1.5.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 145/22


Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

(2015/C 145/10)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de modificare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1).

CERERE DE APROBARE A UNEI MODIFICĂRI CARE NU ESTE MINORĂ A CAIETULUI DE SARCINI AL UNEI DENUMIRI DE ORIGINE PROTEJATE/INDICAȚII GEOGRAFICE PROTEJATE

CERERE DE APROBARE A UNEI MODIFICĂRI ÎN CONFORMITATE CU ARTICOLUL 53 ALINEATUL (2) PRIMUL PARAGRAF DIN REGULAMENTUL (UE) NR. 1151/2012

„ZGORNJESAVINJSKI ŽELODEC”

Nr. UE: SI-PGI-0105-01140-31.7.2013

DOP ( ) IGP ( X )

1.   Grupul solicitant și interesul legitim

Asociația producătorilor „Zgornjesavinjski želodec”

Rečica ob Savinji 55

SI-3332 Rečica ob Savinji

SLOVENIJA

Tel. +386 38390910

Modificarea a fost înaintată de același grup de producători care a depus cererea de înregistrare pentru „Zgornjesavinjski želodec”.

2.   Statul membru sau țara terță

Slovenia

3.   Rubrici din caietul de sarcini care fac obiectul modificării (modificărilor)

    Denumirea produsului

    Descrierea

    Aria geografică

    Dovada originii

    Metoda de producție

    Legătura

    Etichetarea

    Altele

4.   Tipul modificării (modificărilor)

    Modificare a caietului de sarcini al unei DOP sau al unei IGP înregistrate, care nu trebuie considerată minoră în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

    Modificare a caietului de sarcini al unei DOP sau al unei IGP înregistrate pentru care nu a fost publicat un document unic (sau un echivalent al acestuia), modificare ce nu trebuie considerată minoră în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

5.   Modificări

1.   Descrierea

Raportul dintre carne și slănină se modifică. Raportul actual „între 85:15 și 80:20” se modifică și devine „cel puțin 75 % carne și cel mult 25 % slănină”.

Noul raport dintre carne și slănină a fost propus pe baza a peste 20 de ani de analize organoleptice ale „Zgornjesavinjski želodec”, efectuate de o comisie specială de experți. S-a constatat că raportul optim dintre carne și slănină, unul care asigură aspectul, culoarea și aroma adecvate ale unei felii de „Zgornjesavinjski želodec”, este de cel puțin 75 % carne și cel mult 25 % slănină.

Greutatea produsului final se modifică de la „cel puțin 0,7 kg” la „cel puțin 0,6 kg”, iar grosimea acestuia se modifică de la „3-5 cm” la „2,5-3,5 cm”.

Această modificare se explică prin cererea mai mare a consumatorilor pentru produse mai subțiri și de dimensiuni puțin mai mici.

2.   Metoda de producție

La acest punct, trebuie să se țină cont și de modificarea raportului dintre carne și slănină, respectiv a greutății produsului final.

Greutatea unui „želodec” proaspăt umplut se modifică de la „între 1,3 kg și 2,5 kg” la „între 1,2 kg și 4 kg”.

Reducerea greutății produsului crud se datorează scăderii greutății minime a produsului final. Se propune creșterea greutății maxime permise a produsului crud, pentru a răspunde nevoilor unităților de alimentație publică de produse de dimensiuni mai mari (pentru a reduce pierderile cauzate de eliminarea capetelor produsului).

Temperatura de uscare/maturare este redusă de la „12-18 °C” la „6-16 °C”. Termenul „kašča” (uscător) și textul „și o umiditate relativă de 60-80 %” se elimină.

Având în vedere temperaturile medii propriu-zise din încăperile de uscare a mezelului „Zgornjesavinjski želodec”, datorate în principal condițiilor meteorologice variabile, temperatura de uscare este redusă, iar intervalul de temperatură crește. Termenul „kašča” (uscător) nu se mai utilizează pentru a desemna încăperea de uscare a cărnii. Informațiile referitoare la umiditatea relativă a încăperilor se elimină, având în vedere că, în principal, se monitorizează uscarea și umiditatea produsului.

Durata de uscare/maturare se modifică de la „între trei și cinci luni” la „cel puțin trei luni”.

Acest fapt se datorează experienței practice a producătorilor de „Zgornjesavinjski želodec” cu privire la condițiile meteorologice variabile.

Informațiile referitoare la pierderea greutății produsului se modifică de la „cel puțin 36 %” la „cel puțin 40 %”.

Modificările se datorează cererii consumatorilor pentru produse mai maturate și mai uscate.

3.   Legătura

Pe baza faptelor istorice, numele „George VI” se înlocuiește cu „George V”.

