Bruxelles, 20.11.2017

COM(2017) 670 final

Recomandare de

DECIZIE A CONSILIULUI

de autorizare a Comisiei să deschidă negocieri cu Confederaţia Elveţiană pentru un acord privind stabilirea clauzelor şi condiţiilor pentru participarea Confederaţiei Elveţiene la Agenţia GNSS European


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL RECOMANDĂRII

Motivele şi obiectivele recomandării

Agenţia GNSS European („Agenţia”) a fost înfiinţată prin Regulamentul (UE) 912/2010 1 . Aceasta are sarcini importante în domeniul securităţii şi al comercializării în ceea ce priveşte programele europene GNSS - Galileo şi EGNOS; de asemenea, Comisia Europeană i-a încredinţat sarcini de gestionare a programelor în ceea ce priveşte exploatarea acestora.

Agenţia este deschisă participării ţărilor terţe prin încheierea de acorduri internaţionale între Uniune şi ţara în cauză. Norvegia este prima ţară care nu este membră a UE şi care participă deja la Agenţie.

Începând din anii 1990, în calitate de membru al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), Elveţia a fost un partener şi un contribuitor de durată la programele europene GNSS - Galileo şi EGNOS. Industria Elveţiei deţine know-how tehnic specific, uneori exclusiv, în anumite sectoare ale tehnologiei de radionavigaţie prin satelit. Elveţia găzduieşte o staţie de sol a EGNOS.

Ca urmare a reprofilării programelor GNSS ale UE în 2008, cooperarea între UE şi Elveţia privind radionavigaţia prin satelit se bazează pe Acordul de cooperare între Uniunea Europeană şi statele membre ale acesteia, pe de o parte, şi Confederaţia Elveţiană, pe de altă parte, privind programele europene de radionavigaţie prin satelit, denumit în cele ce urmează „Acordul de cooperare UE-Elveţia în domeniul GNSS”, semnat la 2013 şi aplicat cu titlu provizoriu începând de la 1 ianuarie 2014 2 .

Potrivit articolului 16 din Acordul de cooperare în domeniul GNSS: „Elveţia are dreptul de a participa la Agenţia GNSS european în condiţiile care urmează să fie stabilite într-un acord între Uniunea Europeană şi Elveţia. Negocierile respective încep de îndată ce Elveţia depune o cerere în acest scop şi procedurile necesare din partea Uniunii Europene sunt finalizate.”

Elveţia a depus o cerere de a participa la Agenţie printr-o scrisoare datată 20 mai 2014.

Prin urmare, acest document conţine o recomandare de a începe negocierile cu Elveţia pentru a institui un acord care să stabilească clauzele şi condiţiile pentru participarea Elveţiei la Agenţie.

Se preconizează că această participare va consolida parteneriatul de durată între Elveţia şi UE în domeniul radionavigaţiei prin satelit.

Pentru perioada 2014-2017 Elveţia a contribuit la programele europene GNSS cu aproximativ 240 de milioane EUR.

Coerenţa cu dispoziţiile existente în domeniul de politică

Potrivit articolului 23 din Regulamentul (UE) nr.°912/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului de instituire a Agenţiei 3 : „Agenţia este deschisă participării ţărilor terţe şi organizaţiilor internaţionale. Participarea şi condiţiile acesteia se stabilesc într-un acord între Uniune şi respectiva ţară terţă sau organizaţie internaţională, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 218 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.”

Potrivit articolului 16 din Acordul de cooperare în domeniul GNSS: „Elveţia are dreptul de a participa la Agenţia GNSS european în condiţiile care urmează să fie stabilite într-un acord între Uniunea Europeană şi Elveţia.”

Coerenţa cu alte politici ale Uniunii

Sistemul Global de Navigaţie prin Satelit European („GNSS”) reprezintă un element important al politicii Uniunii Europene în vederea asigurării integrării complete a infrastructurii de transport terestru, maritim şi aerian pentru o navigare sigură, fără sincope, rentabilă şi ecologică. Promovarea acordurilor de cooperare privind radionavigaţia prin satelit cu anumite ţări, inclusiv cu Elveţia, este o parte a strategiei internaţionale a GNSS European.

