Bruxelles, 18.5.2016

COM(2016) 348 final

Recomandare de

RECOMANDARE A CONSILIULUI

privind Programul național de reformă al Regatului Unit pentru 2016

și care include un aviz al Consiliului privind Programul de convergență al Regatului Unit pentru 2016


Recomandare de

RECOMANDARE A CONSILIULUI

privind Programul național de reformă al Regatului Unit pentru 2016

și care include un aviz al Consiliului privind Programul de convergență al Regatului Unit pentru 2016

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 121 alineatul (2) și articolul 148 alineatul (4),

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1466/97 al Consiliului din 7 iulie 1997 privind consolidarea supravegherii pozițiilor bugetare și supravegherea și coordonarea politicilor economice 1 , în special articolul 9 alineatul (2),

având în vedere recomandarea Comisiei Europene 2 ,

având în vedere rezoluțiile Parlamentului European 3 ,

având în vedere concluziile Consiliului European,

având în vedere avizul Comitetului pentru ocuparea forței de muncă,

având în vedere avizul Comitetului economic și financiar,

având în vedere avizul Comitetului pentru protecție socială,

având în vedere avizul Comitetului de politică economică,

întrucât:

(1)La data de 26 noiembrie 2015, Comisia a adoptat analiza anuală a creșterii 4 , care marchează începutul semestrului european de coordonare a politicilor economice pentru 2016. Prioritățile analizei anuale a creșterii au fost aprobate de Consiliul European din 17-18 martie 2016. La data de 26 noiembrie 2015, Comisia a adoptat, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1176/2011, Raportul privind mecanismul de alertă 5 , în care a identificat Regatul Unit ca fiind unul dintre statele membre pentru care urma să se efectueze un bilanț aprofundat.

(2)Raportul de țară privind Regatul Unit pentru 2016 6 a fost publicat la data de 26 februarie 2016. Acesta a evaluat progresele realizate de Regatul Unit în ceea ce privește punerea în aplicare a recomandărilor specifice fiecărei țări adoptate de Consiliu la data de 14 iulie 2015, precum și pe cele realizate în direcția îndeplinirii obiectivelor naționale din cadrul Strategiei Europa 2020. De asemenea, acesta a inclus un bilanț aprofundat, efectuat în temeiul articolului 5 din Regulamentul (UE) nr. 1176/2011. La data de 8 martie 2016, Comisia a prezentat rezultatele bilanțului aprofundat 7 . În urma analizei sale, Comisia concluzionează că Regatul Unit nu se confruntă cu dezechilibre macroeconomice. Gradul ridicat de îndatorare în sectorul gospodăriilor, nivelurile mari ale prețurilor locuințelor și deficitele importante de cont curent pot constitui vulnerabilități. În același timp, bilanțurile gospodăriilor sunt solide per total, iar reziliența sectorului bancar continuă să se amelioreze. Pe termen scurt, capacitatea ridicată a sectorului gospodăriilor și a economiei în general de a face față riscurilor, cum ar fi șocurile de la nivelul ratei dobânzilor sau de la nivelul ocupării forței de muncă pare să fi crescut. Cu toate acestea, în cazul mai multor inițiative luate de guvern nu s-a înregistrat deocamdată un impact semnificativ asupra dezechilibrului dintre cererea și oferta de locuințe. Riscurile aferente deficitului ridicat de cont curent sunt reduse de un cadru instituțional favorabil și de un nivel scăzut al obligațiilor denominate în valută. Creșterea deficitului a fost influențată de majorarea deficitului la nivelul venitului primar; pe măsură ce condițiile ciclice defavorabile se atenuează, se așteaptă o diminuare a acestui efect.

(3)La 24 martie 2016, Regatul Unit și-a prezentat Programul național de reformă pentru 2016 și Programul de convergență pentru 2016. Pentru a se ține seama de legăturile dintre cele două programe, acestea au fost evaluate în același timp.

(4)Recomandările specifice fiecărei țări relevante au fost abordate în cadrul programării fondurilor structurale și de investiții europene pentru perioada 2014-2020. Astfel cum se prevede la articolul 23 din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013, dacă acest lucru este necesar pentru a sprijini punerea în aplicare a recomandărilor relevante ale Consiliului, Comisia poate solicita unui stat membru să își revizuiască acordul de parteneriat și programele relevante și să propună modificări ale acestora. Comisia a furnizat detalii suplimentare referitoare la modul în care va utiliza această dispoziție în Orientările privind aplicarea măsurilor de corelare între eficacitatea fondurilor structurale și de investiții europene și buna guvernanță economică 8 .

