7.3.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 86/239


Avizul Comitetului European al Regiunilor — Fondul european de ajustare la globalizare

(2019/C 86/12)

Raportor:

Ximo PUIG I FERRER (ES-PSE), președintele Guvernului Comunității Valenciene

Document de referință:

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind Fondul european de ajustare la globalizare (FEG)

COM(2018) 380 final

I.   RECOMANDĂRI DE AMENDAMENTE

Amendamentul 1

Titlul Regulamentului

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind Fondul european de ajustare la globalizare (FEG) .

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind Fondul european de sprijinire a tranziției ( FEST )

Expunere de motive

Articolul 2 din proiectul de regulament prevede în mod clar extinderea domeniului de aplicare al fondului dincolo de dimensiunea globalizării. Denumirea ar trebui schimbată peste tot în text.

Amendamentul 2

Considerentul 1

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Principiile orizontale, astfel cum sunt prevăzute la articolul 3 din Tratatul privind Uniunea Europeană („TUE”) și la articolul 10 din TFUE, inclusiv principiile subsidiarității și proporționalității astfel cum sunt prevăzute la articolul 5 din TUE, ar trebui să fie respectate la punerea în aplicare a fondurilor, ținând seama de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Statele membre și Comisia ar trebui să urmărească eliminarea inegalităților, promovarea egalității dintre femei și bărbați și integrarea perspectivei de gen, precum și combaterea discriminării pe criterii de sex, origine rasială sau etnică, religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală. Obiectivele fondurilor ar trebui să fie urmărite în cadrul dezvoltării durabile și al promovării de către Uniune a obiectivului de conservare, protecție și îmbunătățire a calității mediului, astfel cum este prevăzut la articolul 11 și la articolul 191 alineatul (1) din TFUE, ținând seama de principiul „poluatorul plătește”.

Principiile orizontale, astfel cum sunt prevăzute la articolul 3 din Tratatul privind Uniunea Europeană („TUE”) și la articolele 9 și 10 din TFUE, inclusiv principiile subsidiarității și proporționalității astfel cum sunt prevăzute la articolul 5 din TUE, ar trebui să fie respectate la punerea în aplicare a fondurilor, ținând seama de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. În conformitate cu articolul 8 din TFUE, statele membre și Comisia ar trebui să urmărească eliminarea inegalităților, promovarea egalității dintre bărbați și femei și integrarea perspectivei de gen, precum și combaterea discriminării pe criterii de sex, origine rasială sau etnică, religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală. Obiectivele fondurilor ar trebui să fie urmărite în cadrul dezvoltării durabile și al promovării de către Uniune a obiectivului de conservare, protecție și îmbunătățire a calității mediului, astfel cum este prevăzut la articolul 11 și la articolul 191 alineatul (1) din TFUE, ținând seama de principiul „poluatorul plătește”.

Expunere de motive

Pentru introducerea referințelor juridice esențiale.

Amendamentul 3

Considerentul 6

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

În „Documentul de reflecție privind valorificarea oportunităților oferite de globalizare” (20), Comisia identifică globalizarea comerțului și evoluția tehnologică drept factorii principali ai cererii sporite de specialiști și ai scăderii numărului de locuri de muncă ce necesită un nivel mai scăzut de calificare. În pofida avantajelor globale enorme ale unui comerț mai deschis și ale unei integrări sporite a economiilor mondiale, aceste efecte secundare negative trebuie combătute. Întrucât beneficiile actuale ale globalizării sunt deja distribuite în mod inegal în rândul cetățenilor și al regiunilor, având un impact puternic asupra celor expuși efectelor sale negative, există pericolul ca evoluțiile tehnologice din ce în ce mai rapide să adâncească în continuare aceste efecte. Prin urmare, în conformitate cu principiile solidarității și sustenabilității, va fi necesar să se asigure faptul că beneficiile globalizării vor fi împărțite mai echitabil prin concilierea deschiderii economice și a progresului tehnologic cu protecția socială .

În „Documentul de reflecție privind valorificarea oportunităților oferite de globalizare”, Comisia identifică globalizarea comerțului și evoluția tehnologică drept factorii principali ai cererii sporite de specialiști și ai scăderii numărului de locuri de muncă ce necesită un nivel mai scăzut de calificare. Prin urmare, în pofida avantajelor unui comerț mai deschis și ale unei integrări sporite a economiilor mondiale, efectele secundare negative , care afectează mai ales anumite domenii ale activității economice, anumite întreprinderi, anumite categorii mai vulnerabile de lucrători și anumite regiuni, trebuie combătute. Întrucât beneficiile actuale ale globalizării sunt deja distribuite în mod inegal în rândul cetățenilor și al regiunilor, având un impact puternic asupra celor expuși efectelor sale negative, există pericolul ca tranzițiile tehnologice și ecologice să adâncească în continuare aceste efecte. Prin urmare, în conformitate cu principiile solidarității și sustenabilității, va fi necesar să se asigure faptul că beneficiile globalizării sunt împărțite mai echitabil și că efectele negative simultane ale acesteia și ale tranzițiilor tehnologice și ecologice sunt anticipate pe scară mai largă .

Expunere de motive

Motivele sunt evidente.

Amendamentul 4

Considerentul 14

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

După cum s-a menționat, pentru a menține dimensiunea europeană a FEG , o cerere de sprijin ar trebui să fie prezentată în cazul în care un eveniment major de restructurare are un impact puternic asupra economiei locale sau regionale. Un astfel de impact ar trebui definit printr-un număr minim de locuri de muncă desființate într-o anumită perioadă de referință. Luând în considerare constatările evaluării la jumătatea perioadei, pragul ar trebui fixat la 250 de locuri de muncă desființate într-o perioadă de referință de patru luni (sau de șase luni în cazuri sectoriale) . Ținând seama de faptul că valurile de disponibilizări din sectoare diferite, dar din aceeași regiune au în egală măsură un impact puternic asupra pieței locale a forței de muncă, este posibil să se înainteze și cereri regionale. În cazul piețelor forței de muncă de dimensiuni reduse, cum ar fi statele membre mici sau regiunile îndepărtate, inclusiv regiunile ultraperiferice menționate la articolul 349 din TFUE, ori în circumstanțe excepționale, s-ar putea înainta cereri în cazul desființării unui număr mai mic de locuri de muncă.

După cum s-a menționat, pentru a menține dimensiunea europeană a FEST , o cerere de sprijin ar trebui să fie prezentată în cazul în care un eveniment major de restructurare are un impact puternic asupra economiei locale sau regionale. Un astfel de impact ar trebui definit printr-un număr minim de locuri de muncă desființate într-o anumită perioadă de referință. Luând în considerare constatările evaluării la jumătatea perioadei, pragul ar trebui fixat la 150 de locuri de muncă desființate într-o perioadă de referință de nouă luni. Ținând seama de faptul că valurile de disponibilizări din sectoare diferite, dar din aceeași regiune au în egală măsură un impact puternic asupra pieței locale a forței de muncă, este posibil să se înainteze și cereri regionale. În cazul piețelor forței de muncă de dimensiuni reduse, cum ar fi statele membre mici sau regiunile îndepărtate, inclusiv regiunile ultraperiferice menționate la articolul 349 din TFUE, ori în circumstanțe excepționale, ca, de pildă, acelea în care se regăsesc unele regiuni care au fost deja grav afectate de o rată ridicată a șomajului, s-ar putea înainta cereri în cazul desființării unui număr mai mic de locuri de muncă.

Expunere de motive

Pentru a asigura coerența cu amendamentele legislative propuse la articolul 5.

Amendamentul 5

Considerentul 15

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Pentru a exprima solidaritatea Uniunii cu lucrătorii disponibilizați și cu persoanele care desfășoară o activitate independentă a căror activitate a încetat, rata de cofinanțare a costului pachetului de servicii personalizate și punerii în aplicare a acestuia ar trebui să fie egală cu cea aferentă FSE+ din respectivul stat membru în cauză .

