Bruxelles, 5.12.2016

COM(2016) 772 final

RAPORT AL COMISIEI

privind activitatea comitetelor în anul 2015

{SWD(2016) 425 final}


RAPORT AL COMISIEI

PRIVIND ACTIVITATEA COMITETELOR ÎN ANUL 2015

În conformitate cu articolul 10 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 182/2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie 1 („Regulamentul privind procedura comitetelor”), Comisia prezintă în cele ce urmează raportul anual privind activitatea comitetelor în anul 2015.

Prezentul raport conține o sinteză a evoluțiilor înregistrate în cadrul sistemului de procedură a comitetelor în anul 2015 și un rezumat al activităților comitetelor, fiind însoțit de un document de lucru al serviciilor Comisiei care cuprinde statistici detaliate privind activitatea fiecărui comitet.

1.    Sinteza evoluțiilor înregistrate în cadrul sistemului de procedură a comitetelor în anul 2015

1.1    Evoluție generală

Comisia a analizat primii 5 ani de punere în aplicare a Regulamentului 182/2011 în cadrul unui raport adoptat la data de 26 februarie 2016 2 . Concluzia raportului a fost aceea că regulamentul a permis în ultimii cinci ani o utilizare efectivă a competențelor de executare ale Comisiei sub controlul statelor membre și că, de asemenea, actualul cadru permite o cooperare eficientă și constructivă între Comisie și statele membre.

Astfel cum s-a prezentat în raportul anual din 2013 3 , toate procedurile comitetelor prevăzute în „vechea” Decizie privind procedura comitetelor 4 , cu excepția procedurii de reglementare cu control, au fost adaptate în mod automat la noile proceduri ale comitetelor prevăzute în Regulamentul privind procedura comitetelor [Regulamentul (UE) 182/2011].

Prin urmare, în 2015, comitetele de comitologie și-au desfășurat activitatea în temeiul procedurilor prevăzute în Regulamentul privind procedura comitetelor, și anume procedura de consultare (articolul 4) și procedura de examinare (articolul 5), precum și în temeiul procedurii de reglementare cu control, prevăzută la articolul 5a din Decizia privind procedura comitetelor.

În conformitate cu declarația 5 făcută la momentul adoptării Regulamentului privind procedura comitetelor, potrivit căreia toate dispozițiile procedurii de reglementare cu control prevăzute în actele de bază existente urmau să fie adaptate la criteriile stabilite în tratat, Comisia a adoptat în 2013, în urma unui proces de examinare analitică preliminară efectuat în 2012, trei propuneri 6 de aliniere la articolele 290 și 291 din TFUE a unui număr total de 200 de acte de bază. În noiembrie 2014, Comisia a decis, la începutul noului său mandat și în contextul unei analize a propunerilor legislative în curs, să retragă cele trei propuneri menționate mai sus 7 în așteptarea rezultatului discuțiilor viitoare dintre instituții în contextul Acordului interinstituțional privind o mai bună legiferare. Acest lucru a condus la un nou acord semnat în mod oficial la 13 aprilie 2016, care reamintește „că este necesar ca toate actele de bază care se referă încă la procedura de reglementare cu control să fie aliniate rapid, aceasta constituind o prioritate deosebită 8 .“

În programul său de lucru pentru 2017 9 , Comisia anunță, în consecință, că va „propune acte legislative prin care să fie aliniate actele în vigoare cu dispozițiile tratatului privind actele delegate și de punere în aplicare, eliminând astfel treptat procedura de reglementare cu control“, precum și intenția sa de a „evalua legitimitatea democratică a procedurilor existente de adoptare a actelor delegate și de punere în aplicare și de a examina opțiunile de modificare a procedurilor existente pentru adoptarea anumitor acte secundare“.

