Bruxelles, 14.9.2016

COM(2016) 586 final

2016/0281(COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

privind Fondul european pentru dezvoltare durabilă (FEDD) și de instituire a garanției FEDD și a Fondului de garantare FEDD


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

La 7 iunie 2016, Comisia a adoptat o comunicare privind instituirea unui nou cadru de parteneriat cu țările terțe în cadrul Agendei europene privind migrația. 1 Pe lângă o varietate de măsuri propuse pentru a răspunde nevoilor celor mai urgente ale refugiaților, precum și pentru a sprijini comunitățile de primire, Comisia solicită o strategie pe termen lung prin care UE să promoveze obiectivele de dezvoltare durabilă din Agenda 2030 și, prin urmare, să abordeze în continuare cauzele profunde ale migrației.

Acest lucru este, de asemenea, în concordanță cu strategia globală a UE pentru politica externă și de securitate, care integrează provocări precum migrația, în politica externă globală a UE, asigurând coerența și sinergiile cu politicile de dezvoltare europeană și de vecinătate și cu diplomația economică europeană.

Consiliul European din 28 iunie 2016 a invitat Comisia să prezinte o propunere privind un plan de investiții externe (PEI) ambițios, până în septembrie 2016. PEI se va baza pe trei piloni care vor fi în strânsă legătură: un nou fond de investiții (pilonul 1), asistență tehnică (pilonul 2) pentru a veni în sprijinul autorităților locale și al companiilor în vederea dezvoltării unui număr mai mare de proiecte sustenabile și de a atrage investitorii, și în cele din urmă, o serie de programe UE tematice dedicate, naționale și regionale, de cooperare pentru dezvoltare, combinate cu un dialog politic structurat care vizează îmbunătățirea climatului investițional și a politicii globale de mediu în țările în cauză (pilonul 3). Pilonul 3 al PEI este legătura dintre Fondul european pentru dezvoltare durabilă (FEDD) și parteneriatul extins între UE și țările sale partenere. Acest parteneriat se materializează în politică și în dialogul politic pe care Comisia le întreprinde prin intermediul delegațiilor UE și al contactelor politice.

Pilonul 1 va fi pus în aplicare prin intermediul FEDD. FEDD va avea drept obiectiv-cheie asigurarea unui pachet financiar integrat pentru a finanța investiții, începând cu regiunile din Africa și din țările vecine 2 .

FEDD va fi compus din platformele regionale de investiții, care vor combina finanțarea prin mecanisme de finanțare mixtă existente 3 și garanția FEDD. Acesta va funcționa ca un „ghișeu unic” pentru primirea propunerilor de finanțare de la instituțiile financiare și investitorii din sectorul public sau privat și pentru a oferi o gamă largă de sprijin financiar pentru investițiile eligibile.

Obiectivul principal al FEDD este acela de a oferi un pachet financiar integrat de finanțare a investițiilor, începând cu regiuni din Africa, pentru țările semnatare ale Acordului de parteneriat dintre membrii grupului statelor din Africa, zona Caraibelor și Pacific (ACP), pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de altă parte, semnat la Cotonou, la 23 iunie 2000 („Acordul de la Cotonou”) 4 și în țările învecinate, generând astfel creștere economică și oportunități de ocupare a forței de muncă, maximizând adiționalitatea, furnizând produse inovatoare și atrăgând fonduri din sectorul privat. Se estimează că FEDD va mobiliza până la 44 000 000 000 EUR în investiții cu fonduri de la bugetul general al Uniunii și 3 350 000 000 EUR din alte surse, până în 2020.

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică

În cadrul principiilor și obiectivelor acțiunii externe a Uniunii, al politicii europene de vecinătate revizuite 5 , al Consensului european privind dezvoltarea 6 și al Agendei schimbării 7 , cu modificările și completările ulterioare, un obiectiv principal al cooperării în temeiul prezentului regulament ar trebui să fie reducerea și, pe termen lung, eradicarea sărăciei, în conformitate cu articolul 208 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), abordând astfel cauzele profunde ale migrației. În plus, cooperarea în temeiul acestui Regulament ar trebui, de asemenea, să contribuie la stimularea dezvoltării economice, sociale și de mediu, durabilă și favorabilă incluziunii, la consolidarea și sprijinirea democrației, a statului de drept, a bunei guvernări, a drepturilor omului,a egalității de gen și a principiilor relevante ale dreptului internațional, la punerea în aplicare a unei abordări bazate pe drepturi care să înglobeze toate drepturile omului, în conformitate cu principiile sale directoare (transparență, participare, nediscriminare, răspundere) și la punerea în aplicare a planului de acțiune pentru egalitatea de gen 8 .

FEDD vizează sprijinirea investițiilor în regiuni din Africa în țările semnatare ale Acordului de la Cotonou, precum și în țările din zona de vecinătate, într-o primă etapă, ca un mijloc de realizare a obiectivelor dezvoltării durabile și, prin urmare, abordarea cauzelor profunde ale migrației și reintegrarea durabilă a migranților returnați în țările lor de origine. Prin urmare, este în concordanță cu instrumentele Uniunii pentru finanțarea acțiunilor externe și cu facilitățile de investiții existente.

Prin accentul pus pe participarea sectorului privat, FEDD va promova, de asemenea, obiectivele descrise în comunicarea intitulată „Un rol mai puternic pentru sectorul privat în realizarea creșterii durabile și favorabile incluziunii în țările în curs de dezvoltare”. 9

Coerența cu celelalte politici ale Uniunii

PEI face parte din noul cadru de parteneriat cu țările terțe, în cadrul Agendei europene privind migrația.

Planul este conform cu noua politică europeană de vecinătate (PEV) 10 , care se axează pe sprijinirea dezvoltării economice în țările partenere, prin care să se ajungă progresiv la stabilizarea situației și la răspunsuri structurale care să se substituie măsurilor de urgență. De asemenea, planul este conform cu Agenda de acțiune de la Addis Abeba privind finanțarea pentru dezvoltare.

FEDD este aliniat la politicile UE în domeniul schimbărilor climatice, întrucât va contribui la punerea în aplicare a Acordului de la Paris privind schimbările climatice (COP 21) 11 , inclusiv în ceea ce privește angajamentele internaționale ale UE privind finanțarea combaterii schimbărilor climatice. Așa cum se arată în comunicarea Comisiei „Calea de urmat după Acordul de la Paris: evaluarea implicațiilor Acordului de la Paris” 12 , acordul de la Paris reprezintă o oportunitate pentru transformare economică, locuri de muncă și dezvoltare. Acesta constituie un element esențial pentru realizarea obiectivelor generale privind dezvoltarea durabilă, precum și a priorităților UE privind investițiile, competitivitatea, economia circulară, cercetarea, inovarea și tranziția energetică.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temeiul juridic

FEDD vizează consolidarea investițiilor atât în țările în curs de dezvoltare, cât și în alte țări terțe, prin urmare temeiul juridic pentru activitățile de cooperare este articolul 209 alineatul (1) (în ceea ce privește țările în curs de dezvoltare) și articolul 212 alineatul (2) (în ceea ce privește alte țări terțe) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Subsidiaritate (pentru competență neexclusivă) și proporționalitate

În conformitate cu principiile subsidiarității și proporționalității prevăzute la articolul 5 din TFUE, obiectivele acțiunii propuse nu pot fi atinse într-o măsură suficientă de statele membre, dar pot fi realizate mai bine la nivelul UE. Acțiunea la nivelul Uniunii Europene permite o mai bună îndeplinire a obiectivelor urmărite, având în vedere amploarea și efectele sale. Mai precis, intervenția la nivelul UE contribuie la atragerea investițiilor private din întreaga UE și din țările terțe, printr-o mai bună valorificare a instituțiilor europene, a competențelor și cunoștințelor acestora. Înființarea Consiliului strategic va asigura coerența între diferitele programe și inițiative la nivel european. Efectul multiplicator și impactul pe teren vor fi astfel mult mai mari decât cele obținute de un program de investiții ale unui singur stat membru sau grup de state membre.

Alegerea instrumentului

Se propune înființarea FEDD și instituirea Fondului de garantare FEDD prin adoptarea unui regulament al Parlamentului European și al Consiliului în cadrul procedurii legislative ordinare. Constituirea unei garanții care implică o datorie contingentă a Uniunii trebuie să fie stabilită de legiuitor. Comisia propune, în paralel, o revizuire a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului.

3.CONSULTAREA PĂRȚILOR INTERESATE ȘI OBȚINEREA EXPERTIZEI

Consultarea părților interesate

Au avut loc consultări informale exploratorii cu Banca Europeană de Investiții (BEI), instituțiile financiare ale statelor membre, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Grupul Băncii Mondiale. Platforma UE de finanțare mixtă a cooperării externe (PFMCE) a fost, de asemenea, consultată, precum și sectorul privat și organizațiile societății civile.

Obținerea și utilizarea expertizei

Comisia a dobândit o experiență extinsă cu instrumente similare, cum ar fi Fondul european pentru investiții strategice (FEIS) 13 , pentru politicile interne ale UE, și mai multe instrumente financiare și granturi structurate, sprijinite de mecanismele UE de finanțare mixtă a politicilor externe ale UE 14 . Obiectivul a fost acela de a mobiliza investiții suplimentare, în special de la investitori privați, prin furnizarea de garanții parțiale sau rezerva pentru risc pe primul nivel pari passu sau la instituțiile financiare, de regulă, la nivelul instituțiilor financiare publice existente în prezent, prin finanțarea mixtă UE în cadrul acțiunii externe, care, la rândul lor, furnizează sprijin (sub formă de împrumuturi, garanții, participațiuni sau alte produse similare).

Drepturile fundamentale

Proiectele care beneficiază de garanții în cadrul FEDD vor fi examinate din perspectiva impactului lor asupra drepturilor fundamentale. În cadrul principiilor și obiectivelor acțiunii externe a Uniunii, al politicii europene de vecinătate revizuite 15 , al consensului european privind dezvoltarea 16 și al Agendei schimbării 17 cu modificările și completările ulterioare: (a) obiectivul principal al cooperării în temeiul acestui regulament este reducerea și, pe termen lung, eradicarea sărăciei, prin combaterea cauzelor profunde ale migrației; (b) cooperarea în temeiul regulamentului va contribui de asemenea, la (i) stimularea dezvoltării economice, sociale și de mediu, durabilă și favorabilă incluziunii, (ii) consolidarea și sprijinirea democrației, a statului de drept, a bunei guvernări, a drepturilor omului, a egalității de gen și a principiilor relevante ale dreptului internațional, (iii) punerea în aplicare a unei abordări bazate pe drepturi, care să înglobeze toate drepturile omului, în conformitate cu principiile sale directoare (transparență, participare, nediscriminare,răspundere) și (iv) punerea în aplicare a planului de acțiune pentru egalitatea de gen 18 . Realizarea acestor obiective se măsoară pe baza indicatorilor relevanți, inclusiv pe baza indicatorilor de dezvoltare umană și, în special, a obiectivelor de dezvoltare durabilă, precum și a altor indicatori conveniți la nivel internațional de Uniune și de statele sale membre (de exemplu, principiile directoare ale Organizației Națiunilor Unite privind întreprinderile și drepturile omului).

4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

Uniunea va pune la dispoziție fonduri în valoare totală de 750 000 000 EUR pentru FEDD până în 2020, ce provin atât din bugetul general al Uniunii, cât și din cel de al 11-lea Fond european de dezvoltare (FED) 19 . Ar putea fi prevăzută o finanțare suplimentară. Comisia intenționează să propună mobilizarea marjei pentru situații neprevăzute pentru a obține suma de 250 000 000 EUR. Alte contribuții de la bugetul Uniunii ar fi obținute prin redistribuiri sau prin reorientarea fondurilor programate. Finanțarea suplimentară ar putea include și contribuții din partea altor contributori, cum sunt statele membre.

5.ALTE ELEMENTE

Planuri de punere în aplicare și măsuri de monitorizare, acorduri de evaluare și raportare

FEDD va fi gestionat de Comisie și pus în aplicare prin intermediul unor platforme regionale de investiții, care vor combina finanțarea din mecanismele de finanțare mixtă existente pentru Africa și pentru vecinătate, cu acordarea garanției FEDD.

Explicarea detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

FEDD va fi constituit din platforme regionale de investiții, care vor combina finanțarea din mecanismele de finanțare mixtă existente pentru Africa și pentru țările din vecinătate, cu garanția FEDD.

Platformele regionale de investiții vor fi axate pe realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă și pe o mai bună abordare a cauzelor profunde ale migrației.

