Bruxelles, 13.10.2017

COM(2017) 593 final

2017/0258(NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, în cadrul Comitetului mixt instituit prin Convenția din 20 mai 1987 privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri, în ceea ce privește propunerile de modificare a acestei convenții


EXPUNERE DE MOTIVE

1.OBIECTUL PROPUNERII

Prezenta propunere se referă la o decizie de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul Comitetului mixt UE-AELS privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri (denumit în continuare „Comitetul mixt”) în legătură cu adoptarea preconizată de către Comitetul mixt a unei decizii de modificare a anexelor la Convenția din 20 mai 1987 privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri (denumită în continuare „convenția”).

2.CONTEXTUL PROPUNERII

2.1Convenția privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri

Convenția are ca obiectiv să faciliteze schimburile comerciale dintre Uniunea Europeană și celelalte țări care sunt părți contractante la convenție prin introducerea unui document unic având la bază un formular de declarație, care servește drept declarație de export, de tranzit sau de import. Convenția a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1988.

Uniunea Europeană este parte contractantă la convenție.

2.2Comitetul mixt UE-AELS

Comitetul mixt UE-AELS administrează convenția și asigură aplicarea corectă a acesteia. Comitetul adoptă prin decizie modificări ale anexelor la convenție.

Deciziile Comitetului mixt sunt adoptate în unanimitate de către părțile contractante.

2.3Decizia Comitetului mixt UE-AELS

La 5 decembrie 2017, în cadrul celei de a 30-a reuniuni, Comitetul mixt urmează să adopte o decizie de modificare a anexelor la convenție.

Convenția privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri extinde utilizarea documentului administrativ unic și a datelor necesare în scopul diferitor proceduri vamale la părțile contractante la convenție din afara Uniunii.

Dispozițiile cu privire la date conținute în pachetul legislativ CVU se vor aplica după data de 1 mai 2016, având în vedere atât necesitatea de a actualiza sau de a implementa sistemele vamale electronice transeuropene și naționale relevante, care sunt prevăzute a fi finalizate în următorii câțiva ani, cât și solicitarea înaintată de operatorii economici de a li se acorda suficient timp pentru a se pregăti pentru noile norme și pentru a-și adapta sistemele vamale în consecință.

Prin urmare, pentru a acorda și părților contractante la convenție din afara Uniunii suficient timp să se pregătească pentru punerea în aplicare a dispozițiilor modificate și a cerințelor referitoare la date atunci când acestea vor fi pe deplin aplicabile în temeiul legislației vamale a Uniunii, convenția trebuie modificată pentru a fi aliniată pe deplin la pachetul legislativ CVU.

Procesul de stabilire a unei poziții comune a UE asupra proiectului de decizie referitor la modificarea Convenției privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri ar trebui să se desfășoare fără prea multe dificultăți, deoarece conținutul se bazează pe norme ale UE care au fost convenite de statele membre și care sunt incluse în CVU intrat în vigoare la 1 mai 2016.

Comisia este invitată să adopte proiectul de decizie și să îl transmită Consiliului.

Decizia Comitetului mixt de modificare a convenției devine obligatorie pentru părțile contractante în conformitate cu articolul 2 din respectiva decizie, care prevede că „Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării sale”.

În conformitate cu articolul 11 alineatul (3) din convenție, acest tip de decizie trebuie pusă în aplicare de către părțile contractante în conformitate cu propria lor legislație.

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

Modificarea convenției are ca scop alinierea sa cu anumite dispoziții din actele delegate și de punere în aplicare ale CVU privind cerințele comune în materie de date pentru declarațiile vamale care vor fi aplicabile începând cu anumite date ulterioare.

Această aliniere vizează îmbunătățirea simplificării formalităților în comerțul cu mărfuri între părțile contractante. Îmbunătățirile ar trebui să genereze avantaje substanțiale și tangibile pentru comercianți și pentru administrațiile vamale.

