specifice ale acțiunilor și de a obține rezultate, luânduse în considerare, în special, costurile controalelor, sarcina administrativă și riscul preconizat de neconformitate. În ceea ce privește granturile, se ține seama și de posibilitatea de a utiliza sume forfetare, rate forfetare și bareme de costuri unitare.

Programul de lucru anual va indica alocarea bugetară între granturi și achiziții publice pe o bază anuală și va include o marjă de flexibilitate de 20 % în funcție de cererea de granturi și necesitatea unor acțiuni ale Comisiei în materie de achiziții publice. Modificările cumulate ale alocărilor pentru acțiunile specifice menționate în programul de lucru anual care nu depășesc 20 % din bugetul anual total nu sunt considerate a fi o modificare substanțială în sensul articolului 94 alineatul (4) din Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012, cu condiția ca acestea să nu afecteze semnificativ natura și obiectivele programului de lucru.

Modalități de plată

Comisia efectuează următoarele plăți către beneficiar:

- o plată de prefinanțare;

- o plată a soldului, pe baza cererii de plată a soldului.

Scopul prefinanțării este de a furniza beneficiarului un fond de rulment. Prefinanțarea rămâne proprietatea Uniunii până în momentul în care este lichidată la plata soldului.

Plata soldului rambursează sau acoperă partea rămasă din costurile eligibile suportate de beneficiar pentru punerea în aplicare a acțiunii.

Strategia de control

Procedurile de control pentru ambele secțiuni ale programului (granturi și achiziții publice) sunt în conformitate cu Regulamentul financiar.

Verificări ex-ante (angajamente și plăți)

Comisia a optat pentru un circuit financiar parțial descentralizat, inițierea și verificarea financiară fiind plasate în unitatea financiară centrală, iar inițierea operațională, verificarea și autorizarea finală, în unitățile operaționale. Toate dosarele sunt verificate de cel puțin 4 agenți (agentul financiar de inițiere și agentul financiar de verificare din cadrul unității bugetare și agentul operațional de inițiere și agentul operațional de verificare din cadrul unității responsabile pentru cheltuieli) înainte de a fi acceptate de ordonatorul de credite subdelegat.

Fiecare șef de unitate a fost subdelegat de Directorul General; prin urmare, fiecare șef de unitate este responsabil pentru punerea în aplicare a părții sale din program.

- Controalele ex-ante vor fi efectuate de agentul financiar de verificare și de agentul operațional de verificare pentru fiecare tranzacție care necesită aprobare din partea ordonatorului de credite subdelegat.

- Controalele sunt efectuate asupra variabilelor sensibile în urma rezultatelor evaluării riscurilor

efectuate în contextul raportului privind calitatea contabilității (cum ar fi: LE

și BA, conturile G/L, liniile bugetare, cuantumuri și calcule etc...).

În toate dosarele de achiziții publice privind programul Pericles, un reprezentant al ECFIN este prezent în ziua în care are loc acțiunea pentru a monitoriza implementarea în bune condiții a fondurilor (de exemplu, conferințe și cursuri de formare).

Granturi

- Acordul de grant semnat de beneficiari stabilește condițiile aplicabile finanțării și activităților care vor beneficia de grant, inclusiv un capitol privind metodele de control.

- În majoritatea granturilor Pericles, un reprezentant al ECFIN este prezent în ziua în care are loc acțiunea pentru a contribui la eveniment (de exemplu: vorbitori, formatori) și pentru a verifica implementarea în bune condiții a acțiunii (de exemplu, conferințe și cursuri de formare).

Achiziții publice

- Se elaborează caiete de sarcini detaliate, care stau la baza contractelor specifice. Sunt prevăzute măsuri antifraudă în toate contractele încheiate între ECFIN și partea externă.

- ECFIN desfășoară controale cu privire la toate rezultatele obținute și supraveghează toate operațiunile și serviciile efectuate de contractantul-cadru.

În plus, în conformitate cu considerentul 14 din propunere, sunt prevăzute măsuri la nivelul beneficiarilor (documentele justificative sunt la dispoziția Comisiei). Se pot efectua audituri pe parcursul contractului sau acordului și în decurs de cinci ani de la ultima plată, astfel încât, acolo unde este cazul, Comisia să poată lua decizii de recuperare. Sunt stabilite drepturile de acces ale personalului Comisiei, precum și ale personalului extern autorizat, de aceleași drepturi beneficiind și Curtea de Conturi și OLAF.