La invitația regelui Alexandru I al Iugoslaviei, regele britanic George V (a cărui domnie s-a încheiat la moartea sa în 1936) a vizitat valea Logar în 1932 sau 1933. Dat fiind că regele Alexandru a fost asasinat la Marsilia în 1934, este evident că acesta nu avea cum să îl invite pe regele George VI în valea Logar.

4.   Etichetarea

Drept rezultat al modificărilor legislației UE, expresia „simbol comunitar” se înlocuiește cu expresia „simbol UE”, iar la mențiunea „indicație geografică protejată” se adaugă „sau o abreviere corespunzătoare”. În plus, se adaugă o imagine a logoului pentru etichetarea „Zgornjesavinjski želodec”, care până în prezent apărea doar în caietul de sarcini.

DOCUMENT UNIC

„ZGORNJESAVINJSKI ŽELODEC”

Nr. UE: SI-PGI-0105-01140-31.7.2013

DOP ( ) IGP ( X )

1.   Denumire

„Zgornjesavinjski želodec”

2.   Statul membru sau țara terță

Slovenia

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tip de produs

Clasa 1.2. Produse din carne (preparate, sărate, afumate etc.)

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

„Zgornjesavinjski želodec” (plural: „želodci”) este un produs din carne, uscat la aer/maturat, fabricat din carne de porc de calitate superioară (pulpă, spată) și slănină tare de pe spate. Cu amestecul de carne, la care se adaugă sare și condimente, se umplu membrane naturale, precum stomac de porc, vezică de porc sau intestine de vită (cec) sau membrane artificiale permeabile. Denumirea produsului își are originea în practica tradițională a umplerii membranelor naturale, în general stomacuri de porc.

„Zgornjesavinjski želodec” conține carne și slănină în proporție de cel puțin 75 % carne și cel mult 25 % slănină. De asemenea, se adaugă usturoi, sare, piper și zahăr. Este interzisă utilizarea de nitriți, nitrați și alți aditivi. Conținutul de sare nu depășește 7 %.

Produsul uscat are o formă rotundă sau dreptunghiulară. Acesta cântărește cel puțin 0,6 kg și, datorită presării, are o formă aplatizată caracteristică și o grosime de 2,5-3,5 cm. Învelișul este neted, strânge bine umplutura și este ușor acoperit cu mucegaiuri caracteristice gri-maro din genul Penicillium.

Forma aplatizată face ca feliile de „Zgornjesavinjski želodec” să fie subțiri și lungi. O caracteristică distinctivă a mezelului „Zgornjesavinjski želodec” este aroma sa puternică, la care se adaugă cea a condimentelor, care nu acoperă aroma de bază a cărnii maturate și a slăninii.

Textura este ușor compactă, ideală pentru a felia produsul. Feliile prezintă un mozaic caracteristic și ușor de recunoscut, format din bucățele de carne de culoare roz-roșcat și de fragmente de slănină, albe sau albicioase, care sunt bine vizibile. Feliile sunt fine și se topesc repede în gură.

3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

„Zgornjesavinjski želodec” este produs din carne de porc de calitate superioară (pulpă și spată) și slănină tare de pe spate, de la rase de porc de carne sau din încrucișări ale acestora.

3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Producerea mezelului „Zgornjesavinjski želodec” (tocarea cărnii și a slăninii de pe spate, prepararea compoziției și umplerea „želodci”), precum și uscarea/maturarea produsului trebuie efectuate în aria geografică delimitată.

3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. a produsului la care se referă denumirea înregistrată

3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

Produsele certificate se etichetează cu denumirea „Zgornjesavinjski želodec” și poartă mențiunea „indicație geografică protejată” sau o abreviere corespunzătoare, simbolul UE corespunzător, simbolul național de calitate și logoul „Zgornjesavinjski želodec”. Utilizarea logoului este obligatorie pentru toate formele de „želodec” comercializate.

Image

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

Indicația geografică protejată se aplică numai produselor originare din valea superioară a râului Savinja. La nord, această arie geografică este delimitată de creasta masivului Olševa și a dealurilor Smrekovško Pogorje. La sud, aceasta este delimitată de vârfurile Dobrovlje și Menina, care despart valea superioară de valea inferioară a râului Savinja și de valea Tuhinjska. Limita sa vestică trece prin pasul Črnivec, Kranjsko Reber, pe platoul Velika Planina și prin pasul Presedljaj până la Ojstrica. De acolo, limita este formată de creasta Grintavcev până la Skuta, ajungând în nord până la muntele Mrzla Gora. Acolo, limita trece în nord de-a lungul frontierei dintre Slovenia și Austria până la pasul Pavličevo Sedlo, de unde se întoarce către est, ajungând înapoi la Olševa.

