Bruxelles, 4.12.2017

COM(2017) 725 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

privind punerea în aplicare, funcționarea și eficacitatea domeniului de nivel superior „.eu”


1.Context

În aprilie 2016, domeniul de nivel superior „.eu” (Top-Level Domain – TLD) a împlinit zece ani de existență. În ultimii zece ani, domeniul național de nivel superior (ccTLD) „.eu” a continuat să reprezinte o extensie modernă și inovatoare, capabilă într-o mare măsură să reducă decalajul față de TLD-urile istorice, care sunt utilizate drept coduri de domeniu de trei decenii, și să concureze totodată cu noile domenii generice de nivel superior (gTLD) care au fost introduse în 2014. La sfârșitul primului trimestru al anului 2017, TLD „.eu” a fost, din punctul de vedere al mărimii, cel de-al 7-lea domeniu național de nivel superior din lume 1 . Cu peste 3,7 milioane de înregistrări, TLD „.eu” a devenit o opțiune apreciată de europeni în momentul alegerii unui nume de domeniu pentru prezența lor pe internet.

În conformitate cu articolul 8 din Regulamentul (CE) nr. 733/2002 privind punerea în aplicare a TLD „.eu”, Comisia trebuie să prezinte un raport Parlamentului European și Consiliului în termen de un an de la adoptarea regulamentului și, ulterior, din doi în doi ani. Prezentul raport se referă la punerea în aplicare, funcționarea și eficacitatea TLD „.eu” în ultimii doi ani, mai exact în perioada cuprinsă între 1 aprilie 2015 și 31 martie 2017.

2.Cadrul juridic și principiile de bază ale „.eu”

TLD „.eu” a fost instituit prin următoarele acte juridice:

Regulamentul (CE) nr. 733/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 aprilie 2002 privind punerea în aplicare a domeniului de nivel superior „.eu” (astfel cum a fost modificat) 2 ;

Regulamentul (CE) nr. 874/2004 al Comisiei din 28 aprilie 2004 de stabilire a normelor de politică publică privind punerea în aplicare și funcțiile domeniului de nivel superior „.eu” și a principiilor de înregistrare (astfel cum a fost modificat) 3 .

EURid este operatorul actual al registrului, fiind responsabil cu organizarea, administrarea și gestionarea TLD „.eu” și a variantelor sale în alte alfabete. Acestuia i s-a reatribuit un al doilea contract de concesiune de servicii, la 12 aprilie 2014, în urma unei cereri de exprimare a interesului și a Deciziei de punere în aplicare a Comisiei Europene din 11 aprilie 2014 4 .

3.Înregistrarea și utilizarea numelor de domeniu „.eu”

În perioada care face obiectul prezentului raport, ccTLD „.eu” a cunoscut o încetinire pronunțată a creșterii, similară celorlalte TLD-uri naționale din Europa. În 2016, creșterea domeniului „.eu” a fost negativă. Numărul total al înregistrărilor a fost de 3 862 467 la sfârșitul anului 2015 și de 3 760 695 la 31 decembrie 2016. Reducerea din anul precedent poate fi atribuită mai multor factori din interiorul sistemului de nume de domenii (DNS) și din afara acestuia — cum ar fi saturarea pieței, creșterea competitivității, mai puține promoții din partea birourilor de înregistrare care s-au implicat în noi registre gTLD și, în unele cazuri, economiile stagnante - care au avut un impact și asupra omologilor din sector, dar și eforturilor continue de a elimina nume de domeniu cu date incorecte din baza de date Whois 5 .

Rata de reînnoire a numelor de domenii .eu este în medie de 80 %, o rată foarte solidă în comparație cu rata medie de 73 % de la nivelul sectorului.

Extensia „.ею” („.eu” în alfabetul chirilic) a fost lansată la 1 iunie 2016. La sfârșitul primului trimestru al anului 2017, existau puțin peste 2 200 de nume de domeniu înregistrate în cadrul extensiei „.ею”.

Peisajul numelor de domeniu s-a schimbat semnificativ în ultimii doi ani din cauza introducerii de noi gTLD-uri (de exemplu, „.car”, „.hotel”), care a avut loc după deschiderea spațiului gTLD de către Corporația pentru alocarea de nume și numere de domenii internet (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers - ICANN). La momentul elaborării prezentului raport au fost delegate peste 1 200 de noi gTLD-uri și se estimează că, până la sfârșitul exercițiului bugetar 2018 al ICANN, vor fi pe deplin delegate și operaționale peste 1240 de gTLD-uri 6 . În prezent, înregistrările lor reprezintă 25,6 milioane de nume de domeniu, din 329,3 milioane înregistrate la nivel mondial (142,7 milioane fiind înregistrate în cadrul ccTLD) 7 .

