Bruxelles, 25.5.2018

COM(2018) 318 final

2018/0163(NLE)

Propunere de

DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI

privind regulamentul de funcționare al juriului de selecție prevăzut la articolul 14 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2017/1939 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO)


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO) a fost adoptat la 12 octombrie 2017 și a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017. În conformitate cu articolul 20 din regulamentul menționat anterior, Comisia este responsabilă de instituirea și funcționarea administrativă inițială a EPPO până în momentul în care acesta dispune de capacitatea de a-și executa propriul buget. Comisia depune toate eforturile necesare pentru a asigura instituirea rapidă a EPPO. În conformitate cu articolul 120 din regulament și după o etapă de demarare de trei ani, Comisia preconizează că EPPO va fi funcțional până la sfârșitul anului 2020.

Un element esențial pentru ca EPPO să devină operațional este selecția și numirea personalului și în special a procurorului-șef european și a procurorilor europeni. Pentru a selecta procurorul-șef european și procurorii europeni ai EPPO, conform articolului 14 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2017/1939, Consiliul stabilește regulamentul de funcționare al juriului de selecție și adoptă o decizie de numire a membrilor acestuia, pe baza unei propuneri din partea Comisiei. În acest scop, Comisia propune prezenta decizie de punere în aplicare a Consiliului care cuprinde în anexă regulamentul de funcționare al juriului de selecție.

Juriul de selecție va avea ca sarcini principale să întocmească lista restrânsă a candidaților calificați pentru funcția de procuror-șef european înainte de recrutarea acestuia/acesteia de către Parlamentul European și Consiliu și să prezinte un aviz motivat privind calificările candidaților la funcțiile de procuror european înainte de numirea lor de către Consiliu. Regulamentul de funcționare propus de Comisie permite îndeplinirea sarcinilor juriului de selecție în cel mai eficient mod posibil. Astfel, anexa cuprinde norme privind atribuțiile, componența și secretariatul juriului de selecție și procedurile de luare a deciziilor, precum și norme privind stabilirea clasamentului candidaților, dispozițiile financiare, prelucrarea datelor cu caracter personal și regimul lingvistic al juriului de selecție.

Coerența cu dispozițiile deja existente în domeniul de politică vizat

Instituirea EPPO este prevăzută la articolul 86 din TFUE. EPPO va fi primul organism al UE cu competențe în materie de cercetare și urmărire penală a infracțiunilor care afectează interesele financiare ale Uniunii și va constitui un element complet nou în peisajul judiciar european. EPPO ar trebui să amelioreze coerența și eficacitatea politicii în materie de urmărire penală pentru infracțiunile care afectează bugetul UE, asigurând astfel un număr mai mare de urmăriri penale și condamnări și un nivel mai ridicat de recuperare a fondurilor Uniunii pierdute din cauza fraudelor.

Prin prezenta propunere de decizie de punere în aplicare a Consiliului, care cuprinde în anexă regulamentul de funcționare al juriului de selecție, Comisia îndeplinește obligația care îi revine în temeiul articolului 14 alineatul (3) din Regulamentul 2017/1939 al Consiliului. Prezenta propunere va permite lansarea procedurilor de selecție și numire a procurorului-șef european și a procurorilor europeni din cadrul EPPO. Prin urmare, propunerea este pe deplin coerentă cu dispozițiile existente în domeniul de politică respectiv.

Coerența cu alte politici ale Uniunii

Prezenta inițiativă este coerentă cu celelalte politici și evoluții legislative ale Uniunii menite să consolideze protecția intereselor financiare ale Uniunii.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temei juridic

Propunerea este întemeiată pe articolul 291 din TFUE coroborat cu articolul 14 alineatul (3) și cu articolul 16 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului.

Subsidiaritatea (în cazul competențelor neexclusive)

În conformitate cu articolul 14 alineatul (3) din Regulamentul 2017/1939 al Consiliului, Comisia are obligația legală de a prezenta o propunere privind regulamentul de funcționare al juriului de selecție. Prezenta propunere este esențială pentru a se asigura îndeplinirea sarcinilor juriului de selecție în cel mai eficient mod posibil, în vederea unei selectări și numiri rapide a procurorului-șef european și a procurorilor europeni din cadrul EPPO.

