Bruxelles, 19.12.2017

COM(2017) 789 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU ȘI COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN

privind punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iulie 2008 de stabilire a cerințelor de acreditare și de supraveghere a pieței în ceea ce privește comercializarea produselor și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 339/93


1.    Sinteză

Siguranța produselor este preocuparea noastră comună. Atunci când cumpărăm un produs, dorim să ne asigurăm că acesta este sigur și îndeplinește toate cerințele legale. Prin urmare, producătorii solicită adesea organismelor independente, așa-numitele „organisme de evaluare a conformității, să verifice dacă produsele respectă anumite standarde înainte ca acestea să fie vândute. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de organisme de evaluare a conformității de încredere și competente, care își desfășoară activitățile în mod corect. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care UE a pus în aplicare un sistem de acreditare a organismelor de evaluare a conformității. Organismele naționale de acreditare verifică competența, imparțialitatea și independența organismelor de evaluare a conformității din țara lor.

Prezentul raport oferă o prezentare generală a modului în care dispozițiile privind acreditarea din Regulamentul (CE) nr. 765/2008 (denumit în continuare „regulamentul”) și marcajul CE au fost puse în aplicare între 2013 și 2017. Raportul privind punerea în aplicare a normelor de supraveghere a pieței și de control al produselor care intră pe piața UE este inclus în evaluarea care însoțește propunerea de executare, care este, de asemenea, parte a „pachetului privind mărfurile”.

Prezentul raport confirmă faptul că infrastructura europeană de acreditare instituită prin regulament a creat valoare adăugată nu numai pentru piața internă, ci și pentru comerțul internațional. Acreditarea se bucură de un sprijin larg din partea industriei europene și a comunității de evaluare a conformității deoarece ea garantează că produsele îndeplinesc cerințele aplicabile, elimină obstacolele pentru organismele de evaluare a conformității și ajută activitățile antreprenoriale să prospere în Europa. Regulamentul instituie un sistem de acreditare fiabil și stabil în toate statele membre, precum și țările AELS și Turcia. Cu toate acestea, rămâne provocarea de a-i menține soliditatea, și anume de a menține întregul sistem de acreditare în conformitate cu stadiul actual al tehnologiei și de a garanta că el se aplică cu aceeași strictețe. Prezentul raport confirmă, de asemenea, că întreprinderile sunt mai conștiente de rolul important al marcajului CE pe produse în cadrul pieței unice.

Prezentul raport a fost elaborat în cooperare cu statele membre prin intermediul subgrupului de acreditare al grupului de experți „Piața internă pentru produse”.

2.    Acreditare

2.1.    Considerente de politică

Piața unică de produse industriale este unul din cazurile reale de succes ale Europei și cel mai bun atu al acesteia în contextul globalizării tot mai mari. Ea constituie un factor motor pentru construirea unei economii mai puternice și mai echitabile a UE. Pentru mai mult de 80 % din produsele industriale, obstacolele de reglementare au fost eliminate prin adoptarea unor norme europene comune, creând o piață de peste 500 de milioane de consumatori. Acest lucru a dus la stimularea competitivității și inovării și, în același timp, consumatorilor europeni li se oferă o gamă și mai largă de produse sigure, care respectă standarde ridicate pentru interesele publice, precum siguranța, mediul și sănătatea.

Pentru a aborda prioritatea stabilită de Comisia Juncker referitoare la o piață internă mai profundă și mai echitabilă 1 , așa cum se propune în Strategia privind piața unică a Comisiei 2 , este important să se consolideze conformitatea produsului cu cerințele legislative aplicabile. Aprofundarea pieței unice înseamnă, de asemenea, consolidarea sistemului de evaluare a conformității.

Organismele de evaluare a conformității (laboratoare, organisme de certificare, organisme de inspecție, organisme de verificare de mediu etc.) sunt implicate în procesul de evaluare a conformității produselor cu cerințele legislative relevante, în cazul în care legislația sectorială solicită evaluarea de către o terță parte, precum în cazul utilajelor, recipientelor sub presiune, ascensoarelor, dispozitivelor medicale, instrumentelor de măsurare. Organismele de evaluare a conformității sunt, de asemenea, utilizate în mod voluntar de către societăți pentru a demonstra conformitatea cu standarde sau reglementări, chiar și în cazul în care aceasta nu este o cerință a legislației. Acreditarea garantează și confirmă faptul că aceste organisme au capacitatea tehnică de a-și îndeplini îndatoririle în mod corespunzător.

