17.12.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 422/33


RAPORT

privind conturile anuale ale întreprinderii comune europene pentru ITER și pentru dezvoltarea energiei de fuziune pentru exercițiul financiar 2014, însoțit de răspunsurile întreprinderii comune

(2015/C 422/05)

CUPRINS

 

Puncte

Pagina

Introducere

1-3

34

Informații în sprijinul declarației de asigurare

4

34

Declarația de asigurare

5-17

34

Opinia privind fiabilitatea conturilor

10

35

Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

11

35

Paragrafe de evidențiere a unor aspecte

12-16

36

Observații cu privire la gestiunea bugetară și financiară

18-19

37

Situațiile financiare

18

37

Execuția bugetului

19

37

Observații cu privire la controalele-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control ale întreprinderii comune

20-25

37

Achizițiile pentru activitățile operaționale și granturile

21-22

38

Controlul și monitorizarea globală a granturilor și a contractelor de achiziții aferente activităților operaționale

23-25

39

Alte aspecte

26-27

39

Cadrul juridic

26

39

Raportul anual de activitate

27

39

Situația acțiunilor întreprinse în urma observațiilor anterioare

28-34

39

Drepturile de proprietate intelectuală și politica industrială

28-31

39

Conflictele de interese

32

40

Acordul de găzduire

33

40

Normele de aplicare a Statutului funcționarilor

34

40

INTRODUCERE

1.

Întreprinderea comună europeană pentru ITER (1) și pentru dezvoltarea energiei de fuziune [denumită în continuare „întreprinderea comună F4E” (Fusion for Energy)] a fost înființată în martie 2007 (2), pe o perioadă de 35 de ani. Instalațiile principale de fuziune urmează să fie dezvoltate în Cadarache, Franța, în timp ce întreprinderea comună este situată la Barcelona.

2.

Sarcinile întreprinderii comune sunt următoarele (3):

(a)

să contribuie, în numele Euratom, la Organizația Internațională a Energiei de Fuziune ITER (4);

(b)

să contribuie, în numele Euratom, la activitățile din cadrul abordării extinse (activități complementare de cercetare comună în domeniul fuziunii) desfășurate împreună cu Japonia, în vederea dezvoltării rapide a energiei de fuziune;

(c)

să pregătească și să coordoneze un program de activități în vederea pregătirilor pentru construirea unui reactor de fuziune experimental și a instalațiilor conexe, inclusiv a Centrului internațional de iradiere a materialelor de fuziune.

3.

Membrii întreprinderii comune sunt Euratom, reprezentată de Comisia Europeană, statele membre ale Euratom și alte țări care au încheiat cu Euratom acorduri de cooperare în domeniul fuziunii nucleare controlate (din 31 decembrie 2014: Elveția).

INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

4.

Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea operațiunilor la nivelul întreprinderii comune și o evaluare a controalelor-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori (acolo unde este cazul), precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii.

DECLARAȚIA DE ASIGURARE

5.

În temeiul dispozițiilor articolului 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Curtea a auditat:

(a)

conturile anuale ale întreprinderii comune F4E, care cuprind situațiile financiare (5) și rapoartele privind execuția bugetară (6) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2014; și

(b)

legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

Responsabilitatea conducerii

6.

În conformitate cu articolele 39 și 50 din Regulamentul delegat (UE) nr. 1271/2013 al Comisiei (7), conducerea este responsabilă de întocmirea și de prezentarea fidelă a conturilor anuale ale întreprinderii comune, precum și de legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora.

(a)

Responsabilitățile conducerii în ceea ce privește conturile anuale ale întreprinderii comune includ conceperea, implementarea și menținerea sistemului de control intern necesar pentru întocmirea și pentru prezentarea fidelă a unor situații financiare care să nu fie afectate de denaturări semnificative, fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori; aceste responsabilități includ, de asemenea, alegerea și aplicarea politicilor contabile corespunzătoare, pe baza normelor contabile adoptate de contabilul Comisiei (8), precum și elaborarea unor estimări contabile rezonabile în lumina circumstanțelor existente. Directorul aprobă conturile anuale ale întreprinderii comune după ce contabilul acesteia le-a întocmit pe baza tuturor informațiilor disponibile și după ce acesta a elaborat o notă ce însoțește conturile, în care declară, inter alia, că a obținut o asigurare rezonabilă conform căreia aceste conturi prezintă, sub toate aspectele semnificative, o imagine corectă și fidelă a situației financiare a întreprinderii comune.

(b)

Responsabilitățile conducerii în ceea ce privește asigurarea legalității și regularității operațiunilor subiacente și respectarea principiului bunei gestiuni financiare constau în conceperea, implementarea și menținerea unui sistem eficace și eficient de control intern, care să facă apel la o supraveghere adecvată și la măsuri corespunzătoare de prevenire a neregularităților și a fraudei, precum și, dacă se dovedește necesar, la acțiuni în justiție pentru recuperarea fondurilor plătite sau utilizate în mod incorect.

Responsabilitatea auditorului

7.

Responsabilitatea Curții este de a furniza Parlamentului European și Consiliului (9), pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Auditul Curții este efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codul deontologic formulate de IFAC și cu standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit formulate de INTOSAI. Aceste standarde impun Curții să planifice și să efectueze auditul astfel încât să obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor anuale ale întreprinderii comune și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

8.

Auditul implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile prezentate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Procedurile de audit sunt alese pe baza raționamentului auditorului, care se întemeiază pe evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor subiacente să existe neconformități semnificative cu cerințele din legislația Uniunii Europene, fie că aceste denaturări sau neconformități rezultă din acte de fraudă, fie că rezultă din erori. Atunci când evaluează aceste riscuri, auditorul analizează controalele interne referitoare la întocmirea și la prezentarea fidelă a conturilor, precum și sistemele de supraveghere și de control introduse pentru a asigura legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente, și definește proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Auditul include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor.

9.

Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza opiniilor prezentate în continuare.

Opinia privind fiabilitatea conturilor

10.

În opinia Curții, conturile anuale ale întreprinderii comune prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acesteia la 31 decembrie 2014, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei.

Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

11.

În opinia Curții, operațiunile subiacente conturilor anuale ale întreprinderii comune aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2014 sunt, sub toate aspectele semnificative, conforme cu legile și reglementările în vigoare.

Paragrafe de evidențiere a unor aspecte

12.

Fără a pune în discuție opiniile formulate la punctele 10 și 11, Curtea dorește să atragă atenția asupra următoarelor aspecte. În concluziile sale adoptate la 7 iulie 2010 (10), Consiliul a aprobat suma de 6,6 miliarde de euro (la valorile din 2008) reprezentând contribuția întreprinderii comune la faza de construcție din cadrul proiectului ITER. Această sumă, care reprezintă dublul costurilor inițiale prevăzute în buget pentru această fază a proiectului, nu includea cuantumul de 663 de milioane de euro propus de Comisia Europeană în 2010 pentru a acoperi eventualele cheltuieli neprevăzute (11).

13.

Complexitatea activităților derulate de întreprinderea comună F4E (12) implică un risc semnificativ ca suma cu care aceasta contribuie la faza de construcție din cadrul proiectului să crească (13). Acest risc este determinat, în principal, de eventualele modificări aduse sferei (14) rezultatelor preconizate ale proiectului, dar și de întârzierile înregistrate față de calendarul actual, care este considerat nerealist (15). Prezentarea unor noi valori de referință pentru proiectul ITER (în ceea ce privește sfera, calendarul și costurile acestuia) de către Consiliul ITER (16), planificată pentru luna iunie 2015, a fost amânată pentru luna noiembrie 2015. La momentul desfășurării auditului (martie 2015), întreprinderea comună estima că perioada de timp cu care se va depăși calendarul fazei de construcție din cadrul proiectului este de cel puțin 43 de luni.

14.

Cea mai recentă estimare a deficitului de finanțare („eveniment contingent negativ”) până la finalizare a fazei de construcție, care a fost calculată de întreprinderea comună în noiembrie 2014, se ridica la 428 de milioane de euro (la valorile din 2008) (17). Întreprinderea comună F4E pregătește în prezent o estimare mai exactă și actualizată.

15.

Întreprinderea comună se află în continuare într-un proces de dezvoltare a unui sistem centralizat și uniform care să integreze toate datele operaționale și care să permită o monitorizare și un control periodic al estimărilor, al costurilor și al deviațiilor (18). Mai mult, întreprinderea comună F4E nu și-a actualizat evaluarea contribuției sale la proiectul ITER după finalizarea fazei de construcție.

16.

Având în vedere provocările cu care proiectul ITER se confruntă în prezent, noul director general al Organizației Internaționale ITER a prezentat Consiliului ITER un plan de acțiune care conține o serie de măsuri specifice menite să abordeze principalele constrângeri care afectează momentan în mod negativ derularea proiectului (19). În ceea ce privește întreprinderea comună F4E, noul director interimar (20) a prezentat Consiliului de administrație un plan de acțiune al întreprinderii comune F4E, care vine, în mare parte, în sprijinul planului de acțiune al Organizației Internaționale ITER (21). La momentul efectuării auditului Curții, măsurile practice de punere în aplicare a ambelor planuri erau încă în curs de definire.

17.

Observațiile prezentate în continuare nu pun în discuție opiniile exprimate de Curte.

OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA GESTIUNEA BUGETARĂ ȘI FINANCIARĂ

Situațiile financiare

18.

În notele la situațiile financiare, tabelul și informațiile incluse la rubrica 4.3.1.1. – „Acordul privind achizițiile aferente ITER (Organizația Internațională ITER)” reflectă acordurile de achiziții semnate (coloana 3) și acordurile de achiziții pentru care s-au acordat credite până în prezent (coloana 4). Tabelul nu indică stadiul de avansare a lucrărilor în curs și informațiile din textul acestuia sunt limitate, deși acestea sunt elemente esențiale pentru a se cunoaște stadiul și valoarea activităților derulate până în prezent de către întreprinderea comună.