Proporționalitatea

Prezenta propunere se limitează la ceea ce este necesar pentru a atinge obiectivele propuse și este, prin urmare, conformă cu principiul proporționalității. Prezenta propunere este direct legată de intrarea în vigoare a Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului și este esențială pentru a asigura înființarea rapidă a EPPO.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

Având în vedere natura specifică și limitată a prezentei propuneri și faptul că aceasta este conformă cu obligația care îi revine Comisiei în temeiul articolului 14 alineatul (3) din Regulamentul 2017/1939 al Consiliului, nu au fost efectuate evaluări ex post, consultări cu părțile interesate și evaluări ale impactului.

4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

Punctul VIII din anexa la propunere stabilește că membrii juriului de selecție care trebuie să se deplaseze în afara locului lor de reședință pentru a-și exercita atribuțiile au dreptul la rambursarea cheltuielilor și la o diurnă în conformitate cu articolul 9 din Regulamentul 2016/300 al Consiliului. Cheltuielile aferente sunt suportate de Consiliu.

Comisia va fi responsabilă de secretariatul juriului și va asigura sprijinul administrativ necesar pentru funcționarea juriului. Aceste sarcini nu vor avea implicații financiare.

5.ALTE ELEMENTE

Planuri de punere în aplicare și măsuri de monitorizare, evaluare și raportare

Având în vedere natura măsurii, aceste elemente nu se aplică.

Documente explicative (pentru directive)

Propunerea nu necesită documente explicative privind transpunerea.

Explicații detaliate cu privire la dispozițiile specifice ale propunerii

Punctul I stabilește sarcinile juriului de selecție, în conformitate cu articolul 14 alineatul (3) și cu articolul 16 alineatul (2) din Regulamentul 2017/1939 al Consiliului.

Punctul II descrie componența juriului de selecție și durata mandatului membrilor acestuia. În conformitate cu articolul 14 alineatul (3) din Regulamentul 2017/1939 al Consiliului, juriul de selecție va fi format din foști membri ai Curții de Justiție și ai Curții de Conturi, foști membri naționali ai Eurojust, membri ai instanțelor supreme naționale, procurori de înalt nivel sau juriști ale căror competențe sunt recunoscute. Acest punct precizează că membrii juriului de selecție trebuie să îndeplinească cel puțin unul dintre criteriile respective la momentul numirii lor în funcție. Punctul II explică în continuare că membrii juriului de selecție sunt numiți de Consiliu pentru o perioadă de patru ani. De asemenea, punctul respectiv prevede norme privind înlocuirea membrilor înainte de expirarea mandatului lor.

Punctul III prevede norme privind președintele și secretariatul juriului de selecție. Acest punct explică faptul că Comisia este responsabilă de secretariatul juriului și stabilește sarcinile secretariatului.

Punctul IV prevede norme privind deliberările juriului de selecție.

Punctul V menționează că toate candidaturile pentru funcția de procuror-șef european și desemnările de candidați pentru funcțiile de procuror european vor fi transmise juriului de selecție. În plus, punctul V prevede posibilitatea juriului de selecție de a cere informații suplimentare din partea candidaților sau a guvernelor statelor membre care au desemnat candidații.

Punctul VI stabilește procedurile de numire a procurorului-șef european și a procurorilor europeni. În ceea ce privește procurorul-șef european, conform acestui punct, juriul de selecție va examina candidaturile în funcție de cerințele stabilite la articolul 14 alineatul (2) din Regulamentul 2017/1939, după cum se precizează în anunțul de post vacant. Juriul de selecție va stabili un clasament al candidaților care întrunesc cerințele și va audia un număr suficient dintre candidații cel mai bine clasați. Candidații care nu îndeplinesc condițiile de eligibilitate sau care nu sunt invitați să fie audiați de juriu vor fi informați cu privire la motive. În ceea ce privește procurorii europeni, conform acestui punct, juriul va examina desemnările în funcție de cerințele stabilite la articolul 16 alineatul (1) din Regulamentul 2017/1939 al Consiliului și va audia candidații desemnați.