Scopul directivelor de negociere recomandate este acela de a permite participarea Elveţiei, partener-cheie al programelor europene GNSS, la Agenţie. Acest lucru implică extinderea către Elveţia a unui set de drepturi şi obligaţii aplicabile pentru această participare la Agenţie.

Recomandarea nu prevede acordarea de drepturi de proprietate sau de decizie Elveţiei.

2.TEMEI LEGAL, SUBSIDIARITATE ŞI PROPORŢIONALITATE

Temei legal

Articolul 218 alineatul (3) şi articolul 218 alineatul (4) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.

Subsidiaritate (în caz de competenţă neexclusivă)

Obiectivele propunerii nu pot fi realizate în mod satisfăcător de statele membre. Agenţia este un organism al Uniunii înfiinţat prin legislaţia Uniunii şi, prin urmare, participarea ţărilor terţe la Agenţie nu poate fi autorizată de niciunul dintre statele membre în mod individual. Participarea ar trebui, în schimb, să fie reglementată printr-un acord internaţional încheiat de Uniune. Acordul se limitează la temele necesare pentru a permite participarea Elveţiei la Agenţie.

Proporţionalitate

N/A

Alegerea instrumentului

Un acord internaţional este singurul instrument care asigură coerenţa la nivelul UE şi securitatea juridică în relaţia cu Elveţia în ceea ce priveşte participarea acestei ţări la Agenţie. Tratatul nu oferă alte opţiuni viabile pentru reglementarea relaţiei cu o ţară terţă.

În plus, acordul internaţional este necesar, de asemenea, în conformitate cu articolul 23 din Regulamentul (UE) nr.°912/2010.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOT EX-POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRŢILE INTERESATE ŞI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Evaluări ex-post/verificări ale adecvării legislaţiei existente

N/A.

Consultări cu părţile interesate

Comisia a consultat statele membre ale UE cu privire la această iniţiativă. S-a recunoscut faptul că o astfel de iniţiativă este benefică pentru Uniune şi în special pentru punerea în aplicare în continuare a programelor europene GNSS şi pentru funcţionarea Agenţiei.

Obţinerea şi utilizarea expertizei

N/A

Evaluarea impactului

N/A

Adecvarea şi simplificarea reglementărilor

N/A

Drepturile fundamentale

N/A

4.IMPLICAŢII BUGETARE

Elveţia ar trebui să contribuie din punct de vedere financiar la bugetul Agenţiei pentru acoperirea integrală a costurilor legate de participarea sa la activităţile Agenţiei.

Prin urmare, nu vor exista implicaţii financiare pentru bugetul Uniunii.

5.ALTE ELEMENTE

Planuri de punere în aplicare şi măsuri de monitorizare, evaluare şi raportare

N/A

Documente explicative (în cazul directivelor)

N/A

Explicaţii detaliate cu privire la prevederile specifice ale propunerii

În decursul ultimilor ani, Comisia Europeană şi Elveţia au discutat modalităţile de a oficializa participarea Elveţiei la Agenţie în repetate rânduri.

Ca urmare a încheierii Acordului de cooperare în domeniul GNSS, Elveţia poate participa la Comitetul pentru programele europene GNSS în calitate de observator, fără drept de vot.

Acordul preconizat nu ar trebui să permită Elveţiei să participe la foruri, grupuri de lucru sau discuţii relevante pentru serviciul public reglementat.

În cele din urmă, acordul ar trebui să includă un mecanism care să permită o adaptare flexibilă la noile evoluţii, cum ar fi orice reglementare viitoare a UE referitoare la Agenţie .

   

Recomandare de

DECIZIE A CONSILIULUI

de autorizare a Comisiei să deschidă negocieri cu Confederaţia Elveţiană pentru un acord privind stabilirea clauzelor şi condiţiilor pentru participarea Confederaţiei Elveţiene la Agenţia GNSS European

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

Având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, în special articolul 218 alineatele (3) şi (4),

Având în vedere recomandarea Comisiei Europene,

întrucât ar trebui să se deschidă negocieri în vederea încheierii unui acord cu Confederaţia Elveţiană privind stabilirea clauzelor şi condiţiilor pentru participarea Confederaţiei Elveţiene la Agenţia GNSS European,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Comisia este autorizată să negocieze, în numele Uniunii, un acord internaţional cu Confederaţia Elveţiană privind stabilirea clauzelor şi condiţiilor pentru participarea Confederaţiei Elveţiene la Agenţia GNSS European.