Execuția bugetului

19.

Bugetul definitiv pe 2014 disponibil pentru execuție includea credite de angajament în valoare de 1  168,8 milioane de euro și credite de plată în valoare de 567,6 milioane de euro. Pentru creditele de angajament, rata de utilizare a fost de 100 %, iar pentru creditele de plată, de 88,5 %. Totuși, rata de utilizare a creditelor de plată care figuraseră în bugetul inițial pentru exercițiul 2014 a fost de numai 73 % (22). În ceea ce privește creditele de angajament în valoare de 1  125,2 milioane de euro care erau disponibile pentru activitățile operaționale, 23 % au fost executate prin angajamente directe individuale, iar restul de 77 %, prin angajamente globale. Rata scăzută de execuție prin angajamente individuale se explică prin întârzierea generală înregistrată de proiectul ITER și prin numeroasele cereri de modificare primite din partea Organizației Internaționale ITER.

OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA CONTROALELE-CHEIE DIN CADRUL SISTEMELOR DE SUPRAVEGHERE ȘI DE CONTROL ALE ÎNTREPRINDERII COMUNE

20.

Curtea de Conturi constată că s-au înregistrat progrese semnificative în numeroase domenii. La momentul auditului (martie 2015), întreprinderea comună F4E se afla în continuare în proces de punere în aplicare a unei serii de acțiuni-cheie pentru gestionarea activităților sale:

Întreprinderea comună F4E se află în continuare într-un proces de dezvoltare a unui sistem centralizat și uniform care să integreze toate datele operaționale și care să permită o monitorizare și un control regulat al estimărilor și al deviațiilor față de costurile prevăzute, inclusiv a sistemului care permite estimarea valorii fiecărui element al lucrărilor la nivel de contract. La momentul desfășurării auditului, întreprinderea comună F4E își actualizase costurile de referință (23) la nivelul 4 al structurii defalcate a lucrărilor, însă nu și la nivel de contract (nivelul 6). De asemenea, sistemul care furnizează informații referitoare la gradul de implementare a activităților (managementul valorii dobândite) nu a fost încă elaborat.

Planurile de acțiune adoptate de întreprinderea comună în urma auditurilor interne privind circuitele financiare, gestionarea granturilor și contractele încheiate cu experți erau puse în aplicare fie în totalitate, fie în cea mai mare parte a lor, la momentul auditului (martie 2015). Referitor la situația globală a tuturor planurilor de acțiune adoptate de întreprinderea comună F4E ca răspuns la auditurile interne desfășurate până în prezent (24), la data auditului Curții, termenul de punere în aplicare a 29 dintre cele 46 de recomandări care se aflau încă în curs de implementare fusese depășit.

În 2014, structura de audit intern a întreprinderii comune a examinat monitorizarea execuției contractelor în domeniul clădirilor ITER (25) și a pus în lumină existența unor factori de risc importanți, cum ar fi concepția imatură a unora dintre activitățile ITER, numărul semnificativ de cereri de modificare a proiectului, calendarul nerealist al proiectului și întârzierea care afectează în prezent implementarea activităților. Este foarte dificil pentru întreprinderea comună F4E să atenueze unele dintre aceste riscuri în mod eficace, întrucât activitățile aferente țin de competența Organizației Internaționale ITER. În urma acestei examinări, s-a constatat, de asemenea, că sunt necesare controale mai riguroase și schimbări la nivel de procese, în special în ceea ce privește controlul managementului și al schimbărilor, gestiunea financiară a contractelor și gestionarea neconformităților.

Serviciul de audit intern al Comisiei Europene a desfășurat o examinare limitată a gestionării contractelor (26) și a subliniat faptul că întreprinderea comună F4E este în curs de transformare dintr-o organizație axată în principal pe achiziții într-o organizație axată în principal pe gestionarea contractelor. Deși examinarea a concluzionat că întreprinderea comună F4E realizează progrese în instituirea unor controale la nivel de entitate care abordează riscurile legate de execuția contractelor, Serviciul de audit intern a identificat, de asemenea, anumite domenii în care controalele nu sunt încă suficient de mature, în special în ceea ce privește gestionarea amendamentelor la contracte și a evenimentelor contingente.

Sistemul intern de gestionare a riscurilor la nivelul întreprinderii a identificat zece riscuri noi în 2014. Dintre cele 32 de acțiuni identificate în octombrie 2014 în vederea atenuării celor șase riscuri foarte ridicate, 13 au fost puse în aplicare, nouă se află în curs de punere în aplicare, una a fost anulată pe motiv că nu mai era aplicabilă și nouă nu fuseseră încă demarate.

Achizițiile pentru activitățile operaționale și granturile

21.

Procedurile de negociere au reprezentat 58 % din cele 67 de proceduri de achiziții pentru activități operaționale lansate în 2014 (44 % în 2013). Chiar dacă întreprinderea comună își desfășoară activitatea într-un domeniu tehnic foarte specializat, ea trebuie să depună în continuare eforturi pentru a spori nivelul de competitivitate din cadrul procedurilor de achiziții. În ceea ce privește granturile, numărul mediu de propuneri primite a fost doar de una per cerere de propuneri.

22.

Cinci proceduri de achiziții pentru activități operaționale au făcut obiectul auditului. S-au constatat următoarele deficiențe:

Cu excepția unui singur caz, întreprinderea comună F4E nu a reușit să comunice suma alocată fiecărui contract în parte din bugetul limitat la 6,6 miliarde de euro la momentul lansării procedurii. De asemenea, întreprinderea nu a furnizat estimarea costurilor la momentul finalizării (27) acestor activități. Această informație este necesară pentru a calcula suma cu care costurile pot devia față de bugetul plafonat.

Într-un caz, valoarea la care a fost atribuit contractul devia cu 29 % față de costul de referință (12,4 milioane de euro, la valorile din 2008). Această deviație nu a fost raportată în raportul comisiei de evaluare.

S-au constatat deficiențe în ceea ce privește evaluarea ofertelor financiare de către comisia de evaluare. Într-un caz, nu s-au luat în considerare la evaluare nici opțiunile din contract (în valoare de 32 de milioane de euro), nici costurile suplimentare care urmau să fie suportate. Într-un alt caz, nu s-a realizat o comparație a ofertelor cu valoarea alocată din bugetul plafonat sau cu costurile de referință. În niciuna dintre procedurile examinate, nu era specificată, în rapoartele comisiei de evaluare, estimarea costurilor la momentul finalizării pentru contractele în cauză.

Desfășurarea unei proceduri de achiziție a fost afectată de o întârziere de 21 de luni față de data preconizată pentru finalizare. În alte două proceduri de achiziții, contractele au fost atribuite cu o întârziere de 10, respectiv cinci luni față de data stabilită.

În cazul unei proceduri de achiziție, întreprinderea comună F4E a trebuit să includă în programul de activitate pentru 2014 o activitate neprevăzută și care nu fusese inclusă în buget (28). Valoarea contractului suplimentar rezultat era de 2,88 milioane de euro.

Într-una dintre procedurile de achiziții examinate, evaluarea criteriilor tehnice de atribuire era prezentată de comisia de evaluare, în raportul său, în linii prea mari, iar observațiile consemnate nu erau suficient de detaliate pentru a justifica punctajul acordat.

În cazul a trei proceduri de achiziții, deși întreprinderea comună a publicat anunțurile de participare și a desfășurat o serie de activități prealabile achiziției, ea nu a asigurat publicitatea contractelor prin intermediul anunțurilor de intenție, pentru a spori vizibilitatea și concurența, astfel cum se recomandă în Vademecumul Comisiei în materie de achiziții publice.

Controlul și monitorizarea globală a granturilor și a contractelor de achiziții aferente activităților operaționale

23.

Întreprinderea comună dispune de un sistem de efectuare de audituri (29) la nivelul contractanților, obiectivul urmărit fiind acela de a se verifica respectarea cerințelor de asigurare a calității (30).

24.

În ceea ce privește controlul și monitorizarea de ansamblu a contractelor aferente activităților operaționale (inclusiv verificarea financiară și a conformității), structura de audit intern și Serviciul de audit intern al Comisiei Europene au inclus acest domeniu în planurile lor de audit pentru 2014 (31).

25.

În ceea ce privește auditurile ex post privind granturile (realizate în cadrul strategiei generale de control și de monitorizare a întreprinderii comune F4E), acestea nu erau închise la momentul auditului Curții.

ALTE ASPECTE

Cadrul juridic

26.

Noul regulament financiar aplicabil bugetului general al Uniunii (32) a fost adoptat la 25 octombrie 2012 și a devenit aplicabil la 1 ianuarie 2013 (33). Regulamentul financiar cadru pentru organismele (34) menționate la articolul 208 din noul regulament financiar a intrat în vigoare la 8 decembrie 2013. La momentul desfășurării auditului, regulamentul financiar al întreprinderii comune nu fusese încă modificat pentru a reflecta aceste schimbări.

Raportul anual de activitate

27.

În Raportul anual de activitate pe 2014, președintele Consiliului de administrație al întreprinderii comune F4E subliniază necesitatea de a se continua toate acțiunile de limitare a costurilor, în timp ce directorul menționează faptul că sistemul de control intern a fost din nou consolidat și ameliorat pentru a atenua în mod corespunzător riscurile menționate de Curtea de Conturi Europeană în secțiunea „Paragrafe de evidențiere a unor aspecte” din cadrul raportului său anual referitor la exercițiul 2013 (35).

SITUAȚIA ACȚIUNILOR ÎNTREPRINSE ÎN URMA OBSERVAȚIILOR ANTERIOARE

Drepturile de proprietate intelectuală și politica industrială

28.

Decizia privind implementarea politicii industriale a întreprinderii comune F4E și a politicii acesteia privind drepturile de proprietate intelectuală și diseminarea informațiilor a fost adoptată de Consiliul de administrație al întreprinderii comune la 27 iunie 2013.

29.

