Bruxelles, 18.10.2017

COM(2017) 602 final

2017/0262(NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul comitetelor corespunzătoare ale Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite în ceea ce privește propunerile de amendamente la Regulamentele ONU nr. 12, 14, 16, 17, 43, 44, 46, 48, 49, 110, 121, 129 și 134, la regulamentele tehnice mondiale ONU nr. 6 și 15, la Regulamentul de procedură al WP.29 și la Orientările generale pentru procedurile de reglementare ale ONU și dispozițiile tranzitorii din regulamentele ONU, precum și în ceea ce privește propunerile pentru trei noi regulamente ONU, un nou regulament tehnic mondial ONU și o propunere pentru o nouă rezoluție reciprocă


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Temeiurile și obiectivele propunerii

La nivel internațional, Comisia Economică pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) elaborează cerințe armonizate, menite să înlăture barierele tehnice din calea comerțului cu autovehicule între părțile contractante la Acordul revizuit din 1958 și să asigure că astfel de vehicule oferă un nivel ridicat de siguranță și de protecție a mediului.

În conformitate cu Decizia 97/836/CE a Consiliului din 27 noiembrie 1997, Uniunea a aderat la Acordul Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (denumită în continuare „CEE-ONU”) privind adoptarea specificațiilor tehnice uniforme pentru vehicule cu roți, echipamente și componente care pot fi montate și/sau folosite la vehicule cu roți și condițiile pentru recunoașterea reciprocă a omologărilor acordate pe baza acestor specificații (denumit în continuare „Acordul revizuit din 1958”) și, în conformitate cu Decizia 2000/125/CE a Consiliului din 31 ianuarie 2000 referitoare la încheierea Acordului privind stabilirea de norme tehnice mondiale aplicabile vehiculelor cu roți, echipamentelor și componentelor care pot fi montate și/sau utilizate la vehiculele cu roți (denumit în continuare „Acordul paralel”), Uniunea a aderat la Acordul paralel.

Reuniunile WP.29 ale CEE-ONU, Forumul mondial pentru armonizarea regulamentelor privind vehiculele, se desfășoară de trei ori în fiecare an calendaristic, în lunile martie, iunie și noiembrie. În cadrul fiecărei reuniuni se adoptă noi regulamente ONU, noi regulamente tehnice mondiale ONU (RTM ONU) și/sau amendamente la regulamentele ONU sau la regulamentele tehnice mondiale ONU existente (denumite în continuare „RTM ONU”), pentru a se ține seama de progresele tehnice. Înainte de fiecare reuniune WP.29, amendamentele respective sunt adoptate de unul dintre cele șase grupuri de lucru care activează în cadrul WP.29.

În cadrul unei reuniuni WP.29 ulterioare, are loc votul final pentru adoptarea amendamentelor, adăugirilor și rectificărilor, cu condiția întrunirii cvorumului și a existenței unei majorități calificate în rândul părților contractante. UE este parte contractantă la două acorduri (cel din 1958 și cel din 1998) ale WP.29. În cadrul fiecărei reuniuni, se pregătește o decizie a Consiliului, cunoscută drept „megadecizie”, care cuprinde lista regulamentelor, amendamentelor, completărilor și rectificărilor și care autorizează Comisia să voteze în numele Uniunii în cadrul fiecărei reuniuni a WP.29.

Prezenta decizie a Consiliului definește poziția Uniunii în ceea ce privește votarea regulamentelor, amendamentelor, completărilor și rectificărilor supuse la vot în cadrul reuniunii WP.29 din noiembrie 2017 care se va desfășura între 13 și 17 noiembrie 2017.

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică

Prezenta propunere completează și este pe deplin în conformitate cu obiectivele Uniunii privind politica în domeniul pieței interne în ceea ce privește industria automobilelor.