Articolul 2

Directivele de negociere sunt stabilite în anexă.

Articolul 3

Negocierile se desfăşoară în consultare cu [a se adăuga de către Consiliu: numele Comitetului compus din reprezentanţii statelor membre].

Articolul 4

Prezenta decizie se adresează Comisiei.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Preşedintele

(1)    Regulamentul (UE) nr. 912/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 22 septembrie 2010 de instituire a Agenţiei GNSS European, de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1321/2004 al Consiliului privind crearea unor structuri de gestionare a programelor europene de radionavigaţie prin satelit şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 683/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului, JO L 276, 20.10.2010, p. 11
(2)    JO L 15 din 20 ianuarie 2014, p.1.
(3)    Regulamentul (UE) nr. 912/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 22 septembrie 2010 de instituire a Agenţiei GNSS European, de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1321/2004 al Consiliului privind crearea unor structuri de gestionare a programelor europene de radionavigaţie prin satelit şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 683/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului, JO L 276, 20.10.2010, p. 11

Bruxelles,20.11.2017

COM(2017) 670 final

ANEXĂ

la

Recomandarea de DECIZIE A CONSILIULUI

de autorizare a Comisiei să deschidă negocieri cu Confederaţia Elveţiană pentru un acord privind stabilirea clauzelor şi condiţiilor pentru participarea Confederaţiei Elveţiene la Agenţia GNSS European


ANEXĂ

IOBIECTIVUL NEGOCIERILOR

Obiectivul negocierilor este acela de a defini clauzele şi condiţiile pentru participarea Elveţiei la Agenţia GNSS European (Agenţia).

IIDOMENIUL DE APLICARE AL ACORDULUI

Acest acord ar trebui să includă, în măsura în care este posibil, următoarele elemente referitoare la participarea la Agenţie:

(1)condiţiile pentru participarea Elveţiei la Agenţie;

(2)contribuţia financiară a Elveţiei la Agenţie;

(3)condiţiile participării reprezentanţilor Elveţiei la Consiliul de administraţie al Agenţiei, în calitate de observatori fără drept de vot;

(4)condiţiile în care pot fi angajaţi resortisanţi elveţieni ca membri ai personalului Agenţiei (cu contract);

(5)aplicarea prevederilor referitoare la controlul financiar de către UE;

(6)durata participării Elveţiei la Agenţie;

(7)acordul ar trebui să fie conform legislaţiei relevante a UE, inclusiv conform Regulamentului (UE) nr.°1285/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului privind punerea în aplicare şi exploatarea sistemelor europene de radionavigaţie prin satelit şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 876/2002 al Consiliului şi a Regulamentului (CE) nr. 683/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 decembrie 2013, precum şi conform Regulamentului (UE) nr. 912/2010 1 al Parlamentului European şi al Consiliului de instituire a Agenţiei GNSS European;

(8)aplicarea în Elveţia a Protocolului privind privilegiile şi imunităţile Uniunii.

IIIEVOLUŢIE

Ar trebui inclusă în acord o procedură simplificată care permite adaptarea tehnică a acordului ţinând seama de evoluţia circumstanţelor. Aceasta ar putea să implice crearea unui comitet pentru supravegherea punerii în aplicare a acordului şi pentru evaluarea şi luarea de decizii cu privire la necesitatea modificării acordului.

IVSOLUŢIONAREA LITIGIILOR ŞI DENUNŢAREA ACORDULUI

Acordul ar trebui să prevadă şi un mecanism de soluţionare a litigiilor. Acordul ar trebui să includă, de asemenea, dispoziţii care le permit părţilor, în cazul în care este necesar, să rezilieze acordul.

(1)    JO L 276 din 20 octombrie 2010, p. 11.