În sensul inițiativei FEDD, facilitatea de investiții pentru Africa 20 și facilitatea de investiții pentru vecinătate 21 vor fi reorientate și vor fi redenumite, pentru a deveni treptat noi platforme regionale de investiții care se bazează pe structurile existente. Acest lucru se va realiza prin intermediul unei decizii a Comisiei.

Platformele regionale de investiții vor avea structuri identice cu cele ale mecanismelor de finanțare mixtă existente.

Comisia va beneficia de consiliere din partea unui Consiliu strategic și a două Consilii operaționale, câte unul pentru fiecare platformă regională de investiții. Comisia va gestiona secretariatul FEDD, care va asigura îndeplinirea tuturor sarcinilor și funcțiilor necesare pentru realizarea obiectivelor PEI. Consiliul strategic, prezidat în comun de reprezentanți ai Comisiei și ai Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afacerile externe și politica de securitate, compus din reprezentanți ai statelor membre și BEI, va oferi orientări strategice și va ajuta Comisia să stabilească obiective de investiții globale cu privire la utilizarea garanției FEDD, asigurând coordonarea și coerența între platformele regionale de investiții și mandatul de creditare externă, inițiativa de reziliență și facilitatea de investiții pentru țările ACP gestionată de BEI. BEI va contribui în mod activ prin consilierea Comisiei în ceea ce privește gestionarea operațională a garanției.

Diferitele proiecte vor face obiectul unei evaluări tehnice solide, al unei diligențe adecvate, precum și al implementării rapide a fiecărui proiect. Atractivitatea financiară a proiectelor și riscul inerent acestora vor fi evaluate de către contrapărțile eligibile și verificată de experți independenți pentru a se garanta credibilitatea față de sectorul privat, înainte de aprobarea propunerilor de investiții de către Comisie. Modalitățile practice detaliate privind modul de executare a garanției vor fi stabilite pentru fiecare componentă de investiție.

Se poate lua în considerare pentru viitor crearea unor platforme de investiții suplimentare.

Garanția FEDD este una dintre componentele FEDD. Garanția FEDD vizează constituirea capacității de garantare pentru îmbunătățirea calității creditului, ceea ce, în ultimă instanță, va favoriza investițiile finale, și va permite partajarea riscurilor cu alți investitori, în special cu actorii privați. De asemenea, va mobiliza o finanțare suplimentară, în special din partea sectorului privat, prin abordarea principalilor factori care permit atragerea investițiilor private.

Fondul de garantare FEDD va furniza lichidități în cazul în care garanția FEDD este activată pentru a acoperi pierderile care ar putea surveni în cadrul acordurilor de garantare. Fondul de garantare FEDD va fi alimentat de bugetul UE și de FED, precum și, eventual, de alți contributori, și va utilizat pentru a absorbi eventualele pierderi suportate de contrapărțile eligibile, cum ar fi instituțiile financiare internaționale, băncile de dezvoltare și investitorii din sectorul privat.

2016/0281 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

privind Fondul european pentru dezvoltare durabilă (FEDD) și de instituire a garanției FEDD și a Fondului de garantare FEDD

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

Având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 209 alineatul (1) și articolul 212 alineatul (2),

Având în vedere propunerea Comisiei Europene,

După transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

Hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

Întrucât:

(1)Planul ambițios de investiții externe (PEI) al Uniunii este necesar pentru a sprijini investițiile începând din Africa și vecinătatea Uniunii ca mijloc de promovare a obiectivelor de dezvoltare durabilă din Agenda 2030 a Organizației Națiunilor Unite pentru dezvoltare durabilă („Agenda 2030”), precum și angajamentele asumate în cadrul politicii europene de vecinătate (PEV) recent revizuite, prin urmare, abordarea cauzelor profunde ale migrației. Acesta ar trebui să contribuie, de asemenea, la punerea în aplicare a Acordului de la Paris privind schimbările climatice (COP 21).

(2)PEI ar trebui să includă angajamentul Uniunii, în conformitate cu Agenda de acțiune de la Addis Abeba privind finanțarea pentru dezvoltare. De asemenea, acesta ar permite investitorilor europeni și companiilor private, inclusiv întreprinderilor mici și mijlocii, să participe mai eficace la dezvoltarea durabilă în țările partenere.

(3)Această abordare este conformă cu strategia generală a Uniunii în ceea ce privește chestiunile de politică externă și de securitate, fiind înglobate provocări precum migrația și reziliența în politica externă globală a UE, asigurând-se astfel coerența și sinergiile cu politicile europene de dezvoltare și de vecinătate.

(4)PEI ar trebui să furnizeze un pachet financiar integrat pentru finanțarea investițiilor, în regiuni din Africa, pentru țările semnatare ale Acordului de parteneriat între membrii grupului statelor din Africa, zona Caraibelor și Pacific, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de altă parte, semnat la Cotonou la 23 iunie 2000 22 și în țările învecinate, generând astfel creștere economică și oportunități de ocupare a forței de muncă, maximizând adiționalitatea, furnizând produse inovatoare și atrăgând fonduri din sectorul privat.

(5)Fondul european pentru dezvoltare durabilă (FEDD) ar trebui să fie compus din platforme regionale de investiții, care vor combina finanțarea din mecanismele de finanțare mixtă existente și garanția FEDD. Mecanismele de finanțare mixtă existente pentru Africa au fost create prin Decizia C(2015)5210 a Comisiei și prin Decizia de punere în aplicare a Comisiei C(2016)3436 pentru zona de vecinătate. Fiecare platformă de investiții ar trebui să dispună de un consiliu operațional care să sprijine Comisia în definirea obiectivelor de investiții regionale și sectoriale și a componentelor de investiții tematice, regionale și sectoriale, să formuleze avize cu privire la operațiunile de finanțare mixtă și să discute utilizarea garanției FEDD în conformitate cu componentele de investiții care urmează a fi definite.

(6)În plus, FEDD ar trebui să funcționeze ca „ghișeu unic” pentru primirea propunerilor de finanțare de la instituțiile financiare și investitorii din sectorul public sau privat și să ofere o gamă largă de sprijin financiar pentru investițiile eligibile. Garanția FEDD ar trebui să fie sprijinită prin Fondul de garantare FEDD. FEDD ar trebui să utilizeze instrumente inovatoare pentru a sprijini investițiile și implicarea sectorului privat.

(7)Coordonarea și coerența FEDD cu mandatul de acordare a împrumuturilor externe al Băncii Europene de Investiții (BEI), astfel cum este prevăzut în Decizia [care urmează a fi adoptată], inclusiv inițiativa de reziliență a BEI, precum și cu facilitatea de investiții pentru țările ACP 23 ar trebui să fie asigurate prin intermediul Consiliului strategic al FEDD.

(8)În plus, Consiliul strategic ar trebui să sprijine Comisia în stabilirea de orientări strategice și de obiective de investiții globale. Consiliul strategic trebuie să sprijine, de asemenea, coordonarea și coerența între platformele regionale. Acest lucru ar trebui să asigure complementaritatea diverselor instrumente din cadrul acțiunii externe. Consiliul strategic ar trebui să fie prezidat în comun de Comisie și de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate pentru a se asigura consecvența și coerența cu obiectivele de politică externă ale Uniunii și cadrele de parteneriat cu țări terțe.

(9)Garanția FEDD ar trebui să fie acordată contrapărților eligibile pentru operațiuni de finanțare și de investiții sau de instrumente de garantare pentru o perioadă inițială de investiții cu scadență la 31 decembrie 2020.

(10)Pentru a beneficia de flexibilitate, a spori atractivitatea pentru sectorul privat și a maximiza impactul investițiilor, este necesar să se prevadă o derogare de la articolul 58 alineatul (1) litera (c) punctul (vii) din Regulamentul (UE) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului 24 prin care contrapărțile eligibile, care sunt organisme de drept privat, ar putea fi, de asemenea, organismele care nu sunt însărcinate cu punerea în aplicare a unui parteneriat public-privat și care ar putea fi, de asemenea, organisme de drept privat ale unei țări partenere.

(11)Comisia ar trebui să încheie acorduri de garantare cu contrapărțile eligibile, în care să se stabilească dispozițiile specifice în baza cărora li se acordă garanția FEDD. Aceste acorduri de garantare ar trebui să furnizeze temeiul juridic pentru o partajare adecvată a riscurilor, oferindu-se, astfel, stimulente pentru furnizarea de finanțare de către contrapărțile eligibile, precum și mecanisme și proceduri pentru potențialele cereri de activare a garanției FEDD.

(12)Uniunea ar trebui să pună la dispoziție o garanție de 1 500 000 000 EUR pentru stabilirea garanției FEDD. Statele membre și părțile interesate sunt invitate să contribuie în continuare la sprijinirea Fondului de garantare FEDD sub formă de numerar (statele membre și alți contributori) sau garanții (statele membre) pentru a spori rezerva de lichidități și pentru a permite astfel creșterea volumului total de garantare al FEDD. Uniunea ar trebui să pună la dispoziție o garanție de 1 500 000 000 EUR pentru stabilirea garanției FEDD. Statele membre, instituțiile financiare publice și alți contributori ar trebui să fie invitați să furnizeze o finanțare suplimentară a Fondului de garantare FEDD în condiții care ar trebui să fie stabilite în acordul care urmează a fi încheiat între Comisie, în numele Uniunii, și toți cei care au contribuit.

(13)Fondul de garantare FEDD ar trebui să fie stabilit ca o rezervă de lichidități în eventualitatea unei cereri de executare a garanției FEDD. Pentru a ajunge la un nivel care să reflecte în mod adecvat angajamentele financiare ale UE în ceea ce privește garanția FEDD, Uniunea ar trebui să pună la dispoziție suma de 750 000 000 EUR.

(14)În vederea creșterii impactului garanției FEDD, ținând seama de nevoile din regiunile în cauză, statele membre ar trebui să aibă posibilitatea de a oferi contribuții sub forma unei garanții sau în numerar. Aceste contribuții ar putea fi alocate în funcție de regiune, sector sau componentă de investiții.

(15)Întrucât fondurile FED urmează a fi folosite, pentru țările eligibile, în cadrul celui de al 11-lea Fond european de dezvoltare (FED) 25 , acesta impune alocarea a cel puțin 400 000 000 EUR din garanția FEDD pentru acoperirea investițiilor pe toată perioada de executare a garanției FEDD. Garanția FEDD ar trebui să devină disponibilă numai atunci când suma de 400 000 000 EUR din fondurile celui de al 11-lea FED va fi alocată Fondului de garantare FEDD.

(16)Comisia ar trebui să prezinte un raport anual Parlamentului European și Consiliului cu privire la operațiunile de finanțare și de investiții care fac obiectul garanției FEDD cu scopul de a se garanta răspunderea acesteia în fața cetățenilor europeni. Raportul ar trebui să fie făcut public, pentru a permite părților interesate relevante, inclusiv societății civile, să își exprime punctele de vedere. De asemenea, Comisia ar trebui să prezinte un raport anual Parlamentului European și Consiliului cu privire la gestionarea Fondului de garantare FEDD, astfel încât răspunderea și transparența să fie asigurate.

(17)Pentru a se ține seama de experiența dobândită și a se permite dezvoltarea în continuare a FEDD, funcționarea FEDD și utilizarea Fondului de garantare FEDD ar trebui să fie evaluate de către Comisie. Aplicarea prezentului regulament ar trebui să fie evaluată în mod independent pentru a se stabili nivelul de conformitate a punerii în aplicare cu temeiul juridic, precum și pentru a se stabili aplicabilitatea și caracterul practic al regulamentului în realizarea obiectivelor sale.

(18)În vederea protejării intereselor financiare ale Uniunii, cu scopul de a se stabili dacă a existat fraudă, corupție, spălare de bani sau orice altă activitate ilegală care afectează interesele financiare ale Uniunii în legătură cu orice operațiuni de finanțare și de investiții care fac obiectul prezentului regulament, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) este autorizat să efectueze investigații în conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului 26 , Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 27 al Consiliului și Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2988/95 28 .

(19)Pentru a contribui la eforturile internaționale de combatere a fraudei fiscale, a evaziunii fiscale și a spălării de bani, contrapărțile eligibile nu ar trebui să sprijine niciun tip de activități realizate în scopuri ilegale și nu ar trebui să participe la nicio operațiune de finanțare sau de investiții prin intermediul unui vehicul situat într-o jurisdicție necooperantă.