Coerența cu alte politici ale Uniunii

Propunerea de decizie este conformă cu politica comună în domeniul comerțului.

3.POZIȚIA CARE URMEAZĂ SĂ FIE ADOPTATĂ ÎN NUMELE UNIUNII

Propunerea modifică anumite dispoziții din anexele la convenție. Modificările propun alinierea anumitor dispoziții din convenție la dispozițiile din actele delegate și de punere în aplicare a CVU în ceea ce privește cerințele în materie de date utilizate în scopul declarațiilor vamale de import, de export și de tranzit care se vor aplica în viitor, de la anumite date.

Scopul este de a menține armonizarea cerințelor în materie de date utilizate pentru declarațiile vamale în cadrul schimburilor comerciale dintre părțile contractante. Modificările ar trebui să aducă beneficii substanțiale și tangibile atât pentru comercianți, cât și pentru administrațiile vamale, prin sporirea clarității și prin asigurarea unei tranziții line către noile sisteme electronice.

Instrumentul propus: Decizie a Comitetului mixt UE-AELS privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri.

Nu există un alt instrument mai adecvat.

Propunerea de decizie este conformă cu politica comună în domeniul comerțului și al transportului.

4.TEMEIUL JURIDIC

4.1.Temeiul juridic procedural

4.1.1.    Principii

Articolul 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede adoptarea deciziilor de stabilire „a pozițiilor care trebuie adoptate în numele Uniunii în cadrul unui organism creat printr-un acord, în cazul în care acest organism trebuie să adopte acte cu efecte juridice, cu excepția actelor care modifică sau completează cadrul instituțional al acordului.”

Articolul 11 alineatul (3) din convenție prevede că Comitetul mixt UE-AELS adoptă decizii de modificare a anexelor la convenție.

4.1.2.    Aplicarea în cazul de față

Comitetul mixt este un organism instituit prin articolul 10 din convenție.

Decizia pe care Comitetul mixt urmează să o adopte constituie un act cu efecte juridice. Decizia va avea caracter obligatoriu în temeiul dreptului internațional, în conformitate cu articolul 15 din convenție.

Decizia nu completează și nu modifică cadrul instituțional al convenției.

Temeiul juridic procedural al deciziei propuse este, prin urmare, articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

4.2.Temeiul juridic material

Temeiul juridic material al unei decizii adoptate în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE depinde în primul rând de obiectivul și de conținutul actului avut în vedere cu privire la care se adoptă o poziție în numele Uniunii.

Temeiul juridic material al deciziei propuse este, prin urmare, articolul 207 din TFUE.

Simplificările realizate prin intermediul Convenției și modificarea avută în vedere vizează eficiența formalităților vamale și, prin urmare, politica comercială comună a UE.

4.3.Concluzii

Temeiul juridic al deciziei propuse ar trebui să fie articolul 207 din TFUE coroborat cu articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

2017/0258 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, în cadrul Comitetului mixt instituit prin Convenția din 20 mai 1987 privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri, în ceea ce privește propunerile de modificare a acestei convenții

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 207 coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)Convenția privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri (denumită în continuare „convenția”) a fost încheiată de către Uniunea Europeană printr-o decizie a Consiliului 1 și a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1988.

(2)În temeiul articolului 11 alineatul (3) din convenție, Comitetul mixt UE-AELS privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri instituit prin convenția menționată (denumit în continuare „Comitetul mixt”) poate adopta printr-o decizie modificări ale anexelor la convenție.

(3)La 5 decembrie 2017, în cadrul celei de a 30-a reuniuni, Comitetul mixt urmează să adopte o decizie de modificare a anexelor la convenție.

(4)Este necesar să se stabilească poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul Comitetului mixt, întrucât decizia acestuia va fi obligatorie pentru Uniune.

