COMISIA EUROPEANĂ
Bruxelles, 10.10.2016
COM(2016) 649 final
2016/0317(NLE)
Propunere de
DECIZIE A CONSILIULUI
privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului de asociere reunit în configurația comerț instituit prin Acordul de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte
EXPUNERE DE MOTIVE
1.CONTEXTUL PROPUNERII
Motivele și obiectivele propunerii
Propunerea atașată constituie instrumentul juridic pentru stabilirea pozițiilor Uniunii care urmează să fie adoptate în numele acesteia în cadrul unui organism instituit printr-un acord de asociere între Uniune și o țară terță. Prezenta propunere se referă în special la punerea în aplicare a Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte (denumit în continuare „acordul”) în ceea ce privește adoptarea unei liste de arbitri pentru soluționarea litigiilor în probleme comerciale.
Acordul a fost semnat la 27 iunie 2014 și a fost aplicat parțial cu titlu provizoriu începând cu 1 septembrie 2014, în așteptarea ratificării de către statele membre. Decizia (UE) 2016/839 a Consiliului din 23 mai 2016 a aprobat încheierea acordului și, în conformitate cu articolul 464 alineatul (2) din acord, acesta a intrat în vigoare la 1 iulie 2016.
Acordul a instituit Comitetul de asociere reunit în configurația comerț, care monitorizează punerea în aplicare a titlului V (Comerț și aspecte legate de comerț) din acord și soluționează chestiunile conexe. Acest comitet trebuie să stabilească o listă a arbitrilor care să asigure funcționarea adecvată a mecanismului de soluționare a litigiilor, astfel cum se prevede la articolul 404 din acord.
Prezenta propunere înlocuiește propunerea Comisiei COM(2015)390 final. Înlocuirea este necesară deoarece doi arbitri propuși de Republica Moldova nu mai îndeplinesc condițiile prevăzute la articolul 404 alineatul (2) din acord. Republica Moldova a propus și Comisia Europeană a recomandat Consiliului să accepte alți doi candidați care îndeplinesc condițiile prevăzute la articolul 404 alineatul (2) din acord. În plus, prezenta propunere reflectă faptul că acordul a intrat în vigoare la 1 iulie 2016.
Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică
Prezenta propunere pune în aplicare politica comercială comună a Uniunii privind o țară parteneră din est, pe baza dispozițiilor din acordul menționat anterior. Aceasta are ca scop crearea instrumentelor instituționale necesare care să permită Uniunii Europene și Republicii Moldova să soluționeze în mod eficient litigiile bilaterale în ceea ce privește aplicarea și interpretarea acordului. Propunerea este coerentă cu modul în care Uniunea negociază sau aplică mecanismele de soluționare a litigiilor în cadrul acordurilor de liber schimb încheiate cu alți parteneri comerciali.
Coerența cu alte politici ale Uniunii
Prezenta propunere este conformă și completează celelalte politici externe ale Uniunii, în special politica europeană de vecinătate și politica de cooperare pentru dezvoltare în ceea ce privește Republica Moldova.
2.Temei juridic, subsidiaritate și proporționalitate
Temei juridic
Temeiul juridic pentru stabilirea poziției care urmează să fie adoptată de Uniune în cadrul comitetelor instituite prin acord este Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 207 alineatul (4) coroborat cu articolul 218 alineatul (9).
Subsidiaritate (în cazul competențelor neexclusive)
Conform articolului 3 din TFUE, politica comercială comună este definită ca fiind o competență exclusivă a Uniunii. În consecință, principiul subsidiarității nu se aplică.
Proporționalitate
Prezenta propunere este necesară pentru a pune în aplicare angajamentele internaționale ale Uniunii stabilite în acordul cu Republica Moldova.
Alegerea instrumentelor
Prezenta propunere este conformă cu articolul 218 alineatul (9) din TFUE, care prevede adoptarea de decizii de către Consiliu. Nu există un alt instrument juridic care ar putea fi folosit în scopul realizării obiectivului exprimat în prezenta propunere.
3. REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI
Evaluări ex-post/verificări ale adecvării legislației existente
Consultări cu părțile interesate
Consultările cu părțile interesate nu se aplică în cazul prezentei propuneri.
Obținerea și utilizarea expertizei
Comisia a ținut seama de contribuțiile statelor membre din ultimii ani în ceea ce privește cetățenii Uniunii care sunt apți și calificați pentru a acționa în calitate de arbitri în litigiile care vizează acordurile comerciale ale Uniunii Europene.
Evaluarea impactului
Propunerea se referă la punerea în aplicare a aspectelor instituționale ale acordului, în special titlul V privind comerțul și aspectele legate de comerț, între Uniune și Republica Moldova. Propunerea nu are niciun impact asupra politicii economice, sociale sau de mediu a Uniunii. Acordul a intrat în vigoare la data de 1 iulie 2016, iar punerea sa în aplicare se află într-un stadiu incipient.
Adecvarea și simplificarea reglementărilor
Acordul între Uniune și Republica Moldova nu face obiectul procedurilor REFIT, nu implică niciun cost pentru IMM-uri și nu ridică nicio problemă din punctul de vedere al mediului digital.
Drepturi fundamentale
Propunerea nu are consecințe asupra protecției drepturilor fundamentale.
4.IMPLICAȚIILE BUGETARE
5.ALTE ELEMENTE
Planurile de implementare și mecanismele de monitorizare, evaluare și raportare
Punerea în aplicare a acordului este revizuită periodic de către Consiliul de asociere UE-Republica Moldova. Comisia Europeană s-a angajat, de asemenea, să prezinte Parlamentului European rapoarte anuale cu privire la punerea în aplicare a titlului V (Comerț și aspecte legate de comerț) din acord, inclusiv cu privire la elementele incluse în prezenta propunere.
Documente explicative (în cazul directivelor)
Explicarea detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii
Propunerea urmărește să adopte o poziție a Uniunii în ceea ce privește punerea în aplicare a părții comerciale a acordului dintre Uniune și Republica Moldova. Titlul V (Comerț și aspecte legate de comerț) din acord cuprinde capitolul 14 (Soluționarea litigiilor), care prevede un mecanism de soluționare a litigiilor comerciale între părțile la acord, referitoare la aplicarea sau interpretarea părții comerciale din respectivul acord. Procedura de arbitraj prevăzută în capitolul 14 prevede că partea reclamantă poate solicita instituirea unei comisii de arbitraj pentru soluționarea unui litigiu bilateral. Articolul 404 din acord stabilește normele referitoare la componența comisiei. Acordul prevede stabilirea unei liste de persoane calificate care pot îndeplini funcția de arbitri. În consecință, un proiect de listă de arbitri care sunt dispuși și capabili să facă parte dintr-o comisie de arbitraj a fost discutat cu guvernul Republicii Moldova, această listă incluzând cinci arbitri candidați propuși de Uniune, cinci arbitri candidați propuși de Republica Moldova și cinci resortisanți din țări terțe care pot îndeplini funcția de președinte al comisiei de arbitraj. Lista va fi folosită în cazurile în care este nevoie să se constituie o comisie de arbitraj.
2016/0317 (NLE)
Propunere de
DECIZIE A CONSILIULUI
privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului de asociere reunit în configurația comerț instituit prin Acordul de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte
CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,
având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 207 alineatul (4) primul paragraf, coroborat cu articolul 218 alineatul (9),
având în vedere propunerea Comisiei Europene,
întrucât:
(1)Acordul de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte (denumit în continuare „acordul”) a intrat în vigoare la 1 iulie 2016.
(2)Articolul 404 alineatul (1) din acord prevede că Comitetul de asociere reunit în configurația comerț, astfel cum se prevede la articolul 438 alineatul (4) din acord, trebuie să convină asupra unei liste de persoane propuse în calitate de arbitri în procedurile de soluționare a litigiilor în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a acordului.
