20.8.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 304/46


Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

(2016/C 304/08)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1).

DOCUMENT UNIC

„OLIO DI CALABRIA”

Nr. UE: IT-PGI-0005-01314 – 20.2.2015

DOP ( ) IGP ( X )

1.   Denumirea (denumirile)

„Olio di Calabria”

2.   Statul membru sau țara terță

Italia

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tipul de produs

Clasa 1.5. Uleiuri și grăsimi (unt, margarină, ulei etc.)

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

La momentul comercializării, uleiul de măsline extravirgin cu indicația geografică protejată „Olio di Calabria” trebuie să se încadreze în parametrii specifici indicați în cele ce urmează.

Caracteristici organoleptice:

Culoare: între verde și galben-pai, cu variație cromatică de-a lungul timpului.

Caracteristici olfactive/gustative:

Atribut

Mediană

Fructat de măsline

2-8 (*)

Note aromatice specifice: de iarbă și/sau de anghinare și/sau florale

> 2-≤ 8

Amar

3-6

Picant

4-6

Caracteristici chimico-fizice:

acid oleic (%): ≥ 70;

aciditate (%): ≤ 0,50;

indice de peroxid (mEq O2/kg): ≤ 12 mEq O2/kg;

spectrofotometrie UV K232: ≤ 2,20;

spectrofotometrie UV K270: ≤ 0,20;

fenoli – polifenoli totali: ≥ 200 ppm.

Parametrii cantitativi care nu sunt indicați în mod expres sunt, în orice caz, în conformitate cu legislația în vigoare UE în ceea ce privește uleiurile de măsline extravirgine.

3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

Indicația geografică protejată „Olio di Calabria” este rezervată uleiului de măsline extravirgin produs din măsline obținute din următoarele cultivare autohtone, cele mai răspândite pe teritoriul regiunii (cultivare preponderente): Carolea, Dolce di Rossano (sinonim: Rossanese), Sinopolese (sinonime: Chianota, Coccitana), Grossa di Gerace (sinonime: Mammolese, Geracitana, Dolce), Tondina (sinonim: Roggianella), Ottobratica (sinonime: Dedarico, Perciasacchi), Grossa di Cassano (sinonim: Cassanese) și Tonda di Strongoli, reprezentând, singure sau împreună, minimum 90 % din măslinele utilizate. Restul de 10 % pot proveni din cultivare de măsline autohtone cu o răspândire mai modestă: Nostrana, Spezzanese, Santomauro, Dolce di Cerchiara, Tombarello, Ciciarello, Zinzifarica, Galatrese, Tonda di Filocaso, Tonda di Filadelfia, Borgese, Pennulara, Mafra, Vraja, Agristigna, Corniola. Datorită funcției lor de polenizare, sunt acceptate și celelalte cultivare naționale, în proporție de maximum 3 %.

3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Toate etapele procesului de producție, și anume cultivarea, recoltarea și extragerea uleiului, trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată.

3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. ale produsului la care se referă denumirea înregistrată

După extragere, uleiul trebuie păstrat în recipiente din oțel inoxidabil sau dintr-un alt material adecvat pentru păstrarea uleiului, perfect curate și fără urme de detergenți, aflate în spații răcoroase și uscate, cu valori de temperatură cuprinse între 12 °C și 20 °C, pentru conservarea optimă a uleiului de măsline extravirgin, cu scopul de a se evita variațiile nedorite ale caracteristicilor chimice și organoleptice tipice ale produsului. Înaintea ambalării, uleiul trebuie decantat natural, filtrat sau tratat cu ajutorul unui alt tip de instrument fizic prin care să se îndepărteze eventualele reziduuri rezultate în urma prelucrării (particule de pulpă de măsline, ape vegetale). În ceea ce privește păstrarea în recipiente, este posibilă utilizarea gazelor inerte. Uleiul cu indicație geografică protejată „Olio di Calabria” trebuie comercializat în recipiente adecvate, cum ar fi sticlele de sticlă închisă la culoare, de ceramică și teracotă smălțuită sau recipientele de tablă cositorită, cu o capacitate de maximum 5 l și etichetate.