Punctul VII oferă precizări suplimentare cu privire la procedura stabilită la punctul VI, indicând că juriul de selecție va stabili o listă restrânsă care să cuprindă între trei și cinci candidați pentru funcția de procuror-șef european. Această listă va fi transmisă Parlamentului European și Consiliului. Candidații care nu sunt incluși pe lista restrânsă vor fi informați cu privire la motive și vor putea depune o plângere la Consiliu, în conformitate cu articolul 90 alineatul (2) din Statutul funcționarilor. Juriul de selecție va stabili un clasament al candidaților în funcție de calificările și experiența lor, însă acest clasament nu va fi obligatoriu pentru Parlamentul European și Consiliu. În ceea ce privește funcția de procuror european, juriul de selecție va formula un aviz privind calificările candidaților pentru a exercita atribuțiile de procuror european și va indica în mod clar dacă un candidat îndeplinește sau nu condițiile prevăzute la articolul 16 alineatul (1) din Regulamentul 2017/1939. Deși juriul de selecție va stabili un clasament al candidaților în funcție de calificările și experiența lor, acest clasament nu va fi obligatoriu pentru Consiliu. Acest punct stabilește, de asemenea, norme referitoare la situația în care candidații desemnați pentru funcția de procuror european nu îndeplinesc condițiile necesare.

Punctul VIII stabilește dispozițiile financiare. Membrii juriului de selecție care trebuie să se deplaseze în afara locului lor de reședință pentru a-și exercita atribuțiile vor avea dreptul la rambursarea cheltuielilor și la o diurnă în conformitate cu articolul 9 din Regulamentul (UE) 2016/300 al Consiliului. Cheltuielile aferente vor fi suportate de Consiliu.

Punctul IX prevede că prelucrarea datelor cu caracter personal în contextul activității juriului de selecție are loc sub responsabilitatea Comisiei în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 45/2001. Acest punct stabilește, de asemenea, că normele aplicabile în materie de securitate și de acces la informațiile prelucrate în contextul activității juriului de selecție sunt cele aplicabile Comisiei.

Punctul X stabilește regimul lingvistic al juriului de selecție și prevede că acest juriu, la propunerea președintelui său, va stabili regimul lingvistic pentru deliberările sale.

2018/0163 (NLE)

Propunere de

DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI

privind regulamentul de funcționare al juriului de selecție prevăzut la articolul 14 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2017/1939 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO), în special articolul 14 alineatul (3),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)Regulamentul (UE) 2017/1939 prevede că Parlamentul European și Consiliul numesc procurorul-șef european, de comun acord, pe baza unei liste restrânse a candidaților calificați întocmită de un juriu de selecție, format din foști membri ai Curții de Justiție și ai Curții de Conturi, foști membri naționali ai Eurojust, membri ai instanțelor supreme naționale, procurori de înalt nivel sau juriști ale căror competențe sunt recunoscute, precum și un membru propus de Parlamentul European. 

(2)De asemenea, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/1939, Consiliul numește fiecare procuror european din rândul a trei candidați desemnați de fiecare stat membru, după ce a primit un aviz motivat din partea juriului de selecție.

(3)Procedura de selecție a procurorului-șef european și a procurorilor europeni ar trebui să fie un element-cheie pentru asigurarea independenței acestora, astfel cum se prevede la articolul 6 din Regulamentul (UE) 2017/1939.

(4)Normele aplicabile juriului de selecție ar trebui să asigure faptul că acesta dispune de independența și imparțialitatea necesare pentru a-și desfășura activitatea.

(5)Prin urmare, ar trebui stabilit regulamentul de funcționare al juriului de selecție,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Regulamentul de funcționare al juriului de selecție menționat la articolul 14 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2017/1939 este stabilit în anexa la prezenta decizie.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare de la data semnării sale.