Sistemul WP.29 consolidează sistemul internațional de armonizare a standardelor privind vehiculele. Acordul din 1958 joacă un rol cheie pentru acest obiectiv, deoarece producătorii din UE pot opera în temeiul unui set comun de reglementări privind omologarea de tip a vehiculelor știind că produsul va fi recunoscut de părțile contractante ca fiind în conformitate cu legislația lor națională. De exemplu, acest sistem a permis ca Regulamentul (CE) nr. 661/2009 privind siguranța generală a autovehiculelor să abroge peste 50 de directive ale UE și să le înlocuiască cu regulamentele corespunzătoare elaborate în cadrul Acordului din 1958.

O abordare similară a fost adoptată în ceea ce privește Directiva 2007/46/CE, care a înlocuit sistemele de omologare ale statelor membre cu o procedură de omologare a Uniunii și a stabilit un cadru armonizat cuprinzând dispozițiile administrative și cerințele tehnice generale pentru toate vehiculele, sistemele, componentele și unitățile tehnice separate noi. Directiva menționată a încorporat regulamentele ONU în sistemul de omologare UE de tip, fie ca cerințe pentru omologarea de tip, fie ca alternative la legislația Uniunii. De la adoptarea directivei respective, regulamentele ONU au fost incluse din ce în ce mai des în legislația Uniunii în cadrul omologării UE de tip.

Coerența cu alte politici ale Uniunii

Sistemul WP.29 este corelat cu politica Uniunii în materie de competitivitate, asupra căreia această inițiativă are un impact pozitiv. Prezenta propunere este coerentă și cu politicile Uniunii în domeniul transportului și energiei, care sunt luate în considerare în mod corespunzător în procesul de elaborare și adoptare a regulamentelor care intră sub incidența Acordului din 1958.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temei juridic

Temeiul juridic al prezentei propuneri este articolul 114 coroborat cu articolul 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Subsidiaritate

Doar Uniunea poate vota în favoarea instrumentelor internaționale, cum ar fi propuneri de regulamente ONU, amendamente ale Regulamentelor ONU și proiecte de regulamente tehnice mondiale și în favoarea încorporării lor în sistemul Uniunii pentru omologarea de tip a autovehiculelor. Prin aceasta se previne nu numai fragmentarea pieței interne, ci se asigură, de asemenea, standarde uniforme în materie de sănătate și de siguranță în întreaga Uniune. Acest sistem oferă, totodată, avantajele unor economii de scară: se pot realiza produse pentru întreaga piață a Uniunii și chiar pentru piața internațională, în loc ca acestea să fie adaptate pentru a obține omologarea de tip națională din fiecare stat membru.

Prin urmare, prezenta propunere respectă principiul subsidiarității.

Proporționalitate

Prezenta decizie a Consiliului autorizează Comisia să voteze în numele Uniunii și reprezintă un instrument proporționat în conformitate cu articolul 5 alineatul (1) din Decizia 97/836/CE a Consiliului pentru definirea unei poziții unificate a UE în cadrul CEE-ONU în ceea ce privește votul privind documentele de lucru propuse pe ordinea de zi a reuniunii WP.29. Prin urmare, prezenta propunere respectă principiul proporționalității deoarece aceasta nu depășește ceea ce este necesar în vederea atingerii obiectivelor de a garanta buna funcționare a pieței interne și de a oferi, totodată, un nivel înalt de protecție și siguranță publică.

Alegerea instrumentului

În conformitate cu articolul 218 alineatul (9) din TFUE, este necesar să se recurgă la o decizie a Consiliului pentru a stabili pozițiile care trebuie adoptate în numele Uniunii în cadrul unui organism creat printr-un acord internațional.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Evaluări ex post/verificări ale adecvării legislației existente

Nu se aplică.

Consultări cu părțile interesate

Nu se aplică.

Obținerea și utilizarea expertizei

Expertiza externă nu este pertinentă în cazul prezentei propuneri. Aceasta a fost, totuși, examinată de Comitetul tehnic pentru autovehicule.

Evaluarea impactului

Prezenta propunere nu poate face obiectul unei evaluări a impactului, deoarece nu este de natură legislativă și nu sunt disponibile sau nu sunt posibile opțiuni de politică alternative.

