COMISIA EUROPEANĂ
Bruxelles, 10.8.2016
COM(2016) 506 final
2013/0297(COD)
COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN
în conformitate cu articolul 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene
privind
poziția Consiliului în ceea ce privește adoptarea unei propuneri de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 91/2003 privind statisticile din transportul feroviar, cu privire la colectarea datelor privind mărfurile, călătorii și accidentele
(Text cu relevanță pentru SEE)
2013/0297 (COD)
COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN
în conformitate cu articolul 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene
privind
poziția Consiliului în ceea ce privește adoptarea unei propuneri de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 91/2003 privind statisticile din transportul feroviar, cu privire la colectarea datelor privind mărfurile, călătorii și accidentele
(Text cu relevanță pentru SEE)
1.Context
Data transmiterii propunerii către Parlamentul European și Consiliu
COM(2013) 611– 2013/297(COD)
|
30 august 2013
|
Data avizului Comitetului Economic și Social European:
|
NA
|
Data poziției Parlamentului European în primă lectură:
|
11 martie 2014
|
Data transmiterii propunerii modificate:
|
NA
|
Data adoptării poziției Consiliului:
|
18 iulie 2016
|
2.Obiectul propunerii Comisiei
Obiectivul propunerii Comisiei este de a modifica Regulamentul (CE) nr. 91/2003 în scopul de a actualiza, a simplifica și a optimiza cadrul legal existent pentru statisticile europene privind transportul feroviar și de a-l alinia la dispozițiile Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), în ceea ce privește competențele delegate și de executare.
Regulamentul propus ar conferi Comisiei competența de a adopta acte delegate în scopul de a adapta definițiile și pragurile de raportare, de a modifica conținutul anexelor, precum și de a specifica informațiile care trebuie furnizate.
De asemenea, acesta ar conferi Comisiei competențe de executare, cu scopul de a asigura condiții uniforme în ceea ce privește specificarea informațiilor care trebuie să fie furnizate pentru întocmirea rapoartelor privind calitatea și comparabilitatea rezultatelor, în conformitate cu procedura de examinare prevăzută la articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.
3.Observații privind poziția Consiliului
3.1Observații generale
Poziția Consiliului reflectă, pe de o parte, acordul la care au ajuns Consiliul, Comisia pentru transport și turism a Parlamentului European și Comisia, în urma discuțiilor tripartite din 24 mai 2016 și, pe de altă parte, noul acord interinstituțional privind o mai bună legiferare din 13 aprilie 2016.
Principala problemă care a blocat dosarul a fost ajungerea la un acord cu Parlamentul European cu privire la formalizarea schimbului de date între Eurostat, Agenția Europeană a Căilor Ferate (AEF) și Direcția Generală Mobilitate și Transporturi (DG MOVE) prin memorandumurile bilaterale de înțelegere (MoU).
În cele din urmă, s-a ajuns la un consens prin semnarea a două memorandumuri de înțelegere, unul între Eurostat și DG MOVE și un altul între Eurostat și AEF. Acestea au oferit Parlamentului European garanția că datele pe care le-a solicitat vor fi prelucrate și puse la dispoziție.
Textul nu conține nicio trimitere explicită la memorandumurile de înțelegere, dar un considerent se referă la „acorduri adecvate de cooperare în privința activităților statistice”.
La 18 iulie 2016, Consiliul a adoptat poziția sa în primă lectură.
Poziția Consiliului este acceptabilă pentru Comisie.
3.2Observații privind amendamentele adoptate de Parlamentul European
3.2.1.Amendamentele Parlamentului European care au fost incluse integral, parțial sau în principiu în poziția Consiliului în primă lectură
La 11 martie 2014, Parlamentul European a adoptat o rezoluție legislativă, propunând 23 de amendamente. Comisia a respins majoritatea acestor amendamente, inclusiv cererea de introducere a unor variabile suplimentare. În speță, Parlamentul European a fost de părere că ar trebui extinsă colectarea datelor pentru a include date privind infrastructura feroviară și că ar trebui să existe mai multe variabile de măsurare în cadrul statisticilor privind transportul de călători, în special în ceea ce privește legăturile transfrontaliere, care, în opinia Parlamentului European, ar trebui să se afle în centrul politicii UE din domeniul transportului.
3.2.2.Amendamentele Parlamentului European care nu au fost incluse în poziția Consiliului în primă lectură
Principalele amendamente referitoare la adăugarea explicită a unor noi variabile nu au fost incluse în poziția Consiliului.
3.3Dispoziții modificate de Consiliu și poziția Comisiei
Noul considerent (3a) abordează chestiunea colectării de date suplimentare cu scopul de a evita suprapunerea eforturilor și de a optimiza utilizarea informațiilor existente. Acesta precizează, de asemenea, că „ar trebui să fie convenite acorduri adecvate de cooperare în privința activităților statistice între serviciile Comisiei și entitățile relevante, inclusiv la nivel internațional”.
Articolul 3 alineatul (2) se referă la competența exclusivă conferită Comisiei de a adopta acte delegate pentru a adapta definițiile tehnice existente și a introduce noi definiții tehnice. De asemenea, acesta precizează că, în exercitarea această competență, Comisia se asigură că actele delegate nu creează o sarcină suplimentară considerabilă pentru statele membre sau pentru respondenți. În plus, Comisia justifică în mod corespunzător acțiunile prevăzute în actele delegate, utilizând, după caz, analiza rentabilității lor, inclusiv evaluări ale sarcinii suportate de respondenți și ale costurilor de elaborare a statisticilor, astfel cum se menționează la articolul 14 alineatul (3) litera (c) din Regulamentul (CE) nr. 223/2009.
Deși Comisia regretă caracterul limitat al împuternicirii conferite în comparație cu propunerea inițială, ea poate totuși considera actuala dispoziție acceptabilă în vederea ajungerii la un acord.
Au fost introduse alte două modificări:
La articolul 7 a fost adăugat un alineat nou privind măsurile de punere în aplicare care urmează a fi adoptate și care stabilesc modalitățile de difuzare a rezultatelor.
Noul articol 9 privind raportarea prevede obligația Comisiei de a prezenta Parlamentului European și Consiliului, până la 31 decembrie 2020 și ulterior la fiecare patru ani, rapoarte privind punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 91/2003, în loc de a prezenta, astfel cum este prevăzut în regulamentul actual, doar o singură dată un asemenea raport.
Considerentul standard și articolul 10 privind exercitarea delegării de competențe sunt în conformitate cu noul acord interinstituțional privind o mai bună legiferare.
Comisia susține cele de mai sus.
4.Concluzii
Comisia sprijină compromisul la care s-a ajuns, deoarece este foarte apropiat de propunerea inițială a Comisiei. În plus, acest compromis nu creează sarcini suplimentare pentru furnizorii de date și, prin urmare, este în conformitate cu obiectivul de a simplifica actualul cadru juridic al statisticilor europene privind transportul feroviar. În ceea ce privește alinierea Regulamentului (CE) nr. 91/2003 la dispozițiile TFUE, în pofida anumitor limitări, compromisul oferă un bun echilibru între actele delegate și actele de punere în aplicare. Textul este un exemplu de punere în aplicare cu succes a noului acord interinstituțional privind o mai bună legiferare.