28.7.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 246/1


Avizul Comitetului Economic și Social European pe tema „Femeile și transporturile – O platformă pentru schimbare”

(aviz exploratoriu la solicitarea Comisiei)

(2017/C 246/01)

Raportor:

doamna Madi SHARMA

Sesizare

Comisia Europeană, 13.10.2016

Temei juridic

Articolul 304 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

Secțiunea competentă

Secțiunea pentru transporturi, energie, infrastructură și societatea informațională

Data adoptării în secțiune

11.4.2017

Data adoptării în sesiunea plenară

26.4.2017

Sesiunea plenară nr.

525

Rezultatul votului

(voturi pentru/voturi împotrivă/abțineri)

148/0/2

1.   Concluzii și recomandări

1.1.

Comitetul Economic și Social European (CESE) are o vastă experiență în activitățile privind politicile din sectorul transporturilor și, recent, a luat în considerare dimensiunea de gen în acest sector care, în mod tradițional, este dominat de bărbați (a se vedea avizul TEN/573 „Femeile și transporturile”) (1). În calitate de instituție europeană de reprezentare a societății civile, CESE are experiență în ceea ce privește dialogul cu părțile interesate și consultarea acestora în contextul unor acțiuni legislative.

1.2.

CESE recunoaște că Platformele părților interesate sunt forumuri eficace de promovare a schimbării, cu condiția:

să permită schimbul de bune practici între diferite instituții, întreprinderi și asociații care se confruntă cu provocări similare;

să încurajeze părțile interesate să își asume responsabilitatea și să facă față provocărilor;

să abordeze cauzele profunde ale acestor provocări;

să urmărească obiective specifice, măsurabile, realizabile, realiste și cu termene precise (obiectivele SMART);

să elaboreze activități bazate pe date concrete, cu scopul de a fi diseminate;

să elaboreze instrumente și resurse care să poată fi adoptate de alte părți;

să reproducă platformele europene la nivel național și chiar regional, cu scopul de a aborda provocări similare în statele membre;

să primească informații cu privire la inițiative din alte sectoare care se confruntă cu probleme similare.

1.3.

CESE propune crearea unei Platforme UE pentru schimbare („Platforma”), pentru a aborda egalitatea de gen în sectorul transporturilor, care să acorde, inițial, prioritate creșterii capacității de inserție profesională a femeilor în acest sector. Acest obiectiv inițial ar putea fi extins ulterior pentru a include „femeile ca utilizatori”. Sectorul transporturilor include transportul aerian, maritim, rutier, feroviar, navigația interioară și logistica. Printre membrii acestei platforme s-ar putea număra organisme de reprezentare la nivel european și național a factorilor de decizie, industriilor din sectorul transporturilor, sindicatelor acestora, mass-mediei, organizațiilor de pasageri și ONG-urilor care doresc să întreprindă acțiuni concrete de combatere a disparității de gen din acest sector.

1.4.

CESE ar urma să promoveze obiectivele de punere în aplicare a politicilor care iau în considerare dimensiunea de gen, prin stabilirea de ținte clare: termeni de referință și un domeniu de aplicare definit, inclusiv indicatori, elemente definite de membri la înființarea platformei. Astfel, se va oferi un model de colaborare în parteneriat și de acțiune coordonată a părților interesate din sector, în vederea transpunerii noilor inițiative în întreaga Europă.

1.5.

CESE recomandă ca platforma să își mențină capacitatea de a fi flexibilă și de a se adapta la toate dimensiunile sectorului și la politici. Platforma ar trebui să pună accentul pe transparența și responsabilitatea membrilor săi, inclusiv în ceea ce privește funcționarea sa. Monitorizarea, evaluarea și revizuirile anuale sunt instrumente esențiale pentru credibilitatea și succesul platformei.

1.6.

Platforma nu se poate bucura de succes decât dacă membrii săi își asumă pe deplin responsabilitatea și, prin urmare, CESE propune ca pe pagina web a platformei să fie menționați membrii acesteia și activitățile lor și ca pagina să găzduiască o bază de date care să cuprindă acțiunile, recomandările și procesele de monitorizare și evaluare, cu scopul de a oferi posibilitatea reproducerii sau identificării informațiilor.

2.   Context

2.1.