Mai multe măsuri luate în vederea implementării politicii privind drepturile de proprietate intelectuală și a politicii industriale au fost finalizate în 2014 (36), în timp ce alte câteva sunt încă în curs de punere în aplicare (37), iar trei măsuri se află în așteptarea unor evoluții viitoare (38). Odată ce măsurile vor fi fost puse în aplicare, întreprinderea comună F4E intenționează să efectueze o evaluare de impact pentru a măsura efectul pe care îl au diferitele măsuri asupra gradului de îndeplinire a obiectivelor politicii industriale.

30.

Una dintre măsurile adoptate de întreprinderea comună F4E în 2013, cu scopul atragerii interesului actorilor industriali cu privire la proiectul ITER și al intensificării concurenței în domeniu, a fost de a oferi contractanților drepturi exclusive de exploatare a proprietății intelectuale pe care o generează în alte domenii decât fuziunea, precum și drepturi, care nu sunt însă exclusive, în domeniul fuziunii.

31.

Pentru a atenua riscurile legate de obligația sa de a reține dreptul de acces la totalitatea drepturilor de proprietate intelectuală (cunoștințe preexistente și cunoștințe noi) implicate în contribuțiile în natură europene și pentru a putea transfera acest drept de acces către Organizația ITER, dacă este nevoie, întreprinderea comună a adoptat o serie de clauze contractuale specifice aplicabile activităților sale.

Conflictele de interese

32.

Regulamentul privind gestionarea conflictelor de interese aplicabil membrilor personalului a fost adoptat de Consiliul de administrație al întreprinderii comune F4E și a intrat în vigoare la data de 1 iulie 2014 (39). În conformitate cu articolul 6 din acest regulament, s-a creat un registru care monitorizează cazurile principale de conflicte de interese și care conține informații cu privire la membrii personalului în cauză, la tipul conflictului de interese și la situația care a dat naștere conflictului de interese respectiv. A fost de asemenea creată baza de date conținând formularele privind declarațiile generale de interese, la care se face referire la articolul 7 din regulamentul respectiv.

Acordul de găzduire

33.

Potrivit acordului de găzduire semnat cu Regatul Spaniei la 28 iunie 2007, sediul permanent al întreprinderii comune ar fi trebuit să fie pus la dispoziția întreprinderii comune în luna iunie 2010. În urma discuțiilor dintre guvernul Spaniei și întreprinderea comună F4E, acesteia i-a fost prezentată o ofertă oficială la data de 10 martie 2015. Oferta a fost prezentată Consiliului de administrație la 19 martie, în prezent având loc discuții cu autoritățile spaniole pe marginea acesteia.

Normele de aplicare a Statutului funcționarilor

34.

În 2014, întreprinderea comună F4E a adoptat mai multe norme de aplicare a Statului funcționarilor din instituțiile Uniunii Europene (40). La momentul auditului (martie 2015), mai trebuiau încă adoptate anumite norme specifice ale Comisiei Europene (41).

Prezentul raport a fost adoptat de Camera IV, condusă de domnul Milan Martin CVIKL, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 20 octombrie 2015.

Pentru Curtea de Conturi

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Președinte


(1)  ITER: International Thermonuclear Experimental Reactor – reactorul termonuclear experimental internațional.

(2)  Decizia 2007/198/Euratom a Consiliului din 27 martie 2007 de înființare a întreprinderii comune europene pentru ITER și pentru dezvoltarea energiei de fuziune, cu oferirea unor avantaje conexe (JO L 90, 30.3.2007, p. 58), modificată prin Decizia 2013/791/Euratom a Consiliului din 13 decembrie 2013 (JO L 349, 21.12.2013, p. 100) și prin Decizia (Euratom) 2015/224 a Consiliului din 10 februarie 2015 (JO L 37, 13.2.2015, p. 8).

(3)  În anexă sunt prezentate în mod sintetic și în scop informativ competențele și activitățile întreprinderii comune, precum și resursele de care dispune aceasta.

(4)  Organizația Internațională a Energiei de Fuziune ITER a fost înființată în octombrie 2007 pentru o perioadă inițială de 35 de ani, cu scopul de a implementa proiectul ITER, care urmărește să demonstreze fezabilitatea științifică și tehnologică a energiei de fuziune. Membrii acestei organizații sunt Euratom, Republica Populară Chineză, Republica India, Japonia, Republica Coreea, Federația Rusă și Statele Unite ale Americii.

(5)  Acestea cuprind bilanțul, situația performanței financiare, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor în structura activelor nete, o sinteză a principalelor politici contabile, precum și o serie de alte note explicative.

(6)  Acestea cuprind rapoartele privind execuția bugetară, o sinteză a principiilor bugetare și alte note explicative.

(7)  JO L 328, 7.12.2013, p. 42.

(8)  Normele contabile adoptate de contabilul Comisiei derivă din Standardele internaționale de contabilitate pentru sectorul public (International Public Sector Accounting Standards – IPSAS) adoptate de Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants – IFAC) sau, după caz, din Standardele internaționale de contabilitate (International Accounting Standards – IAS)/Standardele internaționale de raportare financiară (International Financial Reporting Standards – IFRS) adoptate de Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (International Accounting Standards Board – IASB).

(9)  Articolul 107 din Regulamentul (UE) nr. 1271/2013.

(10)  Concluziile Consiliului din 7 iulie 2010 privind situația ITER (ref. 11902/10).

(11)  Comunicarea Comisiei către Parlamentul European și Consiliu, intitulată „Situația ITER și posibilități de evoluție”, 4 mai 2010 [COM(2010) 226 final].

(12)  Această complexitate decurge în principal din natura soluțiilor inovatoare în materie de inginerie și a provocărilor tehnice ale multora dintre contribuțiile în natură care urmează să fie furnizate către Organizația Internațională ITER, precum și din schimbările survenite la nivelul sferei de cuprindere și al specificațiilor tehnice, care țin de competența Organizației Internaționale ITER și asupra cărora întreprinderea comună F4E nu are practic niciun control.

(13)  Așa cum se indică și în Raportul de progres al întreprinderii comune F4E (Fusion for Energy Progress Report), prezentat Consiliului Uniunii Europene în noiembrie 2014, precum și în cea de a treia evaluare anuală a întreprinderii comune F4E, raport prezentat Consiliului Uniunii Europene în noiembrie 2014.

(14)  În ceea ce privește modificările aduse sferei contribuțiilor în natură furnizate Organizației Internaționale ITER, mecanismul actual de compensare a majorărilor de costuri rezultate din modificările respective continuă să fie un subiect de discordie între organizație și întreprinderea comună F4E. Aceasta din urmă consideră că sistemul actual nu este aplicat astfel cum ar trebui și că se regăsește în situația în care majorările de costuri nu sunt compensate (2014 Fusion for Energy Progress Report to the Council of the European Union – Raportul de progres al întreprinderii comune F4E pe 2014 către Consiliul Uniunii Europene, noiembrie 2014).

(15)  Punctul 12 și nota de subsol 12 din Raportul pe 2013 al Curții (JO C 452, 16.12.2014, p. 44).

(16)  Consiliul Organizației Internaționale ITER.

(17)  Aceasta reprezintă o deviație de 7,2 % față de cifra aprobată de Consiliu în 2010 (Raportul de progres al întreprinderii comune F4E, prezentat Consiliului Competitivitate în noiembrie 2014). Suma cu care deviația a crescut față de cea raportată în noiembrie 2013 (290 de milioane de euro) este de 138 de milioane de euro, în principal ca urmare a resurselor suplimentare furnizate Organizației Internaționale ITER și a contribuției suplimentare pentru Japonia în legătură cu contractele UE transferate către acest stat, sumă care nu fusese prevăzută în situația inițială a costurilor de referință (a se vedea punctul 2.7 din conturile întreprinderii comune F4E pe 2014).

(18)  A se vedea punctul 20.

(19)  La 5 martie 2015, Consiliului ITER a numit un nou director general și a avizat planul de acțiune pe 2015 al Organizației Internaționale ITER.

(20)  Noul director interimar a fost numit de Consiliul de administrație al întreprinderii comune F4E la 3 decembrie 2014 pentru o perioadă de un an începând cu 1 martie 2015, până la finalizarea procesului de selecție a unui nou director.

(21)  Consiliul de administrație al întreprinderii comune F4E a avizat principiile de bază ale planului de acțiune al acesteia și, în special, măsurile de sprijin pentru înființarea unei noi organizații integrate, conform viziunii noului director general al Organizației Internaționale ITER, și a solicitat examinarea oricăror chestiuni de natură juridică referitoare la punerea în aplicare a planului de acțiune.

(22)  Creditele de plată prevăzute în bugetul inițial adoptat la 11 decembrie 2013 se ridicau la 698 de milioane de euro. Această sumă a fost apoi redusă la 567,6 milioane de euro, prin bugetele rectificative din 11 iunie și din 3 decembrie 2014, în principal din cauza întârzierilor în implementarea activităților legate de capitolul bugetar dedicat construcției ITER.

(23)  Noțiunea de „costuri de referință” este definită la nota de subsol 3 din Raportul de progres pe 2014 prezentat Consiliului Uniunii Europene ca fiind costul care a fost estimat pentru un proiect, pentru o componentă din structura defalcată a lucrărilor, pentru un pachet de lucrări sau pentru o activitate planificată atunci când a fost elaborat bugetul de referință al proiectului. Costurile de referință reflectă estimările de costuri care au stat inițial la baza bugetului de 6,6 miliarde de euro al întreprinderii comune F4E și care au fost actualizate în mod corespunzător pentru a se adăuga doar costurile estimate aferente oricărei modificări a sferei de cuprindere care a avut loc până în prezent. Ele constituie referința în raport cu care va fi măsurată performanța întreprinderii comune F4E în materie de costuri. Costul de referință al unei sfere de cuprindere anume este calculat cu ajutorul funcției privind densitatea de probabilitate a costurilor.