Controalele stabilite permit ECFIN să aibă garanții suficiente cu privire la calitatea și regularitatea cheltuielilor și să reducă riscul de neconformitate.

Controalele susmenționate reduc practic riscurile potențiale la zero și acoperă 100 % dintre beneficiari.

Strategia privind controlul programului este considerată eficientă în ceea ce privește limitarea riscului de neconformitate și este proporțională cu riscul rezultat, având în vedere bugetul redus

alocat.

2.2.2.Informații privind riscurile identificate și sistemul/sistemele de control intern(e) instituite pentru atenuarea lor

Nivelul de risc este considerat scăzut pentru acordurile de grant, deoarece în 90 % dintre cazuri beneficiarii sunt administrațiile publice sau serviciile de aplicare a legii din statele membre. Pentru contractele atribuite pe baza procedurii de achiziții publice, riscurile sunt reduse, deoarece o parte importantă din cheltuieli este acoperită financiar în mod legal printr-un contract-cadru încheiat pe o perioadă de 1 an cu posibilitate de prelungire de 3 ori.

În concordanță cu cerințele Comisiei, va fi efectuat în fiecare an un exercițiu de evaluare a riscurilor.

Un risc important identificat în dosarele de grant este interpretarea permisivă de către beneficiar a condițiilor de acordare a grantului în ceea ce privește eligibilitatea cheltuielilor ocazionate de punerea în aplicare a acțiunii. Pentru a atenua acest risc, la cererile de propuneri sunt anexate orientări financiare pentru solicitanți.

Cheltuieli declarate de beneficiar care nu intră sub incidența acordului de grant.

Cheltuieli de personal insuficient fundamentate.

2.2.3.Estimarea și justificarea raportului cost-eficacitate al controalelor (raportul „costurile controalelor ÷ valoarea fondurilor aferente gestionate”) și evaluarea nivelurilor preconizate ale riscurilor de eroare (la plată și la închidere)

Costurile ocazionate de punerea în aplicare a strategiei de control menționate anterior reprezintă 1,15 % din buget. Această estimare se bazează pe măsurile de control instituite deja pentru programul Pericles 2020.

Raportul global eficacitate-costuri al controalelor privind cheltuielile din cadrul programului Pericles se va măsura pe baza proporției din costurile generale ale controalelor privind plățile. Ar trebui să se considere că, deși rata costurilor de control va fi peste medie, punerea în aplicare va fi destul de eficientă și eficace din punctul de vedere al costurilor. Rata ridicată a costurilor de control poate fi explicată prin următoarele elemente:

Unitatea responsabilă este totodată o unitate operațională activă, ale cărei activități sunt legate de punerea în aplicare a acțiunilor Pericles desfășurate de către statele membre și de către autoritățile naționale competente. Acest lucru este posibil prin discutarea și coordonarea grupului de experți din statele membre, precum și prin participarea la toate evenimentele/atelierele/activitățile de formare organizate de către beneficiari. Discuțiile preliminare garantează calitatea înaltă a rezultatelor care vor fi folosite pentru activitatea unității. Participarea personalului ECFIN la toate evenimentele se referă în principal la activitățile sale de unitate operațională (asigurarea prezidiului, prezentări, organizare de ateliere, coredactare a concluziilor și exploatare ulterioară a realizărilor) și oferă în același timp ocazia de a monitoriza și evalua la fața locului calitatea tuturor acțiunilor implementate (maximum 15 % din timpul petrecut la fața locului). În același context, ECFIN primește adesea în birourile sale participanți la programul Pericles de schimburi de personal. Aceste sarcini, dintre care cele mai multe sunt legate de politici, necesită o perioadă de timp semnificativă alocată de unitate.

Programul Pericles are un buget relativ mic; execuția acestuia și controalele aferente nu sunt proporționale cu granturile relativ scăzute acordate. De asemenea, având în vedere bugetul limitat, programul nu poate beneficia de economii de scară.

Programul se desfășoară prin intermediul unei cereri de propuneri, având două termene; prin urmare, în fiecare an se derulează două proceduri de atribuire.

