Bruxelles, 13.9.2017

COM(2017) 493 final

Recomandare de

DECIZIE A CONSILIULUI

de autorizare a deschiderii de negocieri pentru o convenție de stabilire a unei instanțe multilaterale pentru soluționarea litigiilor în materie de investiții

{SWD(2017) 302 final}
{SWD(2017) 303 final}


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Temeiurile și obiectivele propunerii

În ultimii ani, includerea soluționării litigiilor dintre investitori și stat (ISDS) în acordurile comerciale și de investiții a suscitat un interes crescut și întrebări din partea publicului. Există o serie de probleme identificate ca fiind rezultatul ISDS, care se bazează pe principiile de arbitraj. Printre aceste probleme se numără lipsa sau limitarea legitimității, coerenței și transparenței ISDS, precum și absența posibilității de reexaminare.

Pentru a aborda aceste deficiențe, începând din 2015 abordarea Uniunii a constat în instituționalizarea sistemului de soluționare a litigiilor în materie de investiții în acordurile comerciale și de investiții ale UE, prin includerea sistemului jurisdicțional în materie de investiții (ICS). Cu toate acestea, datorită naturii sale bilaterale, ICS nu poate aborda pe deplin toate problemele menționate mai sus. În afară de aceasta, includerea sistemelor jurisdicționale în materie de investiții în acordurile încheiate de Uniune s-a soldat cu anumite costuri în ceea ce privește complexitatea administrativă și impactul bugetar.

Inițiativa privind instanța multilaterală dedicată investițiilor are drept scop stabilirea unui cadru pentru soluționarea litigiilor în materie de investiții internaționale 1 , care să fie permanent, independent și legitim; previzibil în crearea unei jurisprudențe coerente; care să permită o contestare a deciziilor; rentabil; care să prevadă proceduri transparente și eficiente și care să permită intervenții ale părților terțe (inclusiv, de exemplu, organizații de mediu sau organizații sindicale interesate). Independența Curții ar trebui să fie garantată prin intermediul unor cerințe stricte în materie de etică și imparțialitate, numiri fără posibilitate de reînnoire, angajarea de judecători cu normă întreagă și mecanisme de numire independente.

Prezenta inițiativă va aborda numai aspectele procedurale. Aspecte cum ar fi legislația aplicabilă sau standardele de interpretare, inclusiv asigurarea coerenței cu alte obligații internaționale (prevăzute, de exemplu, de Organizația Internațională a Muncii și de convențiile ONU) vor fi abordate în acordurile de investiții conexe care urmează să fie aplicate de instanța multilaterală dedicată investițiilor.

Prezenta inițiativă urmărește să alinieze politica Uniunii de soluționare a litigiilor în materie de investiții la abordarea Uniunii în alte domenii ale guvernanței internaționale și la soluționarea litigiilor internaționale prin favorizarea soluțiilor multilaterale. Prezenta inițiativă nu face parte din Programul privind o reglementare adecvată și funcțională (REFIT) al Comisiei.

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică

Documentul de reflecție al Comisiei intitulat „Investițiile în cadrul TTIP și în afara acestuia - calea de urmat spre reformă. Consolidarea dreptului de a reglementa și trecerea de la arbitrajul actual ad-hoc la o instanță pentru soluționarea litigiilor în materie de investiții” 2 , din mai 2015, prevede o abordare în două etape pentru reformarea sistemului ISDS tradițional. Prima etapă a constat în includerea unui sistem jurisdicțional instituționalizat pentru soluționarea litigiilor în materie de investiții în viitoarele acordurile comerciale și de investiții ale Uniunii (de exemplu, ICS). Într-o a doua etapă, Uniunea urma să acționeze în vederea stabilirii unei instanțe multilaterale dedicate investițiilor. Această instanță multilaterală ar avea ca scop să înlocuiască toate ICS-urile bilaterale incluse în acordurile comerciale și de investiții ale Uniunii și să permită Uniunii, statelor sale membre și țărilor partenere să înlocuiască dispozițiile privind ISDS din acordurile lor de investiții existente cu accesul la instanța multilaterală dedicată investițiilor.

Coerența cu alte domenii de politică a Uniunii

Prezenta recomandare este în conformitate cu Comunicarea Comisiei intitulată „Comerț pentru toți 3 din octombrie 2015, care prevede că, în paralel cu eforturile sale bilaterale, Comisia „va lucra alături de țările partenere pentru a ajunge la un consens privind crearea unei veritabile Curți internaționale de investiții permanente”.