2.2.    Impactul acreditării și funcționarea sistemului de acreditare

Acreditarea este confirmarea de către un organism național de acreditare cum că un organism de evaluare a conformității îndeplinește cerințele stabilite de standardele armonizate și, dacă este cazul, alte cerințe suplimentare, printre care cele definite în programele sectoriale relevante.

Regulamentul joacă un rol esențial în facilitarea liberei circulații a mărfurilor în cadrul pieței interne și al comerțului internațional. În conformitate cu dispozițiile acestuia, statele membre desemnează un singur organism național de acreditare care furnizează acreditarea organismelor de evaluare a conformității. Recurgerea la standarde armonizate la nivelul întregii UE are scopul de a crea nivelul necesar de transparență și de încredere în competența organismelor de evaluare a conformității și de a garanta că sistemul european de acreditare este compatibil cu sistemul internațional de acreditare.

Deși producătorii rămân responsabili pentru conformitatea produsului cu legislația aplicabilă, o capacitate tehnică sporită a organismelor de evaluare a conformității asigură faptul că verificările sunt precise și fiabile. Acest lucru contribuie la protecția intereselor publice precum sănătatea și siguranța în cadrul pieței interne.

Regulamentul prevede o abordare a acreditării riguroasă și uniformă în toate statele membre, astfel încât, în cele din urmă, un singur certificat de acreditare este suficient pentru a demonstra capacitatea tehnică a unui organism de evaluare a conformității în întreaga Europă. Prin urmare, avantajul acreditării în cadrul UE este acela că odată ce un organism de evaluare a conformității a fost acreditat în conformitate cu regulamentul, autoritățile din statele membre sunt obligate să recunoască certificatul de acreditare. Acest lucru elimină sarcina inutilă de a fi acreditat separat în fiecare stat membru și de a se asigura că produsele sunt verificate de diferite organisme de evaluare a conformității. Acest lucru creează un mediu favorabil pentru dezvoltarea afacerilor pe piața europeană.

Până la sfârșitul anului 2016, au fost eliberate peste 34 450 de acreditări 3 (în domeniile nearmonizate și reglementate), acoperind o gamă largă de activități și distribuite după cum urmează:

Tipul de acreditare

Număr de acreditări pentru 2016

Calibrarea 4  

3245

Încercări 5

18625

Examene medicale

3407

Certificarea produselor 6

1752

Certificarea sistemelor de management

1355

Certificarea persoanelor

480

Inspecție 7

5158

Furnizori de încercări ale performanței (PTP)

176

Producători de materiale de referință (RMP)

44

Verificare 14 065 (gaze cu efect de seră) 8  

133

Sisteme de management de mediu și de audit (EMAS)

79

Total

34454

Procesul de restructurare și de adaptare la regulament este acum finalizat 9 . Toate statele membre, precum și țările AELS și Turcia au înființat organisme naționale de acreditare 10 .

2.3.    Infrastructura europeană de acreditare

După cum prevede regulamentul, Comisia a recunoscut Cooperarea Europeană pentru Acreditare (EA) ca infrastructura europeană de acreditare 11 . Aceasta a încheiat, în 2009, un acord care definește sarcinile detaliate ale EA și principiile de cooperare.

EA are funcția fundamentală de a determina competența organismelor naționale de acreditare, prin intermediul evaluării inter pares 12 . În urma evaluării inter pares favorabile, organismele naționale de acreditare au devenit semnatare ale acordului multilateral al EA (MLA) 13 pentru recunoașterea reciprocă a certificatelor de acreditare. O evaluare la nivel de omologi cu rezultate pozitive este o condiție necesară pentru recunoașterea reciprocă a certificatelor de acreditare. Sistemul de evaluare inter pares și-a demonstrat robustețea prin asigurarea faptului că organismele naționale de acreditare au un nivel ridicat de competență.