1.2    Evoluția jurisprudenței

La data de 16 iulie 2015, în hotărârea sa în cauza C-88/14, Comisia/Parlamentul European și Consiliul (denumită în continuare „cauza privind mecanismul de reciprocitate în materie de vize”), Curtea de Justiție a revenit la chestiunea delimitării dintre actele delegate și actele de punere în aplicare. În cererea pe care a formulat-o în această cauză, Comisia solicita anularea mecanismului de reciprocitate revizuit din perspectiva faptului că dispozițiile îi confereau mai degrabă o competență delegată în conformitate cu articolul 290 alineatul (1) din TFUE, și nu o competență de executare în sensul articolului 291 alineatul (2) din TFUE. Comisia a considerat că aceasta din urmă era mai adecvată în cazul respectiv, având în vedere sarcinile în cauză (modificarea unei anexe ca urmare a introducerii de către o parte terță a obligației de a deține viză). Curtea a respins acțiunea Comisiei și a susținut că nici existența, nici întinderea puterii de apreciere conferite Comisiei printr-un act legislativ nu sunt pertinente pentru a stabili dacă actul care urmează să fie adoptat de Comisie ar trebui să fie un act delegat sau un act de punere în aplicare.

În hotărârea sa în cauzele conexate T-261/13 și T-86/14, Țările de Jos/Comisia („Eurostat”) din data de 23 septembrie 2015, Curtea de Justiție a anulat dispozițiile din măsurile de punere în aplicare ale Comisiei adoptate prin procedura de reglementare cu control. Curtea a reamintit faptul că normele referitoare la formarea voinței instituțiilor Uniunii sunt stabilite de tratat și nu sunt nici la discreția statelor membre, nici a instituțiilor înseși. Regatul Țărilor de Jos a susținut în această cauză că adoptarea de măsuri de punere în aplicare în temeiul Regulamentului (CE) nr. 2494/95 și de măsuri de implementare a acestor măsuri de punere în aplicare necesită aplicarea procedurii de reglementare cu control, în timp ce respectivele măsuri de punere în aplicare ale Comisiei prevedeau ca Eurostat să stabilească și să actualizeze cadrele metodologice, fără a avea obligația de a urma procedura de reglementare cu control. Comisia a argumentat că respectivele cadre metodologice nu erau menite să fie obligatorii pentru statele membre și nu constituiau măsurile de punere în aplicare menționate în Regulamentul (CE) nr. 2494/95. Curtea a hotărât că respectivele cadre constituie măsuri de punere în aplicare ce trebuie să fie respectate pentru a oferi un efect util regulamentelor aplicabile și pentru a asigura comparabilitatea indicilor armonizați ai prețurilor de consum. În consecință, normele atacate ar fi trebuit să prevadă aplicarea procedurii de reglementare cu control pentru adoptarea măsurilor de punere în aplicare necesare, conform prevederilor Regulamentului nr. 2494/95.



2.    Sinteza activităților

2.1    Numărul de comitete și de reuniuni

Este important să se facă o distincție între comitetele de comitologie, pe de o parte, și celelalte entități, în special „grupurile de experți” create chiar de către Comisie, pe de altă parte. Acestea din urmă își pun la dispoziția Comisiei 10 cunoștințele de specialitate în vederea elaborării și a punerii în aplicare a politicilor și a actelor delegate, în timp ce comitetele de comitologie acordă asistență Comisiei în exercitarea competențelor de executare care i-au fost conferite prin actele legislative de bază. Prezentul raport se axează exclusiv pe comitetele de comitologie. Numărul comitetelor de comitologie active în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2015 a fost calculat pe sectoare de activitate (a se vedea tabelul I). În scop comparativ sunt prezentate și cifrele pentru anul anterior (la 31 decembrie 2014). Secțiunile și configurațiile nu sunt numărate separat, întrucât acestea fac parte dintr-un comitet principal.

