Bruxelles, 10.8.2017

COM(2017) 423 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

privind exercitarea competenței de a adopta acte delegate conferită Comisiei în temeiul Regulamentului (UE) Nr 549/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind Sistemul european de conturi naționale și regionale din Uniunea Europeană


1.    INTRODUCERE

Regulamentul (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European și al Consiliului 1 a instituit Sistemul european de conturi 2010 (SEC 2010). SEC 2010 este un sistem de conturi naționale și regionale care a fost conceput pentru a răspunde cerințelor politicii economice, sociale și regionale a UE. Acesta conține:

a)o metodologie (anexa A la regulament) privind standardele, definițiile, clasificările și normele contabile comune care trebuie să fie utilizate pentru întocmirea conturilor și a tabelelor, pe baze comparabile, pentru necesitățile UE;

b)un program (anexa B la regulament) care stabilește termenele-limită până la care statele membre transmit Comisiei (Eurostat) conturile și tabelele care trebuie să fie întocmite conform metodologiei menționate la litera (a).

Regulamentul (UE) nr. 549/2013 împuternicește Comisia să adopte acte delegate:

·privind modificările aduse metodologiei SEC 2010 cu scopul de a clarifica și ameliora conținutul acesteia în vederea asigurării unei interpretări armonizate sau a comparabilității internaționale, cu condiția ca aceste modificări să nu modifice conceptele sale de bază, să nu necesite resurse suplimentare în vederea punerii lor în aplicare pentru producătorii din cadrul Sistemului statistic european și să nu conducă la o schimbare la nivelul resurselor proprii [articolul 2 alineatul (2)];

·privind metodologia utilizată pentru calculul și alocarea serviciilor de intermediere financiară indirect măsurate (SIFIM) în conturile naționale în conformitate cu metodologia descrisă în anexa A. Această împuternicire se exercită înainte de 17 septembrie 2013, stabilind o metodologie revizuită de calcul și alocare a SIFIM [articolul 2 alineatul (4)];

·pentru a asigura fiabilitatea și comparabilitatea datelor SEC 2010 ale statelor membre privind cercetarea și dezvoltarea înregistrate ca formare brută de capital fix. În exercitarea competenței conferite în temeiul prezentului alineat, Comisia trebuie să garanteze faptul că astfel de acte delegate nu impun o sarcină administrativă suplimentară importantă statelor membre sau unităților de respondenți [articolul 2 alineatul (5)].

În plus, Regulamentul (UE) nr. 549/2013 evidențiază cât este de important ca serviciile Comisiei să desfășoare consultări adecvate în cadrul lucrărilor lor pregătitoare. Comitetul Sistemului Statistic European instituit în temeiul Regulamentului (CE) nr. 223/2009 2 este, de asemenea, consultat înainte de exercitarea împuternicirii (considerentul 24).

2.    TEMEIUL JURIDIC

Prezentul raport este obligatoriu în temeiul articolului 7 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 549/2013, care conferă Comisiei competența de a adopta acte delegate pentru o perioadă de cinci ani de la data de 16 iulie 2013. Comisia trebuie să pregătească un raport cu privire la delegarea de competențe cel târziu cu nouă luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani.

3.    EXERCITAREA DELEGĂRII

După intrarea în vigoare a Regulamentului (UE) nr. 549/2013, Comisia a adoptat două acte delegate:

·Regulamentul delegat (UE) nr. 2015/1342 al Comisiei 3 de modificare a metodologiei de clasificare a produselor în funcție de domeniul de activitate (CPA); și

·Regulamentul delegat (UE) nr. 2015/1365 al Comisiei 4 privind formatul de transmitere pentru datele referitoare la cheltuielile cu cercetarea și dezvoltarea.

Comisia nu a adoptat un regulament delegat privind metodologia de calcul și alocare a SIFIM în conturile naționale [articolul 2 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 549/2013]. După efectuarea unor consultări adecvate cu statele membre, Comisia a decis să nu modifice metodologia de calcul și alocare a SIFIM.

a)    Regulamentul delegat (UE) 2015/1342 al Comisiei de modificare a metodologiei de clasificare a produselor în funcție de domeniul de activitate a fost considerată necesar în urma revizuirii CPA menționată în SEC 2010.

