28.12.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 487/92


Avizul Comitetului Economic și Social European privind Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Priorități de standardizare în sectorul TIC pentru piața unică digitală

[COM(2016) 176 final]

(2016/C 487/15)

Raportor: domnul

Gundars STRAUTMANIS

Sesizare

Comisia Europeană, 19.4.2016

Temei juridic

Articolul 304 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

Secțiunea competentă

Secțiunea pentru transporturi, energie, infrastructură și societatea informațională

Data adoptării în secțiune

7.9.2016

Data adoptării în sesiunea plenară

21.9.2016

Sesiunea plenară nr.

519

Rezultatul votului

(voturi pentru/voturi împotrivă/abțineri)

159/1/3

1.   Concluzii și recomandări

1.1.

CESE salută, în ansamblu, documentul pregătit de Comisie, întrucât acesta stabilește un punct de plecare pentru planurile și inițiativele care vor promova standardizarea TIC, precum și domenii prioritare și activități esențiale, însoțite de un calendar (foaie de parcurs).

1.2.

CESE crede că standardizarea trebuie să contribuie la creșterea valorii adăugate, la asigurarea ocupării forței de muncă în toate domeniile și la creșterea nivelului de bunăstare al societății în ansamblul său. De aceea, este extrem de important să se identifice domeniile prioritare în care trebuie realizată standardizarea, inclusiv în sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC), pentru a rezolva probleme de o importanță deosebită pentru comunitate. Acest lucru demonstrează necesitatea comunicării Comisiei și arată în mod clar motivul pentru care elaborarea acestui document este crucială pentru consolidarea standardizării TIC și, astfel, pentru dezvoltarea pieței unice digitale.

1.3.

CESE dorește să prezinte o serie de recomandări care ar putea ajuta Comisia la îmbunătățirea în continuare a comunicării și a altor documente însoțitoare pe care le-a elaborat.

1.3.1.   Recomandarea 1

CESE recomandă ca, în comunicările viitoare și în alte documente conexe, Comisia să informeze toate părțile interesate cu privire la necesitatea de a adopta o abordare echilibrată în materie de standardizare în sectorul TIC: pe de o parte standardele, ca factori restrictivi, și, pe de alta, creativitatea.

1.3.2.   Recomandarea 2

CESE recomandă să se depună eforturi pentru a se asigura coerența între domeniile prioritare pentru standardizarea TIC, care au nume diferite în comunicarea Comisiei și în Planul de acțiune anual pentru standardizarea TIC. Pentru a asigura coerența dintre diferitele documente și texte, trebuie folosită o terminologie uniformă.

1.3.3.   Recomandarea 3

Având în vedere importanța pe care o are stabilirea priorităților pentru standardizarea TIC, CESE recomandă să se ofere informații mai detaliate privind justificarea, metodologia și rezultatele în ceea ce privește selectarea domeniilor prioritare.

1.3.4.   Recomandarea 4

Pentru a se asigura că toate părțile interesate au o mai bună înțelegere a procesului de punere în aplicare, precum și coerența comunicării Comisiei, CESE recomandă să fie propagată informația în ceea ce privește activitățile recurente de completare sau continuare a lucrărilor inițiate prin acest document.

1.3.5.   Recomandarea 5

Pentru a se asigura că toate părțile interesate pot avea încredere că, la elaborarea comunicării sale, Comisia a privit dincolo de aspecte legate direct de prioritățile pentru standardizarea TIC și, de asemenea, a evaluat impactul acestor priorități asupra diverselor aspecte sociale (a se vedea articolul 11 din TFUE), CESE recomandă ca viitoarele comunicări ale Comisiei să conțină detalii specifice cu privire la participarea diferitelor părți interesate și cu privire la consecințele sociale ale abordării sale în domeniul standardizării TIC, care are deja impact asupra întregii societăți.

1.4.