5.   Legătura cu aria geografică

Protecția produsului „Zgornjesavinjski želodec” se bazează pe renumele acestuia. Principala sa caracteristică este metoda de producție tradițională. Preparatele uscate din carne produse în alte regiuni din Slovenia sunt în general cârnați de casă și salamuri. Dar, în această regiune înconjurată de munți, rețeta autenticului „želodec” a fost transmisă de secole de la o generație la alta. Producția mezelului „Zgornjesavinjski želodec” a apărut mai întâi în zona muntoasă de mare altitudine a văii superioare a râului Savinja. Se pare că primele atestări ale producției de „Zgornjesavinjski želodec” datează de la începutul secolului al XIX-lea. În manuscrisele sale, etnograful Jože Lekše a prezentat importanța mezelului „Zgornjesavinjski želodec” în cadrul ceremoniilor, acesta fiind servit la ocazii speciale precum nunțile, parastasele sau sărbătorile familiale. În secolul al XX-lea, „Zgornjesavinjski želodec” a început să fie produs și în zonele mai joase și mai populate ale văii, fapt atestat, printre altele, de manuscrisul unei rețete de preparare a produsului care datează aproximativ din anul 1930 și provine de la ferma Logar din valea Logar.

Aleksander Videčnik, autor care a efectuat cercetări referitoare la obiceiurile populare și modul de viață în valea superioară a râului Savinja, povestește că regele George V al Marii Britanii, aflat în vizită la regele Alexandru în perioada interbelică, ar fi vizitat valea Logar (care face parte din valea superioară a râului Savinja), unde aceștia ar fi gustat „Zgornjesavinjski želodec”. Se spune că regelui i-a plăcut atât de mult, încât pe urmă a cerut să îi fie livrat la curtea britanică.

De-a lungul anilor, produsul a devenit renumit ca specialitate culinară exclusivă a acestei arii, unde este și în zilele noastre unul dintre felurile principale de mâncare la ocazii speciale, nunți și sărbători, iar de Paști localnicii îl duc la biserică pentru a fi binecuvântat.

Aria geografică din valea superioară a râului Savinja se caracterizează printr-o îmbinare a climatului alpin și subalpin. Tipul de climă predominant este determinat în principal de altitudine. Zonele aflate la o altitudine mai mare au un climat alpin cu o temperatură medie sub – 3 °C în luna cea mai friguroasă, pe când zonele mai joase au un climat subalpin temperat. Aerul rece de munte coboară în văile râurilor Savinja și Dreta de pe platourile alpine mai înalte care le înconjoară, astfel încât verile nu sunt foarte călduroase. Primăverile și toamnele sunt răcoroase, iar iernile sunt de obicei lungi și friguroase. Pe lângă aceste condiții climatice generale, în aria geografică există microclimate locale (de exemplu, zone însorite sau umbroase, văi închise).

Principala caracteristică a regiunii este dată de diferențele mari de temperatură între zonele însorite și cele umbroase, respectiv între regiunile înalte și cele joase, care duc la formarea de curenți de aer locali ce permit uscarea produsului „Zgornjesavinjski želodec” prin circulația naturală a aerului.

Valea superioară a râului Savinja, înconjurată de dealuri înalte, are un microclimat unic, păduri întinse de molid, râuri și pâraie cu un debit excepțional de apă. Atât microclimatul de ansamblu al ariei geografice, cât și microclimatul local din zona în care are loc uscarea prezintă, de asemenea, o importanță excepțională pentru uscarea și maturarea „želodec”.

Principalele materiale folosite la construcția spațiilor de uscare a „želodci” sunt lemnul de molid, piatra și cărămida.

Toate aceste condiții specifice au o influență semnificativă asupra uscării și maturării „želodci”, respectiv asupra gustului și aromei mezelurilor.

Pe lângă condițiile naturale favorabile, calitatea produsului se datorează și oamenilor, care au elaborat o tehnică specială de preparare, fasonare și uscare a „želodci” în aria de producție. „Zgornjesavinjski želodec” este fabricat și în prezent folosind metode care respectă tradiția, iar introducerea de îmbunătățiri tehnologice se face fără a modifica forma caracteristică și proprietățile organoleptice ale produsului. Mediul, parfumul pădurilor de molid, împreună cu clima și cu factorul uman, care include experiența, metodele specifice și cunoștințele practice, sunt elemente esențiale pentru prepararea produsului „Zgornjesavinjski želodec”.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

[articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament]

http://www.mkgp.gov.si/fileadmin/mkgp.gov.si/pageuploads/podrocja/Varna_in_kakovostna_hrana_in_krma/zasciteni_kmetijski_pridelki/Specifikacije/ZGSAV_-_SPECIFIKACIJA_julij_13.pdf


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.