(24)  Audituri interne privind: circuitele financiare, gestionarea granturilor, contractele încheiate cu experți, activitățile preliminare achizițiilor pentru activitățile operaționale, achizițiile efectuate în domeniul clădirilor ITER, procedurile de selecție și de recrutare a personalului, monitorizarea execuției contractelor privind clădirile ITER, pregătirea procedurilor de achiziții în cadrul întreprinderii comune F4E, examinarea procedurii dialogului competitiv utilizate pentru Lotul de achiziții 03 (clădirile Tokamak) și examinarea limitată a gestionării contractelor.

(25)  Examinarea realizată în octombrie 2014 de structura de audit intern a întreprinderii comune F4E cu privire la monitorizarea execuției contractelor în domeniul clădirilor ITER.

(26)  Examinarea limitată efectuată de Serviciul de Audit Intern în ceea ce privește gestionarea contractelor – Controalele la nivel de entitate din cadrul întreprinderii comune europene pentru ITER și pentru dezvoltarea energiei de fuziune, octombrie 2014.

(27)  Estimarea costurilor la momentul finalizării este definită la nota de subsol 4 din Raportul de progres pe 2014 prezentat Consiliului Uniunii Europene ca fiind costul total estimat pentru o activitate planificată, pentru o componentă din structura defalcată a lucrărilor sau pentru proiect la finalizarea implementării sferei definite a lucrărilor. În practică, estimarea respectivă acoperă totalitatea estimărilor cel mai recent actualizate ale costurilor pentru activitățile întreprinderii comune F4E, inclusiv costurile efective ale contractelor finalizate, estimările actualizate ale costurilor totale aferente contractelor în curs, precum și costurile previzionate ale contractelor viitoare. Astfel, definiția acestui concept cuprinde, de asemenea, costul modificărilor preconizate și costul riscurilor care este posibil să se concretizeze pe parcursul execuției contractelor în curs și viitoare. Estimarea costurilor la momentul finalizării este calculată cu ajutorul funcției privind densitatea de probabilitate a costurilor.

(28)  Din cauza faptului că întreprinderea comună a trebuit să suporte costul unei deficiențe în faza de producție a componentei în cauză.

(29)  Dintre cele 19 audituri de calitate efectuate în 2014, 17 erau deja închise în martie 2015. În urma auditurilor, au fost identificate 21 de situații de nerespectare a procedurilor, precum și 129 de aspecte care necesitau îmbunătățiri.

(30)  Domeniile acoperite de audituri includeau: dispozițiile referitoare la calitate, situațiile de neconformitate (orice situație care nu este în conformitate cu o cerință specificată), controlul achizițiilor și gestionarea subcontractărilor, gestionarea documentelor și a datelor, gestionarea modificărilor și a deviațiilor, planul de control al calității pentru construcțiile civile, programul detaliat al proiectelor, gestionarea riscurilor aferente contractelor și planul de control al calității pentru lucrările tehnice.

(31)  A se vedea a patra și a cincea liniuță de la punctul 20.

(32)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 298, 26.10.2012, p. 1).

(33)  Articolul 214 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012, cu derogările menționate.

(34)  JO L 38, 7.2.2014, p. 2.

(35)  Punctul 30 din Raportul pe 2013 al Curții (JO C 452, 16.12.2014, p. 50).

(36)  Măsuri vizând, printre altele, limitarea explicită a răspunderii pentru daunele indirecte/incidentale care pot afecta prețul specificat în contract; plata de către întreprinderea comună F4E a costurilor suplimentare suportate de contractant ca urmare a modificării legislației aplicabile; partajarea riscurilor aferente erorilor existente în documentația tehnică; compensație plătită contractanților în cazul suspendării contractului pentru o perioadă minimă definită; rambursarea costurilor suplimentare suportate de contractant în eventualitatea unor întârzieri la livrarea componentelor gratuite; planificarea îmbunătățirii portalului întreprinderii comune F4E destinat industriei de profil și implementarea unor noi soluții de achiziții electronice; elaborarea unor orientări armonizate pentru definirea și aplicarea criteriilor de selecție și de atribuire.

(37)  Orientări privind compensația financiară pentru participarea la o procedură de dialog competitiv.

(38)  Derogarea extinsă de răspundere în materie nucleară; trecerea la achiziții bazate în cea mai mare parte pe performanță și explorarea posibilității unei proceduri în două etape de dialog competitiv.

(39)  Decizia Consiliului de administrație al întreprinderii comune F4E de adoptare a normelor privind prevenirea și gestionarea conflictelor de interese aplicabile membrilor personalului.

(40)  În special, în ceea ce privește pensiile, remunerațiile și indemnizațiile, condițiile de muncă, cheltuielile medicale, etica și conduita, precum și personalul detașat în afara UE.

(41)  Norme vizând, printre altele, recrutarea agenților temporari, utilizarea și angajarea serviciilor agenților contractuali și procedurile de evaluare a funcționarilor permanenți și de promovare.


ANEXĂ

Întreprinderea comună europeană pentru ITER și pentru dezvoltarea energiei de fuziune (Barcelona)

Competențe și activități

Domenii de competență a Uniunii conform tratatului

(articolele 45 și 49 din Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice)

Capitolul 5 privind „întreprinderile comune” din Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice, în special:

Articolul 45

„Întreprinderile de importanță primordială pentru dezvoltarea industriei nucleare în Comunitate se pot constitui în întreprinderi comune în sensul prezentului tratat, în conformitate cu dispozițiile articolelor următoare.”

Articolul 49

„Constituirea unei întreprinderi comune are la bază decizia Consiliului. Fiecare întreprindere comună are personalitate juridică.”

Competențele întreprinderii comune F4E

[Decizia 2007/198/Euratom a Consiliului, modificată prin Decizia 2013/791/Euratom a Consiliului și prin Decizia (Euratom) 2015/224 a Consiliului]

Obiective

să contribuie, în numele Comunității Europene a Energiei Atomice („Euratom”), la Organizația Internațională a Energiei de Fuziune ITER;

să contribuie, în numele Euratom, la activitățile din cadrul abordării extinse desfășurate împreună cu Japonia în vederea dezvoltării rapide a energiei de fuziune;

să pregătească și să coordoneze un program de activități în vederea pregătirilor pentru construirea unui reactor de fuziune experimental și a instalațiilor conexe, inclusiv a Centrului internațional de iradiere a materialelor de fuziune (International Fusion Materials Irradiation Facility – IFMIF).

Sarcini

să supravegheze pregătirea amplasamentului pentru proiectul ITER;

să furnizeze componente, echipamente, materiale și alte resurse Organizației ITER;

să gestioneze activitățile cu privire la achiziții împreună cu Organizația ITER, în special procedurile asociate de asigurare a calității;

să pregătească și să coordoneze participarea Euratom la exploatarea științifică și tehnică a proiectului ITER;

să coordoneze activitățile de cercetare și dezvoltare științifică și tehnologică, în sprijinul contribuției Euratom la Organizația ITER;

să furnizeze contribuția financiară a Euratom la Organizația ITER;

să organizeze cele necesare pentru a pune resurse umane la dispoziția Organizației ITER;

să asigure interfața cu Organizația ITER și să desfășoare orice alte activități în sprijinul acordului ITER.

Organizare

Consiliul de administrație, directorul și alte organisme

Consiliul de administrație este responsabil de supravegherea întreprinderii comune în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor acesteia și asigură o colaborare strânsă între întreprinderea comună și membrii săi în procesul de punere în practică a activităților acesteia. Pe lângă Consiliul de administrație și director, care este agentul executiv principal responsabil de gestionarea curentă a întreprinderii comune și reprezentantul legal al acesteia, următoarele organisme fac parte de asemenea din structura întreprinderii comune:

Biroul, Grupul consultativ pentru probleme tehnice, Comitetul executiv, Comitetul administrativ și financiar și Comitetul de audit.

Auditorul intern: structura de audit intern și, de la 1 ianuarie 2012, Serviciul de audit intern al Comisiei Europene.

Auditorul extern: Curtea de Conturi Europeană

Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune: Parlamentul European, la recomandarea Consiliului.

Resurse puse la dispoziția întreprinderii comune în 2014

Bugetul

550,6 milioane de euro reprezentând venituri finale (credite de plată), din care 77 % constituie finanțare prin contribuție din partea UE.

Situația personalului la 31 decembrie 2014

262 de posturi de funcționari permanenți și de agenți temporari prevăzute în schema de personal, din care erau ocupate 249.

144 de posturi de agenți contractuali ocupate.

Activități și servicii furnizate în 2014

Pentru informații detaliate privind activitățile și serviciile furnizate în 2014, a se consulta site-ul web al întreprinderii comune F4E, http://www.fusionforenergy.europa.eu/

Sursa: Întreprinderea comună europeană pentru ITER și pentru dezvoltarea energiei de fuziune.


RĂSPUNSURILE ÎNTREPRINDERII COMUNE

13.

În ultimii ani, întreprinderii comune F4E i s-a solicitat să pună în aplicare un proiect cu provocări tehnice inerente și condiții de limitare administrativă aproape fără precedent în lume: în contextul provocărilor deja de amploare privind punerea în aplicare a unui dispozitiv complex din punct de vedere tehnic și unic precum ITER, specificațiile tehnice se bazează pe date oferite în mare parte de altă entitate, și anume Organizația ITER, iar deviațiile de la specificații, chiar și în cursul execuției contractelor, sunt extrem de frecvente. Întreprinderea comună F4E a ajuns în etapa de primire a acestora, trebuind să le pună în executare în mare parte fără nicio compensație.

Adoptarea așa-numitelor „Orientări MAC-10” de către Consiliul ITER în 2011, în care se definesc responsabilitățile care vor fi asumate pentru finanțarea modificărilor de proiectare și care au fost introduse inițial cu scopul de a eficientiza procesele decizionale, a agravat situația descrisă mai sus în loc să o îmbunătățească. Acest fapt a determinat o încercare modestă privind Ingineria sistemelor/valorii în integrarea Organizației ITER, producându-se supracosturi și alte tensiuni între Organizația ITER și toate agențiile interne. Această problemă este gravă pentru toate agențiile interne, însă mai ales pentru întreprinderea comună F4E, unde impactul modificărilor constante asupra componentelor afectează clădirile aproape „implicit”, așa cum se subliniază în documentele puse la dispoziția Consiliului de administrație întreprinderii comune F4E la reuniunea sa din decembrie 2014.

