15.12.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 434/63


Avizul Comitetului Economic și Social European privind

„Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 în ceea ce privește obligația de compensare, suspendarea obligației de compensare, cerințele de raportare, tehnicile de atenuare a riscurilor pentru contractele derivate extrabursiere care nu sunt compensate de o contraparte centrală, înregistrarea și supravegherea registrelor centrale de tranzacții și cerințele aplicabile registrelor centrale de tranzacții”

[COM(2017) 208 final – 2017/090 (COD)] și

„Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1095/2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe) și a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 în ceea ce privește procedurile și autoritățile implicate în autorizarea contrapărților centrale și cerințele pentru recunoașterea contrapărților centrale din țări terțe”

[COM(2017) 331 final – 2017/0136 (COD)]

(2017/C 434/10)

Raportor:

Petru Sorin DANDEA

Sesizare

Parlamentul European, COM(2017) 208 final – 31.5.2017; COM(2017) 331 final – 11.9.2017

Consiliul Uniunii Europene, COM(2017) 208 final – 6.6.2017; COM(2017) 331 final – 22.8.2017

Temei juridic

Articolele 114 și 304 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

 

 

Secțiunea competentă

Secțiunea pentru uniunea economică și monetară și coeziune economică și socială

Data adoptării în secțiune

7.9.2017

Data adoptării în sesiunea plenară

20.9.2017

Sesiunea plenară nr.

528

Rezultatul votului

(voturi pentru/voturi împotrivă/ abțineri)

145/0/2

1.   Concluzii și recomandări

1.1.

CESE salută actuala iniţiativă, care include cele două propuneri de regulament, şi încurajează Comisia să grăbească punerea completă în aplicare a Regulamentului privind infrastructura pieței europene (EMIR).

1.2.

CESE apreciază în mod deosebit faptul că actuala propunere a Comisiei implementează propunerile din cadrul programului REFIT şi are loc în urma unei largi consultări publice. Aceasta a permis nu numai consultarea tuturor părţilor interesate, ci şi simplificarea reglementărilor, îmbunătățirea acestora din punct de vedere calitativ, o reducere a costurilor de conformare, toate acestea fără a duce la o compromitere a stabilităţii financiare.

1.3.

CESE consideră că este important că măsurile promovate de Comisie sunt conforme cu Planul de acțiune privind uniunea pieţelor de capital şi, în special, cu prevederile acestuia privind securitizarea.

1.4.

CESE consideră justificată iniţiativa Comisiei şi salută menţinerea obiectivului Regulamentului EMIR, având în vedere că valoarea noţională a instrumentelor derivate nonbursiere la nivel global depăşeşte 544 de trilioane de euro.

1.5.

CESE recomandă standardizarea tipurilor de tranzacții și a instrumentelor derivate deoarece, prin aceasta, se poate obține o creștere semnificativă a calității datelor.

1.6.

CESE este de acord cu propunerea formulată de Comisie, de introducere a unui prag de compensare care să fie aplicabil contrapărţilor mici, deoarece acestea se confruntă cu greutăţi în găsirea furnizorilor de compensare.

1.7.

CESE sprijină propunerea Comisiei de prelungire a perioadei de exceptare a fondurilor de pensii de la obligaţia compensării centrale, deoarece, până în prezent, nu au fost găsite soluţii pentru ca acestea să dispună de lichidităţile necesare, fără a afecta interesele membrilor fondurilor.

1.8.

CESE salută propunerea Comisiei de creare a unui nou mecanism de supraveghere în cadrul Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA). CESE recomandă Comisiei să aloce resursele financiare necesare formării personalului care va lucra în noul departament al ESMA, ţinând cont de complexitatea activităţii de supraveghere pe care acesta va trebui să o desfăşoare.

2.   Propunerea Comisiei Europene

2.1.

În lunile mai şi iunie Comisia a prezentat două propuneri de regulament (1) care modifică Regulamentul (UE) nr. 648/2012 în ceea ce privește obligația de compensare, suspendarea obligației de compensare, cerințele de raportare, tehnicile de atenuare a riscurilor pentru contractele derivate extrabursiere (OTC) care nu sunt compensate de o contraparte centrală, înregistrarea și supravegherea registrelor centrale de tranzacții și cerințele aplicabile registrelor centrale de tranzacții (EMIR).

2.2.

Ambele propuneri de regulament au fost însoţite de documente de lucru ale Comisiei, precum și de analize de impact.

2.3.

În prima propunere de regulament, Comisia propune o reglementare mai simplă şi mai eficace a instrumentelor financiare derivate. Comisia doreşte să abordeze provocările importante şi emergente în ceea ce priveşte compensarea instrumentelor derivate extrabursiere. Propunerea de regulament abordează patru elemente: cerinţele de raportare, contrapărţile non-financiare, contrapărţile financiare şi fondurile de pensii.

2.4.

În cea de-a doua propunere de regulament Comisia propune o supraveghere mai robustă a contrapărţilor centrale din cadrul pieţei instrumentelor derivate. Propunerea urmăreşte îmbunătăţirea în continuare a stabilităţii financiare a Uniunii Europene prin crearea unui nou mecanism de supraveghere a pieţei derivatelor în cadrul Autorităţii Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe.