În plus, EA a colaborat cu părțile interesate prin intermediul Comitetului consultativ și a participat la organizațiile internaționale de acreditare ILAC și IAF 14 .

În mare, cooperarea cu EA a fost foarte productivă. Importanța acreditării organismelor de evaluare a conformității s-a mărit considerabil în ultimii ani. Datorită activităților EA și ale membrilor săi, este recunoscut faptul că acreditarea, ca ultim nivel de control în sistemul european de evaluare a conformității, este esențială pentru buna funcționare a unei pieței transparente și de calitate și pentru a garanta un nivel ridicat de protecție a intereselor publice, cum ar fi sănătatea, siguranța și mediul.

2.4.    Finanțarea de către Comisie a acreditării europene

În iunie 2014, Comisia și EA au semnat al doilea acord-cadru de parteneriat pentru o perioadă de patru ani (până în iunie 2018). Acest acord-cadru de parteneriat permite acordarea unui sprijin financiar pentru EA, astfel încât aceasta să își efectueze activitățile prevăzute în regulament și să își îndeplinească obiectivele menționate în orientări. Activitățile EA eligibile pentru finanțare din partea UE includ:

·efectuarea de lucrări tehnice legate de sistemul de evaluare inter pares;

·furnizarea de informații părților interesate și participarea la organizații internaționale din domeniul acreditării;

·elaborarea și actualizarea contribuțiilor la orientările referitoare la acreditare;

·oferirea de asistență pentru țările terțe 15 .

Acordul-cadru de parteneriat prevede că EA și secretariatul acesteia ar putea primi un grant operațional anual pentru activitatea sa în curs de desfășurare. La momentul redactării prezentului raport, au fost acordate patru subvenții anuale de funcționare în valoare de 600 000 EUR și aproximativ 40 % din totalul bugetului EA.

O parte din subvenție a sprijinit activitățile legate de funcționarea și gestionarea sistemului de evaluare inter pares care, în perioada 2013-2017, a inclus 16 :

Anul

Evaluări efectuate 17

Numărul de activități de evaluare în zile-om

2013

11

673

2014

13

807

2015

10

583

2016

19

1138

Numărul de evaluatori pentru 2016 pe domeniu de activitate este următorul:

În 2016, echipele de evaluare inter pares au raportat în total 135 de constatări care au necesitat adoptarea de măsuri corective de către organismele naționale de acreditare. EA monitorizează modul în care măsurile corective sunt puse în aplicare. În iulie 2014, un organism de acreditare a fost suspendat. În urma punerii în aplicare cu succes a măsurilor corective necesare de către EA, suspendarea a fost anulată la sfârșitul anului 2014 pe baza rezultatelor unei evaluări extraordinare de către EA.

În ceea ce privește evaluarea inter pares, activitățile EA includ, de asemenea, îmbunătățirea permanentă a sistemului de evaluare inter pares și lansarea de evaluări inter pares pentru noi activități de evaluare a conformității.

Subvenția a sprijinit de asemenea activitatea EA în ceea ce privește (i) armonizarea criteriilor de acreditare, (ii) dezvoltarea, consolidarea și punerea în aplicare a acreditării în cadrul UE și (iii) cooperarea cu organismele de acreditare din afara UE, cu organizațiile internaționale și cu părțile interesate din sectorul privat.

Pe lângă subvenția anuală de funcționare, acordul-cadru de parteneriat cu EA prevede, de asemenea, posibilitatea acordării de subvenții pentru proiecte specifice. În această privință, EA a participat la următoarele proiecte:

·În 2013, EA a semnat un acord specific cu DG CLIMA în legătură cu un grant pentru luarea de măsuri în ceea ce privește punerea în aplicare a acreditării în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 600/2012 18 . Activitatea legată de respectivul acord specific s-a încheiat cu succes în februarie 2015.

·În 2012, EA a semnat un contract de servicii cu EuropeAid pentru „Apropierea sistemelor de acreditare ale UE și ale Federației Ruse”. Lucrările s-au încheiat cu succes în decembrie 2015.