(3)În conformitate cu articolul 404 alineatul (1) din acord, un proiect de listă de arbitri care sunt dispuși și capabili să facă parte dintr-o comisie de arbitraj a fost discutat cu guvernul Republicii Moldova, această listă incluzând cinci arbitri candidați propuși de Uniune, cinci arbitri candidați propuși de Republica Moldova și cinci resortisanți din țări terțe care pot îndeplini funcția de președinte al comisiei de arbitraj.
(4)Prin urmare, este oportun să se stabilească poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul Comitetului de asociere reunit în configurația comerț în ceea ce privește lista de persoane propuse în calitate de arbitri în cadrul procedurilor de soluționare a litigiilor,
ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:
Articolul 1
Poziția care urmează să fie adoptată de Uniunea Europeană în cadrul Comitetului de asociere reunit în configurația comerț în ceea ce privește adoptarea listei de persoane propuse în calitate de arbitri în cadrul procedurilor de soluționare a litigiilor se bazează pe proiectul de decizie a Comitetului menționat anterior, atașat la prezenta decizie.
Modificările minore aduse proiectului de decizie pot fi acceptate de reprezentanții Uniunii în cadrul Comitetului de asociere reunit în configurația comerț fără a fi necesară o altă decizie a Consiliului.
Articolul 2
După adoptare, decizia Comitetului de asociere reunit în configurația comerț se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Articolul 3
Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.
Adoptată la Bruxelles,
Pentru Consiliu
Președintele
COMISIA EUROPEANĂ
Bruxelles, 10.10.2016
COM(2016) 649 final
ANEXĂ
la
Propunerea de Decizie a Consiliului
privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului de asociere reunit în configurația comerț instituit prin Acordul de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte
Proiect de
Decizie nr. 1/2016 a Comitetului de asociere reunit în configurația comerț UE-REPUBLICA MOLDOVA
din ... 2016
privind întocmirea listei de arbitri menționate la articolul 404 alineatul (1) din Acordul de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte
COMITETUL DE asociere REUNIT ÎN CONFIGURAȚIA COMERȚ
având în vedere Acordul de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte, semnat la Bruxelles la data de 27 iunie 2014, în special articolul 404 alineatul (1),
întrucât:
(1)Acordul de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte, (denumit în continuare „acordul”) a intrat în vigoare la 1 iulie 2016.
(2)În conformitate cu Articolul 404 alineatul (1) din acord, Comitetul de asociere reunit în configurația comerț, astfel cum se prevede la articolul 438 alineatul (4) din acord, trebuie să stabilească o listă de 15 persoane propuse în calitate de arbitri în procedurile de soluționare a litigiilor bilaterale nu mai târziu de șase luni de la intrarea în vigoare a acordului,
ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:
Articolul 1
Lista de persoane care pot exercita funcția de arbitri în sensul articolului 404 alineatul (1) din Acordul de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte, este prevăzută în anexa la prezenta decizie.
Articolul 2
Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.
Adoptată la …, …
|
Pentru Comitetul de asociere
reunit în configurația comerț
|
|
Președintele
|
ANEXĂ
LISTA ARBITRILOR MENȚIONATĂ LA ARTICOLUL 404 ALINEATUL (1) DIN ACORD
Arbitri propuși de Republica Moldova
1.Mihail BURUIANĂ
2.Procop BURUIANA
3.Octavian CAZAC
4.Lilia GRIBINCEA
5.Viorel RUSU
Arbitri propuși de Uniunea Europeană
1.Jacques BOURGEOIS
2.Claus–Dieter EHLERMANN
3.Pieter Jan KUIJPER
4.Giorgio SACERDOTI
5.Ramon TORRENT
Președinți
1.Leora BLUMBERG (Africa de Sud)
2.William DAVEY (Statele Unite)
3.Merit JANOW (Statele Unite)
4.Helge SELAND (Norvegia)
5.David UNTERHALTER (Africa de Sud)