Rata erorilor reziduale vizată se situează sub 2 % din plăți.

2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

A se preciza măsurile de prevenire și de protecție existente sau preconizate, de exemplu din strategia antifraudă.

A se vedea considerentul 14 din propunere. În conformitate cu Regulamentul financiar, cu Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului 35 , Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 al Consiliului 36 și Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului 37 , interesele financiare ale Uniunii trebuie protejate prin măsuri proporționale, printre care se numără prevenirea, detectarea, corectarea și investigarea neregulilor și a cazurilor de fraudă, recuperarea fondurilor pierdute, plătite în mod necuvenit sau utilizate incorect și, acolo unde este cazul, impunerea de sancțiuni administrative. În special, în conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 și cu Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) poate efectua investigații, inclusiv verificări și inspecții la fața locului, pentru a stabili dacă a avut loc o fraudă, un act de corupție sau orice altă activitate ilegală care afectează interesele financiare ale Uniunii. În conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului, Parchetul European poate ancheta și trimite în judecată cazuri de fraudă și alte activități ilegale care afectează interesele financiare ale Uniunii, conform prevederilor Directivei (UE) 2017/1371 a Parlamentului European și a Consiliului. În conformitate cu Regulamentul financiar, orice persoană sau entitate care primește fonduri din partea Uniunii trebuie să coopereze pe deplin pentru protejarea intereselor financiare ale Uniunii și să acorde accesul și drepturile necesare Comisiei, OLAF și Curții de Conturi Europene (CCE).

3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli propusă (propuse)

Rubrica din cadrul financiar multianual

Linia bugetară

Tipul de
cheltuieli

Contribuție

Numărul 06 02
Rubrica 2 Coeziune și valori

Dif./ Nedif 38 .

din țări AELS 39

din țări candidate 40

din țări terțe

în sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

[XX.YY.YY.YY]

Dif.

NU

NU

NU

NU

3.2.Impactul estimat asupra cheltuielilor

3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

Milioane EUR (cu trei zecimale)

Rubrica din cadrul financiar
multianual

2

Numărul 06.02

Rubrica 2 - Coeziune și valori

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

2028-2030

TOTAL

Credite operaționale

Angajamente

(1)

1,037

1,057

1,078

0,950

1,122

1,144

1,012

0

7,400

Plăți

(2)

0,256

0,767

0,951

0,843

1,015

1,032

0,895

1,641

7,400

Credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul programului 41  

Angajamente = Plăți

(3)

0,150

0,150

0,300



TOTAL credite pentru pachetul financiar al programului

Angajamente

= 1+3

1,037

1,057

1,078

1,100

1,122

1,144

1,162

0

7,700

Plăți

= 2+3

0,256

0,767

0,951

0,993

1,015

1,032

1,045

1,641

7,700





Rubrica din cadrul financiar
multianual

7

„Cheltuieli administrative”

Milioane EUR (cu trei zecimale)

2021 42

2022

2023

2024

2025

2026

2027

TOTAL

Resurse umane

0,272

0,272

0,272

0,272

0,272

0,272

0,272

 1,904

Alte cheltuieli administrative

0,015

0,015

0,015

0,015

0,015

0,015

0,015

0,105

TOTAL credite pentru RUBRICA 7 din cadrul financiar multianual

(Total angajamente = Total plăți)

0,287

0,287

0,287

0,287

0,287

0,287

0,287

2,009

Milioane EUR (cu trei zecimale)

2021 43

2022

2023

2024

2025

2026

2027

2028-2030

TOTAL

TOTAL credite
în RUBRICILE
din cadrul financiar multianual
 

Angajamente

1,324

1,344

1,365

1,387

1,409

1,431

1,449

9,709

Plăți

0,543

1,054

1,238

1,280

1,302

1,319

1,332

1,641

9,709

3.2.2.Impactul estimat asupra creditelor cu caracter administrativ

3.2.2.1.Sinteză

   Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite cu caracter administrativ

X    Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite cu caracter administrativ, conform explicațiilor de mai jos:

Milioane EUR (cu trei zecimale)