Tabelul I – Numărul total de comitete

Sectorul de politică

2014

2015

AGRI (Agricultură și dezvoltare rurală)

18

18

BUDG (Buget)

2

2

CLIMA (Politici climatice)

5

5

CNECT (Rețele de comunicare, conținut și tehnologie)

6

5

DEVCO (Cooperare internațională și dezvoltare)

5

5

DIGIT (Informatică)

1

2

EAC (Educație și cultură)

5

5

ECFIN (Afaceri economice și financiare)

1

1

ECHO (Ajutor umanitar și protecție civilă)

2

2

EMPL (Ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune)

4

4

ENER (Energie)

15

14

ENV (Mediu)

31

31

ESTAT (Eurostat)

7

6

FISMA (Stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital)

9

8

FPI (Serviciul instrumente de politică externă)

4

4

GROW (Piață internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri)

44

43

HOME (Migrație și afaceri interne)

14

11

JUST (Justiție și consumatori)

20

21

MARE (Afaceri maritime și pescuit)

4

4

MOVE (Mobilitate și transporturi)

30

30

NEAR (Vecinătate și negocieri privind extinderea)

3

3

OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă)

1

1

REGIO (Politică regională și urbană)

1

1

RTD (Cercetare și inovare)

5

5

SANTE (Sănătate și siguranță alimentară)

21

21

SG (Secretariatul General)

3*

3*

TAXUD (Impozitare și uniune vamală)

11

11

TRADE (Comerț)

15

14

TOTAL:

287

280

* Inclusiv comitetul de apel (pentru a se conforma nevoilor registrului de comitologie, comitetul de apel este înregistrat ca un comitet aflat sub responsabilitatea SG; în practică, acesta este gestionat de către toate serviciile vizate).

În 2015, comitetele de comitologie au putut fi clasificate în general în funcție de tipul de procedură în temeiul căreia și-au desfășurat activitatea (procedura de consultare, procedura de examinare, procedura de reglementare cu control – a se vedea tabelul II). Anumite comitete care au aplicat proceduri multiple au fost separate de comitetele care și-au desfășurat activitatea pe baza unei proceduri unice.

TABELUL II – Numărul de comitete în funcție de tipul de procedură (2015)

 

Tipul de procedură

Consultare

Examinare

Reglementare cu control

Comitet care își desfășoară activitatea în temeiul mai multor proceduri

TOTAL:

AGRI

0

12

0

6

18

BUDG

1

1

0

0

2

CLIMA

0

1

0

4

5

CNECT

0

1

0

4

5

DEVCO

0

2

0

3

5

DIGIT

0

2

0

0

2

EAC

0

1

0

4

5

ECFIN

0

0

0

1

1

ECHO

0

1

0

1

2

EMPL

0

0

0

4

4

ENER

2

4

2

6

14

ENV

0

6

5

20

31

ESTAT

0

2

0

4

6

FISMA

0

1

2

5

8

FPI

0

3

0

1

4

GROW

6

9

5

23

43

HOME

2

6

0

3

11

JUST

5

5

5

6

21

MARE

0

2

0

2

4

MOVE

3

7

3

17

30

NEAR

1

1

0

1

3

OLAF

0

1

0

0

1

REGIO

0

0

0

1

1

RTD

0

4

0

1

5

SANTE

0

9

0

12

21

SG

0

2

0

1

3

TAXUD

1

9

0

1

11

TRADE

2

6

0

6

14

TOTAL:

23

98

22

137

280

* Inclusiv comitetul de apel.

Numărul de comitete nu reprezintă singurul indicator al activității la nivel de comitologie. Numărul de reuniuni care au avut loc, precum și numărul de proceduri scrise 11 utilizate în 2015 reflectă, de asemenea, intensitatea activității în general, atât la nivel de sector, cât și în cadrul comitetelor individuale (tabelul III).