Adecvarea și simplificarea reglementărilor

În ceea ce privește sarcina administrativă, inițiativa nu are repercusiuni, întrucât trimiterile la amendamente anexate la megadecizie nu vor introduce noi obligații de raportare sau alte obligații de ordin administrativ pentru întreprinderi, inclusiv pentru IMM-uri. Dimpotrivă, se urmărește reducerea sarcinii administrative, deoarece aplicarea cerințelor armonizate la nivel mondial le permite producătorilor să prezinte documentația de omologare a sistemelor și componentelor nu numai în UE, ci și pe piețele de export ale părților contractante la Acordul din 1958 care se află în afara UE.

Propunerea are un impact deosebit de pozitiv asupra competitivității industriei autovehiculelor și asupra comerțului internațional ale UE. Acceptarea reglementărilor din domeniul vehiculelor armonizate la nivel internațional de către partenerii comerciali ai UE este recunoscută ca fiind cea mai bună modalitate de a elimina barierele netarifare din calea comerțului și de a deschide și a lărgi accesul pe piață pentru întreprinderile de automobile din UE.

Drepturile fundamentale

Propunerea nu are consecințe asupra protecției drepturilor fundamentale.

4.IMPLICAȚII BUGETARE

Prezenta inițiativă nu are implicații bugetare.

5.ALTE ELEMENTE

Planuri de punere în aplicare și măsuri de monitorizare, evaluare și raportare

Nu se aplică.

Documente explicative (în cazul directivelor)

Nu se aplică.

Explicații detaliate cu privire la prevederile specifice ale propunerii

Propunerea definește poziția Uniunii privind votarea

propunerilor de amendamente la Regulamentele ONU nr. 12, 14, 16, 17, 43, 44, 46, 48, 49, 110, 121, 129 și 134;

propunerilor de amendamente la Regulamentele tehnice mondiale ONU nr. 6 și 15;

propunerilor pentru trei noi regulamente ONU privind omologarea internațională de tip a vehiculului complet, sistemele de apel de urgență în caz de accident (AECS) și, respectiv, sistemele de ancorare a scaunelor pentru copii;

unei propuneri pentru un nou regulament tehnic mondial ONU privind siguranța vehiculelor electrice (EVS);

unei propuneri pentru o nouă rezoluție reciprocă (M.R.3) referitoare la Acordurile din 1958 și 1998 privind calitatea aerului din habitaclul vehiculului (VIAQ);

unei propuneri de modificare a orientărilor generale pentru procedurile de reglementare ale ONU și dispozițiile tranzitorii din regulamentele ONU și

a unei propuneri de modificare a Regulamentului de procedură al WP.29.

2017/0262 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul comitetelor corespunzătoare ale Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite în ceea ce privește propunerile de amendamente la Regulamentele ONU nr. 12, 14, 16, 17, 43, 44, 46, 48, 49, 110, 121, 129 și 134, la regulamentele tehnice mondiale ONU nr. 6 și 15, la Regulamentul de procedură al WP.29 și la Orientările generale pentru procedurile de reglementare ale ONU și dispozițiile tranzitorii din regulamentele ONU, precum și în ceea ce privește propunerile pentru trei noi regulamente ONU, un nou regulament tehnic mondial ONU și o propunere pentru o nouă rezoluție reciprocă

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 114 coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)Prin Decizia 97/836/CE a Consiliului 1 , Uniunea a aderat la Acordul Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) privind adoptarea de specificații tehnice uniforme pentru vehicule cu roți, echipamente și componente care pot fi montate și/sau folosite la vehicule cu roți și condițiile pentru recunoașterea reciprocă a omologărilor acordate pe baza specificațiilor respective („Acordul revizuit din 1958”).

(2)Prin Decizia 2000/125/CE a Consiliului 2 , Uniunea a aderat la Acordul privind stabilirea de norme tehnice mondiale aplicabile vehiculelor cu roți, echipamentelor și componentelor care pot fi montate și/sau utilizate la vehiculele cu roți („Acordul paralel”).