(20)Pentru a-și îndeplini angajamentele politice asumate de UE privind energiile regenerabile și schimbările climatice, o cotă minimă de 20% pentru finanțarea alocată în cadrul FEDD ar trebui să fie acordată pentru operațiunile de finanțare și de investiții, relevante pentru aceste sectoare.

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

CAPITOLUL I

DISPOZIȚII INTRODUCTIVE

Articolul 1
Obiectiv

1. Prezentul regulament instituie Fondul european pentru dezvoltare durabilă (FEDD), garanția FEDD și Fondul de garantare FEDD.

2. În sensul alineatului (1), prezentul regulament permite Comisiei să încheie, în numele Uniunii Europene, acorduri de garantare cu contrapărți eligibile, astfel cum sunt definite la articolul 10.

Articolul 2
Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

(1) „platforme regionale de investiții” înseamnă mecanisme de finanțare mixtă, în conformitate cu articolul 4 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 236/2014 al Parlamentului European și al Consiliului 29 și cu articolul 40 din Regulamentul (UE) nr. 2015/323 30 al Consiliului pentru contribuția de la cel de al 11-lea Fond european de dezvoltare (FED), combinate cu acordarea garanției FEDD, conform dispozițiilor de la articolul 6.

(2) „componentă de investiții” înseamnă un domeniu-țintă de sprijin de către garanția FEDD a portofoliilor de investiții din anumite regiuni, țări sau sectoare, pusă în aplicare prin intermediul platformelor de investiții;

(3) „contribuitor” înseamnă un stat membru, o instituție financiară internațională sau o instituție publică dintr-un stat membru, o agenție publică sau alte entități care contribuie cu granturi în numerar sau cu garanții la Fondul de garantare FEDD;

(4) „țări partenere” înseamnă țările care au aderat la Acordul de parteneriat dintre membrii grupului statelor din Africa, zona Caraibilor și Pacific, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de altă parte, semnat la Cotonou la 23 iunie 2000 31 , țările care sunt enumerate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 232/2014 al Parlamentului European și al Consiliului 32 , precum și statele eligibile pentru cooperare geografică în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 233/2014 al Parlamentului European și al Consiliului 33 .

(5) „adiționalitate” înseamnă principiul conform căruia sprijinul garanției FEDD nu vizează să înlocuiască sprijinul unui stat membru, finanțarea privată sau altă intervenție financiară din partea Uniunii, precum și că aceasta are ca scop remedierea disfuncționalităților pieței și excluderea altor investiții publice sau private.

CAPITOLUL II

FONDUL EUROPEAN PENTRU DEZVOLTARE DURABILĂ

Articolul 3
Obiectivul

1. Obiectivul FEDD, ca pachet financiar integrat, este acela de a sprijini, prin furnizarea de capacități de finanțare sub formă de granturi, garanții și alte instrumente financiare pentru contrapărțile eligibile, investițiile și accesul sporit la finanțare în Africa și în țările partenere din vecinătate.

2. FEDD contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Agendei 2030, cu un accent deosebit pe creșterea economică durabilă, crearea de locuri de muncă, pe sectoarele socio-economice și pe sprijinul pentru microîntreprinderi și pentru întreprinderile mici și mijlocii, abordând astfel cauzele profunde ale migrației și contribuind la reintegrarea durabilă a migranților returnați în țările lor de origine, maximizând totodată adiționalitatea, furnizând produse inovatoare și atrăgând fonduri din sectorul privat.

Articolul 4
Structura FEDD

1. FEDD este constituit din platforme regionale de investiții, care vor combina finanțarea din mecanismele de finanțare mixtă existente și garanția FEDD.

2. Gestionarea FEDD este asigurată de Comisie.

Articolul 5
Consiliul strategic al FEDD

1. În ceea ce privește gestionarea FEDD, Comisia este asistată de un Consiliu strategic.

Acesta va furniza orientări strategice și va susține Comisia în procesul de stabilire a obiectivelor de investiții globale în ceea ce privește utilizarea garanției FEDD. Consiliul strategic sprijină, de asemenea, coordonarea și coerența generală între platformele regionale de investiții și operațiunile din mandatul de creditare externă gestionate de BEI, inclusiv inițiativa de reziliență a BEI.

2. Consiliul strategic este alcătuit din reprezentanți ai Comisiei și ai Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate (Înaltul Reprezentant), ai statelor membre și ai BEI. Comisia poate invita alți contributori să devină membri ai Consiliului strategic, ținând seama, după caz, de punctul de vedere al Consiliului. Țărilor partenere și organizațiilor regionale relevante, contrapărților eligibile și Parlamentului European li se poate acorda statutul de observator, după caz. Consiliul strategic este prezidat în comun de Comisie și de Înaltul Reprezentant.

CAPITOLUL III

GARANȚIA FEDD ȘI FONDUL DE GARANTARE FEDD

Articolul 6
Garanția FEDD

1. Uniunea acordă o garanție irevocabilă și necondiționată, la prima cerere, contrapărții eligibile în vederea efectuării operațiunilor de finanțare și de investiții care face obiectul prezentului regulament, începând din țările din Africa și țările partenere din vecinătate.

2. Garanția FEDD se acordă ca garanție la prima cerere pentru instrumentele menționate la articolul 9 și în conformitate cu criteriile de eligibilitate menționate la articolul 8.

Articolul 7
Cerințe pentru utilizarea garanției FEDD

1. Acordarea garanției FEDD se supune încheierii respectivului acord de garantare FEDD între Comisie, care acționează în numele Uniunii, și contrapartea eligibilă.

2. Perioada inițială de investiții în care pot fi încheiate acorduri de garantare FEDD pentru sprijinirea operațiunilor de finanțare și de investiții cu contrapărți eligibile expiră la 31 decembrie 2020.

3. Perioada maximă permisă pentru contrapărțile eligibile pentru a încheia acorduri cu intermediarii financiari sau beneficiarii finali este de patru ani după încheierea acordului de garanție relevant.

Articolul 8
Criterii de eligibilitate pentru utilizarea garanției FEDD

1. Operațiunile de finanțare și de investiții eligibile pentru sprijin prin intermediul garanției FEDD trebuie să fie coerente și armonizate cu politicile Uniunii, în special cu politicile de dezvoltare și vecinătate ale Uniunii, strategiile și politicile țărilor partenere și să urmărească să sprijine următoarele obiective generale:

(a)să contribuie la dezvoltarea economică și socială, cu accent special pe sustenabilitate și creare de locuri de muncă (în special pentru tineri și femei), abordând astfel cauzele profunde ale migrației și contribuind la reintegrarea durabilă a migranților returnați în țările lor de origine;

(b)să vizeze sectoare economice, în special infrastructura, inclusiv în ceea ce privește energia durabilă, apa, transporturile, tehnologia informației și comunicațiilor, mediul, utilizarea durabilă a resurselor naturale și creșterea economică albastră, infrastructura socială, capitalul uman, pentru a îmbunătăți mediul socio-economic;

(c)să ofere finanțare pentru microîntreprinderi, întreprinderile mici și mijlocii, cu un accent special pe dezvoltarea sectorului privat;

(d)să ofere instrumente financiare menite să elimine obstacolele din calea investițiilor private, inclusiv garanții de primă pierdere la portofoliile de garanții, pentru proiectele din sectorul privat, cum ar fi garanțiile de împrumut pentru întreprinderile mici și mijlocii și garanțiile pentru riscuri speciale pentru proiecte de infrastructură și alt capital de risc;

(e)să maximizeze efectul de levier al sectorului privat, prin eliminarea blocajelor din calea investițiilor.

2. Garanția FEDD sprijină operațiunile de finanțare și de investiții care, în special:

(a)asigură adiționalitatea;

(b)asigură convergența dobânzilor prin intermediul partajării adecvate a riscurilor de către contrapartea eligibilă și alți parteneri potențiali;

(c)sunt viabile din punct de vedere economic și financiar, ținând seama, de asemenea, de sprijinul potențial și de cofinanțarea din partea partenerilor publici și privați ai proiectului;

(d)sunt viabile din punct de vedere tehnic și sunt durabile, atât din punct de vedere ecologic, cât și din punct de vedere social;

(e)maximizează mobilizarea de capital din sectorul privat.

3. De la caz la caz, Comisia poate să permită finanțarea combinată, provenită de la diferite instrumente ale Uniunii.

4. Comisia poate defini componente de investiții pentru anumite regiuni sau țări partenere sau pentru ambele, pentru anumite sectoare, pentru proiecte specifice sau pentru categorii specifice de beneficiari finali sau pentru ambele, care urmează să fie finanțate prin instrumentele menționate la articolul 9, care vor fi acoperite prin garanția FEDD până la o sumă fixă. Toate cererile de sprijin financiar în cadrul componentelor de investiții se adresează Comisiei.

Articolul 9
Instrumente eligibile pentru garanția FEDD

1. Garanția FEDD se utilizează pentru a acoperi riscurile în ceea ce privește următoarele instrumente:

(a)împrumuturi;

(b)garanții;

(c)contragaranții;

(d)instrumente de pe piața de capital;

(e)orice altă formă de finanțare sau de îmbunătățire a calității creditului, de participații la capital sau la cvasi-capital.

2. Instrumentele enumerate la punctul (1) pot fi furnizate de contrapărți eligibile sau de contributori, inclusiv de investitori privați, în cadrul unei componente de investiții sau al unui singur proiect de investiții administrat de o contraparte eligibilă în beneficiul țărilor partenere, care pot fi țări fragile sau afectate de conflicte și al instituțiilor țărilor partenere, de instituțiile acestor țări partenere, inclusiv de băncile și instituții financiare locale publice și private, precum și entitățile din sectorul privat din țările partenere.

Articolul 10
Eligibilitate și selecția contrapărților

1. Contrapărțile eligibile în sensul garanției FEDD sunt:

(a)Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții;

(b)organismele de drept public;

(c)organizațiile internaționale și agențiile acestora;

(d)organismele de drept privat cu misiune de serviciu public, cu condiția să prezinte garanții financiare adecvate;

(e)organismele de drept privat dintr-un stat membru și care oferă garanții financiare adecvate, prin derogare de la articolul 58 alineatul (1) litera (c) punctul (vii) din Regulamentul (UE) nr. 966/2012

(f)organismele de drept privat ale unui stat partener care oferă garanții financiare adecvate, prin derogare de la articolul 58 alineatul (1) litera (c) punctul (vii) din Regulamentul (UE) nr. 966/2012.

2. Contrapărțile eligibile trebuie să respecte normele și condițiile prevăzute la articolul 60 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012.

3. Comisia selectează contrapărțile eligibile în temeiul articolul 61 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012.

Articolul 11
Acoperirea și condițiile acordurilor de garantare FEDD

1. Fără a se aduce atingere alineatului 2, garanția FEDD nu depășește, în niciun caz, suma de 1 500 000 000 EUR.

2. Statele membre pot contribui la Fondul de garantare FEDD în numerar sau sub formă de garanții. Sub rezerva aprobării de către Comisie, alți contributori pot contribui în numerar.

Se acordă, în numele Uniunii, valoarea garanției care depășește suma indicată la punctul (1).

Plățile totale nete efectuate din bugetul general al Uniunii în cadrul garanției FEDD nu depășesc 1 500 000 000 EUR. Plățile pentru activarea garanției se fac, în cazul în care este necesar, de către statele membre contributoare sau alți contributori în condiții pari passu cu Uniunea, fără a se aduce atingere alineatului (4).

Se încheie un acord de contribuție între Comisie, în numele Uniunii, și persoana în cauză, care prevede, în special, dispoziții privind condițiile de plată.

3. Garanția FEDD devine disponibilă numai atunci când a fost confirmată o contribuție în numerar în valoare de 400 000 000 EUR din cel de al 11-lea Fond European de Dezvoltare (FED) 34 în bugetul general al Uniunii.

Statele membre pot contribui la garanția FEDD sub formă de garanții sau numerar.

Comisia informează Parlamentul European și Consiliul cu privire la contribuțiile confirmate.

4. Se poate recurge la contribuțiile statelor membre sub forma unei garanții pentru plăți aferente activării garanției, doar după ce a fost utilizată finanțarea, majorată cu orice alte contribuții în numerar, din bugetul general al Uniunii.

La solicitarea statelor membre, contribuțiile acestora ar putea fi alocate pentru inițierea de proiecte în anumite regiuni, țări, sectoare sau componente de investiții.

Contribuțiile pot fi utilizate pentru a se acoperi activarea garanției, indiferent de destinația resurselor.

5. Cel puțin 400 000 000 EUR din acoperirea prin garanția FEDD se alocă pentru investiții în țările partenere eligibile în temeiul celui de al 11-lea FED pe toată perioada de executare a garanției FEDD.