TABELUL III – Numărul de reuniuni și de proceduri scrise

Numărul de comitete

Reuniuni

Proceduri scrise

2014

2015

2014

2015

AGRI

18

140

145

8

10

BUDG

2

4

4

2

0

CLIMA

5

12

6

1

1

CNECT

5

11

15

10

11

DEVCO

5

16

16

12

7

DIGIT

2

2

3

0

0

EAC

5

6

4

6

1

ECFIN

1

5

1

0

0

ECHO

2

9

6

3

5

EMPL

4

4

4

7

5

ENER

14

20

16

7

2

ENV

31

38

38

12

12

ESTAT

6

8

6

6

5

FISMA

8

7

8

7

9

FPI

4

5

2

2

3

GROW

43

60

76

24

28

HOME

11

28

29

40

31

JUST

21

10

10

12

5

MARE

4

9

11

2

4

MOVE

30

64

51

23

22

NEAR

3

12

7

20

19

OLAF

1

2

2

0

0

REGIO

1

10

1

4

0

RTD

5

52

57

131

205

SANTE

21

122

106

506

437

SG

3

6*

5*

0

1

TAXUD

11

89

65

25

20

TRADE

14

22

25

23

25

TOTAL

280

773

719

893

868

* Inclusiv 4 reuniuni ale comitetului de apel.

2.2    Numărul de avize și de acte/măsuri de punere în aplicare

Ca întotdeauna, prezentul raport furnizează cifrele globale privind avizele oficiale emise de comitete și actele/măsurile de punere în aplicare corespunzătoare adoptate de către Comisie 12 . Aceste cifre cuantifică rezultatele concrete ale activității comitetelor (a se vedea tabelul IV). Din numărul total de proiecte de acte de punere în aplicare înaintate comitetelor în 2015, PE a adoptat 3 rezoluții 13 în baza articolului 11 din Regulamentul privind procedura comitetelor, în timp ce Consiliul nu a adoptat nicio astfel de rezoluție.

TABELUL IV - Numărul de avize și de acte/măsuri de punere în aplicare adoptate

 

Avize

Acte de punere în aplicare
adoptate

Măsuri adoptate în cadrul procedurii
de reglementare cu control

2014

2015

2014

2015

2014

2015

AGRI

141

116

135

116

2

1

BUDG

15

4

14

4

0

0

CLIMA

19

7

14

7

5

1

CNECT

21

20

20

12

0

1

DEVCO

86

57

84

58

0

0

DIGIT

1

1

1

1

0

0

EAC

28

5

9

2

0

0

ECFIN

5

1

5

1

0

0

ECHO

9

9

7

11

0

0

EMPL

7

9

3

6

0

0

ENER

14

8

4

1

4

6

ENV

38

37

16

16

19

11

ESTAT

17

16

6

6

10

10

FISMA

17

16

3

10

1

6

FPI

4

4

2

0

0

0

GROW

54

74

19

37

24

13

HOME

45

63

42

42

0

0

JUST

19

9

11

9

1

1

MARE

22

15

22

15

0

0

MOVE

93

55

44

46

32

17

NEAR

112

65

110

65

0

0

OLAF

0

0

0

0

0

0

REGIO

12

1

8

1

0

0

RTD

152

266

150

223

0

0

SANTE

799

736

695

671

67

62

SG

13

11*

2

23

0

0

TAXUD

79

65

74

65

0

0

TRADE

67

56

63

58

0

0

TOTAL

1 889

1 726

1 563

1 506

165

129

* Inclusiv 10 avize emise de comitetul de apel și 22 de acte adoptate.

2.3    Reuniuni ale comitetului de apel

În 2015, Comitetul de apel s-a reunit de 4 ori și a examinat 11 proiecte de acte de punere în aplicare (în domeniul sănătății și al protecției consumatorilor, al mobilității și al transporturilor) care i-au fost prezentate de către Comisie. Comitetul de apel nu a emis niciun aviz în 10 cazuri. Comisia a decis să adopte toate cele 10 acte de punere în aplicare și să retragă un act.



2.4    Utilizarea procedurii de reglementare cu control

Astfel cum s-a arătat în secțiunea 1, procedura de reglementare cu control nu a fost afectată de reforma procedurii comitetelor din 2011. Această procedură nu mai poate fi utilizată în cadrul noii legislații, dar apare încă în multe acte de bază existente și va continua să se aplice în temeiul respectivelor acte până la momentul alinierii lor. În 2015 s-au adoptat 129 de măsuri conform procedurii de reglementare cu control (a se vedea tabelul V). Dreptul de opoziție nu a fost utilizat. Prin comparație, în 2014 dreptul de veto a fost utilizat o singură dată.

