Bruxelles, 29.7.2016

COM(2016) 489 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

cu privire la punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 692/2011 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile europene referitoare la turism


Cuprins

1.    Introducere    

2.    Prezentare generală a statisticilor europene privind turismul    

3.    Măsuri de punere în aplicare și acte delegate    

4.    Punerea în aplicare a regulamentului    

5.    Măsuri luate pentru a reduce sarcina asupra întreprinderilor    

6.    Perspective    

7.    Concluzii    



RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

cu privire la punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 692/2011 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile europene referitoare la turism

1.Introducere

Regulamentul (UE) nr. 692/2011 privind statisticile europene referitoare la turism 1 a stabilit un cadru comun pentru dezvoltarea, producerea și difuzarea sistematică în Uniunea Europeană a statisticilor privind turismul. El a reflectat modificările legate de natura economiei turismului și de comportamentul turiștilor, survenite de la intrarea în vigoare a Directivei 95/57/CE a Consiliului 2 și a răspuns modificărilor aferente ale nevoilor utilizatorilor.

Articolul 7 din regulament prevede că: „Până la 12 august 2016, iar ulterior din cinci în cinci ani, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport de evaluare privind statisticile elaborate în temeiul prezentului regulament și, în special, privind pertinența lor și povara pe care o reprezintă pentru întreprinderi.”

Prezentul raport este primul prezentat în conformitate cu articolul susmenționat.

Secțiunea 2 a prezentului raport conține o prezentare generală a statisticilor europene privind turismul, în special a cerințelor prevăzute în regulament.

Secțiunea 3 oferă o imagine de ansamblu a măsurilor de punere în aplicare și a actelor delegate adoptate și prezintă rațiunile care au stat la baza acestora.

Secțiunea 4 face un bilanț al punerii în aplicare a regulamentului, cu trimitere la criteriile de calitate stabilite pentru statisticile oficiale.

Secțiunea 5 se concentrează asupra măsurilor luate pentru a reduce sarcina asupra întreprinderilor.

În fine, secțiunea 6 oferă o perspectivă a posibilelor măsuri care ar putea fi avute în vedere pentru actualizarea cadrului juridic, ținând seama de concluziile din secțiunile anterioare. Ea evaluează totodată impactul pe care noile nevoi ale utilizatorilor și noile surse de date l-ar putea avea asupra sistemului statisticilor privind turismul, prevăzut în regulament.

2.Prezentare generală a statisticilor europene privind turismul

Industria turismului din Uniunea Europeană ocupă un loc important în economia tuturor statelor membre, activitățile turistice reprezentând o importantă sursă de locuri de muncă. Pentru realizarea unei evaluări a competitivității acestei ramuri sunt necesare cunoștințe solide privind volumul turismului, caracteristicile acestuia, profilul turiștilor, nivelul cheltuielilor legate de turism și beneficiile pentru economiile europene. Regulamentul (UE) nr. 692/2011 privind statisticile europene referitoare la turism reprezintă baza principală a statisticilor oficiale armonizate referitoare la cererea și oferta din turism. Regulamentul vizează, pe de o parte, datele referitoare la capacitatea și gradul de ocupare ale unităților de cazare turistică din UE și, pe de altă parte, datele referitoare la călătoriile efectuate de rezidenții UE. Cele dintâi sunt colectate, de regulă, de la întreprinderile din sectorul serviciilor de cazare (este vorba despre datele lunare și anuale transmise Comisiei de către statele membre, sub formă de tabele agregate); cele din urmă sunt colectate, de regulă, prin anchete la nivelul gospodăriilor (date anuale, transmise parțial sub formă de tabele agregate, parțial sub formă de microdate).

În afara domeniului strict de aplicare al regulamentului, Eurostat comunică regulat informații cu un caracter economic mai pronunțat referitoare la turism, bazate pe statistici comerciale sau sociale conexe.

Pe site-ul web al Eurostat sunt disponibile seturi de date cuprinzătoare, tabele de sinteză și articole corespunzătoare, care pot fi ușor accesate prin domeniul statisticilor privind turismul 3 .