·În 2014, EA a semnat un contract de servicii cu Centrul Comun de Cercetare (JRC) pentru „Servicii de asistență în ceea ce privește aspectele legate de acreditare ale proiectului de sistem voluntar european de asigurare a calității pentru serviciile de depistare a cancerului de sân, pe baza acreditării și a unor orientări de înaltă calitate”. Proiectul este încă în curs de desfășurare la momentul redactării prezentului raport.

Comisia și EA discută în prezent pe marginea celui al treilea acord cadru de parteneriat.

2.5.    Acreditarea în sprijinul notificării

Notificarea este actul prin care un stat membru informează Comisia și celelalte state membre că a desemnat un organism de evaluare a conformității în temeiul unui act de armonizare al UE și că organismul îndeplinește cerințele relevante prevăzute în actul respectiv. Statele membre își asumă răspunderea finală pentru competențele organismelor notificate în ceea ce privește celelalte state membre și instituțiile UE.

Deși acreditarea este instrumentul preferat pentru verificarea competenței organismelor de evaluare a conformității, sunt permise și alte modalități de a evalua competența organismelor de evaluare a conformității. În astfel de cazuri, Comisia și celelalte state membre trebuie să primească dovada că organismul evaluat îndeplinește toate cerințele de reglementare aplicabile 19 . Mai mult, organismul notificat trebuie să facă obiectul unei supravegheri regulate comparabile cu practica stabilită de organizațiile de acreditare.

Procentul de notificări ale organismelor acreditate de evaluare a conformității a crescut cu 34 de puncte procentuale în perioada cuprinsă între sfârșitul anului 2009 și noiembrie 2017. La sfârșitul anului 2009, înainte de intrarea în vigoare a regulamentului, din 2 249 de notificări, 1 089 au vizat organisme acreditate de evaluare a conformității acreditate, iar 1 118 au vizat organisme neacreditate; această înseamnă că 48,4 % din toate notificările din toate sectoarele au fost acreditate. Până în noiembrie 2017, au existat 2 708 notificări, dintre care 472 se refereau la organisme de evaluare a conformității neacreditate, în timp ce 2 236 se refereau la organisme acreditate; aceasta înseamnă că 82,6 % din totalul notificărilor au fost pentru organisme acreditate.

În același timp, EA a dezvoltat pachetul privind „Acreditarea pentru notificare” (AfN). Acesta include documente de orientare și bune practici și vizează un grad mai mare de armonizare în întreaga Europă în legătură cu evaluarea organismelor notificate. Proiectul a fost finalizat cu succes în 2016, iar EA și membrii săi pun în aplicare rezultatele.

Tabelul de mai jos prezintă o defalcare a notificărilor per stat membru și per act legislativ 20 .

2.6.    Cooperarea internațională - Acordul cu Canada

Odată cu intrarea în vigoare provizorie a Acordului economic și comercial cuprinzător UE-Canada 21 la 21 septembrie 2017 22 , Protocolul CETA privind acceptarea reciprocă a rezultatelor evaluării conformității a înlocuit Acordul de recunoaștere reciprocă cu Canada din 1998. Protocolul își extinde domeniul de aplicare și simplifică în mod semnificativ procedurile pentru desemnarea organismelor de evaluare a conformității pentru a executa sarcini în scopul îndeplinirii cerințelor de reglementare/juridice atât ale UE, cât și ale Canadei.

În cadrul protocolului CETA, odată ce a fost desemnat, un organism de evaluare a conformității din UE poate testa produse destinate exportului în Canada în conformitate cu normele canadiene și viceversa. Acest lucru este deosebit de util pentru întreprinderile mai mici, deoarece acestea nu plătesc de două ori pentru același test, iar termenul de introducere pe piață este redus, deoarece produsele nu sunt testate și certificate în țara de destinație.

Protocolul se bazează pe acreditare, care devine astfel un pilon și mai important pentru cooperarea internațională cu țări terțe.

Se preconizează că organismele de acreditare din UE și Canada vor fi, în cele din urmă, recunoscute ca fiind în măsură să acorde o acreditare care respectă cerințele de reglementare sau juridice ale Canadei și, respectiv, ale UE. În acest scop, EA și organismul de acreditare canadian, Standards Council of Canada (SCC) a încheiat un acord de cooperare la 10 iunie 2016. Scopul acordului este, printre altele, schimbul de informații și de experți pentru efectuarea de evaluări la fața locului, cu scopul de a spori încrederea reciprocă în procesele de acreditare ale UE și ale Canadei.