În mod evident, costurile depind de sfera lucrării (mai exact, de proiectare) cu atât mai mult cu cât se impun modificări chiar în faza de construcție. Faptul că aceasta din urmă este în mare parte controlată de Organizația ITER și de conducerea acesteia, iar prima de întreprinderea comună F4E indică în mod clar o aliniere incorectă a responsabilităților.

Acesta este într-adevăr unul dintre cele mai problematice aspecte ale proiectului ITER, identificat și în studiul Parlamentului European din 2013 cu privire la eficiența costurilor aferente proiectului ITER, elaborat de Ernst & Young. Într-adevăr, titlurile rezumatului acestui studiu afirmă faptul că „Creșterile de costuri au fost asociate în mare măsură cu nivelul proiectului și sunt în afara controlului direct al întreprinderii comune F4E” și că „întreprinderea comună F4E este o organizație sui generis care funcționează într-un mediu complex ce limitează posibilitățile de eficientizare a costurilor”. Pe scurt, tocmai din cauza constituirii acordului și a instrumentelor acestuia, o proporție semnificativă a costurilor pe care trebuie să le absoarbă întreprinderea comună F4E nu se află sub controlul direct al acesteia.

În ceea ce privește strict controlul costurilor, care este un obiectiv-cheie al întreprinderii comune F4E, conform orientărilor MAC-10 anterioare, orice sistem de control limitat în cadrul întreprinderii comune F4E nu ar fi putut limita afluxul de modificări din partea Organizației ITER (care acționează ca deținător și integrator). Abia acum, odată cu eliminarea orientărilor MAC-10 și introducerea unui sistem pentru înlocuirea acestora în scopul prevăzut (Fondul de rezervă al Organizației ITER), precum și cu promisiunea noii conduceri a Organizației ITER de a implementa un sistem complex de gestionare a configurației, ar putea fi posibil, prin integrarea treptată a proceselor de gestionare tehnică, să se implementeze un sistem de control al costurilor mai eficient.

Preponderent pe baza celor de mai sus, părțile implicate în proiect (Organizația ITER și agențiile interne – inclusiv întreprinderea comună F4E) au ajuns la concluzia că actualul calendar nu este realist, fapt ce a fost confirmat și în urma mai multor evaluări independente efectuate în ultimii doi ani (2013-2014). Din acest motiv, Organizația ITER/întreprinderea comună F4E, împreună cu agențiile interne ale celorlalte părți, lucrează la un nou calendar revizuit care ar trebui să fie prezentat în Consiliul ITER în noiembrie 2015. Calendarul revizuit va fi apoi evaluat de părțile la ITER, care trebuie să țină cont și de resursele disponibile și de amploarea costurilor, deoarece aceste elemente se află în strânsă legătură. Prin urmare, este foarte probabil ca, în urma calendarului revizuit, să fie necesară discutarea și propunerea estimării generale a costurilor. Acest lucru nu va afecta resursele necesare în contextul actualului Cadru financiar multianual (CFM), însă ar putea avea consecințe pe termen mai lung.

14.

Întreprinderea comună F4E este obligată să pună în aplicare cerințele și modificările de proiectare impuse de Organizația ITER, chiar dacă acestea ar putea avea un impact asupra costurilor și ar putea genera riscuri pentru costuri. În același timp, întreprinderea comună F4E urmărește cu fermitate să pună în aplicare o serie amplă de măsuri de limitare a costurilor sub stricta supraveghere a Consiliului său de administrație, pentru a asigura respectarea plafonului bugetar alocat pentru actualul CFM până în 2020. Unele dintre aceste măsuri sunt:

o mai bună valorificare a diferitelor tipuri disponibile de proceduri de achiziții, care să permită întreprinderii comune F4E să realizeze reducerea costurilor și eficientizarea activității: aici se include utilizarea mai amplă a procedurii de dialog competitiv și a celei de negociere, atunci când acest lucru este permis prin Regulamentul financiar al întreprinderii comune F4E, care să ne ajute să identificăm soluții economice împreună cu contractanții;

îmbunătățirea raportului calitate-preț în cazul procedurilor de achiziții prin intensificarea concurenței între potențiali furnizori: aici se include recurgerea la strategii de achiziții etapizate, cu mai mulți furnizori care să dezvolte prototipuri în paralel în etapele inițiale, iar apoi să concureze pentru producția în serie;

facilitarea unei inginerii a valorii mai ferme, promovarea unei repartizări eficiente a obligațiilor de contractare între diferiți actori (Organizația ITER și agențiile interne), adoptarea de standarde și exploatarea economiilor de scară, dacă este posibil.

Controlul costurilor va continua să fie o prioritate la nivelul global al gestionării proiectului sub conducerea noului director general (DG) al Organizației ITER începând din martie 2015.

În ceea ce privește costurile la nivelul întreprinderii comune F4E, se realizează o estimare detaliată a costurilor la momentul finalizării la nivelul 6 din SDL (structura defalcată a lucrărilor) pentru contribuțiile în natură ale UE, ținându-se cont de riscuri și incertitudini. Acest rezultat va duce la evaluarea noilor cerințe privind situațiile neprevăzute.

15.

Așa cum a raportat întreprinderea comună F4E în ocazii anterioare, bugetul plafonat pentru actualul CFM a fost constituit pe ipotezele exercițiului desfășurat în 2008 (raportul Toschi), care au fost elaborate la nivelul 3 (Sistem) și la nivelul 4 (AA – Acord de achiziții) din SDL. Aceasta nu înseamnă sub nicio formă că nu există un sistem de monitorizare a costurilor. De fapt, există deja un sistem pe deplin funcțional pentru controlul și monitorizarea costurilor la nivelul acordului de achiziții, la nivelul 4 din SDL și la nivelul sistemului, la nivelul 3 din SDL (astfel cum a recunoscut Curtea în raportul său din 2013). Într-adevăr, la data auditului (martie 2015), întreprinderea comună F4E nu avea încă puse în aplicare datele de la nivelul 6 (contracte). Aceasta nu înseamnă că întreprinderea comună F4E nu a estimat costurile la nivelul contractelor individuale, acest lucru fiind realizat de întreprinderea comună F4E în cadrul echipelor de proiect individuale, nu în mod centralizat și uniform.

Chiar dacă întreprinderea comună F4E folosește de mulți ani o serie de instrumente de gestionare a datelor pentru întreținerea/gestionarea datelor sale operaționale și financiare (de exemplu, ABAC, ABAC Contracts, Primavera, IDM etc…), care sunt integrate printr-un „Sistem integrat de raportare” central, întreprinderea comună F4E confirmă că activitatea evoluează spre îmbunătățirea sistemului său de gestionare a datelor despre costuri și deviații. Prima parte, sistemul și metodologia de monitorizare a estimărilor de costuri și a deviațiilor la nivel de contracte, a fost prezentată în septembrie 2015 Serviciului de audit intern al Comisiei în cadrul vizitei organizate de acesta cu privire la auditul de monitorizare a elaborării Acordului de achiziții. A doua fază va consta din implementarea unui sistem complet integrat de planificare a resurselor întreprinderii (Enterprise Resource Planning – ERP), care va integra date și procese: de la bugetare la contractare, până la gestionarea deviațiilor și livrare. Consiliul de administrație a aprobat implementarea ERP și totodată înființarea unui al patrulea departament specific în cadrul întreprinderii comune F4E, care se va axa pe gestionarea proiectului (costuri, domeniu de aplicare, calitate, calendar și riscuri) și infrastructura acestuia (modele de date, instrumente, procese).

Întreprinderea comună F4E confirmă faptul că la nivelul 4 s-a realizat o actualizare a costurilor de referință, ținându-se cont de modificările aduse în trecut sferei de către Organizația ITER, așa cum au fost elaborate de grupul Toschi în 2008, aceste costuri fiind actualizate ori de câte ori se aprobă modificarea valorilor de referință (în principal, prin cereri de modificare a proiectului) de către Consiliul ITER. În ceea ce privește costurile de referință de la nivelul 6, a fost posibilă reconstruirea estimărilor de costuri ale Toschi la acest nivel numai în cazul unor sisteme (de exemplu, Magnet), deoarece nu sunt suficiente date din rezultatele grupului Toschi, care să permită o defalcare cuprinzătoare (mai exact, însumarea până la acoperirea integrală a sferei) a valorilor de la nivelul 4 la cele de la nivelul 6.

Prin urmare, obiectivul activității a fost să se reconstruiască un nou set de costuri de referință, cu includerea nu doar a riscurilor care afectează prețurile (așa cum s-a procedat în cadrul analizei Toschi), dar ținându-se cont totodată de procesul de estimare a costurilor la finalizarea tuturor activităților planificate la nivelul 6.

În acest scop, directorul întreprinderii comune F4E a constituit un grup operativ pentru stabilirea și aplicarea unui proces structurat și detectabil pentru realizarea unei estimări a costurilor la momentul finalizării la nivelul 6 cu privire la întreaga activitate care va fi finalizată de întreprinderea comună F4E în vederea îndeplinirii obligațiilor care îi revin în proiectul ITER. Se abordează, astfel, și nevoia de a stabili și de a menține credibilitatea estimărilor de costuri și a factorilor (de exemplu, riscuri și incertitudini) care afectează rezultatele și fiabilitatea acestora. Sistemul și metodologia au fost prezentate deja Serviciului de audit intern cu ocazia vizitei sale de monitorizare din septembrie 2015.

Nu s-a realizat o actualizare a contribuției UE la proiectul ITER după faza de construcție, aceasta nefiind planificată până când nu se vor pune la dispoziție informații relevante prin proiect pentru a permite efectuarea unei astfel de analize.

