Bruxelles, 12.4.2018

COM(2018) 182 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

privind exercitarea competențelor de a adopta acte delegate conferite Comisiei în temeiul Directivei 2013/53/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 noiembrie 2013 privind ambarcațiunile de agrement și motovehiculele nautice și de abrogare a Directivei 94/25/CE


INTRODUCERE

Directiva 2013/53/UE 1 stabilește cerințe privind proiectarea și producerea de ambarcațiuni de agrement și motovehicule nautice, precum și norme privind libera lor circulație în Uniune. Articolul 47 din directivă împuternicește Comisia să adopte acte delegate pentru a modifica:

-punctele 2.3, 2.4 și 2.5, precum și secțiunea 3 din partea B și secțiunea 3 din partea C ale anexei I, referitoare respectiv la ciclurile de încercare ale motoarelor pentru ambarcațiuni, combustibilii de încercare, aplicarea familiei de motoare și alegerea motorului prototip și durabilitatea [articolul 47 litera (a) punctul (i)], pentru a ține seama de progresele cunoștințelor tehnice și de noile dovezi științifice;

-anexele VII și IX, care se referă la „evaluarea conformității producției în ce privește emisiile de gaze de eșapament și emisiile de zgomot” și, respectiv, la „documentația tehnică” [articolul 47 litera (a) punctul (ii)], pentru a ține seama de progresele cunoștințelor tehnice și de noile dovezi științifice.

-anexa V de stabilire a cerințelor privind „conformitate(a) echivalentă bazată pe evaluarea postconstrucție” [articolul 47 litera (b)], pentru a ține seama progresele cunoștințelor științifice, de adecvarea asigurării conformității echivalente și de noile dovezi științifice.

TEMEIUL JURIDIC

Obligația de a transmite prezentul raport este prevăzută la articolul 48alineatul (2) din Directiva 2013/53/UE. În temeiul acestei dispoziții, competența de a adopta acte delegate este conferită Comisiei pentru o perioadă de cinci ani, începând de la 17 ianuarie 2014, iar Comisia are obligația de a întocmi, cu cel mult nouă luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani, un raport privind delegarea de competențe.

EXERCITAREA DELEGĂRII

De la intrarea în vigoare a Directivei 2013/53/UE, Comisia nu a făcut uz încă de această competență. Niciun act delegat nu a fost încă adoptat.

Cu toate acestea, motivele care au determinat colegiuitorii să delege Comisiei competența de a adopta acte delegate sunt încă valabile, iar Comisia ar putea, într-adevăr să trebuiască să facă uz de această competență în viitor. De exemplu, directiva stabilește ciclurile de încercare pentru motoarele de ambarcațiuni pe benzină sau diesel, dar nu prevede un ciclu de încercare pentru tehnologia motoarelor hibride pentru ambarcațiuni. Aceasta este o tehnologie cu utilizare nouă în domeniul maritim, care combină motoarele cu combustie cu propulsia electrică. Prin urmare, Comisia ar putea face uz de competența de a adopta acte delegate pentru a introduce cicluri de încercare pentru motoarele hibride pentru ambarcațiuni.

CONCLUZII

Comisia consideră că, în ciuda faptului că nu a adoptat până acum niciun act delegat, delegarea de competențe, astfel cum este prevăzută la articolul 47 din Directiva 2013/53/UE, ar trebui extinsă. Articolul 48 din directivă prevede că „delegarea de competențe se prelungește tacit cu perioade de timp identice, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opune prelungirii respective cel târziu cu trei luni înainte de încheierea fiecărei perioade”.

(1)

Directiva 2013/53/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 noiembrie 2013 privind ambarcațiunile de agrement și motovehiculele nautice și de abrogare a Directivei 94/25/CE (JO L 354, 28.12.2013, p. 90-131).