Deși piața noilor gTLD nu a fost pe măsura așteptărilor, având în vedere că cererea din partea utilizatorilor a fost mult mai scăzută decât se preconizase, creșterea acesteia a fost mai mare decât cea a TLD-urilor istorice.

Având în vedere tendințele istorice și situația de pe piață, obiectivul este de a se menține o valoare stabilă și rate de creștere pozitive și de a se intensifica acțiunile prin care să se asigure că „.eu”și varianta sa în chirilică sunt TLD-uri de calitate.

4.Nume de domeniu internaționalizate (IDN)

4.1.IDN-uri „.eu”

Introducerea IDN-urilor ca domeniu de nivel superior este o chestiune care intră în competența ICANN. La 16 noiembrie 2009, ICANN a lansat procedura accelerată de atribuire a IDN-urilor ca ccTLD 8 , pentru a facilita introducerea extensiilor domeniilor de nivel superior reprezentând coduri de țări (de exemplu, .gr, .bg, .eu) care utilizează alte caractere decât cele latine.

Pe baza celor transmise Comisiei de către Cipru, Grecia și Bulgaria referitor la versiunile lor preferate în ceea ce privește sufixul „.eu”, EURid a depus la 5 mai 2010 o cerere la ICANN pentru versiunile în alfabetul chirilic și grec ale TLD „.eu”. Inițial, secvența elenă „.ευ” și cea chirilică „.ею” au fost considerate a fi într-atât de asemănătoare cu secvența ASCII ccTLD existentă („.eu”) încât să conducă la confuzii și, prin urmare, introducerea acestora a intrat într-un lung proces de evaluare.

În timp ce secvența de caractere chirilice („.ею”) a reușit să parcurgă cu succes procedura accelerată de atribuire a IDN-urilor, secvența de caractere elene („.ευ”) nu a trecut de etapa evaluării tehnice, motivul fiind că este vizual identică cu cel puțin trei secvențe de caractere ISO 646-BV „.eu”, „.ev” și „.ey” sau că poate fi confundat pe plan vizual cu acestea.

În octombrie 2014, în urma unei cereri pentru reevaluare, s-a constatat că secvența „.ευ” nu este într-atât de asemănătoare cu „.ev” și „.ey” încât să genereze confuzii, dar că este suficient de similară cu „.EV” și „.EY” pentru a crea confuzii.

La 23 iunie 2016, un grup de lucru instituit pentru a furniza în continuare orientări privind metodologia procesului de examinare a similitudinii celei de-a doua secvențe, inclusiv în ceea ce privește interpretarea recomandărilor separate, a recomandat ca, în cazul în care similitudinea cu alte secvențe de caractere majuscule generează confuzie, dar cu minusculele nu se întâmplă acest lucru, ar trebui să se acorde prioritate secvenței cu caractere minuscule.

La momentul redactării prezentului raport, este analizată opțiunea înființării unui alt grup de lucru care să introducă evaluarea măsurilor de atenuare a similitudinilor care generează confuzii la nivel de registru.

5.Funcționarea registrului

5.1.Registrul

EURid este o organizație europeană non-profit cu sediul principal la Diegem (Belgia) și având birouri regionale în Stockholm, Praga și Pisa. Aceasta este alcătuită din cei doi membri fondatori ai săi - DNS Belgia (registrul TLD „.be”) și Istituto di Informatica e Telematica (registrul TLD „.it”) - precum și din opt membri asociați. Aceștia sunt ARNES (registrul TLD „.si”), CZ.NIC (registrul TLD „.cz”), Business Europe (o confederație de 39 de federații legate de acest sector, din 33 de țări), Comitetul internet ECTA (Asociația Europeană a Mărcilor Comunitare), EMOTA (European Multi-channel and Online Trade Association - Asociația europeană cu mai multe canale și pentru comerț electronic), IAB Europa (Interactive Advertising Bureau - Biroul de Publicitate Interactivă), CECUA (Confederation of European Computer Users – Confederația Europeană a Asociațiilor Utilizatorilor Tehnologiilor Informației) și UEAPME (European Association of Craft, Small, and Medium-sized Enterprises - Uniunea Europeană a Artizanatului și a Întreprinderilor Mici și Mijlocii). Marie-Emmanuelle Haas, o avocată specializată în drepturile de proprietate intelectuală, a aderat la organizație ca membru independent în 2016.

Serverele principale ale EURid sunt situate în Amsterdam și în Luxemburg. Ambele au aceleași echipamente. Serverele autoadministrate ale EURid sunt situate în Amsterdam, Ljubljana, Londra și Praga, în timp ce cei trei furnizori Anycast - DENIC, NETNOD și DYN - au servere de nume 9 în întreaga lume.

