Bruxelles, 15.6.2016

SWD(2016) 201 final

DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI

REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI

Rezumatul evaluării impactului

care însoţeşte documentul

Propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului

privind normele referitoare la piețele de roaming cu ridicata și de modificare a Regulamentului (UE) nr.  531/2012 privind roamingul în rețelele publice de comunicații mobile în interiorul Uniunii

{COM(2016) 399 final}
{SWD(2016) 202 final}


Sinteză

Evaluarea impactului referitoare la propunerea legislativă privind tarifele de roaming cu ridicata

A. Necesitatea de a acționa

De ce? Care este problema abordată?

Colegiuitorii au convenit asupra eliminării, începând cu 15 iunie 2017, a suprataxelor de roaming cu amănuntul pentru deplasări periodice în UE (regimul RLAH 1 , impus prin Regulamentul nr. 531/2012, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul nr. 2015/2120 din 25 noiembrie 2015, denumit „Regulamentul privind roamingul”), cu condiția ca UE, în urma unei reexaminări de către Comisie a pieței de roaming cu ridicata în UE, să ia măsuri legislative adecvate pe această piață pentru a permite intrarea în vigoare a RLAH la data menționată. Reexaminarea pieței de roaming cu ridicata efectuată de Comisie arată că piețele naționale de roaming cu ridicata nu sunt funcționale și că se preconizează ca această situație să continue după intrarea în vigoare a viitoarei obligații privind RLAH cu amănuntul. Prin urmare, prezenta evaluare a impactului își propune să identifice cea mai bună opțiune de reglementare a pieței de roaming cu ridicata în UE, pentru a permite intrarea în vigoare a RLAH în 2017, menținând, în același timp, sustenabilitatea modelelor de tarifare naționale.

Părțile afectate vor fi, în principal, operatorii de rețele de telefonie mobilă din UE. Principalii beneficiari vor fi toți clienții operatoriilor de telefonie mobilă din UE care utilizează servicii de comunicații mobile atunci când călătoresc în UE.

Ce se așteaptă de la această inițiativă?

Această inițiativă urmărește să propună măsuri adecvate pe piața de roaming cu ridicata, astfel încât aceasta să devină compatibilă cu obligația operatorilor de telefonie mobilă din UE de a furniza, începând cu 15 iunie 2017, servicii de roaming cu amănuntul la tarifele de pe piața națională. Atunci când a analizat aceste măsuri, Comisia a ținut seama de necesitatea de a se asigura că furnizorii de servicii de roaming sunt în măsură să își recupereze toate costurile de furnizare a serviciilor de roaming cu ridicata reglementate, inclusiv costurile indivize și comune.

Prin urmare, opțiunile au fost evaluate în funcție de obiectivele de politică stabilite de Regulamentul privind roamingul: (i) să permită eliminarea sustenabilă a suprataxelor de roaming pentru toți sau aproape toți operatorii din UE, evitând distorsiunile pe piețele interne, (ii) să asigure recuperarea costurilor la nivelul pieței cu ridicata, menținând, în același timp, stimulentele pentru investiții în rețelele vizitate și evitând denaturarea concurenței interne pe piețele vizitate.

Care este valoarea adăugată a acțiunii la nivelul UE? 

În temeiul Regulamentului privind roamingul, Comisiei i s-a încredințat sarcina de a reexamina piața de roaming cu ridicata și de a prezenta propuneri adecvate, care să permită eliminarea suprataxelor de roaming cu amănuntul în UE începând cu 15 iunie 2017. Eliminarea suprataxelor de roaming cu amănuntul, prevăzută în Regulamentul privind roamingul, este condiționată de adoptarea și aplicabilitatea, la data menționată, a măsurilor necesare, la nivelul pieței cu ridicata, pentru a permite această eliminare. Prin urmare, în cazul în care nu s-ar propune nicio măsură și având în vedere elementele prezentate mai sus, care demonstrează că actualul regim legislativ privind piața cu ridicata nu constituie o bază suficientă pentru introducerea RLAH, obligația prevăzută în Regulamentul privind roamingul de eliminare, începând cu 15 iunie 2017, a suprataxelor de roaming cu amănuntul nu ar fi aplicabilă la data respectivă. 

B. Soluții

Ce opțiuni de politică legislative și nelegislative au fost luate în considerare? Există o opțiune preferată sau nu? De ce?

Pe lângă implicațiile în materie de punere în aplicare, opțiunile au fost evaluate pe baza următoarelor criterii: estimarea, la nivel național, a costului mediu al RLAH pentru furnizorii de servicii de roaming cu amănuntul, raportat la veniturile naționale medii ale acestora; testul de sustenabilitate la nivelul operatorilor; toate costurile relevante, la nivelul pieței cu ridicata, ale rețelelor vizitate, raportate la costurile estimate, nivelul actual al tarifelor de terminare a apelurilor mobile și prețurile cu ridicata și cu amănuntul de pe piața internă.