Pentru a exprima solidaritatea Uniunii cu lucrătorii disponibilizați și cu persoanele care desfășoară o activitate independentă a căror activitate a încetat, rata de cofinanțare a costului pachetului de servicii personalizate și punerii în aplicare a acestuia ar trebui să nu fie mai mică de 60 % . Acest procent minim poate fi majorat cu încă 5 %, dacă au fost prevăzute măsuri și instrumente obiective și operaționale de anticipare și restructurare.

Expunere de motive

Pentru a asigura coerența cu amendamentele legislative propuse la articolul 14 alineatul (2).

Amendamentul 6

Considerentul 19

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(19)

Contribuțiile financiare din partea FEG ar trebui să fie direcționate în primul rând către măsuri active de ocupare a forței de muncă ce vizează reintegrarea rapidă a beneficiarilor într-un loc de muncă durabil, fie în cadrul, fie în afara sectorului lor inițial de activitate. Măsurile ar trebui să reflecte nevoile preconizate ale pieței forței de muncă de la nivel local sau regional. Cu toate acestea, ori de câte ori este relevant, ar trebui, de asemenea, să fie sprijinită mobilitatea lucrătorilor disponibilizați pentru a-i ajuta să își găsească un nou loc de muncă în altă parte. Trebuie să se acorde o atenție specială diseminării competențelor necesare în era digitală. Includerea alocațiilor bănești într-un pachet coordonat de servicii personalizate ar trebui să fie restricționată . Întreprinderile ar putea fi încurajate să participe la cofinanțarea națională a măsurilor sprijinite de FEG.

(19)

Contribuțiile financiare din partea FEST ar trebui să fie direcționate în primul rând către măsuri active de ocupare a forței de muncă ce vizează reintegrarea rapidă a beneficiarilor într-un loc de muncă durabil, fie în cadrul, fie în afara sectorului lor inițial de activitate. Măsurile ar trebui să reflecte nevoile preconizate ale pieței forței de muncă de la nivel local sau regional ; prin urmare, participarea activă a autorităților locale și/sau regionale este esențială. Recuperarea capacității teritoriale ar trebui să fie abordată dintr-o perspectivă axată pe caracteristicile locale și să se bazeze pe punctele forte și pe resursele endogene ale teritoriilor. Politicile în materie de clustere, diseminarea cunoștințelor și inovarea, precum și înființarea de întreprinderi care să stimuleze ocuparea forței de muncă vor crea un mediu favorabil unei creșteri bazate pe egalitatea de șanse pentru persoane, indiferent de locul lor de reședință. În cadrul acestei abordări, ar trebui să se acorde prioritate diseminării competențelor necesare în era digitală.

 

Includerea alocațiilor bănești într-un set coordonat de servicii personalizate ar trebui să vizeze întotdeauna însoțirea măsurilor active . De asemenea, întreprinderile ar trebui încurajate să participe la cofinanțarea națională a măsurilor FEST, cu condiția existenței unei compatibilități .

 

Pe de altă parte, sprijinul acordat mobilității lucrătorilor care presupune deplasarea în alte locuri ar trebui să fie o măsură la care să se recurgă în ultimă instanță, din cauza efectului destabilizator și a pierderii atractivității regionale.

Expunere de motive

Prin politicile de restructurare trebuie să se creeze un mediu favorabil ocupării forței de muncă și creșterii și să se adopte măsuri care să le ofere lucrătorilor posibilitatea de a reveni la viața activă, inclusiv prin acordarea unor ajutoare cu caracter excepțional, pe o perioadă limitată.

Autoritățile regionale trebuie implicate activ în acest proces, pentru a cunoaște și gestiona situațiile respective.

Amendamentul 7

Punct nou după considerentul 19

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

 

În „Documentul de reflecție privind valorificarea oportunităților oferite de globalizare”, Comisia recunoaște dimensiunea regională puternică a impactului teritorial inegal al globalizării, întrucât noile locuri de muncă create în urma schimburilor comerciale și a evoluțiilor tehnologice nu se concretizează neapărat în aceleași zone în care au fost desființate locuri de muncă și, de multe ori, lucrătorii afectați nu dispun de aptitudinile necesare pentru a ocupa aceste noi locuri de muncă.

Prin urmare, acordurile comerciale ale UE ar trebui să fie însoțite de evaluări ale impactului teritorial, ca instrument care să permită autorităților competente să determine și să cuantifice din timp posibilul impact asimetric al acordurilor comerciale, să se pregătească pentru acest impact, să anticipeze schimbările, precum și să facă față unei eventuale restructurări, prin elaborarea unor strategii bazate pe combinația adecvată de politici și pe o utilizare eficace a fondurilor UE.

Expunere de motive

CoR sprijină politica comercială a UE, cu condiția să fie însoțită de evaluări ale impactului teritorial, care să măsoare eventualele consecințe și să servească drept instrument de elaborare a unor politici comerciale transparente și bazate pe dovezi bine fundamentate.

Amendamentul 8

Considerentul 20

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(20)

La conceperea pachetului coordonat de măsuri de politică active în domeniul pieței forței de muncă, statele membre ar trebui să acorde prioritate măsurilor care vor spori în mod semnificativ capacitatea de inserție profesională a beneficiarilor. Statele membre ar trebui să depună toate eforturile pentru reintegrarea în locuri de muncă durabile a unui număr cât mai mare de beneficiari care participă la aceste măsuri, cât mai curând posibil, în perioada de șase luni care precedă prezentarea raportului final privind execuția contribuției financiare.

(20)

La conceperea pachetului coordonat de măsuri de politică active în domeniul pieței forței de muncă, statele membre ar trebui să acorde prioritate măsurilor care vor spori în mod semnificativ capacitatea de inserție profesională a beneficiarilor. Statele membre ar trebui să depună toate eforturile pentru reintegrarea în locuri de muncă durabile , la nivel regional și local, a unui număr cât mai mare de beneficiari care participă la aceste măsuri, cât mai curând posibil, în perioada de șase luni care precedă prezentarea raportului final privind execuția contribuției financiare.

Expunere de motive

Trebuie să se acorde prioritate creării de locuri de muncă chiar în acele zone în care au avut loc disponibilizări.

Amendamentul 9

Considerentul 23

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(23)

În interesul beneficiarilor și al organismelor responsabile cu punerea în aplicare a măsurilor, statul membru solicitant ar trebui să-i informeze pe toți actorii implicați în procedura de depunere a cererii cu privire la evoluția acesteia.

(23)

În interesul beneficiarilor și al organismelor responsabile cu punerea în aplicare a măsurilor, statul membru solicitant ar trebui să-i informeze pe toți actorii implicați în procedura de depunere a cererii cu privire la evoluția acesteia , în special pe autoritățile locale și regionale .

Expunere de motive

Pentru a sublinia faptul că autoritățile locale și regionale trebuie să participe la procesul de punere în aplicare.

Amendamentul 10

Considerentul 39

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(39)

Având în vedere faptul că transformarea digitală a economiei necesită un anumit nivel al competențelor digitale ale forței de muncă , diseminarea competențelor necesare în era digitală ar trebui să fie un element orizontal obligatoriu al oricărui pachet coordonat de servicii personalizate oferite.

(39)

Având în vedere faptul că transformarea digitală a economiei necesită un anumit nivel al competențelor digitale ale cetățenilor europeni, în special ale populației active , diseminarea competențelor necesare în era digitală ar trebui să fie un element orizontal obligatoriu al oricărui pachet coordonat de servicii personalizate oferite.

Expunere de motive

Mențiunea „forță de muncă” nu pare a fi adecvată pentru a face trimitere, într-o dispoziție legislativă, la cetățeni sau persoane care lucrează. Există o vastă literatură care recunoaște și percepe lucrătorii ca fiind persoane cu o dimensiune socioprofesională ce nu se limitează la considerarea acestora drept un factor material de producție.

Amendamentul 11

Punct nou după considerentul 39

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

 

Investițiile publice în competențe și capital uman ar trebui să se alinieze mai bine la strategiile de specializare inteligentă și să fie abordate dintr-o perspectivă teritorială, care să analizeze modul în care schimbările structurale pot crea probleme și provocări specifice în economia regională și/sau locală. Pe de altă parte, având în vedere necesitatea adaptării acestor aptitudini la nevoile industriei regionale, va trebui ca strategiile de dezvoltare economică să fie coordonate cu politicile în materie de educație și de ocupare a forței de muncă, în vederea dezvoltării capacităților locale.