În acest sens, cu ocazia publicării la 12 noiembrie 2015 a textului propus de UE pentru Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții (TTIP) privind protecția investițiilor și soluționarea litigiilor în materie de investiții, Comisia a afirmat că „Comisia va începe să lucreze, împreună cu alte țări, la înființarea unei instanțe internaționale permanente dedicate investițiilor. [...] Acest lucru ar duce la înlocuirea în totalitate a „vechiului mecanism ISDS” cu un sistem modern, eficient, transparent și imparțial de soluționare a litigiilor în materie de investiții internaționale” 4 .

Recomandarea este, de asemenea, în concordanță cu Documentul de reflecție al Comisiei din mai 2017 privind valorificarea oportunităților oferite de globalizare, 5 care face referire în mod explicit la prezenta inițiativă atunci când afirmă că „litigiile [în materie de investiții internaționale] nu ar mai trebui soluționate de arbitri în cadrul mecanismului de soluționare a litigiilor dintre investitori și stat. Din acest motiv, Comisia a propus înființarea unui tribunal multilateral în materie de investiții, care ar crea un mecanism echitabil și transparent”.

În plus, cu ocazia adoptării de către Consiliu a deciziei de autorizare a semnării CETA, Consiliul a declarat următoarele: „Consiliul sprijină eforturile Comisiei Europene în direcția stabilirii unei instanțe multilaterale dedicate investițiilor care va înlocui sistemul bilateral instituit prin CETA, odată ceva fi stabilită și în conformitate cu procedura prevăzută de CETA 6 .

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temei juridic

În conformitate cu articolul 218 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Comisia prezintă recomandări Consiliului, care adoptă o decizie de autorizare a începerii negocierilor și desemnează negociatorul din partea Uniunii. În conformitate cu articolul 218 alineatul (4) din TFUE, Consiliul poate adresa directive negociatorului.

Subsidiaritate (în cazul competențelor neexclusive)

În conformitate cu articolul 5 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE), principiul subsidiarității nu se aplică în domeniile care sunt de competența exclusivă a UE.

Uniunea deține competență parțial exclusivă și parțial partajată cu privire la protecția investițiilor.

Articolul 3 din TFUE prevede că Uniunea are competență exclusivă în ceea ce privește politica comercială comună. În conformitate cu articolul 207 din TFUE, investițiile străine directe (ISD), inclusiv posibilitatea de a negocia și de a încheia acorduri internaționale în materie de ISD, fac parte din politica comercială comună a Uniunii.

În avizul 2/15 privind acordul de liber schimb dintre UE și Singapore (EUSFTA), Curtea de Justiție a confirmat că, în baza articolului 207 din TFUE, Uniunea deține competența exclusivă în ceea ce privește standardele materiale de protecție, de obicei incluse în acordurile de investiții, în măsura în care respectivele standarde se aplică ISD 7 . În același aviz, Curtea de Justiție a clarificat faptul că, în cazul altor investiții decât investițiile directe, competența cu privire la respectivele standarde materiale este partajată de Uniune și statele membre.

În avizul 2/15, Curtea a clarificat și faptul că competența cu privire la ISDS (în ceea ce privește atât ISD, cât și alte investiții decât cele directe) este partajată între Uniune și statele sale membre, în măsura în care statele membre au obligația de a acționa în calitate de pârâte în anumite litigii.

Uniunea este parte, împreună cu statele membre, la acorduri care conțin dispoziții referitoare la ISDS tradițional - (Tratatul privind Carta energiei - ECT) sau un ICS (Acordul economic și comercial cuprinzător UE-Canada - CETA) și i se poate solicita să acționeze în calitate de pârât în litigii inițiate în temeiul acordurilor respective. Mai mult, Comisia negociază în prezent o serie de alte acorduri de liber schimb și acorduri de investiții de sine stătătoare, inclusiv un ICS. Se preconizează că Uniunea va acționa în calitate de pârât în cel puțin unele dintre litigiile inițiate în temeiul acordurilor respective.

Participarea Uniunii la convenția avută în vedere este, așadar, necesară în vederea alinierii la domeniul său de aplicare a litigiilor în temeiul acordurilor menționate anterior în cazul în care Uniunea va acționa în calitate de pârât.