3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

Este interzisă adăugarea la indicația geografică protejată „Olio di Calabria” a oricărui calificativ care nu este prevăzut în prezentul caiet de sarcini, inclusiv a adjectivelor „fine” (fin), „scelto” (ales), „selezionato” (selecționat), „superiore” (superior). Sunt permise referirile adevărate și documentabile menite a evidenția activitatea unui anumit producător sau tehnicile de producție, precum: „monovarietale” (dintr-un singur soi), urmată de numele soiului utilizat, „raccolto meccanicamente” (recoltat mecanic) etc., autorizate în prealabil de organismul de control.

Este permisă utilizarea, conformă cu realitatea, a numelor, a denumirilor juridice și a mărcilor private, cu condiția ca acestea să nu aibă un sens laudativ și să nu inducă în eroare consumatorul.

Indicația geografică protejată „Olio di Calabria” trebuie inscripționată pe etichetă cu caractere clare și indelebile, astfel încât să poată fi clar deosebită de toate celelalte indicații de pe etichetă. De asemenea, pe etichetă trebuie să figureze logoul prezentat în cele ce urmează. Este obligatorie indicarea pe etichetă a anului de producție a măslinelor. Este permisă referirea la uleiul obținut prin metodele producției ecologice.

Image

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

Aria de producție a uleiului de măsline extravirgin cu indicația geografică protejată „Olio di Calabria” cuprinde întregul teritoriu administrativ al regiunii Calabria.

5.   Legătura cu aria geografică

În ariile implicate în cultivarea măslinilor pentru producția uleiului de măsline extravirgin cu indicația geografică protejată „Olio di Calabria”, clima este caracterizată de un anotimp aspru și umed, care durează din decembrie până în februarie, cu temperaturi minime care pot coborî sub 8 °C, urmat de o perioadă de vară caldă și uscată, din mai până în septembrie, cu temperaturi care depășesc frecvent 32 °C în perioada iulie-august, căreia îi corespund lungi perioade de secetă, în care se înregistrează un procentaj de precipitații scăzut, de maximum 10 % din precipitațiile anuale totale (în medie, de 600 mm).

Clima este temperată cu veri uscate, denumită în general „mediteraneeană”.

Terenurile plantate cu măslini au o morfologie și o compoziție diferite, datorate complexelor evenimente geologice și tectonice care au dus la formarea unei structuri constituite în principal dintr-o serie de straturi cristaline, denumită per ansamblu Arco Calabro și generată prin deformarea crustei oceanice și a celei continentale.

Temperaturile ridicate și perioadele lungi de secetă de pe parcursul verii constituie un factor de mediu important care intervine în determinarea unor indici de calitate a produsului, precum conținutul de fenoli și de acizi și, în special, de acid oleic, care asigură specificitatea produsului.

Proveniența complet autohtonă a cultivarelor utilizabile, cu un prag minim de 90 % din totalitatea soiurilor, constituie un element de specificitate a produsului finit. Acest lucru se datorează faptului că, așa cum o dovedesc numeroase surse bibliografice, uleiurile obținute din cultivarele autohtone calabreze cu cea mai semnificativă prezență din punct de vedere cantitativ, prevăzute în caietul de sarcini al produsului drept cultivare preponderente, au, chiar și individual, caracteristici fizice, chimice și senzoriale conforme cu specificațiile indicate. Dintre toate, se semnalează „Olive Germplasm – The Olive Cultivation, Table Olive and Olive Oil Industry in Italy”, monografie editată de I. Muzzalupo, editura InTech, ISBN 978-953-51-0883-2, noiembrie 2012.