În ceea ce privește resursele umane, la sfârșitul primului trimestru al anului 2017 existau în cele patru birouri ale EURid un total de 50,3 angajați cu normă întreagă. Cea mai mare parte a angajaților sunt în echipa Relații Externe (responsabilă cu asigurarea gestionării conturilor și a sprijinului în toate limbile oficiale ale UE) și în Departamentul Tehnic.

5.2.Relațiile cu birourile de înregistrare

Conform regulamentelor în vigoare, registrul .eu nu poate funcționa ca birou de înregistrare. Prioritatea principală a EURid rămâne aceea de a furniza servicii de calitate celor 693 de birouri de înregistrare acreditate Numărul birourilor de înregistrare acreditate a scăzut ușor în ultimii doi ani - la sfârșitul primului trimestru al anului 2015 erau în număr de 751 - pe măsură ce conturile birourilor de înregistrare au continuat să fie consolidate, iar mulți dintre actorii mari europeni și din întreaga lume au achiziționat mai multe birouri de înregistrare mai mici.

În noiembrie 2016, registrul „.eu” a lansat zona unică de plăți în euro (SEPA) și așa-numitul sistem post-plată, prin intermediul căruia este posibilă în prezent debitarea comisioanelor pentru tranzacții direct din conturile bancare ale birourilor de înregistrare. În plus, EURid a acordat o atenție mai mare birourilor de înregistrare cu facturi neplătite și, prin urmare, a blocat mai multe conturi.

5.3.Relații internaționale

În perioada de referință, registrul .eu a continuat să interacționeze în mod regulat și eficace cu ecosistemul internetului. Aceasta include:

·participarea proactivă la reuniunile și atelierele organizate de Consiliul Registrelor Naționale de Domenii de Nivel Superior din Europa (Council of European National Top Level Domain Registries - CENTR);

·participarea la reuniunile ICANN;

·președinția grupului de lucru privind strategia și planul de acțiune al organizației de sprijinire a numelor de domenii naționale (Country Code Names Supporting Organisation – ccNSO), din cadrul ICANN;

·președinția grupului de lucru al comitetului pentru procesul extins de examinare a similitudinii al ccNSO în trimestrul al doilea al anului 2015;

·implicarea în procesele de transfer al gestionării funcției IANA și de responsabilizare a ICANN, în calitate de reprezentant desemnat al ccNSO în grupul de lucru intercomunitar;

·cooperarea cu UNESCO și cu Verisign în vederea Raportului mondial anual privind IDN 10 ;

·cooperarea cu ICANN în vederea schimbului de bune practici ale EURid între registre și birourile de înregistrare din Orientul Mijlociu și din zona țărilor învecinate și din America Latină și zona Caraibilor 11 ;

·parteneriat pentru organizarea Forumului pentru guvernanța internetului la Scuola S. Anna din Pisa;

·lansarea „.eu Academy” în iunie 2015 12 ;

·a găzduit reuniunea Dialogului european anual privind guvernanța internetului (EuroDIG) de la Bruxelles din 9-10 iunie 2016, organizată în parteneriat cu Comisia Europeană.

5.4.Marketing și activități de comunicare și de sensibilizare

La 7 aprilie 2016 domeniul .eu a împlinit zece ani de existență. Această etapă a fost celebrată prin lansarea unui nou site web eurid.eu, precum și prin publicarea unei ediții aniversare a revistei online .eu ilustrated 13 . 

În ultimii doi ani, EURid a desfășurat numeroase activități de marketing și de sensibilizare și comunicare, în diverse moduri:

·prin consolidarea în continuare a parteneriatului său cu birourile de înregistrare acreditate, în vederea promovării TLD„.eu” prin intermediul programului de marketing cofinanțat și al așa-numitelor sisteme de reducere adaptată. În cadrul programului de marketing cofinanțat au fost înaintate 52 de propuneri de natură diferită în 2015 și 57 în 2016. Prin sistemele de reducere personalizată (Customised Reduction Schemes – CRS), registrul a introdus o modalitate prin care birourile de înregistrare beneficiază de taxe de înregistrare mai reduse în funcție de volumele lor de vânzare, aceasta fiind o abordare tipică multor alte registre TLD. La momentul redactării prezentului raport, 98 % din înregistrările din primul trimestru al anului 2017 au fost efectuate de 331 de birouri de înregistrare care au aderat la CRS în 2017;

·prin perfecționarea acțiunilor sale directe de marketing care vizează o mai mare sensibilizare cu privire la „.eu”. Inițiativele din 2015 și 2016 au inclus două campanii de marketing anuale de afișare online, participarea la târguri și evenimente legate de domeniul selectat în întreaga Europă și continuarea campaniei prin panouri publicitare de la aeroportul din Bruxelles. În plus, premiile „.eu Web Awards” au devenit o activitate regulată în ultimii doi ani;

·prin asigurarea unei prezențe structurate pe platformele de comunicare socială 14 , în plus față de publicarea de rapoarte trimestriale și anuale și a revistei bianuale .eu illustrated.