Acordurile existente, inclusiv ISDS sau ICS, la care Uniunea este parte (ECT și CETA) prevăd că statele membre acționează în calitate de pârâte în anumite cazuri. Acordurile avute în vedere, inclusiv ICS, ar putea, de asemenea, să prevadă ca statele membre să acționeze în calitate de pârâte în anumite litigii. Mai mult, statele membre au fost autorizate de Uniune, în temeiul Regulamentului nr. 1219/2012 8 , să mențină sau să încheie aproximativ 1 400 de tratate bilaterale de investiții, printre care se numără și ISDS tradițional. Din aceste motive, reforma multilaterală privind soluționarea litigiilor în materie de investiții prevăzută de prezenta inițiativă trebuie să fie susținută de statele membre, în plus față de Uniune.

Proporționalitate

Prezenta recomandare de decizie a Consiliului de autorizare a deschiderii de negocieri pentru o convenție de stabilire a unei instanțe multilaterale pentru soluționarea litigiilor în materie de investiții nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor de politică vizate.

În conformitate cu principiul proporționalității, au fost analizate toate opțiunile de politică rezonabile pentru a evalua eficacitatea probabilă a unor astfel de intervenții la nivel de politici. Ele sunt prezentate în detaliu în raportul de evaluare a impactului.

Alegerea instrumentului

O recomandare a Comisiei de decizie a Consiliului de autorizare a deschiderii de negocieri în conformitate cu articolul 218 alineatul (3) din TFUE, care prevede că Comisia prezintă recomandări Consiliului, care adoptă o decizie de autorizare a deschiderii de negocieri.

3.REZULTATE ALE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR PĂRȚILOR INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

Evaluări ex post/verificări ale adecvării legislației existente

O revizuire a ISDS este realizată periodic în contextul Tratatului privind ECT, la care Uniunea și statele membre, în calitate de părți contractante, participă în mod activ. Deși modernizarea protecției investițiilor, inclusiv soluționarea litigiilor, rămâne o prioritate a Uniunii în cadrul revizuirii ECT, calea preferată pentru reforma soluționării litigiilor în materie de investiții este reforma multilaterală reprezentată de prezenta inițiativă.

Având în vedere introducerea sa foarte recentă, nu s-a efectuat încă nicio evaluare cu privire la ICS.

Consultarea părților interesate

Comisia s-a implicat activ în relațiile cu părțile interesate și a efectuat o consultare cuprinzătoare pe parcursul procesului de evaluare a impactului.

Între 21 decembrie 2016 și 15 martie 2017, Comisia a efectuat o consultare publică online, care a fost lansată pe site-ul web al DG TRADE și publicată pe site-ul web „EUSurvey” (adică, instrumentul online al Comisiei pentru efectuarea de consultări publice). Părțile interesate au fost invitate să răspundă la o serie de întrebări, inclusiv cu privire la problemele și opțiunile de politică posibile, aspectele tehnice ale acestor opțiuni și eventualele efecte. Consultarea a dat dovadă, în ansamblu, de un sprijin larg pentru o reformă multilaterală a soluționării litigiilor în materie de investiții, astfel cum este descrisă în prezenta inițiativă, deși rămân unele întrebări, în special cu privire la aspectele sale tehnice.

Răspunsurile individuale la consultarea publică au fost publicate pe site-ul web dedicat acestei consultări. Raportul de sinteză al consultării publice online, precum și al tuturor celorlalte activități desfășurate de Comisie ca parte a consultării părților interesate, este anexat la Raportul de evaluare a impactului.

Evaluarea impactului

S-a efectuat o evaluare a impactului privind reforma multilaterală a soluționării litigiilor în materie de investiții, inclusiv posibila stabilire a unei instanțe multilaterale dedicate investițiilor. Raportul de evaluare a impactului și fișa rezumat a acestuia, precum și avizul pozitiv al Comitetului de analiză a reglementării sunt atașate la prezenta recomandare.

Întrucât inițiativa privind instanța multilaterală dedicată investițiilor abordează doar normele procedurale (de exemplu, soluționarea litigiilor) și nu normele materiale (care nu sunt incluse în acordurile de investiții conexe), nu se așteaptă să rezulte vreun impact social sau de mediu relevant.