3.Măsuri de punere în aplicare și acte delegate

Regulamentul (UE) nr. 692/2011 prevede obligația Comisiei de a defini, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, modalitățile și structura rapoartelor de calitate [articolul 6 alineatul (4)], precum și modalitățile practice de transmitere a datelor [articolul 9 alineatele (2) și (3)]. În acest scop, a fost adoptat Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1051/2011 al Comisiei 4 .

Regulamentul (UE) nr. 692/2011 împuternicește Comisia să adopte acte delegate:

de modificare a definițiilor pentru a reflecta modificările definițiilor internaționale [articolul 2 alineatul (2)];

de modificare a termenelor de transmitere a datelor pentru a ține cont de evoluțiile economice, sociale și tehnice [articolul 9 alineatul (5)]; precum și

de adaptare a anexelor pentru a ține cont de evoluțiile economice, sociale și tehnice. Cu toate acestea, Comisia nu este împuternicită să modifice dispozițiile din anexe, referitoare la natura facultativă a datelor solicitate și la limitarea domeniului de aplicare [articolul 3 alineatul (2)].

Până în prezent, Comisia a adoptat un singur act delegat, Regulamentul delegat (UE) nr. 253/2013 al Comisiei 5 , care a modificat anumite definiții referitoare la nivelul de instruire, pentru a reflecta modificările aduse Clasificării internaționale standard a educației (ISCED).

La 20 ianuarie 2016, Comisia a adoptat un raport referitor la delegarea competențelor 6 , în conformitate cu articolul 11 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 692/2011.

4.Punerea în aplicare a regulamentului

În temeiul Regulamentului (UE) nr. 692/2011, statele membre colectează, elaborează, prelucrează și transmit statistici armonizate referitoare la cererea și oferta din turism. Comisia evaluează calitatea datelor transmise și publică aceste date pe site-ul web al Eurostat, sub formă de tabele, baze de date multidimensionale sau articole analitice. Prezenta secțiune evaluează punerea în aplicare a regulamentului pe baza unor criterii de calitate standard pentru statisticile europene.

4.1. Relevanță

Relevanța se referă la măsura în care statisticile răspund nevoilor actuale și potențiale ale utilizatorilor.

Unul dintre principalele obiective ale Regulamentul (UE) nr. 692/2011 este mai buna abordare a nevoilor utilizatorilor. Statisticile europene privind turismul, produse în prezent, au îmbunătățit exhaustivitatea și promptitudinea cu care datele sunt puse acum la dispoziția utilizatorilor. De exemplu, majoritatea datelor lunare sunt transmise în termen de 8 săptămâni de la încheierea lunii de referință, în vreme ce, anterior, termenul de transmitere era de 3 până la 6 luni. Regulamentul reflectă mai bine modificările survenite la nivelul comportamentului turistic, care includ importanța crescută a călătoriilor scurte și a vizitelor de o zi, ponderea sporită a cazărilor neînchiriate sau a celor în unități de cazare mai mici și impactul din ce în ce mai mare al internetului asupra rezervărilor turistice și industriei turismului.

Regulamentul prevede de asemenea transmiterea de microdate Comisiei pentru o parte a acestor date. În comparație cu transmiterea de date agregate, această inovație permite o analiză mai detaliată și mai flexibilă a fenomenelor economice și sociale din sectorul turismului. Turismul din Europa are o dimensiune predominant intraeuropeană. Aceasta înseamnă că microdatele provenite din statistici europene armonizate referitoare la cererea de turism emițător oferă statului membru de destinație o sursă de statistici referitoare la cererea de turism receptor, neimpunând nicio sarcină suplimentară și evitând dublarea observării fluxurilor turistice. Eurostat a elaborat rapoarte analitice privind turismul receptor pe baza fluxurilor emițătoare observate de alte țări. Cu toate acestea, disponibilitatea datelor este limitată, în anumite țări, de dimensiunea redusă a eșantionului de călătorii din anumite țări de origine, ceea ce afectează în special disponibilitatea datelor referitoare la țările de destinație mai puțin populare. Un anumit număr de țări studiază posibilitatea de a utiliza această sursă pentru a înlocui parțial actualele (și costisitoarele) anchete la frontieră sau pentru a alimenta alte statistici oficiale (de exemplu, postul „Călătorii” din balanța plăților serviciilor de statistică).