În plus, în urma protocolului CETA, a fost instituită o cooperare strânsă între EA și SCC, pentru a asigura coerența în ceea ce privește evaluarea organismelor de evaluare a conformității în raport cu actele legislative europene și canadiene privind produsele.

Sectoarele vizate de protocolul CETA sunt:

·echipamente electrice și electronice, inclusiv instalații și aparate electrice, precum și componentele aferente;

·echipamente radio și echipamente terminale de telecomunicații;

·jucării;

·produse de construcție;

·utilaje, inclusiv piesele aferente, componente, inclusiv elementele de securitate, echipamente interschimbabile și ansambluri de utilaje;

·instrumente de măsurare;

·cazane de apă caldă, inclusiv aparatele aferente;

·echipamente, utilaje, aparate, dispozitive, componente de comandă, sisteme de protecție, dispozitive de securitate, dispozitive de comandă și de reglaj și instrumentele aferente, precum și sisteme de prevenire și de detectare pentru utilizare în atmosfere potențial explozive (echipamente ATEX);

·echipamente utilizate în exterior, legate de generarea de emisii sonore în mediu;

·ambarcațiuni de agrement și componentele acestora.

2.7.    Măsurile adoptate de Comisie pentru punerea în aplicare a dispozițiilor privind acreditarea din regulament

În regulament se precizează că fiecare stat membru desemnează un singur organism național de acreditare. Cu toate acestea, câteva entități private susțin că și ele îndeplinesc sarcini de acreditare. Prin urmare, Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor și a solicitat ca două state membre să ia măsuri pentru a preveni ca „organismele străine” - autointitulate „organisme de acreditare” - care nu sunt numite în mod oficial organisme naționale de acreditare să desfășoare, pe teritoriul lor, activități care se află în contradicție cu regulamentul și pentru a corecta descrierea activităților lor. Aceste cazuri sunt încă în curs.

În plus, având în vedere că regulamentul permite operatorilor să conteste/să atace în instanță deciziile organismelor naționale de acreditare și că el obligă fiecare stat membru să recunoască echivalența certificatelor de acreditare ale organismelor naționale de acreditare ale altor state membre, Comisia a pus sub semnul întrebării anumite părți relevante ale unei noi legi privind acreditarea, adoptată de un stat membru în 2015. Ca urmare a acțiunii Comisiei, acest stat membru răspunde pe deplin preocupărilor Comisiei prin modificarea legii privind acreditarea astfel încât să respecte regulamentul.

2.8.    Evoluțiile juridice legate de acreditare în sectoare specifice

2.8.1 Protecția datelor

Articolul 43 alineatul (1) din noul Regulament general privind protecția datelor (RGPD) 23 prevede obligația statelor membre de a oferi ambele metode posibile de acreditare a organismelor de certificare, și anume de către autoritățile naționale de supraveghere a protecției datelor, instituite în conformitate cu legislația privind protecția datelor, și/sau de către organismul național de acreditare. Aceste metode de acreditare se referă la mecanisme de certificare care intră în domeniul de aplicare al articolului 42 din Regulamentul general privind protecția datelor.

Prin acordarea de competențe specifice autorităților de supraveghere independente, UE recunoaște caracteristicile speciale ale protecției datelor cu caracter personal ca un drept fundamental consacrat la articolul 8 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și, în consecință, nevoia de revizuire și de monitorizare specială a deciziilor luate de organismele de certificare.

Comisia încurajează schimbul de experiență dintre EA și autoritățile de supraveghere din Regulamentul general privind protecția datelor. În acest sens, infrastructura și expertiza EA vor constitui un avantaj pentru a garanta că toate canalele de acreditare în temeiul Regulamentului general privind protecția datelor sunt coerente.

2.8.2 Siguranța alimentelor și a hranei pentru animale

Noul regulament privind produsele alimentare și hrana pentru animale 24 introduce acreditarea și prevede că „acreditarea ar trebui să fie acordată de către un organism național de acreditare care funcționează în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 765/2008”. În acest sens, Comisia va monitoriza implementarea de către EA a infrastructurii pentru acreditare în sectorul produselor alimentare și al hranei pentru animale.