16.

Întreprinderea comună F4E dorește să sublinieze faptul că aceste două planuri de acțiune sunt axate, în măsura în care este posibil în contextul cadrului juridic al proiectului ITER, pe măsuri care să compenseze unele dintre deficiențele identificate mai sus.

În primul rând, la 5 martie 2015, Consiliul ITER (în cadrul căruia Europa este reprezentată de Comisie) l-a numit pe noul director general al Organizației ITER și a aprobat un plan de acțiune pe care acesta l-a elaborat ca răspuns, printre altele, la evaluarea gestionării ITER 2013. Pe lângă publicarea unor noi valori de referință pentru proiectul ITER (în ceea ce privește sfera, calendarul și costurile acestuia), planul de acțiune al Organizației ITER a propus o serie de măsuri specifice, precum:

înființarea unei noi organizații caracterizate printr-o integrare profundă a agențiilor interne și a echipei centrale a Organizației ITER;

înființarea unui Comitet executiv al proiectului care să fie format din directorul general al Organizației ITER și agențiile interne, pentru a asigura un proces decizional centralizat și prompt cu privire la aspectele tehnice;

constituirea unui fond de rezervă pentru compensarea agențiilor interne în cazul creșterilor de cheltuieli produse ca urmare a modificărilor aduse specificațiilor tehnice inițiale de către echipa centrală a Organizației ITER și, prin urmare, înlocuirea așa-numitelor „Orientări MAC-10” din 2011;

constituirea unor echipe de proiect comune care să fie formate din directori și angajați din cadrul echipei centrale a Organizației ITER și al agențiilor interne pentru domenii specifice și favorizarea schimbului de angajați și a mobilității acestora.

În al doilea rând, noul director interimar al întreprinderii comune F4E a elaborat un plan de acțiune, pe care l-a prezentat Consiliului de administrație al întreprinderii comune F4E la 24 martie 2015 și care a fost aprobat în totalitate. Planul de acțiune al întreprinderii comune F4E completează planul de acțiune al ITER dintr-o serie de puncte de vedere și totodată identifică îmbunătățiri noi în operațiunile interne ale întreprinderii comune F4E. Principalele elemente sunt:

contribuirea la elaborarea unui calendar realist care să permită conturarea unor profiluri de angajament mai precise și o execuție mai bună a bugetului său conform planurilor;

stabilirea estimărilor de costuri cu ajutorul unei metodologii îmbunătățite și mai realiste și implementarea unui sistem pentru gestionarea fondurilor. Întreprinderea comună F4E a implementat un sistem central și uniform pentru gestionarea datelor despre costuri pentru a controla mai bine estimările, costurile și deviațiile. Aceasta va permite întreprinderii comune F4E să asigure menținerea unui control strict asupra evoluției bugetului și să monitorizeze în mod regulat deviațiile față de costuri, precum și să asigure exercitarea unei gestionări financiare eficiente și sigure a proiectului de către directorul și personalul de conducere al întreprinderii comune F4E;

consolidarea cadrului de gestionare a riscurilor al întreprinderii comune F4E, inclusiv stabilirea unui apetit de risc adecvat pentru a spori agilitatea și gestionarea financiară sigură a întreprinderii comune F4E;

efectuarea de modificări suplimentare la nivelul organizației întreprinderii comune F4E, menite să eficientizeze organizația, în special în ceea ce privește instrumentele și procesele de gestionare a proiectelor;

urmărirea implementării recomandărilor de audit emise de auditorii interni și externi pentru reducerea corespunzătoare a deficiențelor din sistemul de control intern al întreprinderii comune F4E (costuri, gestionarea contractelor, activități de contractare etc.), îmbunătățirea proceselor noastre interne și optimizarea activităților noastre pentru eficientizarea noastră permanentă.

Din martie 2015, aceste planuri de acțiune sunt puse în aplicare de Organizația ITER și întreprinderea comună F4E și se preconizează că vor aduce îmbunătățiri în legătură cu multe dintre observațiile formulate de Curtea de Conturi Europeană și Parlamentul European în raportul lor privind descărcarea de gestiune din 2013. Punerea în aplicare a acestor planuri de acțiune este urmărită cu atenție la cele mai înalte niveluri de guvernanță ale proiectului ITER în cadrul Organizației ITER și al întreprinderii comune F4E.

18.

În numele Europei, întreprinderea comună F4E oferă contribuții în natură pentru proiectul ITER sub forma componentelor. După ce proiectarea unei componente devine suficient de matură, se încheie un așa-numit contract de achiziții între întreprinderea comună F4E și Organizația ITER, care prevede dispozițiile necesare și termenul de aplicare a acestora. Atunci când activitatea se desfășoară spre satisfacția Organizației ITER, întreprinderea comună F4E primește treptat credite ITER pentru recunoașterea evoluției activității în raport cu repere specifice convenite în prealabil. Acesta este sistemul convenit de partenerii ITER pentru asigurarea nivelului corect de informare pentru Consiliul ITER, asigurându-se, astfel, o raportare integrată din partea tuturor agențiilor interne și o măsurare corespunzătoare a evoluției proiectului.

În situațiile financiare pentru 2014 (incluse în conturile finale ale întreprinderii comune F4E pentru 2014), întreprinderea comună F4E a inclus un tabel care indică valoarea contractelor de achiziții semnate și valorile creditelor primite din partea Organizației ITER până acum, acestea din urmă fiind destul de mici. Motivul este faptul că personalul de conducere al Organizației ITER a distribuit credite în cadrul contractelor de achiziții mai ales spre sfârșit, iar această deficiență induce un oarecare „pesimism” în rapoarte. Aceasta a fost identificată ca o problemă care trebuie soluționată și în cadrul Organizației ITER s-au demarat deja acțiuni pentru a revizui distribuirea creditelor pe durata contractelor de achiziții, astfel încât să se reflecte cu mai multă precizie progresele înregistrate de fiecare agenție internă. Se preconizează că această problemă va fi soluționată în cursul anului 2015.

Acesta este motivul pentru care întreprinderea comună F4E a inclus în situațiile financiare pentru 2014 o estimare procentuală a gradului de finalizare a lucrărilor, pe baza valorii cheltuielilor aferente contractelor de achiziții, care au fost realizate în 2014, și prin comparație cu valoarea estimată a contribuției în natură la proiect.

În plus, întreprinderea comună F4E elaborează un raport de progres anual și un raport de activitate anual care prezintă informații detaliate cu privire la evoluția generală a contribuției europene la proiectul ITER și totodată elaborează anual indicatorii-cheie ai proiectului și obiectivele întreprinderii. Mai mult, întreprinderea comună F4E este supusă unor evaluări externe anuale, în cadrul cărora experții independenți evaluează evoluția proiectului pe baza rapoartelor existente pentru a oferi Consiliului de administrație și Consiliului European o privire de ansamblu asupra evoluției proiectului ITER.

19.

Întârzierile mari acumulate în proiect față de datele de referință actuale (Prima plasmă în noiembrie 2020) au determinat devierea angajamentelor în cazul multor sisteme.

De fapt, solicitările multiple de modificări din partea Organizației ITER au încetinit proiectul și au generat întârzieri, au provocat nenumărate deviații de la contractele existente și au dus la întârzieri la nivelul global al proiectului. Deși aceste evenimente au fost în mare parte în afara controlului întreprinderii comune F4E, acesteia i s-a solicitat să pună în aplicare deviațiile în conformitate cu orientările MAC-10 aprobate de Consiliul ITER (în care Europa este reprezentată de Comisie, nu de întreprinderea comună F4E). Din cauza acestei recurențe frecvente a modificărilor, întreprinderea comună F4E a decis, de asemenea, deseori să nu lanseze proceduri de achiziții până când specificațiile nu erau considerate relativ stabile. Deviațiile aplicate contractelor deschise reprezintă, de fapt, cauza semnificativă a creșterilor costurilor și, prin urmare, acestea trebuie limitate la nivelul minim pentru a combate problemele legate de limitarea costurilor care este raportată de Curte în alte constatări.

În plus, rigiditatea profilului bugetului în contextul cadrului financiar multianual este dificil de reconciliat cu evoluția observată la un proiect inovator de această natură, care are nevoie de un calendar mai realist. Prin urmare, executarea creditelor de angajament ale întreprinderii comune F4E a fost sub presiune în ultimii ani. Planul pentru un Fond strategic european pentru investiții a permis o modificare a creditelor de angajamente în valoare de 500 milioane de euro din 2015 în perioada 2018-2020. Această modificare se potrivește mai bine cu profilul de implementare și este mai mult în concordanță cu noul calendar realist.

În ceea ce privește creditele de plată, întârzierile din proiect au încetinit semnarea contractelor și, în consecință, nu au permis prefinanțările planificate și alte plăți prevăzute.

Schimbarea conducerii Organizației ITER și procesul actual de stabilire a unor noi valori de referință ale proiectului ar trebui să stea la baza unei soluționări a acestei probleme în viitor.

20.

Întreprinderea comună F4E salută recunoașterea de către Curte a progreselor semnificative înregistrate și consideră că acțiunile aflate în desfășurare contribuie la îmbunătățirea și dezvoltarea continuă a sistemelor sale de control.

În legătură cu sistemul central de monitorizare a costurilor: facem referire la răspunsul nostru de la punctul 15. Întreprinderea comună F4E a instituit acum un sistem central de monitorizare și control al datelor despre costuri la nivel de contract.