Ponderea locurilor de muncă ocupate de femei în sectorul transporturilor este deosebit de redusă. În anul 2013, pe teritoriul UE, 78 % dintre lucrătorii din domeniu erau bărbați. Este esențială integrarea unui număr mai mare de femei, în vederea obținerii unui echilibru de gen în sectorul transporturilor, astfel încât acesta să devină mai convivial, compensând, totodată, lipsa de forță de muncă și provocările specifice (în total, o treime dintre lucrătorii din transporturi au vârsta peste 50 de ani).

2.2.

La 1 iulie 2015, CESE a adoptat un aviz exploratoriu pe tema „Femeile și transporturile”, iar în luna aprilie 2016, a participat la un eveniment de monitorizare, organizat de comisarii Bulc și Jourova. Ulterior, DG MOVE a organizat diverse consultări ale unor grupuri de experți, în cadrul cărora au fost dezbătute actualele provocări și recomandări. Reprezentantul CESE a avansat ideea de a pune în aplicare o „Platformă pentru schimbare”, iar aceasta a fost sprijinită de Comisia Europeană ca măsură adecvată de promovare a unor acțiuni concrete și vizibile în favoarea egalității de gen în sectorul transporturilor. În scrisoarea sa din 13 octombrie 2016, vicepreședintele Comisiei Europene, domnul Frans Timmermans, a declarat că „o astfel de platformă ar putea fi lansată în a doua jumătate a anului 2017, în cadrul unui eveniment comun al CESE și al Comisiei”.

3.   O platformă pentru schimbare

3.1.

Comisia Europeană dispune de numeroase instrumente și activități pentru consultarea părților interesate. Platforma pentru schimbare s-ar putea axa în jurul unor măsuri voluntare, concrete și măsurabile care determină îndeplinirea obiectivelor stabilite la înființare. O astfel de platformă de referință este Platforma privind alimentația, activitatea fizică și sănătatea a DG SANTE.

3.2.

Prin urmare, CESE ar dori să propună DG MOVE o platformă a părților interesate la nivelul UE, capabilă să pună în aplicare angajamente bazate pe acțiune, menite să sporească oportunitățile de angajare pentru femei și egalitatea de gen în sectorul transporturilor, să obțină o mai bună incluziune a femeilor și să genereze o mai mare creștere economică, socială și durabilă. În cadrul acestei platforme:

membrii respectă criterii predefinite în ceea ce privește numirea și comportamentul lor;

acțiunile sunt definite în conformitate cu obiectivele și domeniul de intervenție stabilite de membrii platformei la înființarea acesteia;

angajamentele luate sunt monitorizate, evaluate și puse la dispoziția publicului, amplificându-se astfel schimbul de informații.

3.3.

La crearea unei astfel de platforme, CESE sugerează ca DG MOVE să aibă în vedere, într-o primă fază, următoarele etape și elemente (care sunt descrise în detaliu în cele ce urmează):

I.

etapa I – pregătire – identificarea părților interesate relevante care să se implice în platformă și inițierea dialogului în vederea identificării interesului, a principalelor obiective, a mandatului și a domeniului de acțiune;

II.

etapa II – dezvoltare – definirea, împreună cu părțile interesate, a următoarelor proiecte de documente: carta privind angajamentele platformei, mandatul, domeniul de acțiune și obiectivele, în vederea aprobării lor. Stabilirea, totodată, a unui calendar, a potențialelor surse de finanțare, a secretariatului și a instrumentelor de sprijin informatic;

III.

etapa III – punere în aplicare – organizarea unui eveniment inaugural, cu participarea comisarului responsabil pentru platformă; cu această ocazie, stabilirea de către membri a definițiilor, mandatului și domeniului de acțiune și formularea de recomandări concrete cu privire la acțiunile ce urmează a fi realizate. Discutarea obiectivelor specifice, măsurabile, realizabile, realiste și cu termene precise, a indicatorilor, a comunicării care ia în considerare dimensiunea de gen, a monitorizării, evaluării, publicării și diseminării;

IV.

etapa IV – sustenabilitate – definirea indicatorilor, obiectivelor și resurselor curente și a mecanismelor de raportare anuală și de feedback. Identificarea modalităților de a pereniza angajamentele și de a mobiliza noi parteneri.

4.   Rolul instituțiilor UE

4.1.