Expunere de motive

Pentru a pune în evidență necesitatea adaptării investițiilor publice în competențe la specificul unei anumite regiuni și de a corela dezvoltarea regională cu politicile educaționale și din domeniul muncii, pentru maximizarea impactului.

Amendamentul 12

Articolul 2

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

FEG contribuie la o distribuție mai bună a beneficiilor globalizării și ale progresului tehnologic , ajutându-i pe lucrătorii disponibilizați să se adapteze la schimbările structurale. În acest sens, FEG contribuie la punerea în aplicare a principiilor definite în cadrul Pilonului european al drepturilor sociale și consolidează coeziunea socială și economică între regiuni și între statele membre.

FEST sprijină transformările socioeconomice care sunt rezultatul globalizării și al tranziției tehnologice și ecologice , ajutându-i pe lucrătorii cărora le sunt destinate aceste ajutoare să se adapteze la schimbările structurale. În acest sens, FEST contribuie la punerea în aplicare a principiilor definite în cadrul Pilonului european al drepturilor sociale și consolidează coeziunea socială și economică între regiuni și între statele membre.

Expunere de motive

Această formulare este mai cuprinzătoare: îi include pe lucrătorii disponibilizați, pe cei care desfășoară o activitate independentă și, totodată, după cum se propune în prezentul aviz, pe „lucrătorii din întreprinderile aflate în dificultate, amenințați cu disponibilizarea”.

Amendamentul 13

Articolul 3 alineatul (1)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(1)   Obiectivul general al programului este de a demonstra solidaritatea cu lucrătorii disponibilizați și cu persoanele care desfășoară o activitate independentă a căror activitate a încetat în cursul unor evenimente majore neprevăzute de restructurare de tipul celor menționate la articolul 5 și de a le acorda sprijin .

(1)   Obiectivul general al programului este de a demonstra solidaritate și responsabilitate, oferind sprijin lucrătorilor disponibilizați și persoanelor care desfășoară o activitate independentă a căror activitate a încetat în cursul unor evenimente majore neprevăzute de restructurare , precum și lucrătorilor din întreprinderile aflate în dificultate, amenințați cu disponibilizarea, astfel cum se prevede la articolul 5.

Expunere de motive

Consecințele globalizării piețelor sau ale crizei financiare și economice pot fi efecte colaterale ale politicii Comisiei. Pe lângă faptul că este un act de solidaritate, acest fond reprezintă și un act de responsabilitate a UE, față de propriile decizii.

Formularea „lucrătorii din întreprinderile aflate în dificultate, amenințați cu disponibilizarea” este în concordanță cu propunerea avansată în prezentul aviz.

Amendamentul 14

Articolul 3 alineatul (2)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(2)   Obiectivul specific al FEG este de a acorda asistență în cazul unor evenimente majore neprevăzute de restructurare, în special cele cauzate de provocările aferente globalizării, cum ar fi schimbările în structura comerțului mondial, litigiile comerciale, crizele financiare sau economice, tranziția către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon ori care constituie o consecință a digitalizării sau a automatizării. Se acordă o importanță deosebită măsurilor care vin în sprijinul grupurilor celor mai defavorizate.

(2)   Obiectivul specific al FEST este de a acorda asistență în cazul unor evenimente majore neprevăzute de restructurare, în special cele cauzate de provocările aferente globalizării, cum ar fi schimbările în structura comerțului mondial, litigiile comerciale , deciziile adoptate în cadrul instrumentelor de protecție comercială ale UE, crizele financiare sau economice, tranziția către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon ori care constituie o consecință a digitalizării sau a automatizării. Se acordă o importanță deosebită măsurilor care vin în sprijinul grupurilor celor mai defavorizate în condițiile definite la articolul 4 .

Expunere de motive

Lucrătorii care sunt afectați de neinstituirea măsurilor antidumping ar trebui să poată beneficia în mod automat de drepturile cuprinse în normele FEST și să fie beneficiari ai măsurilor acestuia.

Trimiterea la articolul 4 din final se referă la introducerea unei definiții pentru „grupurile cele mai defavorizate”.

Amendamentul 15

Articolul 4

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Definiții

Definiții

În sensul prezentului regulament:

În sensul prezentului regulament:

(a)

„lucrător disponibilizat” înseamnă un lucrător al cărui contract de muncă încetează anticipat prin concediere sau al cărui contract nu este reînnoit, din cauza condițiilor economice;

(a)

„lucrător disponibilizat” înseamnă un lucrător al cărui contract de muncă încetează anticipat prin concediere sau al cărui contract nu este reînnoit, din cauza condițiilor economice;

(b)

„persoană care desfășoară o activitate independentă” înseamnă o persoană care avea mai puțin de 10 angajați;

(b)

„persoană care desfășoară o activitate independentă” înseamnă o persoană care avea mai puțin de 10 angajați;

(c)

„beneficiar” înseamnă o persoană care participă la măsurile cofinanțate de FEG ;

(c)

„lucrător vulnerabil”: orice persoană considerată beneficiar, care are oricare dintre următoarele caracteristici sau care se regăsește în oricare dintre următoarele situații:

este în vârstă de peste 54 de ani;

este în vârstă de până la 30 de ani;

este femeie;

este o persoană cu orice tip de handicap (motor, cognitiv sau senzorial);

una sau mai multe persoane depind din punct de vedere economic de beneficiar;

nu dispune de o calificare obținută în învățământul secundar sau în învățământul superior profesional (Clasificarea Internațională Standard a Educației 3); sau

aparține unei minorități etnice dintr-un stat membru;

(d)

„neregulă” înseamnă orice încălcare a dreptului aplicabil, care rezultă dintr-o acțiune sau dintr-o omisiune a unui agent economic implicat în punerea în aplicare a FEG , care are sau ar avea ca efect prejudicierea bugetului Uniunii prin imputarea unei cheltuieli nejustificate.

(d)

„beneficiar” înseamnă o persoană care participă la măsurile cofinanțate de FEST ;

 

(e)

„neregulă” înseamnă orice încălcare a dreptului aplicabil, care rezultă dintr-o acțiune sau dintr-o omisiune a unui agent economic implicat în punerea în aplicare a FEST , care are sau ar avea ca efect prejudicierea bugetului Uniunii prin imputarea unei cheltuieli nejustificate.

Expunere de motive

Este rezonabil să se expliciteze, în termeni de reglementare, că proiectul de regulament face referire, în general, la „beneficiari defavorizați” sau la „cele mai defavorizate grupuri”, fără nicio definiție. De asemenea, se propune să fie reexaminată posibilitatea incluziunii tinerilor și a introducerii perspectivei de gen și a perspectivei privind egalitatea de șanse.

Amendamentul 16

Articolul 5 alineatele (1) și (2)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Criteriile de intervenție

Criteriile de intervenție

(1)   Statele membre pot solicita contribuții financiare din partea FEG pentru măsuri care vizează lucrători disponibilizați și persoane care desfășoară o activitate independentă, în conformitate cu dispozițiile prevăzute la prezentul articol. O contribuție financiară din partea FEG se acordă în cazul unor evenimente majore de restructurare care au drept consecință următoarele:

(1)   Statele membre pot solicita contribuții financiare din partea FEST pentru măsuri care vizează lucrători disponibilizați, persoane care desfășoară o activitate independentă a căror activitate a încetat, precum și lucrători din întreprinderi aflate în dificultate, amenințați cu disponibilizarea , în conformitate cu dispozițiile prevăzute la prezentul articol.