Articolul 12
Punerea în aplicare a acordurilor de garantare FEDD

1. Comisia, în numele Uniunii, încheie acorduri de garantare FEDD cu contrapărțile eligibile selectate în temeiul articolului 10 și al alineatului (4) referitor la acordarea garanției FEDD, care este necondiționată, irevocabilă, la prima cerere, în favoarea contrapărții eligibile selectate.

2. Pentru fiecare componentă de investiții se încheie unul sau mai multe acorduri de garantare între Comisie și contrapartea eligibilă sau contrapărțile eligibile selectate. Pentru a răspunde nevoilor specifice, garanția FEDD poate fi acordată pentru operațiuni individuale de finanțare sau de investiții. Acordurile pot fi încheiate cu un consorțiu de două sau mai multe contrapărți eligibile.

3. Acordurile de garantare conțin, în special, dispoziții privind:

(a)normele detaliate referitoare la furnizarea garanției FEDD, inclusiv mecanismele privind acoperirea și acoperirea definită de către aceasta a portofoliilor și a proiectelor de tipuri de instrumente specifice;

(b)remunerarea garanției;

(c)condițiile de utilizare a garanției FEDD, inclusiv condițiile de plată, cum ar fi termenele specifice, dobânzile aferente sumelor datorate, cheltuielile și costurile de recuperare și, eventual, dispoziții privind lichiditățile necesare;

(d)dispozițiile și procedurile privind recuperarea creanțelor;

(e)dispozițiile privind obligațiile de monitorizare, raportare și evaluare prevăzute la articolele 15 și 16.

4. Comisia decide dacă va încheia acorduri de garantare cu contrapărțile eligibile, ținând seama în mod corespunzător de:

(a)obiectivele investiției;

(b)experiența și capacitatea operațională și financiară a partenerului contractual;

(c)valoarea resurselor proprii pe care contrapartea este pregătită să le mobilizeze pentru fereastra de investiții.

5. Aprobarea operațiunilor de finanțare și de investiții se face de către contrapartea eligibilă în urma propriilor sale norme și proceduri interne și în conformitate cu termenii acordului de garantare.

6. Garanția FEDD poate acoperi:

(a)pentru titlurile de creanță, principalul și toate dobânzile și sumele datorate către contrapartea eligibilă selectată, dar care nu au fost primite de către aceasta în conformitate cu termenii operațiunilor de finanțare, după ce a avut loc un eveniment de neîndeplinire a obligațiilor;

(b)în cazul investițiilor de capital, sumele investite și costurile lor de finanțare asociate;

(c)pentru alte operațiuni de finanțare și de investiții menționate la articolul 8 alineatul (2), sumele utilizate și costurile lor de finanțare asociate;

(d)toate cheltuielile relevante și cheltuielile de recuperare în caz de neplată, cu excepția cazului în care sunt deduse din sumele încasate prin procedurile de recuperare.

7. Acordurile de garantare stabilesc norme detaliate privind acoperirea, cerințele, eligibilitatea, contrapărțile eligibile și procedurile.

Articolul 13
Fondul de garantare FEDD

1. Fondul de garantare FEDD reprezintă o rezervă de lichidități din care contrapărțile eligibile sunt plătite, în cazul unei cereri de executare a garanției, în temeiul acordului de garantare FEDD relevant.

2. Fondul de garantare FEDD, este alimentat prin:

(a)contribuții de la bugetul general al Uniunii și din alte surse;

(b)eventuale contribuții ale statelor membre și ale altor contributori;

(c)venituri obținute ca urmare a investirii resurselor Fondului de garantare FEDD;

(d)sume recuperate de la debitorii care nu și-au achitat datoriile, în conformitate cu dispozițiile referitoare la recuperare, prevăzute în acordurile de garantare;

(e)venituri și orice alte plăți primite de Uniune, în conformitate cu acordurile de garantare.

3. Veniturile Fondului de garantare FEDD, astfel cum sunt prevăzute la literele (c) și (e) de la alineatul (2) constituie venituri alocate intern, în conformitate cu articolul 21 alineatul (4) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012.

4. Resursele Fondului de garantare FEDD menționate la alineatul 2 sunt gestionate direct de Comisie și sunt investite în conformitate cu principiul bunei gestiuni financiare și respectă normele prudențiale corespunzătoare.

5. Sumele cu care este alimentat Fondul de garantare FEDD se utilizează pentru a se atinge un nivel corespunzător de provizioane care să acopere totalul obligațiilor garanției FEDD. Rata de provizionare este de 50% din totalul obligațiilor aferente garanției FEDD acoperite de bugetul general al Uniunii.

6. În urma unei evaluări a adecvării nivelului Fondului de garantare FEDD în conformitate cu raportul prevăzut la articolul 15 alineatul (3), se efectuează următoarele plăți:

(a)orice surplus se plătește bugetului general al Uniunii;

(b)orice realimentare a Fondului de garantare FEDD, se plătește în tranșe anuale în cursul unei perioade de maximum 3 ani, începând din anul n+1.

7. De la 1 ianuarie 2021, în cazul în care, prin activarea garanției FEDD, nivelul resurselor Fondului de garantare FEDD scade sub 50% din rata de provizionare menționată la alineatul (5), Comisia prezintă un raport privind măsurile excepționale care pot fi necesare pentru realimentarea Fondului de garantare FEDD.

8. În urma activării garanției FEDD, resursele care alimentează Fondul de garantare FEDD prevăzute la literele (c), (d) și (e) de la alineatul (2) și care depășesc resursele necesare pentru atingerea ratei de provizionare la nivelul menționat la alineatul (5) se utilizează în limitele perioadei inițiale de investiții prevăzute la articolul 7 alineatul (2) pentru a se readuce garanția FEDD la valoarea sa inițială.

Articolul 14
Finanțarea Fondului de garantare FEDD din bugetul general al Uniunii

Se furnizează o contribuție de 350 000 000 EUR din bugetul general al Uniunii.

CAPITOLUL IV

RAPORTARE, CONTABILITATE ȘI EVALUARE

Articolul 15
Raportare și contabilitate

1. Comisia prezintă un raport anual Parlamentului European și Consiliului cu privire la operațiunile de finanțare și de investiții acoperite de garanția FEDD. Acest raport este dat publicității și cuprinde următoarele elemente:

(a)o evaluare a operațiunilor de finanțare și de investiții în exploatare acoperite de garanția FEDD, la nivelul sectorului, al țării și regional, precum și conformitatea acestora cu prezentul regulament;

(b)o evaluare, pe bază agregată, privind valoarea adăugată, mobilizarea resurselor din sectorul privat, randamentul estimat și cel efectiv, precum și rezultatele și impactul operațiunilor de finanțare și de investiții care fac obiectul garanției FEDD, inclusiv impactul asupra creării de locuri de muncă;

(c)o evaluare a respectării cerințelor privind utilizarea garanției FEDD și a principalilor indicatori de performanță stabiliți pentru fiecare propunere prezentată;

(d)o evaluare a efectului de levier obținut din operațiunile acoperite de garanția FEDD;

(e)suma transferată beneficiarilor și o evaluare, pe bază agregată, a operațiunilor de finanțare și de investiții, pentru fiecare contraparte;

(f)o evaluare a valorii adăugate a operațiunilor de finanțare și de investiții ale contrapărților eligibile și a riscului agregat aferent acestor operațiuni;

(g)informații detaliate privind activarea garanției FEDD, pierderile, randamentul, sumele recuperate și orice alte plăți încasate;

(h)rapoartele financiare privind operațiunile de finanțare și de investiții ale contrapărților eligibile care fac obiectul prezentului regulament, auditate de un auditor extern independent.

2. În scopul respectării de către Comisie a obligațiilor sale contabile, al raportării cu privire la riscurile acoperite de garanția UE și al gestionării Fondului de garantare FEDD, contrapărțile eligibile cu care a fost încheiat un acord de garantare furnizează Comisiei și Curții de Conturi în fiecare an, rapoartele financiare privind operațiunile de finanțare și de investiții care fac obiectul prezentului regulament, auditate de un auditor extern independent, care să conțină, printre altele, informații privind:

(a)evaluarea riscurilor aferente operațiunilor de finanțare și de investiții ale contrapărților eligibile, inclusiv informații privind pasivele Uniunii, măsurate în conformitate cu normele contabile ale Uniunii, stabilite de contabilul Comisiei, pe baza standardelor contabile acceptate la nivel internațional pentru sectorul public;

(b)obligațiile financiare existente ale Uniunii provenite din garanția FEDD către contrapărțile eligibile, precum și operațiunile de finanțare și de investiții ale acestora, defalcate pe operațiuni individuale.    

Omologii furnizează Comisiei, la cerere, toate informațiile suplimentare necesare pentru îndeplinirea obligațiilor Comisiei în temeiul prezentului regulament.

3. Până la data de 31 martie a fiecărui an, Comisia înaintează Parlamentului European, Consiliului și Curții de Conturi, în contextul situațiilor financiare ale Comisiei, informațiile necesare privind situația Fondului de garantare FEDD. În plus, aceasta prezintă Parlamentului European și Consiliului, până la data de 31 mai a fiecărui an, Parlamentului European, Consiliului și Curții de Conturi, un raport anual privind gestionarea Fondului de garantare FEDD în anul calendaristic precedent, inclusiv o evaluare a adecvării provizionării și a nivelului Fondului de garantare și a necesității de realimentare a acestuia.

Raportul anual conține o prezentare a situației financiare a Fondului de garantare FEDD la sfârșitul anului calendaristic anterior, fluxurile financiare din cursul anului calendaristic precedent, precum și tranzacțiile semnificative și orice informații relevante privind conturile financiare. Raportul include, de asemenea, informații cu privire la gestiunea financiară, performanța și riscul aferent Fondului de garantare, la sfârșitul anului calendaristic anterior.

Articolul 16
Evaluare și revizuire

1. Până la 31 decembrie 2020, Comisia evaluează funcționarea FEDD. Comisia transmite raportul de evaluare Parlamentului European și Consiliului, conținând o evaluare independentă a aplicării prezentului regulament. Raportul respectiv se prezintă, fără întârziere, de către Comisie, în cazul în care operațiunile de finanțare și de investiții aprobate absorb integral cuantumul garanției FEDD disponibile înainte de 30 iunie 2020.

2. Până la 31 decembrie 2020 și la fiecare trei ani după această dată, Comisia evaluează utilizarea Fondului de garantare FEDD. Comisia transmite raportul de evaluare Parlamentului European și Consiliului. Acest raport de evaluare este însoțit de un aviz al Curții de Conturi.

CAPITOLUL V

DISPOZIȚII GENERALE

Articolul 17
Transparență și difuzarea de informații către public

În conformitate cu propriile politici de transparență și cu principiile Uniunii privind accesul la documente și informații, contrapărțile eligibile pun la dispoziția publicului pe site-urile lor de internet, informații cu privire la toate operațiunile de finanțare și de investiții care fac obiectul garanției FEDD în temeiul prezentului Regulament, în special cu privire la modul în care operațiunile respective contribuie la îndeplinirea cerințelor din prezentul Regulament.

Articolul 18
Auditul Curții de Conturi

1. Auditul extern al activităților desfășurate în conformitate cu prezentul regulament se efectuează de către Curtea de Conturi în conformitate cu articolul 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

2. În sensul alineatului (1) din prezentul articol, Curții de Conturi i se acordă, la solicitarea sa și conform articolului 287 alineatul (3) din TFUE, accesul la orice document sau informație necesare pentru a-și executa atribuțiile.

Articolul 19
Măsuri antifraudă

1. Comisia ori contrapărțile eligibile informează fără întârziere Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și îi furnizează informațiile necesare atunci când, în orice stadiu al pregătirii, al executării sau al încheierii operațiunilor de finanțare și de investiții care fac obiectul prezentului regulament, are motive să suspecteze o fraudă, corupție, spălare de bani sau orice alte activități ilegale care ar putea afecta interesele financiare ale Uniunii.

2. OLAF poate efectua investigații, inclusiv verificări și inspecții la fața locului, în conformitate cu dispozițiile și procedurile prevăzute în Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 al Consiliului și Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2988/95 în scopul protejării intereselor financiare ale Uniunii, pentru a stabili dacă a avut loc o fraudă, corupție, spălare de bani sau orice altă activitate ilegală care afectează interesele financiare ale Uniunii în legătură cu orice operațiuni de finanțare și de investiții care fac obiectul prezentului Regulament. OLAF poate transmite orice informații obținute în cursul investigațiilor sale autorităților competente din statele membre în cauză.