5.5.Situația financiară

Registrul este o organizație externă ale cărei decizii sunt autonome, dar Comisia urmărește îndeaproape situația financiară, în conformitate cu dispozițiile cadrului juridic relevant și ale contractului de concesiune de servicii. Un auditor financiar independent efectuează evaluări contabile complete ale organizației, la fața locului. Comisia își exercită rolul de supraveghere prin examinări ale observațiilor auditorilor, ale rapoartelor financiare semestriale și anuale, ale rapoartelor trimestriale privind progresele înregistrate, ale propunerilor bugetare și ale strategiilor și planurilor operaționale. Aspectele financiare sunt discutate în mod regulat cu reprezentanții registrului în cadrul reuniunilor semestriale și al celor de la nivel operațional.

Pentru a fi mai competitiv pe piață dinamică a TLD, EURid a lansat sistemele CRS pentru birourile sale de înregistrare, fapt care a permis noi taxe, reduse, de înregistrare, în funcție de volumele de vânzări ale birourilor de înregistrare. Începând din ianuarie 2017, taxa de bază pentru un nou nume de domeniu pentru birourile de înregistrare care participă la CRS este de 1,75 EUR.

Principalele aspecte financiare din cadrul registrului au rămas stabile în 2015 și 2016. În timp ce veniturile obținute de registru au fost de aproximativ 13 milioane EUR pentru ambele exerciții financiare, costurile au scăzut în mod semnificativ până la puțin peste 11 milioane EUR la sfârșitul anului 2016. Prin urmare, rezultatul financiar net a fost mai puțin echilibrat decât în anii precedenți, cu un surplus în beneficiul bugetului Uniunii Europene de 1 238 723 EUR pentru exercițiul financiar 2015 și de 2 748 873 EUR pentru 2016.

Comisia a verificat în mod regulat evoluția costurilor bugetate și a celor reale ale registrului, în special în ceea ce privește costurile legate de marketing (aproximativ 3 milioane EUR în 2015 și 2,7 milioane EUR în 2016) și de resursele umane (aproximativ 4 milioane EUR în 2015 și 3,9 milioane EUR în 2016).

La sfârșitul anului 2016, registrul avea cinci tipuri de rezerve financiare: amortizare (0,8 milioane EUR), investiții (0,6 milioane EUR), pasivul social (2,7 milioane EUR), datoriile legale (1,2 milioane EUR) și capitalul de lucru (1 milion EUR).

5.6.Continuitatea, reziliența și calitatea activității

5.6.1.Continuitatea activității

În cursul anului 2016, în urma unui număr tot mai mare de amenințări cibernetice diverse, a fost evaluat exercițiul anual privind continuitatea activității. Întrucât schimbarea centrelor de date a fost integrată în activitatea normală și se execută, în mod regulat, în cursul intervalelor pentru mentenanță, EURid s-a axat pe un domeniu diferit de gestionare a crizelor.

Prin urmare, în cadrul semestrului 2 din 2016, EURid a contractat o societate externă care să execute un așa-numit exercițiu de simulare pe calculator (Table Top eXercise – TTX). Un exercițiu de simulare pe calculator este un exercițiu care implică un incident simulat, în timpul căruia este evaluat întregul proces de gestionare a crizelor. Spre deosebire de exercițiile de dinainte de 2016 privind planul de continuitate a activității, exercițiul de simulare pe calculator a implicat întreaga echipă de gestionare a crizelor, inclusiv departamentele de operații tehnice, juridice, de relații externe și de comunicații, precum și directorul general. Cu toate că acest exercițiu este efectuat doar pe hârtie și este condensat, a oferit o bună imagine a potențialelor deficiențe.

EURid a efectuat și un număr de teste de recuperare în caz de dezastru și de recuperare (DRRT) în cursul anului 2016, deși acestea au fost mai puține decât se prevăzuse, din cauza unor divergențe în ceea ce privește planificarea resurselor și prioritățile.

5.6.2.Securitatea

TLD „.eu” pune în aplicare protocolul privind extensiile de securitate ale numelui de domeniu (DNSSEC). DNSSEC este un protocol care are ca scop verificarea, în cadrul unui așa-numit „lanț de încredere” care se întinde până la zona rădăcină a internetului, a autenticității răspunsurilor (cu alte cuvinte a site-urilor web) trimise de serverele numelor de domenii care sunt afișate. O așa-numită reducere DNSSEC (o reducere de 0,02 EUR pe lună a taxei pentru numele de domeniu pentru fiecare nume de domeniu semnat în mod corect), introdusă în 2013, a continuat să fie disponibilă pentru birourile de înregistrare, pentru a sprijini și mai mult punerea în aplicare a DNSSEC. La sfârșitul primului trimestru al anului 2017 existau 357 389 de nume de domeniu „.eu” semnate DNSSEC.