TABELUL V - Numărul de măsuri adoptate conform procedurii de reglementare cu control (PRC) (2015)

 

Măsuri adoptate
în cadrul procedurii de reglementare cu control

PE s-a opus adoptării proiectelor de măsuri în cadrul procedurii de reglementare cu control

Consiliul s-a opus adoptării proiectelor de măsuri în cadrul procedurii de reglementare cu control

AGRI

1

0

0

BUDG

0

0

0

CLIMA

1

0

0

CNECT

1

0

0

DEVCO

0

0

0

DIGIT

0

0

0

EAC

0

0

0

ECFIN

0

0

0

ECHO

0

0

0

EMPL

0

0

0

ENER

6

0

0

ENV

11

0

0

ESTAT

10

0

0

FISMA

6

0

0

FPI

0

0

0

GROW

13

0

0

HOME

0

0

0

JUST

1

0

0

MARE

0

0

0

MOVE

17

0

0

NEAR

0

0

0

OLAF

0

0

0

REGIO

0

0

0

RTD

0

0

0

SANTE

62

0

0

SG

0

0

0

TAXUD

0

0

0

TRADE

0

0

0

TOTAL

129

0

0



3.    Informații detaliate privind activitățile comitetelor

Documentul de lucru care însoțește prezentul raport cuprinde informații detaliate privind activitatea desfășurată de fiecare comitet în 2015, defalcate în funcție de diferitele direcții generale vizate din cadrul Comisiei.

(1) Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie (JO L 55, 28.2.2011, p. 13).
(2)  COM/2016/092 final.
(3) Raportul Comisiei privind activitatea comitetelor în 2013, COM(2014)572 final.
(4) Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 (JO L 184, 17.7.1999, p. 23), modificată prin Decizia 2006/512/CE a Consiliului (JO C 255, 21.10.2006, p. 4).
(5) Această declarație a fost publicată în Jurnalul Oficial împreună cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 (JO L 55, 28.2.2011, p. 19).
(6) COM(2013)451, 452 și 751.
(7)  JO C 80, 4.3.2015, p. 17.
(8)  Capitolul V, punctul 27.
(9)  SWD(2016) 400 final
(10) Pentru mai multe detalii, a se vedea: http://ec.europa.eu/transparency/regexpert/index.cfm?Lang=RO  
(11) Votul comitetului se poate desfășura pe parcursul unei reuniuni obișnuite a comitetului sau, în cazuri justificate în mod corespunzător, prin procedură scrisă, în conformitate cu articolul 3 alineatul (5) din Regulamentul privind procedura comitetelor.
(12) Trebuie menționat faptul că pot exista discrepanțe între numărul de avize și numărul de acte/măsuri de punere în aplicare adoptate într-un anumit an. Explicații în acest sens sunt oferite în introducerea la documentul de lucru al serviciilor Comisiei care însoțește prezentul raport.
(13) Rezoluţia referitoare la proiectul de regulament de punere în aplicare al Comisiei de adoptare a unei liste de specii alogene invazive de interes pentru Uniune [2015/3010(RSP)]; Rezoluţia referitoare la Decizia de punere în aplicare (UE) 2015/2279 a Comisiei de autorizare a introducerii pe piață a produselor care conțin, constau în sau sunt fabricate din porumb modificat genetic NK603 × T25 (MON-ØØ6Ø3-6 × ACS-ZMØØ3-2) [2015/3006(RSP)]; Rezoluţia referitoare la proiectul de decizie de punere în aplicare Comisiei privind acordarea unei autorizații de utilizare a ftalatului de bis(2-etilhexil) (DEHP) în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului [2015/2962(RSP)].