Președintele Juncker dorește să impulsioneze creșterea economică și ocuparea forței de muncă; în același timp, Președinția malteză include egalitatea de gen printre prioritățile sale. Platforma ar putea introduce în modul de elaborare clasic al politicilor un mecanism care aduce o „valoare adăugată europeană”, axat în mod specific asupra uneia dintre provocările cu care se confruntă UE, și anume „Crearea de oportunități grație egalității de gen în sectorul european al transporturilor”. Această abordare direcționată mobilizează părțile interesate relevante care, altfel, ar putea să nu interacționeze cu Comisia Europeană. Astfel, platforma ar putea veni în completarea activității desfășurate de instituțiile UE.

4.2.

Este deosebit de important ca DG MOVE să își asume un rol de conducere, iar comisarul responsabil pentru platformă să sprijine funcționarea acesteia, de exemplu asistând în persoană la inaugurarea sa și la reuniunile sale, în general. Deși își vor îndeplini angajamentele în mod voluntar, membrii platformei vor înțelege, astfel, că este un privilegiu să li se fi încredințat un astfel de rol. Prin urmare, este esențial ca înalții responsabili din cadrul DG MOVE să fie disponibili și să interacționeze cu ei. În egală măsură, este important ca instituțiile UE să se angajeze să propună acțiuni specifice, dacă doresc să fie membri ai platformei.

4.3.

Instituțiile UE și reprezentanții ministerelor transporturilor din statele membre joacă un rol esențial în ce privește diseminarea principalelor concluzii la nivel național. Prin urmare, CESE recomandă instituirea unui grup la nivel înalt, pentru a oferi o imagine de ansamblu guvernelor și factorilor de decizie, a crea un mecanism pentru difuzarea celor mai bune practici, a consolida colaborarea în parteneriat și a îmbunătăți comunicarea dintre factorii de decizie și platformă. În cazul în care părțile interesate doresc să fie, totodată, membri ai platformei, ele ar trebui, de asemenea, să își ia angajamentul de a realiza acțiuni concrete.

4.4.

CESE dorește ca DG MOVE să fie responsabilă pentru funcționarea platformei. Astfel, DG MOVE ar fi însărcinată cu alocarea bugetelor, secretariatul și asigurarea anumite resurse. Alte instituții ale UE ar putea comunica părților interesate recomandări formulate de rețelele lor și ar putea, totodată, pune la dispoziție săli de ședință și asigura serviciile de traducere și interpretare. Resursele membrilor platformei ar putea reprezenta alte surse de finanțare posibile.

4.5.

Un cost semnificativ va fi reprezentat de instrumentul central de comunicare, pagina web și baza de date, inclusiv întreținerea lor. Diferite organisme ale UE au elaborat astfel de resurse web și se estimează că DG MOVE ar putea adapta un model deja existent.

5.   Componență

5.1.

Platforma nu ar trebui să reprezinte un simplu for de discuții, ci un proces în cadrul căruia părțile interesate se întâlnesc și dezbat provocările și oportunitățile privind situația femeilor în sectorul transporturilor, iar ulterior, se angajează în acțiuni care pot fi evaluate. Înțelegerea specificității fiecărei părți interesate reprezentate de membri va contribui la identificarea nivelului potențial de interes și de influență al acesteia. Membrii cu cel mai mare interes sunt cei care se confruntă în mod direct cu provocările actuale ale sectorului.

5.2.

Printre membrii platformei s-ar putea număra următoarele părți interesate de la nivel european și național: întreprinderile, asociațiile de IMM-uri, sindicatele (partenerii sociali), inclusiv organizațiile specializate reprezentative ale femeilor, administrațiile publice, inclusiv cele care au capacitatea de a orienta achizițiile și licitațiile, cum ar fi BERD; ONG-urile, inclusiv organizațiile-umbrelă care apără drepturile femeilor și egalitatea, media, grupurile de reflecție, universitățile și centrele de cercetare.

5.3.

S-ar putea lua în considerare, de asemenea, includerea ocazională a: 1. persoanelor implicate în definirea angajamentelor care nu sunt în mod necesar numite în calitate de membri ai platformei; și a 2. factorilor de decizie și factorilor de influență, inclusiv a instituțiilor UE și reprezentanților și autorităților publice ale statelor membre.

5.4.

Aderarea la platformă ar trebui să fie gratuită și condiționată de respectarea criteriilor și a mandatului privind statutul de membru. Într-o primă etapă, nu se prevede rambursarea costurilor activităților realizate de către membri și nici a celor generate de statutul de membru al platformei.