 

(2)   O contribuție financiară din partea FEST se acordă în cazul unor evenimente majore de restructurare care au drept consecință următoarele:

(a)

încetarea activității a peste 250 de lucrători disponibilizați sau persoane care desfășoară o activitate independentă, într-o perioadă de referință de patru luni, într-o întreprindere dintr-un stat membru, inclusiv în cazul în care respectiva încetare are loc la furnizorii sau producătorii din aval ai întreprinderii în cauză;

(a)

încetarea activității a peste 150 de lucrători disponibilizați sau persoane care desfășoară o activitate independentă, într-o perioadă de referință de nouă luni, într-o întreprindere dintr-un stat membru, inclusiv în cazul în care respectiva încetare are loc la furnizorii sau producătorii din aval ai întreprinderii în cauză;

(b)

încetarea activității a peste 250 de lucrători disponibilizați sau persoane care desfășoară o activitate independentă, într-o perioadă de referință de șase luni, în special în IMM-uri, în cazul în care toate operează în același sector economic definit la nivel de diviziune NACE Rev. 2 și sunt situate într-o regiune sau în două regiuni învecinate definite la nivelul NUTS 2 ori în mai mult de două regiuni învecinate definite la nivelul NUTS 2, cu condiția să existe peste 250 de lucrători afectați sau persoane care desfășoară o activitate independentă afectate în două dintre regiunile combinate;

(b)

încetarea activității a peste 150 de lucrători disponibilizați sau persoane care desfășoară o activitate independentă, într-o perioadă de referință de nouă luni, în special în IMM-uri, în cazul în care toate operează în același sector economic definit la nivel de diviziune NACE Rev. 2 și sunt situate într-o regiune sau în două regiuni învecinate definite la nivelul NUTS 2 ori în mai mult de două regiuni învecinate definite la nivelul NUTS 2, cu condiția să existe peste 150 de lucrători afectați sau persoane care desfășoară o activitate independentă afectate în două dintre regiunile combinate;

(c)

încetarea activității a peste 250 de lucrători disponibilizați sau persoane care desfășoară o activitate independentă, într-o perioadă de referință de patru luni, în special în IMM-uri, care operează în același sector economic sau în sectoare economice diferite definite la nivel de diviziune NACE Rev. 2 și care sunt situate în aceeași regiune definită la nivelul NUTS 2.

(c)

încetarea activității a peste 150 de lucrători disponibilizați sau persoane care desfășoară o activitate independentă, într-o perioadă de referință de nouă luni, în special în IMM-uri, care operează în același sector economic sau în sectoare economice diferite definite la nivel de diviziune NACE Rev. 2 și care sunt situate în aceeași regiune definită la nivelul NUTS 2.

(3)   În cazul piețelor forței de muncă de dimensiuni reduse sau în circumstanțe excepționale, în special în ceea ce privește cererile care implică IMM-uri, justificate în mod corespunzător de către statul membru solicitant, o cerere pentru a beneficia de o contribuție financiară în temeiul prezentului articol poate fi considerată admisibilă, chiar dacă criteriile prevăzute la alineatul (1) litera (a), (b) sau (c) nu sunt îndeplinite în totalitate, atunci când concedierile au un impact puternic asupra ocupării forței de muncă și asupra economiei locale sau regionale. Statul membru solicitant precizează care dintre criteriile de intervenție prevăzute la alineatul (1) litera (a), (b) sau (c) nu sunt îndeplinite în totalitate. Cuantumul agregat al contribuțiilor în circumstanțe excepționale nu poate depăși 15 % din plafonul anual al FEG .

(3)   În cazul piețelor forței de muncă de dimensiuni reduse sau în circumstanțe excepționale, în special în ceea ce privește cererile care implică IMM-uri, justificate în mod corespunzător de către statul membru solicitant, o cerere pentru a beneficia de o contribuție financiară în temeiul prezentului articol poate fi considerată admisibilă, chiar dacă criteriile prevăzute la alineatul (1) litera (a), (b) sau (c) nu sunt îndeplinite în totalitate, atunci când concedierile au un impact puternic asupra ocupării forței de muncă și asupra economiei locale sau regionale. Statul membru solicitant precizează care dintre criteriile de intervenție prevăzute la alineatul (1) litera (a), (b) sau (c) nu sunt îndeplinite în totalitate. Cuantumul agregat al contribuțiilor în circumstanțe excepționale nu poate depăși 15 % din plafonul anual al FEST .

Expunere de motive

Se introduce o formulare uniformă și consecventă cu textul articolului 3.

Se oferă ajutoare sporite pentru un grup restrâns de lucrători disponibilizați, ceea ce corespunde mai bine dimensiunii majorității întreprinderilor: disponibilizările pe scară largă sunt mai puțin frecvente.

Nu se știe din ce motiv există intervale de timp diferite. Se propune uniformizarea și prelungirea perioadei la nouă luni.

Amendamentul 17

Articolul 5 alineatul (4)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(4)     FEG nu poate fi mobilizat atunci când lucrătorii sunt disponibilizați ca urmare a reducerilor bugetare adoptate de un stat membru, care afectează sectoare ce depind de finanțarea publică.

 

Expunere de motive

Ajutoarele ar trebui să se afle la dispoziția tuturor disponibilizaților, indiferent dacă provin sau nu din sectoare ce depind de finanțarea publică. În plus, ar putea fi deosebit de dificil pentru autoritățile competente să stabilească ce sectoare depind de finanțarea publică și care nu depind de o astfel de finanțare.

Amendamentul 18

Alineat nou la articolul 5

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

 

4 (sau 5).     Statele membre îi pot include în cererile pentru obținerea de contribuții financiare din partea FEST, ca beneficiari, pe lucrătorii din întreprinderile aflate în dificultate, amenințați cu disponibilizarea, în conformitate cu definiția prevăzută pentru aceste întreprinderi în „Orientări privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate (2014/C 249/01)”, alături de ceilalți beneficiari menționați la alineatele anterioare, pentru a participa exclusiv la cursuri de formare și de reconversie profesională personalizate, inclusiv de dobândire de competențe în domeniul tehnologiilor informației și comunicării și de alte competențe din era digitală, cu condiția ca aceste acțiuni să nu fie incluse între măsurile care sunt de responsabilitatea întreprinderilor în temeiul legislației naționale sau al contractelor colective în vigoare.

Expunere de motive

Transformarea digitală a economiei necesită un anumit grad de competențe digitale pentru toți cetățenii europeni, iar lucrătorii amenințați cu disponibilizarea trebuie să fie principala țintă a acestor servicii personalizate pentru dobândirea de competențe digitale.

Amendamentul 19

Paragraf nou, final, la articolul 7

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

 

De asemenea, lucrătorii din întreprinderile aflate în dificultate, amenințați cu disponibilizarea pot fi admiși ca beneficiari, aplicându-se restricțiile stabilite la articolul 5.4 (sau 5.5).

Expunere de motive

Formulare coerentă și complementară prevederilor din articolele anterioare.

Amendamentul 20

Articolul 8

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Măsuri eligibile

Măsuri eligibile

(1)   Se poate acorda o contribuție financiară din partea FEG pentru măsurile active de ocupare a forței de muncă ce fac parte dintr-un pachet coordonat de servicii personalizate, concepute să faciliteze reintegrarea beneficiarilor vizați și, în special, a persoanelor celor mai defavorizate din rândul lucrătorilor disponibilizați, într-un loc de muncă sau într-o activitate independentă.

(1)   Se poate acorda o contribuție financiară din partea FEST pentru măsurile active de ocupare a forței de muncă ce fac parte dintr-un pachet coordonat de servicii personalizate, concepute să faciliteze reintegrarea beneficiarilor vizați și, în special, a persoanelor celor mai defavorizate din rândul lucrătorilor disponibilizați, într-un loc de muncă sau într-o activitate independentă.

Diseminarea competențelor necesare în era industrială digitală este un element orizontal obligatoriu al oricărui pachet de servicii personalizate oferite. Nivelul de formare este adaptat calificărilor și nevoilor fiecărui beneficiar.

Diseminarea competențelor necesare în era industrială digitală este un element orizontal obligatoriu al oricărui pachet de servicii personalizate oferite. Nivelul de formare este adaptat calificărilor și nevoilor fiecărui beneficiar , provocărilor specifice create în cadrul economiei regionale și/sau locale și, în special, aptitudinilor lucrătorilor expuși riscului de disponibilizare .