Regulamentul (CE) nr. 451/2008 al Parlamentului European și al Consiliului 5 , care a instituit o nouă CPA (denumită în continuare „CPA 2008”), a fost adoptat pentru a reflecta cerințele statistice ale UE. Acesta a fost modificat prin Regulamentul (UE) nr. 1209/2014 al Comisiei 6 (de instituire a „CPA 2.1”) pentru a menține comparabilitatea și coerența cu standardele internaționale de clasificare a produselor, și anume versiunea actualizată a Clasificării Centrale a Produselor („CPC versiunea 2”) a Organizației Națiunilor Unite.

Regulamentul delegat (UE) nr. 2015/1342 al Comisiei a introdus o serie de modificări ale anexei A la Regulamentul (UE) nr. 549/2013. În special, termenii „CPA Rev. 2” și „CPA 2008” au fost înlocuiți cu termenul „CPA”. În plus, mai mulți termeni au fost aliniați la Regulamentul (UE) nr. 1209/2014 în anexa 7.1 referitoare la cuprinsul fiecărei categorii de active și în capitolului 23 referitor la clasificări.

Prin aceste modificări, Regulamentul delegat (UE) nr. 2015/1342 al Comisiei a asigurat interpretarea armonizată și comparabilitatea internațională a standardelor statistice.

Comisia a desfășurat consultări, inclusiv la nivel de experți, în cursul lucrărilor pregătitoare ale actului delegat. Printre părțile consultate s-a numărat Grupul directorilor din domeniul statisticilor macroeconomice, care a discutat proiectul de act delegat în cadrul reuniunii sale din 17-18 decembrie 2014, și Comitetul Sistemului Statistic European, care s-a reunit la data de 12 februarie 2015.

Ca urmare a acestor consultări, Comisia a fost în măsură să confirme faptul că Regulamentul delegat (UE) 2015/1342 al Comisiei:

·nu a schimbat conceptele de bază ale SEC 2010;

·nu necesită resurse suplimentare pentru producătorii de statistici;

·nu a determinat o modificare a resurselor proprii ale UE.

Comisia a adoptat Regulamentul delegat (UE) nr. 2015/1342 la 22 aprilie 2015 și l-a notificat Parlamentului European și Consiliului. Nici Parlamentul European, nici Consiliul, nu au emis vreo obiecție cu privire la regulamentul delegat în termenul oficial de trei luni. Acesta a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la 4 august 2015 și a intrat în vigoare la 24 august 2015.

b)    Regulamentul delegat (UE) nr. 2015/1365 al Comisiei privind formatul de transmitere pentru datele privind cheltuielile cu cercetarea și dezvoltarea care trebuie înregistrate ca formare brută de capital fix a fost considerat necesar pentru a asigura fiabilitatea și comparabilitatea datelor SEC 2010 ale statelor membre privind cercetarea și dezvoltarea.

Având în vedere importanța cercetării și dezvoltării pentru economie, au fost elaborate metode suplimentare și formate de transmitere armonizate și comparabile pentru datele privind cercetarea și dezvoltarea în contextul Sistemului Statistic European.

Regulamentul delegat (UE) nr. 2015/1365 al Comisiei stabilește formatul în care datele privind cheltuielile cu cercetarea și dezvoltarea din conturile naționale se transmit de către statele membre Comisiei (Eurostat), în scopul de a asigura fiabilitatea și comparabilitatea datelor respective. Statele membre trebuie să aplice următorul format pentru date:

(a) AN.1171g, cercetare și dezvoltare, activele brute;

(b) AN.1171n, cercetare și dezvoltare, activele nete;

(c) P.51g, AN.1171, formarea brută de capital fix în cercetare și dezvoltare.

Cerințele se aplică datelor transmise începând de la data de 1 august 2015.