(3)Directiva 2007/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului 3 a înlocuit sistemele de omologare ale statelor membre cu o procedură de omologare a Uniunii și a stabilit un cadru armonizat cuprinzând dispozițiile administrative și cerințele tehnice generale pentru toate vehiculele, sistemele, componentele și unitățile tehnice separate noi. Directiva respectivă a încorporat regulamentele adoptate în temeiul Acordului revizuit din 1958 (denumite în continuare „regulamentele ONU”) în sistemul de omologare UE de tip, fie ca cerințe pentru omologarea de tip, fie ca alternative la legislația Uniunii. De la adoptarea Directivei 2007/46/CE, regulamentele ONU au fost incluse din ce în ce mai mult în legislația Uniunii.

(4)Având în vedere experiența acumulată și evoluțiile tehnice, trebuie adaptate cerințele referitoare la anumite elemente sau aspecte cuprinse în Regulamentele ONU nr. 12, 14, 16, 17, 43, 44, 46, 48, 49, 110, 121, 129 și 134, precum și în Regulamentele tehnice mondiale ONU nr. 6 și 15.

(5)Pentru a stabili dispoziții uniforme privind omologarea internațională de tip a întregului vehicul, sistemele de apel de urgență în caz de accident și sistemele de ancorare a scaunelor pentru copii, trebuie să fie adoptată propunerea de noi regulamente ONU cu privire la aceste aspecte.

(6)Pentru a stabili dispoziții uniforme privind siguranța vehiculelor electrice, trebuie să fie adoptată propunerea pentru un nou regulament tehnic mondial ONU (RTM).

(7)Pentru a stabili dispozițiile și o procedură de încercare armonizată pentru măsurarea emisiilor din habitaclul vehiculelor, luând astfel în considerare standardele existente, trebuie să fie adoptată propunerea pentru o nouă rezoluție reciprocă (M.R.3) privind calitatea aerului din habitaclul vehiculelor (VIAQ) în temeiul Acordului revizuit din 1958 și a Acordului paralel.

(8)Pentru a clarifica procedurile de reglementare în urma revizuirii 3 a Acordului Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite privind adoptarea specificațiilor tehnice uniforme pentru vehicule cu roți, echipamente și componente care pot fi montate și/sau folosite la vehicule cu roți și condițiile pentru recunoașterea reciprocă a omologărilor acordate pe baza acestor specificații 4 , pentru a integra viitoarele lucrări ale organismelor subsidiare ale Forumului mondial pentru armonizarea regulamentelor privind vehiculele (WP.29), pentru a evita divergențele legate de interpretare și pentru a asigura bune practici în materie de reglementare, trebuie să fie înlocuite orientările generale pentru procedurile de reglementare ale ONU și dispozițiile tranzitorii din regulamentele ONU.

(9)Pentru a permite organizațiilor neguvernamentale fără statut consultativ din cadrul Consiliului Economic și Social al Organizației Națiunilor Unite să participe la reuniunile WP.29 în calitate de consultanți, Regulamentul de procedură al WP.29. trebuie să fie revizuit.

(10)Este adecvată stabilirea poziției care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul Comitetului administrativ al Acordului revizuit din 1958 și al Comitetului executiv al Acordului paralel în ceea ce privește adoptarea propunerilor menționate,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Poziția care urmează să fie luată în numele Uniunii în cadrul Comitetului administrativ al Acordului revizuit din 1958 și în cadrul Comitetului executiv al Acordului paralel în perioada 13-17 noiembrie 2017 este aceea de a vota în favoarea propunerilor enumerate în anexa la prezenta decizie.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează Comisiei.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