Articolul 3

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu,

   Președintele


Bruxelles,25.5.2018

COM(2018) 318 final

ANEXĂ

la

Propunerea de decizie de punere în aplicare a Consiliului

privind regulamentul de funcționare al juriului de selecție prevăzut la articolul 14 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2017/1939 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO)


ANEXĂ

I. Misiune

Juriul de selecție întocmește lista restrânsă a candidaților calificați pentru funcția de procuror-șef european, în conformitate cu articolul 14 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2017/1939 1 . Acesta furnizează, de asemenea, un aviz motivat privind calificările candidaților desemnați pentru funcția de procuror european, în conformitate cu articolul 16 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2017/1939, înainte de numirea acestora de către Parlamentul European și Consiliu în primul caz și de către Consiliu în al doilea caz.

II. Componență și durata mandatului

Juriul de selecție cuprinde douăsprezece persoane care, la momentul numirii lor în funcție, sunt foști membri ai Curții de Justiție sau ai Curții de Conturi, foști membri naționali ai Eurojust, membri ai instanțelor naționale supreme, procurori de înalt nivel sau juriști ale căror competențe sunt recunoscute. Toți membrii îndeplinesc cel puțin unul din criteriile mai sus menționate la momentul numirii lor în funcție.

Membrii juriului de selecție sunt numiți de către Consiliu, la propunerea Comisiei, pe o perioadă de patru ani. Una dintre persoanele selectate este propusă de Parlamentul European. Membrii al căror mandat încetează înainte de expirarea perioadei respective sunt înlocuiți pentru perioada rămasă din mandatul lor. Mandatul membrilor juriului poate fi reînnoit o dată.

III. Președinția și secretariatul

Juriul de selecție este prezidat de unul dintre membrii săi, ales în acest scop de către membrii juriului cu majoritate de voturi. Comisia asigură secretariatul juriului. Aceasta oferă sprijinul administrativ necesar pentru lucrările juriului, inclusiv traducerea documentelor. De asemenea, secretariatul transmite Parlamentului European și Consiliului lista restrânsă a candidaților pentru funcția de procuror-șef european și transmite Consiliului avizele motivate cu privire la calificările candidaților pentru a exercita atribuțiile de procuror european.

IV. Deliberări și cvorum

Deliberările juriului de selecție sunt confidențiale și se desfășoară întotdeauna cu ușile închise. Reuniunile juriului sunt valabile doar dacă sunt prezenți cel puțin nouă dintre membrii acestuia.

Deciziile juriului de selecție se iau prin consens. Dacă însă un membru cere să se voteze, decizia se ia prin majoritatea simplă a membrilor prezenți. În caz de egalitate de voturi, președintele deține votul decisiv.

V. Transmiterea candidaturilor către juriu și solicitări de informații suplimentare

De îndată ce au fost primite candidaturile pentru funcția de procuror-șef european, secretariatul le transmite președintelui juriului. Același lucru este valabil și pentru desemnările de candidați la funcția de procuror european, inclusiv pentru documentele însoțitoare transmise de statele membre.

Juriul de selecție le poate solicita candidaților și, în cazul desemnărilor de candidați la funcția de procuror european, statului membru care a desemnat candidatul informații suplimentare sau alte materiale pe care le consideră necesare pentru deliberările sale.

VI. Examinare și audieri

1. Procedura de numire a procurorului-șef european

După primirea candidaturilor, juriul de selecție le examinează în funcție de cerințele stabilite la articolul 14 alineatul (2) din Regulamentul 2017/1939, după cum se precizează în anunțul de post vacant. Candidații care nu îndeplinesc cerințele de eligibilitate sunt excluși de la următoarele etape ale procedurii. Juriul stabilește un clasament al candidaților în funcție de calificările și experiența acestora, pe baza documentelor și a informațiilor furnizate în dosarul de candidatură sau în urma solicitării adresate în temeiul punctului V. Pentru a putea întocmi lista restrânsă menționată la punctul VII, juriul de selecție audiază un număr suficient dintre candidații cel mai bine clasați. Audierile se desfășoară față în față.