Este important să se asigure faptul că, în viitor, statisticile europene vor putea evalua importanța macroeconomică a turismului și impactul său asupra mediului. În acest scop, articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 692/2011 se referă la studii-pilot privind elaborarea, producerea și difuzarea de tabele armonizate pentru conturile-satelit din turism și la dezvoltarea de date care să indice efectele turismului asupra mediului. În ceea ce privește tabele armonizate, Eurostat a invitat statele membre să transmită, în mod voluntar, datele naționale disponibile privind dimensiunea macroeconomică a turismului (utilizând cadrul acceptat la nivel internațional al conturilor-satelit din turism). Rezultatele au fost publicate în documente de lucru care au fost puse la dispoziția publicului. Acesta este un pas important către armonizarea datelor la nivelul UE. În ceea ce privește aspectul de mediu, Eurostat monitorizează activitatea desfășurată, printre alții, de Agenția Europeană de Mediu, de OCDE și de Organizația Mondială a Turismului a ONU, și furnizează sistemelor de indicatori date de intrare privind turismul sustenabil. Cu toate acestea, având în vedere presiunea pe care o exercită asupra resurselor punerea în aplicare a cerințelor regulamentului referitoare la producerea regulată de date, implementarea unui program mai amplu de studii-pilot nu a fost posibilă în ultimii ani.

Feedbackul din partea utilizatorilor, în urma intrării în vigoare a regulamentului și a creșterii producției de date, a fost în general pozitiv. Statisticile europene privind turismul sprijină procesul decizional al întreprinderilor europene, al administrațiilor locale, regionale și naționale și al instituțiilor europene sau al altor actori de pe scena internațională (OCDE, Organizația Mondială a Turismului a ONU). În pofida realizărilor de până în prezent ale regulamentului, statisticile privind turismul european prezintă în continuare anumite lacune, cum ar fi o acoperire insuficientă a dimensiunii (macro)economice și a noilor fenomene din sectorul turismului (de exemplu, economia colaborativă).

4.2. Acuratețe

Acuratețea se referă la apropierea estimărilor de valorile reale necunoscute.

Respectând principiul subsidiarității, statele membre au libertatea de a decide asupra celor mai eficiente și eficace metode de colectare și prelucrare a datelor, conform sistemelor naționale și surselor naționale disponibile, sub rezerva respectării următoarei condiții: „statele membre iau toate măsurile pe care le consideră corespunzătoare pentru a menține calitatea rezultatelor” (articolul 8).

În fiecare an, statele membre prezintă un raport privind calitatea datelor. Aceste rapoarte de metadate sunt disponibile pe site-ul web al Eurostat. Rapoartele de calitate mai detaliate sunt disponibile doar pentru uz intern.

De la intrarea în vigoare a regulamentului, solicitarea ca statele membre să procedeze la o validare sporită a datelor a condus la îmbunătățirea calității globale a datelor (inclusiv la o reducere a numărului de „date lipsă”). Creșterea gradului de sofisticare al serviciilor de validare a datelor (prin introducerea unor verificări ale consecvenței datelor, de la an la an și la nivelul bazei de date) au îmbunătățit în continuare calitatea rezultatelor.

Cu toate acestea, există în continuare anumite probleme legate de acuratețea datelor, care necesită o monitorizare permanentă.

Datele privind capacitatea și gradul de ocupare ale unităților de cazare turistică (colectate, de obicei, de la întreprinderi) pot demonstra o acoperire pe alocuri insuficientă, sub forma unor entități neincluse în registru. O abordare mai armonizată în ceea ce privește utilizarea pragurilor (a se vedea, de asemenea, secțiunea 5) a redus aceste neconcordanțe la nivelul UE. În plus, s-au făcut eforturi pentru o mai bună aliniere a registrelor deținute de administrațiile turistice cu registrul general al comerțului ținut de birourile naționale de statistică. În ultimii ani, utilizarea tot mai frecventă a platformelor de cazare închiriate prin așa-numita economie colaborativă a adus problema acoperirii în centrul atenției. Măsurarea acesteia va reprezenta o provocare în anii următori.