Pachetul coordonat de servicii personalizate poate include în special:

(a)

formare și reconversie profesională individualizată, inclusiv privind competențe în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor și alte competențe necesare în era digitală, atestarea experienței dobândite, asistență pentru căutarea unui loc de muncă, orientare profesională, servicii de consiliere, mentorat, asistență pentru plasarea personalului disponibilizat, promovarea spiritului antreprenorial, ajutor pentru desfășurarea de activități independente, înființarea de întreprinderi și preluarea întreprinderilor de către angajați, precum și activități de cooperare;

(b)

măsuri speciale cu durată limitată, cum ar fi alocații pentru căutarea unui loc de muncă, stimulente de recrutare pentru angajatori, alocații de mobilitate, alocații de formare sau de subzistență, inclusiv alocații pentru îngrijitori.

Pachetul coordonat de servicii personalizate poate include în special:

(a)

formare și reconversie profesională individualizată, inclusiv privind competențe în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor și alte competențe necesare în era digitală, atestarea experienței dobândite, asistență pentru căutarea unui loc de muncă, orientare profesională, servicii de consiliere, mentorat, asistență pentru plasarea personalului disponibilizat, promovarea spiritului antreprenorial, ajutor pentru desfășurarea de activități independente, înființarea de întreprinderi și preluarea întreprinderilor de către angajați, precum și activități de cooperare;

(b)

măsuri speciale cu durată limitată, cum ar fi alocații pentru căutarea unui loc de muncă, stimulente de recrutare pentru angajatori, alocații de mobilitate, alocații de formare sau de subzistență, inclusiv alocații pentru îngrijitori.

Costurile măsurilor menționate la litera (b) nu pot depăși 35 % din costurile totale ale pachetului coordonat de servicii personalizate enumerate la prezentul alineat.

Costurile măsurilor menționate la litera (b) nu pot depăși 35 % din costurile totale ale pachetului coordonat de servicii personalizate enumerate la prezentul alineat , cu excepția cazului în care beneficiarii sunt considerați vulnerabili, caz în care acest procent poate ajunge până la 50 % .

Investițiile pentru desfășurarea de activități independente, înființarea propriei întreprinderi sau preluarea întreprinderilor de către angajați nu pot depăși 20 000 EUR pentru fiecare lucrător disponibilizat.

Investițiile pentru desfășurarea de activități independente, înființarea propriei întreprinderi sau preluarea întreprinderilor de către angajați nu pot depăși 20 000 EUR pentru fiecare lucrător disponibilizat.

 

Aceste investiții sunt destinate proiectelor care îndeplinesc condiții de fezabilitate tehnică, economică și financiară și, în acest scop, autoritățile stabilesc măsurile de însoțire și de mentorat care să le asigure fezabilitatea.

Structura pachetului coordonat de servicii personalizate anticipează perspectivele pieței de muncă și competențele necesare pe această piață. Pachetul coordonat este compatibil cu trecerea la o economie eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor și sustenabilă și, de asemenea, se axează pe diseminarea competențelor necesare în era industrială digitală și ține seama de cererea de pe piața forței de muncă de la nivel local.

Structura pachetului coordonat de servicii personalizate anticipează perspectivele pieței de muncă și competențele necesare pe această piață. Pachetul coordonat este compatibil cu trecerea la o economie eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor și sustenabilă și, de asemenea, se axează pe diseminarea competențelor necesare în era industrială digitală și ține seama de cererea de pe piața forței de muncă de la nivel regional și/sau local , garantând participarea activă a autorităților regionale și/sau locale la elaborarea pachetului de servicii .

(2)   Următoarele măsuri nu sunt eligibile pentru o contribuție financiară din partea FEG :

(2)   Următoarele măsuri nu sunt eligibile pentru o contribuție financiară din partea FEST :

(a)

măsurile speciale cu durată limitată menționate la alineatul (1) litera (b) care nu sunt condiționate de participarea activă a beneficiarilor vizați la activități de căutare a unui loc de muncă sau de formare;

(a)

măsurile speciale cu durată limitată menționate la alineatul (1) litera (b) care nu sunt condiționate de participarea activă a beneficiarilor vizați la activități de căutare a unui loc de muncă sau de formare;

(b)

măsuri care sunt de responsabilitatea întreprinderilor în temeiul legislației naționale sau al contractelor colective de muncă.

(b)

măsuri care sunt de responsabilitatea întreprinderilor în temeiul legislației naționale sau al contractelor colective de muncă.

Măsurile care beneficiază de sprijin din partea FEG nu înlocuiesc măsurile pasive de protecție socială.

Măsurile care beneficiază de sprijin din partea FEST nu înlocuiesc măsurile pasive de protecție socială.

(3)   Pachetul coordonat de servicii se elaborează în consultare cu beneficiarii vizați sau cu reprezentanții acestora ori cu partenerii sociali.

(3)   Pachetul coordonat de servicii se elaborează în consultare cu beneficiarii vizați sau cu reprezentanții acestora ori cu partenerii sociali și cu participarea activă a autorităților regionale și locale .

(4)   La inițiativa statului membru solicitant, se poate acorda o contribuție financiară din partea FEG pentru activități de pregătire, gestionare, informare și publicitate, control și raportare.

(4)   La inițiativa statului membru solicitant, se poate acorda o contribuție financiară din partea FEST pentru activități de pregătire, gestionare, informare și publicitate, control și raportare , precum și pentru măsuri de consolidare a capacităților autorităților regionale și/sau locale care sunt afectate de restructurarea semnificativă și neprevăzută .

Expunere de motive

Schimbările structurale sunt o sursă de probleme specifice în teritorii; este necesară implicarea autorităților regionale.

În conformitate cu propunerea de la articolul 4, se propune un tratament mai favorabil față de lucrătorii vulnerabili.

Trebuie evaluată fezabilitatea proiectelor de autoangajare, pentru a se evita eșecurile în viitor.

Amendamentul 21

Articolul 9 alineatul (5)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(5)

O cerere de finanțare trebuie să conțină următoarele informații:

(5)

O cerere de finanțare trebuie să conțină următoarele informații:

(a)

o evaluare a numărului de disponibilizări în conformitate cu articolul 6, inclusiv metoda de calcul;

(a)

o evaluare a numărului de disponibilizări în conformitate cu articolul 6, inclusiv metoda de calcul;

(b)

în cazul în care întreprinderea și-a continuat activitatea după efectuarea disponibilizărilor, confirmarea faptului că respectiva întreprindere și-a respectat obligațiile legale aplicabile în cazul disponibilizărilor;

(b)

în cazul în care întreprinderea și-a continuat activitatea după efectuarea disponibilizărilor, confirmarea faptului că respectiva întreprindere și-a respectat obligațiile legale aplicabile în cazul disponibilizărilor;

(c)

o scurtă descriere a evenimentelor care au determinat disponibilizarea lucrătorilor;

(c)

o scurtă descriere a evenimentelor care au determinat disponibilizarea lucrătorilor;

(d)

identificarea, după caz, a întreprinderilor, a furnizorilor sau a producătorilor din aval și a sectoarelor care au efectuat disponibilizări, precum și a categoriilor de beneficiari vizați, în funcție de sex, grupă de vârstă și nivel de instruire;

(d)

identificarea, după caz, a întreprinderilor, a furnizorilor sau a producătorilor din aval și a sectoarelor care au efectuat disponibilizări, precum și a categoriilor de beneficiari vizați, în funcție de sex, grupă de vârstă și nivel de instruire;

(e)

impactul preconizat al disponibilizărilor asupra economiei și a ocupării forței de muncă la nivel local, regional sau național;

(e)

impactul preconizat al disponibilizărilor asupra economiei și a ocupării forței de muncă la nivel local, regional sau național;

(f)

o descriere detaliată a pachetului coordonat de servicii personalizate și a cheltuielilor aferente, inclusiv, în special, a oricărei măsuri în sprijinul inițiativelor de încadrare în muncă a beneficiarilor defavorizați, a celor în vârstă și a celor tineri ;