5.5.

Calitatea de membru ar trebui să se bazeze pe:

o participare favorabilă incluziunii;

transparență, deschidere și responsabilitate;

acceptarea diferențelor și respectarea proporționalității;

utilizarea obiectivelor specifice, măsurabile, realizabile, realiste și cu termene precise, pentru a asigura coerența inițiativei.

6.   Obiectivul general și domeniul de aplicare al platformei

6.1.

Obiectivul general al acestei platforme ar putea fi intensificarea participării femeilor și îmbunătățirea egalității de gen în sectorul transporturilor prin îmbunătățirea oportunităților pentru femei, pentru întreprinderile deținute de femei și pentru femeile care exercită funcții de conducere, și prin îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru toți în cadrul acestui sector, care va avea un impact final asupra locurilor de muncă, incluziunii, inovării, durabilității și creșterii economice. Ar trebui să se pună accentul pe egalitatea de gen, promovându-se astfel ocuparea forței de muncă și eliminându-se lacunele existente în acest sector. Acest obiectiv poate fi realizat, printre altele, prin îmbunătățirea calității locurilor de muncă și a condițiilor de lucru pentru toți, combaterea hărțuirii și a violenței bazate pe gen, găsirea unui mai bun echilibru între viața profesională, cea privată și cea de familie, creșterea numărului de femei care ocupă funcții decizionale și îmbunătățirea imaginii sectorului astfel încât să devină atrăgător pentru mai multe femei lucrătoare, întreprinzătoare, provenite din mediul universitar și inovatoare. Domeniul de aplicare al platformei ar putea fi ulterior extins pentru a acoperi aspecte conexe, cum ar fi îmbunătățirea experienței utilizatorilor și punerea accentului pe acțiuni care vizează femeile în calitatea lor de utilizatori.

6.2.

CESE recomandă punerea în aplicare de politici și elaborarea de bugete care să ia în considerare dimensiunea de gen, dat fiind că acestea reprezintă un instrument esențial pentru realizarea obiectivelor mai sus menționate. Acest nou concept este adesea înțeles greșit: el nu presupune o creștere generală a cheltuielilor, ci stabilirea de noi priorități și reorientarea cheltuielilor în cadrul programelor, departamentelor și serviciilor. Integrarea dimensiunii de gen în întocmirea bugetului adaugă claritate și creează mecanisme ce permit adoptarea unei abordări globale și transversale care favorizează consolidarea egalității de gen.

6.3.

CESE recomandă ca domeniul de aplicare și prioritățile platformei să fie în concordanță cu politicile și legislația UE, respectând, în același timp, dialogul cu partenerii sociali. Platforma ar trebui să combine abordări descendente și ascendente pentru a veni în sprijinul sectorului privat și al politicilor publice, evitând necesitatea unei modificări a legislației. Platforma ar trebui să fie văzută în mod unanim drept o investiție pozitivă și necesară.

6.4.

CESE subliniază că beneficiile participării părților interesate sunt:

de a oferi părților interesate oportunitatea de a-și împărtăși opiniile, nevoile și cunoștințele;

de a identifica obiective comune pentru a atinge ținte comune;

de a permite participanților să influențeze rezultatele prin includerea lor în procesele de concepere, dezvoltare, identificare și punere în aplicare a acțiunilor;

de a promova înțelegerea între diferitele grupuri de părți interesate, atenuând astfel potențiale conflicte sau divergențe de opinie și promovând cooperarea eficace;

de a consolida angajamentul părților interesate, precum și sentimentul responsabilității și al responsabilizării;

de a garanta durabilitatea planurilor și a deciziilor aferente;

de a include autonomia și flexibilitatea în procesele decizionale și de punere în aplicare.

6.5.