2021 44



2022



2023



2024



2025



2026



2027

TOTAL

RUBRICA 7
din cadrul financiar multianual

Resurse umane

0,272

0,272

0,272

0,272

0,272

0,272

0,272

1,904

Alte cheltuieli administrative

0,015

0,015

0,015

0,015

0,015

0,015

0,015

0,405

Subtotal RUBRICA 7
din cadrul financiar multianual

0,287

0,287

0,287

0,287

0,287

0,287

0,287

2,009

În afara RUBRICII 7 45
din cadrul financiar multianual

Resurse umane

Alte cheltuieli
cu caracter administrativ

Subtotal
în afara RUBRICII 7
din cadrul financiar multianual

TOTAL

0,287

0,287

0,287

0,287

0,287

0,287

0,287

2,009

Necesarul de credite în materie de resurse umane și de alte cheltuieli cu caracter administrativ va fi acoperit de creditele DG-ului care sunt deja alocate pentru gestionarea acțiunii și/sau realocate intern în cadrul DG-ului, completate, după caz, prin resurse suplimentare ce ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și în lumina constrângerilor bugetare.

3.2.2.2.Necesarul de resurse umane estimat

   Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de resurse umane.

X Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:

Estimări în echivalent normă întreagă



2021 46



2022



2023



2024



2025



2026



2027

•Posturi din schema de personal (funcționari și agenți temporari)

XX 01 01 01 (la sediu și în birourile reprezentanțelor Comisiei)

1,9

1,9

1,9

1,9

1,9

1,9

1,9

XX 01 01 02 (în delegații)

XX 01 05 01 (cercetare indirectă)

10 01 05 01 (cercetare directă)

Personal extern (în echivalent normă întreagă: ENI) 47

XX 01 02 01 (AC, END, INT din „pachetul global”)

XX 01 02 02 (AC, AL, END, INT și JED în delegații)

XX 01 04 yy  48

- la sediu

- în delegații

XX 01 05 02 (AC, END, INT - cercetare indirectă)

10 01 05 02 (AC, END, INT - cercetare directă)

Alte linii bugetare (a se preciza)

TOTAL

1,9

1,9

1,9

1,9

1,9

1,9

1,9

XX este domeniul de politică sau titlul din buget în cauză.

Necesarul de resurse umane va fi asigurat din efectivele de personal ale DG în cauză alocate deja pentru gestionarea acțiunii și/sau realocate intern în cadrul DG, completate, după caz, prin resurse suplimentare ce ar putea fi alocate DG care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și în lumina constrângerilor bugetare.

Descrierea sarcinilor care trebuie efectuate:

Funcționari și personal temporar

1,9 (0,95 AD, 0,95 AST)

Personal extern

3.2.3.Contribuția terților

X Propunerea/inițiativa nu prevede cofinanțare din partea terților.

Propunerea/inițiativa prevede cofinanțare, estimată în cele ce urmează:

Credite în milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul
N

Anul
N+1

Anul
N+2

Anul
N+3

A se introduce numărul de ani necesar pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)

Total

A se preciza organismul care asigură cofinanțarea 

TOTAL credite cofinanțate

3.3.Impactul estimat asupra veniturilor

X    Propunerea/inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor.

   Propunerea/inițiativa are următorul impact financiar:

asupra resurselor proprii

asupra altor venituri

Milioane EUR (cu trei zecimale)

Linia bugetară pentru venituri:

Credite disponibile pentru exercițiul financiar în curs

Impactul propunerii/inițiativei 49

Anul
N

Anul
N+1

Anul
N+2

Anul
N+3

A se introduce numărul de ani necesar pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)

Articolul ………….

Pentru veniturile diverse alocate, a se preciza linia bugetară (liniile bugetare) de cheltuieli afectată (afectate).

A se preciza metoda de calcul al impactului asupra veniturilor.