Datele privind călătoriile turistice (colectate de la gospodării) se bazează pe anchete prin sondaj și pot fi afectate de binecunoscutele limitări ale unor astfel de anchete: erorile de eșantionare (observarea doar a unui subansamblu al populației) și alte erori (de exemplu, erorile de non-răspuns). Una dintre problemele care afectează în mod deosebit statisticile privind turismul este rememorarea părtinitoare sau efectul memoriei, care conduce la subestimarea fluxurilor turistice reale din cauza unor subraportări neintenționate din partea respondenților. Manualul metodologic pentru statisticile din sectorul turismului prevede orientări care vizează reducerea la minimum a acestui efect (a se vedea, de asemenea, secțiunea 4.6).

4.3. Promptitudine și punctualitate

Promptitudinea se referă la perioada de timp dintre momentul în care informațiile devin disponibile și evenimentul sau fenomenul pe care acestea îl descriu; punctualitatea se referă la perioada de timp scursă între data publicării datelor și data-țintă până la care acestea ar fi trebuit să fie difuzate.

Datele privind turismul nu sunt publicate în baza unor date-țintă sau a unor calendare de publicare stricte, ci în mod continuu, pe măsura primirii și a validării datelor provenite de la statele membre. În general, statisticile sunt puse la dispoziția utilizatorilor în termen de câteva zile de la transmiterea datelor către Comisie. Recentele revizuiri ale sistemului intern de producție al Eurostat au condus la o publicare mai rapidă a cifrelor acoperind toate statele membre.

Regulamentul (UE) nr. 692/2011 a încurajat îmbunătățirea promptitudinii statisticilor privind turismul, prin scurtarea termenelor de transmitere. Statele membre au înregistrat bune performanțe în ceea ce privește respectarea termenelor de transmitere scurtate, peste 90 % din seturile de date lunare ajungând înainte de termen. Doar 1,5 % din date ajung cu o întârziere de peste o săptămână. În ceea ce privește datele anuale, mai cuprinzătoare, 86 % din datele de cazare ajung în termenul de șase luni; pentru datele privind călătoriile (inclusiv fișierele de microdate), câteva state membre înregistrează întârzieri de peste o săptămână. În toate cazurile, s-au observat îmbunătățiri începând din primul an de referință în temeiul regulamentului. Cazurile excepționale de netransmitere a datelor sunt urmărite îndeaproape prin monitorizarea conformității în cadrul sistemului statistic european.

4.5. Accesibilitate și claritate

Accesibilitatea și claritatea se referă la condițiile și la mijloacele prin care utilizatorii pot obține, utiliza și interpreta datele.

Toate datele furnizate de statele membre, precum și datele agregate corespunzătoare pentru ansamblul UE, sunt disponibile gratuit pe site-ul web al Eurostat 7 . Din motive de confidențialitate, microdatele sunt utilizate pentru compilarea unor tabele detaliate care sunt apoi publicate. Cu toate acestea, în condiții foarte stricte și sub rezerva aprobării de către statele membre, microdatele vor putea fi puse la dispoziție, în viitor, în scopuri de cercetare.

Utilizatorii pot accesa statisticile europene privind turismul pe site-ul web al Eurostat, prin intermediul a trei canale principale:

1.La rubrica „Tabele”, există tabele bidimensionale, predefinite, care acoperă cele mai uzuale necesități în materie de date, într-un mod clar și foarte rapid, în beneficiul utilizatorilor mai puțin frecvenți sau mai puțin specializați.

2.La rubrica „Baze de date” sunt disponibile tabele multidimensionale, care permit utilizatorilor să efectueze căutări mai avansate și mai detaliate cu privire la date. La cererea utilizatorului, Eurostat oferă extracții personalizate, pentru a răspunde nevoilor de date foarte specializate sau foarte detaliate.

3.Articole actualizate în mod regulat oferă un acces facil la statisticile privind turismul, combinând grafice, tabele și analize referitoare la o gamă largă de subiecte din domeniul turismului.