Mai mult, la nivelul întreprinderilor, în vederea furnizării de servicii sigure, de înaltă calitate pentru toate birourile de înregistrare acreditate pentru „.eu” și pentru publicul larg, EURid a pus în aplicare cerințele standardului ISO/IEC 27001, un set standard de securitate a informațiilor creat de Organizația Internațională de Standardizare. Registrul .eu a primit recertificarea ISO/IEC 27001 în urma unui audit efectuat de BSI (British Standards Institution - Institutul Britanic de Standardizare), la 28 iunie 2016.

5.6.3.Acțiuni în vederea îmbunătățirii exactității datelor de înregistrare, a reducerii abuzului de nume de domenii și a cooperării în ceea ce privește combaterea criminalității cibernetice

Registrul ia măsuri zilnic pentru a contracara comportamentul online rău intenționat, implicând abuzul de nume de domeniu, inclusiv, de exemplu, încălcări ale drepturilor de autor, phishing și atacuri cibernetice care includ distribuția de programe malware. Se verifică, în special, numele de domeniu în raport cu criteriile de eligibilitate, iar noile înregistrări sunt supuse controlului pentru detectarea structurilor suspecte sau a altor anomalii  15 . În temeiul articolului 4 din acordul de acreditare a birourilor de înregistrare pentru domeniile „.eu”, birourile de înregistrare trebuie să se asigure că fiecare titular al unui nume de domeniu respectă toate cerințele prevăzute în reglementările UE și în modificările lor ulterioare, politica de înregistrare a unui domeniu „.eu” și clauzele și condițiile publicate pe site-ul web al registrului.

Îmbunătățirea furnizării de date înregistrate exacte de către solicitanții de înregistrare reprezintă un instrument din ce în ce mai important în prevenirea și combaterea utilizării frauduloase a numelor de domeniu. În acest scop, EURid a lansat Planul de calitate Whois în primul trimestru al anului 2014. În perioada de raportare, au fost perfecționate procedurile în vederea introducerii unei metode accelerate pentru cazurile evidente. Procedura accelerată este executată în cazul unor date de înregistrare în mod evident inexacte, al detectării de regularități în ceea ce privește înregistrările de nume de domeniu sau în cazul unei suspiciuni sau a unui presupus abuz. În această situație, solicitantului înregistrării i se cere să furnizeze dovezi privind datele de înregistrare în termen de trei zile, după acest interval numele de domeniu în cauză fiind suspendat. În cursul anului 2016 au fost verificate peste 18 000 de nume de domeniu, din acestea peste 9 000 fiind suspendate, iar peste1 000 retrase ulterior.

În plus, registrul a continuat să ofere asistență în mod regulat autorităților de aplicare a legii și altor autorități relevante. La nivel național, în Belgia, EURid a menținut un dialog regulat cu CERT-UE și a colaborat în mod activ cu autoritățile, cum ar fi Ministerul Federal al Economiei (FOD Economie”), administrația belgiană a vămilor („Cybersquad”) și Ministerul Public, în lupta acestora împotriva activităților ilegale legate de numele de domeniu „.eu”. Colaborarea s-a concentrat în special asupra vânzării de produse contrafăcute prin utilizarea numelor de domeniu „.eu”. La nivel european, EURid a semnat un memorandum de înțelegere cu EUROPOL în decembrie 2016, în vederea depunerii unor eforturi comune legate de combaterea criminalității informatice, a schimbului de date statistice și de analize privind tendințele în ceea ce privește criminalitatea informatică și în vederea cooperării pentru proiecte menite să combată criminalitatea informatică 16 .

5.7.Proceduri judiciare și litigii cu privire la numele de domeniu

5.7.1.Acțiuni înaintea Tribunalului și a Curții de Justiție a Uniunii Europene

În perioada care face obiectul raportului nu au existat acțiuni înaintea Tribunalului și a Curții de Justiție a Uniunii Europene.

5.7.2.Procedura de soluționare alternativă a litigiilor

Litigiile privind un nume de domeniu pot fi înaintate prestatorului procedurii de soluționare alternativă a litigiilor (SAL) – Curtea de Arbitraj de la Praga (Curtea Cehă de Arbitraj sau CCA).

În cursul anului 2015 au fost depuse în total 65 de noi reclamații SAL, în medie 5 plângeri pe lună. În total, au fost finalizate 68 de reclamații SAL (reclamații acceptate: 46; reclamații refuzate: 5; reclamații retrase: 2; reclamații nejustificate: 14; reclamații soluționate: 1).

