Bruxelles, 1.12.2016

COM(2016) 756 final

2016/0372(NLE)

Modernizarea TVA pentru comerțul electronic transfrontalier dintre întreprinderi și consumatori (B2C)

Propunere de

REGULAMENT DE PUNERE ÎN APLICARE AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011 de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată

{SWD(2016) 379}
{SWD(2016) 382}


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Prezenta propunere face parte din pachetul legislativ privind modernizarea TVA pentru comerțul electronic transfrontalier dintre întreprinderi și consumatori (B2C). Contextul pachetului legislativ este prezentat pe larg în expunerea de motive a propunerii de Directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE și a Directivei 2009/132/CE în ceea ce privește anumite obligații privind taxa pe valoarea adăugată pentru prestările de servicii și vânzările de bunuri la distanță - COM(2016) 757. În procesul de pregătire a acestui pachet de propuneri, Comisia a efectuat, în cadrul agendei pentru o mai bună legiferare, o verificare a adecvării reglementărilor în ceea ce privește mini-ghișeul unic (MGU) care se aplică prestărilor B2C de servicii de telecomunicații, de servicii de radiodifuziune și televiziune și de servicii furnizate pe cale electronică, precum și a modificărilor din 2015 referitoare la normele privind locul prestării acestui tip de servicii. În urma verificării adecvării reglementărilor s-a constatat că cerința prevăzută în cadrul normelor din 2015 cu privire la utilizarea a două elemente de probă pentru identificarea locului de stabilire al clienților este deosebit de costisitoare pentru întreprinderile mici și mijlocii și pentru microîntreprinderi.

Propunerea de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată 1 vizează corectarea acestei deficiențe începând cu 2018; în acest scop, ea prevede că o întreprindere care efectuează vânzări intracomunitare transfrontaliere de servicii de telecomunicații, servicii de radiodifuziune și televiziune și servicii prestate pe cale electronică în valoare de până la 100 000 EUR va avea nevoie doar de un singur element de probă.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temei juridic

Propunerea se bazează pe articolul 397 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată 2 (denumită în continuare „Directiva TVA”). În temeiul acestui articol, Consiliul, hotărând în unanimitate la propunerea Comisiei, adoptă măsurile necesare pentru punerea în aplicare a Directivei TVA.

Subsidiaritate (în cazul competențelor neexclusive)

Propunerea respectă principiul subsidiarității deoarece problema care a fost identificată (sarcini administrative importante, în special pentru IMM-uri) este cauzată de o cerință prevăzută de regulamentul actual. Propunerea, care simplifică această cerință, va oferi în mod cert o valoare adăugată superioară comparativ cu acțiunile întreprinse la nivel de stat membru.

Proporționalitate

Propunerea respectă principiul proporționalității, adică nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene, în special buna funcționare a pieței unice. La fel ca în cazul criteriului privind subsidiaritatea, nu este posibil ca statele membre să abordeze problemele și cauzele acestora în lipsa unei propuneri de modificare a Directivei TVA și a actelor conexe. Introducerea prezentei propuneri este proporțională, deoarece oferă o simplificare semnificativă pentru IMM-uri și microîntreprinderi. Această simplificare nu prezintă însă riscuri inutile pentru veniturile din TVA ale statelor membre, având în vedere că totalul vânzărilor întreprinderilor care vor beneficia de simplificare ar reprezenta, conform estimărilor, doar 0,3 % din totalul vânzărilor transfrontaliere de astfel de servicii.

Alegerea instrumentului

Prezenta propunere modifică Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului.

3.REZULTATELE EVALUĂRII EX-POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

Prezenta propunere face parte din pachetul legislativ privind modernizarea TVA pentru comerțul electronic transfrontalier dintre întreprinderi și consumatori (B2C). Rezultatele evaluării ex-post, ale consultării cu părțile interesate și ale evaluării impactului sunt prezentate în detaliu în expunerea de motive a propunerii de directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE și a Directivei 2009/132/CE în ceea ce privește anumite obligații privind taxa pe valoarea adăugată pentru prestările de servicii și vânzările de bunuri la distanță - COM(2016) 757.

Din consultarea părților interesate a reieșit că cerința prevăzută prin modificările aduse în 2015 normelor referitoare la locul prestării serviciilor electronice, conform căreia sunt necesare două elemente de probă pentru identificarea locului de stabilire al clienților, este deosebit de costisitoare pentru întreprinderile mici și mijlocii și pentru microîntreprinderi. Această cerință impune dezvoltarea sistemelor și investiții în programe informatice pentru comerțul cu amănuntul, care sunt disproporționate în raport cu nivelul vânzărilor transfrontaliere. Cerințele simplificate în ceea ce privește elementele de probă completează introducerea pragului de 10 000 EUR pentru vânzările transfrontaliere în propunerea care face parte din pachetul legislativ de modificare a Directivei 2006/112/CE a Consiliului. În termeni cantitativi, introducerea în 2018 a unui prag transfrontalier în interiorul UE va scoate 6 500 de întreprinderi din actualul sistem MGU, generând, pentru aceste întreprinderi, economii potențiale de costuri aferente respectării normelor de 13 milioane EUR. Introducerea, în 2018, a unor cerințe simplificate privind elementele de probă va oferi beneficii pentru un număr suplimentar de 1 000 de întreprinderi. Studiul care însoțește evaluarea impactului a estimat că cerința referitoare la un singur element de probă nu prezintă niciun risc nejustificat pentru veniturile din TVA ale statelor membre.