(5)Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a Codului vamal al Uniunii 2 , precum și actele delegate și de punere în aplicare ale acestuia prevăd cerințele comune în materie de date pentru declarațiile vamale, precum și formatele și codurile pentru respectivele cerințe comune în materie de date. Dispozițiile menționate vor fi integral aplicabile atunci când sistemele electronice relevante vor fi actualizate sau instalate astfel cum se prevede în anexa la Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/578 a Comisiei din 11 aprilie 2016 de stabilire a programului de lucru referitor la dezvoltarea și instalarea sistemelor electronice prevăzute în Codul vamal al Uniunii 3 .

(6)Pentru a se asigura funcționarea armonioasă și eficientă a schimburilor comerciale dintre Uniune și părțile contractante la convenție, dispozițiile privind cerințele în materie de date pentru declarațiile vamale incluse în anexele la convenție ar trebui să fie aliniate la cele incluse în legislația Uniunii.

(7)Toate statele membre ale Uniunii și-au exprimat avizul favorabil cu privire la modificările propuse în cadrul grupului de lucru UE-AELS privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri.

(8)Întrucât decizia Comitetului mixt va aduce modificări convenției, este necesar să fie publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene după adoptarea sa.

(9)În conformitate cu articolul 17 alineatul (1) din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE), Uniunea va fi reprezentată în cadrul Comitetului mixt de către Comisie. Prin urmare, poziția Uniunii cu privire la modificările propuse ar trebui să se bazeze pe proiectul de decizie atașat,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii, în cadrul reuniunii Comitetului mixt cu privire la modificările aduse convenției se bazează pe proiectul de Decizie nr. 1/2017 a Comitetului mixt, anexat la prezenta decizie.

Reprezentanții Uniunii din cadrul Comitetului mixt pot accepta modificări minore ale proiectului de decizie, fără a mai fi necesară o nouă decizie a Consiliului.

Articolul 2

După adoptare, decizia Comitetului mixt se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 3

Prezenta decizie se adresează Comisiei.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

(1) JO L 134, 22.5.1987, p. 2.
(2) JO L 269, 10.10.2013, p. 1.
(3) JO L 99, 15.4.2016, p. 6.

Bruxelles, 13.10.2017

COM(2017) 593 final

ANEXĂ

Propunere de Decizie nr.1/2017 a Comitetului mixt UE-AELS privind
simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri din
XX XXXX 2017
de modificare a Convenției din 20 mai 1987 privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri

la

Propunerea de decizie a Consiliului

privind poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, în cadrul Comitetului mixt instituit prin Convenția din 20 mai 1987 privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri, în ceea ce privește propunerile de modificare a acestei convenții


ANEXĂ

Propunere de Decizie nr.1/2017 a Comitetului mixt UE-AELS privind
simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri din

XX XXXX 2017

de modificare a Convenției din 20 mai 1987 privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri

COMITETUL MIXT

având în vedere Convenția din 20 mai 1987 privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri 1 , în special articolul 11 alineatul (3),

întrucât:

(1)În temeiul articolului 11 alineatul (3) din Convenția din 20 mai 1987 privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri („convenția”), Comitetul mixt instituit prin convenția menționată („Comitetul mixt”) este abilitat să adopte printr-o decizie modificări ale anexelor la convenție.

(2)Prin Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a Codului vamal al Uniunii 2 (CVU) și prin actele delegate și de punere în aplicare ale acestuia s-au introdus cerințe noi în materie de date pentru declarațiile vamale și s-au modificat codurile pentru anumite elemente de date existente. Dispozițiile menționate vor fi integral aplicabile la o dată ulterioară, deoarece este necesar ca sistemele electronice relevante să fie actualizate sau instalate astfel cum se prevede în anexa la Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/578 a Comisiei din 11 aprilie 2016 de stabilire a programului de lucru referitor la dezvoltarea și instalarea sistemelor electronice prevăzute în Codul vamal al Uniunii 3 .