Cu toate că, în ansamblu, susține comunicarea Comisiei, CESE propune totuși să se evalueze:

dacă, la nivel formal, comunicarea este suficientă pentru a atinge obiectivele stabilite, de exemplu, acela de legat de „o poziție de lider”, sau dacă este necesar să se recurgă la forme care implică mai multă acțiune și hotărâre;

dacă nu trebuie reexaminată noțiunea de „poziție de lider” și dacă nu este necesar ca în comunicarea Comisiei să se pună accentul pe cooperarea cu organizațiile mondiale de standardizare, pe baza unui parteneriat, mai degrabă decât pe principiile concurenței, având în vedere că, în linii mari, împărtășim aceleași nevoi, care depășesc granițele UE.

2.   Introducere

2.1.

La 19 aprilie 2016, Comisia Europeană și-a adoptat Comunicarea către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor pe tema „Priorități de standardizare în sectorul TIC pentru piața unică digitală” [COM(2016) 176 final].

2.2.

Obiectivele comunicării Comisiei:

să sprijine și să consolideze rolul Europei în economia digitală mondială;

să asigure o mai bună adaptare a standardelor TIC la nevoile politice;

să asigure că standardele sunt dinamice, deschise și mai strâns legate de cercetare și inovare.

2.3.

Spiritul comunicării Comisiei:

O abordare strategică și politică cuprinzătoare în ceea ce privește standardizarea pentru tehnologiile TIC prioritare. Prezenta comunicare stabilește o abordare strategică și politică cuprinzătoare în ceea ce privește standardizarea pentru tehnologiile TIC prioritare, care sunt esențiale pentru finalizarea pieței unice digitale.

Abordarea provocărilor legate de standardizarea TIC. Pentru a aborda provocările legate de standardizarea TIC, Comisia a anunțat că va lansa „un plan integrat de standardizare pentru a identifica și a defini prioritățile-cheie pentru standardizare, punând accentul pe tehnologiile și domeniile care sunt considerate a fi esențiale pentru piața unică digitală”.

2.4.

Contextul comunicării Comisiei:

Standarde comune ca bază a unei piețe unice digitale eficace. Standardele comune asigură interoperabilitatea tehnologiilor digitale și constituie baza unei piețe unice digitale eficace. Acestea garantează faptul că tehnologiile funcționează împreună fără dificultate și în mod fiabil, permit economii de scară, încurajează cercetarea și inovarea și păstrează piețele deschise. Standardele naționale diferite pot încetini în mod semnificativ inovarea, ducând la dezavantaje pentru întreprinderile europene în raport cu restul lumii.

Regulamentul (UE) 1025/2012 privind standardizarea europeană. Recenta revizuire a politicii de standardizare a UE a condus la adoptarea Regulamentului (UE) nr. 1025/2012 privind standardizarea europeană și la crearea unui cadru pentru un sistem european de standardizare mai transparent, mai eficient și mai eficace pentru toate sectoarele industriale. Comunicarea se bazează pe Regulamentul (UE) nr. 1025/2012  (1) și este legată de inițiativa comună planificată privind standardizarea, care face parte dintr-o strategie mai amplă privind piața unică [COM(2015) 550 final – Îmbunătățirea pieței unice: mai multe oportunități pentru cetățeni și pentru întreprinderi].

2.5.

Aspecte-cheie ale comunicării Comisiei:

standardele din sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) ca temelie a pieței unice digitale;

stabilirea standardelor pentru TIC: un context global dificil și cu o evoluție rapidă;

răspunsul Europei: un plan bazat pe doi piloni pentru prioritizarea și asigurarea stabilirii de standarde TIC pentru piața unică digitală;

cinci domenii prioritare: componentele pentru stabilirea standardelor TIC;

un angajament la nivel înalt pentru a oferi și a asigura o poziție de lider prin standarde.

3.   Imagine de ansamblu și observații generale cu privire la textul comunicării Comisiei

3.1.    standardele din sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) ca temelie a pieței unice digitale;

3.1.1.