(1)    Acesta înlocuiește programul Pericles instituit în 2001 care s-a desfășurat în perioada 2002-2013, aplicarea sa fiind extinsă la statele membre neparticipante prin Regulamentul (UE) 2015/768 al Consiliului din 11 mai 2015.
(2)    Regulamentul (UE) nr. 331/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind instituirea unui program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva falsificării (programul Pericles 2020) (JO L 103, 5.4.2014, p. 1). Regulamentul respectiv a abrogat Deciziile 2001/923/CE, 2006/75/CE și 2006/849/CE ale Consiliului.
(3)    Poliția, autoritățile judiciare, băncile centrale naționale, laboratoare de analiză tehnică și instituțiile științifice pot fi incluse deopotrivă în acțiunile programului „Pericles 2020”.
(4)    Document de lucru al serviciilor Comisiei SWD (2017) 443 final care însoțește documentul „Comunicarea Comisiei către Consiliu și Parlamentul European privind evaluarea intermediară a programului de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva falsificării (programul Pericles 2020), 6 decembrie 2017. 
(5)    Economisti Associati, Evaluare intermediară a programului Pericles 2020 - Raport final, 27 iunie 2017, p. 64-70.
(6)    Pentru a contracara amenințarea reprezentată de caracteristicile de securitate falsificate (de exemplu, holograme) ale bancnotelor euro.
(7)    Pentru a aborda problema hotspoturilor de falsificare a euro din Columbia și Peru.
(8)    Conform considerentului 13 din Regulamentul (UE) nr. 331/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind instituirea unui program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva falsificării (programul „Pericles 2020”) (JO L 103, 5.4.2014, p. 1).
(9)    Comunicarea COM (2017) 741 final - „Comunicarea Comisiei către Consiliu și Parlamentul European privind evaluarea intermediară a programului de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva falsificării („programul Pericles 2020”), 6 decembrie 2017.
(10)    Autoritățile naționale competente sunt autoritățile desemnate de statele membre în domeniul combaterii falsificării; printre acestea se numără poliția, autoritățile judiciare, băncile centrale și monetăriile. Lista completă poate fi consultată în Jurnalul Oficial (2015/C 264/02).
(11)    Întrebarea 6 din chestionar: „Vă rugăm să ne spuneți dacă aveți experiență cu unul sau mai multe din următoarele fonduri și programe”.
(12)    Costul unitar pentru indemnizația zilnică de subzistență are scopul de a acoperi cheltuielile de subzistență pentru o anumită țară (prânz și cină, mijloace de transport local și alte cheltuieli personale).
(13)    A se introduce trimiterea când aceasta va fi disponibilă.
(14)     JO C 137, 12.5.2012, p. 7 .
(15)    Poziția Parlamentului European din 11 decembrie 2013 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și decizia Consiliului din 11 martie 2014.
(16)    Regulamentul (CE) nr. 1338/2001 al Consiliului din 28 iunie 2001 de definire a măsurilor necesare protecției monedei euro împotriva falsificării ( JO L 181, 4.7.2001, p. 6 ).
(17)    Regulamentul (CE) nr. 1339/2001 al Consiliului din 28 iunie 2001 privind extinderea efectelor Regulamentului (CE) nr. 1338/2001 de definire a măsurilor necesare protecției monedei euro împotriva falsificării la statele membre care nu au adoptat euro ca monedă unică ( JO L 181, 4.7.2001, p. 11 ).
(18)    Decizia 2001/923/CE a Consiliului din 17 decembrie 2001 privind înființarea unui program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva contrafacerii (programul „Pericles”) ( JO L 339, 21.12.2001, p. 50 ).
(19)    Decizia 2001/924/CE a Consiliului din 17 decembrie 2001 de extindere a efectelor deciziei de instituire a unui program de schimb, asistență și formare în vederea protejării monedei euro împotriva falsificării (programul „Pericles”) asupra statelor membre care nu au adoptat euro ca monedă unică ( JO L 339, 21.12.2001, p. 55 ).
(20)    Decizia 2006/75/CE a Consiliului din 30 ianuarie 2006 de modificare și prelungire a Deciziei 2001/923/CE privind crearea unui program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva contrafacerii (programul „Pericles”), ( JO L 36, 8.2.2006, p. 40 ).
(21)    Decizia 2006/76/CE a Consiliului din 30 ianuarie 2006 de extindere la statele membre neparticipante a aplicării Deciziei 2006/75/CE de modificare și extindere a Deciziei 2001/923/CE privind instituirea unui program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva falsificării (programul „Pericles”) ( JO L 36, 8.2.2006, p. 42 ).