În legătură cu planurile de acțiune ca răspuns la auditurile interne: întreprinderea comună F4E urmărește în mod activ punerea în aplicare a acțiunilor deschise în funcție de prioritățile stabilite de director și convenite de Comitetul de audit și Consiliul de administrație, abordând cu titlu de urgență recomandările cotate ca fiind imperative și foarte importante. S-au înregistrat progrese semnificative în punerea în aplicare a acestor planuri de acțiune:

în cazul auditurilor privind gestionarea granturilor, contractele încheiate cu experți și activitățile preliminare achizițiilor pentru activități operaționale, structura de audit intern a desfășurat acțiuni de monitorizare. Rezultatele au fost discutate în cadrul Comitetului de audit, care și-a exprimat mulțumirea față de acestea și, prin urmare, aceste audituri sunt considerate acum închise;

planurile de acțiune adoptate de întreprinderea comună F4E ca răspuns la auditurile interne privind circuitele financiare, pregătirea procedurilor de achiziții și procedura dialogului competitiv TB03 sunt acum pe deplin puse în aplicare, iar Serviciul de audit intern și structura de audit intern desfășoară în prezent acțiuni de monitorizare;

în cazul auditului privind selecția și recrutarea, 34 de acțiuni au fost puse în aplicare, două acțiuni se află în curs de desfășurare, una a fost suspendată și una nu mai era aplicabilă;

în cazul auditului privind procedura de achiziții în domeniul clădirilor ITER, 31 de acțiuni au fost puse în aplicare, două acțiuni se află încă în desfășurare, iar una a fost anulată.

Examinarea de către structura de audit intern a monitorizării execuției contractelor în domeniul clădirilor ITER: planul de acțiune ca răspuns la acest audit a fost adoptat în februarie 2015 și s-au înregistrat progrese semnificative: dintre cele 24 de acțiuni propuse, 20 au fost puse în aplicare, una a fost anulată, iar trei se află în desfășurare.

Examinarea de către Serviciul de audit intern a gestionării contractelor: planul de acțiune a fost adoptat în noiembrie 2014, iar situația actuală este următoarea: dintre cele 19 acțiuni propuse, 12 au fost puse în aplicare, iar 7 se află în desfășurare.

Riscurile la nivelul întreprinderii: Actualizarea riscurilor de nivel ridicat pentru 2015 se va realiza în contextul următorului Comitet de audit din noiembrie, incluzând stabilirea unui apetit de risc corespunzător pentru sporirea agilității și a gestionării financiare sigure a întreprinderii comune F4E.

21.

Întreprinderea comună F4E dorește să sublinieze faptul că proporția relativ mare de proceduri negociate este consecința contextului complex și inovator în care își desfășoară activitatea. Această situație culminează deseori cu o concurență limitată sau (în cazuri extreme) cu instituirea monopolului sau chiar lipsa participării la licitații. În special, în 15 din cele 39 de proceduri negociate încheiate în 2014, împrejurările specifice ale pieței și/sau ale serviciilor/lucrărilor care vor fi achiziționate au făcut ca procedura negociată să fie cea mai bună opțiune de contractare, conform articolului 100.02 din Normele de aplicare ale întreprinderii comune F4E.

Cele 24 de proceduri negociate rămase corespund unor contracte de valoare mică, în conformitate cu articolul 100.1 din Normele de aplicare ale întreprinderii comune F4E. Trebuie să se preciza că aceste 24 de contracte reprezintă 36 % din numărul total de contracte semnate (toate tipurile de proceduri de achiziții), însă doar 0,3 % sub aspectul valorii acordate. Procedurile negociate de valoare mică implică o utilizare mult mai redusă a resurselor interne decât procedura deschisă, cea restrânsă sau cea competitivă (datorită simplificării procedurale), utilizarea acestora fiind așadar considerată de către întreprinderea comună F4E drept un instrument de valoare pentru a putea mobiliza resursele interne limitate pentru proceduri de achiziții de valoare mare/cu risc ridicat.

Întreprinderea comună F4E dorește să reamintească faptul că natura activităților din sfera proiectului ITER determină realitatea regretabilă a unei concurențe limitate asupra căreia întreprinderea comună F4E nu poate să aibă decât un impact modest. S-au urmat majoritatea oportunităților aflate la îndemâna întreprinderii comune F4E pentru a spori concurența (mai exact, diseminarea amplă în domeniu în toate statele membre prin reprezentanții de legătură în domeniu și întâlniri specifice, zile de informare specifică și generală în domeniu în diferite locații din Europa, consolidarea eforturilor în ceea ce privește stabilizarea și o mai bună înțelegere a lanțului nostru de aprovizionare, o politică internă despre anunțurile de intenție, intensificarea studiilor de piață, dispoziții standard în domeniu privind drepturile de proprietate intelectuală și dispoziții privind răspunderea etc.). Activitățile întreprinderii comune F4E trebuie să fie comparate cu proiecte similare extreme de înaltă tehnologie fără precedent din toată lumea. Nu se poate nega faptul că întreprinderea comună F4E ar putea depune și mai multe eforturi pentru a spori concurența, însă astfel s-ar consuma în mod evident mai multe resurse interne și, prin urmare, s-ar produce un impact negativ asupra altor domenii.

În mod similar, în legătură cu numărul foarte scăzut de propuneri primite în cadrul cererilor de propuneri pentru granturi, există în principal doi factori: pe de o parte, natura extrem de specializată a granturilor întreprinderii comune F4E, care presupune faptul că natura activității interesează doar un număr redus de solicitanți din Europa, și, pe de altă parte, succesul Programului european de fuziune în dezvoltarea unui domeniu european de cercetare în fuziune cu dublarea minimă a eforturilor și o strânsă colaborare între echipele care activează într-un domeniu. Cel de-al doilea factor se manifestă în consorții paneuropene care se află în spatele majorității propunerilor depuse ca răspuns la cererile întreprinderii comune F4E.

22.

În legătură cu cele cinci proceduri de achiziții, întreprinderea comună F4E dorește să prezinte următoarele observații:

Suma alocată diferitelor contracte:

Curtea observă că, la data lansării procedurilor de achiziții (2013 și 2014), întreprinderea comună F4E nu a alocat o valoare din cele 6,6 miliarde de euro pentru diferite contracte. Așa cum a declarat anterior întreprinderea comună F4E, bugetul plafonat de 6,6 miliarde de euro a fost constituit pe baza ipotezelor din raportul Toschi care au fost elaborate la nivelul 3 (Sistem) și 4 (Acord de achiziții) din structura defalcată a lucrărilor (SDL), nu la nivelul 6 (Contracte). La acea dată, acest lucru s-a datorat faptului că nivelul de detaliu cu privire la modul de repartizare a sferei totale între diferite contracte nu a avut un caracter omogen în rândul diferitelor sisteme. De aici a apărut necesitatea de a monitoriza evoluția sferei și costurile aferente la nivelul 3 și 4, permițându-se realizarea unei comparații directe cu valoarea de referință Toschi și, așadar, cu suma de 6,6 miliarde de euro.

Deviația de la valoarea acordată peste costurile de referință:

Cazul raportat de Curtea de Conturi Europeană este legat de o procedură de achiziții în domeniul clădirilor, în care nivelul scăzut de definire a proiectului (la nivel de specificații funcționale) și cerințele mereu schimbătoare impuse de Organizația ITER, care au fost puse și pe seama solicitărilor noi din partea Autorității franceze pentru siguranța nucleară, au determinat o creștere rapidă a costurilor în acest domeniu, depășindu-se cota alocată inițial din buget.

Pentru abordarea riscurilor asociate costurilor și diminuarea impactului asupra costurilor care decurge în principal din modificările constante din sfera rezultatelor proiectului, pe care întreprinderea comună F4E le-a produs în unele domenii pe răspunderea sa, în special sub aspectul clădirilor, în decembrie 2014 s-a prezentat Consiliului de administrație al întreprinderii comune F4E o analiză detaliată a cauzelor și a lecțiilor învățate. S-a arătat faptul că întârzierile în furnizarea datelor de intrare și solicitările de modificări permanente din partea Organizației ITER, precum și cerințele privind sporirea siguranței după accidentul de la Fukushima încetinesc evoluția activității întreprinderii comune F4E și duc la apariția a nenumărate deviații cu un impact semnificativ asupra costurilor.

Chiar dacă întreprinderea comună F4E a pus în aplicare acțiuni de diminuare a riscurilor pentru limitarea costurilor, în multe cazuri nu s-a putut evita aplicarea modificărilor impuse asupra proiectului, împreună cu costurile aferente.

Deficiențe în evaluarea ofertelor financiare:

Întreprinderea comună F4E consideră că nu au existat deficiențe în evaluarea ofertelor financiare.

Trebuie reținut faptul că la data acestor proceduri de achiziții, urmărirea și controlul sub aspectul evoluției sferei și al costurilor aferente s-au realizat la nivelurile 3 și 4. De asemenea, trebuie accentuat faptul că, ori de câte ori întreprinderea comună F4E a acordat un contract important, pe lângă recomandarea obligatorie a Comitetului executiv, s-au organizat întotdeauna ședințe specifice cu ordonatorul de credite pentru a prezenta o imagine completă, înainte de acordarea contractului, cu privire la aspecte legate de costuri și riscuri. Atunci când au fost lansate aceste proceduri de achiziții, șeful echipei de proiect estimase deja costul posibil al achiziției (mai exact, prin propria evaluare, datele de intrare ale experților sau estimările industriale) și s-a asigurat de acoperirea sferei inițiale la un preț care să permită menținerea costului general la nivelul 4 din structura defalcată a lucrărilor în plafonul alocat. Activitatea desfășurată în prezent la nivel central pentru o estimare a costurilor la momentul finalizării la nivelul 6 din structura defalcată a lucrărilor prezintă o abordare îmbunătățită de control și limitare suplimentară a costurilor.

În cazul unui contract care include opțiuni echivalente cu 32 milioane de euro și costuri suplimentare, trebuie precizat faptul că astfel de opțiuni sunt menite să acopere eventualele riscuri pentru întregul acord de achiziții (bobine toroidale). Impactul financiar al riscurilor a fost gestionat la nivelul acordului de achiziții (așadar, la nivelul 4 din structura defalcată a lucrărilor). Într-adevăr, întreprinderea comună F4E a făcut o economie totală în acest sistem: valoarea financiară totală a celor 3 contracte desemnate pentru fabricarea de bobine toroidale este de fapt cu aproximativ 50 milioane de euro sub valoarea financiară alocată pentru nivelul 4 cu bobine toroidale (echivalentă cu bugetul plafonat de 6,6 miliarde de euro). Această sumă este cu mult peste suma de 32 milioane de euro asociată opțiunilor din acest contract și, prin urmare, este mai mult decât adecvat să se acopere riscurile nu doar pentru acest contract, ci și pentru celelalte două contracte. De asemenea, este important de precizat faptul că, mulțumită strategiei de diminuare a riscurilor adoptate de întreprinderea comună F4E pentru aceste trei contracte, riscurile respective prezintă actualmente o probabilitate scăzută (în prezent sub 5 %).