La punctul 1 din comunicarea Comisiei se arată că transformarea economiei mondiale într-o economiei digitală are influență asupra tuturor sectoarelor industriei și ale serviciilor. În mod similar, punctul 1 abordează aspecte generale legate de comunicare, precum:

scopul comunicării;

natura comunicării;

contextul comunicării.

3.2.    Stabilirea standardelor pentru TIC: un context global dificil și cu o evoluție rapidă

3.2.1.

La punctul 2 din comunicarea Comisiei se afirmă că elaborarea standardelor TIC se confruntă cu o serie de dificultăți noi care necesită un răspuns european concentrat și susținut.

3.2.2.

În textul comunicării se subliniază faptul că aceste dificultăți pot provoca o dispersie a resurselor limitate, o eficiență relativ scăzută și, în general, o slăbire a capacității de inovare a Europei.

3.3.    Răspunsul Europei: un plan bazat pe doi piloni pentru prioritizarea și asigurarea stabilirii de standarde TIC pentru piața unică digitală

3.3.1.

La punctul 3, comunicarea Comisiei prezintă un plan de acțiune prioritară pentru următorul val de standardizare tehnologică din economia digitală.

3.3.2.

Abordarea propusă de Comisie:

1.

comunicarea identifică o listă de componente prioritare pentru piața unică digitală, în care îmbunătățirea standardizării TIC trebuie realizată de urgență, însoțită de rezultate și de un calendar.

2.

Comisia propune un proces politic la nivel înalt pentru a valida, a monitoriza și, dacă este necesar, a adapta lista de priorități. Se prevede că acest proces va recurge la instrumentele sistemului european de standardizare și va implica o gamă largă de părți interesate, atât în cadrul UE, cât și la nivel internațional.

3.3.3.

Ambele componente ale planului de priorități vor trebui să fie dezvoltate împreună, pentru a se asigura avansarea UE către o poziție de lider în economia digitală la nivel mondial.

3.4.    Cinci domenii prioritare: componentele pentru stabilirea standardelor TIC

3.4.1.

La punctul 3.1 din comunicare, Comisia identifică cinci domenii prioritare, acestea fiind componentele tehnologice esențiale ale pieței unice digitale (ordinea domeniilor nu are importanță):

cloud computing-ul;

internetul obiectelor;

comunicațiile 5G;

tehnologii (ale volumelor mari) de date;

securitatea cibernetică.

3.4.2.

Aceste domenii prioritare au fost selectate pe baza avizului Platformei europene multipartite privind standardizarea în sectorul TIC, care reunește părțile interesate din industrie, organismele de standardizare, guvernele și reprezentanți ai societății civile.

3.4.3.

Transformarea digitală are un impact amplu asupra industriei și consumatorilor. Multe dintre domeniile importante ale aplicațiilor TIC (de exemplu, e-sănătatea, sistemele de transport inteligente, rețelele energetice inteligente, sistemele avansate de fabricație, orașele inteligente etc.) se bazează în mod direct pe cele cinci priorități identificate ale standardizării în sectorul TIC.

3.4.4.

Prioritățile selectate vor completa alte instrumente de standardizare utilizate pentru a pune în aplicare politica europeană de standardizare. În plus față de inițiativa comună planificată privind standardizarea europeană, acestea includ planul de acțiune pentru standardizarea TIC și programul de lucru anual al Uniunii.

3.5.    Un angajament la nivel înalt pentru a oferi și a asigura o poziție de lider prin standarde

3.5.1.

Punctul 3.2 din comunicarea Comisiei precizează că stabilirea de priorități pentru standardele TIC destinate pieței unice digitale nu va fi suficientă în sine. Succesul depinde de un angajament la nivel înalt pentru standardizare din partea unei baze largi de părți interesate, care include sectorul industrial, organizațiile de stabilire a standardelor și comunitatea de cercetare, precum și instituțiile UE și administrațiile naționale.