(f)

o descriere detaliată a pachetului coordonat de servicii personalizate și a cheltuielilor aferente, inclusiv, în special, a oricărei măsuri în sprijinul inițiativelor de încadrare în muncă a beneficiarilor vulnerabili, în condițiile definite la articolul 4 litera (c) și, după caz, a lucrătorilor din întreprinderile aflate în dificultate, amenințați cu disponibilizarea, care urmează a fi incluși în acțiunile de formare pentru dobândirea de aptitudini digitale, aplicându-se restricțiile prevăzute la articolul 5 alineatul (4) [sau articolul 5 alineatul (5)]; și o explicație privind modul în care pachetul coordonat de servicii personalizate completează acțiunile finanțate de alte fonduri naționale sau ale Uniunii, inclusiv informații despre măsurile obligatorii aplicabile întreprinderilor care au efectuat disponibilizări în temeiul legislației naționale sau al contractelor colective de muncă;

(g)

o explicație privind măsura în care s-a ținut seama de recomandările prevăzute în Cadrul de calitate al UE pentru anticiparea schimbărilor și a restructurării și privind modul în care pachetul coordonat de servicii personalizate completează acțiunile finanțate de alte fonduri naționale sau ale Uniunii, inclusiv informații referitoare la măsurile care, în temeiul legislației naționale sau al contractelor colective de muncă, sunt obligatorii pentru respectivele întreprinderi care au efectuat disponibilizări ;

(g)

o explicație privind măsura în care s-a ținut seama de recomandările prevăzute în Cadrul de calitate al UE pentru anticiparea schimbărilor și a restructurării , inclusiv de cele legate de promovarea revitalizării regiunilor afectate de restructurare și de facilitarea cooperării dintre actorii relevanți, precum și privind existența sau inexistența unor măsuri și instrumente obiective și operaționale de anticipare și restructurare în sensul dispozițiilor de la articolul 14 alineatul (2) ;

(h)

bugetul estimat pentru fiecare dintre componentele pachetului coordonat de servicii personalizate în sprijinul beneficiarilor vizați și pentru orice activități de pregătire, gestionare, informare și publicitate, control și raportare;

(h)

bugetul estimat pentru fiecare dintre componentele pachetului coordonat de servicii personalizate în sprijinul beneficiarilor vizați și pentru orice activități de pregătire, gestionare, informare și publicitate, control și raportare;

(i)

în scopul evaluării, obiective indicative specifice fiecărui caz definite de statul membru privind rata de reangajare a beneficiarilor la 6 luni de la încheierea perioadei de punere în aplicare;

(i)

în scopul evaluării, obiective indicative specifice fiecărui caz definite de statul membru , prin consultarea autorităților regionale și locale din zona afectată, privind rata de reangajare a beneficiarilor la 6 luni de la încheierea perioadei de punere în aplicare;

(j)

datele la care au început sau trebuie să înceapă serviciile personalizate pentru beneficiarii vizați și activitățile de punere în aplicare a FEG , astfel cum se prevede la articolul 8;

(j)

datele la care au început sau trebuie să înceapă serviciile personalizate pentru beneficiarii vizați și activitățile de punere în aplicare a FEST , astfel cum se prevede la articolul 8;

(k)

procedurile urmate pentru consultarea beneficiarilor vizați sau a reprezentanților acestora ori a partenerilor sociali, precum și a autorităților locale și regionale sau a altor părți interesate relevante, după caz;

(k)

procedurile urmate pentru consultarea beneficiarilor vizați sau a reprezentanților acestora ori a partenerilor sociali, precum și a autorităților locale și regionale sau a altor părți interesate relevante, după caz;

(l)

o declarație de conformitate a sprijinului solicitat din partea FEG cu normele procedurale și de fond ale Uniunii privind ajutoarele de stat, precum și o declarație în care să se sublinieze motivul pentru care pachetul coordonat de servicii personalizate nu înlocuiește măsuri care, în conformitate cu legislația națională sau cu contractele colective de muncă, sunt de responsabilitatea întreprinderilor;

(l)

o declarație de conformitate a sprijinului solicitat din partea FEST cu normele procedurale și de fond ale Uniunii privind ajutoarele de stat, precum și o declarație în care să se sublinieze motivul pentru care pachetul coordonat de servicii personalizate nu înlocuiește măsuri care, în conformitate cu legislația națională sau cu contractele colective de muncă, sunt de responsabilitatea întreprinderilor;

(m)

sursele naționale de prefinanțare sau de cofinanțare și alte surse de cofinanțare, după caz.

(m)

sursele naționale de prefinanțare sau de cofinanțare și alte surse de cofinanțare, după caz;

 

(n)

dacă este necesar, un raport care să justifice capacitatea administrativă insuficientă de a gestiona acest ajutor și care să precizeze necesitatea de a dispune de fonduri suplimentare pentru asistență tehnică și administrativă, în conformitate cu dispozițiile de la articolul 12 alineatul (5).

Expunere de motive

Autoritățile regionale trebuie să se implice în definirea obiectivelor, pentru a cunoaște posibilitățile de ocupare a forței de muncă ale economiei în cauză.

Celelalte chestiuni contribuie la o formulare în acord cu estimările de mai sus sau indicate mai jos (Cadru de calitate, asistență tehnică complementară).

Amendamentul 22

Articolul 12 alineatul (4)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(4)   Asistența tehnică oferită de Comisie include furnizarea de informații și orientări statelor membre cu privire la utilizarea, monitorizarea și evaluarea FEG . De asemenea, Comisia furnizează partenerilor sociali europeni și naționali informații și orientări clare cu privire la utilizarea FEG . Măsurile de orientare pot include și crearea de grupuri operative în cazul în care un stat membru se confruntă cu perturbări economice grave.

(4)   Asistența tehnică oferită de Comisie include furnizarea de informații și orientări statelor membre cu privire la utilizarea, monitorizarea și evaluarea FEST . De asemenea, Comisia furnizează partenerilor sociali europeni și naționali informații și orientări clare cu privire la utilizarea FEST . Măsurile de orientare pot include și crearea de grupuri operative în cazul în care un stat membru se confruntă cu perturbări economice grave , fie la nivel național, fie la nivel regional .

Expunere de motive

Trebuie să ne asigurăm că autoritățile locale și regionale sunt informate în permanență.

Amendamentul 23

Alineat nou la articolul 12

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

 

(5)     La aprobarea contribuției financiare, Comisia poate mobiliza fonduri din suma corespunzătoare asistenței tehnice și administrative în beneficiul statelor membre care solicită acest lucru, printr-un raport care justifică deficitele de capacitate administrativă, pentru o gestionare rapidă și eficace a activităților de pregătire, monitorizare, control, audit sau evaluare ce le revin.

Expunere de motive

Pentru a facilita rapiditatea răspunsului și pentru a compensa deficitele în materie de capacitate de gestionare ale regiunilor, în urma unei cereri motivate, Comisia ar putea autoriza mobilizarea unei părți din fondurile de asistență tehnică, pentru activitățile de pregătire, monitorizare, control, audit și evaluare a căror implementare revine regiunilor.

Amendamentul 24

Articolul 14 alineatul (2)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(2)   Rata de cofinanțare a FEG pentru măsurile propuse se aliniază cu cea mai ridicată rată de cofinanțare a FSE+ din respectivul stat membru.

(2)   Rata de cofinanțare a FEST pentru măsurile propuse se aliniază cu cea mai ridicată rată de cofinanțare a FSE+ din respectivul stat membru , care în niciun caz nu este mai mică de 60 % . Această rată minimă poate fi majorată cu încă 5 % în cazul în care, ca o condiție ex ante, au fost instituite măsuri și instrumente obiective și operaționale de anticipare și restructurare, în orice format de natură strategică și de acțiune, de preferință urmând abordarea bazată pe caracteristicile locale.

Expunere de motive

Pentru a evita lipsa resurselor regionale, fiind vorba de măsuri de solidaritate cu lucrătorii afectați, se propune, în orice caz, un prag minim de 60 % din cel prezent.

În plus, cu o majorare de 5 % a cofinanțării, ar fi stimulate cererile din partea statelor membre care au deja măsuri de prevenire, punând în aplicare bunele practici din cadrul de calitate.