S-au luat în considerare patru opțiuni:

Opțiunea 1 - nu se întreprinde nicio acțiune la nivelul Uniunii (scenariul de referință): regimul RLAH nu ar fi aplicabil începând cu 15 iunie 2017 și consumatorii ar continua să plătească suprataxe de roaming cu amănuntul după această dată.

Opțiunea 2 - menținerea plafoanelor tarifelor cu ridicata pentru servicii de roaming în UE la nivelul actual: regimul RLAH nu ar fi sustenabil pentru cel puțin 20 % dintre operatorii din eșantionul nostru și/sau în cel puțin șase state membre.

Opțiunea 3 - stabilirea plafoanelor tarifelor cu ridicata pentru servicii de roaming în UE la un nivel mai redus decât cel actual. Analiza arată că această opțiune este cea mai adecvată pentru îndeplinirea obiectivelor de politică.

Opțiunea 4 - stabilirea unor plafoane ale tarifelor de roaming cu ridicata specifice fiecărei țări: această opțiune nu îmbunătățește în mod semnificativ sustenabilitatea RLAH la nivelul operatorilor, în comparație cu opțiunea 3, presupunând totodată riscuri mai mari în ceea ce privește recuperarea costurilor la nivelul pieței cu ridicata, precum și dificultăți considerabile în ceea ce privește punerea în aplicare. 

Cine sunt susținătorii fiecărei opțiuni?

Consultarea publică arată că există divergențe, în rândul operatorilor, în ceea ce privește cea mai adecvată măsură de reglementare la nivelul pieței cu ridicata pentru a permite instituirea unui regim RLAH sustenabil: anumiți operatori tradiționali, operatorii cu o acoperire amplă, și, în general, operatorii cu trafic mare de apeluri de intrare în roaming sunt de părere că regimul RLAH este sustenabil în condițiile actualelor plafoane tarifare ale tarifelor cu ridicata pentru servicii de roaming (opțiunea 2), în timp ce alți operatori, îndeosebi operatorii mai mici, operatorii de rețele mobile virtuale și operatorii cu trafic mare de apeluri de ieșire în roaming susțin că plafoanele tarifare ale tarifelor cu ridicata pentru servicii de roaming trebuie să fie reduse în mod considerabil pentru a permite instituirea unui regim RLAH sustenabil (opțiunea 3). Practic, opțiunea 4 nu a beneficiat de susținere în cadrul consultării publice.

C. Impactul opțiunii preferate

Care sunt avantajele opțiunii preferate (dacă există o opțiune preferată; în caz contrar, care sunt avantajele opțiunilor principale)?

În cazul opțiunii 3 (reducerea nivelului plafoanelor tarifelor cu ridicata pentru servicii de roaming în UE), stabilirea plafoanelor tarifelor cu ridicata pentru servicii de roaming în UE la 0,04 EUR/min, 0,01 EUR/SMS și 0,0085 EUR/MB permite punerea în aplicare sustenabilă a RLAH în UE, inclusiv pentru operatorii cu putere de negociere mai mică, asigurând, în același timp, recuperarea, de către operatorii rețelelor vizitate, a costurilor previzibile pentru furnizarea de servicii de roaming cu ridicata și păstrând stimulentele pentru investiții pe piețele vizitate. Nivelul plafonului de la opțiunea 3 permite, de asemenea, concurența sub plafon, și, în special, obținerea unor avantaje economice de scară și negocierea, ca atare, a unor tarife mai mici. 

Analiza arată, de asemenea, că faptul de a le permite operatorilor rețelelor vizitate și operatorilor rețelelor de origine să renunțe la normele privind plafonarea tarifelor în favoarea unui contract nereglementat, de exemplu a unei tarifări bazate pe capacitate sau a oricărui alt tip de contract, ar avea un impact pozitiv asupra pieței cu ridicata a serviciilor de roaming; prin urmare, această măsură este propusă cu titlu de măsură complementară.

Prin faptul că permite instituirea regimului RLAH din iunie 2017, opțiunea 3 are un impact pozitiv semnificativ, și anume alinierea tarifelor de roaming la prețurile practicate pe piețele naționale pentru consumatorii care călătoresc în UE, în conformitate cu decizia luată de colegiuitori în 2015.

Care sunt costurile opțiunii preferate (dacă există o opțiune preferată; în caz contrar, care sunt avantajele opțiunilor principale)? 