(1) Decizia 97/836/CE a Consiliului din 27 noiembrie 1997 în vederea aderării Comunității Europene la Acordul Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite privind adoptarea specificațiilor tehnice uniforme pentru vehicule cu roți, echipamente și componente care pot fi montate și/sau folosite la vehicule cu roți și condițiile pentru recunoașterea reciprocă a omologărilor acordate pe baza acestor specificații („Acordul revizuit din 1958”) ( JO L 346, 17.12.1997, p. 78).
(2) Decizia 2000/125/CE a Consiliului din 31 ianuarie 2000 referitoare la încheierea Acordului privind stabilirea de norme tehnice mondiale aplicabile vehiculelor cu roți, echipamentelor și componentelor care pot fi montate și/sau utilizate la vehiculele cu roți („Acordul paralel”) (JO L 35, 10.2.2000, p. 12).
(3) Directiva 2007/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 5 septembrie 2007 de stabilire a unui cadru pentru omologarea autovehiculelor și remorcilor acestora, precum și a sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate destinate vehiculelor respective (Directivă-cadru) (JO L 263, 9.10.2007, p. 1).
(4) Aprobat, în numele Uniunii, prin Decizia (UE) 2016/1790 a Consiliului din 12 februarie 2016 (JO L 274, p. 2, 11.10.2016).

Bruxelles, 18.10.2017

COM(2017) 602 final

ANEXĂ

la

Propunerea de Decizie a Consiliului

privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul comitetelor corespunzătoare ale Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite în ceea ce privește propunerile de amendamente la Regulamentele ONU nr. 12, 14, 16, 17, 43, 44, 46, 48, 49, 110, 121, 129 și 134, la regulamentele tehnice mondiale ONU nr. 6 și 15, la Regulamentul de procedură al WP.29 și la Orientările generale pentru procedurile de reglementare ale ONU și dispozițiile tranzitorii din regulamentele ONU, precum și în ceea ce privește propunerile pentru trei noi regulamente ONU, un nou regulament tehnic mondial ONU și o propunere pentru o nouă rezoluție reciprocă


ANEXĂ

Notă: toate documentele la care se face trimitere în tabelul de mai jos sunt disponibile publicului la adresa:

http://www.unece.org/trans/main/wp29/wp29wgs/wp29gen/gen2017.html

Reg. nr.

Titlul punctului de pe ordinea de zi

Referința documentului

12

Propunerea de completare 5 la seria de amendamente 04 la Regulamentul ONU nr. 12 (Sistemul de direcție)

CEE/TRANS/WP.29/2017/118

14

Propunere pentru seria de amendamente 08 la Regulamentul ONU nr. 14 (Ancorajele centurilor de siguranță)

CEE/TRANS/WP.29/2017/119

14

Propunere pentru seria de amendamente 08 la Regulamentul ONU nr. 14 (Ancorajele centurilor de siguranță)

CEE/TRANS/WP.29/2017/128

16

Propunerea de completare 10 la seria de amendamente 06 și de completare 2 la seria de amendamente 07 la Regulamentul ONU nr. 16 (Centuri de siguranță)

CEE/TRANS/WP.29/2017/120

17

Propunerea de rectificare 1 la revizuirea 5 la Regulamentul ONU nr. 17 (Rezistența scaunelor)

CEE/TRANS/WP.29/2017/121

17

Propunerea de completare 4 la seria de amendamente 08 la Regulamentul ONU nr. 17 (Rezistența scaunelor)

CEE/TRANS/WP.29/2017/122

43

Propunerea de completare 6 la seria 01 de amendamente la Regulamentul ONU nr. 43 (Geamuri securizate)

CEE/TRANS/WP.29/2017/111

43

Propunerea de rectificare 6 la revizia 3 la Regulamentul ONU nr. 43 (Geamuri securizate)

CEE/TRANS/WP.29/2017/112

43

Propunerea de rectificare 1 la revizia 4 la Regulamentul nr. 43 (Geamuri securizate)

CEE/TRANS/WP.29/2017/117

44

Propunerea de completare 13 la seria de amendamente 04 la Regulamentul ONU nr. 44 (Sisteme de siguranță pentru copii)

CEE/TRANS/WP.29/2017/123

46

Propunerea de completare 5 la seria de amendamente 04 la Regulamentul ONU nr. 46 (Dispozitive de vizibilitate indirectă)

CEE/TRANS/WP.29/2017/113

48

Propunerea de completare 10 la seria de amendamente 06 la Regulamentul ONU nr. 48 (Instalarea dispozitivelor de iluminat și de semnalizare luminoasă)