În cazul în care astfel de activități ilegale sunt dovedite, contrapărțile eligibile depun eforturi de recuperare în legătură cu operațiunile sale de finanțare și de investiții care fac obiectul prezentului regulament și care sunt vizate de astfel de activități.

Articolul 20
Activități excluse și jurisdicții necooperante

1. În operațiunile lor de finanțare și de investiții, contrapărțile eligibile nu sprijină niciun tip de activități realizate în scopuri ilegale, printre care spălarea de bani, finanțarea terorismului, criminalitatea organizată, frauda fiscală și evaziunea fiscală, corupția și frauda, care afectează interesele financiare ale Uniunii. Contrapărțile eligibile nu participă la nicio operațiune de finanțare sau de investiții prin intermediul unui vehicul situat într-o jurisdicție necooperantă, în conformitate cu politica sa față de jurisdicțiile slab reglementate sau necooperante, politică bazată pe politicile Uniunii, ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică sau ale Grupului de acțiune financiară internațională.

2. În operațiunile sale de finanțare și de investiții, contrapartea eligibilă aplică principiile și standardele prevăzute de dreptul Uniunii cu privire la prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor și finanțării terorismului, în special în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 2015/847 al Parlamentului European și al Consiliului 35 și cu Directiva (UE) 2015/849 a Parlamentului European și al Consiliului 36 . Contrapărțile eligibile trebuie să condiționeze atât finanțarea directă, cât și finanțarea prin intermediari, în temeiul prezentului Regulament de publicare a informațiilor privind proprietatea efectivă în conformitate cu Directiva (UE) 2015/849.

CAPITOLUL VI

DISPOZIȚII FINALE

Articolul 21
Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European    Pentru Consiliu

Președintele    Președintele

FIȘA FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

1.1.Denumirea propunerii/inițiativei

1.2.Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura GPA/IBA

1.3.Natura propunerii/inițiativei

1.4.Obiectiv(e)

1.5.Motivele propunerii/inițiativei

1.6.Durata și impactul financiar

1.7.Modul(modurile) de gestiune preconizat(e)

2.MĂSURI DE GESTIONARE

2.1.Dispozițiile în materie de monitorizare și de raportare

2.2.Sistemul de gestiune și control

2.3.Măsurile de prevenire a fraudelor și neregulilor

3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia bugetară de cheltuieli afectată / liniile bugetare de cheltuieli afectate

3.2.Impactul estimat asupra cheltuielilor

3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

3.2.2.Impactul estimat asupra creditelor operaționale

3.2.3.Impactul estimat asupra creditelor administrative

3.2.4.Compatibilitatea cu actualul cadru financiar multianual

3.2.5.Contribuțiile terților

3.3.Impactul estimat asupra veniturilor

FIȘA FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

1.1.Denumirea propunerii/inițiativei

Propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind Fondul european pentru dezvoltare durabilă (FEDD)

1.2.Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura GPA/IBA 37  

01 03 

Activitatea IBA: Afaceri economice și financiare internaționale

1.3.Natura propunerii/inițiativei

 Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune nouă

 Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune nouă ca urmare a unui proiect pilot / a unei acțiuni pregătitoare 38  

◻Propunerea/inițiativa se referă la prelungirea unei acțiuni existente

◻Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune reorientată către o acțiune nouă

FEDD va fi compus din platformele regionale de investiții care combină mecanismele de finanțare mixtă existente în cadrul acțiunii externe și noua garanție EFSG.

1.4.Obiectiv(e)

1.4.1.Obiectivul(obiectivele) strategic(e) multianual(e) al(ale) Comisiei vizat(e) de propunere/inițiativă

Sprijinirea investițiilor în regiunile din afara UE, ca mijloc de a aborda cauzele profunde ale migrației.

1.4.2.Obiectiv(e) specific(e) și activitatea(activitățile) GPA/IBA în cauză

Obiectiv specific

Oferă un pachet integrat de măsuri în vederea finanțării investițiilor în regiuni din afara UE, creând astfel dezvoltare economică și oportunități de ocupare a forței de muncă, maximizând adiționalitatea, furnizând produse inovatoare și atrăgând fonduri din sectorul privat.

Activitatea (activitățile) GPA / IBA în cauză

01 03 Afaceri economice și financiare internaționale

1.4.3.Rezultat(rezultate) preconizat(e) și impact

A se preciza efectele pe care propunerea / inițiativa ar trebui să le aibă asupra beneficiarilor vizați/grupurilor vizate.

Fondul european pentru dezvoltare durabilă (FEDD) va include o nouă garanție care oferă o gamă de instrumente inovatoare de atragere a sectorului privat, cum ar fi garanțiile care să acopere riscurile specifice în proiecte de infrastructură.

Prin furnizarea garanției UE, ar trebui să se creeze un efect de multiplicare. Precum Fondul european pentru investiții strategice (FEIS) și mai multe instrumente financiare sprijinite de mecanismele UE de finanțare mixtă, începând cu 2007, Fondul de garantare FEDD are scopul de a mobiliza investiții suplimentare, în special de la investitori privați. Acest lucru este realizat prin furnizarea de garanții parțiale, fie la primul nivel, fie pari passu, în favoarea instituțiilor financiare intermediare (de regulă, IFI-uri), care, la rândul său, oferă sprijin (prin împrumuturi, garanții, participațiuni sau alte produse similare) beneficiarilor din aval. Așadar, există două straturi cu efect de levier, între garanția bugetului UE și investițiile totale imobilizate. La primul nivel, garanția UE permite intermediarului IFI să furnizeze o sumă de finanțare suplimentară („efect de levier intern”). La al doilea nivel („efect de levier extern”), finanțarea IFI mobilizează investiții suplimentare în stadiul de proiect.

Astfel, inițiativa globală, inclusiv activitățile de finanțare mixtă ar trebui să contribuie la mobilizarea investițiilor totale de maximum 44 miliarde EUR, până în 2020.

1.4.4.Indicatori de rezultat și de impact

A se preciza indicatorii care permit monitorizarea punerii în aplicare a propunerii / inițiativei.

Un set minim de indicatori comuni și care să reflecte realizările obținute în cadrul proiectelor și obținerea rezultatelor preconizate a fost definit pentru operațiunile de finanțare mixtă. Acești indicatori pot fi utilizați pentru monitorizarea punerii în aplicare a garanției Fondului european pentru dezvoltare durabilă (FEDD).

1.5.Motivele propunerii/inițiativei

1.5.1.Cerința(cerințele) de îndeplinit pe termen scurt sau lung

Fondul european pentru dezvoltare durabilă (FEDD) oferă mijloace de punere în aplicare a obiectivelor politice ale planului de investiții extern (pilonul 1), după cum se menționează în Comunicarea Comisiei din 7 iunie 2016, privind instituirea unui nou parteneriat cu țările terțe, în cadrul Agendei europene privind migrația. FEDD va avea drept obiectiv cheie asigurarea unui pachet financiar integrat de finanțare a investițiilor în regiunile din afara UE. Aceasta presupune mobilizarea investițiilor publice și private în Africa, precum și în țările din vecinătate.

1.5.2.Valoarea adăugată a implicării UE

Fondul european pentru dezvoltare durabilă (FEDD) are ca scop promovarea inovatoare și alte tipuri de sprijin, în special prin noua garanție și o îmbunătățire a calității creditului. Noua acoperire a garanției va cuprinde instrumente inovatoare, care vizează în special abordarea blocajelor din calea investițiilor private, care nu au fost încă abordate de piață, cum ar fi garanțiile pentru primele pierderi pentru portofolii de garanții pentru proiectele din sectorul privat, de capital de risc, garanții de împrumuturi pentru IMM-uri sau garanții care acoperă riscurile specifice în proiecte de infrastructură.

Operațiunile finanțate sau garantate prin intermediul instrumentelor Fondului european pentru dezvoltare durabilă (FEDD) reprezintă un instrument foarte vizibil și eficace de sprijinire a acțiunilor externe ale Uniunii. FEDD asigură sprijinul politic și financiar al UE pentru finanțarea în contrapartidă eligibilă în țări și pentru proiecte de investiții care altfel nu ar fi în măsură să se îndeplinească din cauza unui risc mărit.

1.5.3.Învățăminte desprinse din experiențe anterioare similare

Comisia a dobândit o experiență valoroasă în ceea ce privește instrumentele de finanțare inovatoare.

De la prima introducere la începutul cadrului financiar multianual 2007-2013, mecanismele de finanțare mixtă au evoluat treptat într-un instrument important al cooperării externe a UE, care vine în completarea altor metode de punere în aplicare. Mecanismele de finanțare mixtă regionale ale UE au fost create în toate regiunile UE de cooperare externă. Până la sfârșitul anului 2015, ajutorul aprobat în cadrul facilităților de la bugetul UE și resursele FED a ajuns la o sumă de aproximativ 2,7 miliarde EUR, generând aproximativ 50 miliarde EUR investiții totale.

Predecesorul Platformei de investiții de vecinătate (PIV), și anume Facilitatea de investiție de vecinătate (FIV), are un bilanț încununat de succes în a indica alocările pentru FIV din bugetul UE, care, din 2007, au ajuns la un total de 1,432 miliarde EUR. În plus, statele membre au contribuit la Fondul fiduciar al FIV, în valoare de peste 80 milioane EUR. Acest lucru a permis punerea în aplicare a 112 proiecte cu sprijinul FIV. Contribuția FIV a permis mobilizarea a aproximativ 13,83 miliarde EUR sub formă de finanțare din partea instituțiilor financiare europene și internaționale din 2008 și necesită un volum total al investițiilor de aproximativ 28,10 miliarde EUR, ceea ce înseamnă un efect de levier de aproximativ 20 ori mai mare în investițiile pentru fiecare euro oferit de facilitate.

În Africa, Fondul fiduciar UE pentru infrastructura din Africa (FFIA) a fost înființat în 2007 și a oferit de atunci, sprijin pentru proiecte cu o valoare totală de peste 500 de milioane EUR, în principal în sectorul energiei, al transporturilor și al apei. În 2015, facilitatea pentru investiții din Africa (AfIF) a fost creată prin Decizia C (2015)5210 a Comisiei 39 .

În perioada 2007-2013, două unități au făcut obiectul unei evaluări la jumătatea perioadei (MTE), AITF- EU, în 2012, și Facilitatea de investiții pentru vecinătate (FIV), în 2013. Ambele evaluări au concluzionat că aceste instrumente sunt utile și eficace în sprijinirea obiectivelor lor respective: Obiectivele politicii europene de vecinătate și parteneriat (PEVP) și dezvoltarea infrastructurilor în Africa. În special, identificarea, pertinența și conceperea proiectului, au fost considerate pozitive și ambele instrumente și-au atins obiectivul de a mobiliza resurse financiare semnificative. Evaluarea la jumătatea perioadei a subliniat, de asemenea, contribuția semnificativă adusă la dezvoltarea de parteneriate și coordonarea și cooperarea sporită dintre instituțiile financiare, precum și cu Comisia. S-au făcut o serie de recomandări, în special în ceea ce privește îmbunătățirile structurii de luare a deciziilor, în special în ceea ce privește rolul delegațiilor și țărilor partenere UE, explorarea în continuare a implicării sectorului privat, precum și utilizarea anumitor instrumente financiare, cum ar fi instrumente de reducere a riscurilor, și, în cele din urmă, aplicarea unui cadru de evaluare a rezultatelor.

Aceste constatări au fost utilizate, cu alte rapoarte, de Platforma UE de finanțare mixtă în cooperarea externă (PFMCE), înființată în decembrie 2012, pentru a formula recomandări concrete pentru creșterea în continuare a eficienței ajutorului acordat de UE prin operațiuni de finanțare mixtă. Curtea de Conturi Europeană a publicat un raport special privind finanțarea mixtă în octombrie 2014. Concluziile au fost în mare măsură în conformitate cu cele menționate mai sus: combinarea granturilor mecanismelor de investiții regionale cu creditele acordate de instituțiile financiare în scopul sprijinirii politicilor externe ale UE a fost, în general, eficace și proiectele relevante. Recomandările au acoperit următoarele aspecte: asigurarea evaluărilor documentate a adiționalității ce rezultă din subvențiile UE, asigurarea maturității proiectelor prezentate comitetelor executive, elaborarea orientărilor privind operațiunile de finanțare mixtă ale UE, asigurarea asumării unui rol mai proactiv de către delegațiile UE, simplificarea procesului de luare a deciziilor Comisiei, îmbunătățirea monitorizării proiectelor și asigurarea unei vizibilități adecvate a finanțării din partea UE.