4.IMPLICAȚII BUGETARE

Prezenta propunere face parte din pachetul legislativ aferent propunerii de modernizare a TVA pentru comerțul electronic transfrontalier dintre întreprinderi și consumatori (B2C). Implicațiile bugetare ale pachetului legislativ în ansamblu sunt prezentate pe larg în expunerea de motive a propunerii de modificare a Directivei TVA - COM(2016) 757. Această modificare nu ar trebui să genereze costuri de adaptare la noul prag pentru administrațiile fiscale și ar putea simplifica complexitatea procedurilor de audit aferente acestor întreprinderi. După cum s-a subliniat mai sus, această modificare nu ar trebui să creeze un risc nejustificat pentru veniturile globale din TVA, având în vedere faptul că acestea reprezintă 0,3 % din totalul vânzărilor transfrontaliere.

5.ALTE ELEMENTE

Explicații detaliate cu privire la prevederile specifice ale propunerii

Cerința prevăzută la articolul 24b litera (d) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011, conform căreia furnizorul de servicii de telecomunicații, de servicii de radiodifuziune și televiziune și de servicii furnizate pe cale electronică prestate către persoane neimpozabile trebuie să prezinte două elemente de probă necontradictorii cu privire la locul de stabilire a clienților săi, este extrem de împovărătoare pentru întreprinderi, în special pentru IMM-uri. Acest lucru se datorează faptului că fluxul lor comercial și volumul operațiunilor lor nu sunt destul de importante pentru a investi în soluții tehnologice costisitoare care să le permită să obțină două elemente de probă cu privire la locul de stabilire al clientului. Prin urmare, prezenta propunere prevede că un singur element de probă este suficient în cazul în care valoarea anuală totală a livrărilor, fără TVA, care intră sub incidența articolului 24b litera (d), nu depășește 100 000 EUR. Această simplificare ar trebui deja să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, deoarece nu necesită nicio modificare a sistemelor informatice pentru înregistrarea, declararea și plata TVA (MGU).

2016/0372 (NLE)

Propunere de

REGULAMENT DE PUNERE ÎN APLICARE AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011 de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată 3 , în special articolul 397,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

1.Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului 4 stabilește dispoziții detaliate privind prezumția referitoare la locul de stabilire al clientului pentru a determina locul de prestare a serviciilor de telecomunicații, de radiodifuziune și televiziune sau al serviciilor prestate pe cale electronică către persoane neimpozabile.

2.Din evaluarea cerințelor referitoare la aplicarea acestor prezumții reiese că, pentru persoanele impozabile stabilite într-un stat membru și care prestează astfel de servicii unor persoane neimpozabile din alte state membre, obținerea, în anumite condiții, a două elemente de probă necontradictorii privind locul în care clientul este stabilit sau își are domiciliul stabil sau reședința obișnuită, este extrem de împovărătoare.

3.Cerința este deosebit de costisitoare pentru întreprinderile mici și mijlocii. Solicitarea unui singur element de probă ar trebui să simplifice obligațiile acestor întreprinderi ale căror prestații intracomunitare pentru consumatorii din alte state membre se situează sub un anumit prag.

4.Simplificarea cerinței de a face dovada locului de stabilire al clientului vine în completarea modificărilor introduse prin articolul 1 din Directiva [...]/UE a Consiliului 5 în regimurile speciale prevăzute în titlul XII capitolul 6 din Directiva 2006/112/CE și ar trebui, prin urmare, să se aplice de la aceeași dată.

5.Prin urmare, Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011 ar trebui modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

La articolul 24b din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011, se adaugă un al doilea paragraf și un al treilea paragraf, după cum urmează:

„Pentru prestările de servicii menționate la primul paragraf litera (d), în cazul în care valoarea totală a acestor servicii, fără TVA, prestate de către o persoană impozabilă de la sediul activității sale economice sau de la un sediu comercial fix situat într-un stat membru către persoane stabilite, care își au domiciliul stabil sau reședința obișnuită în alte state membre, nu depășește 100 000 EUR sau echivalentul acestei sume în monedă națională, în anul calendaristic curent și în cel precedent, se presupune că clientul este stabilit, își are domiciliul stabil sau reședința obișnuită în locul identificat ca atare de către prestator pe baza unui singur element de probă, conform enumerării de la articolul 24f.

Atunci când, pe parcursul unui an calendaristic, pragul prevăzut la al doilea paragraf a fost atins, dispozițiile de la paragraful respectiv nu se mai aplică începând din acel moment și până în momentul în care condițiile prevăzute la respectivul paragraf sunt îndeplinite din nou.”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2018.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

(1) JO L 77, 23.3.2006, p. 1.
(2) JO L 347, 11.12.2006, p. 1.
(3) JO L 347, 11.12.2006, p. 1.
(4) Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 77, 23.3.2011, p. 1).
(5) Directiva […]/UE a Consiliului din […] de modificare a Directivei 2006/112/CE și a Directivei 2009/132/CE în ceea ce privește anumite obligații privind taxa pe valoarea adăugată pentru prestările de servicii și vânzările de bunuri la distanță.