CEE/TRANS/WP.29/2017/110

49

Propunerea de completare 9 la seria de amendamente 05 la Regulamentul ONU nr. 49 [motoare cu aprindere prin compresie și motoare cu aprindere prin scânteie (GPL și GNC)]

CEE/TRANS/WP.29/2017/129

49

Propunerea de completare 5 la seria de amendamente 06 la Regulamentul ONU nr. 49 [motoare cu aprindere prin compresie și motoare cu aprindere prin scânteie (GPL și GNC)]

CEE/TRANS/WP.29/2017/130

110

Propunerea de completare 7 la seria de amendamente 01 la Regulamentul ONU nr. 110 (Vehicule GNC și GNL)

CEE/TRANS/WP.29/2017/114

110

Propunerea de completare 1 la seria de amendamente 02 la Regulamentul ONU nr. 110 (Vehicule GNC și GNL)

CEE/TRANS/WP.29/2017/115

121

Propunerea de completare 2 la seria de amendamente 01 la Regulamentul ONU nr. 121 (Identificarea comenzilor, a lămpilor martor și a indicatoarelor)

CEE/TRANS/WP.29/2017/116

129

Propunerea de completare 6 la Regulamentul ONU nr. 129 (Sisteme îmbunătățite de siguranță pentru copii)

CEE/TRANS/WP.29/2017/124

129

Propunerea de completare 3 la seria de amendamente 01 la Regulamentul ONU nr. 129 (Sisteme îmbunătățite de siguranță pentru copii)

CEE/TRANS/WP.29/2017/125

129

Propunerea de completare 2 la seria de amendamente 02 la Regulamentul ONU nr. 129 (Sisteme îmbunătățite de siguranță pentru copii)

CEE/TRANS/WP.29/2017/126

134

Propunerea de completare 3 la Regulamentul ONU nr. 134 [Vehicule cu hidrogen și cu pilă de combustie (HFCV)]

CEE/TRANS/WP.29/2017/127

Noul Regulament ONU nr. 0

Propunerea de nou regulament ONU nr. 0 privind omologarea internațională de tip a unui vehicul complet

CEE/TRANS/WP.29/2017/108

Nou Regulament ONU

Propunerea de nou regulament ONU nr. XXX privind sistemele de apel de urgență (AECS)

CEE/TRANS/WP.29/2017/132

Nou regulament ONU

Propunerea de nou regulament ONU nr. XXX privind sistemele de ancorare ISOFIX, ancorajele superioare ISOFIX și pozițiile de ședere i-Size

CEE/TRANS/WP.29/2017/133

RTM nr.

Titlul punctului de pe ordinea de zi

Referința documentului

RTM al ONU (nou)

Propunere pentru un nou RTM ONU privind siguranța vehiculelor electrice (SVE)

CEE/TRANS/WP.29/2017/138

RTM al ONU nr. 15

Propunerea de amendament 3 la RTM ONU nr. 15 [Proceduri de încercare a vehiculelor ușoare armonizate la nivel mondial (WLTP)]

CEE/TRANS/WP.29/2017/140

RTM al ONU nr. 6

Propunerea de rectificare 2 la RTM ONU nr. 6 (Geamuri securizate)

CEE/TRANS/WP.29/2017/142

Postul

Titlul punctului de pe ordinea de zi

Referința documentului

M.R.3 a ONU

Propunere pentru o nouă Rezoluție reciprocă (M.R.3) la Acordurile din 1958 și 1998 privind calitatea aerului din habitaclul vehiculului (VIAQ)

CEE/TRANS/WP.29/2017/136

Orientări generale ale ONU

Proiectul de Orientări generale pentru procedurile de reglementare ale Organizației Națiunilor Unite și dispozițiile tranzitorii din regulamentele ONU

ECE/TRANS/WP.29/2017/107 & /107/Corr.1 & /107/Add.1

Regulamentul de procedură al WP.29

Propunere de modificare a Regulamentului de procedură al WP.29

CEE/TRANS/WP.29/2017/137