Aproape toate aceste recomandări au fost deja abordate în cadrul PFMCE prin elaborarea unui formular armonizat și îmbunătățit de cerere de proiect și a orientărilor aferente, precum și prin dezvoltarea unui cadru de măsurare a rezultatelor, inclusiv indicatori standard.

În plus, în conformitate cu prevederile articolului 140 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1605/2002, aplicabile în temeiul articolul 17 și al articolelor 40 din Regulamentul (UE) nr. 2015/323 al Consiliului, o evaluare ex-ante a AfIF s-a desfășurat în 2014 cu privire la modul în care mecanismul planificat este conform cerințelor Regulamentului financiar (RF) pentru instrumentele financiare. Recomandările din această evaluare au fost luate în considerare în gestionarea AfIF și vor fi relevante pentru platforma de investiții a UE pentru Africa.

Rezultatele evaluării ex-ante au demonstrat că natura, amploarea și accentul pus pe provocările cu care se confruntă Africa (de exemplu, urbanizarea, degradarea accesului la servicii esențiale, insecuritatea alimentară, sărăcia, impactul schimbărilor climatice), actualele obiective UE și ale țărilor partenere de cooperare (de exemplu, dezvoltarea și creșterea economică durabilă și incluzivă, integrarea continentală, eradicarea sărăciei, schimbările climatice) și necesitatea de a mobiliza resurse financiare suplimentare necesită un nou cadru flexibil de finanțare. Luând în considerare rezultatele respective și obiectivul suplimentar de a analiza cauzele profunde ale migrației, platforma de investiții din Africa (PIA) poate oferi o valoare adăugată în sectoare ce reprezintă provocări importante în Africa. Printr-o gamă largă de forme de asistență care urmează să fie ajustate în funcție de riscurile țării, riscurile specifice proiectelor și sectoarelor, PIA va contribui la o creștere favorabilă incluziunii și la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă, abordând astfel câteva dintre cauzele profunde ale migrației.

Portofoliul actual și rezerva utilizată în cadrul AfIF sunt puse la dispoziție pentru proiecte care contribuie la obiectivul de a aborda cauzele de profunde ale migrației. Întrucât crearea de locuri de muncă este principalul obiectiv al proiectelor de sprijinire a sectorului financiar, precum și al microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) prin intermediul băncilor locale sau a fondurilor fiduciare specifice sau a proiectelor de sprijinire a agriculturii, finanțelor și dezvoltării rurale, inclusiv drumurile rurale și electrificarea, oportunitățile de ocupare a forței de muncă pot fi, de asemenea, rezultatul unor anumite proiecte de infrastructură în domeniul energetic (din surse regenerabile) în sectorul mai larg al transporturilor care include nu doar drumurile rurale, dar și construirea și reabilitarea infrastructurii rutiere și portuare. Crearea de locuri de muncă și reducerea sărăciei au fost menționate ca rezultat al unor proiecte energetice enumerate în raportul anual al AITF.

O evaluare a portofoliului AITF și a rezervei AfIF indică faptul că aceste mecanisme de finanțare mixtă contribuie la obiectivul de a elimina cauzele profunde ale migrației, mobilizând finanțarea din partea instituțiilor financiare partenere implicate. O examinare a 150 proiecte din actuala rezervă AfIF arată că până la 30 % dintre proiecte ar putea fi relevante pentru a contribui la abordarea cauzelor profunde ale migrației. Unele proiecte vizează crearea de locuri de muncă și sprijin pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii, ca obiective principale, în timp ce majoritatea proiectelor vizează dezvoltarea și reziliența socio-economică și, în unele cazuri, de asemenea, crearea de locuri de muncă și reducerea sărăciei, ca efect secundar. Din cele 23 de țări specifice enumerate ca fiind eligibile în temeiul FEDD, 18 țări sunt reglementate de actuala rezervă AfIF pentru regiunea Sahel și zona Lacului Ciad și pentru regiunile din Cornul Africii.

Revizuirea politicii europene de vecinătate din 2015 a reiterat că dezvoltarea economică și socială trebuie să se afle în centrul contribuției UE la stabilizarea țărilor din vecinătate și dezvoltarea de parteneriate. UE ar trebui să își intensifice cooperarea cu instituțiile financiare internaționale, organizațiile internaționale relevante privind dezvoltarea sectorului privat, precum și inițiativele care promovează dezvoltarea incluzivă, ocuparea forței de muncă și îmbunătățirea condițiilor de viață. În plus, ar trebui să fie promovate acțiuni care să consolideze parteneriatele cu sectorul privat și ar trebui utilizate tot mai mult abordări inovatoare, cum ar fi combinarea granturilor și împrumuturilor, ca un pas important pentru mobilizarea unor resurse suplimentare și pentru maximizarea impactului ajutorului acordat de UE. Se subliniază de asemenea nevoia de a concentra eforturile asupra dezvoltării competențelor, asupra competențelor și asupra creării de oportunități, în special pentru bărbații și femeile tinere.

O nouă evaluare a mecanismelor de finanțare mixtă este în curs, iar raportul final ar trebui să fie disponibil înainte de sfârșitul anului 2016.

1.5.4.Compatibilitatea și posibila sinergie cu alte instrumente corespunzătoare

Așa cum se subliniază în comunicarea din 7 iunie 2016 privind construirea unui nou parteneriat cu țări terțe în cadrul Agendei europene privind migrația, Comisia propune un plan ambițios de investiții externe care să elimine cauzele profunde ale migrației.

Se propune crearea unui nou cadru strategic, cu o nouă structură de guvernanță, inclusiv o abordare de tip „ghișeu unic”, care desfășoară o serie de instrumente de finanțare inovatoare de atragere a sectorului privat, în vederea eliminării cauzelor profunde ale migrației, prin încurajarea investițiilor, începând cu regiunile din Africa și din vecinătatea UE. Acesta se va baza pe actuala arhitectură a instrumentelor și resurselor de finanțare ale UE.

FEDD va avea drept obiectiv-cheie asigurarea unui pachet financiar integrat pentru finanțarea investițiilor în regiuni din afara UE, creând astfel creștere economică și oportunități de ocupare a forței de muncă, maximizând adiționalitatea, furnizând produse inovatoare și atrăgând fonduri din sectorul privat. Cu fonduri din FED și bugetul UE în valoare de 3,35 miliarde EUR până în 2020 (din care 0,75 miliarde EUR sunt destinate inițial Fondului de garantare FEDD), care se estimează că va mobiliza până la 44 miliarde EUR în investiții.

Din cele 3,35 miliarde EUR, 2,6 miliarde EUR vor fi furnizate prin reorientarea instrumentelor de finanțare mixtă existente. Prezenta propunere de regulament implică mobilizarea Fondului de garantare FEDD în valoare de 350 de milioane EUR din bugetul UE și 400 de milioane EUR din FED. Nucleul noului plan de investiții este FEDD, care va oferi un cadru global axat pe trei piloni: un nou fond de investiții (pilonul 1), asistență tehnică (pilonul 2), pentru a veni în sprijinul autorităților locale și a companiilor în vederea dezvoltării unui număr mai mare de proiecte sustenabile și a atrage investitorii, și o serie de programe tematice, naționale și regionale, dedicate, ale UE, de cooperare pentru dezvoltare, combinate cu un dialog politic structurat, care vizează îmbunătățirea climatului investițional și a politicii globale de mediu, în țările în cauză (pilonul 3).

Acești trei piloni sunt complementari și asigură o abordare coordonată pe scară largă.

FEDD va include noile facilități de finanțare mixtă existente și o nouă garanție care oferă o gamă de instrumente inovatoare de atragere a sectorului privat, cum ar fi garanțiile care să acopere riscurile specifice în proiecte de infrastructură. Platformele regionale de investiții vor combina instrumentele de finanțare mixtă existente, vor funcționa ca „ghișeu unic” pentru a primi propuneri de finanțare din partea IFI, investitori publici sau privați, și va oferi o gamă largă de sprijin financiar pentru investițiile eligibile.

Prin facilitarea operațiunilor comune la nivel european (care combină finanțarea subvențiilor comunitare și bilaterale cu instituțiile financiare eligibile operațiunilor de acordare de împrumut), AIP va genera o mai mare coerență și o mai bună coordonare între donatori, în conformitate cu principiile Declarației de la Paris și în conformitate cu Regulamentul financiar al UE. Resursele statelor membre vor întări eforturile UE de consolidare a dimensiunii europene de cooperare externă și pentru consolidarea vizibilității UE.

1.6.Durata și impactul financiar

 Propunere/inițiativă pe durată determinată

   Propunere/inițiativă inițial în vigoare din 2017 până în 2020

Impact financiar din 2017 până în 2020, în ceea ce privește semnarea de acorduri cu contrapărțile eligibile.    
Durata maximă a acordurilor de garantare FEDD în temeiul cărora un contract poate fi semnat între o contraparte eligibilă și un beneficiar sau un intermediar financiar este de patru ani.

 Propunere/inițiativă pe durată nedeterminată

Perioadă inițială de punere în aplicare orientativă:

urmată de o perioadă de funcționare la capacitate maximă.

1.7.Modul(modurile) de gestionare preconizat(e) 40  

X Gestiunea directă asigurată de către Comisie (pentru gestionarea Fondului de garantare FEDD)

X prin intermediul serviciilor sale, inclusiv al personalului din delegațiile Uniunii;

   prin intermediul agențiilor executive;

 Gestiunea partajată cu statele membre

 Gestiunea indirectă, cu delegarea sarcinilor de execuție bugetară (pentru mecanisme susținute de garanția FEDD):

X organizațiilor internaționale și agențiilor acestora;

X BEI și Fondului European de Investiții;

X organismelor de drept public;

X organismelor de drept privat dintr-un stat membru care oferă garanții financiare adecvate, prin derogare de la articolul 58 alineatul (1) litera (c) punctul (vii) din Regulamentul (UE) nr. 966/2012;

X organismelor de drept privat al unei țări partenere care prezintă garanții financiare adecvate, prin derogare de la articolul 58 alineatul (1) litera (c) punctul (vii) din Regulamentul (UE) nr. 966/2012;

X organismelor de drept privat cu misiune de serviciu public, cu condiția să prezinte garanții financiare adecvate;

◻ persoanelor cărora li se încredințează executarea unor acțiuni specifice în cadrul PESC, în temeiul titlului V din TUE, identificate în actul de bază relevant.

Dacă se indică mai multe moduri de gestiune, a se furniza detalii suplimentare în secțiunea „Observații”.

Observații

Furnizarea de bani către Fondul de garantare FEDD și gestionarea acestuia vor fi puse în aplicare direct de către Comisie, în timp ce instrumentele acoperite de garanție vor fi puse în aplicare în cadrul gestiunii indirecte.

2.MĂSURI DE GESTIONARE

2.1.Dispozițiile în materie de monitorizare și raportare

A se preciza frecvența și condițiile aferente acestor dispoziții.

Comisia prezintă un raport anual Parlamentului European și Consiliului cu privire la operațiunile de finanțare și de investiții, care fac obiectul garanției FEDD. Acest raport se publică și cuprinde următoarele elemente:

(a)    o evaluare a operațiunilor de finanțare și de investiții în derulare, acoperite de garanția FEDD, la nivel de sector, național și regional, precum și a conformității acestora cu prezentul regulament, în special cu criteriul privind abordarea cauzelor profunde ale migrației și sprijinirea dezvoltării socio-economice, având în vedere obiectivele de dezvoltare durabilă, împreună cu o evaluare a distribuirii finanțării destinate obiectivelor generale prevăzute la articolul 3;

(b)    o evaluare, pe bază agregată, privind valoarea adăugată, mobilizarea resurselor din sectorul privat, randamentul estimat și cel efectiv, precum și rezultatele și impactul operațiunilor de finanțare și de investiții care fac obiectul garanției FED, inclusiv impactul asupra creării de locuri de muncă;

(c)    o evaluare a măsurii în care operațiunile care fac obiectul prezentului regulament contribuie la realizarea obiectivelor generale stabilite la articolul 3;

(d)        o evaluare a respectării cerințelor privind utilizarea garanției FEDD, precum și a principalilor indicatori de performanță stabiliți pentru fiecare propunere prezentată;

(e)        o evaluare a efectului de levier obținut prin operațiunile acoperite de garanția FEDD;

(f)        valoarea financiară transferată beneficiarilor și evaluarea operațiunilor de finanțare și de investiții, pe bază agregată, ale fiecărei contrapărți;

(g)        o evaluare a valorii adăugate a operațiunilor de finanțare și de investiții ale contrapărților eligibile și a riscului agregat aferente acestor operațiuni;

(h)        informații detaliate privind cererile de executare a garanției FEDD, pierderile, rentabilitățile, sumele recuperate și orice alte plăți încasate;

(i)        rapoartele financiare privind operațiunile de finanțare și de investiții ale contrapărților eligibile care fac obiectul prezentului regulament, auditate de un auditor extern independent.