CESE consideră că platforma ar putea identifica acțiuni-cheie care:

să colecteze date și să stabilească indicatori-cheie pentru identificarea și combaterea obstacolelor și a stereotipurilor;

să garanteze că femeile sunt vizibile și active în elaborarea și planificarea politicilor și în luarea deciziilor, dincolo de sarcinile pur administrative;

să mobilizeze proactiv ambele sexe în vederea creării unui mediu de lucru mai bun: facilități, salarizare egală pentru muncă egală, formare, găsirea unui echilibru între viața profesională, viața privată și cea de familie etc.;

să adopte acțiuni de atragere a femeilor spre oportunități de angajare prin intermediul unor măsuri de îmbunătățire atât a calității, cât și a numărului de locuri de muncă, îndeosebi prin revizuirea proceselor de recrutare;

să revizuiască obstacolele juridice care ar putea împiedica accesul femeilor la toate tipurile de locuri de muncă;

să implice mai mult universitățile și serviciile de ocupare a forței de muncă în promovarea gamei largi de activități care intră în domeniul de aplicare al acestui sector, inclusiv tehnologia, cercetarea și dezvoltarea și ingineria; să aibă în vedere, de asemenea, persoanele care dispun de cele mai puține calificări, cărora să le propună opțiuni mai ample de formare;

să promoveze în mod proactiv rolul femeilor în mediul de afaceri;

să contribuie la emanciparea femeilor și la o incluziune aprofundată în acest sector;

să promoveze punerea accentului pe educație și pe formarea profesională a femeilor pe tot parcursul vieții;

să prevină violența, hărțuirea și discriminarea la locul de muncă.

6.6.

Pe măsură ce platforma se extinde, ea s-ar putea axa asupra unor domenii-cheie care să nu presupună implicarea tuturor membrilor. Diversitatea sectorului transporturilor ar putea duce la această situație. Prin urmare, ar putea fi create subcomitete, care să se concentreze asupra principalelor domenii de interes.

7.   Orientări pentru stabilirea priorităților și garantarea faptului că acțiunile corespund priorităților identificate

7.1.

CESE recunoaște că stabilirea priorităților platformei poate fi finalizată doar de către membrii platformei înșiși. Părțile interesate pot prezenta interese legitime proprii; prin urmare, dezbaterea colectivă, în vederea abordării provocărilor comune, ar trebui să prevaleze pentru toți. Implicarea în acțiuni care sprijină și determină schimbarea dorită constituie o sarcină care va încuraja părțile interesate să își asume răspunderea pentru organizațiile proprii și pentru platformă.

7.2.

CESE sugerează că angajamentele ar trebui să fie ambițioase și să conteste statu-quo-ul, presupunând, deci, o investiție a propriilor resurse ale membrilor. Comunicarea clară și transparența acțiunilor pe pagina web vor permite nu numai recunoașterea angajamentelor asumate, ci și controlul de către părțile interesate. Astfel, buna comunicare și dialogul între membrii platformei sunt de o importanță covârșitoare pentru garantarea angajamentului continuu și evitarea neconcordanțelor în ceea ce privește așteptările. De asemenea, ar trebui încurajate activitățile în comun.

7.3.

CESE recomandă definirea cu titlu complementar a unor obiective specifice și a unor indicatori, pentru a sprijini acțiunile platformei. Aceste obiective și acești indicatori ar trebui să contribuie la punerea în aplicare și evaluarea măsurilor menite să ducă la oportunități de încadrare în muncă și la egalitatea și emanciparea femeilor, inclusiv a modului în care bărbații și femeile sunt plasați pe picior de egalitate, indiferent de tehnologiile utilizate. Indicatorii de progres, ca instrumente de evaluare care consolidează impactul și integrarea rezultatelor într-un raport intermediar, contribuie la influențarea planificării politice și strategice prin cartografierea progreselor înregistrate.

7.4.

Date statistice generale sunt puse la dispoziție de Eurostat. DG MOVE ar putea colabora cu Eurostat și membrii platformei pentru a îmbunătăți colectarea de date defalcate în funcție de gen, în scopul de a oferi o imagine mai completă.

7.5.

Datele, obiectivele și indicatorii ar trebui să contribuie la reflecțiile asupra egalității de gen, asupra stereotipurilor și discriminării. Neavând caracter normativ, aceste elemente vizează încurajarea organizațiilor să traducă aspectele de gen într-o comunicare transparentă și ușor de înțeles pentru ele însele și pentru publicul larg, permițând o analiză internă a propriilor politici și practici.

7.6.