Candidații care nu îndeplinesc condițiile de eligibilitate sau care nu sunt invitați să fie audiați de juriu sunt informați cu privire la motive. Un candidat poate reacționa la o astfel de decizie precizând motivele pentru care nu este de acord cu evaluarea juriului. În acest caz, juriul reevaluează dosarul de candidatură și informează în scris candidatul cu privire la concluzia sa. Candidații care sunt excluși din procedura de selecție pot depune o plângere la Consiliu, în sensul articolului 90 alineatul (2) din Statutul funcționarilor.

2. Procedura de numire a procurorilor europeni

După primirea desemnărilor de candidați, juriul de selecție le examinează în funcție de cerințele stabilite la articolul 16 alineatul (1) din Regulamentul 2017/1939. Juriul audiază candidații desemnați. Audierile se desfășoară față în față.

VII. Concluzii și motivare

1. Procurorul-șef european

Pe baza concluziilor la care a ajuns în urma examinărilor și a audierilor, juriul de selecție întocmește o listă restrânsă de trei până la cinci candidați, care este transmisă Parlamentului European și Consiliului. Juriul de selecție prezintă motivele pentru care candidații respectivi au fost incluși pe lista restrânsă. Candidații care nu sunt incluși pe listă sunt informați cu privire la motive.

Juriul de selecție stabilește un clasament al candidaților în funcție de calificările și experiența acestora. Clasamentul indică ordinea preferințelor juriului și nu are caracter obligatoriu pentru Parlamentul European și Consiliu. Candidații care nu sunt incluși pe lista restrânsă a candidaților calificați întocmită de juriu pot depune o plângere la Consiliu, în sensul articolului 90 alineatul (2) din Statutul funcționarilor.

2. Procurorii europeni

Pe baza concluziilor la care a ajuns în urma examinărilor și a audierilor, juriul formulează un aviz privind calificările candidaților pentru a exercita atribuțiile de procuror european și indică în mod clar dacă un candidat îndeplinește sau nu condițiile prevăzute la articolul 16 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/1939. Juriul prezintă motivele avizului său.

În cazul în care candidații desemnați nu îndeplinesc condițiile prevăzute la articolul 16 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/1939, juriul de selecție, prin intermediul secretariatului său, solicită statului membru în cauză să desemneze un număr corespunzător de noi candidați. 

Juriul stabilește un clasament al candidaților în funcție de calificările și experiența acestora. Clasamentul indică ordinea preferințelor juriului și nu are caracter obligatoriu pentru Consiliu.

VIII. Dispoziții financiare

Membrii juriului de selecție care trebuie să se deplaseze în afara locului lor de reședință pentru a-și exercita atribuțiile au dreptul la rambursarea cheltuielilor și la o diurnă în conformitate cu articolul 9 din Regulamentul (UE) 2016/300 al Consiliului 2 .

Cheltuielile aferente sunt suportate de Consiliu.

IX. Date cu caracter personal

Prelucrarea datelor cu caracter personal în contextul activității juriului de selecție are loc sub responsabilitatea Comisiei în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului 3 . Normele aplicabile în materie de securitate și de acces la informațiile prelucrate în contextul activității juriului de selecție sunt cele aplicabile Comisiei.

X. Regimul lingvistic

Juriul de selecție stabilește, la propunerea președintelui său, limba sau limbile de lucru ale juriului, având în vedere limbile comune vorbite de membrii săi.

(1)    Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO), JO L 283, 31.10.2017, p. 1.
(2)    Regulamentul (UE) 2016/300 al Consiliului din 29 februarie 2016 de stabilire a regimului financiar al persoanelor care ocupă o funcție publică de rang înalt în cadrul UE (JO L 58, 4.3.2016, p. 1).
(3)    Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2000 privind protecția persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile și organele comunitare și privind libera circulație a acestor date (JO L 8, 12.1.2001, p. 1).