Adecvarea și simplificarea reglementărilor

Instanța multilaterală dedicată investițiilor va reduce povara administrativă legată de soluționarea litigiilor în materie de investiții prin centralizarea tuturor litigiilor în baza unui set unic de norme procedurale. Ea va asigura accesul investitorilor la un sistem legitim, independent și eficient de soluționare a litigiilor internaționale în materie de investiții, indiferent de mărimea lor și/sau de cifra de afaceri. IMM-urile pot beneficia de un sprijin suplimentar pentru a ține seama de cifra lor de afaceri mai mică. Se așteaptă ca procedurile în instanță să fie mai scurte și, prin urmare, mai puțin costisitoare pentru investitori, în comparație cu sistemul tradițional, nereformat. Mai mult, o mai mare previzibilitate și consecvență a interpretării unor dispoziții de fond referitoare la investiții vor contribui la reducerea numărului de litigii.

Drepturi fundamentale

În conformitate cu articolul 21 alineatul (1) din TUE, acțiunea Uniunea va avea la bază principiile care se aplică prezentei inițiative, și anume democrația, statul de drept, drepturile omului și libertățile fundamentale, și, în special, articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale.

Acțiunea Uniunii la nivel multilateral nu trebuie să compromită nivelul de protecție a drepturilor fundamentale în Uniune. Instanța multilaterală dedicată investițiilor este menită să instituie o cale de atac suplimentară în temeiul dreptului internațional pentru a garanta executarea obligațiilor impuse statelor membre prin intermediul acordurilor internaționale. Prin urmare, ea nu aduce atingere drepturilor existente ale investitorilor străini în temeiul dreptului intern al Uniunii și al dreptului statelor membre, nici căilor de atac care permit punerea în aplicare a drepturilor interne în cauză.

4.IMPLICAȚII BUGETARE

În acest moment, este imposibil să se determine implicațiile financiare exacte ale prezentei inițiative, dat fiind că elementele esențiale ale instanței multilaterale dedicate investițiilor nu au fost încă negociate la nivel multilateral. Se consideră că este mai puțin costisitoare decât alternativa menținerii ICS în acordurile deja negociate sau care fac obiectul negocierilor, precum și decât sistemul existent. Au fost efectuate o serie de calcule, pe baza unor ipoteze, care sunt incluse în raportul de evaluare a impactului.

5.ELEMENTE DIVERSE

Planuri de punere în aplicare și măsuri de monitorizare, evaluare și raportare

Comisia va efectua o monitorizare regulată odată ce instanța multilaterală va fi operațională. De asemenea, ea va verifica în mod regulat contribuțiile financiare ale Uniunii la cheltuielile de judecată. O evaluare a funcționării instanței multilaterale dedicate investițiilor va avea loc atunci când aceasta va fi fost în vigoare o perioadă de timp suficientă pentru a permite disponibilitatea unor date relevante. Raportul de evaluare a impactului atașat conține informații detaliate privind modalitățile de monitorizare și de evaluare prevăzute.

Aspecte procedurale

Comisia salută faptul că membrii Consiliului Uniunii Europene implică din ce în ce mai mult, într-un stadiu incipient, parlamentele lor naționale în ceea ce privește negocierile referitoare la investiții, în conformitate cu practicile lor instituționale. Ea îi încurajează pe membrii Consiliului Uniunii Europene să facă același lucru în ceea ce privește prezenta recomandare de decizie a Consiliului, ținând seama în mod corespunzător de Decizia 2013/488/UE a Consiliului privind normele de securitate pentru protecția informațiilor UE clasificate 9 .

Comisia publică prezenta recomandare și anexa sa imediat după adoptarea lor.

Comisia recomandă ca directivele de negociere să fie puse la dispoziția publicului imediat după adoptarea lor.

Recomandare de

DECIZIE A CONSILIULUI

de autorizare a deschiderii de negocieri pentru o convenție de stabilire a unei instanțe multilaterale pentru soluționarea litigiilor în materie de investiții

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 218 alineatele (3) și (4),

având în vedere recomandarea Comisiei Europene,

ÎNTRUCÂT ar trebui deschise negocieri în vederea încheierii unei convenții între Uniunea Europeană și statele sale membre și alte țări interesate de stabilire a unei instanțe multilaterale pentru soluționarea litigiilor în materie de investiții,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Comisia este autorizată să deschidă negocieri, în numele Uniunii, pentru o convenție de stabilire a unei instanțe multilaterale pentru soluționarea litigiilor în materie de investiții.