Întârzieri în procedurile de achiziții:

Întreprinderea comună F4E consideră că aceste întârzieri nu reprezintă o deficiență în procedurile de achiziții, deoarece ele sunt de fapt o reacție la mediul excepțional în care își desfășoară activitatea întreprinderea comună F4E (lipsa concurenței și a complexităților contractuale) și la necesitatea de a urmări realizarea de economii de costuri prin asigurarea maturității suficiente a specificațiilor înainte de lansarea procedurilor de achiziții.

Activitate neprevăzută:

Întreprinderea comună F4E a trebuit să introducă în Programul de lucru pentru 2014 o activitate privind achiziția de materiale, care într-adevăr nu era prevăzută în valorile de referință pentru proiectul privind abordarea extinsă JT60SA. Aceasta a fost lansată în urma opiniei experților pentru a depăși o dificultate tehnică neprevăzută. Activitatea, precum și eventualele riscuri și daunele reputaționale asociate evitării acestora au fost discutate în Consiliul de administrație din decembrie 2013, care a fost de acord cu lansarea acestei achiziții de materiale cu titlu de urgență. Oricum, această activitate suplimentară a fost desfășurată în limita costurilor pentru situații neprevăzute alocate pentru acest proiect specific și, în pofida urgenței, întreprinderea comună F4E a reușit să mențină o concurență rezonabilă și să obțină un preț economic.

Evaluarea criteriilor tehnice de atribuire:

Specificațiile tehnice au fost elaborate pe baza rezultatelor examinării experților, iar cerințele cuprinse în specificații au definit integral cerințele privind materialele. Acceptarea explicită a tuturor cerințelor de către fiecare dintre cei doi ofertanți (sub forma unei „Matrici de conformitate”, completată corespunzător), împreună cu descrierea procesului de fabricație propus și evaluarea riscurilor anexate la oferte, au asigurat pe deplin calitatea tehnică a ofertelor. Din acest motiv, comitetul de evaluare a convenit în mod unanim că atribuirea punctajului tehnic maxim ambelor oferte a fost justificată.

Utilizarea anunțului de intenție:

Întreprinderea comună F4E consideră că aceasta nu reprezintă o deficiență în procedura de achiziții, deoarece s-au luat măsuri de diminuare a riscurilor pentru a spori concurența.

Într-adevăr, în cele trei proceduri identificate de Curtea de Conturi Europeană, nu s-a publicat un anunț de intenție, deoarece acest lucru nu era prevăzut în procedurile interne la data respectivă (între timp, situația s-a schimbat pentru a se aborda riscurile evidențiate de alte audituri, iar acum apelarea la anunțurile de intenție este obligatorie în cazul achizițiilor în valoare de peste 10 milioane de euro). Întreprinderea comună F4E consideră că a diminuat riscul unei concurențe slabe prin desfășurarea de acțiuni specifice (zile de informare, evenimente precum forumul de afaceri, studii de piață, utilizarea rețelei de reprezentanți de legătură în domeniu etc.). O astfel de strategie de diseminare este considerată mai eficientă decât simpla publicare a unui anunț de intenție prin JOUE, deoarece abordează mai direct operatorii economici în cauză.

25.

În urma celor trei audituri desfășurate în 2014, s-au primit două rapoarte de audit finale în decembrie 2014, care au fost comunicate Curții. Raportul de audit preliminar pentru cel de-al treilea audit a fost primit în decembrie 2014, iar discuțiile cu auditorul și beneficiarul sunt în desfășurare.

Planificarea exercițiului de audit ex post pentru 2015 cu privire la granturile întreprinderii comune F4E a fost inițiată în septembrie 2014 cu selecția a trei beneficiari și semnarea contractelor specifice cu firmele externe de audit în februarie 2015. Cele trei rapoarte de audit preliminare aferente au fost primite și sunt în curs de analizare.

26.

Regulamentul financiar al întreprinderii comune F4E (RF F4E) trebuie să fie modificat pentru a reflecta modificările introduse prin Regulamentul financiar cadru revizuit (RFC) și Regulamentul financiar general (RFG), în conformitate cu observațiile prezentate de Curtea de Conturi.

Întreprinderea comună F4E a prezentat Comisiei RF F4E și normele de aplicare (NA F4E) la 25 iulie 2014, iar de atunci discuțiile sunt în desfășurare. Comisia dorește să prezinte un aviz global cu privire la RF F4E și NA după transpunerea dispozițiilor din regulile privind achizițiile publice din noua Directivă 2014/24/UE din 26 februarie 2014 în Regulamentul financiar general (RFG) și normele sale de aplicare (NA) și în Regulamentul financiar cadru (RFC) și normele sale de aplicare.

Pentru a nu întârzia și mai mult modificarea RF/NA F4E, în cadrul ultimei sale ședințe din iunie 2015, Consiliul de administrație a convenit să urmeze o procedură cu două etape în acest dosar:

întreprinderea comună F4E și Comisia ar trebui să vizeze finalizarea cât mai promptă a discuțiilor cu privire la RF F4E (fără capitolul achizițiilor);

de îndată ce vor fi disponibile noile reguli privind achizițiile publice ale Comisiei, întreprinderea comună F4E și Comisia trebuie să lanseze discuții cu scopul de a prezenta un nou capitol de achiziții care să fie aprobat în Consiliul de administrație în primăvara anului 2016.

Între timp, la 3 iulie 2015, Comisia a transmis întreprinderii comune F4E noul proiect de reguli privind achizițiile publice pentru examinare, astfel încât, în funcție de procesul de aprobare a acestora de către Consiliu/Parlamentul European (RFG) și de către Comisie (NA – Normele de aplicare a RFG), ar putea fi totuși posibil un proces cu o singură etapă.

29.

Decizia specifică a Consiliului de administrație stabilește mijloacele de executare a obligațiilor în ceea ce privește proprietatea intelectuală în legătură cu disponibilitatea tehnologiilor și acordarea drepturilor de utilizator: ambele aspecte sunt abordate prin formularea clauzelor model privind proprietatea intelectuală ale întreprinderii comune F4E. În ceea ce privește punerea în aplicare a celorlalte măsuri privind politica industrială, trebuie remarcat faptul că întreprinderea comună F4E implementase, până la sfârșitul anului 2014, 24 de acțiuni din cele 32 prevăzute.

Întreprinderea comună F4E consideră că abordarea sa în ceea ce privește drepturile de proprietate intelectuală sporește concurența, deoarece condițiile contractuale sunt mai atractive pentru contractanți, acest lucru contribuind atât la limitarea costurilor, cât și la răspândirea prezenței noastre în spațiul european.

33.

În martie 2015, guvernul spaniol a oferit un sediu nou pentru întreprinderea comună F4E într-o clădire care va fi utilizată în comun cu Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC). Întreprinderea comună F4E a salutat această ofertă, a cărei aprobare a fost supusă unei verificări detaliate și unei expertize.

În iunie 2015, un arhitect extern independent a efectuat o analiză pentru a încerca potrivirea ofertei cu cerințele. Rezultatul a arătat că există încă preocupări esențiale, mai ales în ceea ce privește spațiul disponibil pe termen scurt și mediu, care trebuie abordate de statul gazdă înainte ca propunerea să poată corespunde pe deplin necesităților întreprinderii comune F4E.

Întreprinderea comună F4E și statul gazdă evaluează modul de acțiune pentru abordarea acestor aspecte esențiale, cu scopul de a putea găsi o soluție definitivă pe termen scurt.

34.

Pentru a evita un vid juridic până la adoptarea formală a normelor de aplicare neadoptate ale Statutului funcționarilor întreprinderii comune F4E, aceasta s-a bazat pe două măsuri tranzitorii, după cum urmează:

adoptarea deciziilor ad-hoc ale directorului, care detaliază modalitățile de punere în aplicare a dispozițiilor relevante din Statutul funcționarilor. De regulă, acestea au reflectat principiile și practicile de implementare ale Comisiei, deși cu anumite ajustări pentru a reflecta specificitățile întreprinderii comune F4E; și

adoptarea deciziilor directorului, care prevăd că modelele de norme de aplicare valabile pentru reguli ale agențiilor sau ale Comisiei Europene ar fi valabile pentru întreprinderea comună prin analogie (cu excepția altor dispoziții contrare).

S-au înregistrat progrese semnificative, iar în prezent există 26 de norme de aplicare adoptate la nivel formal de către întreprinderea comună sau care i se aplică prin analogie acesteia. În prezent, mai există încă patru norme de aplicare care se află în curs de adoptare de către întreprinderea comună F4E prin procedura scrisă, estimându-se că acestea vor fi adoptate formal până în noiembrie 2015.

Cu privire la normele de aplicare rămase care trebuie adoptate în urma Reformei personalului UE pentru 2014:

Comisia este în prezent pe cale să adopte 5 modele noi de norme de aplicare valabile pentru agenții și întreprinderi comune. Întreprinderea comună F4E va lansa procesul de adoptare a acestor norme noi de îndată ce au fost „eliberate” de către Comisie. În conformitate cu articolul 110 din Statutul funcționarilor, întreprinderea comună va avea 9 luni la dispoziție pentru a finaliza adoptarea internă de la data „eliberării” de către Comisie;

mai există 8 norme de aplicare care așteaptă feedback din partea Comisiei în urma unor solicitări de eliminare sau de aprobare din partea întreprinderii comune F4E.