Publicarea datelor, care are loc de mai multe ori pe an, este însoțită de comunicate de presă difuzate pe scară largă. Datele obținute în temeiul Regulamentului (UE) nr. 692/2011 sunt deseori completate cu alte surse de statistici oficiale, pentru a prezenta o imagine mai cuprinzătoare a dezvoltării industriei turismului, sub aspect economic sau al ocupării forței de muncă. În plus, statisticile privind turismul contribuie la publicații cu caracter general ale Eurostat, precum Anuarul regional. Rapoartele interne de monitorizare a activității site-ului web al Eurostat plasează în mod frecvent statisticile privind turismul printre cele mai consultate domenii ale statisticilor europene, acest lucru subliniind relevanța și accesibilitatea datelor. De exemplu, din punctul de vedere al numărul de accesări ale paginii în 2015, articolul privind turismul din Anuarul regional s-a clasat pe locul al doilea, după cifrele PIB-ului regional.

Accesibilitatea și claritatea statisticilor privind turismul este promovată și prin utilizarea de noi instrumente de vizualizare, care oferă utilizatorilor o imagine rapidă a caracteristicilor turismului. Aceste instrumente au fost integrate în Observatorul virtual al turismului, administrat de Comisia Europeană.

4.6. Comparabilitate

Comparabilitatea se referă la măsurarea impactului diferențelor la nivelul conceptelor statistice aplicate, al instrumentelor de măsură și al procedurilor, atunci când statisticile sunt comparate în funcție de zona geografică sau de domeniul sectorial, sau în timp.

Statisticile privind turismul european se bazează pe un grad ridicat de armonizare a conceptelor, definițiilor, clasificărilor și metodologiilor. Aspectele metodologice sunt discutate în cadrul Grupului de lucru special pentru statisticile privind turismul, care încurajează, de asemenea, schimbul de experiență și de practici comune în interiorul și în afara Uniunii Europene.

Pentru a asigura armonizarea, Regulamentul (UE) nr. 692/2011 a stabilit principiile de bază în ceea ce privește definițiile (articolul 2), subiectele abordate și caracteristicile datelor solicitate (articolul 3), precum și domeniul luat în considerare (articolul 4). Baza pentru lucrările curente de armonizare este Manualul metodologic pentru statisticile din sectorul turismului (articolul 10). Manualul este pregătit de către Eurostat, în strânsă cooperare cu statele membre, și conține liniile directoare recomandate pentru producerea de statistici privind turismul. Prima ediție a manualului a fost publicată în 2011, ea fiind urmată de două revizuiri majore, publicate în perioada scursă până în prezent. Manualul s-a dovedit a fi un repertoriu foarte practic pentru armonizarea statisticilor în interiorul UE. El reprezintă, de asemenea, un document de referință, atât pentru utilizatorii de date, cât și pentru producătorii de statistici privind turismul din afara UE. Această din urmă calitate contribuie la misiunea Eurostat de a fi cel mai important furnizor de statistici de înaltă calitate privind Europa.

Statisticile privind turismul sunt în bună măsură comparabile, atât în timp, cât și între țări și regiuni. Tranziția de la Directiva 95/57/CE la Regulamentul (UE) nr. 692/2011 a cauzat doar întreruperi minore ale seriilor, pentru majoritatea țărilor. Aceste întreruperi sunt documentate, în beneficiul utilizatorilor, prin metadatele de pe site-ul web al Eurostat sau din publicațiile relevante.

4.7. Coerență

Coerența se referă la măsura în care datele pot fi combinate în mod fiabil, în diferite moduri și pentru utilizări diverse.

În măsura posibilului, statisticile privind turismul european indică un grad ridicat de coerență cu datele produse de organizații naționale și internaționale. Cooperarea transsectorială din cadrul sistemului statistic european a contribuit, de asemenea, la coerența statisticilor privind turismul cu date conexe din domeniile economic, comercial sau social.

Pe plan intern, aplicarea serviciilor de validare a datelor ale Comisiei la nivelul statisticilor privind turismul garantează coerența între datele lunare și cele anuale, între cifrele privind participarea la turism și statistica populației, sau între diferitele caracteristici ale călătoriilor turistice.

5.Măsuri luate pentru a reduce sarcina asupra întreprinderilor

Reducerea sarcinii de răspuns asupra părților responsabile cu furnizarea de date statistice, în special asupra IMM-urilor, este promovată prin intermediul a trei canale principale.