3.5.2.

Comisia propune un proces la nivel înalt pentru realizarea acțiunilor prioritare. Acest proces se va baza și va completa Forumul european multipartit, planul de acțiune privind standardizarea TIC și programul anual de lucru al Uniunii pentru standardizarea europeană ca mecanisme de livrare și de diseminare a standardelor. În comunicarea sa, Comisia descrie fiecare element al procesului și activitățile aferente.

4.   Observații speciale

4.1.    Echilibrul dintre standardizare și creativitate

4.1.1.

Din perspectiva Comunicării Comisiei, standardizarea nu este un scop în sine, ci doar un mijloc, iar una dintre misiunile acesteia este de a promova cercetarea și inovarea în sectorul TIC.

4.1.2.

Standardele nu oferă doar oportunități, ci stabilesc și anumite cadre și limitări. Standardele pot promova dezvoltarea, dar, de asemenea, o pot încetini, în special în sectoarele care se dezvoltă rapid, precum TIC.

4.1.3.

La punctul 2 din comunicare, intitulat „Stabilirea standardelor pentru TIC: un context global dificil și cu o evoluție rapidă”, care pune în discuție problemele întâmpinate în procesul de standardizare, se precizează: „[…] creșterea complexității care rezultă dintr-o proliferare a standardelor, precum și diversitatea comunităților tehnice implicate în stabilirea de standarde pot încetini inovarea”.

4.1.4.

Rezultatele consultării publice (Raport de sinteză referitor la consultarea publică pe tema „Standardele aplicabile pe piața unică digitală: stabilirea priorităților și obținerea de rezultate”) arată punctele de vedere ale grupurilor de părți interesate implicate, cum ar fi sectorul TIC. Acest sector dorește un proces de standardizare „de jos în sus”.

4.1.5.

Este clar că stabilirea unor standarde prea severe sau premature poate

împiedica creativitatea, lucru care va întârzia dezvoltarea și punerea în aplicare a unor soluții inovatoare;

conduce la situația în care, deși standardele au fost elaborate și aprobate, producătorii își desfășoară activitățile cotidiene respectând alte „standarde”, pe care ei înșiși le-au stabilit.

4.1.6.

Acest lucru înseamnă că pe parcursul procesului de standardizare este necesar să se evalueze cu atenție situația în raport cu proiectarea, adoptarea și punerea în aplicare a fiecărui standard și că trebuie să se găsească un echilibru rezonabil între standardizare, ca factor restrictiv, și creativitate – și anume să se ofere posibilitatea unei exprimări libere în ceea ce privește crearea de noi soluții „non-standard”.

4.1.7.   Recomandarea 1

CESE recomandă ca, în comunicările viitoare și în alte documente conexe, Comisia să informeze toate părțile interesate cu privire la necesitatea de a adopta o abordare echilibrată în materie de standardizare în sectorul TIC: pe de o parte standardele, ca factori restrictivi, și, pe de alta, creativitatea.

4.2.    Neconcordanțe între domeniile prioritare în diferitele documente privind standardizarea

4.2.1.

La punctul 3.1 din comunicarea sa, Comisia prezintă cele cinci domenii prioritare menționate pentru standardizare în sectorul TIC:

cloud computing-ul;

internetul obiectelor;

comunicațiile 5G;

securitatea cibernetică;

tehnologii(ale volumelor mari) de date.

4.2.2.

În același timp, comunicarea face referire la Planul de acțiune anual pentru standardizarea TIC. Diferitele domenii identificate și descrise în Planul de acțiune anual pentru standardizarea TIC 2016 sunt enumerate mai jos:

3.5.

Elemente-cheie și securitatea

95

 

3.5.1.

Cloud computing

96

 

3.5.2.

Informații din sectorul public, date deschise și volume mari de date

101

 

3.5.3.

e-Guvernare

106

 

 

3.5.3.1.