Utilizarea cultivarelor preponderente permite obținerea unui ulei cu caracteristici chimice și senzoriale omogene și specifice, ușor de identificat, ce creează un profil pe care consumatorii îl pot recunoaște fără îndoială. Printre „particularitățile senzoriale” ale uleiului de măsline extravirgin cu indicația geografică protejată „Olio di Calabria” se numără în primul rând gustul fructat de măslină verde sau care abia începe să se coacă și notele florale și de anghinare, însoțite de arome persistente de iarbă proaspăt cosită, frunze și tomate (verzi/coapte). Din punct de vedere gustativ, uleiul „Olio di Calabria” este apreciat pentru structura armonioasă a componentelor sale, care îi conferă un atribut amar și un atribut picant cu valori medii, această caracteristică datorându-se conținutului mediu-ridicat de fenoli.

În ceea ce privește denumirea „Olio di Calabria”, merită o atenție deosebită un document care datează din 1992 și care certifică existența și înregistrarea la biroul pentru brevete al Ministerului Industriei, al Comerțului și al Artizanatului de atunci a denumirii „Olio di Calabria” ca titlu de identificare atribuit uleiului regional.

O altă sursă documentară care se referă la comercializarea uleiurilor și în care apare din nou denumirea „Olio di Calabria” este constituită din numeroasele facturi care vizează perioada 1975-2014.

În plus, din alte documente, datând din 1865, referitoare la schimburile comerciale cu ulei din Calabria, reiese că acest produs avea o calitate recunoscută și că unele arii geografice din regiunea Calabria erau furnizoare ale casei regale de Bourbon.

Dorința de îmbunătățire a calității uleiului din Calabria și de protejare a producției cu scopul comercializării unui produs tot mai bun este demonstrată de faptul că, deja din 1888, printr-un decret regal, a fost înființată la Palmi (RC) „o presă experimentală pentru îmbunătățirea uleiului de măsline” („L’Olio Vergine di Oliva – un approccio alla valorizzazione”, de Sciancalepore Vito, Hoepli edizioni, 2002, pp. 141-143).

Documentele menționate demonstrează că asocierea dintre ulei și Calabria există de mult timp.

În plus, asocierea dintre ulei și Calabria, deci dintre produs și teritoriu, a dobândit o importanță fundamentală și datorită eforturilor producătorilor calabrezi de a obține un ulei de măsline extravirgin de calitate, în care să se poată îmbina condițiile de mediu și tradiția de producție. Aceste eforturi au fost recunoscute și au dus la obținerea a numeroase premii în cadrul diverselor concursuri naționale și internaționale.

Concursuri și premii internaționale

Locul I în cadrul edițiilor IX, XII, XIV și XIX (din perioada 2001-2011) ale Premiului național pentru ulei de măsline extravirgin de calitate „Ercole Olivario”

Locul II în cadrul ediției XVII, din 2009, a Premiului național pentru ulei de măsline extravirgin de calitate „Ercole Olivario”

Medalia de aur la Los Angeles County Fair Olive Oils of the World, în cadrul edițiilor 2004, 2006 și 2009

Premiul pentru cel mai bun ulei de măsline extravirgin ecologic al anului în „Guida ai Migliori Oli del Mondo di Qualità Accertata”, edițiile 2005, 2009 și 2010

Locul II la primul campionat mondial organizat în cadrul Shanghai Expo, ediția 2010

Locul III în cadrul ediției 2009 a Premiului Montiferru.

Gold Prestige TERRAOLIVO, edițiile 2011 și 2012

Numeroasele dovezi de recunoaștere au contribuit în ultimii ani la sporirea și consolidarea reputației produsului „Olio di Calabria” în rândul operatorilor și al consumatorilor, datorită specificităților bine definite ale uleiului. Recunoașterea constituită de înregistrare ar asigura nu doar protecția și promovarea pe care le merită produsul, ci și controlul necesar.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

[articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament]

Textul consolidat al caietului de sarcini este disponibil la adresa: http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

sau

accesând direct pagina principală a site-ului Ministerului Politicilor Agricole, Alimentare și Forestiere (www.politicheagricole.it), făcând clic pe „Prodotti DOP IGP” (în partea superioară dreaptă a ecranului), apoi pe „Prodotti DOP IGP STG” (pe laterala stângă a ecranului) și apoi pe „Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE”.


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.

(*)  CVr% de maximum 20.