Ar putea fi dezvoltați indicatori de referință în raport cu următoarele aspecte:

platforma poate stabili ținte specifice pentru a îndeplini obiective realizabile;

procentul de femei în funcție de profilul de calificare, inclusiv femei în consiliile de administrație, femei care sunt proprietare, administratoare, femei care fac parte din sindicate, organe administrative, femei care ocupă posturi tehnice etc.;

revizuirea periodică a măsurilor adoptate în vederea garantării echilibrului de gen la nivelurile decizionale și raportarea periodică cu privire la aceste măsuri;

politici eficace care vizează egalitatea salarială și care reduc progresiv decalajul de pensii dintre bărbați și femei;

politici/măsuri adoptate în vederea eliminării tuturor obstacolelor din calea egalității de șanse și a promovării muncii femeilor (servicii de îngrijire a copiilor, reconcilierea între viața profesională, viața privată și cea de familie, cadru transparent etc.);

buget alocat în mod special pentru sprijinirea egalității de șanse;

revizuirea periodică a proceselor de recrutare – condițiile, inclusiv ofertele din partea agențiilor de recrutare sau a instituțiilor de învățământ – transparența, accesibilitatea, comunicarea ce ia în considerare dimensiunea de gen;

elaborarea de indicatori privind domeniul de aplicare, prevalența și incidența violenței, a hărțuirii și a discriminării la locul de muncă;

analiza generală anuală a țintelor stabilite în buget, luând în considerare dimensiunea de gen.

8.   Monitorizare și evaluare

8.1.

CESE sugerează că, pentru a consolida colaborarea în parteneriat, membrii ar putea crea angajamente și acțiuni pe care să le dezbată cu alți membri ai platformei înainte de punerea lor în aplicare. La încheierea fiecărei acțiuni, s-ar putea elabora un raport de monitorizare, care să enumere activitățile, termenele, datele obținute și principalele constatări, astfel încât acestea să poată fi analizate și evaluate de către platformă. Aceste analize ar trebui prezentate într-un mod obiectiv și nepărtinitor, cu dovezi și evaluări calitative, care să reflecte relevanța pentru obiectivele platformei. În acest scop, ar putea fi implicați consultanți externi, dacă resursele permit acest lucru, la fel ca în cazul evaluării Platformei DG SANTE (a se vedea Raportul anual de monitorizare pe 2016).

8.2.

CESE sugerează ca angajamentele să fie formulate corespunzător încă de la început și să fie relevante pentru obiectivele stabilite. Membrii ar trebui să aibă în vedere angajamente ce urmăresc obiective specifice, măsurabile, realizabile, realiste și cu termene precise, care presupun o pregătire aprofundată: termene, ținte și obiective, pentru o raportare eficace și o monitorizare și o comunicare ușoare la finalizarea acțiunii.

8.3.

Angajamentele ar presupune muncă și implicare din partea membrilor, depășind cu mult îndatoririle lor curente. Această implicare ar trebui să aducă valoare adăugată activităților interne ale membrilor, în plus față de responsabilitatea socială a întreprinderilor, putând fi prezentate publicului drept intenția acestora de a sprijini un mai bun echilibru de gen la locul de muncă. Acțiunile membrilor ar trebui să fie puse la dispoziția altora, care să le poată reproduce.

8.4.

Evaluarea activităților platformei ar trebui să sporească interacțiunile în rețea și să constituie o oportunitate de conlucrare pentru atingerea obiectivelor. Astfel, se contribuie la creșterea numărului de angajamente în comun prin următoarele elemente:

o colaborare mai intensă între factorii de decizie, grupul la nivel înalt, membrii platformei și asociațiile acestora, promovând sinergii pentru relații și acțiuni pe termen lung, aceste acțiuni putând să rezulte în elaborarea de noi politici și contribuții în acest sens, dacă li se solicită acest lucru;

posibilitatea de a realiza activități mai intense în contexte mai puțin formale în afara structurii platformei, inclusiv stabilirea de relații cu cei care nu îndeplinesc criteriile pentru a fi membri;

îmbunătățirea vizibilității sectorului și a eforturilor acestuia de a spori egalitatea de gen din cadrul său, oferind condiții mai bune pentru toți;

organizarea de evenimente externe pentru a prezenta acțiunile și a atrage noi angajați, inovații și contribuții în sectorul transporturilor;

învățarea din progresul continuu, ca entitate colectivă, și punerea în aplicare de noi metode de lucru și de promovare a sectorului transporturilor.

Bruxelles, 26 aprilie 2017.

Președintele Comitetului Economic și Social European

Georges DASSIS


(1)  JO C 383, 17.11.2015, p. 1