Nivelul de aplicație DCAT pentru portaluri de date în Europa

107

 

 

3.5.3.2.

Schimb de metadate privind activele de interoperabilitate reutilizabile (e-Guvernare)

107

 

 

3.5.3.3.

Glosare de termeni de bază pentru a facilita dezvoltarea unor soluții interoperabile

107

 

3.5.4.

Identificare electronică și servicii de încredere, inclusiv semnăturile electronice

109

 

3.5.5.

Identificarea prin frecvențe radio (RFID)

112

 

3.5.6.

Internetul obiectelor

114

 

3.5.7.

Securitatea rețelelor și a informațiilor

120

 

3.5.8.

Confidențialitate electronică

124

 

3.5.9.

Infrastructuri electronice pentru datele din cercetare și știința cu utilizare intensivă de resurse informatice

127

 

3.5.10.

Cartografia infrastructurilor în bandă largă

131

 

3.5.11.

Conservarea cinematografiei digitale

134

4.2.3.

Deși aceste două documente – Comunicarea Comisiei și Planul de acțiune pentru standardizarea TIC 2016 – sunt legate și complementare, ele utilizează o terminologie diferită. Niciunul dintre cele două documente nu stabilește o legătură între domenii de standardizare similare.

4.2.4.   Recomandarea 2

CESE recomandă să se depună eforturi pentru a se asigura coerența între domeniile prioritare pentru standardizarea TIC care au nume diferite în comunicarea Comisiei și în Planul de acțiune anual pentru standardizarea TIC. Pentru a asigura coerența dintre diferitele documente și texte, trebuie folosită terminologie uniformă.

4.3.    Selectarea priorităților pentru standardizarea din sectorul TIC

4.3.1.

La punctul 3.1 din comunicarea Comisiei, sunt enumerate cele cinci domenii prioritare pentru standardizarea TIC și se precizează: „aceste domenii au fost selectate pe baza avizului Forumului european multipartit privind standardizarea în domeniul TIC, care reunește părțile interesate din industrie, organismele de standardizare, guvernele și reprezentanți ai societății civile. Un proces de consultare publică a confirmat un consens general cu privire la prioritizarea prezentată aici.

4.3.2.

Consultarea publică a avut loc în perioada 23 septembrie 2015-4 ianuarie 2016 și a înregistrat 168 de participanți. Rezultatele consultării sunt prezentate în Raportul de sinteză referitor la consultarea publică privind standardele aplicabile pe piața unică digitală: stabilirea priorităților, obținerea de rezultate.

4.3.3.

Având în vedere că rezultatele consultării sunt luate în considerare la selectarea domeniilor prioritare ale strategiei pentru sectorul TIC, care sunt prezentate în comunicarea Comisiei și privesc o mare parte a antreprenorilor europeni, dată fiind participarea relativ scăzută (168 de respondenți) ar putea fi necesare informații suplimentare cu privire la structura compoziției respondenților.

4.3.4.

Informațiile despre grupurile de respondenți sunt disponibile în raport (2).

4.3.5.

După cum se poate observa, mulți respondenți aparțin diferitelor organizații de standardizare. O proporție relativ mică este formată din dezvoltatori și producători – cei care sunt atenți la nevoile pieței, care determină sau monitorizează tendințele progreselor tehnologice și care au planuri proprii de dezvoltare. În cifre absolute, numărul acestora este scăzut.

4.3.6.

Rezultatele consultării, care sunt incluse în raportul de sinteză, furnizează informații cu privire la domeniile selectate, dar nu indică totuși numărul de domenii examinate efectiv sau care sunt acestea (nici domeniile menționate în planul anual de acțiune privind standardizarea TIC). Nu sunt menționați cei care au ales domeniile și nici opiniile acestora în cazul în care lista inițială includea și alte domenii.