2.8.3 Securitatea cibernetică

Propunerea de regulament privind securitatea cibernetică 25 introduce acreditarea și stipulează că „organismele de evaluare a conformității sunt acreditate de către organismul național de acreditare desemnat în temeiul Regulamentului (CE) nr. 765/2008 numai dacă îndeplinesc cerințele stabilite în anexa la prezentul regulament.”. În plus, propunerea prevede că, „în cazurile justificate corespunzător”, un certificat european de securitate cibernetică poate fi emis doar de un organism public (de evaluare a conformității); acesta din urmă poate fi, printre altele, o autoritate de supraveghere națională în materie de certificare.

Dat fiind că autoritatea națională de supraveghere în materie de certificare trebuie să verifice și conformitatea certificatelor emise de către alte organisme de evaluare a conformității cu cerințele legislative, Comisia, în cooperare cu statele membre, va monitoriza punerea în aplicare a Regulamentului privind securitatea cibernetică (odată ce a fost adoptat) și se va asigura că verificarea conformității certificatelor se face în mod transparent și imparțial.

2.9.    Provocări

Regulamentul a stabilit un cadru juridic solid pentru acreditare. Principala provocare este acum de a face ca întregul sistem de acreditare să țină pasul cu ultimele evoluții în domeniu și de a garanta că el se aplică cu aceeași strictețe.

În plus, datorită utilizării mai extinse a acreditării, unele organisme naționale de acreditare se pot confrunta cu mai multe cereri de acreditare în viitor, ceea ce ar putea avea un impact asupra resurselor lor financiare și umane.

O altă provocare este ameliorarea condițiilor de concurență echitabile atunci când se recurge la acreditare pentru notificare. O mare parte din munca necesară a fost deja efectuată de EA prin pachetul privind „Acreditarea pentru notificare” (AfN). Implementarea corectă a acestui proiect ar trebui să fie monitorizată. În această privință, statele membre, în calitate de autorități de notificare, au un rol important.

Acreditarea este utilizată din ce în ce mai mult în noi domenii de politică. Utilizarea pe scară mai largă a acreditării și încrederea generală în acreditare este o responsabilitate importantă pentru zona euro și pentru organismele naționale de acreditare. Prin urmare, este esențial ca EA să primească sprijinul UE pentru a-și îndeplini sarcinile. În plus, este important să se mențină un nivel ridicat de conștientizare și înțelegere a sistemului de acreditare între părțile interesate, în scopul de a asigura punerea în aplicare corectă a acestuia, în special în noile domenii de politică. Comisia va continua să promoveze utilizarea acreditării în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 765/2008 în toate propunerile noi care necesită o evaluare a conformității.

3.    Marcajul CE

Regulamentul (CE) nr. 765/2008 stabilește principiile și cerințele generale care stau la baza marcajului CE. Cea mai mare parte a noii legislații UE privind produsele nealimentare adoptată începând cu 2010 impune în mod specific ca produsele să poarte marcajul CE și ca marcajul CE să fie reglementat de principiile generale prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 765/2008.

În 2014, Comisia a analizat dacă actualul regim al marcajului CE este satisfăcător. Rezultatele evaluării arată satisfacția generală în ceea ce privește marcajul CE, care este considerat ca fiind adecvat și eficace. Evaluarea a arătat, de asemenea, că nu este necesară o modificare fundamentală a marcajului CE, dar că este nevoie să se asigure mai multă coerență și să se evite existența unor cerințe diferite pentru diferite acte legislative, precum și să se abordeze problema produselor cu mai multe componente 26 .

Pagina web a Comisiei dedicată marcajului CE servește drept ghișeu unic de informații privind marcajul CE în toate limbile UE/AELS 27 și este actualizată în mod regulat. Numărul de vizite pe paginile web legate de marcajul CE 28 demonstrează importanța faptului că aceste informații au fost puse la dispoziția părților interesate.

În același timp, numărul de întrebări cu solicitare de răspuns scris adresate Comisiei Europene privind marcajul CE a scăzut semnificativ în ultimii patru ani (mai puțin de 100 de întrebări pe an, comparativ cu aproape 400 în urmă cu patru ani).