2. În scopul respectării de către Comisie a obligațiilor sale contabile, al raportării cu privire la riscurile acoperite de garanția FEDD și al gestionării de către Comisie a Fondului de garantare FEDD, contrapărțile eligibile cu care s-a semnat un acord de garantare pun la dispoziția Comisiei și Curții de Conturi, în fiecare an, rapoartele financiare privind operațiunile de finanțare și de investiții care fac obiectul prezentului regulament, auditate de un auditor extern independent, care să conțină, printre altele, informații privind:

(a)        evaluarea riscurilor legate de operațiunile de finanțare și de investiții ale contrapărților eligibile care fac obiectul prezentului regulament, inclusiv informații cu privire la pasivele UE măsurate în conformitate cu normele contabile ale Uniunii stabilite de contabilul Comisiei pe baza standardelor contabile acceptate la nivel internațional pentru sectorul public;

(b)        obligațiile financiare existente ale Uniunii provenind din garanția FEDD către contrapărțile eligibile și operațiunile de finanțare și de investiții care fac obiectul prezentului regulament, defalcate pe operațiuni individuale.

Omologii furnizează Comisiei, la cerere, toate informațiile suplimentare necesare pentru îndeplinirea obligațiilor Comisiei legate de prezentul regulament.

3. Până la data de 31 martie a fiecărui an, Comisia înaintează Parlamentului European, Consiliului și Curții de Conturi, în contextul situațiilor financiare ale Comisiei, informațiile necesare privind situația Fondului de garantare FEDD. În plus, aceasta prezintă Parlamentului European și Consiliului, până la data de 31 mai a fiecărui an, Parlamentului European, Consiliului și Curții de Conturi, un raport anual privind gestionarea Fondului de garantare FEDD în anul calendaristic precedent, inclusiv o evaluare a adecvării provizionării și a nivelului fondului de garantare și a necesității de realimentare a acestuia. Raportul anual conține o prezentare a situației financiare a Fondului de garantare FEDD la sfârșitul anului calendaristic anterior, fluxurile financiare din cursul anului calendaristic precedent, precum și tranzacțiile semnificative și orice informații relevante privind conturile financiare. Raportul include, de asemenea, informații cu privire la gestiunea financiară, performanța și riscul aferent fondului de garantare, la sfârșitul anului calendaristic anterior.

4. Până la 31 decembrie 2019, Comisia evaluează funcționarea FEDD. Comisia transmite raportul de evaluare Parlamentului European și Consiliului.

5. Până la 30 iunie 2020 și la fiecare trei ani după această dată, Comisia evaluează utilizarea Fondului de garantare FEDD. Comisia transmite raportul de evaluare Parlamentului European și Consiliului. Acest raport de evaluare este însoțit de un aviz al Curții de Conturi.

6. Până la 30 iunie 2020, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport care cuprinde o evaluare independentă a aplicării prezentului regulament. Comisia prezintă fără întârziere raportul în cazul în care operațiunile de finanțare și de investiții aprobate absorb integral cuantumul garanției FEDD disponibile înainte de 30 iunie 2020.

2.2.Sisteme de gestiune și control

2.2.1.Riscul(riscurile) identificat(e).

Riscul pentru bugetul UE este legat de garanția bugetară acordată de Uniune contrapărții eligibile pentru operațiunile sale în țări terțe. Garanția prevede o acoperire globală (cu un plafon specificat mai jos) pentru toate plățile neîncasate de către contrapartea eligibilă.

Garanția UE este limitată la 1 500 000 000 EUR.

Linia bugetară („p.m”) ce reflectă garanția bugetară privind împrumuturile acordate de contrapartea eligibilă unor țări terțe va fi activată doar în cazul activării efective a garanției de către contrapartea eligibilă care nu poate fi integral acoperită de Fondul de garantare (finanțat cu cel puțin 750 000 000 EUR). Rata de provizionare de 50% se bazează pe experiența dobândită cu schemele de garantare administrate de contrapărți eligibile, inclusiv, de asemenea, garanții care suportă prima pierdere. Nu a mai existat o activare a unei garanții mai mari de 50 % din finanțarea acordată. Rata de provizionare mai mare în comparație, de exemplu, cu unele instrumente interne, este rezultatul unui climat de investiții mai riscant în țările partenere, aspect care trebuie luat în considerare.

2.2.2.Informații privind structura sistemului de control intern instituit

Comisia răspunde de gestionarea garanției UE. Operațiunile de finanțare în contextul prezentului regulament se efectuează în conformitate cu normele de procedură standard privind contrapartea eligibilă și cu bunele practici bancare. Contrapartea eligibilă și Comisia încheie un acord de garantare care stabilește dispozițiile și procedurile detaliate privind punerea în aplicare a prezentului regulament. A se vedea, de asemenea, secțiunea de mai sus „Norme de monitorizare și raportare”.

2.2.3.Estimarea costurilor și a beneficiilor controalelor și evaluarea nivelului prevăzut al riscului de eroare.

N.A.

2.3.Măsurile de prevenire a fraudelor și neregulilor

A se preciza măsurile de prevenire și de protecție existente sau preconizate.

1. Comisia notifică imediat OLAF și îi furnizează informațiile necesare atunci când, în orice stadiu al pregătirii, al punerii în aplicare sau al încheierii operațiunilor de finanțare și de investiții care fac obiectul prezentului regulament, are motive să suspecteze că există o fraudă, corupție, spălare de bani sau orice alte activități ilegale care ar putea afecta interesele financiare ale Uniunii.

2. OLAF poate efectua investigații, inclusiv verificări și inspecții la fața locului, în conformitate cu dispozițiile și procedurile prevăzute în Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (15), Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 al Consiliului (16) și în Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2988/95 al Consiliului (17), în vederea protejării intereselor financiare ale Uniunii, cu scopul de a stabili dacă a existat fraudă, corupție, spălare de bani sau orice altă activitate ilegală care afectează interesele financiare ale Uniunii, în legătură cu orice operațiuni de finanțare și de investiții care fac obiectul prezentului regulament. OLAF poate transmite orice informații obținute în cursul investigațiilor sale autorităților competente din statele membre în cauză.

În cazul în care se demonstrează existența unor astfel de activități ilegale, contrapărțile eligibile depun eforturi de recuperare în legătură cu operațiunile sale de finanțare și de investiții care fac obiectul prezentului regulament și care sunt vizate de astfel de activități.

3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia bugetară de cheltuieli afectată / liniile bugetare de cheltuieli afectate

Se solicită linii bugetare noi

În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

Rubrica din cadrul financiar multianual

Linia bugetară

Tipul
cheltuielilor

Contribuție

Număr
04 Rubrica UE în lume

Dif. / Nedif.

din țări AELS

din țări candidate

din țări terțe

în sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

4

01 03 07 Garanția Uniunii Europene pentru Fondul european pentru dezvoltare durabilă (FEDD)

Nedif.

NU

NU

NU

NU

4

01 03 08 Provizionarea Fondului de garantare al FEDD

Nedif.

DA

DA

DA

DA

3.2.Impactul estimat asupra cheltuielilor

3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

Milioane EUR (cu trei zecimale)

Rubrica din cadrul
financiar multianual

Număr

Rubrica 4 - UE în lume

DG: XX

Anul
2017 41

Anul
2018

Anul
2019

Anul
2020

A se menționa numărul de ani necesar pentru a reflecta durata impactului (cf. punctului 1.6)

TOTAL

• Credite operaționale

01 03 07 Garanția Uniunii Europene pentru Fondul european pentru dezvoltare durabilă

Angajamente

(1)

pm

pm

pm

pm

pm

pm

pm

pm

Plăți

(2)

pm

pm

pm

pm

pm

pm

pm

pm

01 03 08 Provizionarea Fondului de garantare al FEDD

Angajamente

(1a)

275 000

25 000

25 000

25 000

pm

pm

pm

350 000

Plăți

(2a)

275 000

25 000

25 000

25 000

pm

pm

pm

350 000

Credite administrative finanțate din bugetul anumitor programe 42  

-

(3)

0

0

0

0

0

0

0

0

TOTAL credite
pentru DG
XX

Angajamente

= 1 + 1a + 3

275 000

25 000

25 000

25 000

350 000

Plăți

= 2 + 2a

+3

275 000

25 000

25 000

25 000

pm

pm

pm

350 000



TOTAL credite operaționale

Angajamente

(4)

Plăți

(5)

• TOTAL credite administrative finanțate din bugetul anumitor programe

(6)

TOTAL credite
în cadrul RUBRICII <4> 
din cadrul financiar multianual

Angajamente

= 4 + 6

275 000

25 000

25 000

25 000

pm

pm

pm

350 000

Plăți

= 5 + 6

275 000

25 000

25 000

25 00

pm

pm

pm

350 000

În cazul în care propunerea / inițiativa afectează mai multe rubrici:

TOTAL credite operaționale

Angajamente

(4)

Plăți

(5)

TOTAL credite administrative finanțate din bugetul anumitor programe

(6)

TOTAL credite
în cadrul RUBRICILOR 1-4
din cadrul financiar multianual

(suma de referință)

Angajamente

= 4 + 6

Plăți

= 5 + 6





Rubrica din cadrul
financiar multianual

5

„Cheltuieli administrative”

Milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul
2017

Anul
2018

Anul
2019

Anul
2020

A se menționa numărul de ani necesar pentru a reflecta durata impactului (cf. punctului 1.6)

TOTAL

DG-uri: XX

• Resursele umane

3,264 (0,134*16+

0,07 * 16)

3,264

3,264

3,264

13 056

• Alte cheltuieli administrative

0,5

0,5

0,5

0,5

2 000

TOTAL DG XX

Credite

3 764

3 764

3 764

3 764

15 056

TOTAL credite
la RUBRICA 5
din cadrul financiar multianual
 

(Total angajamente = Total plăți)

3 764

3 764

3 764

3 764

15 056 43

Milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul
2017

Anul
2018

Anul
2019

Anul
2020

A se menționa numărul de ani necesar pentru a reflecta durata impactului (cf. punctului 1.6)

TOTAL

TOTAL credite
în cadrul RUBRICILOR 1-5
din cadrul financiar multianual
 

Angajamente

278 764

28 764

28 764

28 746

365 056

Plăți

278 764

28 764

28 764

28 764

365 056

3.2.2.Impactul estimat asupra creditelor operaționale

   Propunerea / inițiativa nu implică utilizarea de credite operaționale

X    Propunerea / inițiativa implică utilizarea de credite operaționale, conform explicațiilor de mai jos:

Credite de angajament în milioane EUR (cu trei zecimale)

Indicați obiectivele și realizările

Anul
N

Anul
N + 1

Anul
N + 2

Anul
N + 3

A se menționa numărul de ani necesar pentru a reflecta durata impactului (cf. punctului 1.6)

TOTAL

REALIZĂRI

Tip 44

Costul mediu

Nu

Costuri

Nu

Costuri

Nu

Costuri

Nu

Costuri

Nu

Costuri

Nu

Costuri

Nu

Costuri

Nr. total

Cost total

OBIECTIV SPECIFIC

- Realizare

275 000

25 000

25 000

25 000

350 000

- Realizare

- Realizare

Subtotal pentru obiectivul specific nr. 1

COST TOTAL

275 000

25 000

25 000

25 000

350 000

3.2.3.Impactul estimat asupra creditelor administrative

3.2.3.1.Sinteză

   Propunerea / inițiativa nu implică utilizarea de credite administrative

X    Propunerea / inițiativa implică utilizarea de credite administrative, conform explicațiilor de mai jos:

Cheltuielile administrative. Milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul
2017  45

Anul
2018

Anul
2019

Anul
2020

A se menționa numărul de ani necesar pentru a reflecta durata impactului (cf. punctului 1.6)

TOTAL

RUBRICA 5
din cadrul financiar multianual

Resurse umane

3 264

3 264

3 264

3 264

13 056

Alte cheltuieli administrative

0,5

0,5

0,5

0,5

2 000

Subtotal RUBRICA 5
din cadrul financiar multianual

3 764

3 764

3 764

3 764

15 056

În afara RUBRICII 5 46
din cadrul financiar multianual 

Resurse umane

Alte cheltuieli
administrative

Subtotal
în afara RUBRICII 5

din cadrul financiar multianual
 

TOTAL

3 764

3 764

3 764

3 764

15 056

Creditele necesare pentru resurse umane și alte cheltuieli administrative vor fi acoperite de creditele DG-ului care gestionează acțiunea, completate, după caz, prin resurse suplimentare, ce ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea, în cadrul procedurii de alocare anuală și în lumina constrângerilor bugetare.