4.3.7.   Recomandarea 3

Având în vedere importanța pe care o are stabilirea priorităților pentru standardizarea TIC, CESE recomandă să se ofere informații mai detaliate privind fundamentarea, metodologia și rezultatele în ceea ce privește selectarea domeniilor prioritare.

4.4.    Ciclul de viață al comunicării

4.4.1.

În comunicarea sa, Comisia menționează mai multe puncte specifice care evoluează în timp, în special domeniile prioritare, acțiunile-cheie, termenele principale și multe alte lucruri. Acest lucru înseamnă că un astfel de document, în speță comunicarea Comisiei, nu poate fi prevăzut pe termen lung.

4.4.2.

Prin urmare, trebuie să existe o procedură specifică, aplicată în practică, care să descrie în ce mod și cu ce frecvență va fi revizuit documentul, vor fi organizate consultări publice, vor fi luate deciziile, se va efectua planificarea operațională și vor fi întreprinse alte activități, și anume gestionarea regulată a ciclului de viață al documentului și orice activități conexe ar trebui planificate.

4.4.3.   Recomandarea 4

Pentru a se asigura că toate părțile interesate au o mai bună înțelegere a procesului de punere în aplicare și coerența comunicării Comisiei, CESE recomandă să fie propagată informația în ceea ce privește activitățile recurente de completare sau continuare a lucrărilor inițiate prin acest document.

4.5.    Teme tratate în mod insuficient

4.5.1.

Comunicarea comisiei menționează o multitudine de aspecte în ceea ce privește alegerea priorităților pentru standardizarea TIC, precum și activitățile planificate pentru continuarea acestei acțiuni. Cu toate acestea, prin lecturarea acestui text și a documentelor conexe, grupul de studiu al CESE a constatat că mai multe aspecte importante pentru societate nu sunt abordate deloc sau sunt menționate doar în trecere.

4.5.2.

Cu toate că obiectivul esențial al comunicării Comisiei este acela de a identifica orientările prioritare pentru standardizarea TIC și activitățile legate de aceasta, punerea sa în aplicare și punerea sa în practică va produce de asemenea efecte, directe sau indirecte, în domenii precum:

drepturile consumatorilor;

activitatea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri);

ocuparea forței de muncă și siguranța locului de muncă;

timpul de lucru și condițiile de muncă;

oportunități de acces la TIC ale persoanelor cu nevoi speciale;

protecția mediului;

alte aspecte legate de dimensiunea socială.

4.5.3.

CESE ia act de faptul că, în procesul de standardizare, trebuie să se acorde atenție:

asigurării pentru toate părțile interesate a unor „condiții de concurență echitabile comune”;

importanței de a sublinia chestiunile de standardizare în acordurile de liber schimb bilaterale ale UE;

modului de delimitare a sectoarelor de activitate;

competențelor angajaților de a îndeplini cerințele standardelor;

drepturilor fundamentale ale angajaților;

implicării reprezentanților societății civile în dialog.

4.5.4.   Recomandarea 5

Pentru a se asigura că toate părțile interesate pot avea încredere că, la elaborarea comunicării sale, Comisia a privit dincolo de aspecte legate direct de prioritățile pentru standardizarea TIC și, de asemenea, a evaluat impactul acestor priorități asupra diverselor aspecte sociale (a se vedea articolul 11 din TFUE), CESE recomandă ca viitoarele comunicări ale Comisiei să conțină detalii specifice cu privire la participarea diferitelor părți interesate și cu privire la consecințele sociale ale abordării sale în domeniul standardizării TIC, care are deja impact asupra întregii societăți.

Bruxelles, 21 septembrie 2016.

Președintele Comitetului Economic și Social European

Georges DASSIS


(1)  JO L 316, 14.11 2012, p. 12.

(2)  http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/image/document/2016-17/synopsis_report_on_the_public_consultation_-_standards_in_the_digital_single_market_setting_priorities_and_ensuring_delivery_15264.pdf.