Informațiile detaliate furnizate de site-ul web creat în acest scop au crescut gradul de familiarizare a părților interesate cu marcajul CE, acestea dobândind o mai bună cunoaștere a drepturilor și obligațiilor ce decurg din legislația armonizată a UE. În plus, înseși întrebările sunt în prezent mai complexe, mai detaliate și mai precise, demonstrând o bună cunoaștere a normelor privind marcajul CE.

(1)

      https://ec.europa.eu/commission/priorities_ro  

(2)

     COM(2015) 550 final „Îmbunătățirea pieței unice: mai multe oportunități pentru cetățeni și pentru întreprinderi”.

(3)

     Raportul EA MLA din 2016, http://www.european-accreditation.org/information/ea-multilateral-agreement-report-2016-is-now-released .

(4)

     Calibrarea este, în principal, configurația tehnică a dispozitivelor de măsurare.

(5)

     Încercarea este determinarea caracteristicilor tehnice ale unui produs fără examinarea conformității lor.

(6)

     Certificarea este demonstrarea de-a lungul mai multor controale a faptului că sunt îndeplinite cerințe specifice (legislative sau nu). Certificarea poate cuprinde mai multe inspecții (a se vedea nota de subsol 8 pentru „inspecții”) și include monitorizarea constantă.

(7)

     Inspecția este verificarea conformității cu cerințe specifice (legislative sau nu) în timpul unui control unic.

(8)

     Cerințele pentru organismele care măsoară/verifică emisiile de gaze cu efect de seră.

(9)

   A se vedea articolele 4, 6 și 8 din regulament.

(10)

   Informațiile de contact ale acestora sunt disponibile pe site-ul internet al Comisiei la adresa următoare: http://ec.europa.eu/growth/tools-databases/nando/  

(11)

   A se vedea articolul 14 din regulament.

(12)

     A se vedea articolele 10, 11 și 13 din regulament.

(13)

     Acordul multilateral al EA (EA MLA) este un acord semnat prin care părțile semnatare recunosc și acceptă echivalența sistemelor de acreditare operate de către membrii semnatari, precum și fiabilitatea rezultatelor evaluării conformității oferite de organismele de evaluare a conformității acreditate de către membrii semnatari.

(14)

     Cooperarea internațională pentru acreditare/Forumul internațional de acreditare.

(15)

   A se vedea articolul 32 din regulament.

(16)

     Raportul MLA al EA din 2016, http://www.european-accreditation.org/information/ea-multilateral-agreement-report-2016-is-now-released .

(17)

     Evaluări inițiale, reevaluări cu sau fără extinderea domeniului de aplicare și evaluări extraordinare.

(18)

     Regulamentul (UE) nr. 600/2012 privind verificarea rapoartelor de emisii de gaze cu efect de seră și a rapoartelor privind datele tonă-kilometru și acreditarea verificatorilor în conformitate cu Directiva 2003/87/CE.

(19)

     Articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 765/2008.

(20)

     Situația la 3 noiembrie 2017.

(21)

     JO L 11, 14.1.2017.

(22)

     Notificare privind aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului economic și comercial corespunzător (CETA) dintre Canada, pe de o parte, și Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de altă parte JO L 238, 16.9.2017.

(23)

     Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și a Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date.

(24)

     Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale și alte activități oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele de protecție a plantelor.

(25)

     Propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind ENISA (Agenția Uniunii Europene pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor), „Agenția UE pentru securitate cibernetică”, și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 526/2013 și privind certificarea de securitate cibernetică pentru tehnologia informației și comunicațiilor („Legea privind securitatea cibernetică”), COM(2017) 477 final.

(26)

     Document de lucru al serviciilor Comisiei SWD(2014)23 privind evaluarea legislației privind piața internă pentru produsele industriale, care însoțește Comunicarea COM(2014)25 intitulată „O viziune a pieței interne a produselor industriale”.

(27)

      https://ec.europa.eu/growth/single-market/ce-marking_ro

(28)

     616 489 de vizitatori în perioada de 11 iulie 2016 - 27 septembrie 2017.