3.   Observații generale și specifice

3.1.

Modificarea regulamentului EMIR face parte din eforturile depuse de Comisie pentru mai buna reglementare a instrumentelor derivate. În ultimii ani, o serie de prevederi ale regulamentului au fost implementate prin intermediul unor acte delegate, directive şi regulamente. CESE salută actuala iniţiativă şi încurajează Comisia să grăbească punerea completă în aplicare a regulamentului EMIR.

3.2.

CESE apreciază în mod deosebit faptul că actuala propunere a Comisiei implementează propunerile din cadrul programului REFIT şi are loc în urma unei largi consultări publice. Aceasta a permis nu numai consultarea tuturor părţilor interesate, dar şi simplificarea reglementărilor, îmbunătățirea acestora din punct de vedere calitativ, o reducere a costurilor de conformare, toate acestea fără a duce la o compromitere a stabilităţii financiare.

3.3.

CESE consideră că este important că măsurile promovate de Comisie sunt conforme cu Planul de acțiune privind Uniunea Pieţelor de Capital şi, în special, cu prevederile acestuia privind securitizarea.

3.4.

Iniţiativa Comisiei nu aduce atingere obiectivului principal al regulamentului EMIR, acela de a supraveghea şi monitoriza instrumentele derivate nebursiere pentru evitarea riscului sistemic, dar şi de diminuare a volumului acestui tip de instrumente, în special al celor cu caracter speculativ. CESE consideră justificată iniţiativa Comisiei, având în vedere că valoarea noţională a instrumentelor derivate nonbursiere la nivel global depăşeşte 544 de trilioane de Euro.

3.5.

Modificarea cerinţelor de raportare propusă de Comisie va reduce sarcina administrativă şi va simplifica modul de raportare pentru majoritatea contrapărţilor. Comisia estimează că se va obţine şi o îmbunătățire a calităţii datelor raportate. CESE consideră că prin standardizarea tipurilor de tranzacţii şi a instrumentelor se poate obţine o creştere semnificativă a calităţii datelor.

3.6.

Comisia propune introducerea unui prag de compensare aplicabil contrapărţilor mici. Cum acestea întâmpină dificultăţi în găsirea furnizorilor de compensare, propunerea Comisiei vine în sprijinul acestor entităţi mici, care pot fi bănci sau fonduri de investiţii de dimensiuni reduse. CESE este de acord cu propunerea formulată de Comisie.

3.7.

În cadrul propunerii de regulament, Comisia doreşte să prelungească perioada în care fondurile de pensii sunt exceptate de la obligaţia compensării centrale a portofoliilor de derivative OTC deţinute. Având în vedere faptul că fondurile de pensii nu dispun de lichidităţi care să le permită compensarea centrală şi că acestea joacă un rol deosebit în asigurarea veniturilor persoanelor vârstnice, CESE sprijină propunerea Comisiei.

3.8.

Cea de-a doua propunere de regulament introduce reguli şi responsabilităţi noi în ceea ce priveşte supravegherea contrapărţilor centrale din UE, dar şi din afara Uniunii. Propunerea de regulament fixează mai bine cadrul de cooperare între băncile centrale şi autorităţile de supraveghere. CESE salută propunerea Comisiei.

3.9.

Propunerea de regulament prevede crearea unui nou mecanism de supraveghere în cadrul ESMA. Acesta va avea atribuţii de supraveghere a contrapărţilor centrale din UE, dar şi a celor din afara Uniunii. În privinţa contrapărţilor centrale din afara UE, Comisia doreşte o mai bună supraveghere, în special a acelora care pot avea un rol important în operaţiunile de compensare pe teritoriul UE. CESE recomandă Comisiei să aloce resursele financiare necesare formării personalului care va lucra în noul departament al ESMA, ţinând cont de complexitatea activităţii de supraveghere pe care acesta va trebui să o desfăşoare.

3.10.

Având în vedere provocările pe care derivativele OTC le ridică în raport cu economiile cetățenilor, dar şi cu riscul sistemic, CESE își reiterează propunerea (2) de lansare a unor programe de educaţie financiară. Comisia ar putea finanţa asemenea programe destinate micilor investitori.

Bruxelles, 20 septembrie 2017.

Președintele Comitetului Economic și Social European

Georges DASSIS


(1)  COM(2017) 208 final – Propunere de regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 în ceea ce privește obligația de compensare, suspendarea obligației de compensare, cerințele de raportare, tehnicile de atenuare a riscurilor pentru contractele derivate extrabursiere care nu sunt compensate de o contraparte centrală, înregistrarea și supravegherea registrelor centrale de tranzacții și cerințele aplicabile registrelor centrale de tranzacții și COM(2017) 331 final – Propunere de regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1095/2010 de instituire a Autorităţii europene de supraveghere (Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe) și a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 în ceea ce privește procedurile și autoritățile implicate în autorizarea contrapărților centrale și cerințele pentru recunoașterea contrapărților centrale din țări terțe.

(2)  A se vedea punctul 4.7 al Avizului CESE privind piețele instrumentelor financiare (JO C 143, 22.5.2012, p. 74).