Amendamentul 25

Articolul 17 alineatul (5)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(5)

Statul membru în cauză dispune de flexibilitatea de a realoca sume între posturile bugetare prevăzute în decizia privind acordarea unei contribuții financiare în temeiul articolului 16 alineatul (3). În cazul în care, prin realocare, unul sau mai multe dintre posturile prevăzute se majorează cu peste 20 %, statul membru notifică în prealabil acest lucru Comisiei.

(5)

Statul membru în cauză , după consultarea autorităților regionale vizate, dispune de flexibilitatea de a realoca sume între posturile bugetare prevăzute în decizia privind acordarea unei contribuții financiare în temeiul articolului 16 alineatul (3). În cazul în care, prin realocare, unul sau mai multe dintre posturile prevăzute se majorează cu peste 20 %, statul membru notifică în prealabil acest lucru Comisiei.

Expunere de motive

Trebuie să ne asigurăm că autoritățile regionale sunt informate în permanență.

II.   RECOMANDĂRI POLITICE

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Fondul european de ajustare la globalizare

Considerații și reflecții prealabile

1.

subliniază că Europa trebuie să fie conștientă de faptul că unul dintre principalele puncte focale ale impactului provocărilor structurale majore – care, în esență, decurg din deschiderea economiilor, schimbările climatice, procesele de adaptare tehnologică, intensificarea fluxurilor de migrație sau îmbătrânirea populației – se va concentra asupra activităților viitoare, asupra condițiilor de desfășurare a acestora și asupra implicațiilor lor la nivel personal, familial și regional;

2.

își exprimă îngrijorarea și atrage atenția asupra efectelor deteriorării modelului social european, rezultate în urma apariției și proliferării unor forme noi de relații de muncă, mai precare, care se ivesc în contextul unei penurii și al nevoii persoanelor aflate în situații extreme, care nu au libertate de decizie în ceea ce privește ofertele unor mari întreprinderi internaționale care, de fapt, își exercită obligațiile fiscale în afara granițelor statelor membre și iau locul micilor întreprinderi locale, prin poziția lor dominantă pe piețe;

3.

afirmă că teritoriul, ca spațiu al relațiilor și al construcției sociale în care se reunesc elementele de mediu, socioculturale, economice, organizaționale și umane, capătă o valoare semnificativă pentru dezvoltarea și progresul comunităților locale, care pot fi grav afectate de efectele reale și materiale ale globalizării și ale altor procese de transformare și deteriorare, în contextul denaturării resurselor endogene și a capitalului lor uman;

4.

consideră că Europa, astfel cum este descrisă, este capabilă și are suficientă sensibilitate, după cum s-a arătat în numeroase ocazii, pentru a aborda tensiunile dintre, pe de o parte, menținerea competitivității economiei globale și garanțiile necesare pentru apărarea și promovarea sistemului nostru de bunăstare, în general, și, pe de altă parte, ocuparea forței de muncă, formarea profesională și drepturile lucrătorilor, în special, cu scopul de a răspunde așteptărilor cetățenilor Uniunii Europene și de a satisface nevoile regiunilor.

Importanța Fondului european de ajustare la globalizare

5.

subliniază și salută propunerea legislativă a Comisiei din 30 mai 2018 de republicare a unui nou regulament privind Fondul european de ajustare la globalizare (denumit în continuare „FEG”), datorită rolului pe care acesta l-a jucat începând cu punerea sa în aplicare în 2007: 611 de milioane de euro, în 160 de intervenții de sprijin pentru 147 000 de lucrători din diferite regiuni și țări, UE făcând astfel dovada solidarității și responsabilității pentru deciziile luate în cadrul pieței unice;

6.

îi confirmă valoarea ca instrument util (1), caracterizat printr-o eficacitate remarcabilă, cu o rată de inserție de aproximativ 50 %, prin sustenabilitatea capacității de inserție profesională și prin îmbunătățirea capacităților participanților, precum și printr-o vizibilitate politică ridicată (2);

7.

atrage atenția asupra nemulțumirii și preocupării crescânde a cetățenilor europeni cu privire la tendințele globale, așa-numita „geografie a nemulțumirii”, care alimentează mișcările izolaționiste; afirmă rolul pe care îl poate avea o bună punere în aplicare a măsurilor FEG, printre altele, în atenuarea efectelor restructurărilor majore neprevăzute la care sunt expuse multe regiuni din Europa ca urmare a specializării lor economice, a costurilor forței de muncă sau a nivelului de educație al populației sale active (3);

Complementaritate și o coordonare eficace între politici și fonduri

8.

salută accentul pus pe rolul diseminării aptitudinilor necesare în era industrială digitală, ca element transversal obligatoriu al oricărui pachet de servicii personalizate oferite, deși se sugerează o mai bună aliniere la strategii de specializare inteligentă și la abordări care să vizeze teritoriul, din cauza problemelor specifice din economia regională;

9.

invită autoritățile regionale să participe activ la strategiile de dezvoltare economică regională, având în vedere necesitatea de a adapta competențele și aptitudinile la nevoile industriei regionale, printr-o strânsă cooperare între sectorul educației și formării și actorii sociali, sindicali și din mediul de afaceri de la nivel regional;

10.

subliniază necesitatea unei flexibilități și adaptabilități sporite între măsurile fondurilor, pentru a permite sprijinirea unei game mai largi de măsuri de dezvoltare economică care să contribuie la eliminarea decalajului existent între măsurile pe termen scurt și strategiile de reconversie pe termen mai lung pe care le finanțează politica de coeziune (4);

11.

sprijină complementaritatea reciprocă și o abordare mai coordonată între FEG, ca instrument de absorbție a șocurilor, care oferă sprijin doar în circumstanțe neprevăzute, și FSE+, care sprijină un răspuns mai durabil la provocări și care trebuie să funcționeze prin intermediul unor măsuri structurale, evolutive, transformatoare și pregătitoare ale schimbărilor, sprijinind politicile active de ocupare a forței de muncă pe termen lung, învățarea și calificarea, precum și contribuția la prevenirea timpurie a șomajului (5);

12.

subliniază că politica de investiții a UE, prin intermediul FEDR și al Fondului de coeziune, devine un instrument-cheie, necesar și solidar, care contribuie cu valoare adăugată la acțiunile de la nivel național și regional pentru a aborda multe dintre cele mai mari provocări – globalizarea și transformarea economică, tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon, provocările de mediu și demografice, migrația și pungile de sărăcie din mediul urban – care afectează din ce în ce mai multe regiuni din întreaga UE, inclusiv pe cele mai dezvoltate (6);

Domeniul de aplicare și misiunea FEG

13.

întâmpină cu satisfacție propunerea Comisiei de asumare, în cadrul misiunii fondului, a unui sens mai larg al adaptării la schimbările structurale, luând în considerare alte surse de ajustare generate de politicile și deciziile UE care afectează piețele, ceea ce face ca propunerea să fie mai adecvată din punct de vedere tehnic și mai echitabilă;

14.

indică faptul că, deși în cadrul misiunii fondului se prevede că acesta contribuie la aplicarea principiilor definite în cadrul Pilonului european al drepturilor sociale și consolidează coeziunea socială și economică între regiuni și între statele membre, aceste principii trebuie să fie operaționale și trebuie să urmărească realizarea de progrese în cadrul tabloului de bord social;

Buget

15.

are în continuare rezerve și prezintă Comisiei opinia sa în legătură cu natura FEG de „instrument special”, în afara plafoanelor bugetare ale următorului cadru financiar multianual (CFM) pentru perioada 2021-2027. Chiar și în contextul unui fond cu caracter contingent, stârnește îngrijorare incertitudinea referitoare la aprobarea individuală a fiecărei solicitări, într-un scenariu general de reducere a resurselor financiare, prevăzută pentru politicile de coeziune în CFM 2021-2027;

16.

subliniază că, în ceea ce privește extinderea domeniului de aplicare, viitoarele crize ale economiilor europene vor reclama o finanțare sporită pentru adaptare, motiv pentru care se propune o creștere a cererii de finanțare de la suma totală disponibilă, de 200 de milioane EUR, la 500 de milioane EUR anual. Este necesară majorarea atât a numărului de măsuri, în care să fie incluse în mod ferm IMM-urile, cât și a valorii financiare a ajutorului per angajat;