În cursul anului 2016 au fost depuse în total 80 de noi reclamații SAL, cu o medie constantă, de puțin peste 6 cazuri lunar. În total, au fost finalizate 67 de reclamații SAL (reclamații acceptate: 41; reclamații respinse: 9; reclamații retrase: 2; reclamații nejustificate: 14; reclamații soluționate: 1).

Începând cu data de 1 iunie 2016, pot fi depuse reclamații pentru numele de domeniu „.eu” cu extensia în caractere chirilice („.ею”). La sfârșitul primului trimestru al anului 2017 CCA nu primise nicio reclamație pentru „.ею”.

5.7.3.Acțiuni în instanță

În perioada de referință, EURid a fost parte în următoare cauze:

STRANSKY/EURid

La 6 mai 2015 EURid a introdus IDNA2008 și asocierea homoglifelor, și și-a anunțat politica privind numele de domenii anterioare care nu mai sunt conforme cu noile norme. Politica prevede o perioadă de tranziție de un an. Până la 6 mai 2016, numele de domenii neconforme trebuiau să fi fost retrase și nu au putut fi reînregistrate. Data expirării a două nume de domeniu care nu mai erau conforme („fırstrowsports.eu” și „fırstrow.eu”) a fost prelungită după data de finalizare a tranziției, 6 mai 2016 (până la 28 februarie 2025).

Titularul ambelor nume de domeniu a intentat proces organizației EURid la o instanță din Republica Cehă referitor la unul din aceste nume de domeniu – „fırstrowsports.eu”.

Hotărârea scrisă a fost primită la 21 noiembrie 2016. Decizia oficială a instanței prevede: „O obligație este impusă pârâtului (EURid) de a asigura funcționarea numelui de domeniu «fırstrowsports.eu» până la 28 februarie 2025, întrucât articolul 13 privind termenii și condițiile EURid nu permit EURid să modifice unilateral drepturile și obligațiile titularului, acestea permit aplicarea de noi norme doar înregistrărilor ulterioare”.

Deși decizia instanței se referă numai la un nume de domeniu, „fırstrowsports.eu”, și nu se referă la „fırstrow.eu”, EURid a pus în aplicare decizia instanței pentru ambele nume de domeniu și le va menține funcționale până la data expirării - 28 februarie 2025 (dată la care acestea vor fi retrase).

Prin urmare, acest caz a fost închis.

EURid/VAN COLLEM

La 29 februarie 2016, EURid a inițiat acțiuni în justiție împotriva a doi titulari de nume de domeniu (Nanogenetics Ltd și Citizen Engineering Services Ltd), ambii având aceeași adresă profesională (29 Harley Street, Marylebone, London, W1G 9QR). Cei doi titulari înregistraseră aproximativ 1600 de nume de domeniu prin intermediul biroului de înregistrare IO Domain UK Ltd, desfășurându-și activitatea sub denumirea de „Universal Domains” și având aceeași adresă (29 Harley Street, Marylebone, London, W1G 9QR). Se pare că la adresa respectivă au fost înregistrate peste 6 000 de societăți din Regatul Unit. S-ar părea că un anume domn Van Collem a pretins că reprezintă ambii titulari ai numelui de domeniu, iar EURid are motive să creadă că dl Van Collem este, de fapt, și biroul de înregistrare.

Întrucât acest birou de înregistrare avea datorii restante în sold de 7 363,50 EUR, EURid a reziliat acordul de acreditare din cauza încălcării contractului (după mai multe atenționări).

Ca urmare a rezilierii contractului biroului de înregistrare, toți titularii de domeniu au primit un e-mail automat de notificare prin care erau invitați să își caute un alt birou de înregistrare, la alegerea lor, și să își transfere numele de domeniu la biroul de înregistrare ales. Dl Van Collem a menționat că alesese „Lifestyle International BV” (o fundație olandeză). Această societate depusese, într-adevăr,o cerere de acreditare pentru un domeniu „.eu”, dar întrucât aceasta nu finalizase cu succes procedura de acreditare, EURid nu a admis cererea sa.

EURid i-a acordat dlui Van Collem mai mult de 166 de zile calendaristice pentru a-și transfera numele de domeniu (în comparație cu cele 30-40 de zile de carantină care se acordă în mod obișnuit oricărui alt titular în circumstanțe similare).

Întrucât EURid „rezervase” aceste nume de domeniu pentru dl Van Collem fără să fi fost plătit pentru ele, EURid a decis să inițieze procedurile judiciare pentru a solicita instanței să declare încetarea acordului dintre EURid și titularul (titularii) numelui de domeniu.

Titularii numelui de domeniu (Nanogenetics Ltd și Citizen Engineering Services Ltd)

Înfățișarea înaintea instanței (din Bruxelles) a avut loc la 21 februarie 2017, și, între timp, ambele societăți au fost desființate.

