Bruxelles, 20.9.2017

COM(2017) 539 final

2017/0136(COD)

Modificarea propunerii, aflată în dezbatere,

de regulament de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1095/2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe) și a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 în ceea ce privește procedurile și autoritățile implicate în autorizarea contrapărților centrale și cerințele pentru recunoașterea contrapărților centrale din țări terțe (propunerea Comisiei privind EMIR II)


EXPUNERE DE MOTIVE

La 13 iunie 2017, Comisia a înaintat o Propunere de regulament de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1095/2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe) și a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 în ceea ce privește procedurile și autoritățile implicate în autorizarea contrapărților centrale și cerințele pentru recunoașterea contrapărților centrale din țări terțe (propunerea [COM(2017) 331 final] a Comisiei, privind EMIR II).

Scopul acestei propuneri este ca UE să prevadă pentru uniunea piețelor de capital un sistem mai eficace și mai consecvent în materie de supraveghere a CPC, în interesul unei integrări sporite a pieței, al stabilității financiare și al unor condiții de concurență echitabile. Printre altele, propunerea vizează să asigure o cooperare mai strânsă între autoritățile naționale competente responsabile de supravegherea CPC și băncile centrale responsabile de monedele din Uniune. În consecință, se propune înființarea unui nou organism în cadrul Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA), denumit „sesiunea executivă pentru CPC”, care va fi responsabil de gestionarea sarcinilor legate de CPC, în general, și de supravegherea CPC din Uniune și din țări terțe, în special. Sesiunea executivă pentru CPC urmează să fie compusă din membri permanenți și membri specifici pentru fiecare CPC. Șeful sesiunii executive pentru CPC și doi directori independenți au statutul de membri permanenți, care acționează în mod independent și obiectiv în interesul Uniunii în ansamblul său. Printre membrii specifici pentru fiecare CPC se numără un reprezentant al autorităților naționale competente din statele membre în care este stabilită contrapartea centrală, desemnat în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 648/2012, și un reprezentant al băncii (băncilor) centrale emitente relevante. Propunerea consolidează, de asemenea, rolul ESMA în colegii, prin faptul că dispune ca membrii permanenți ai sesiunii executive pentru CPC să participe la reuniunile colegiului în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 648/2012, șeful sesiunii executive pentru CPC prezidând și gestionând reuniunile respective.

Prezentul document este menit să completeze propunerea Comisiei privind EMIR II. Acesta face parte dintr-un pachet de măsuri având drept scop consolidarea supravegherii piețelor financiare din UE prin ameliorarea funcționării sistemului de autorități europene de supraveghere (AES). Mai concret, prezentul document este menit să atribuie o sarcină suplimentară sesiunii executive pentru CPC. Această adăugare este considerată necesară în vederea instituirii efective a sesiuni executive pentru CPC înaintea viitoarei reforme a AES.



La punctul 7 din Propunerea de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1095/2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe) și a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 în ceea ce privește procedurile și autoritățile implicate în autorizarea contrapărților centrale și cerințele pentru recunoașterea contrapărților centrale din țări terțe [COM(2017)331 final], înaintată de Comisie, la articolul 44b alineatul (1) se introduce următoarea literă (-a):

„(-a)    luarea de decizii și întreprinderea de acțiuni în chestiuni privind CPC care au legătură cu articolele 17, 19, 29, 29a și 30 din prezentul regulament;”.