3.2.3.2.Necesarul de resurse umane estimat

◻ Propunerea / inițiativa nu implică utilizarea de resurse umane.

x    Propunerea / inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:

Estimări în unități echivalente normă întreagă

Anul
2017

Anul
2018

Anul 2019

Anul 2020

A se menționa numărul de ani necesar pentru a reflecta durata impactului (cf. punctului 1.6)

• Posturi din schema de personal (funcționari și agenți temporari)

XX 01 01 01 (la sediu și în birourile de reprezentare ale Comisiei)

16

16

16

16

XX 01 01 02 (în delegații)

XX 01 05 01 (cercetare indirectă)

10 01 05 01 (cercetare directă)

 Personal extern (în unitate echivalentă normă întreagă: ENI) 47

XX 01 02 01 (AC, END, INT din „pachetul global” la sediu 48 )

16

16

16

16

XX 01 02 02 (AC, AL, END, INT și JED în delegații)

XX 01 04 aa  49

- la sediu

- în delegații

XX 01 05 02 (AC, END, INT - cercetare indirectă)

10 01 05 02 (AC, END, INT - cercetare directă)

Alte linii bugetare (a se preciza)

TOTAL

32

32

32

32

XX este domeniul de politică sau titlul din buget în cauză.

Necesarul de resurse umane va fi acoperit de efectivele de personal ale DG-ului, completate, după caz, prin resurse suplimentare ce ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea, în cadrul procedurii de alocare anuală și în lumina constrângerilor bugetare.

Descrierea sarcinilor care trebuie efectuate:

Funcționari și agenți temporari

Gestionarea operațională și financiară a comunicării și vizibilității Fondului european pentru dezvoltare durabilă

Personal extern

Gestionarea operațională și financiară a comunicării și vizibilității Fondului european pentru dezvoltare durabilă

3.2.4.Compatibilitatea cu actualul cadru financiar multianual

   Propunerea / inițiativa este compatibilă cu actualul cadru financiar multianual.

X Propunerea / inițiativa necesită o reprogramare a rubricii corespunzătoare din cadrul financiar multianual.

A se explica reprogramarea necesară, precizându-se liniile bugetare în cauză și sumele aferente.

Instrumentul european de vecinătate (capitolul 22.04) va contribui cu 100 milioane EUR în credite de angajament și de plată (25 de milioane EUR pe an, pentru perioada 2017-2020) pentru provizionarea Fondului de garantare al FEDD, astfel cum este indicat în secțiunea 3.2.1.

X    Propunerea / inițiativa necesită utilizarea marjei pentru situații neprevăzute din cadrul financiar multianual.

Comisia intenționează să mobilizeze marja pentru situații neprevăzute, în conformitate cu articolul 13 din Regulamentul 1311 / 2013 pentru suma de 250 milioane EUR, în 2017.

3.2.5.Contribuțiile terților

Propunerea /inițiativa nu prevede cofinanțare din partea terților.

X Propunerea / inițiativa prevede cofinanțare, estimată în cele ce urmează:

Credite în milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul
2017

Anul
2018

Anul
2019

Anul
2020

A se menționa numărul de ani necesar pentru a reflecta durata impactului (cf. punctului 1.6)

Total

A se preciza organismul care asigură cofinanțarea Fondul european de dezvoltare

150 000

150 000

50 000

50 000

pm

pm

pm

400 000

Statele membre ale UE și alți contributori 2.1

pm

pm

pm

pm

pm

pm

pm

pm

TOTAL credite co-finanțate

150 000

150 000

50 000

50 000

pm

pm

pm

400 000



3.1.Impactul estimat asupra veniturilor

   Propunerea / inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor.

   Propunerea / inițiativa are următorul impact financiar:

   asupra resurselor proprii

X    asupra diverselor venituri

Milioane EUR (cu trei zecimale)

Linia bugetară pentru venituri:

Credite disponibile pentru exercițiul financiar în curs

Impactul propunerii / inițiativei 50

Anul
2017

Anul
2018

Anul
2019

Anul
2020

A se menționa numărul de ani necesar pentru a reflecta durata impactului (cf. punctului 1.6)

Noul Articol — 635 — Contribuții la Fondul european pentru dezvoltare durabilă (FEDD) — Venituri alocate

O nouă linie bugetară — 6350 — Contribuția FED la FEDD

pm

150 000

150 000

50 000

50 000

O nouă linie bugetară — 6351 — Contribuții ale statelor membre, inclusiv ale agențiilor, entităților sau persoanelor fizice ale acestora, la Fondul european pentru dezvoltare durabilă

pm

pm

pm

pm

pm

O nouă linie bugetară — 6352 —Contribuții ale statelor membre, inclusiv ale agențiilor, entităților sau persoanelor fizice ale acestora, la Fondul european pentru dezvoltare durabilă

pm

pm

pm

pm

pm

O nouă linie bugetară — 6353 — Contribuțiile organizațiilor internaționale la Fondul european pentru dezvoltare durabilă

pm

pm

pm

pm

pm

O nouă linie bugetară — 836 — Garanția UE pentru Fondul european pentru dezvoltare durabilă (FEDD)

pm

pm

pm

pm

pm

Pentru diversele venituri alocate, a se preciza linia bugetară de cheltuieli afectată / liniile bugetare de cheltuieli afectate.

01 03 07 Garanția Uniunii Europene pentru Fondul european pentru dezvoltare durabilă (FEDD)

01 03 08 Provizionarea Fondului de garantare al FEDD

A se preciza metoda de calcul a impactului asupra veniturilor.

Contribuția FED este o estimare inițială pe baza posibilei evoluții a noii garanții FEDD.

(1) COM(2016) 385.
(2) Astfel cum este definit pentru Africa de Acordul de la Cotonou (JO L 287, 4.11.2010) și, pentru statele învecinate ale UE, de Regulamentul (UE) nr. 232/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 de instituire a unui Instrument european de vecinătate (JO L 77, 15.3.2014, p.27).
(3) În cazul Africii, a se vedea Decizia (UE) (2015) 5210 a Comisiei, iar pentru statele din zona de vecinătate, a se vedea Decizia de punere în aplicare (2016) 3436 a Comisiei.
(4) JO L 317, 15.12.2000, astfel cum a fost modificat ultima dată prin JO L 287, 4.11.2010.
(5) JOIN(2015) 50 final.
(6) JO (2006/C 46/01).
(7) COM(2011) 637 final.
(8) SWD(2015) 182 final.
(9) COM(2014) 263 final.
(10) JOIN(2015) 50 final.
(11) COM(2015) 81 final/2.
(12) COM(2016) 110.
(13) Regulamentul (UE) nr. 2015/1017 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 iunie 2015 privind Fondul european pentru investiții strategice, Platforma europeană de consiliere și Portalul european de proiecte de investiții și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. Nr.1291/2013 și (UE) nr.1316/2013- Fondul european pentru investiții strategice, JO L 169/1, 1.7.2015.
(14) În ceea ce privește Africa, a se vedea Decizia (2015)5210 final a Comisiei, iar pentru zona de vecinătate, a se vedea Decizia de punere în aplicare (2016)3436 a Comisiei.
(15) JOIN(2015) 50 final.
(16) (2006/C 46/01).
(17) COM(2011) 637 final.
(18) SWD(2015) 182 final.
(19) JO L 210/1, 6.8.2013.
(20) COM(2015) 5210.
(21) COM(2016) 3436.
(22) JO L 317, 15.12.2000, astfel cum a fost modificat ultima dată prin JO L 287, 4.11.2010.
(23) Anexa II la Acordul de la Cotonou.
(24) Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului (JO L 298, 26.10.2012, p. 1).
(25) Acord intern între reprezentanții guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene, reuniți în cadrul Consiliului, privind finanțarea ajutoarelor Uniunii Europene în baza cadrului financiar multianual pentru perioada 2014-2020, în conformitate cu Acordul de parteneriat ACP-UE, și privind alocarea de asistență financiară pentru țările și teritoriile de peste mări cărora li se aplică partea a patra din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (JO L 210, 6.8.2013, p. 1).
(26) Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 septembrie 2013 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (Euratom) nr. 1074/1999 al Consiliului (JO L 248, 18.9.2013, p. 1).
(27) Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 al Consiliului din 11 noiembrie 1996 privind controalele și inspecțiile la fața locului efectuate de către Comisie în scopul protejării intereselor financiare ale Comunităților Europene împotriva fraudei și a altor abateri (JO L 292, 15.11.1996, p. 2).
(28) Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2988/95 al Consiliului din 18 decembrie 1995 privind protecția intereselor financiare ale Comunităților Europene (JO L 312, 23.12.1995, p. 1).
(29) Regulamentul (UE) nr. 236/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 de stabilire a normelor și procedurilor comune pentru punerea în aplicare a instrumentelor Uniunii pentru finanțarea acțiunii externe (JO L 77, 15.03.2014, p. 95).
(30) Regulamentul (UE) nr. 2015/323 al Consiliului din 2 martie 2015 privind Regulamentul financiar aplicabil celui de al 11-lea Fond european de dezvoltare (JO L 58, 03.03.2015, p. 17).
(31) JO L 317, 15.12.2000, astfel cum a fost modificat ultima dată prin JO L 287, 4.11.2010.
(32) Regulamentul (UE) nr. 232/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 de instituire a unui Instrument european de vecinătate (JO L 77, 15.3.2014, p. 27).
(33) Regulamentul (UE) nr. 233/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 de instituire a unui Instrument de finanțare a cooperării pentru dezvoltare în perioada 2014-2020 (JO L 77, 15.3.2014, p. 44).
(34) Acord intern între reprezentanții guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene, reuniți în cadrul Consiliului, privind finanțarea ajutoarelor Uniunii Europene în baza cadrului financiar multianual pentru perioada 2014-2020, în conformitate cu Acordul de parteneriat ACP-UE, și privind alocarea de asistență financiară pentru țările și teritoriile de peste mări pentru care se aplică partea a patra din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, JO L 210, 6.8.2013, p. 1.
(35) Regulamentul (UE) 2015/847 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 mai 2015, privind informațiile care însoțesc transferurile de fonduri și de abrogarea Regulamentului (CE) nr. 1781/2006 (JO L 141, 5.6.2015, p. 1).
(36) Directiva (UE) 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Directivei 2005/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivei 2006/70/CE a Comisiei (JO L 141, 5.6.2015, p. 73).
(37) Gestiune pe activități: GPA, întocmirea bugetului pe activități: IBA.
(38) Astfel cum sunt menționate la articolul 54 alineatul (2) litera (a) sau (b) din Regulamentul financiar.
(39) C(2015) 5210 final, 29.07.2015, decizia Comisiei privind măsura individuală „Crearea Facilității de investiții din Africa” în cadrul celui de-al 11-lea Fond European de Dezvoltare.
(40) Explicațiile privind modurile de gestionare, precum și trimiterile la Regulamentul financiar sunt disponibile pe site-ul BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx  
(41) Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii / inițiativei.
(42) Asistență tehnică și / sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și / sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.
(43) Un agent contractual va fi finanțat de Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), pentru a sprijini funcții de colaborare legate de politică.
(44) Realizările se referă la produsele și serviciile care vor fi furnizate (de ex.: numărul de schimburi de studenți finanțate, numărul de kilometri de străzi construite etc.).
(45) Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii / inițiativei.
(46) Asistență tehnică și / sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și / sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.
(47) AC= agent contractual; AL = personal local; END= expert național detașat; INT = personal agenție; JED= experți tineri în delegații.
(48) O parte din personalul extern necesar va fi satisfăcut prin realocarea internă a personalului extern finanțat de linia de sprijin administrativ ENI / EDF, proporțional cu creditele operaționale redistribuite în cadrul acțiunii.
(49) Subplafonul pentru personal extern acoperit din creditele operaționale (fostele linii „BA”).
(50) În ceea ce privește resursele proprii tradiționale (taxe vamale, cotizațiile pentru zahăr), sumele indicate trebuie să fie sume nete, și anume sume brute după deducerea a 25% pentru costurile de colectare.