Criterii și măsuri mai favorabile și o trimitere specifică la lucrătorii vulnerabili

17.

salută reducerea pragului de disponibilizări, indiferent dacă acestea aparțin aceleiași întreprinderi sau anumitor sectoare, deoarece corespunde mai bine realității, și consideră că această reducere contribuie la un nivel mai ridicat de utilizare și mobilizare a fondurilor; prin urmare, propune ca pragul să fie stabilit la 150 de locuri de muncă;

18.

diferențele de opinie cu privire la stabilirea unor perioade de referință diferite, pentru situații diferite (patru sau șase luni) generează îndoieli și, în cazul în care acest lucru nu se întemeiază pe o justificare statistică, propune să se aibă în vedere o singură perioadă mai amplă pentru toate situațiile;

19.

propune includerea și instrumentarea juridică a unei noi categorii eligibile pentru a beneficia în exclusivitate de acțiuni de calificare și de dobândire de noi competențe transformatoare din era digitală: „lucrători din întreprinderi aflate în dificultate, amenințați cu disponibilizarea” (7);

20.

susține că, deși ratele de cofinanțare ale FEG pentru măsura oferită ar putea fi mai ridicate, prin alinierea la cea mai ridicată rată de cofinanțare a FSE+ din respectivul stat membru, ar putea exista o rată mai mică decât cea actuală de 60 %, rată stabilită, în orice caz, la o valoare minimă pentru aceste situații, având în vedere lipsa previzibilă de resurse de origine regională și caracterul excepțional și solidaritatea inerente ajutoarelor mobilizate de acest fond;

21.

salută majorarea la 20 000 EUR pentru fiecare lucrător disponibilizat a investițiilor pentru desfășurarea de activități independente, dar afirmă că această măsură ar trebui să se bazeze pe consilierea, mentoratul și măsurile de însoțire necesare pentru a asigura fezabilitatea proiectelor si pentru a evita apariția frustrărilor și a unui sentiment mai intens de descurajare pe termen mediu;

22.

atrage atenția asupra relevanței resursei mobilității lucrătorilor disponibilizați pentru a-i ajuta să își găsească un loc de muncă în altă parte, având în vedere că emigrarea forței de muncă mai mobile, a lucrătorilor mai bine calificați reduce calitatea pieței regionale a forței de muncă și, la rândul său, scade competitivitatea regiunii (8);

23.

semnalează că se fac trimiteri doar la condiția de „beneficiari defavorizați”, dar nu se menționează nicio măsură care să abordeze particularitatea acestor beneficiari, motiv pentru care se propune reglementarea și examinarea, în cadrul propunerii, a termenului „lucrător vulnerabil”, în scopul acordării de asistență din partea FEG. Acest lucru constituie un element de solidaritate interpersonală, care, în plus, ar fi perceput ca o ilustrare clară a noțiunii de cetățenie europeană;

24.

solicită Comisiei, instituțiilor europene și statelor membre – sub forma unui deziderat – să renunțe, în general, la utilizarea termenului „NEET” atunci când fac trimitere la tinerii care „nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare”, întrucât este un termen mai degrabă peiorativ decât descriptiv, stigmatizează tinerii și îi împiedică să fie recunoscuți pentru ceea ce sunt și ceea ce fac, nu pentru ceea ce nu fac din cauză că nu li se pun la dispoziție sau nu li se oferă oportunități de ocupare a forței de muncă sau de formare;

Simplificarea și îmbunătățirea procedurii

25.

sprijină efortul de îmbunătățire și simplificare a funcționării FEG și apreciază reducerea sarcinii administrative suportate de statul membru atunci când înaintează o cerere și de Comisie, atunci când verifică eligibilitatea respectivei cereri, întrucât nu va mai fi necesar să se efectueze o analiză aprofundată a contextului disponibilizărilor și a cauzelor acestora; în consecință, execuția contribuțiilor financiare va fi mai rapidă, dat fiind că nu vor mai exista propuneri ale Comisiei privind mobilizarea FEG (9);

Rolul entităților și al agenților teritoriali: descentralizarea și gestiunea partajată

26.

consideră că introducerea dimensiunii regionale și locale este o măsură valoroasă, dar subliniază vizibilitatea redusă și lipsa de recunoaștere a potențialului autorităților regionale în ceea ce privește participarea și intervenția FEG și solicită sporirea rolului autorităților regionale și locale în administrarea fondului în statele membre a căror structură organizatorică permite descentralizarea;

27.

invită Comisia și statele membre să consolideze cooperarea cu autoritățile locale și regionale, precum și cu celelalte părți interesate și, în special, cu actorii sociali, pentru a asigura resursele juridice, financiare și organizatorice care să permită participarea și colaborarea de sine stătătoare în direcția dezvoltării acestor domenii;

Considerații privind măsurile anticipative

28.

recomandă adoptarea unor mecanisme de îmbunătățire a capacității instituționale a statelor membre, nu numai pentru ca acestea să aibă o intervenție rapidă și să lanseze mecanismele de cerere fără întârziere, ci și pentru a garanta o punere în aplicare eficientă și eficace a măsurilor; propune ca, în viitor, să se acorde FEG un rol mai anticipativ și mai preventiv;

29.

propune consolidarea rolului actual în evaluarea tendințelor în materie de globalizare și restructurare al Centrului European de Monitorizare a Schimbărilor, aparținând Eurofound, și extinderea asistenței sale la Comisie și la statele membre în ceea ce privește evaluarea impactului teritorial și a consecințelor în regiunile europene, înainte de orice decizie sau acord comercial care ar putea genera urmări semnificative la acest nivel;

30.

subliniază necesitatea de a coordona FEG și de a oferi un domeniu de aplicare mai larg, mai mult pragmatism și mai multă forță recomandărilor prevăzute în Cadrul de calitate al UE pentru anticiparea schimbărilor și a restructurării (MCR), pentru o mai bună punere în aplicare a bunelor practici și a recomandărilor adresate angajaților, întreprinderilor, partenerilor sociali și organismelor regionale și naționale;

31.

consideră că este necesară încurajarea statelor membre și a regiunilor care au instituit, ca o condiție ex ante, măsuri obiective și eficiente de anticipare și restructurare, sub orice formă, de natură strategică și de acțiune, de preferință urmând abordarea bazată pe caracteristicile locale, specializarea inteligentă sau promovarea inovării sociale, care însoțesc tranziția și schimbările structurale (10).

Bruxelles, 5 decembrie 2018.

Președintele Comitetului European al Regiunilor

Karl-Heinz LAMBERTZ


(20)  https://ec.europa.eu/commission/publications/reflection-paper-harnessing-globalisation_ro

(1)  Raport al Comisiei privind evaluarea la jumătatea perioadei a Fondului european de ajustare la globalizare (FEG), COM(2018) 297 final, din 16 mai 2018.

(2)  Acest lucru a fost confirmat de părțile interesate implicate în gestionarea FEG, în cursul procesului de consultare.

(3)  După cum se arată în Documentul de reflecție privind viitorul finanțelor UE.

(4)  Raportul menționat, privind evaluarea la jumătatea perioadei.

(5)  Raportul Comisiei privind evaluarea performanței FEG în 2015 și 2016, publicat la 31 octombrie 2017.

(6)  A se vedea evaluarea impactului, care însoțește Propunerea de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind Fondul european de dezvoltare regională și Fondul de coeziune.

(7)  În conformitate cu definiția prevăzută pentru aceste întreprinderi în Comunicarea Comisiei intitulată Orientări privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate (2014/C 249/01).

(8)  Conform observațiilor Eurofound (Fundația European pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă) în legătură cu un raport al OCDE.

(9)  Un sondaj efectuat în rândul autorităților naționale responsabile de programele FEG a constatat faptul că, printre posibilii factori disuasivi, se numără criteriile stricte de eligibilitate, o legislație complexă și o procedură îndelungată.

(10)  A se vedea avizul CoR O strategie europeană pentru industrie: rolul și perspectiva autorităților locale și regionale (CDR 3214/2017, raportor: Heinz Lehmann (DE-PPE), adoptat la 23 martie 2018).