Pentru un prim regulament delegat al Comisiei privind același subiect, adoptat în 2014, Comisia a desfășurat consultări, inclusiv la nivel de experți, în cursul etapei pregătitoare. Printre părțile consultate s-a numărat Grupul directorilor din domeniul statisticilor macroeconomice, care a discutat proiectul de act delegat în cadrul reuniunii sale din 12-13 decembrie 2013, și Comitetul Sistemului Statistic European, care și-a exprimat opinia prin intermediul procedurii scrise din 11 martie 2014.

La 12 august 2014, Comisia a adoptat regulamentul delegat și l-a notificat Parlamentului European și Consiliului.

La 12 septembrie 2014, Grupul de lucru pentru statistică al Consiliului a invitat Serviciul juridic al Consiliului să analizeze dacă textul regulamentului delegat corespunde delegării de competențe de la articolul 2 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 549/2013. Serviciul juridic al Consiliului a emis un aviz la 25 septembrie 2014, conform căruia actul delegat depășește parțial mandatul conferit Comisiei de către organul legislativ.

La 7 noiembrie 2014, Consiliul și-a confirmat intenția de a formula obiecții la actul delegat și a informat Comisia și Parlamentul European în acest sens.

Prin urmare, a fost redactat un nou act delegat, care ia în considerare motivele care au stat la baza obiecțiilor Consiliului.

Ulterior, Comisia a desfășurat alte consultări cu experții naționali referitoare la noul proiect. Printre părțile consultate s-au numărat Grupul de lucru privind conturile naționale, la 25-26 noiembrie 2014, Grupul directorilor din domeniul statisticilor macroeconomice, la 17-18 decembrie 2014, și Comitetul Sistemului statistic european, la data de 12 februarie 2015.

Ca urmare a consultărilor, Comisia s-a putut asigura că a fost atins un nivel suficient de încredere cu privire la fiabilitatea și comparabilitatea datelor privind cercetarea și dezvoltarea înregistrate ca formare brută de capital fix și că textul Regulamentului delegat nu impune sarcini administrative suplimentare semnificative pentru statele membre sau pentru unitățile respondente.

La 30 aprilie 2015, Comisia a adoptat regulamentul delegat și l-a notificat Parlamentului European și Consiliului. Nici Parlamentul European, nici Consiliul, nu au emis vreo obiecție cu privire la regulamentul delegat în termenul oficial de trei luni. Acesta a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la 8 august 2015 și a intrat în vigoare la 28 august 2015.

4.    CONCLUZIE

Comisia și-a exercitat în mod corect competențele delegate. Comisia invită Parlamentul European și Consiliul să ia notă de prezentul raport.

(1)

Regulamentul (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 mai 2013 privind Sistemul european de conturi naționale și regionale din Uniunea Europeană (JO L 174, 26.6.2013, p. 1).

(2)

Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1101/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind transmiterea de date statistice confidențiale Biroului Statistic al Comunităților Europene, a Regulamentului (CE) nr. 322/97 al Consiliului privind statisticile comunitare și a Deciziei 89/382/CEE, Euratom a Consiliului de constituire a Comitetului pentru programele statistice ale Comunităților Europene (JO L 87, 31.3.2009, p. 164).

(3)

Regulamentul delegat (UE) 2015/1342 al Comisiei din 22 aprilie 2015 de modificare a metodologiei de clasificare a produselor în funcție de domeniul de activitate, din anexa A la Regulamentul (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 207, 4.8.2015, p. 35).

(4)

Regulamentul delegat (UE) 2015/1365 al Comisiei din 30 aprilie 2015 privind formatul de transmitere pentru datele referitoare la cheltuielile cu cercetarea și dezvoltarea (JO L 211, 8.8.2015, p. 1).

(5)

Regulamentul (CE) nr. 451/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 aprilie 2008 de instituire a unei noi clasificări statistice a produselor în funcție de domeniul de activitate (CPA) și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 3696/93 al Consiliului (JO L 145, 4.6.2008, p. 65).

(6)

Regulamentul (UE) nr. 1209/2014 al Comisiei din 29 octombrie 2014 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 451/2008 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unei noi clasificări statistice a produselor în funcție de domeniul de activitate (CPA) și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 3696/93 al Consiliului (JO L 336, 22.11.2014, p. 1).