(3)Pentru a asigura funcționarea în bune condiții, eficientă și armonizată a schimburilor comerciale dintre Uniune și părțile contractante la convenție, dispozițiile din anexele la convenție referitoare la completarea documentului administrativ unic ar trebui să fie aliniate la dispozițiile corespunzătoare din actele delegate și de punere în aplicare ale CVU care vor fi aplicabile doar într-o etapă ulterioară. În acest scop, este indispensabil să se modifice anexele la convenție.

(4)Prin urmare, convenția trebuie modificată în consecință, °

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)Textul anexei II, apendicele 3 la Convenția din 20 mai 1987 privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri („convenția”) se modifică în conformitate cu anexa A la prezenta decizie.

(2)Textul anexei III la convenție se modifică în conformitate cu anexa B la prezenta decizie.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Oslo,

Pentru Comitetul mixt

Președintele

ANEXA A

Anexa II, apendicele 3, titlul II la Convenția din 20 mai 1987 privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri se modifică după cum urmează:

(1)Partea I. „Formalitățile care trebuie îndeplinite în țara exportatoare” se modifică după cum urmează:

(a)în notele explicative referitoare la „Rubrica 44: Mențiuni speciale, documente prezentate, certificate și autorizații”, prima teză se înlocuiește cu următorul text:

„A se indica detaliile cerute de orice reglementări specifice aplicabile în țara exportatoare, împreună cu referințele documentelor prezentate în sprijinul declarației, sau orice referințe suplimentare considerate necesare în raport cu declarația sau cu mărfurile care fac obiectul declarației. (Acestea pot include numărul licenței/permisului de export; date cu privire la reglementările veterinare și fitosanitare; numărul conosamentului sau o trimitere la părți, biroul vamal sau anularea licențelor etc.).”

(b)în notele explicative referitoare la „Rubrica 50: Principalul obligat și reprezentantul autorizat, locul, data și semnătura”, primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„A se introduce numele complet (al persoanei sau al firmei) și adresa titularului regimului de tranzit (principalul obligat), precum și numărul de identificare, dacă există, alocat de autoritățile competente. Se introduce, dacă este cazul, numele complet (al persoanei sau al firmei) al reprezentantului autorizat care semnează în numele titularului regimului de tranzit (principalul obligat).”

(2)În partea III. „Formalitățile în țara de destinație”, notele explicative referitoare la „Rubrica 44: Mențiuni speciale/Documente prezentate/certificate și autorizații” se înlocuiesc cu următorul text:

„A se indica detaliile cerute de orice reglementări specifice aplicabile în țara de destinație, împreună cu referințele documentelor prezentate în sprijinul declarației, sau orice referințe suplimentare considerate necesare în raport cu declarația sau cu mărfurile care fac obiectul declarației. (Acestea pot include numărul licenței/permisului de export; date cu privire la reglementările veterinare și fitosanitare; numărul conosamentului sau o trimitere la părți, biroul vamal sau anularea licențelor etc.). În cazul în care este obligatorie constituirea unei garanții în legătură cu regimul vamal în cauză, detaliile privind garanția trebuie să fie introduse în această rubrică. A nu se utiliza caseta „Cod informații suplimentare (IS)”.

ANEXA B

Anexa III. „Codurile care trebuie folosite în documentul unic” la Convenția din 20 mai 1987 privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri se modifică după cum urmează:

(1)în notele explicative referitoare la „Rubrica 1: Declarația”, textul referitor la prima casetă a rubricii se înlocuiește după cum urmează:

„Prima casetă:

Simbolul UE poate fi folosit pentru:

-    declarația de export către o altă parte contractantă;

-    declarația de import provenind de la o altă parte contractantă.”

(2)în notele explicative referitoare la „Rubrica 25: Mod de transport la frontieră”, descrierea codurilor „5” și „9” se înlocuiește după cum urmează:

A

B

Denumire

5

9

50

90

Poștă (modul activ de transport necunoscut)

Mod necunoscut (și anume autopropulsie)

(1) JO L 134, 22.5.1987, p. 2.
(2) JO L 269, 10.10.2013, p. 1.
(3) JO L 99, 15.4.2016, p. 6.