Articolul 2

Negocierile se desfășoară în conformitate cu directivele de negociere prevăzute în anexa la prezenta decizie.

Articolul 3

Prezenta decizie și anexa sa vor fi publicate imediat după adoptarea lor.

Articolul 4

Prezenta decizie se adresează Comisiei.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

(1) Litigiile care decurg din tratatele bilaterale de investiții (TBI) încheiate între statele membre (cu alte cuvinte, TBI-urile intra-UE) și litigiile dintre un investitor dintr-un stat membru și un stat membru în temeiul Tratatului privind Carta energiei sunt în afara domeniului de aplicare al prezentei inițiative. Comisia consideră că acest tip de tratate contravin dreptului Uniunii.
(2) Disponibil la adresa http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2015/may/tradoc_153408.PDF .
(3) Disponibilă la adresa http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:52015DC0497&from=en .
(4) A se vedea http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-6059_en.htm .
(5) Disponibil la adresa https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/reflection-paper-globalisation_ro.pdf .
(6) Declarația 36 din declarațiile care urmează să fie consemnate cu ocazia adoptării de către Consiliu a deciziei de autorizare a semnării CETA. Bruxelles, 27 octombrie 2016.
(7) Avizul CJUE din 16 mai 2017, C-2/15, EU:C:2017:376, în conformitate cu articolul 218 alineatul (11) din TFUE cu privire la competența Uniunii Europene de a încheia acordul de liber schimb cu Singapore.
(8) Regulamentul (UE) nr. 1219/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 decembrie 2012 de stabilire a unor dispoziții tranzitorii pentru acordurile bilaterale de investiții încheiate între state membre și țări terțe (JO L 351, 20.12.2012, p. 40).
(9) http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX:32013D0488  

Bruxelles, 13.9.2017

COM(2017) 493 final

ANEXĂ

la

Recomandarea de decizie a Consiliului

de autorizare a deschiderii de negocieri pentru o convenție de stabilire a unei instanțe multilaterale pentru soluționarea litigiilor în materie de investiții

{SWD(2017) 302 final}
{SWD(2017) 303 final}


ANEXĂ

În ceea ce privește procesul negocierilor:

1.Uniunea depune toate eforturile pentru a se asigura că procesul de negociere din convenție permite tuturor țărilor interesate și organizațiilor internaționale să participe efectiv la procesul de negociere și de creare a consensului.

2.Uniunea este reprezentată de Comisie pe durata negocierilor. În conformitate cu principiile cooperării loiale și al unității reprezentării externe, astfel cum sunt stabilite în tratate, Uniunea și statele membre ale Uniunii care participă la negocieri trebuie să se coordoneze pe deplin și să acționeze în consecință pe tot parcursul negocierilor.

3.Negocierile se desfășoară sub auspiciile Comisiei Organizației Națiunilor Unite pentru Dreptul Comercial Internațional (UNCITRAL). În cazul unui vot, statele membre care sunt membre ale Comisiei Organizației Națiunilor Unite pentru Dreptul Comercial Internațional își exercită drepturile de vot în conformitate cu aceste directive și cu pozițiile UE convenite anterior.

4.Uniunea depune toate eforturile pentru a se asigura că negocierile se desfășoară în mod transparent, inclusiv, atunci când este posibil, prin streaming audio și/sau video, și că reprezentanții organizațiilor societății civile vor avea ocazia să participe la dezbateri în calitate de observatori acreditați.

În ceea ce privește fondul negocierilor:

5.Convenția ar trebui să permită Uniunii să supună jurisdicției instanței multilaterale litigiile care decurg din acorduri la care Uniunea este sau va fi parte. În consecință, Uniunea ar trebui să fie în măsură să devină parte la convenție, iar dispozițiile convenției ar trebui să fie redactate într-un mod care să permită utilizarea lor efectivă de către Uniunea Europeană.

6.Convenția ar trebui de asemenea să permită statelor membre ale Uniunii și țărilor terțe să supună jurisdicției instanței multilaterale litigiile care decurg din acorduri la care ele sunt sau vor fi părți 1 .