(22)    Decizia 2006/849/CE a Consiliului din 20 noiembrie 2006 de modificare și prelungire a Deciziei 2001/923/CE privind crearea unui program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva contrafacerii (programul „Pericles”) ( JO L 330, 28.11.2006, p. 28 ).
(23)    Decizia 2006/850/CE a Consiliului din 20 noiembrie 2006 de extindere la statele membre neparticipante a aplicării Deciziei 2006/849/CE de modificare și extindere a Deciziei 2001/923/CE privind instituirea unui program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva falsificării (programul „Pericles”) ( JO L 330, 28.11.2006, p. 30 ).
(24)    Regulamentul (UE) nr. 331/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 privind instituirea unui program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva falsificării (programul „Pericles 2020”) și de abrogare a Deciziilor 2001/923/CE, 2001/924/CE, 2006/75/CE, 2006/76/CE, 2006/849/CE și 2006/850/CE ale Consiliului ( JO L 103, 5.4.2014, p. 1).  
(25)    Comunicarea Comisiei către Parlamentul European și către Consiliu privind evaluarea intermediară a programului Pericles 2020 din 6.12.2017 [ COM (2017) 741 final ].
(26)     JO L 248, 18.9.2013, p.1.
(27)     JO L 292, 15.11.1996, p.2.  
(28)     JO L 283, 31.10.2017, p.1.  
(29)    A se vedea Jurnalul Oficial. 
(30)    Societatea Națiunilor, Seria Tratate nr. 2623 (1931), p. 372.
(31)    Astfel cum sunt menționate la articolul 54 alineatul (2) litera (a) sau litera (b) din Regulamentul financiar.
(32)    Poliția, autoritățile judiciare, băncile centrale naționale, laboratoare de analiză tehnică și instituțiile științifice pot fi incluse deopotrivă în acțiunile programului „Pericles 2020”.
(33)    Document de lucru al serviciilor Comisiei SWD (2017) 443 final care însoțește documentul „Comunicarea Comisiei către Consiliu și Parlamentul European privind evaluarea intermediară a programului de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva falsificării (programul Pericles 2020), 6 decembrie 2017.
(34)    Explicațiile privind modurile de gestiune, precum și trimiterile la Regulamentul financiar, sunt disponibile pe site-ul BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx  
(35)     JO L 248, 18.9.2013, p.1.
(36)     JO L 292, 15.11.1996, p.2.  
(37)     JO L 283, 31.10.2017, p.1.  
(38)    Dif. = credite diferențiate / Nedif. = credite nediferențiate.
(39)    AELS: Asociația Europeană a Liberului Schimb.
(40)    Țările candidate și, după caz, candidații potențiali din Balcanii de Vest.
(41)    Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.
(42)    Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei.
(43)    Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei.
(44)    Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei.
(45)    Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.
(46)    Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei.
(47)    AC = agent contractual; AL = agent local; END = expert național detașat; INT = personal pus la dispoziție de agenți de muncă temporară; JED = expert tânăr în delegații.
(48)    Subplafonul pentru personal extern acoperit din creditele operaționale (fostele linii „BA”).
(49)    În ceea ce privește resursele proprii tradiționale (taxe vamale, cotizații pentru zahăr), sumele indicate trebuie să fie sume nete, și anume sume brute după deducerea unei cote de 25 % pentru costurile de colectare.

Bruxelles,31.5.2018

COM(2018) 369 final

ANEXĂ

la

Propunerea de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUOPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de instituire a unui program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva falsificării pentru perioada 2021-2027 („programul Pericles IV”)

{SWD(2018) 281 final}


ANEXĂ

INDICATORI DE EVALUARE A PROGRAMULUI

Programul va fi monitorizat îndeaproape pe baza unui set de indicatori care au scopul de a măsura gradul în care au fost îndeplinite obiectivele generale și specifice ale programului și de a reduce la minimum sarcinile și costurile administrative. În acest scop, se vor colecta date cu privire la următorul set de indicatori principali:

(a)Numărul de monede și bancnote euro falsificate detectate;

(b)Numărul de ateliere clandestine desființate; și

(c)Reacțiile primite din partea participanților la acțiunile finanțate de program.

Datele și informațiile privind indicatorii principali de performanță sunt colectate anual de către următorii actori:

·Comisia colectează datele referitoare la numărul de bancnote și monede euro falsificate;

·Comisia colectează datele referitoare la numărul de ateliere de falsificare desființate;

·Comisia și beneficiarii programului colectează datele referitoare la reacțiile primite din partea participanților la acțiunile finanțate de program.