Judecătorul a decis să rezerve mai mult timp pentru verificarea eliminării ambelor societăți din Registrul Comerțului [„Companies House” – Regatul Unit] și, din acest motiv, să își amâne decizia. EURid se așteaptă să primească o decizie provizorie, prin care judecătorul poate să redeschidă dezbaterea sau nu.

6.Înregistrarea în cadrul EMAS și compensarea emisiilor de CO2

La 23 mai 2012, EURid a devenit primul registru din Europa certificat EMAS (număr de înregistrare BE-VL-000016) 17 . În al doilea trimestru al anului 2015, EURid și-a încheiat procesul de recertificare odată cu declarația de mediu revizuită pentru perioada 2015­2017, care cuprinde șase obiective. Înregistrarea în cadrul EMAS se referă atât la sediul EURid din Diegem (Belgia), cât și la sucursala sa din Pisa, Italia (din al doilea trimestru al anului 2015).

Începând cu 2013, EURid și-a validat emisiile de CO2 și, ulterior, a achiziționat credite de emisii de CO2 certificate pentru a le compensa 18 .

7.Concluzii

Modelul TLD „.eu” a fost pus în aplicare cu succes.

În ultimii doi ani, TLD „.eu” și-a desfășurat activitatea într-un context TLD diferit de cel în care se găsea atunci când a fost lansat în 2006. Noile TLD-uri generice (gTLD) au schimbat complet sectorul numelor de domeniu. Din ce în ce mai multe birouri de înregistrare s-au implicat în gestionarea noilor extensii, în timp ce operatorii TLD-urilor istorice au început să analizeze posibilități de a-și diferenția ofertele sau de a-și extinde activitățile în noi domenii de activitate economică, care ar putea compensa diminuarea veniturilor aferente noilor înregistrări pe termen lung.

La sfârșitul anului 2016, Comisia Europeană a lansat revizuirea regulamentelor privind domeniul „.eu” în cadrul Programului privind o reglementare adecvată și funcțională (REFIT), pentru a garanta că acest cadru juridic continuă să fie adecvat scopului său. Aceasta include o evaluare paralelă și o evaluare a impactului. Evaluarea va analiza cel puțin cele cinci criterii obligatorii de evaluare - eficacitatea, eficiența, relevanța, coerența și valoarea adăugată a UE și va viza punerea în aplicare a cadrul juridic privind domeniul „.eu” în întreaga UE, în SEE și în țările candidate, de la adoptarea primului regulament, care a avut loc în 2002. Această evaluare va constitui baza pentru o eventuală evaluare a impactului orientată spre viitor, care să evidențieze răspunsurile de politică la provocările identificate, cu o posibilă adoptare a unor inițiative concrete în 2018.

Multilingvismul continuă să fie un obiectiv principal atât pentru registrul „.eu”, cât și pentru Comisia Europeană. Este demn de remarcat faptul că, la șapte ani de la cererea prezentată de EURid pentru secvența de caractere „.eu” în limba greacă, „.ευ” în limba greacă nu a fost încă aprobat de ICANN pe motiv că acesta este ușor de confundat cu alte secvențe similare. În mod repetat, Comisia a invitat ICANN să finalizeze acest proces și a subliniat faptul că ICANN nu a urmat aceeași politică strictă atunci când, în ultimii ani, au fost delegate noi gTLD care erau în mod evident ușor de confundat din cauza similitudinii.

Sprijinul proactiv acordat recent de registru pentru acțiunile care au scopul de a preveni utilizarea abuzivă și de a îmbunătăți securitatea și credibilitatea domeniului „.eu” este considerat important și va fi încurajat în continuare, într-un mediu digital în care amenințarea și consecințele criminalității informatice au crescut în mod semnificativ.

Comisia Europeană își va continua comunicarea periodică și constructivă cu registrul, atât pentru a menține TLD „.eu” la cele mai înalte standarde în materie de DNS, cât și pentru ca aceasta să devină extensia preferată a europenilor. În 2018, atunci când vor fi disponibile rezultatele evaluării REFIT care este în derulare, se vor formula din nou concluzii privind funcționarea TLD „.eu”.