7.Mecanismul principal al convenției ar trebui să constea în faptul că jurisdicția instanței multilaterale se extinde la un acord bilateral atunci când ambele părți la acord au convenit să supună jurisdicției instanței multilaterale litigiile care decurg din acord. În cazul acordurilor multilaterale, convenția ar trebui să permită două sau mai multor părți la un astfel de acord să convină să supună jurisdicției instanței multilaterale litigiile care decurg din acordul multilateral.

8.Instanța multilaterală ar trebui să fie compusă dintr-un tribunal de primă instanță și dintr-o curte de apel. Curtea de apel ar trebui să dispună de competența de a revizui deciziile emise de tribunalul de primă instanță, pe considerente legate de erori de drept sau de erori vădite de apreciere a faptelor. Curtea de apel ar trebui să aibă competența de a trimite înapoi cauze tribunalului de primă instanță pentru finalizarea procedurilor în lumina constatărilor curții de apel („trimiterea cauzei spre rejudecare”).

9.Independența Curții ar trebui să fie garantată. Membrii curții (atât ai tribunalului de primă instanță, cât și ai curții de apel) ar trebui să facă obiectul unor cerințe stricte în ceea ce privește nivelul lor de calificare și imparțialitatea. Convenția ar trebui să prevadă norme în materie de etică și mecanisme de contestare. Membrii Curții ar trebui să primească o remunerație permanentă. Aceștia ar trebui să fie numiți pentru o perioadă de timp fixă, lungă și fără posibilitate de reînnoire și să se bucure de inamovibilitate, precum și de toate garanțiile de independență necesare. Membrii ar trebui să fie numiți printr-un proces obiectiv și transparent.

10.Convenția ar trebui să includă măsurile de flexibilitate necesare pentru a se adapta la componența în schimbare, precum și la posibilele evoluții survenite în natura acordurilor care ar putea fi supuse jurisdicției instanței. Convenția nu ar trebui să excludă posibilitatea ca instanța să se bazeze pe activitățile de secretariat ale unei organizații internaționale și nici ca ea să fie integrată, într-o etapă ulterioară, în structura unui orice tip de astfel de organizații.

11.Acțiunile în fața instanței multilaterale ar trebui să se desfășoare într-un mod transparent, inclusiv posibilitatea de a prezenta intervenții ale părților terțe, similare cu sau care recurg la normele și standardele prevăzute în normele UNCITRAL privind transparența în arbitrajul litigiilor între state și investitori realizat în baza tratatelor.

12.Deciziile adoptate de instanța multilaterală ar trebui să beneficieze de un regim internațional eficace de punere în aplicare.

13.Unul dintre obiectivele negocierilor ar trebui să fie ca instanța multilaterală să își desfășoară activitatea într-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor, asigurând accesibilitatea sa pentru întreprinderile mici și mijlocii și pentru persoanele fizice. Costurile fixe de judecată, inclusiv costurile de remunerare a membrilor săi și costurile sprijinului administrativ și al serviciilor de secretariat, ar trebui, în principiu, să fie suportate de părțile contractante la Convenția de stabilire a instanței multilaterale. Repartizarea acestor costuri între părțile contractante ar trebui să fie stabilită pe o bază echitabilă care poate lua în considerare anumiți factori, cum ar fi nivelul de dezvoltare economică al părților, numărul de acorduri acoperite de fiecare parte, volumul respectiv al fluxurilor de investiții internaționale sau al stocurilor părților.

14.Uniunea ar trebui să depună eforturi pentru a se asigura că se poate pune la dispoziție sprijinul necesar astfel încât țările membre în curs de dezvoltare și țările cel mai puțin dezvoltate să poată funcționa în mod eficient în ceea ce privește regimul de soluționare a litigiilor în materie de investiții. O astfel de inițiativă poate face parte din procesul de stabilire a unui instanțe de investiții multilaterale sau poate fi efectuată separat.

15.Convenția de stabilire a instanței multilaterale ar trebui să fie deschisă pentru semnare și aderare de către orice țară interesată și organizație de integrare economică regională care este parte la un acord de investiții. Ea ar trebui să permită o intrare rapidă în vigoare, imediat ce au fost depuse un număr minim de instrumente de ratificare.

(1) Litigiile care decurg din tratatele bilaterale de investiții (TBI) încheiate între statele membre (cu alte cuvinte, TBI-urile intra-UE) și litigiile dintre un investitor dintr-un stat membru și un alt stat membru în temeiul Tratatului privind Carta energiei sunt în afara domeniului de aplicare al prezentei decizii.