(5)În prezent, Regatul Unit face obiectul componentei preventive a Pactului de stabilitate și de creștere. Cu condiția ca în perioada 2016-2017 să se ajungă la o corectare durabilă a deficitului excesiv, Regatul Unit se va încadra în componenta preventivă și va face obiectul regulii tranzitorii privind datorii începând cu 2017­2018. În programul său de convergență pentru 2015-2016, guvernul preconizează ca deficitul global să fie inferior pragului de 3 % din PIB în perioada 2016-2017 și are intenția ca acesta să scadă în continuare în 2017-2018, până la 2 % din PIB. Deficitul structural recalculat 9 , calculat ca procentaj din PIB, indică o ameliorare structurală în valoare de 0,6 puncte procentuale în perioada 2015-2016, 0,9 puncte procentuale în 2016-2017 și 0,7 puncte procentuale în 2017-2018. Programul de convergență nu include un obiectiv bugetar pe termen mediu. În conformitate cu Programul de convergență, se estimează că ponderea datoriei publice în PIB va crește de la 88 % în 2015-2016 la un vârf de 88,3 % din PIB în 2016-2017 și va descrește până la 87,1 % din PIB în 2017-2018. Scenariul macroeconomic care stă la baza proiecțiilor bugetare este plauzibil. Măsurile de sprijinire a țintelor de deficit preconizate în perioadele 2016-2017 și 2017-2018 sunt suficient de detaliate. Cu toate acestea, impactul bugetar al anumitor măsuri în 2017-2018, estimat la circa 0,2 % din PIB, este mai incert. Pe baza previziunilor de primăvară ale Comisiei din 2016, se preconizează ca Regatul Unit să fi atins în 2015-2016 nivelul recomandat de 4,1 % din PIB al deficitului global și să fi realizat efortul fiscal recomandat. Se preconizează ca Regatul Unit să își corecteze deficitul excesiv până la termenul stabilit, și anume 2016-2017, conform recomandării Consiliului, deși fără a atinge ținta recomandată în materie de deficit global, de 2,7 % din PIB. Se preconizează că efortul fiscal recomandat va fi realizat în mod cumulativ în perioada care corespunde procedurii de deficit excesiv. Se așteaptă ca în perioada 2017-2018 Regatul Unit să respecte ajustarea recomandată pentru atingerea obiectivului bugetar pe termen mediu în condițiile unor politici neschimbate. Se preconizează, de asemenea, că Regatul Unit va respecta regula tranzitorie privind datoria în 2017-2018. Pe baza evaluării Programului de convergență pe care a efectuat-o și luând în considerare previziunile Comisiei din primăvara anului 2016, Consiliul consideră că se poate preconiza că Regatul Unit va respecta în linii mari dispozițiile Pactului de stabilitate și de creștere.

(6)Din 2008, productivitatea stagnează în Regatul Unit. Acest lucru ar putea fi atribuit mai multor factori, cum ar fi nivelul scăzut al investițiilor de capital, deficitul de competențe, necorelarea competențelor și schimbarea structurii economiei, devenind preponderente sectoarele cu o productivitate mai mică. Trebuie avute în vedere, în acest context, și provocările aferente insuficienței locuințelor, în special în zonele geografice cu creștere economică ridicată. Documentul de politică al guvernului din iulie 2015 intitulat „Fixing the foundations- creating a prosperous nation” (Crearea bazelor pentru o națiune prosperă) conține o gamă largă de soluții. Având în vedere anumite bariere care stau încă în calea investițiilor și nivelul scăzut al investițiilor publice și private din Regatul Unit, acțiunile de politică ale guvernului destinate să stimuleze ameliorarea nivelului competențelor, inovarea și investițiile în infrastructură sunt oportune, dar va fi importantă eficiența punerii în aplicare. Una dintre principalele provocări în materie de investiții este crearea unei infrastructurii de rețea adecvate. Planul național pentru infrastructură, care a fost actualizat în martie 2016, prezintă detalii privind evoluția proiectelor de infrastructură într-un cadru coerent și consecvent. Planul depinde de asigurarea unei majorări a finanțării private pentru o mare parte din investiții. Implementarea și monitorizarea sunt esențiale, la fel ca transparența și răspunderea. În pofida diverselor inițiative, cererea de locuințe continuă să depășească oferta, ceea ce se reflectă în nivelul ridicat și în creștere al prețurilor locuințelor. Deficitul de locuințe este cel mai pronunțat în zona Londrei și în sud-est – regiuni cu creștere rapidă. Utilizarea terenurilor este reglementată de principii stabilite în cadrul național de politică în materie de urbanism, iar punerea în aplicare eficace a sistemului reformat de urbanism ar putea facilita intensificarea construcției de locuințe.