În primul rând, articolul 8 din Regulamentul (UE) nr. 692/2011 permite statelor membre să se bazeze pe următoarele surse de informații: sondaje de opinie, date administrative și proceduri de estimare statistică adecvate. Câteva țări colectează date de la întreprinderi (de exemplu, date privind capacitatea și gradul de ocupare ale unităților de cazare turistică) prin intermediul unor anchete prin sondaj (în locul unui recensământ complet). Alte țări utilizează datele administrative deținute de autoritățile locale, fără a se adresa direct furnizorilor de servicii de cazare.

În al doilea rând, anexa I la regulament permite statelor membre să limiteze domeniul luat în considerare, prevăzut la articolul 4 litera (a), incluzând numai unitățile care depășesc un anumit prag de capacitate (și anume cele cu 10 sau mai multe paturi). Statele membre care totalizează mai puțin de 1 % din numărul anual total de nopți petrecute în unități de cazare turistică din UE pot reduce și mai mult domeniul luat în considerare, incluzând doar unitățile cu 20 sau mai multe paturi. Acest din urmă prag este aplicat unui număr de 12 state membre. Această limitare a domeniului scutește multe IMM-uri care își desfășoară activitatea în sectorul cazărilor turistice de obligația de raportare în temeiul regulamentului.

În fine, pentru a permite o anumită flexibilitate în ceea ce privește sursele de date utilizate, a fost făcută facultativă defalcarea datelor privind gradul de ocupare al unităților de cazare în funcție de clasa de mărime.

6.Perspective

6.1. Menținerea relevanței și a calității statisticilor europene privind turismul

Datele solicitate în temeiul Regulamentul (UE) nr. 692/2011 ar trebui să reflecte evoluția nevoilor utilizatorilor, ținând seama de schimbările survenite în sectorul turismului și având, în același timp, în vedere sarcina impusă furnizorilor de date.

Pe termen mediu, acest aspect ar putea impune modificări ale regulamentului, de exemplu pentru actualizarea anumitor variabile și defalcări, pentru introducerea de noi cerințe sau pentru eliminarea anumitor cerințele actuale, considerate acum ca având o prioritate scăzută. În legătură cu acest din urmă aspect, el s-ar putea aplica cerințelor de date opționale sau trienale sau raportării anuale privind metadatele și calitatea. Pe parcursul acestui proces, vor trebui luate în considerare și rezultatele studiilor-pilot (articolul 5 din regulament), în special pentru a putea evalua mai bine și în mod mai regulat importanța macroeconomică a turismului și impactul său asupra mediului.

Orice inițiativă sau propunere se va concentra pe calitate, în combinație cu relevanța percepută de utilizatori, și pe impactul avut în ceea ce privește reducerea sarcinii pentru administrații sau întreprinderi.

Aceste modificări vor explora, de asemenea, noi sinergii cu alte domenii statistice (cum ar fi anchetele privind călătoriile, comerțul internațional cu servicii, utilizarea de registre integrate). În următorii ani, poziția statisticilor privind turismul în cadrul sistemelor modernizate de statistici privind întreprinderile și statistici sociale va trebui să fie și ea reevaluată. Este vorba în special de integrarea statisticilor privind turismul în două regulamente-cadru planificate, unul vizând integrarea statisticilor privind întreprinderile, iar celălalt, integrarea statisticilor sociale europene.