Opțiunea preferată nu generează costuri administrative sau tehnice suplimentare în comparație cu actualul regulament aplicabil pieței cu ridicata a serviciilor de roaming în UE. Obligația impusă operatorilor de telefonie mobilă de a aplica tarife mai reduse pentru serviciile de roaming cu ridicata poate, pe termen scurt, să ducă la o scădere a veniturilor operatorilor provenite din furnizarea de servicii de roaming cu ridicata atunci când aceștia găzduiesc clienți ai serviciilor de roaming oferite de operatori străini și, în același timp, la o reducere a costurilor cu ridicata pe care le suportă operatorii atunci când furnizează servicii de roaming cu amănuntul propriilor clienți. Totuși, această măsură va duce la o creștere a cererii de servicii mobile pe durata călătoriilor în UE, în special în ceea ce privește comunicațiile de date, creștere care ar trebui să atenueze și să contracareze, în mare măsură, cele două efecte menționate mai sus. Eliberarea potențialului de dezvoltare a unor noi utilizări ale dispozitivelor conectate și ale aplicațiilor cu ocazia călătoriilor în UE va genera, la rândul său, noi venituri considerabile pentru operatorii de telefonie mobilă din UE, venituri care, pe termen mediu, le vor depăși cu mult pe cele provenite, în prezent, din utilizarea limitată, în UE, a serviciilor de comunicații mobile în roaming. Această măsură este în deplină concordanță cu celelalte inițiative prezentate de Comisie în cadrul Strategiei privind piața unică digitală.

Care va fi impactul asupra societăților comerciale, a IMM-urilor și a microîntreprinderilor?

Micii operatori de rețele mobile și operatorii de rețele mobile virtuale: se preconizează un impact pozitiv semnificativ, deoarece acești operatori întâmpină mai multe dificultăți în ceea ce privește accesul la acorduri favorabile privind tarifele de roaming cu ridicata. După adoptarea inițiativei, aceștia vor putea beneficia de tarife de roaming cu ridicata care să le permită furnizarea de servicii de roaming la prețurile de pe piața internă.

Întreprinderile online și întreprinderile nou înființate: impact pozitiv semnificativ; utilizarea în roaming în UE a serviciilor oferite de acestea va crește, ceea ce le va oferi acestor întreprinderi mai multe oportunități de prestări de servicii pentru consumatorii care călătoresc în UE. Inițiativa va promova utilizarea transfrontalieră a dispozitivelor/serviciilor/aplicațiilor mobile conectate, favorizând inovarea.

IMM-uri: impact pozitiv semnificativ pentru IMM-urile ai căror angajați călătoresc în UE din motive de afaceri (scăderea valorii facturilor).

Va exista un impact semnificativ asupra bugetelor și administrațiilor naționale? 

Această inițiativă nu va avea vreun impact asupra administrațiilor publice naționale. Autoritățile naționale de reglementare (ANR) vor monitoriza și supraveghea conformitatea cu Regulamentul privind roamingul, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul nr. 2015/2120.

Vor exista și alte impacturi semnificative? 

Nu se preconizează un impact semnificativ asupra țărilor terțe, a comerțului internațional sau a investițiilor. Regulamentul UE privind roamingul este un instrument legislativ care se concentrează asupra creării pieței interne a UE. Domeniul de aplicare al acestuia acoperă traficul din interiorul UE, atunci când un client al unui operator de rețea din UE activează serviciul de roaming prin conectarea la rețeaua altui operator din UE. UE, în calitate de membru cu drepturi depline al Organizației Mondiale a Comerțului, constituie o structură de integrare economică în sensul articolului V din Acordul General privind Comerțul cu Servicii (GATS), beneficiind, prin urmare, alături de statele sale membre, de o derogare în temeiul articolului menționat. Având în vedere că Regulamentul privind roamingul se aplică doar pe piața internă a UE, faptul că tarifele de roaming (cu ridicata și cu amănuntul) pentru operatorii din UE diferă de cele aplicate operatorilor din afara UE nu ridică probleme legate de discriminare sau de tratamentul pe baza clauzei națiunii celei mai favorizate.

D. Măsuri ulterioare

Când va fi revizuită politica?

Comisia are obligația de a prezenta un raport o dată la 2 ani, începând cu iunie 2018. În temeiul Regulamentului privind roamingul, autoritățile naționale de reglementare (ANR) au sarcina de a monitoriza și de a supraveghea conformitatea cu prezentul regulament, iar OAREC are sarcina de a colecta, de la autoritățile naționale de reglementare, date cu privire la evoluția tarifelor cu amănuntul și cu ridicata (pe care le transmite Comisiei Europene de două ori pe an) și de a transmite un raport cu privire la evoluția prețurilor cu ridicata.

(1)

 Tarifarea serviciilor de roaming internațional la tarifele de pe piața națională („Roam Like at home”)