ANEXĂ

·Statistici privind „.eu” în raport cu înregistrările CENTR la sfârșitul primului trimestru al anului 2017

·înregistrările „.eu” pe trimestru până la sfârșitul primului trimestru al anului 2017



·Numărul total al numelor de domeniu în funcție de țara solicitantului înregistrării la sfârșitul primului trimestru al anului 2017

·Distribuția birourilor de înregistrare la sfârșitul primului trimestru al anului 2017



·Înregistrări de IDN-uri la sfârșitul primului trimestru al anului 2017

 

(1)      „.tk” continuă să fie exclus din calcul, datorită cadrului și a modelului de vânzări special.
(2)    Regulamentul (CE) nr. 1137/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 octombrie 2008 de adaptare la Decizia 1999/468/CE a Consiliului a anumitor acte care fac obiectul procedurii prevăzute la articolul 251 din tratat, în ceea ce privește procedura de reglementare cu control – Adaptare la procedura de reglementare cu control – Partea întâi (JO L 311, 21.11.2008, p. 1).
(3)    Regulamentul (CE) nr. 1654/2005 al Comisiei din 10 octombrie 2005 (JO L 266, 11.10.2005, p. 35), Regulamentul (CE) nr. 1255/2007 al Comisiei din 25 octombrie 2007 (JO L 282 26.10.2007, p. 16), Regulamentul (CE) nr. 560/2009 al Comisiei din 26 iunie (JO L 166, 27.6.2009, p. 3), Regulamentul (UE) nr. 516/2015 al Comisiei din 26 martie 2015 (JO L 82, 27.3.2015, p. 14).
(4)      Decizia de punere în aplicare a Comisiei din 11 aprilie 2014 privind desemnarea Registrului domeniului de nivel superior „.eu”, publicată în Jurnalul Oficial (L109/41) la 12 aprilie 2014.
(5) A se vedea secțiunea 5.6.3.
(6)      A se vedea https://www.icann.org/public-comments/fy18-budget-2017-03-08-en
(7)    A se vedea Verisign Domain Industry Brief, Q4 2016, https://www.verisign.com/en_US/domain-names/dnib/index.xhtml#executive-summary
(8)      A se vedea http://www.icann.org/en/topics/idn/fast-track/
(9) Serverul de nume este un server pe internet specializat în gestionarea interogărilor privind locația diferitelor servicii ale unui nume de domeniu. Serverele de nume constituie o parte fundamentală a DNS. Acestea permit utilizarea de domenii în loc de adrese IP.
(10)      Raportul mondial privind IDN a trecut la formatul digital la sfârșitul anului 2016, lansarea oficială având loc cu ocazia reuniunii Forumului pentru guvernanța internetului din Guadalajara, Mexic, din 7 decembrie 2016. Pentru versiunea online a Raportului mondial privind IDN, a se vedea www.idnworldreport.eu . Pentru atelierul FGI din 2016, a se vedea https://igf2016.sched.com/event/8htA/ws19-enhancing-linguistic-and-cultural-diversity-in-cyberspace  
(11)      Ambele cazuri au inclus un studiu privind piețele de domeniu din regiunile respective. Pentru studiul privind Orientul Mijlociu și zona țărilor învecinate, a se vedea https://www.icann.org/en/system/files/files/meac-dns-study-26feb16-en.pdf , pentru studiul privind America Latină și zona Caraibilor, a se vedea https://www.icann.org/en/system/files/files/lac-dns-marketplace-study-13mar17-en.pdf  
(12) Obiectivul principal al inițiativei este de a contribui la educația omologilor din sector, a birourilor de înregistrare și a generațiilor viitoare în ceea ce privește noțiunile de bază ale internetului, istoria și funcționarea sa, precum și aspectele legate de marketing/administrative/de securitate/juridice ale acestuia.
(13)      A se vedea https://eurid.eu/en/about-us/publications/
(14)      A se vedea Facebook (EUregistry), Twitter (@Euregistry), YouTube (Europeanregistry)
(15)    Pentru criteriile de eligibilitate, a se vedea articolul 4 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul 733/2002. Registrul are dreptul de a verifica valabilitatea unei înregistrări (articolul 3 din Regulamentul nr. 874/2004). Politica de înregistrare prevede că solicitantul înregistrării trebuie să se asigure că datele cu caracter personal sunt complete și exacte, că adresa de e-mail pentru comunicarea cu registrul trebuie să fie funcțională, iar acesta din urmă își rezervă dreptul de a revoca numele de domeniu în cazul în care adresa nu este funcțională.
(16)      A se vedea https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/europol-enhances-cybercrime-and-internet-security-cooperation-signing-mou-eurid
(17)    Mai multe informații privind angajamentul EURid în materie de protecție a mediului sunt disponibile la adresa: https://eurid.eu/en/going-green/
(18)      În 2015, EURid și-a evaluat emisiile de CO2 realizate începând cu 2014 și a achiziționat credite de emisii de CO2 verificate pentru a contribui la proiectul Ecomapuà, care, printre altele, are obiectivul de a conserva biodiversitatea bogată din zona Amazonului. În 2016, emisiile de CO2 din 2015 au fost neutralizate prin credite de CO2 verificate care au contribuit la proiectul din domeniul hidroelectricității Dak Rung din Vietnam.