6.2. Impactul noilor surse de date și al noilor metode

În ultimii ani, statisticile privind turismul au jucat un rol de avangardă în cadrul sistemului statistic european, în ceea ce privește explorarea de noi surse de date și de noi metode. De exemplu, a fost elaborat un studiu în care se analiza oportunitatea utilizării datelor de poziționare mobile pentru statisticile privind turismul. Volumele mari de date au un mare potențial pentru statistici privind turismul: informațiile obținute de la operatorii de rețele de telefonie mobilă, de la sistemele de rezervare, de la motoarele de căutare și de la activitățile pe internet, de la cardurile de plăți electronice sau de la platformele de comunicare sociale ar putea reprezenta, toate, o sursă de date pentru un sistem al statisticilor privind turismul. Pe termen mai lung, aceste noi surse de date ar putea conduce la o revoluție, mai degrabă decât la o evoluție a modului în care sunt elaborate statisticile privind turismul european. Reorientarea parțială, de la culegerea de date, la conectarea acestora, va deveni o provocare majoră pentru producătorii de statistici. Această reorientare are însă potențialul de a furniza informații mai bogate și mai prompte privind turismul, cu o defalcare mai detaliată în funcție de timp și de loc. Aceste noi metode vor fi cu siguranță mai eficiente din punctul de vedere al costurilor și vor reduce sarcina asupra întreprinderilor. Utilizarea de noi metode și noi surse, în completarea actualelor anchete de tip mai tradițional, va contribui la mai buna înțelegere a unor aspecte ale sectorului turismului care, până în prezent, nu au fost studiate în detaliu sau au fost chiar ignorate (de exemplu, noile forme de închiriere a spațiilor de cazare în așa-numita economie colaborativă).

6.3. Extinderea statisticilor privind turismul la alte țări

Punerea în aplicare în continuare a Regulamentului (UE) nr. 692/2011 în statele membre ale UE și ale AELS va continua să se concentreze pe îmbunătățirea calității și pe gestionarea sarcinii. Pe lângă aceasta, se vor depune în continuare eforturi vizând stabilirea unui sistem de dezvoltare, producere și difuzare a statisticilor europene privind turismul în țările candidate și cele potențial candidate. Având în vedere importanța sectorului turismului pentru economiile și piețele muncii din numeroase țări eligibile pentru a beneficia de Instrumentul de asistență pentru preaderare, alinierea sistemului lor statistic la acquis-ul UE privind statisticile referitoare la turism este de mare importanță.

7.Concluzii

Ca urmare a unui efort comun, depus împreună cu statele membre, punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 692/2011 a condus la producerea unor statistici de înaltă calitate privind turismul, conținând o cantitate mai mare de date, de o calitate superioară. Începând din 2012, exhaustivitatea și promptitudinea datelor s-au îmbunătățit în mod semnificativ.

Se poate considera că statisticile privind turismul european, avute în vedere în temeiul regulamentului, sunt pe deplin funcționale și că ele furnizează date relevante diferitelor părți interesate din industria turismului, precum și administrațiilor locale, regionale, naționale sau internaționale. Dat fiind însă faptul că structura sectorului turismului și comportamentul turistic se află în continuă schimbare, și că vor fi disponibile noi surse de date și noi metode, monitorizarea îndeaproape a producției și a rezultatelor curente ale Regulamentului (UE) nr. 692/2011 va rămâne o provocare importantă în următorii cinci ani.

(1)

 Regulamentul (UE) nr. 692/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 6 iulie 2011 privind statisticile europene referitoare la turism și de abrogare a Directivei 95/57/CE a Consiliului (JO L 192, 22.7.2011, p. 17).

(2)

 Directiva 95/57/CE a Consiliului din 23 noiembrie 1995 privind culegerea datelor statistice în domeniul turismului (JO L 291, 6.12.1995, p. 32).

(3)

http://ec.europa.eu/eurostat/web/tourism

(4)

 Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1051/2011 al Comisiei din 20 octombrie 2011 de punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 692/2011 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile europene referitoare la turism, în ceea ce privește structura rapoartelor de calitate și transmiterea datelor (JO L 276, 21.10.2011, p. 13), modificat prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 81/2013 al Comisiei din 29 ianuarie 2013 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 1051/2011 în ceea ce privește fișierele cu microdate pentru transmiterea datelor (JO L 28, 30.1.2013, p. 1).

(5)

 Regulamentul delegat (UE) nr. 253/2013 al Comisiei din 15 ianuarie 2013 de modificare a anexei II la Regulamentul (UE) nr. 692/2011 al Parlamentului European și al Consiliului, în ceea ce privește adaptările în urma revizuirii Clasificării Internaționale Standard a Educației ISCED în legătură cu variabilele și defalcările care trebuie comunicate (JO L 79, 21.3.2013, p. 5).

(6)

COM(2016) 4.

(7)

  http://ec.europa.eu/eurostat/web/tourism/ .