(7)Piața muncii din Regatul Unit rămâne dinamică. În 2015, rata ocupării forței de muncă (în categoria de vârstă 20-64 de ani) a atins 76,9 %, în timp ce rata șomajului s-a înscris în continuare într-o tendință descendentă, ajungând la 5,3 %. Rata șomajului în rândul tinerilor și rata tinerilor care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare a continuat, de asemenea, să scadă. Cu toate acestea, se pot în continuare realiza îmbunătățiri în ceea ce privește perspectivele lucrătorilor inactivi, încadrați în muncă pe posturi inadecvate sau slab calificați. Existența unor perspective de evoluție mai bune pe piața muncii și a unor modalități mai clare de perfecționare a competențelor le-ar veni în ajutor persoanelor care sunt limitate la activități cu remunerație scăzută și/sau la un număr mic de ore de lucru. S-ar aborda astfel și problema deficitului de competențe vizibil în anumite părți ale economiei, cum ar fi în sectorul construcțiilor. Utilizarea cu eficacitate a resurselor rezultate din taxa pentru ucenicie va necesita o atenție aparte. Va trebui ca propunerile de ameliorare a ofertei de servicii de îngrijire a copiilor să fie puse în aplicare în timp util, întrucât disponibilitatea și accesibilitatea serviciilor de îngrijire a copiilor rămân o provocare.

(8)În contextul semestrului european, Comisia a efectuat o analiză cuprinzătoare a politicii economice a Regatului Unit, pe care a publicat-o în raportul de țară pe 2016. De asemenea, Comisia a evaluat Programul de convergență și Programul național de reformă, precum și măsurile luate ca urmare a recomandărilor adresate Regatului Unit în anii precedenți. Comisia a ținut seama nu numai de relevanța acestora pentru o politică bugetară și socioeconomică sustenabilă în Regatul Unit, ci și de conformitatea acestora cu normele și orientările UE, având în vedere necesitatea de a consolida guvernanța economică globală a Uniunii Europene prin oferirea unei contribuții la nivelul UE la deciziile naționale viitoare. Recomandările formulate de Comisie în cadrul semestrului european se reflectă în recomandările 1-3 de mai jos.

(9)În lumina evaluării respective, Consiliul a examinat Programul de convergență al Regatului Unit, iar avizul 10 său se reflectă îndeosebi în recomandarea 1 de mai jos,

RECOMANDĂ ca, în perioada 2016-2017, Regatul Unit să întreprindă acțiuni astfel încât:

1.Să corecteze deficitul excesiv în mod durabil până în 2016-2017. După corectarea deficitului excesiv, să realizeze o ajustare bugetară de 0,6 % din PIB în perioada 2017-2018, în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu.

2.Să abordeze deficiențele în materie de investiții în infrastructura de rețea, inclusiv prin îndeplinirea priorităților planului național pentru infrastructură. Să ia măsuri suplimentare pentru a stimula oferta în sectorul locuințelor, inclusiv prin punerea în aplicare a reformelor cadrului național de politică în materie de urbanism.

3.Să abordeze problema necorelării competențelor și să creeze condițiile pentru îmbunătățirea acestora, inclusiv prin creșterea calității stagiilor de ucenicie. Să îmbunătățească în continuare disponibilitatea unor servicii de îngrijire a copiilor abordabile ca preț, de înaltă calitate și cu program prelungit.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu,

   Președintele

(1) JO L 209, 2.8.1997, p. 1.
(2) COM(2016) 348 final.
(3) P8_TA(2016)0058, P8_TA(2016)0059 și P8_TA(2016)0060.
(4) COM(2015) 690 final.
(5) COM(2015) 691 final.
(6) SWD(2016) 96 final.
(7) COM(2016) 95 final.
(8) COM(2014) 494 final.
(9) Soldul structural, astfel cum a fost recalculat de Comisie pe baza informațiilor din Programul de convergență, urmând metodologia stabilită de comun acord.
(10) Emis în temeiul articolului 9 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1466/97 al Consiliului.